Sfaturi camere foto digitale SLR, NUMAI despre dSLR
![]() ![]() ![]() |
Sfaturi camere foto digitale SLR, NUMAI despre dSLR
Merced |
![]()
|
||
![]() No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.280 Joined: 24 June 07 ![]() |
|
||
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|||
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.522 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
Ideea e ca poti sa-ti "cauti" niste valori care ti le doresti (diafragma si timp de expunere) tinand aparatul pe modul program (P) si umbland prin cadru. Cand "gasesti" ce vrei, blochezi expunerea, recompui si faci poza
![]() ![]() This post has been edited by Ov: 23 Oct 2012, 12:25 |
--------------------
Dacia
1300
1972 when life gives you lemon, make lemonade
|
|
Merced |
![]()
|
![]() No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.280 Joined: 24 June 07 ![]() |
Pai nu inveti, ca la nunti nu te duci cu asa ceva.
|
--------------------
Ford
Ka
|
|
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.522 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
da' cu ce Doamne iarta-ma te duci la nunti?
|
--------------------
Dacia
1300
|
|
Merced |
![]()
|
Nu cu aparate entry level. N-am vazut fotografi de eveniment decenti care sa aiba body mai slab decat D80/D90.
|
--------------------
Ford
Ka
|
|
paulp |
![]()
|
![]() Bagator de seama! Group: Members Posts: 3.098 Joined: 31 July 03 From: Iasi ![]() |
Aloo, domnii, omu a zis ca vrea ceva modest, nu ca face fotografie de eveniment sau publicitara.
Hai sa-l ajutam cu ce are nevoie, nu cu dorintele si visele noastre... |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
Merced |
![]()
|
Ce vrea el la 300 de lei nu exista. Poate un bridge DSLR-like de generatie mai veche sa gaseasca SH in banii aia. Credeam ca am lamurit asta.
![]() |
--------------------
Ford
Ka
|
|
b34uen |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 788 Joined: 12 February 07 ![]() |
daca ajuta cu ceva am un prieten care avea de vanzare un canon 350 sau 450 nu stiu exact pe care vroia 100E...
|
--------------------
dacia
logan
2008 ambition 1,5dci
- B 92 ELL 1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura 4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3 5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu 6) Zambesti. |
|
paulp |
![]()
|
![]() Bagator de seama! Group: Members Posts: 3.098 Joined: 31 July 03 From: Iasi ![]() |
Si apropo de entry level, eu am vazut fotograf cu 450D, cu un Tamron F2.8, si face niste poze de eveniment de cadeai in coada....
Imi mentin parerea ca ochiul fotografului e 99% dintr-o fotografie super. |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
Ov |
![]()
|
QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 15:43) Nu cu aparate entry level. N-am vazut fotografi de eveniment decenti care sa aiba body mai slab decat D80/D90. ooo, zeule, ia cauta tu pe aparatu' tau care face poze singur de sta matza'n coada butonu' de AE lock si-o sa-l gasesti. Daca nu stii tu sa-l folosesti asta nu inseamna ca nu exista si ca nu-i bun ![]() ![]() ![]() |
--------------------
Dacia
1300
|
|
Merced |
![]()
|
Pai daca e cum ai zis mai devreme, in principiu ai acces rapid la cam toti parametrii. Nu cred ca poti face w/b in Kelvin, din ce tin minte ca am butonat demult la un amic un 600D, da' nu e un capat de tara daca tragi RAW.
Si mai ajuta si obiectivul ala. Normal ca mai mult conteaza fotograful, da' nici sa te trezesti ca iti pune bete in roate chiar aparatul. Da, lucrez in principal pe M. Rar mai trag pe A, cand e graba mare. Unde am zis eu ca n-am AE Lock? Am zis ca am. This post has been edited by Merced: 23 Oct 2012, 15:08 |
--------------------
Ford
Ka
|
|
Ov |
![]()
|
Pai zisesi ca la nunti nu te duci cu asa ceva (adica aparate care au AE lock). Eu cel putin asta am inteles
![]() |
--------------------
Dacia
1300
|
|
Merced |
![]()
|
Am zis ca nu te duci cu aparate care sa nu-ti ofere tot "sprijunul" sa le "strunesti" in directia potrivita. Scuze ca s-a inteles gresit.
Unii poate au alt sistem, da' cel de la care am furat eu meserie asa tragea, si in conditiile unui eveniment nu prea-ti permiti sa stai sa experimentezi. Am facut si fotografii proaste, mai ales la inceput, dar si multe frumoase. N-am pretentia ca-s vreo scula de fotograf, nu am avut clientii mei pe care sa-i duc sa-i fotografiez cum ma taie pe mine capu', eu am fost in proportie de 90% strict la eveniment. Abia de un an am pus mana pe un DSLR, si iti spun sincer ca nu sunt eu genu' de om care sa umble pe strada cu el de gat, genul super-pasionat, il folosesc strict pentru a mai face niste bani, si-l mai iau cu mine cand mai ies undeva in natura. Uite cateva mostre, au exif-urile intacte si vei vedea cum sunt trase. Mentionez ca doar una cred ca-i editata, asa ca scuza micile imperfectiuni care se mai scot din Lightroom(w/b si expunere un pic gresite), si una e facuta cu aparatul altcuiva. DSC_0063.JPG ( Size: 101.93k ) Number of downloads: 282 DSC_0028.JPG ( Size: 72.32k ) Number of downloads: 319 XPA_9964.JPG ( Size: 122.05k ) Number of downloads: 317 DSC_0149.jpg ( Size: 91.06k ) Number of downloads: 320 Edit: Din pacate le rade forumu' exifu. Da' crede-ma pe cuvant, sunt toate pe manual. This post has been edited by Merced: 23 Oct 2012, 15:34 |
--------------------
Ford
Ka
|
|
Ov |
![]()
|
mda, eu incercam sa te fac sa intelegi ca poti face fotografie si cu un dslr entry level, chiar la fel de usor ca si cu unu' "profi" si ca poti avea un control "decent" asupra parametrilor, ba chiar mai decent si mult mai creativ decat folosesti tu in acest moment si anume butoane dedicate sa setezi separat fiecare parametru.
Crede-ma ca un canon 350d sau un nikon d40 imi ofera tot sprijinul de care as putea avea nevoie pentru a realiza ceva memorabil. Nu hardware-ul te incurca ci imaginatia ![]() Cat despre manual, sincer nu vad nicio chestie grozava ca faci o poza pe manual care iese identic cu una pe modul program (repet, program nu automat, sunt diferente intre cele 2 moduri) decat ca-ti complici intr-un mod inutil existenta si ca timpul care-l pierzi gandind expunerile l-ai putea folosi pt o incadrare mai buna, pt scoaterea unui lucru aparent banal in evidenta, etc This post has been edited by Ov: 23 Oct 2012, 15:41 |
--------------------
Dacia
1300
|
|
b34uen |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 788 Joined: 12 February 07 ![]() |
In fotografia de eveniment se lucreaza pe Av (nu stiu cum se numeste la nikon). Si poti sa faci poze si cu entry level, mai mult conteaza obiectivul si blitzul. Iar legat de WB daca il faci dupa, sau daca ai nevoie de jpeg poti sa il faci si cu o coala alba.
@Ov Inveti la o nunta mai mult decat crezi..., mai mult dupa cand prelucrezi si vezi ce ai scos. This post has been edited by b34uen: 23 Oct 2012, 15:44 |
--------------------
dacia
logan
2008 ambition 1,5dci
- B 92 ELL 1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura 4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3 5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu 6) Zambesti. |
|
Merced |
![]()
|
@Ov: Nu am experimentat atat de mult incat sa pot sa te contrazic. Cateva cadre incercate mai demult in modul P mi-au displacut pentru timpii cam mari de expunere.
Eu in interior sunt mai mereu cu blitz-ul in sus, eventual cand nu am tavan sa ma ajute trag cartonu' ala de bounce, da' nu dau cu el direct in interior in viata mea. Si flash-ul tot pe manual il tin, mai ales ca e o gherla de Nissin care cam subexpune in mod TTL. Asa m-am obisnuit si nu stiu cum s-ar impaca cu treaba asta modul P. O sa experimentez intr-o seara, ca sa vad exact ce si cum. N-am sustinut ca e grozav sa tragi pe manual, da' macar asa cand nu iese cadrul stiu ca-s doar eu de vina. ![]() Un exemplu concret este ultima tura la munte, cand am tras pe A. Totul ok pana la un punct, in care era prea putina lumina si aparatul se incapatana sa bage niste timpi foarte mari pentru mine, 1/15 cateodata. Asa ca multe fotografii le-am ratat, pentru ca Tamron-ul meu e d-ala chior fara VC si nu-s vreun pui de lunetist sa nu imi tremure deloc mana. Cam la 1/40 e limita mea. In cazul ala am preferat sa trag pe manual, chiar daca au iesit cadrele ceva mai subexpuse, da' sa am un 1/80 sau 1/100. Ca de expus o mai scoti ulterior din soft, mai ales ca erau RAW-uri, da' daca iese miscata ca dracu', nu prea. Edit: Av este A-ul de la Nikon. Aperture priority, ca sa fim intelesi. Setezi diafragma, isi face el timpul. Am scris mai sus de ce nu folosesc eu decat rar acest mod. This post has been edited by Merced: 23 Oct 2012, 15:57 |
--------------------
Ford
Ka
|
|
daniM |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 580 Joined: 11 July 07 From: Gugulania ![]() |
|
--------------------
.
.
.
- Skoda Octavia
|
|
paulp |
![]()
|
Dani, ala nu e DSLR, e un bridge, bunisor, iti faci treaba cu el, am si eu unu acasa pe linga DSLR.
Dar nu poti sa-i schimbi lentila, iar setarile pe manual sint cam distractive. |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
Merced |
![]()
|
N-are nimic, da' nu e DSLR.
Inca o completare la discutia de mai devreme. Nu e foarte fericita exprimarea "in fotografia de eveniment se lucreaza cu" pentru ca nu e o chestie generala. Numai aici in decurs de o ora ne-am gasit trei insi care folosim trei moduri diferita ale aparatului. ![]() |
--------------------
Ford
Ka
|
|
daniM |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 580 Joined: 11 July 07 From: Gugulania ![]() |
Ma obisnuiesc eu;acum imi iau mai altceva sa vad daca imi place.De ma prinde o sa trec si alt nivel.Deocamdata,inchipuie-ti,am un Cyber-shot DSC-S730
|
--------------------
.
.
.
- Skoda Octavia
|
|
Ov |
![]()
|
Corect. La fel de nefericita e si exprimarea "nu se lucreaza cu/se lucreaza doar cu", bineinteles in limitele bunului simt
![]() |
--------------------
Dacia
1300
|
|
paulp |
![]()
|
Si ca sa vezi care e diferenta intre DSLR si bridge, cea mai nasoala e senzorul, care la DSLR e un APS-C (adica un 15x22 mm), iar la bridge e cam 1x1.5 cm. Ei de aici incepe distractia cu zgomot de imagine la acelasi Iso, cu abateri cromatice, pentru ca inghesui acelasi numar de tranzistori pe o suprafata mult mai mica.
Apoi urmeaza lentila. Asta e valabil si pentru cei care incearca sa ma convinga ca telefoanele cu jdemii de megapixeli pot face fotografii de calitate. This post has been edited by paulp: 23 Oct 2012, 16:15 |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
daniM |
![]()
|
Oricum am citit ceva-ceva
http://www.foto-magazin.ro/tutorial_open.p...ridge_dslr.html |
--------------------
.
.
.
- Skoda Octavia
|
|
zax |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 724 Joined: 11 February 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Ov @ 23 Oct 2012, 15:38) Cat despre manual, sincer nu vad nicio chestie grozava ca faci o poza pe manual care iese identic cu una pe modul program (repet, program nu automat, sunt diferente intre cele 2 moduri)... Nene, fi te rog amabil si lamureste-ma, cu ce e mai bun P-ul ca A-ul? QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 15:54) ![]() QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 15:54) Un exemplu concret este ultima tura la munte, cand am tras pe A. Totul ok pana la un punct, in care era prea putina lumina si aparatul se incapatana sa bage niste timpi foarte mari pentru mine, 1/15 cateodata. Asa ca multe fotografii le-am ratat, pentru ca Tamron-ul meu e d-ala chior fara VC si nu-s vreun pui de lunetist sa nu imi tremure deloc mana. Cam la 1/40 e limita mea. In cazul ala am preferat sa trag pe manual, chiar daca au iesit cadrele ceva mai subexpuse, da' sa am un 1/80 sau 1/100. Ca de expus o mai scoti ulterior din soft, mai ales ca erau RAW-uri, da' daca iese miscata ca dracu', nu prea. Vezi ca D90-ul (parca asta am inteles ca ai) stie iso automat (ii spui valorile maxime de iso si timp de expunere pe care le vrei si iti seteaza iso exact cat e necesar ca timpul sa nu fie mai lung de cat i-ai spus). |
--------------------
Hyundai/ex Renault
I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp
aprilie 2022/iunie 2006 "Orice s-ar intampla, important este sa treci peste" (Gica, operator buldozer)
|
|
Merced |
![]()
|
Eram cu el pe la 1600 deja. Mai sus prefer sa nu urc cu D90-ul din cauza zgomotului marisor.
Iar cu flash-ul, da ma plimb. Am zis ca eu nu-l folosesc direct pe subiect decat afara, iar ce poze fac eu afara, chestii de grup cand ies oamenii de la casatoria civila sau biserica, trag 2-3 cadre de proba si dupaia alea merg pe banda. In interior, dau cu el in tavan, setat la 1/8 sau 1/16, cu dracia de Nissin incerc sa il tin cat mai jos cu putinta, ca haleste curent ca la balamuc, si de multe ori prefer sa compensez din alta parte. |
--------------------
Ford
Ka
|
|
zax |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 724 Joined: 11 February 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 17:26) Si preferi sa subexpui si sa luminezi in pp?! Da-ti repede doua palme. Daca ai lumina si expui bine, nu ai zgomot. Daca n-ai lumina... plm, nu mai faci poze. Iar cu subexpusul si ridicatul din negura... fa-ti un bine si afla ce inseamna posterizare QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 17:26) In interior, dau cu el in tavan, setat la 1/8 sau 1/16, cu dracia de Nissin incerc sa il tin cat mai jos cu putinta, ca haleste curent ca la balamuc, si de multe ori prefer sa compensez din alta parte. Eu zic mai bine sa-l tii in geanta. Ia mai fa-ti un bine si cauta "inverse square law". La fiecare dublare de distanta intre subiect si blit pierzi doua trepte... Stiu, e fill... dar si fill-ul ala tre' sa fie cat tre' sa fie, daca-i prea mult se vede, daca-i prea putin e degeaba. |
--------------------
Hyundai/ex Renault
I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp
aprilie 2022/iunie 2006 "Orice s-ar intampla, important este sa treci peste" (Gica, operator buldozer)
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
QUOTE(Merced @ 23 Oct 2012, 15:54) ... Un exemplu concret este ultima tura la munte, cand am tras pe A. Totul ok pana la un punct, in care era prea putina lumina si aparatul se incapatana sa bage niste timpi foarte mari pentru mine ... In cazul ala am preferat sa trag pe manual, chiar daca au iesit cadrele ceva mai subexpuse, da' sa am un 1/80 sau 1/100. ... Daca nu-i lumina, nu-i lumina nici in auto si nici in M. Solutiile nu-s decat ori ISO mai mare, ori diafragma mai larga, ori timp mai lung. Daca ISO nu mai merge (de exemplu - zgomot) si diafragmanu mai ai se cam termina dansul. Compensarea expunerii o sa mareasca zgomotul cam in aceeasi masura cu cresterea ISO, asa ca ramane cum am spus: daca nu-i lumina, nu-i lumina - nu, nici in modul M. Teorii degeaba: mana pe camera, degetul pe buton si ochiul in vizor. Ca la sex: ceea ce conteaza e practica. |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
Merced |
![]()
|
Daca nu-i lumina si e zgomot, macar sa fie sharp. Fac pipi pe poza daca e miscata, oricat de prefect ar fi expusa. Zic si eu, nu dau cu parul. D-aia am ales sa fac manual cadrele alea, si nu imi pare rau de alegere, oricat ati incerca voi sa-mi demonstrati contrariul. Nu era diferenta atat de mare de expunere, ca sa zici ca erau aduse din negura. Nu am zis ca folosind M, am avut cumva mai multa lumina, ci doar un cadru mai clar. Vorbim de niste fotografii facute pe un mic traseu montan, pe mine m-a interesat mai mult sa fie clare, nu ca nu vor mai iesi culorile la fel dupa postproductie.
A fost un exemplu prin care am aratat de ce mie nu-mi place sa trag pe A. Cat despre utilizarea flash-ului, nu inteleg aluzia/confuzia. Normal ca nu pun flash-ul la o putere si ramane asa, indiferent daca ma apropi foarte mult de subiect, sau ma indepartez. In general pastrez constanta distanta, si la nevoie modific si intensitatea lui. Pe TTL isi cam face de cap, subexpune groaznic, si trebuie sa te joci mai mult din compensarea flash-ului decat daca ii setezi direct manual intensitatea. |
--------------------
Ford
Ka
|
|
Alydor |
![]()
|
![]() Pressar Group: Members Posts: 2.771 Joined: 12 March 06 ![]() |
Ehehe copii mosului daca ati stii voi cati fotografi de nunti sunt care merg, in cel mai fericit caz cu un D40 sau echivalentul de la Canon, Fuji, etc. sau cu sapuniere la nunti. Bridge deja e ceva mai mult decat pot intelege. Bineinteles ca e pe auto. Si pe DSLR la fel. Ca nu-i ajuta nici capul, nici experienta. Si merg cu obiectivul de kit, 18-55. Si blitzul din aparat. Nu o data am vazut pozesi din astia cu aparatul pe auto... Si cand l-am intrebat de ce nu il pune pe manual... pai ca nu stie sa il regleze... sau mai era unu care era ceva mai rasarit.. avea blitz extern. Tavan verde, blitz cu reflexie din tavan... si se intreba de ce dracu iasa culorile deampulea...Da' mergea la nunti...
Suma respectelor, Alydor |
--------------------
-
-
- Igo8 - C520
Primo - Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos Cine nu poate da exemple da sfaturi.. When everything fails, RTFM! |
|
daniM |
![]()
|
Ce dracu's alea sapuniere?
|
--------------------
.
.
.
- Skoda Octavia
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 18th June 2025 - 17:29 |