DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Probleme multiple, Schimb ulei, placute, filtru aer

costin212
post 5 Oct 2007, 09:21
Post #1

Membru incepator

Group: Members
From: Bucuresti

Va salut.Incep prin a-mi cere scuze daca problemele mele se repeta pe undeva.Sunt un sofer destul de nou si nu prea stiu mecanica de nici un fel.Am urmatoarele probleme:

-Am masina DSN in proprietate de aprox 15.000 km si trebuie sa ii schimb uleiul si filtrele.Pot face eu operati asta sau trebuie neaparat mers in service?
-Aceeasi problema si cu placutele de frana.Mi s-a aprins senzorul de la bord si nu stiu cat mai pot merge cu ele.Nu scartaie si nu freaca la franare...
-trebuie sa schimb filtrul de aer.ce e recomandat, sa iau unul original sau exista variante mai bune/mai performante.Daca da, cam la ce preturi sunt si care e diferenta.

Multumesc mult

--------------------
Dacia SuperNova 2002 - B.26.DHC
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Iuliutz
post 5 Oct 2007, 12:03
Post #2

No Signal

From: Alba Iulia

1. Uleiul trebuie sa il schimbi. Poti si singur. Ai nevoie de aproximativ 3 l de ulei, un filtru, o cheie pentru filtru vechi, o clanta de usa pentru busonul de scurgere a uleiului. Atentie. Schimbul de ulei se face la 10.000 de km la supenova.
2. Verifica sa nu fie gata placutele de frana. Daca ai verificat aceasta si ai constatat ca nu sunt gata incearca sa resetezi senzorul de pe pompa de frana. Se scoate cu o cheie fixa si se impinge tija din ele de cateva ori. Se pune la loc si ar trebui sa nu se mai aprinda. Presupun ca mai ai lichid de frana.
3. Filtul de aer este recomandat sa se schimbe. Poti pune si alt filtru dar este destul de schump unul sport si trebuie facute niste mici adaptari. Eu recomand sa pui unul de origine .
4. Foloseste cu incredere functia de cautare a forumului pentru toate aceste probleme s-au mai discutat.

--------------------
Dacia Super Nova 2001 Confort - AB05XTP
Statie: Yaesu ft857d, Wouxun KG-UVD1P
Antena: Sirio ML145, Proxel Slim Gainer AZ505
Ford Focus turnier 2002, 1.6 benzina
Matiz 2003 798 cc
+
Batrânul
post 5 Oct 2007, 12:18
Post #3

Membru autentic

Sigur ca poti face si singur schimbul de ulei.
Ai grija sa pui uleiul potrivit (min. semisintetic 10W40).
Daca nu ai cheie pt. filtrul de ulei, e cam greu sa il demontezi.

--------------------
Renault Clio IV 2015 / Life 1.2 16V
Ex Dacia 1300 (1975), Oltcit (1984), Dacia 1310 (1996), SuperNova (2001), R. Symbol (2007)
Cine nu are batrani sa-si cumpere... Astept oferte...
+
Iuliutz
post 5 Oct 2007, 16:45
Post #4

No Signal

Daca nu ai cheie poti incerca metoda alternativa cu gaurirea filtrului vechi cu o surubelnita si apoi folosindu-te de surubelntita implantata in filtrul vechi sa desfiletezi. Cand pui filtrul cel nou sa ungi un pic garnitura cu ulei, si atentie. Dupa ce golesti uleiul vechi desfiletezi filtrul si dupa ce ai pus filtrul cel nou si busonul dedesupt pui uleiul cel nou

--------------------
Matiz 2003 798 cc
+
madkat
post 5 Oct 2007, 17:41
Post #5

™™™™™™™™™

@iuliutz
faci o confuzie - este doua becuri diferite la frana - al' cu semn de exclamare care se aprinde cand e o avarie in pompa (senzorul) sau cand tragi frana de mana, si al' cu cerculet in paranteze intrerupte - care se aprinde DOAR cand sunt placutele uzate - neavand nici o alta legatura cu sistemul de franare

la mine la 17k km la SRN s-a aprins becul de uzura placute - dar cand le-am dat jos sa le schimb am constatat ca erau consumate doar jumatate - dar aveau un defect de fabricatie - firul care ajunge in contact cu discul in momentul cand se uzeaza "carnea" placutelor era in pozitie aiurea... (de la turnare) - si a ajuns prea repede sa faca contact...
arunca un ochi la placute si vezi care e treaba pe acolo wink.gif

filtrul de aer - mergi pe filtru de "origine"
ulei si filtru - se schimba usor de tot cat timp ai in dotare cheie de filtru si cheie pt busonul de la baia de ulei rolleyes.gif

This post has been edited by madkatweb: 5 Oct 2007, 17:43

--------------------
Alfa Romeo & VW 156 2.5 V6 & Bora TDI 1999 & 2001
Hoping for the best, and expecting the worst
+
Iuliutz
post 5 Oct 2007, 17:49
Post #6

No Signal

aha.....scuze..... Placutele sunt mai migaloase de schimbat. Iti trebuie un pic de rabdare. si probabil si o presa pentru pistonul de la frana. Daca reusesti sa le schimbi probabil se va aprinde si becul de care pomeneam mai sus asa ca tot cam la ce am zis eu ajungi. Atentie! in service au prostul obicei sa scoata firul de la acel bulb de pe pompa de frana

--------------------
Matiz 2003 798 cc
+
SuntZmeu
post 7 Oct 2007, 00:33
Post #7

Membru incepator

Pentru schimbul de ulei nu e neaparat necesar sa te prezinti in service...nici pentru cel de aer.Ideea e ca trebuie sa schimbi consumabilele la timpul lor sau chiar mai devreme ca deh "E MADE IN ROMANIA" si fiabilitatea lor e scazuta.filtrul de aer cumpara-l de origine.nu are rost sa t complici cu alte tampenii turcesti ca oricum nu se potrivesc in cutie(am patit-o eu cu unul turcesc era mai mic in diametru.....l-am intors pe dos sa aiba buza in exterior ca cel de origine dar tot nu s-a potrivit)plus ca influenteaza mult performantele masinii....uleiul la fel.dupa fiecare schimb de ulei(si il schimb des, in jur de 8-9 mii de km) motorul are alte performante.iar de placutele de frana......aici e treaba de service.cu franele nu TE JOCI.nu sunt greu de schimbat,dar trebuie facuta si o aerisire si mai bine lasi pe un nene care se pricepe.

--------------------
dacia DSN 2001 clima 1,4MPI - B 69 K T A
+
iuly89ct
post 9 Oct 2007, 21:36
Post #8

Membru cu masina...

From: Constanta

placutele nu sunt deloc migalos de schimbat.dai frumos roata jos,iei o surubelnita dreapta si scoti sigurantele de la exterior ale celor 2 placute care tin suportul pistonasului(ai grija sa nu pierzi sigurantele,scoti doar 2 din 4).dupa ce scoti 2 sigurante bagi surubelnita pe placutele de care pomeneam si bati in capul surubelnitei usor cu ciocanul spre motor(o sa vezi ca ies usor).dupa ce scoti suportul pistonasului tragi afara cele 2 placute de frana si le bagi pe cele noi.la cele noi o sa-ti trebuiasca putina rabdare si indemanare sa le bagi.pistonasul poti sa-l impingi cu 2 "fiare"-sau ce ai la indemana.dupa care pui suportul pistonasului la loc,placutele alea care il tin(tot asa iti trebuie rabdare ca intra mai greu)si la sfarsit le pui cele 2 sigurante pe care le-ai scos anterior.si pui si roata inapoi bineinteles.si cam atat cu placutele.si la disc daca vrei sa-l schimbi trebuie sa scoti etrierul si cele 2 suruburi cu cap de soarece(cu 40 merg desfacute).

This post has been edited by iuly89ct: 9 Oct 2007, 21:38

--------------------
BMW 525d E60 2006
"Nu e niciodata prea tarziu pentru a nu face nimic". Confucius
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 20th July 2025 - 22:36
Forum Renault