DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> prioritate in intersectie

Smiley
post 2 Oct 2007, 09:34
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

se da intersectia urmatoare (ferentari cu nasaud, pentru bucuresteni):
question.JPG ( Size: 25.39k ) Number of downloads: 2182

pe unde e verdele ala cacaniu ciurcula tramvaiul, pe mijlocul bulevardului
masina rosie vrea sa intoarca, iar cea albastra vine de pe strada cu "cedeaza trecerea" si vrea sa faca la stanga.

ce masina are prioritate si trece prima? cea albastra (rosu acordand prioritate de dreapta) sau cea rosie (albastru dand prioritate tuturor masinilor de pe bulevard, respectand astfel indicatorul de cedeaza) ?

cand sunt in situatia masinii rosii, prefer sa intorc pe langa linia de tramvai, deci fara sa ma intersectez cu masina albastra.

--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cataline
post 2 Oct 2007, 10:15
Post #2

Membru autentic

Ala cu masina albastra trebuie sa cedeze trecerea tuturor masinilor de pe drumul cu prioritate. De aici rezulta ca orice masina de pe drumul cu prioritate trece prima.

--------------------
Logan Ambition 1.6 2005 - B-xx-XXX
Logan 1.6 Ambition, dec 2005
+
Mutzunache
post 2 Oct 2007, 15:26
Post #3

Milk my sheep, bitch!

In primul rand masina rosie nu are voie sa intoarca in dreptul altei strazi. Daca masina rosie va merge 20 de metri mai in fata si v-a efectua manevra de intoarcere, atunci va beneficia de prioritate din partea masinii albastre.

This post has been edited by Mutzunache: 2 Oct 2007, 15:29

--------------------
M. Outlander 2019 Honda Civic 2021 Cadillac Eldorado 2002
+
madhorsefuzzy
post 2 Oct 2007, 15:53
Post #4

Membru

Sunt de acord cu cataline si nu numai atat, dar asa gandesc si politistii (cel putin in cazul unei buseli de-a fratelui meu). wink.gif

--------------------
Laguna Grandtour 2011 4Control 2.0dci 200cp+ / Honda Insight Hybrid 2010 stock
"Vei invata sa conduci cand vei sti sa te feresti de prosti, nu cand vei sti legea!"
+
Mutzunache
post 2 Oct 2007, 16:02
Post #5

Milk my sheep, bitch!

Nu voi acorda niciodata prioritate unei masini care intoarce in dreptul unei strazi. Eu stau in Voluntari si toata lumea intoarce in dreptul strazii pe care ies eu (este o sosea de 2 benzi pe sens) din cauza parapetului existent pe mijloc. In momentul intoarcerii, respectivele masini nu sunt paralele cu axul drumului si nu pot sustine ca nu au intors acolo.

--------------------
+
avathan
post 2 Oct 2007, 16:06
Post #6

eu.

Group: Banned
From: Buc

soferul autoturismului rosu trece primul.
nu vad ce anume i-ar putea interzice asta .

@Mutzunache fii te rog amabil si zi-mi articolul din "Codul Rutier" care zici tu ca-i interzice .

nu dau cu parul vreau sa stiu daca judec gresit,unde gresesc.

This post has been edited by avathan: 2 Oct 2007, 16:09

--------------------
a Rosu 1800 - @
unu,doi,trei,patru,cinci ... zero
+
madhorsefuzzy
post 2 Oct 2007, 16:16
Post #7

Membru

QUOTE(Mutzunache @ 2 Oct 2007, 17:02)
Nu voi acorda niciodata prioritate unei masini care intoarce in dreptul unei strazi. Eu stau in Voluntari si toata lumea intoarce in dreptul strazii pe care ies eu (este o sosea de 2 benzi pe sens) din cauza parapetului existent pe mijloc. In momentul intoarcerii, respectivele masini nu sunt paralele cu axul drumului si nu pot sustine ca nu au intors acolo.

Nu procedezi regulamentar.
In caz de accident vei fi gasit vinovat de neacordare de prioritate.

Prioritatea autovehiculelor ce circula pe drumul principal fata de tine nu tine cont de ceea ce fac ele pe drumul principal: intorc in dreptul strazii de pe care iesi tu, depasesc alt autovehicul, etc. Astea sunt cateva exemple.
La stabilirea prioritatii se tine cont de drumul de pe care vine autovehiculul: tu secundar, el principal.
Desi pare stupid, un sofer idiot care intoarce, poate intra in tine care stai in dreptul scuarului si vina e a ta.

--------------------
Laguna Grandtour 2011 4Control 2.0dci 200cp+ / Honda Insight Hybrid 2010 stock
"Vei invata sa conduci cand vei sti sa te feresti de prosti, nu cand vei sti legea!"
+
avathan
post 2 Oct 2007, 16:19
Post #8

eu.

Art. 164. - Se interzice întoarcerea vehiculului:

a ) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Întoarcerea interzisa";

b ) pe trecerile pentru pietoni;

c ) în curbe si alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;

d ) în apropierea vârfurilor de rampa sau la mai putin de 50 m de o parte si de alta a acesteia;

e ) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;

f ) pe poduri, sub poduri, în tuneluri, pe viaducte si pasaje denivelate;

g ) pe trecerile la nivel cu calea ferata sau la mai putin de 50 m de acestea;

h ) pe drumurile cu sens unic;

i ) în locurile unde oprirea este interzisa, cu exceptia intersectiilor.

This post has been edited by avathan: 2 Oct 2007, 16:20

--------------------
a Rosu 1800 - @
+
Mutzunache
post 2 Oct 2007, 16:20
Post #9

Milk my sheep, bitch!

Art. 126. - Se interzice întoarcerea vehiculului:
a) în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 142 lit. f);
cool.gif în intersecțiile în care este interzis virajul la stânga, precum și în cele în care, pentru efectuare, este necesară manevrarea înainte și înapoi a vehiculului;
c) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;
d) pe drumurile cu sens unic;
e) pe marcajul pietonal;
f) în locurile în care este instalat indicatorul "Întoarcerea interzisă".

Asta e ce am gasit...la mine se aplica punctul B......

Am mai gasit asta

Art. 125. - Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt prin manevrare înainte și înapoi sau prin viraj, conducătorul acestuia este obligat să semnalizeze și să se asigure că din față, din spate sau din lateral nu circulă în acel moment niciun vehicul. biggrin.gif

Ok, my bad smile.gif

This post has been edited by Mutzunache: 2 Oct 2007, 16:31

--------------------
+
adi_ar
post 2 Oct 2007, 16:30
Post #10

Membru autentic si conservator

Group: Moderatori
From: Arad

Ai voie, Mutzunache, acolo unde nu ai semnul de "intoarcerea interzisa"!
Singura problema in discutie aici (si am auzit dezbateri multe si aprige pe aceasta tema) este daca traiectoria trebuie sa fie "ocolind centrul intersectiei" sau "imediat dupa scuar".

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
Mutzunache
post 2 Oct 2007, 16:30
Post #11

Milk my sheep, bitch!

Art. 110. - (1) În situațiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificației acestuia.
(2) Schimbarea direcției de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecție circulând pe același drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecției, fără intersectarea traiectoriei acestora.
(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părții carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

--------------------
+
avathan
post 2 Oct 2007, 16:31
Post #12

eu.

ce am postat eu era mai vechi ce-i drept se pare , dar regulile sunt aceleasi legat de ce ne interesa...

ultima varianta ar fi aici
http://www.autobizz.ro/regulament.php
art 125 ...

frumos e ca am gasit un site de la o scoala de soferi pe care zicea ca e uinterzisa intoarcerea daca nu se poate executa dintr-un singur viraj...dar nu citau din nimic...era doar un tabel,pe care acum nu-l gasesc,oricum nu am gasit nimic in legislatie care sa le sustina punctul de vedere.

This post has been edited by avathan: 2 Oct 2007, 16:39

--------------------
a Rosu 1800 - @
+
cataline
post 2 Oct 2007, 17:02
Post #13

Membru autentic

Hai sa va zic o faza. Chiar daca ala rosu nu ar avea voie sa intoarca acolo, va primi o amenda si cateva puncte iar celui albastru i se va lua carnetul. Garantat asta. Poti merge si pe contrasens si sa intri in unul care nu a dat prioritate si tot i se ia aluia carnetul...asa ca mare atentie. Intotdeauna cand ai cedeaza, uita-te si din partea din care de regula nu vin masini, cine stie peste ce idiot dai.

--------------------
Logan Ambition 1.6 2005 - B-xx-XXX
Logan 1.6 Ambition, dec 2005
+
Smiley
post 2 Oct 2007, 17:08
Post #14

Membru autentic

mda, asa credeam si eu, ca masina rosie are prioritate datorita indicatorului de cedeaza, dar cand ti se intampla sa tipe vreo 3-4 la tine "cedeaza trecerea, ba, ca am prioritate de dreapta!" e mai bine sa intrebi si pe altii smile.gif

--------------------
+
ag02cws
post 2 Oct 2007, 17:29
Post #15

Membru autentic

From: Bucuresti / Pitesti

Rar se va intalni o asemenea sitiuatie pe sosele. Din ce am vazut eu, cel care intoarce (rosul) nu ocoleste centrul intersectiei, iar cel care ii vine de pe drumul fara prioritate (albastrul) o sa treaca prin dreapta lui. In timp ce va trece cel albastru, cel rosu are timp sa plece. Si uite asa toata lumea e fericita smile.gif
Mai nou, asta zice si legea prin neocolirea centrului intersectiei. In caz de accident, cred ca cel albastru va fi sanctionat.

--------------------
Dacia 1310 L 1994 / Dacia Sandero 1.4 MPI 2008 / Kia Cee'd 2008
+
Smiley
post 2 Oct 2007, 18:17
Post #16

Membru autentic

"rar" asta al tau inseamna zi de zi pentru mine smile.gif

intersectia aia e foarte circulata, din dreapta masinii rosii vin multe masini asa ca se formeaza, de obicei, cozi atat pe strada fara prioritate cat si in spatele masinii rosii

--------------------
+
herculane
post 2 Oct 2007, 23:42
Post #17

Membru autentic

celui albastru i se va lua permisul, iar cel rosu primeste doar o amenda... am fost eu acum vreo 2 ani in situatia celui albastru, numai ca nicio masina n-a patit nimic. totusi, un politist care a vazut faza de aproape ne-a explicat ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi ajuns la sectie...

nu conteaza cum a ajuns celalalt pe drumul cu prioritate, carnetul tot ti-l ia, si abia dup-aia va primi si celalalt o amenda, chiar daca a venit pe interzis, constrasens etc

--------------------
Renault Clio III Exception 1.6 16v 2007 / Ford Mondeo Titanium 2.0 16v 2008 - xxxxx
+
adi_ar
post 3 Oct 2007, 06:48
Post #18

QUOTE(Mutzunache @ 2 Oct 2007, 16:30)
Art. 110. - (1) În situațiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificației acestuia.
(2) Schimbarea direcției de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecție circulând pe același drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecției, fără intersectarea traiectoriei acestora.
(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părții carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.
*

Si uite asa se nasc galcevile, aici nu exista benzi speciale dar nici marcaj de ghidare (cade art.110/1) si nici nu vin autoturismele din sensuri opuse, pe acelasi drum in aliniament (cade art.110/2). Din schita inteleg ca nu exista amenajare rutiera (si asa sunt majoritatea) asa ca nici 110/3 nu sta in picioare, deci ...

QUOTE(ag02cws @ 2 Oct 2007, 17:29)
Rar se va intalni o asemenea sitiuatie pe sosele. Din ce am vazut eu, cel care intoarce (rosul) nu ocoleste centrul intersectiei, iar cel care ii vine de pe drumul fara prioritate (albastrul) o sa treaca prin dreapta lui. In timp ce va trece cel albastru, cel rosu are timp sa plece. Si uite asa toata lumea e fericita smile.gif
Mai nou, asta zice si legea prin neocolirea centrului intersectiei. In caz de accident, cred ca cel albastru va fi sanctionat.
*

lumea care zice "prin neocolirea centrului intersectiei" este putin in gresala !!!

Atentie, incercati sa "cititi" intentiile partenerilor in asemenea situatii, multi vireaza la stanga imediat dupa scuar in asemenea situatii si va puteti trezi nas-in-nas cu ei !

This post has been edited by adi_ar: 3 Oct 2007, 07:29

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
Smiley
post 3 Oct 2007, 08:08
Post #19

Membru autentic

QUOTE(adi_ar @ 3 Oct 2007, 07:48)
............Din schita inteleg ca nu exista amenajare rutiera (si asa sunt majoritatea) asa ca nici 110/3 nu sta in picioare, deci ...
.............
*

pai ar cam fi sad.gif
nu am talent la desen, asa ca n-am putut sa exprim grafic faptul ca zona aia verde-cacaniu este de fapt linie de tramvai peste care nu se poate trece (cu bordura, terasament din pietre ca la CFR si linii ridicate). n-ai cum sa treci peste linia de tramvai decat in intersectia aia, unde au adus linia la acelasi nivel cu asfaltul

sau asta nu intra la amenajare rutiera? ar trebui sa existe ceva in mijlocul intersectiei, pentru a fi ocolit prin dreapta?

--------------------
+
adi_ar
post 3 Oct 2007, 09:26
Post #20

Nu, eu ma refeream la "Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părții carosabile", despre care vorbaste art.110/3, care ar obliga la ocolirea centrului intersectiei pentru toate situatiile !
Oricum, pentru argumentatia data de mine nu are nici o importanta, ideea este ca se "taie" scurt, imediat dupa scuar, numai daca faci la stanga impreuna cu cel care vine din fata sau daca exista ghidaj de ocolire a centrului intersectiei prin stanga.
In toate celelalte situatii, virajul la stanga ori intoarcerea se face ocolind centrul intersectiei !!!

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
diaconuliviu
post 3 Oct 2007, 09:44
Post #21

Membru autentic

From: Space, the final frontiere

QUOTE(avathan @ 2 Oct 2007, 16:31)
[...]
frumos e ca am gasit un site de la o scoala de soferi pe care zicea ca e uinterzisa intoarcerea daca nu se poate executa dintr-un singur viraj...dar nu  citau din nimic...era doar un tabel,pe care acum nu-l gasesc,oricum nu am gasit nimic in legislatie care sa le sustina punctul de vedere.
*

E vorba de acel punct B ). de la art. 126, citat mai sus; se interzice intoarcerea in intersectii DACA intoarcerea necesita manevre inainte-inapoi (stil intoarcerea din 3 miscari). Daca poti aborda virajul dintr-o manevra, e OK.

--------------------
Opel Corsa 2001 - xx
Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur.
SSP,K!
+
George Paul
post 19 Oct 2007, 08:24
Post #22

Membru autentic

Eu mai mereu am problema in a intoarce la 180deg in intersectia din imagine, redata cat mai fidel ca proportii. Ultima oara cel care facea la dreapta de pe drumul secundar m-a claxonat incontinuu. Mie mi s-a parut ca era OK ce fac. Am gresit? huh.gif

Attached thumbnail(s)
1.JPG ( Size: 17.3k ) Number of downloads: 1976

--------------------
Renault Clio III 08.2007/Dynamique/1.4/3 usi
Iudelor '89-azi:

Cine-au îndragit strainii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Cititi ''Doina'' - Eminescu.
+
nh1980ro
post 19 Oct 2007, 10:38
Post #23

Membru

From: Togo-Togo.

Ar mai fi o chestie ca toate autovehiculele aflate in intersectie au prioritate fata de cele care inca n-au intrat in intersectie.
Regula prioritatii de dreapta se aplica la egalitate de prioritate. Aici daca unul are cedeaza trecerea si celalalt intoarce pe drumul cu prioritate (adica tre sa dea prioritate celor care vin pe contrasensul lui) nu e egalitate de prioritate.

--------------------
Kona/Renault Lana'i/Clio 3 2007/2009
+
adi_ar
post 19 Oct 2007, 10:46
Post #24

Cu observatia, specificata si mai sus, ca, exceptand virajul la stanga simultan cu cel care vine din sens opus, ar trebui sa ocolesti centrul virtual al intersectiei, nu ai gresit ! Ai raspunsul in primele 2 posturi !
Nu ai cumva semn de "intoarcere interzisa", poate de aceea claxona, sa te atentioneze !?

This post has been edited by adi_ar: 19 Oct 2007, 10:48

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
A l e x
post 19 Oct 2007, 15:26
Post #25

Showing the fangs of rage

Avand in vedere ca e vorba de o interesectie din Bucuresti, primul va trece cel care o calca mai tare, urmand un schimb de claxoane, injuraturi si eventual si manevra de "oprit masina, dat jos din masina si amenintat celalalt sofer."

--------------------
. . .
No remorse, no repent.
+
adi_ar
post 19 Oct 2007, 15:50
Post #26

coolspeak.gif radmasa.gif

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
George Paul
post 20 Oct 2007, 09:44
Post #27

Membru autentic

Exact asa se si intampla. Si ca sa nu-i las sa inteleaga ca ar avea sanse sa se bage el, ii dau 180deg intoarcere fara sa suflu, eventual cu scartait de roti.

Cimitirele sunt pline de cei care-au murit cu dreptatea de partea lor.

--------------------
Renault Clio III 08.2007/Dynamique/1.4/3 usi
Iudelor '89-azi:

Cine-au îndragit strainii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Cititi ''Doina'' - Eminescu.
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

ETask
Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 2nd May 2025 - 03:52
Forum Renault