DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> subvirare / supravirare

Andu
post 13 Jul 2007, 11:09
Post #31


Membru autentic


Group: Members
Posts: 294
Joined: 24 May 02
From: Bucuresti




Hai sa ma bag si eu putintel. Fenomele au fost explicate de colegi inainte. Ceea ce m-a facut pe mine sa le inteleg mai usor, si cum se contracareaza asa ceva este explicatia urmatoare. Fiecare roata este tinuta pe traiectoria dorita de forta de frecare dintre anvelopa si sosea. Fiecare roata, in anumite conditii, are o cantitate din aceasta forta disponibila. In mometul in care fortele ce actioneaza asupra rotii repsective depasesc acea forta de frecare, vei derapa obtinand unul dintre cele doua efecte. Cu alte cuvinte nu trebuie sa depasesti acest "buget" de forta de frecare pe care il ai la dispozitie.

Masnile cu tractiune au tendinta de a subvira. Derapaj al rotilor de pe puntea fata, de ce? Simplu, fac doua lucruri in acelasi timp cu rotile alea, accelereaza, forta longitudinala, si iau si virajul, forta laterala. Deci este foarte usor sa depaseasca bugetul de forta de frecare, si prin urmare derapeaza. Cum se corecteaza. Trebuie sa revenim sub limita de forta de frecare pe care o avem, deci micsoram pe cat posibil fortele. Cel mai simplu e sa ridici piciorul din acceleratie. Daca nu ajunge, indulcesti putin curba, in nici un caz nu tragi mai tare de volan -pentru ca maresti forta laterala si tot nu scapi. In general ridicatul piciorului din acceleratie este suficient in conditiile in care mergi totusi pe un drum public.

Supravirare, acelasi lucru dar pe puntea spate. O fac in general masinile cu tractiune spate, din acelasi motiv pentru care cele cu tractiune fata subvireaza. Cum majoritatea avem masini cu tractiune fata, am sa incerc sa discut cand se inatampla asta la ele. Rotile spate al acest tip de masina derapeaza, asa cum au spus si colegii de mai sus, in special ajutate de sofer printr-o franare in mijlocul curbei, sau de carosabil alunecos. In cazul carosabilului alunecos e clar de ce, forta de frecare disponibila acolo e oricum mica si usor de depasit. In cazul celalalt, actionarea franei intr-o curba, produce un moment ce are ca efect fenomenul numit "transfer de masa". Practic, asa cum se spunea mai sus, se descarca puntea spate. Adica, in timpul franarii, momentul mai sus menntionat actioneaza cu o forta de apasare asupra puntii fata, si cu o forta ascendenta asupra puntii spate. Insumarea acestor forte pe puntea spate dau o greutate mai mica ce actioneaza asupra acesteia, si automat o forta de frecare mai mica disponibila pe fiecare roate, iar restul e istorie deja.
Pentru corectarea supravirarii, este clar ca primul lucru este sa NU atingeti frana, sub nici o forma, dupa cum am spus mai sus, asta ar agrava doar situatia. Nici macar nu ridicati vreun pic piciorul de pe acceleratie (daca il ridicati apare frana de motor si asa mai deaprte). La fel ca la subvirare, trebuie scazute fortele ce actioneaza pe puntea respectiva. Volanul inspre exteriorul curbei, dar nu violent, si o usoara accelerare ar trebui sa va scape.


--------------------
Opel Astra H ABS+EBD+EBA+CBC+DDS ESP+TC+UCL TPMS.... 2006 - fost GGA
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
driverx
post 13 Jul 2007, 11:29
Post #32


--- Membru cu ralanti ---


Group: Members
Posts: 7.656
Joined: 21 November 03




Iar la subvirare mai e o metoda care da roade dar putin periculoasa este sa abandonati putin sa mai efectuati curba si sa franati brusc cat puteti pentru a reduce viteza cat de mult posibil. Problema e ca va indreptati spre sant(z) biggrin.gif biggrin.gif. Luati piciorul de pe frana instant si incepeti sa virati chiar accelerati usor sa ajutati masina sa ia curba, dar nu mult, ca altfel iar ajungeti in situatia de a depasi bugetul de forta de frecare de care zicea Andu si atunci nu ati facut nimic. Treaba functioneaza excelent la curbe nu foarte stranse, unde poti parcurge o distanta "considerabila" mergand drept fara sa iesi de pe drum.

It works, dar trebuia sa stii ce faci. Am patit-o cu berlina, masina super-subviratoare cand am negociat prost curba (efectiv, rusinos, am intrat cu viteza prea mare in curba).

In asemenea cazuri NU intrati in panica si nu franati brusc in curbe, ca nu iese nimic bun. Decat sa faceti asa ceva, mai bine faceti cum am descris mai sus.


Oricum, putem face teorie multa dar putin pricep sa le poata aplica. Idea generala este sa negociati bine curba, sa NU franati in curbe, ba chiar sa accelerati in curbe. De ce? Pentru ca in momentul in care o masina vireaza, ea tinde sa piarda din viteza, greutatea se muta pe fata, cresc sansele sa se rupa aderenta la rotile din fata, iar spatele nu isi aduce deloc aportul, ba chiar poate va induce intr-o supravirare. Idea este sa tineti centrul de greutate cat mai pe mijloc. De aceea trebuie usor accelerat. In rest totul tine de limitele de frecare ale cauciucului cu asfaltul. Deci nu inseamna ca daca tineti perfect centrul de greutate pe mijloc atunci puteti intra cu 723432km/h intr-o curba. biggrin.gif


--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Muttley
post 13 Jul 2007, 12:09
Post #33


__________________


Group: Members
Posts: 13.019
Joined: 4 September 04
From: -




Explicatiile din topic au fost foarte bune, in special cele ale lui MihaiD.
Dar daca vreti vreodata sa stiti sa aplicati toate manevrele astea trebuie NEAPARAT sa exersati. Atentie, pe drumuri, parcari, (lacuri,) etc, necirculate. Asa ca rugati-va sa ninga icon_mrgreen.gif

Ma mir insa ca n-a pomenit nimeni de unghiul de deriva al pneului. Exista sub / supravirare si fara pierderea aderentei. Iar unghiurile de deriva ale pneurilor sunt responsabile de treaba asta.


--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Asi
post 18 Jul 2007, 19:49
Post #34


Camaro SS


Group: Members
Posts: 930
Joined: 24 July 05
From: Bucuresti




multumim de atentie despre unghiul de deriva.. d-aia o anvelopa cu talonul cat 1-2degete e mai sportiva... nu e de fite, sa arate cool.. e sa aiba un unghi de deriva cat mai mic
unghi de deriva= deformatia anvelopei in curbe pe laterala.. practic se va rasuci un pic pe janta, iar roata are aderenta, dar nu merge masina nupa directia jantei.. ci dupa directia anvelopei.


--------------------
Mitsubishi/Mercedes Carisma/B-class 2003 1.9 DI-D/2007 200CDI - B 79 ASI/Bxxx
"Cei care au puterea de a constrange n-au nevoie sa recurga la judeacata" (Thucydides, 1, 77, 2)
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
C a t a l i n
post 18 Jul 2007, 20:24
Post #35


______________________


Group: Members
Posts: 12.175
Joined: 21 August 06




Citat dintr-o semnătură: "Supravirare este atunci când se sperie pasagerii / Subvirare este atunci când se sperie soferul." smile.gif


--------------------
- - -
Când vrei și, și, iese nici, nici!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DomnulK
post 20 Apr 2008, 05:09
Post #36


ex kAndrei


Group: Members
Posts: 1.403
Joined: 7 September 03
From: Bucuresti




QUOTE(MAERSK @ 18 Jul 2007, 21:24)
Citat dintr-o semnătură: "Supravirare este atunci când se sperie pasagerii / Subvirare este atunci când se sperie soferul."  smile.gif
*


radmasa.gif


--------------------
Dacia Logan Laureate 1.6 MPI 2004
Asfalt Uscat!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
lucian_v
post 22 May 2008, 15:05
Post #37


Membru autentic


Group: Members
Posts: 543
Joined: 13 December 03
From: Bucuresti




QUOTE(kAndrrei @ 1 Jul 2007, 22:58)
salut. am si eu o nedumerire. ma certam aseara cu un coleg pe tema masinilor noastre.
el are un audi a3 au un logan. el sune ac masina mea supravireaza pe curbe, adic le i aiin larg iar a lui subvireaza in curbe adica intr abotul masinii mult spre interiorul curbei.
ambele masini su nt tractiune fata.

poate sa-mi explice si mie cineva, clar, care este diferenta intre supravirare si subvirare?
eu am dat search pe google si am gasit o gramada de articole pe diverse forumuri care mai de care mai contradictorii.

merci!
*



Spune-i lui Ionut ca oricum masina lui e varza radmasa.gif
Si oricum la el problema e intre scaun si volan nu la masina in sine rolleyes.gif

This post has been edited by lucian_v: 22 May 2008, 15:05


--------------------
--- --- --- - ---
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DomnulK
post 22 May 2008, 23:25
Post #38


ex kAndrei


Group: Members
Posts: 1.403
Joined: 7 September 03
From: Bucuresti




QUOTE(lucian_v @ 22 May 2008, 16:05)
Spune-i lui Ionut ca oricum masina lui e varza  radmasa.gif
Si oricum la el problema e intre scaun si volan nu la masina in sine  rolleyes.gif
*

radmasa.gif


--------------------
Dacia Logan Laureate 1.6 MPI 2004
Asfalt Uscat!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 24th July 2025 - 00:52
Forum Renault