DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages < 1 2 3 4 > 
Closed TopicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Averile Bisericesti, Sau Mafia BOR?

bulan
post 14 Nov 2008, 11:21
Post #31

Membru autentic

Group: Members

E uite un topic care m-a uns pe suflet!

--------------------
a b c
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
miki
post 14 Nov 2008, 12:36
Post #32

#Hırsızlargibigeceniniçine

From: Bucuresti

Asa ca idee, nu preotii iarta pacate!
Si cred si ca parabola cu celalalt obraz a fost nitel gresit inteleasa!

This post has been edited by miki: 14 Nov 2008, 12:37

--------------------
Renault Sedan 1.6 16V / Megane IV 1.33 TCE 2004 / 2019 - XX-B-XXX
#Hırsızlargibigeceniniçine

Funken Kurbelwelle
Uzun Araç!
Değer Așılırsa
+
argon
post 14 Nov 2008, 12:42
Post #33

Mesaj semiautomat

daca Dumnezeu ar exista, 90 % din preotii si reprezentantii ortodocsi ar fi trazniti pe loc. Dar poate El exista si nu-i pasa...e o posibilitate.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
Smiley
post 14 Nov 2008, 22:47
Post #34

Membru autentic

--------------------
+
daniM
post 23 Nov 2008, 15:27
Post #35

Membru autentic

From: Gugulania

QUOTE(adip @ 23 Aug 2007, 23:28)
Fa ce zice popa, nu ce face popa smile.gif
*

Asta e o vrajeala inventata tot de un popa.Pai ce,astia sunt popi 12 cu 24?Biserica e una ,iar Dumnezeu e alta,sunt doua chestiuni care nu prea au legatura din punctul meu de vedere.Mi-a fost scarba cand acum 2 ani(si ultima oara cand am fost la biserica)fiind dus aproape cu forta de sotia si mama mea la slujba de Pasti,apare domnul deputat jeg Ion Mocioalca,un binecunoscut imputit si interlop al PSD,iar popa-sluga,vazandu-l, a impins niste batranei la o parte in perete,zicand cu smerenie:-Dumneavoastra sa poftiti in fata,ca dumneavoastra ne faceti onoare!!!Pai daca gunoiul ala le face onoare ,eu nu am ce cauta acolo!Zilele trecute,ieri parca,ati vazut la TV cum alt jeg de popa in Bacau indemna lumea sa-l voteze pe Hrebenciuc?NENOROCITUL!

This post has been edited by daniM: 23 Nov 2008, 15:27

--------------------
. . . - Skoda Octavia
+
CataOlar
post 24 Nov 2008, 06:41
Post #36

Membru autentic

From: Oradea

O institutie la fel de utila ca si a doua gaura in k.u.r.

--------------------
Dacia/Renault Logan 3 1.0 EcoG Confort
Si nu ne duce pre noi in ispita, ca gasim drumul si singuri..
+
sinaxis
post 24 Nov 2008, 08:16
Post #37

Membru autentic

Klaus, suma de 710 lei o primim de la stat dar impozitul, CAS-ul etc se plateste pe incadrare care e statul+fonduri proprii. Eu sunt un caz fericit ca primesc cei 15 lei, altii aduc bani de acasa si se roaga sa aiba sa-si ia salariul din fondurile proprii. In rest statul nu participa cu nimic la ajutoarrea cultului! Eu de 10 ani nu am primit nici un ajutor de la stat, in afara de cateva pomeni electorale infime necesare pentru intretinerea bisericii. Conform Statului BOR:

SECTIUNEA I
A. Parohia
Art.43 – Parohia este comunitatea crestinilor ortodocsi, clerici si mireni, situata pe un
anume teritoriu si subordonata Centrului eparhial din punct de vedere canonic, juridic,
administrativ si patrimonial, condusa de un preot paroh numit de Chiriarhul (arhiepiscopul sau
episcopul) eparhiei respective.
Art.44 – Înfiintarea, organizarea, schimbarea limitei teritoriale si desfiintarea de parohii
se aproba de catre Consiliul Eparhial, tinând seama de cerintele misionare si pastorale din
teritoriu.
Art.45 – Credinciosii parohiei au drepturi ca: de a beneficia de asistenta religioasa, de a
alege si a fi alesi în organismele parohiale, de a beneficia de ajutor filantropic, dupa posibilitati;
si îndatoriri ca: de a sustine, întari si marturisi credinta Bisericii Ortodoxe; de a vietui potrivit
învataturii de credinta ortodoxa; de a participa la sfintele slujbe; de a se împartasi cu Sfintele
Taine; de a împlini faptele milei crestine; de a întretine si a ajuta biserica si pe slujitorii ei.

Iar despre salarizare LEGE nr.142 din 27 iulie 1999 modificata.
Pentru a intelege pun ca atasament fluturasul pe septembrie.

Si, fratilor, eu nu cred ca am jignit pe cineva pe forumul asta! Daca nu crezi in Dumnezeu, in Biserica asa cum e ea, sa fii sanatos! Lasa-ne pe noi in biata noastra! Nimeni nu o sa-ti impuna sa crezi sau o sa-ti bage mana in buzunar cu forta. Ca ajugem la derapaje si la ura si tare mi-e ca se va adeveri cuvantul Mantuitorului ca vine vreme cand cei ce ne vor da in cap vor crede ca-i slujesc Lui!
Pace tuturor!

This post has been edited by sinaxis: 24 Nov 2008, 09:34

--------------------
tohan stas 2012 full
"as fi de parere ca ar trebui interzisi copiii din locurile publice (...). Un sugar stie doar sa manince, sa se cufureasca si sa urle" by Marty
+
CataOlar
post 24 Nov 2008, 08:26
Post #38

Membru autentic

From: Oradea

Sinaxis, nu trebuie sa te simti jignit. Nu am intentionat nici o clipa sa te jignesc pe tine ca si persoana. Faptul ca faci parte dintr-o institutie pentru care am cel mai profund dispret nu inseamna ca nutresc aceleasi sentimente fata de tine. Ar fi absurd.
Pe undeva gresesti. Chiar cred ca mi se baga mana cu forta in buzunar. Onor statul rroman asta face, prin sustinerea asta feroce a BOR. De ce nu se face moscheea intregirii neamului, sau sinagoga intregirii neamului, de exemplu? Sa nu confundam democratia cu dictatura majoritatii...
Cat despre adeveritul cuvantului, asta e o alta discutie, care nu isi are locul aici

--------------------
Dacia/Renault Logan 3 1.0 EcoG Confort
Si nu ne duce pre noi in ispita, ca gasim drumul si singuri..
+
argon
post 24 Nov 2008, 08:27
Post #39

Mesaj semiautomat

E de admirat cum se poate in Romania ca din salarul acela sa intretii o preoteasa, 3-4 copii si sa-ti schimbi masina (noua) la 2 ani..vorbesc asa..in general..

--------------------
+
sinaxis
post 24 Nov 2008, 09:08
Post #40

Membru autentic

Argoane, sotia e profesor titular, deocamdata in concediu de ingrijire pentru bebe. Eu predau religie intr-un liceu si, crede-ma, salariul de acolo, chiar daca sunt la plata cu ora, e mai mare decat cel pe care il am de la parohie. Da, am 4 copii si mi-s tare dragi. Iar masina pe care am schimbat-o la 2 ani s-a putut face datorita unui ajutor din partea tatalui meu, pensionar care a lucrat zeci de ani in mina. Prima Dacie luata prin credit si cu Rematul (socru sa traisca), a doua dupa vanzarea primeia si un nou credit pe care l-am obtinut ff greu din cauza salariului de mizerie... MCV-ul l-am luat din consideratii obiective: suntem 6 membri in familie... eram super multumit si de berlina de 1.4 remapat wink.gif Avem noroc ca stam in apartamentul parohial pentru ca noi casa nu avem...
Zicea cineva pe aici sa nu ma mai plang si sa-mi iau un job adevarat. Ii raspund si aceluia: am lucrat 6 ani la mina din care 5 subteran, ca electrician de mina. Castigam ff bine la vremea aceea si... azi mai aveam 6 ani si ieseam la pensie. Am plecat de la mina cand nu se inventasera ordonantele cu salariile compensatorii. Am plecat cu lichidare la zi. De ce? De aia!
In orice caz: ne grabim sa graim si sa punem etichete. Argoane stai linistit ca nu fac smecherii de nici un fel...

--------------------
tohan stas 2012 full
"as fi de parere ca ar trebui interzisi copiii din locurile publice (...). Un sugar stie doar sa manince, sa se cufureasca si sa urle" by Marty
+
argon
post 24 Nov 2008, 09:11
Post #41

Mesaj semiautomat

nu trebuie sa te justifici in fata nimanui...nu esti nici pe departe singurul preot cu multi copii care isi schimba masina chiar anual...si nu un amarat de Logan. Ideea era ca nu a fost corect sa afisezi fluturasul. Noi sa fim sanatosi.

--------------------
+
sinaxis
post 24 Nov 2008, 09:34
Post #42

Membru autentic

L-am scos. Acum e ok?

--------------------
tohan stas 2012 full
+
CGB
post 24 Nov 2008, 10:04
Post #43

CGB

From: behind

biserica si religia is neste inventii stravechi, cu ajutorul carora sa se tina pulimea sub control. neste nascociri foarte bine puse la punct.
acu', la moda e (ptr unii) dumnezeu. ptr altii e budha. ptr altii allah. inainte au fost zamolxe, ra, zeus, hunab ku, gebeleizis...etc.
fiecare perioada si fiecare zona are "dumnezeii" ei.

ptr cei interesati de poveste lui iisus, ia sa se documenteze si sa vada de-a lungul istoriei umane, cati alti zei au avut acelasi traseu si aceiasi poveste de viata (12 discipoli, unu l-a tradat, a murit, a inviat, facea minuni...etc).

ma mir ca-n ziua de azi, in numele bisericii, nu mai sint arsi pe rug cei care practica magia (gen...david blaine, chris angel, david copperfield...etc). doar sint neste eretici, care fac lucruri necurate smile.gif

This post has been edited by cristib: 24 Nov 2008, 10:10

--------------------
Renault Clio RS Line 2022
argon
post 24 Nov 2008, 10:11
Post #44

Mesaj semiautomat

QUOTE(cristib @ 24 Nov 2008, 11:04)
(gen...david blaine, chris angel, david copperfield...etc). doar sint neste eretici, care fac lucruri necurate  smile.gif
*

argon..klaus..cristib...etc naughty1.gif

--------------------
+
klaus
post 24 Nov 2008, 12:14
Post #45

步步

Group: Moderatori

Sinaxis, cred ca m-am exprimat deficitar.
Intr-adevar statul nu plateste preotii diverselor culte religioase, insa le da ceva bani.
Acei ceva bani sunt pur si simplu ajutoare, date prin lege. Alte asociatii fara scop lucrativ , ba chiar cu scop filantropic, nu le primesc, se descurca singuri cu banii.
Din acest punct de vedere biserica e avantajata.
Parerea mea: e bun orice ajutor, de oriunde ar veni, nu trebuie infierat ca ar fi insuficient. E totusi un ajutor pe care altii nu-l primesc.
QUOTE(cristib @ 24 Nov 2008, 10:04)
acu', la moda e (ptr unii) dumnezeu. ptr altii e budha. ptr altii allah. inainte au fost zamolxe, ra, zeus, hunab ku, gebeleizis...etc. fiecare perioada si fiecare zona are "dumnezeii" ei.
zamolxe nu a fost zeu, ci a fost un om in carne si oase. A fost un "invatator".
Recomand in acest sens piesa de teatru "Zalmoxe" a lui Lucian Blaga, care face niste comparatii absolut geniale in subtext.
QUOTE(cristib @ 24 Nov 2008, 10:04)
ma mir ca-n ziua de azi, in numele bisericii, nu mai sint arsi pe rug cei care practica magia (gen...david blaine, chris angel, david copperfield...etc). doar sint neste eretici, care fac lucruri necurate  smile.gif
*

Pana si rigida biserica catolica s-a "lepadat" de arderile pe rug si le-a declarat, direct sau indirect, drept o tampenie. In acest sens eu nu vad ce ar fi de mirare.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
CGB
post 24 Nov 2008, 12:39
Post #46

CGB

zamolxe a fost zeul suprem (dumnezeul) al dacilor. o fost el om, da' dupa moartea lui s-or gasit unii care sa-l declare zeu si sa se roage la el. cred ca zice mai multe pe wikipedia, sau in cartile de profil.
asa si cu iisus. o fost om si s-o ridicat la cer apoi. si-acu-i tot un zeu, la care se inchina "credinciosii".
peste cine stie cate mii de ani, sigur o sa dispara si iisus si dumnezeu iar locul lor o sa fie luat de....zeul broasca, zeu zamislit dintr-o broasca si-un fir de iarba. si omuleanii care-or sa traiasca atunci or sa se-nchine la el. asta-i cursu' istoriei. fiecare perioada cu zeitatile ei.

s-o fi lepadat biserica catolica de arderile pe rug...dar cate tampenii si imbecilitati nu s-au facut de-a lungul istoriei, in numele religiei si-al bisericii.

This post has been edited by cristib: 24 Nov 2008, 12:41

--------------------
vijelie
post 24 Nov 2008, 12:41
Post #47

membru violet

La cum intelege lumea ce se scrie pe net, nu va fi nevoie sa treaca "mii de ani" ca sa ne uitam originile...

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
CGB
post 24 Nov 2008, 12:44
Post #48

CGB

la cum evolueaza netu , o sa apara in curand zeul HTTP. zamislit dintr-un pixel si-un bit. probabil la asta o se se-nchine generatia emo.

--------------------
klaus
post 24 Nov 2008, 12:55
Post #49

步步

QUOTE(cristib @ 24 Nov 2008, 12:39)
zamolxe a fost zeul suprem (dumnezeul) al dacilor. o fost el om, da' dupa moartea lui s-or gasit unii care sa-l declare zeu si sa se roage la el. cred ca zice mai multe pe wikipedia, sau in cartile de profil.
*

Zalmoxe nu a fost zeu suprem, asa cum nici Mohamed nu e zeu suprem, si asa cum unii urmeaza invataturile lui Mahomed, asa si altii urmau invataturile lui Zalmoxe.
Insa discutia aici e off-topic. Iar wikipedia nu e cea mai de incredere sursa.

--------------------
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
CGB
post 24 Nov 2008, 13:17
Post #50

CGB

exista scrieri care-l indica drept zeitate suprema. alte scrieri zic c-a fost doar un fel de iisus al vremii respective. adica invata oamenii sa se-nchine si sa respecte zeitatile din acele timpuri.

in fine, subiectul cu religia, biserica, credinta...etc e mult prea complex. cine vrea crede, cine nu...nu.

oricum, io n-am inteles si n-o sa inteleg, ptr ce iau popii salariu. ce fac ei ptr banii aia? un sudor sudeaza, un croitor coase, un mecanic repara ceva....
da' popii ce fac ptr salar'? macar nu sapa gropile in cimitir.
io pana in liceu habar n-aveam ca popii au salariu. credeam ca e ceva ce fac de placere si tin minte c-am fost foarte mirat sa aflu ca au si ei carte de munca si salariu ca orice salariat.

da' e foarte tare sa fii popa. vine perioada botezurilor. apare popa la usa. deschizi. intra. scoate manunchiu' ala de balarii, il baga-ntr-o cana cu apa si-apoi incepe sa-mproste pa pereti. iti arde si doua peste frunte si gata. tu-i bagi frumos suta de mii la buzunar si pleaca mai departe. sau la-nmormantari, citeste din carte, zice 2 aminuri si-apoi te duci la el, il iei usor de-oparte si-i plasezi cateva meleoane sub sutana. ca doar i-a pus mortului o pila, sus in ceruri.
de nunti nu mai zic.
si...taie vreodata chitanta? io n-am vazut in viata mea asa ceva.

This post has been edited by cristib: 24 Nov 2008, 13:23

--------------------
Ov
post 24 Nov 2008, 13:21
Post #51

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

acu' exagerezi si tu

da' un psiholog/profesor/economist etc, ce fac ?

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
vijelie
post 24 Nov 2008, 13:22
Post #52

membru violet

Ce profesor, dom'le? Exista wiki-friki.

--------------------
+
CGB
post 24 Nov 2008, 13:27
Post #53

CGB

un psiholog te-ajuta in anumite situatii. un profesor te-nvata sa ajungi economist, inginer, sudor, croitor...etc.
un economist e indispensabil. in orice business. nu merge jmecheria fara el.

popa vine cu botezu'.

This post has been edited by cristib: 24 Nov 2008, 13:28

--------------------
Ov
post 24 Nov 2008, 13:34
Post #54

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

eu n-am nevoie de tratament psihiatric, asa ca nu vad de ce tb sa platesc pentru salariul psihologilor (aia de "stat)

poate n-am chef sa ma specializez in nimic, si sa ma oblige sa fac scoala primara mi se pare un ABUZ, nu vad de ce trebuie sa platesc pt invatamant

imi cultiv singur haleala, nu am nevoie de bani, prin urmare nu depind de nici un economist

sper ca ai prins ideea wink.gif
putem carcoti la nesfarsit despre salariile popilor si ce fac ei pt ele. Nu ma intelege gresit, am si io o maaaaaaaaare problema cu unii popi (aia care "pe banii mei" se ocupa de "magii" si alte cenzuraturi d'astea, care nu-ti ingroapa mortu' pana nu decartezi cat vrea el), dar incerc sa nu generalizez.

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
CGB
post 24 Nov 2008, 13:40
Post #55

CGB

QUOTE(Ov @ 24 Nov 2008, 13:34)

imi cultiv singur haleala, nu am nevoie de bani, prin urmare nu depind de nici un economist

*

te retragi la munte-ntr-o chilie si te faci calugar? smile.gif

--------------------
sinaxis
post 24 Nov 2008, 20:03
Post #56

Membru autentic

Klaus, ai dreptate! Orice ajutor din partea statului e bine venit! Macar putem plati impozitul, sanatatea, somajul etc. Putem si noi sa nadajduim ca la batranete nu o sa traim numai cu aer... asa din placere... Cat despre ce ramane din fonduri proprii... Dumnezeu cu mila!
Cristib, am vazut si noi documentarul "Spiritul timpului" ar fi fost bine sa-l treci ca sursa, nu sa ne faci sa credem ca sunt judecatile tale de valoare... Iti recomand sa citesti Mircea Eliade (roman neaos de-al nostru, singurul roman care preda, in Chicago, la universitatea care-i purta numele!) "Istoria credintelor si ideilor religioase". Si ai sa vezi ca de fapt esti masa de manevra a unor smecheri si asta din cauza ignorantei. Si chiar daca ar fi asa: oleaca pune-te pe ganduri: cum Doamne, religii atat de diferite si indepartate (spatio, temporar) au aceleasi lucruri comune cum sustin habarnisti/ff rau intentionatii autori ai documentarului.
Iar daca ti-as spune ca Biserica romana are un rol fundamental in tot ceea ce inseamna spiritualitatea neamului si integritatea patriei m-ai crede? Sau ma trimiti pe wiki? Nu vreau sa intru in amanunte, mi-ar trebui 12 ani de religie (pe care se pare ca nu i-ai urmat) sa te fac sa pricepi, asa, macar in parte...

--------------------
tohan stas 2012 full
+
vijelie
post 24 Nov 2008, 20:23
Post #57

membru violet

Pai era si greu sa nu fie factor decisiv in probleme legate de integritate in conditiile in care Biserica detinea aproape toate pamanturile, alaturi de boierime.

--------------------
+
klaus
post 24 Nov 2008, 22:54
Post #58

步步

QUOTE(sinaxis @ 24 Nov 2008, 20:03)
Cristib, am vazut si noi documentarul "Spiritul timpului" ar fi fost bine sa-l treci ca sursa, nu sa ne faci sa credem ca sunt judecatile tale de valoare...
Hait, erau "citate" din Zeitgeist? Din porcaria aia de film "documentar" plin de minciuni? Recomand tuturor care vor vedea sau au vazut Zeitgeist sa ignore ce spun aia ca pur si simplu e o minciuna plina de tehnici manipulatorii de la cap la coada.
Iti recomand sa citesti Mircea Eliade (roman neaos de-al nostru, singurul roman care preda, in Chicago, la universitatea care-i purta numele!) "Istoria credintelor si ideilor religioase".
Sa recomand eu o lectura mai usoara? Sa spunem din Taxil? 04.gif Stiu, ideile sunt cam pueril formulate, dar fundamentul lor exista. Insa Eliade si opera mentionata e punctul de plecare, e un rezumat, aprofundarea se regaseste in alte parti. Un exemplu ar fi Culianu.
Iar daca ti-as spune ca Biserica romana are un rol fundamental in tot ceea ce inseamna spiritualitatea neamului si integritatea patriei m-ai crede?
Daca tot l-am invocat pe Eliade, ar trebui sa ne uitam prin ochiul istoricului religiilor, sa vedem cadrul general in care s-a intamplat acest lucru. Ca atunci cand unii aveau universitate prin anii 1200, la noi singurii care stiau sa scrie erau unii calugari care aveau timp si mijloace de a studia scrisul (pe langa unii boieri care mai studiau "prin strainatate". Si rol important in spiritualitatea neamurilor au avut toate bisericile in toate tarile. Pentru ca erau singurele care puteau avea asa ceva in contextul dat.

--------------------
+
sinaxis
post 25 Nov 2008, 07:28
Post #59

Membru autentic

Klaus, corect! Placut surprins: le ai si pe astea!

--------------------
tohan stas 2012 full
+
A l e x
post 25 Nov 2008, 08:41
Post #60

Showing the fangs of rage

QUOTE(cristib @ 24 Nov 2008, 11:04)
biserica si religia is neste inventii stravechi, cu ajutorul carora sa se tina pulimea sub control. neste nascociri foarte bine puse la punct.
acu', la moda e (ptr unii) dumnezeu. ptr altii e budha. ptr altii allah. inainte au fost zamolxe, ra, zeus, hunab ku, gebeleizis...etc.
fiecare perioada si fiecare zona are "dumnezeii" ei.

ptr cei interesati de poveste lui iisus, ia sa se documenteze si sa vada de-a lungul istoriei umane, cati alti zei au avut acelasi traseu si aceiasi poveste de viata (12 discipoli, unu l-a tradat, a murit, a inviat, facea minuni...etc).

ma mir ca-n ziua de azi, in numele bisericii, nu mai sint arsi pe rug cei care practica magia (gen...david blaine, chris angel, david copperfield...etc). doar sint neste eretici, care fac lucruri necurate  smile.gif
*

N-am crezut ca am sa spun asta vreodata, dar foarte bine zis, cristib.

--------------------
. . .
No remorse, no repent.
+
4 Pages < 1 2 3 4 >
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

ETask
Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 9th June 2025 - 05:04
Forum Renault