DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

47 Pages « < 20 21 22 23 24 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Sfaturi camere foto digitale SLR, NUMAI despre dSLR

Garett
post 14 Jun 2010, 16:38
Post #631

Membru autentic

Group: Members
From: Galati

Am si eu nevoie de un sfat pls.
Nemultumit fiind de bridge-ul din dotare ma bate un gand sa fac pasul spre "the real world" adica dSLR.
Din ce am sapat m-am oprit, temporar, la D90 sau D5000.
Problema e ca stau in dubiu, 1) la care din ele sa ma orientez si 2) daca sa ma bag la D90 cu obiectiv Nikkor 18-105 sau sa iau un D5000 cu 18-55 si sa iau un Tamron 18-200 separat. (Stiu ca nu e cea mai buna solutie dar nu vreau sa stau sa schimb obiective)
Multumesc anticipat!

This post has been edited by Garett: 14 Jun 2010, 16:38

--------------------
No Reno Forever
"Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 14 Jun 2010, 17:07
Post #632

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori
From: Bucuresti

glumesti, nu? smile.gif
D90 + 18-105

uite aici un side by side intre d90 si d5000: http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/

d5000 sta mai bine numai la chestii inutile. Avantaje D90: motor de focus in body, viewfinder IMENS, LCD mai mare, mod rafala mai rapid

In plus, nu as lua niciodata un zoom atat de mare (18-200). Este absolut imposibil sa faci un obiectiv cu focale atat de diferite astfel incat sa ai o calitate decenta a imaginii. De nikkor-ul 18-105 in schimb am auzit numai de bine.

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
klaus
post 14 Jun 2010, 18:23
Post #633

步步

tamronul 18-200 nu da in branci de calitati optice plus ca in lumina slaba focalizeaza mai incet ca un melc batran.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
Garett
post 14 Jun 2010, 18:56
Post #634

Membru autentic

Stiu de comparativele de pe DPReview, si review-urile in sine de acolo, faza e ca din specs sunt destul de apropiate, acelasi senzor, acelasi procesor de imagine acelasi sistem de focus etc. Diferentele sunt intr-adevar la LCD, nu neaparat dimensiunea cat rezolutia m-ar tenta la D90 si butoanele dedicate pentru functii.
Tamron-ul stiu ca nu straluceste dar n-am bani de 18-200 Nikkor.
Stiu ca nu-i cea mai fericita idee un all-around da' m-am invatat cu zoom mare (18x).
Cel mai mult ma tenteaza varianta cu 18-105 intr-adevar, poate or sa mai scada preturile la kit.

This post has been edited by Garett: 14 Jun 2010, 18:58

--------------------
No Reno Forever
+
zax
post 14 Jun 2010, 18:57
Post #635

Membru autentic

Garett, ce anume te nemultumeste la aparatul pe care-l ai?
Sa stii ca un DSLR nu face singur poze asa ca s-ar putea sa ai surpriza ca saltul calitativ sa nu fie pe masura pretului platit. Iar pe langa pret, DSLR-urile mai au si alte dezavantaje de genul volum, greutate, sensibilitate ridicata la praf...

Am un D90 cu cateva "borcane" si un panasonic FZ50 si inca fac foarte multe poze cu panasonicul. Nu neg, imi place de mor cum sta SLR-ul in mana, cum clicaie si cum se vede prin vizor dar nu stiu daca merita banii in plus numai pentru asta.

Acum, referitor la alegere: daca intentionezi sa faci poze pe auto poate ca nu e rau sa ramai la varianta cea mai ieftina si anume o camera compacta si de banii de aparat sa te plimbi. Daca vrei totusi un DSLR si banii conteaza ia D5000 (dintre cele doua propuse de tine) cu obiectiv 18-105 si de diferenta de pret pana la D90 iti iei un blitz sb600 (face minuni la interior); daca banii nu sunt o problema ia D90. Macar faptul ca blitul aparatului poate declansa la distanta un SB600 (sau mai sus) in mod TTL tot e un avantaj interesant chiar si pentru cei neinteresati de tot felul de setari.

--------------------
Hyundai/ex Renault I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp aprilie 2022/iunie 2006
"Orice s-ar intampla, important este sa treci peste" (Gica, operator buldozer)
+
klaus
post 14 Jun 2010, 19:05
Post #636

步步

totusi, oricat ne-am chinui, din mana nu poti face poze la fel de bune cu un megazoom si un dsrl la locatii de interior (de vacanta). Dsrl-ul ramane dsrl.
La exterior in lumina buna si un sapun cu miros de trandafiri face poze rezonabile, nu e asa necesar un dsrl.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
Garett
post 14 Jun 2010, 19:10
Post #637

Membru autentic

Autofocusul lent, noise mult de la 400 in sus, pozele nocturne nereusite, stabilizarea cu probleme si faptul ca nu pot sa fac focus manual (ma rog in teorie se poate dar e "dureros") Apropo aparatul in sine e un Olympus SP550UZ.
M-am hotarat sa trec la dSLR tocmai pentru ca nu ma mai multumeste "jucaria" actuala, a fost bunicel la vremea lui dar deh...
Nu sunt chiar paralel cu conceptul de SLR in sine, inca mai am un Zenit de care am fost super multumit la vremea lui, inca mai stiu sa fac focus si zoom din inel, orice dSLR modern cat de greu ar fi, cred ca-i fulg pe langa un Zenit. tongue.gif
Banii n-ar fi chiar o problema dar as vrea sa ma incadrez undeva in jur de 3000, cel putin pe moment. Am vazut oferta la D90 cu 18-55 si D5000 cu 18-105 m-ar duce tot cam pe acolo.
Poti sa-mi spui te rog ce obiective folosesti la D90, sa-mi fac o idee?
Multumesc.
@Klaus: Sa stii ca am si o "sapuniera", pentru luat pe la petreceri cand n-am chef sa ma car cu Olympus-ul si face poze mai bune decat Oly-ul!
Diferenta e, cred, ca are stabilizare optica, in timp ce Olympus-ul are sensor-shift

This post has been edited by Garett: 14 Jun 2010, 19:13

--------------------
No Reno Forever
+
zax
post 14 Jun 2010, 19:57
Post #638

Membru autentic

am un tokina 12-24 f4 de care sunt cel mai incantat si care sta cel mai mult pe aparat. E si foarte bun optic dar imi place mult perspectiva. Eu am varianta care nu se mai fabrica, fara motor af si care o gasesti pe la 12-15mil sh dar pe d5000 nu merge decat cu focus manual. La 25mil poti lua din magazin varianta cu motor af. Mai am un nikon 50mm f1.8 care e la fel ca si tokina, fara motor af. Nu-l folosesc prea des dar nu-mi pare rau ca l-am luat, a fost ieftin si are o calitate optica foarte buna si impreuna cu diafragma deschisa e perfect pentru portrete. Pentru d5000 ai varianta 35mm 1.8 G care nu-i cu mult mai scump si despre care am auzit lucruri bune. Mai am un Tamron 70-300 luat sh foarte ieftin ca sa am totusi ceva pe zona tele pana cand mi-oi lua un 80-200 2.8. Tamronul asta e o mare porcarie, extrem de lent la focus si in plus se mai si blocheaza. Totusi, cu ceva atentie si rabdare mai iese cate ceva: ex1, ex2, ex3 sau ex4. Si mai am nikon-ul 18-105 care cam sta degeaba caci daca vreau sa fac poze mai speciale le folosesc pe celelalte iar pentru all-around si poze iola cam prefer sa folosesc Panasonicul. Totusi il pastrez, sunt cazuri cand e nevoie si de el. Pe scurt, car dupa mine cam vreo 7-8kg de echipament foto (inclusiv trepiedul) cand plec cu chef de poze... nu e chiar comod smile.gif

Am si un zenit, are cam 1kg cu helios-ul de 58mm. D90-ul cu 18-105 are 1.3kg iar D5000 e cu numai vreo 100g mai usor.
Nu stiu de ce vrei sa faci focus manual; si pe dslr e dureros (la propriu, pe mine ma doare ochiu' dupa cateva poze) mai ales daca n-ai ecran de focus iar autofocusul chiar face treaba buna dar... ma rog, fiecare cu placerile lui.
La treaba cu poze de noapte... ce sa sa spun, cred ca si eu cand am luat slr-ul am avut motivul asta printre cele mai importante... nici acum nu am nici o poza de noapte reusita smile.gif

This post has been edited by zax: 14 Jun 2010, 20:11

--------------------
Hyundai/ex Renault I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp aprilie 2022/iunie 2006
+
Garett
post 14 Jun 2010, 21:27
Post #639

Membru autentic

Multumesc pentru explicatii si pentru exemple.
O sa mai sap, sa mai compar, achizitia nu e chiar urgenta, mai am timp destul pana la concediu sa ma hotarasc.
Chestia cu durerea de ochi, mda si asta e o problema, port ochelari dar de obicei ii scot cand folosesc EVF-ul si e cam obositor, dar eu am pus-o pe seama rezolutiei reduse. N-am facut decat vreo 2-3 poze la Altex cu fiecare dintre "impricinati" asa ca n-am apucat sa am efecte adverse. plus ca vreo 2 le-am facut pe live view.
Apropo, se poate face focus manual in live view? (am si eu "piticii" mei tongue.gif )

--------------------
No Reno Forever
+
zax
post 15 Jun 2010, 07:07
Post #640

Membru autentic

da, poti face focus manual si pe LV insa precizia nu o sa fie cine stie ce. In acelasi timp AF-ul in LV e foarte, foarte lent, pe langa el si AF-ul compactei iti va parea racheta.

daca te decizi sa-ti iei slr, ia-l cu macar o saptamana-doua inainte de a pleca in concediu ca sa apuci sa te obisnuiesti cu el.

This post has been edited by zax: 15 Jun 2010, 07:16

--------------------
+
Garett
post 15 Jun 2010, 07:55
Post #641

Membru autentic

Cam cat tine acumulatorul de la D90? Se justifica un acumulator suplimentar?
Multumesc
Inca ceva: stiu ca ai zis ca nu-l prea folosesti dar in general cum ti se pare 18-105 e ok ca all-around-er?

This post has been edited by Garett: 15 Jun 2010, 07:58

--------------------
No Reno Forever
+
Ov
post 15 Jun 2010, 08:12
Post #642

QUOTE(zax @ 15 Jun 2010, 08:07)
da, poti face focus manual si pe LV insa precizia nu o sa fie cine stie ce.
*

nu stiu cum e la nikon, dar la canon 40d pe live view faci un super focus manual pt ca poti sa maresti o zona a imaginii (selectabila de tine) de 10x si focusul manual devine foarte usor. In plus, focusul automat e la fel de rapid ca si in cazul normal, ca atunci cand faci focus oglinda coboara si foloseste tot acelasi sistem de focus smile.gif Dezavantajul e ca ti se intrerupe live view-ul cat timp face focus-ul

--------------------
Dacia 1300 1972
+
zax
post 15 Jun 2010, 08:41
Post #643

Membru autentic

depinde cat de mult freci display-ul cu LV sau vazut poze dar macar 500 de poze de zi (adica fara sa folosesti blitul aparatului) tot tine. Eu n-am decat un acumulator si n-am simtit inca nevoia pentru al doilea. Mi-as lua un al doilea acumulator numai daca as pleca mai mult de 3 zile intr-o locatie in care nu as avea posibilitatea sa-l incarc.

18-105-ul e ok. Nu sunt pixel peeper si nici n-am avut alte optiuni pe mana (adica 18-55 sau 18-200) dar conform internetului 18-200 nu e prea bine privit iar 18-105 e cam la acelasi nivel cu 18-55 insa are avantajul zoom-ului mai mare.

Cauta si tu pe net ca sunt review-uri gramada si vezi exact ce se spune despre 18-200 si care sunt partile slabe. Eu cand am luat aparatul l-am luat kit si cu asta basta, nu m-am mai uitat la altceva. Poti sa iei 10-105 acum si ceva mai incolo sa-ti iei (nou sau sh) un nikon 70-300 de care iar am auzit lucruri destul de bune.

O alta varianta all around foarte buna este tamronul 17-50 f2.8. E un pic cam scurt, mai ales pentru un proaspat utilizator de DSLR care intotdeauna vrea focale cat mai lungi, dar este un obiectiv extraordinar optic si diafragma aia de 2.8 constant e de vis. Nu stiu insa daca are motor de af deci nu stiu cat de compatibil e cu D5000-ul. Stiu ca ai zis ca tu vrei sa faci focusul manual dar nu te baza pe asta, af-ul e totusi un lucru foarte bun mai ales la poze de concediu.

vad ca esti din Galati... nu stiu ce-i p-acolo dar in Bucuresti "legea" in domeniul foto o face f64. De la ei poti afla informatii si preturi, iar daca ajungi in magazin te si lasa sa te joci cu un articol doua pentru testare. Ca si concurenti ar fi astia dar nu-s cine stie ce. au cam aceleasi preturi dar sunt cam batuti in cap... totusi merita sa-i stii.

@ov: am testat acum, se poate mari imaginea si la D90 in LV. Nu stiam smile.gif . Pt focusul automat insa nu se coboara oglinda sau daca o exista ceva setare prin meniu eu n-am gasit-o.

This post has been edited by zax: 15 Jun 2010, 09:04

--------------------
+
os
post 15 Jun 2010, 09:00
Post #644

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

Dupa cite stiu eu, Tamronul 17-50 de Nikon are motor. In varianta actuala (generatia a 2-a) are si stabilizator (la Tamron ii zice VC).

Yep, are motor: http://www.f64.ro/tamron-sp-af-s-17-50mm-f...ntru-nikon.html

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
Ov
post 15 Jun 2010, 09:11
Post #645

QUOTE(zax @ 15 Jun 2010, 09:41)
@ov: am testat acum, se poate mari imaginea si la D90 in LV. Nu stiam smile.gif . Pt focusul automat insa nu se coboara oglinda sau daca o exista ceva setare prin meniu eu n-am gasit-o.
*

mda, difera constructiv aparatele. La mine e imposibil sa faca focus cu oglinda ridicata.
Oricum, e misto live view-ul, e genul de optiune care nu-ti displace, dar n-o folosesti aproape niciodata icon_mrgreen.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
+
zax
post 15 Jun 2010, 09:17
Post #646

Membru autentic

la d5000 poate fi foarte utila pentru ca are ecranul rabatabil si te ajuta mult la incadrari din unghiuri dubioase... dar e adevarat ca odata ce ai dat cu ochii de vizor optic nu mai vrei sa vezi lv biggrin.gif

--------------------
+
Garett
post 15 Jun 2010, 09:52
Post #647

Membru autentic

QUOTE(zax @ 15 Jun 2010, 08:41)
vad ca esti din Galati... nu stiu ce-i p-acolo dar in Bucuresti "legea" in domeniul foto o face f64. De la ei poti afla informatii si preturi, iar daca ajungi in magazin te si lasa sa te joci cu un articol doua pentru testare. Ca si concurenti ar fi astia dar nu-s cine stie ce. au cam aceleasi preturi dar sunt cam batuti in cap... totusi merita sa-i stii.
*

Pe aici nu este, sau n-am auzit eu, un magazin dedicat foto video, daca stie cineva vreu magazin in Galati sau Braila pls spuneti.
Oricum, nu-i mare branza sa fac un drum pana in Bucuresti sa le vad live.
De f64 stiu, tot timpul mai "scotocesc" pe site-ul lor sa vad ce mai au, de ceilalti nu auzisem, multam fain!

--------------------
No Reno Forever
+
AdrianMC
post 15 Jun 2010, 17:18
Post #648

Membru

Daca nu e urgent eu zic sa mai astepti pt ca se preconizeaza un inlocuitor pt D90 prin toamna. Ceea ce inseamna ca poti sa alegi dintre un D90 mai ieftin si un D8000 (sa zicem) mai bun.
In caz ca nu ai timp pana in toamna atunci mergi pe D90. La obiective e mai greu de dat un sfat: daca te prinde microbul atunci vei constata ca 18-105 nu ti se potriveste si ca ai facut o achizitie nu prea inspirata.
Nu ai spus bugetul pe care il aloci.
Daca ai bani mergi pe nikkor 16-85 (beznos) dar bun pt vacanta. Faza urata cu Tamron-ul 17-50 f/2.8 (recomandat de colegi mai sus) este ca TREBUIE sa-l testezi bine cand il achizitionezi. Daca nu te pricepi sau nu ai un amic care sa se priceapa sa testeze un obiectiv atunci mai bine ramai pe Nikon.
Prin urmare pentru vacanta eu as alege: D90 + 16-85 Nikkor + (toc/geanta/rucsac) + trepied+...
Cum spunea cineva e important sa achizitionezi aparatul cu ceva vreme inainte de vacanta ca sa te obisnuiesti cu setarile (poti sa cumperi D90 + obiectivul Nikkor 50 f/1.8D (doar 450 ron) si sa testezi, ulterior adaugand sistemului tau inca un obiectiv )

--------------------
- - -- - -
+
zax
post 16 Jun 2010, 07:24
Post #649

Membru autentic

16-85-ul ala nu stiu sa fie mai bun optic decat 18-105. Are intr-adevar niste avantaje gen VRII nu VRI cat are 18-105 si montura metalica dar atat. Si eu l-as prefera pentru ca e mai wide (chiar cochetam cu ideea de al schimba) dar am ajuns la concluzia ca nu merita diferenta de pret - 16-85 costa dublu, de banii aia se pot lua o gramada de lucruri mult mai interesante (cel putin din pmdv).
Sa ia numai 50-ul 1.8 nu e o idee rea (eu sincer i-as recomanda 35-ul ca e un pic mai wide si merge mai bine pe strada) dar el e obisnuit cu superzoom, sa-l trimiti in concediu cu un fix se poate spune ca i-ai stricat concediul smile.gif

Si da, si eu sunt curios de buget, ia zi o suma icon_mrgreen.gif

This post has been edited by zax: 16 Jun 2010, 07:29

--------------------
+
Ov
post 16 Jun 2010, 08:35
Post #650

QUOTE(Garett @ 14 Jun 2010, 20:10)
Banii n-ar fi chiar o problema dar as vrea sa ma incadrez undeva in jur de 3000, cel putin pe moment.
*

--------------------
Dacia 1300 1972
+
Garett
post 16 Jun 2010, 08:48
Post #651

Membru autentic

QUOTE(zax @ 16 Jun 2010, 07:24)
Sa ia numai 50-ul 1.8 nu e o idee rea (eu sincer i-as recomanda 35-ul ca e un pic mai wide si merge mai bine pe strada) dar el e obisnuit cu superzoom, sa-l trimiti in concediu cu un fix se poate spune ca i-ai stricat concediul smile.gif
*

biggrin.gif
Sunt previzibil rau, nu? tongue.gif
Mda, m-am obisnuit sa fotografiez brazii de pe muntele vecin direct de pe terasa, dar am ajuns la concluzia ca mai mult de 6-10x nu folosesc, dar macar atat zoom tot vreau, plus ca nu prea vreau sa ma car cu un rucsac intreg de obiective, trepied, blitz separat, etc, nu sunt un fotograf asa de dedicat, doar vreau niste poze de concediu mai reusite.

@AdrianMC: Cam prin toamna am si eu concediul asa ca n-ar fi o problema. Banuiam ca or sa lanseze ceva, probabil de asta e si oferta aia la D90 + 18-55.
Probabil ca o sa mai astept sa se mai ieftineasca desi tare ma manaca degetele sa-l iau acum! smile.gif
Bugetul cam pe acolo ar fi 3-4000, ca-i criza, mai tarziu daca ma prinde "microbul" poate ma mai arunc, da' imi trebuie si acordul "ministrului de finante" a.k.a. Mrs. Garett. tongue.gif
Apropo de trepied, exista vreo varianta mai mica si mai usoara dar sa aiba inaltime normala nu din alea "pitice", ca din ala am si e inutil?

This post has been edited by Garett: 16 Jun 2010, 08:53

--------------------
No Reno Forever
+
Diac
post 16 Jun 2010, 09:37
Post #652

Membru autentic

From: Bucuresti.

Eu am un trepied oarecare de la Carrefour, a costat cam 50 RON. Nu-i cine stie ce, insa imi fac treaba cu el. Are aprox. 1m30.

PS am un Nikon D40 care-i mai micut

This post has been edited by Diac: 16 Jun 2010, 09:38

--------------------
Renault Megane sedane/Nissan X-trail 2005/2017 Influence/Tekna - HAN/AIZ/DIA
Alexandru.
+
Ov
post 16 Jun 2010, 09:47
Post #653

@Garett: te rog eu, daca tot vrei sa intri in lumea dslr, nu mai folosi termenul "zoom", ca-i aberant rau. De exemplu, cu obiectivul asta: http://ylovephoto.com/en/wp-content/upload...200-500_2-8.jpg faci poza la musca din copacul de pe muntele de vis-a-vis de terasa unde stai tu la bere, si culmea, are zoom 2.5x smile.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
+
zax
post 16 Jun 2010, 09:49
Post #654

Membru autentic

@ov da, da, a spus, dar cand am citit ca banii nu-s problema am gandit: sacracu', e si el la inceput, asa ca n-am mai dat importanta frazei tongue.gif

@garett: esti previzibil pentru ca si eu am gandit ca tine, si eu m-am apucat de fotografie in speranta ca o sa fac poze de concediu ca-n filme... nu-ti spun ce dezamagit sunt acum blush.gif
Iti repet, nu aparatul face pozele mai bune ci tu. Daca nu inveti reguli de compozitie, reguli tehnice gen expunere, dof, etc, cum sa alegi lumina si cum sa-ti alegi subiectul nu ai sa reusesti sa scoti poze mai bune indiferent ce aparat ai avea.
Stiu ca suna absurd si nimeni (nici macar eu) nu ar asculta dar eu zic ca daca vrei poze bune in concediu mai bine iei zenit-ul si uiti de digitale. Filmul e mai iertator, permite si contraste mai mari iar in plus, fiind limitat de numarul de filme pe care le ai la tine nu mai pozezi orice prostie, te obliga sa fi mai atent la ce si cum pozezi.

Daca nu vrei sa te complici cu setari si ramai la modul auto eu as spune sa te gandesti la configuratia asta:

D3000 + 18-105 si altele - 2600ron + SB600 - 900ron = 3400ron. Ti-ar mai trebui un trepied (100 de ron e suficient pt inceput) si o telecomanda micnova sau nikon si esti ok pt inceput. Apoi iti mai poti lua un 35mm G si un 70-300 (in total vreo 1500 ron) si ar trebui sa te opresti daca ramai la nivel de auto. Daca insa te apuca cheful de avansat schimbi body-ul (probabil iti iei altul si asta ramane de back-up ca nu cred ca vei lua cine stie ce pe el) si incepi sa bagi bani intr-un ultrawide (recomand tokina 12-24) poate inca un blitz, softbox/umbrele, blende, etc... atunci o sa stii mai multe si o sa decizi singur ce-ti trebuie. Oricum, obiectivele de mai sus le vei tot folosi, variante mai bune in momentul asta nu-s decat foarte, foarte scumpe.

Ar mai fi o varianta cu 18-55 + 55-200 in loc de 18-105 dar mie nu-mi place.

Am zis de D3000 numai in baza pretului, nu stiu ce poate face D5000 in plus, ar trebui sa vezi tu comparand meniul aici si aici (vezi ca-s 3 pagini la D5000 si 2 la D3000). probabil ca nu o sa intelegi mare lucru dar fa o lista, o pui aici si incercam sa-ti explicam.

LE: Am spus ca ar trebui sa te opresti daca ramai la nivel de auto dar configuratia aia (D3000+18-105+sb600+35+70-300) e foarte suficienta si daca inveti mai multe, adica sa nu crezi ca o sa fi obligat sa schimbi ceva... probabil ca o sa vrei s-o faci ca sa ai mai multe butoane, sa ai declansare wireless pt SB-u (desi exista variante si pentru D3000) , si alte maimutareli dar asta nu inseamna ca n-o sa mai poti face poze.
Uite, ca idee, baiatul asta face poze cu un D40 si cred ca 18-55.

This post has been edited by zax: 16 Jun 2010, 10:13

--------------------
+
Garett
post 16 Jun 2010, 10:58
Post #655

Membru autentic

QUOTE(Ov @ 16 Jun 2010, 09:47)
@Garett: te rog eu, daca tot vrei sa intri in lumea dslr, nu mai folosi termenul "zoom", ca-i aberant rau.
*

Stiu ce spui si inteleg, da' imi trebuie un criteriu de comparatie.
Btw, pentru ala ar trebui sa-mi schimb si masina, nu stiu daca incape in portbagaj tunul ala!
M-am exprimat eu gresit probabil, ma refeream ca vreau sa fac poza de ex. si la turnul TV intreg si la varful antenei, preferabil fara sa trebuiasca sa schimb obiectivul daca se poate. Stiu, sunt comod! tongue.gif

QUOTE(zax @ 16 Jun 2010, 09:49)
@garett: esti previzibil pentru ca si eu am gandit ca tine, si eu m-am apucat de fotografie in speranta ca o sa fac poze de concediu ca-n filme... nu-ti spun ce dezamagit sunt acum  blush.gif
Iti repet, nu aparatul face pozele mai bune ci tu. Daca nu inveti reguli de compozitie, reguli tehnice gen expunere, dof, etc, cum sa alegi lumina si cum sa-ti alegi subiectul nu ai sa reusesti sa scoti poze mai bune indiferent ce aparat ai avea.
Stiu ca suna absurd si nimeni (nici macar eu) nu ar asculta dar eu zic ca daca vrei poze bune in concediu mai bine iei zenit-ul si uiti de digitale. Filmul e mai iertator, permite si contraste mai mari iar in plus, fiind limitat de numarul de filme pe care le ai la tine nu mai pozezi orice prostie, te obliga sa fi mai atent la ce si cum pozezi.

Daca nu vrei sa te complici cu setari si ramai la modul auto eu as spune sa te gandesti la configuratia asta:

D3000 + 18-105 si altele - 2600ron + SB600 - 900ron = 3400ron. Ti-ar mai trebui un trepied (100 de ron e suficient pt inceput) si o telecomanda micnova sau nikon si esti ok pt inceput. Apoi iti mai poti lua un 35mm G si un 70-300 (in total vreo 1500 ron) si ar trebui sa te opresti daca ramai la nivel de auto. Daca insa te apuca cheful de avansat schimbi body-ul (probabil iti iei altul si asta ramane de back-up ca nu cred ca vei lua cine stie ce pe el) si incepi sa bagi bani intr-un ultrawide (recomand tokina 12-24) poate inca un blitz, softbox/umbrele, blende, etc... atunci o sa stii mai multe si o sa decizi singur ce-ti trebuie. Oricum, obiectivele de mai sus le vei tot folosi, variante mai bune in momentul asta nu-s decat foarte, foarte scumpe.

Ar mai fi o varianta cu 18-55 + 55-200 in loc de 18-105 dar mie nu-mi place.

Am zis de D3000 numai in baza pretului, nu stiu ce poate face D5000 in plus, ar trebui sa vezi tu comparand meniul aici si aici (vezi ca-s 3 pagini la D5000 si 2 la D3000). probabil ca nu o sa intelegi mare lucru dar fa o lista, o pui aici si incercam sa-ti explicam.

LE: Am spus ca ar trebui sa te opresti daca ramai la nivel de auto dar configuratia aia (D3000+18-105+sb600+35+70-300) e foarte suficienta si daca inveti mai multe, adica sa nu crezi ca o sa fi obligat sa schimbi ceva... probabil ca o sa vrei s-o faci ca sa ai mai multe butoane, sa ai declansare wireless pt SB-u (desi exista variante si pentru D3000) , si alte maimutareli dar asta nu inseamna ca n-o sa mai poti face poze.
Uite, ca idee, baiatul asta face poze cu un D40 si cred ca 18-55.
*

Inteleg la ce te referi, dar probabil ca m-am exprimat eu gresit pe undeva.
N-am zis ca fac poze doar pe auto, de obicei ma joc destul cu setarile, am zis doar ca-s nemultumit de aparatul in sine, nu ca n-as sti eu sa fac poze cu el.
D3000 vs D5000 daca vrei ti le spun pe de rost, am tot citit paginile alea. smile.gif
Zenit-ul ala chiar "l-am iubit", pe el am invatat sa fac poze, dar are un mare neajuns: faci poza acum si vezi rezultatul peste o spatamana.
De asta am si trecut pe digital, de ceva vreme de altfel, prin 2001 sau 2002.
Repet, nu stiu de unde a reiesit ca nu stiu eu sa fac poze si ca as crede ca aparatul face minuni, eu am spus doar ca nu face aparatul pe care il am poze cum as vrea eu si crede-ma ca l-am surubarit destul.
Stiu ca pentru la ce vreau eu sa-l folosesc un D90 e over-kill dar asta e.
Mai e o chestie: vreau un body din clasa medie tocmai pentru ca nu intentionez sa-l mai schimb pe masura ce "prind gustul" si mi se pare o cheltuiala inutila sa dau banii pe un entry-level pe care sa-l folosesc un an si pe urma sa-l tin de presse-papier.

This post has been edited by Garett: 16 Jun 2010, 11:01

--------------------
No Reno Forever
+
AdrianMC
post 16 Jun 2010, 11:09
Post #656

Membru

Stiu ca pentru la ce vreau eu sa-l folosesc un D90 e over-kill dar asta e.
Asa am zis si eu dar dupa cateva luni de folosire a D90-ului am testat si un D3000. Si parca imi lipsea o mana.
Mai e o chestie: vreau un body din clasa medie tocmai pentru ca nu intentionez sa-l mai schimb pe masura ce "prind gustul"

Da... da... sigur. De "pofta vine mancand" ai auzit?
Asa am zis si eu si acum am umplut casa de blitz-uri, declansatoare wireless, umbrelute si stand de lumini. Si sunt doar un amator ce-si pozeaza copilul.

--------------------
- - -- - -
+
Garett
post 16 Jun 2010, 11:42
Post #657

Membru autentic

M-am gandit si la asta! tongue.gif
Si nu-i mai bine sa iau din start un body bun si dupa aia sa bag banii in obiective si accesorii?

--------------------
No Reno Forever
+
zax
post 16 Jun 2010, 12:02
Post #658

Membru autentic

QUOTE(AdrianMC @ 16 Jun 2010, 12:09)
Asa am zis si eu si acum am umplut casa de blitz-uri, declansatoare wireless, umbrelute si stand de lumini. Si sunt doar un amator ce-si pozeaza copilul.
*

radmasa.gif vaaai, ce cunoscuta imi pare treaba asta... Si desi casa ta arata ca un magazin de articole foto, parca tot ti-ar mai trebui ceva ca sa scoti poza perfecta, nu? laugh.gif

QUOTE(AdrianMC @ 16 Jun 2010, 12:09)
Asa am zis si eu dar dupa cateva luni de folosire a D90-ului am testat si un D3000. Si parca imi lipsea o mana.
*

E, uite ca aici nu ne mai potrivim... bine, recunosc ca n-as renunta la D90 dar cate-odata ma gandesc sa imi cumpar si un D40sh cu un 35mm pentru cand mai ies prin oras ca sa nu mai car hardughia si sa am si o calitate si af ok in conditii de lumina slaba. Si probabil ca pana la urma imi voi lua, dar sa mai scada un pic preturile ca inca sunt cam sus.

Garett, scuze, am presupus ca nu te prea pricepi pentru ca ai spus ca vrei sa le faci pe toate si asa gandesc cei care-s foarte la inceput, foarte entuziasmati si vor sa faca poze la orice, oricand si in orice conditii sperand sa nimereasca un supercadru.

Daca zici ca te pricepi si umbli prin meniu poate n-ar fi rau sa mergi pe clasa lui D90 (el sau ce-o urma) insa numai tu decizi. Iti spun insa de ce am ales eu D90 dintre D40/D60/D80
Fata de D80 avea LV (si ma gandeam ca o sa-mi foloseasca vreodata la unghiuri dubioase) si fiindca tocmai aparuse toata lumea se isteriza ca ce bine sta la iso si cum asta era unul din principalele motive de trecut la slr... asta a fost.

Fata de D40/D60 care ar fi insemnat o economie destul de substantiala a avut ca plusuri (pe langa iso):
- ecran secundar pentru setari
- doua rotite pentru timp de expunere/diafragma (acum am cam prins eu cum e treaba cu manualul si posibil sa-mi foloseasca dar pana acum a fost moft)
- motor de af; atunci nu prea stiam ce obiective imi trebuie si cum sa le deosebesc pe cele cu motor de celelalte, acum observ ca majoritatea au oricum motor de af. Bine, am tokina 12-24 care cu AF m-ar fi costat cu 10 mil mai mult si 50-ul care iar ar fi fost cu vreo 10 mil mai scump atunci (deci din astea se ducea economia). Acum a aparut insa 35-ul care e destul de ieftinel.
- mai multe butoane fizice.

Fara sa fi studiat in amanunt celelalte aparate (deci ar mai putea sa fie si alte avantaje) pot sa mai adaug acum declansarea bliturilor externe cu ajutorul blitului de pe aparat ceea ce e o treaba super faina si optiunea (cred ca D5000 n-are dar nu bag mana in foc) de MLU. De fapt la D90 e o intarziere a declansarii cu aprox o secunda dupa ridicarea oglinzii ceea ce poate fi f ok la timpi in jur de o secunda.

Si avantaj si dezavantaj mi se pare dimensiunea, uneori imi place pentru ca e mare si mi se pare ca sta mai bine in mana alteori as vrea sa fie mai mic

D5000 are avantajul pretului, al ecranului rabatabil si al faptului ca poti face time-laps (poti face si cu D90 dar iti trebuie un calculator de care sa-l legi si un program). Eu numai p-astea le stiu (poate or mai fi totusi si altele) si cum zicea ov, nu sunt cine stie ce (cu exceptia pretului, bineinteles).

Asa ca revin la concluzia de ieri: pentru inceput obiectiv 18-105 (mi se pare cel mai bun raport calitate/utilitate/pret) si D90 daca iti permiti si ca sa nu simti prea devreme nevoia de altceva in caz ca avansezi la lucruri mai serioase. Daca folosesti numai pentru poze de familie afara sau in interior cu un singur blit pus pe aparat si indreptat spre tavan (ceea ce face minuni) cred ca poti merge linistit si pe D5000.

18-200 e intradevar un all-around veritabil dar din ce am auzit e mai prost calitativ decat 18-105 si de vreo doua ori mai scump
Sare mult din buget dar vezi ca D300 nu are chiar acelasi senzor cu D90. Citisem pe undeva ca unui tip care a trecut de pe D90 pe D300 i s-a parut ca si-a schimbat si toata trusa de obiective; cu acelasi ciob D300 scoate imagini mai sharp si culori mai vibrante.

Fi atent insa la ce ti-au spus colegii mai sus, costul unui dslr nu se opreste la achizitionare... mereu simti nevoia sa mai cumperi cate ceva.

This post has been edited by zax: 16 Jun 2010, 15:06

--------------------
+
Garett
post 16 Jun 2010, 12:09
Post #659

Membru autentic

QUOTE(zax @ 16 Jun 2010, 12:02)
Garett, scuze, am presupus ca nu te prea pricepi pentru ca ai spus ca vrei sa le faci pe toate si asa gandesc cei care-s foarte la inceput, foarte entuziasmati si vor sa faca poze la orice, oricand si in orice conditii sperand sa nimereasca un supercadru.
*

No problem, entuziasmat chiar sunt. smile.gif

QUOTE(zax @ 16 Jun 2010, 12:02)
Fi atent insa la ce ti-au spus colegii mai sus, costul unui dslr nu se opreste la achizitionare... mereu simti nevoia sa mai cumperi cate ceva.
*

Mda, stiu, probabil ca asa o sa patesc si eu! smile.gif

--------------------
No Reno Forever
+
os
post 17 Jun 2010, 00:18
Post #660

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

Poate ajuta: http://www.kenrockwell.com/tech/great-camera.htm
...dar: http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

Ce-i drept, daca te uiti la mine in dulapuri o sa dai de o multime de "chestii" - si totusi cred ca nea'Rockwell are dreptate in ce zice mai sus.

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
47 Pages « < 20 21 22 23 24 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 13th May 2025 - 09:41
Forum Renault