DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

92 Pages « < 38 39 40 41 42 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Sfaturi camere foto digitale COMPACTE, care NU sint dSLR

ursamajor
post 16 Jan 2008, 20:58
Post #1171

Membru pasager

Group: Members
From: Orașul lui Panait Istrati

Nu, senzorul e la fel de capabil, în ceea ce privește comportamentul la lumină. Optica e altă mâncare de pește, aia induce alt tip de imperfecțiuni: distorsiuni geometrice și de formă, fringing etc.

--------------------
Dacia Logan 1.0 Eco-G - BR02UMa 2021 Comfort (+ 4 optiuni)
Somnul adanc ajuta la prevenirea imbatranirii, mai ales daca dormi la volan.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
klaus
post 16 Jan 2008, 21:31
Post #1172

步步

Group: Moderatori
From: Bucuresti

Ideea era ca la acelasi iso la un obiectiv cu diametru mare intra mai multa lumina. Adica se aplica o amplificare mai mica pe senzor la un ISO echivalent, de unde si zgomot mai mic.
Eu asa am inteles.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
ursamajor
post 16 Jan 2008, 22:32
Post #1173

Membru pasager

Păi de ce să intre mai multă lumină la diafragme egale? Au ei grijă să calculeze obiectivele alea să intre aceeași cantitate de lumină când diafragmele au valori identice. Și-apoi, nu sunt două aparate cu ISO identice, darămite două modele. De exemplu, între Canon A610 (pe care l-am avut) și un A520 de la serviciu, era diferență de aproape un stop.
În sprijinul a ceea ce am spus stau și sample-urile de la diverse mărci de pe dpreview, luate în condiții identice: la ISO identic și diafragme identice, timpii de expunere diferă. Și ar fi trebuit să fie egali. QED.

This post has been edited by ursamajor: 16 Jan 2008, 22:37

--------------------
+
os
post 17 Jan 2008, 02:31
Post #1174

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

ursamajor, klaus:

la aceesi diafragma si avelasi timp de expunere ai aceeasi cantitate de lumina pe unitatea de imagine (daca presupunem numere de pixeli egale, pe pixel) - si nu pe mm patrat de senzor de exemplu. Adica aici intervine in ecuatie si marimea senzorului. De aceea pentru senzori mia mari ai nevoie de sticle mari ca sa obtii diafragme corespunzatoare. Observati ca prin marimea senzorului intra in ecuatie crop factor (intr-un anumit sens).
Eu n-am urmarit atent imaginile de care spune ursamajor; daca insa ce relateaza el e adevarat, atunci sensibilitatea (ISO) asa cum e data e vrajeala - ceea ce totusi nu-mi vine a crede. Poate diferentele vizibile sunt date de postprocesare - ar trebui comparat in RAW ca sa-ti dai seama cu adevarat.

Teoria (si praftica) spune asa: acelasi ISO, aceeasi diafragma (numar f), acelasi timp -> acelasi EV -> acelasi rezultat.

Observati ca marimea lentilei nu intervine de loc in ecuatie. (am mintit: intervine prin marimea senzorului care influenteaza unghiul de cimp impreuna cu distanta focala care influenteaza numarul f care determina marimea pupilei). Un obiectiv cu numere f in game "normale", cu distanta focala in game normale si cu lentile mai mari ne face astfel sa banuim senzori mai mari, care la rindul lor produc in mod legitim mai putin zgomot pentru o rezolutie data.

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
ursamajor
post 17 Jan 2008, 06:34
Post #1175

Membru pasager

QUOTE(os @ 17 Jan 2008, 03:31)
Teoria (si praftica) spune asa: acelasi ISO, aceeasi diafragma (numar f), acelasi timp -> acelasi EV -> acelasi rezultat.

Teoria ca teoria, dar practica... ne omoară. Mai mult ca sigur ISO e o mare cacialma la săpuniere. N-am avut ocazia să testez dSLR-uri. Poți încerca să compari două aparate făcând poze în aceleași condiții. Vei fi surprins să vezi că ISO e buba.

Later edit> am reușit să fac două poze în aceleași condiții, cu aceleași setări. Diferențele sunt mai mult decât evidente.

This post has been edited by ursamajor: 17 Jan 2008, 09:34

Attached thumbnail(s)
Canon.jpg ( Size: 74.74k ) Number of downloads: 141
Sony.jpg ( Size: 61.13k ) Number of downloads: 134

--------------------
+
klaus
post 17 Jan 2008, 09:47
Post #1176

步步

Diferentele sunt evidente si daca ne uitam de ex. a review-urile de la dpreview.com. Pentru a obtine aceleasi expuneri, sa fie comparative, la diferite aparate, cei de acolo folosesc timpi de expunere diferiti pentru aceeasi diafragma.
De asta uneori e inselator sa spui ca un aparat are mai mult zgomot la un anumit iso decat celalat, daca el are un timp de expunere mult mai mic pentru rezultate comparative.
Dar deja aici sunt amanunte care nu stiu cat conteaza in pozele de zi cu zi.

--------------------
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
os
post 17 Jan 2008, 09:56
Post #1177

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

Stai asa, fratilor: eu va cred, da? Ceea ce am afirmat mai sus este ca imaginea (non-RAW) trece in camera prin numeroase prelucrari, inainte de a ajunge JPEG. De exemplu: white balance; denoise; sharpen (astea sunt cam la toate). Se mai adauga adesea modificari de contrast/luminozitate/Gamma.

Ce relevanta mai are JPEG pentru comparatie? De aia am scris ca ar trebui comparat in RAW...

Ma raliez insa opiniei lui klaus - astea-s figuri care in practica nu prea au importanta. Multe persoane pe care le cunosc (una chiar foaaaarte bine smile.gif ) si care au SLR "trag" JPG, RAW numai in conditii dificile si/sau cu scopuri speciale.

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
ursamajor
post 17 Jan 2008, 12:20
Post #1178

Membru pasager

QUOTE(os @ 17 Jan 2008, 10:56)
Ce relevanta mai are JPEG pentru comparatie? De aia am scris ca ar trebui comparat in RAW...

Fiindcă marea majoritate a săpunierelor n-au RAW și algoritmi de creștere a luminozității, contrastului și saturației folosesc toate cele ce au compresie JPEG.

Normal că n-are relevanță în practică, fiindcă pe majoritatea utilizatorilor de săpuniere, în ignoranța lor, nu-i deranjează nici zgomotul, nici ISO ridicat, nici...

QUOTE(Klaus @ 17 Jan 2008)
De asta uneori e inselator sa spui ca un aparat are mai mult zgomot la un anumit iso decat celalat, daca el are un timp de expunere mult mai mic pentru rezultate comparative.

Hmm, Klaus, diferența de mai sus e în favoarea lui Canon (amplificare/ISO mai mic) și, totuși, tot el are senzorul mai zgomotos, se vede și la 100 ISO. Diferența de 1/3 stop (cam cât e acolo, în opinia mea, e irelevantă în ceea ce privește zgomotul senzorului. E adevărat că Sony are senzor de 1/1.8".

This post has been edited by ursamajor: 17 Jan 2008, 12:27

--------------------
+
klaus
post 17 Jan 2008, 12:31
Post #1179

步步

Acolo lui canon ii trebuia un timp de expunere mai mare, e exact invers.
Si la timp de expunere mai mare, zgomotul ar fi fost mai mic.
Dar astea nu sunt in favoarea canonului din comparativ, asta e clar.

--------------------
+
ursamajor
post 17 Jan 2008, 12:49
Post #1180

Membru pasager

Eu am vrut să arăt că există diferențe între aparate, privind ISO. Asta dacă presupunem că ceilalți parametri sunt standard, adică f4 la Sony lasă lumină pe senzor cât f4 la Canon sau Fuji.
Evident că o expunere corectă a pixelilor îi face să fie mai puțin zgomotoși. E chiar de dorit la compacte, dacă există posibilitatea, să se compenseze expunerea în plus, fără a face clipping pe highlights.

--------------------
+
RZV
post 7 Feb 2008, 14:45
Post #1181

Membru autentic

From: Online

As avea nevoie si eu de o parere referitoare la un aparat compact Panasonic FX10-EG.
S-ar gasi un compromis mai bun in jurul a 450-500 de lei?
Mentionez ca as dori sa-l achizitionez pentru a realiza poze exclusiv 'amatoristice' eu fiind cam 'noob' in domeniu.

Respecte.

--------------------
Scott Mountain Bike 1990
+
ursamajor
post 8 Feb 2008, 16:31
Post #1182

Membru pasager

Folosește cu încredere comparația pe situl dpreview, unul dintre cele mai reputate în domeniu.
http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp
Urmărește ca aparatul să aibă un senzor bun (și mare), să aibă, dacă e posibil, și setări manuale, să aibă obiectiv luminos etc. De cele mai multe ori, vei găsi un review și chiar poze, samples. Vei putea judeca tu însuți capabilitățile aparatului. Majoritatea, aici, dau ca exemple propriile aparate sau firma ce o agreează, adică sunt pur subiectivi. E foarte important să te informezi singur despre cameră și să iei decizia ce te avantajează.

--------------------
+
klaus
post 8 Feb 2008, 16:47
Post #1183

步步

Si senzor bun, si senzor mare, si stabilizare in 500 ron mai subtire...
Insa in zona de pret panasonicurile sunt aproape imbatabile

Eu insa m-as uita insa in zona aia de pret dupa o camera care sa mearga cu baterii/acumulatori AA, pentru ca la dimensiunile acelor camere nu merg acumulatori li-ion mari, si nu o sa tina bateria prea mult. Asa, baterii se gasesc pe toate drumurile. Te lasa acumulatorii, pui baterii, nu ramai cu buza umflata, mai ales in excursii.
Gen LZ 6 de la panasonic

--------------------
+
ursamajor
post 8 Feb 2008, 19:34
Post #1184

Membru pasager

QUOTE(klaus @ 8 Feb 2008, 17:47)
Si senzor bun, si senzor mare, si stabilizare in 500 ron mai subtire...

Poate-i dă mintea românului de pe urmă și mai pune ceva bani să ia ceva mai de Doamne-ajută, asta era ideea. La 4-5 milioane nici nu merită să mai întrebi ce să iei, cam toate-s o apă și-un pământ.

--------------------
+
alex
post 8 Feb 2008, 21:23
Post #1185

Membru autentic

Group: Admin

Mie mi-a aparut un pixel hot la CCD-ul lu' S6500 sad.gif In poze nu apare (am facut si dead pixel test cu raw) insa apare la live preview si la filme. Acum o luna sigur nu il avea. Acum ca stiu unde este, il vad tot timpul in live preview.

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
$$ilvviu
post 8 Feb 2008, 21:37
Post #1186

Membru autentic

From: Roman/NT

Cum adica apare la filme?
Cand filmezi apare pe film? Sau doar pe display-ul aparatului?
Mi-e greu sa cred ca a aparut ulterior, dar in fine....

--------------------
Renault Laguna - NT-97-SLR Initiale 2002
Suzuki Samurai 1983 NT-99-SZK
VW Golf 1.9TDI 2001 NT-99-FIX
+
zodrac
post 9 Feb 2008, 09:38
Post #1187

Membru autentic

Nu cumva pixelu e mort la LCD-ul aparatlui si nu la CCD ?

--------------------
* * *
Dacia Logan Ambition 1.5 dCi - iunie 2006
+
alex
post 9 Feb 2008, 11:34
Post #1188

Membru autentic

Pixelul nu este pe LCD, este pe CCD. In fabrica, dupa procesul de fabricatie se testeaza CCD-ul si se mapeaza intr-o zona de memorie a camerei pixelii cu probleme. Camera practic stie de pixelii morti/hot si le inlocuieste informatia folosind pixelii inconjuratori.

Acum mie mi-a aparut un pixel care in poze nu apare. Am facut testul de pixeli morti cu Dead Pixel Test. La filmare si la live preview imi apare pixel-ul pe film respectiv pe LCD (de fapt se vede la redarea pe orice monitor/TV).

Sunt mai mult decat sigur ca inainte cu o luna sa zicem nu era acolo pentru ca am mici filmari facute anterior si nu apare nimic.

Ma gandesc ca aparatul foto si-a facut la un moment dat o recalibrare la harta cu pixeli morti, l-a gasit si pe asta insa il scoate doar din poze.

Atasez un film AVI necomprimat scos din camera unde se vede pixelul hot, un crop dupa RAW ISO 100 din zona cu pixelul hot in film si un montaj WMMV de 4 crop-uri dupa RAW ISO3200 din zona cu pixelul hot.

Attached File(s)
Attached File  DSCF4292.avi ( 3.36mb ) Number of downloads: 65
Attached File  DSCF4293.bmp ( 1.81mb ) Number of downloads: 36
Attached File  Movie.wmv ( 1.14mb ) Number of downloads: 37

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
ursamajor
post 9 Feb 2008, 19:13
Post #1189

Membru pasager

Descrie cum ai făcut testul cu DeadPixelsTest. Sigur greșești undeva. Hot/stuck pixels au toți senzorii. Mai ține seama că această cameră nu folosește (tocmai fiindcă senzorul este foarte curat) tehnica DarkFrameSubtraction, folosită la greu de Canon, pentru a elimina imperfecțiunile date de senzorii lor proști.

Urmărește discuțiile de aici http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=233709&st=960 , de la pagina aia în jos.

DeadPixelsTest se face după cum urmează: expui CU CAPACUL PUS (!!) de la 3 la 30 s secunde mod RAW > încarci în s7raw, fără nicio setare suplimentară (noise reduction, EV etc.) > salvezi TIF > încarci TIF-ul în DeadPixelsTest și afli câți pixeli hot ai (eventual dead). Atenție, la valori diferite ale ISO, expunerii, vei avea numere de hot pixels diferte. Logic.
Recomand 100 ISO și 30 s pentru început.
De exemplu la mine la 3 s expunere am zero hot pixels și la 30 s am 11 hot pixels.
Atenție că există un lot (cum vei afla din ce vei citi pe topicul acela) care a avut o problemă cu tensiunea pe senzor:
"Exista un lot de aparate care au probleme legate de 'voltajul' pe senzor. Cica tensiunea care cade pe senzor este mai mare si trebuie corectata din soft. Lucrarea a durat ~ 5 minute si a fost rezolvata prin mufa USB."
Scris de un posesor care și-a rezolvat problema în 5 minute, la service.

This post has been edited by ursamajor: 9 Feb 2008, 19:17

--------------------
+
alex
post 10 Feb 2008, 00:51
Post #1190

Membru autentic

Testul cu Dead Pixel Test l-am facut exact cum zici tu si cum scrie in manual numai ca pentru conversia RAW->TIFF am folosit Photoshop (evident totul pe off la preprocesare). NU apare nimic.

Am pus si mai sus crop din raw si nu apare nici un pixel. Apare numai atunci cand filmez. Nu ma deranjeaza pentru ca nu prea filmez cu aparatul foto insa imi sta pre creier si ma enerveaza cand il vad pe LCD biggrin.gif

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
ursamajor
post 10 Feb 2008, 07:14
Post #1191

Membru pasager

Pare a fi un stuck pixel. Eu am avut 2 astfel de produse, care au dispărut de la sine. Și mie-mi apăreau pe LCD. Încearcă vreo câteva expuneri mai lungi, poate-și dă drumul.

--------------------
+
LuluMOB
post 10 Feb 2008, 09:31
Post #1192

Membru cu pedale.

From: Iași

Iar o să stârnesc polemici: cu un buget de maxim 700 RON înclin spre un Fuji5700. 5600 nou nu mai găsesc, nu vreau sh, știu că e downgrade și mă resemnez cu asta, un Canon 570is nu are zoom cum vreau eu, cumpărătorii văd că sunt -majoritatea- mulțumiți, iar nivelul meu de cunoștințe și experiență e foarte redus. Deci, merită?

--------------------
Dacia Logan ABS+ AC 1.4MPI 06/2007
+
ursamajor
post 10 Feb 2008, 10:30
Post #1193

Membru pasager

Senzorul CCD normal de 1/2.5" nu se descurcă la fel de bine ca acel Super CCD HR în lumină redusă, dar e mai bun decât senzorii de 1/2.5" de pe Canon, de pildă. În rest, ai cam aceleași performanțe cu ale altor camere de la alți producători, mai puțin stabilizare. Mai nasol e că n-ai aperture/shutter priority.
Vezi aici un topic al posesorilor: http://forum.softpedia.com/index.php?showt...25&st=0&start=0

--------------------
+
klaus
post 10 Feb 2008, 23:06
Post #1194

步步

QUOTE(ursamajor @ 10 Feb 2008, 10:30)
senzorii de 1/2.5" de pe Canon,
*
Sunt de la ... Sony tongue.gif

--------------------
+
ursamajor
post 11 Feb 2008, 16:18
Post #1195

Membru pasager

Mă rog, nește chineji și ăia... radmasa.gif

Eu sunt tare curios să văd performanțele ACESTUI aparat și prețul său. Dacă va avea un preț decent în România, va fi ceva de vis pentru cei ce nu agreează să fie posesori de dSLR, unul fiind chiar eu. Cu senzorul său de 2/3" (cam jumătate din al unui dSLR) Super CCD HR de generația a opta și procesor de imagine de generația a treia, poate fi ceva ce oferă o calitate greu de imaginat/egalat la clasa sa. Aștept sample-uri făcute și la alte ISO decât cele de pe situl Fuji.

This post has been edited by ursamajor: 11 Feb 2008, 16:24

--------------------
+
LuluMOB
post 12 Feb 2008, 10:02
Post #1196

Membru cu pedale.

L-am luat, prima impresie e mulțumitoare.
QUOTE(ursamajor @ 10 Feb 2008, 10:30)
Mai nasol e că n-ai aperture/shutter priority.
*

Are aperture priority, shutter priority.

--------------------
+
einstein1984
post 12 Feb 2008, 15:56
Post #1197

fan Dacia

Si eu stiam ca S5700 nu are mod manual (aka reglat manual expunerea si deschiderea). De aia am si ales un Canon A570 (ma rog, asta si stabilizatorul optic de imagine).
Zoomul nu prea te ajuta daca poza iese miscata.

--------------------
daca nu ai o toyota 4X4,ai gresit - negru pe alb masina
User is online!Galerie FotoPM
+
LuluMOB
post 12 Feb 2008, 18:32
Post #1198

Membru cu pedale.

Are modurile:
-auto
-imagine stabilizată
-lumină naturală
-lumină + flash
-presetat 1
-presetat 2 (astea se preselectează dintr-o serie: peisaj, plajă, munte, artificii, interior, etc.)
-mod programat (reglezi apertura și timpul de expunere)
-aperture priority
-shuter priority
-manual (reglezi tot ce vrei)

Dacă nu ai parkinson și nu pui expunerea la 1 secundă, nu ies poze tremurate.
În rest, un trepied te scoate din bucluc.
Ce nu-mi place e că nu obține o adâncime de câmp la nivelul unui SLR. Dar nici nu poți să-i ceri asta.

Attached File  S5700.pdf ( 2.91mb ) Number of downloads: 44

12 Feb 2008, 18:34:
ISO 1600 e cam degeaba, chiar și la 800 pozele suferă. Nici aici nu e nici o surpriză. Repet, pe ansamblu sunt mulțumit.

This post has been edited by LuluMOB: 12 Feb 2008, 18:34

--------------------
+
ursamajor
post 12 Feb 2008, 19:33
Post #1199

Membru pasager

QUOTE(LuluMOB @ 12 Feb 2008, 19:32)
Ce nu-mi place e că nu obține o adâncime de câmp la nivelul unui SLR. Dar nici nu poți să-i ceri asta.

Evident că nu poți să ceri asta. Unele obiective costă mai mult decât tot aparatul tău. Obiectivul superzoomurilor e creat pentru versatilitate, nu pentru DOF îngust. Cu toate asta, folosind modurile Macro și Supermacro (nu știu dacă 5700 are) se poate obține un DOF rezonabil de îngust. Pentru obținerea DOF-ului îngust, în cazul fotografierii pe modurile descrise anterior, spre capătul tele, e necesar ca distanța subiect-fotograf să fie mai mică decât distanța subiect-fundal.

Ceva ca în attachemente.

http://www.zshare.net/image/748360730b9be7/
http://www.zshare.net/image/7483614b71db88/

This post has been edited by ursamajor: 12 Feb 2008, 19:48

--------------------
+
LuluMOB
post 13 Feb 2008, 09:37
Post #1200

Membru cu pedale.

Așa e, ai dreptate referitor la adâncimea DOF.
Are supermacro (zoom-ul e anulat atunci) și macro (zoom folosibil cam la jumătate).
Și zi așa, tămâioasă...

--------------------
+
92 Pages « < 38 39 40 41 42 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 28th July 2025 - 13:14
Forum Renault