Condusul serpuit, dauneaza masinii?
![]() ![]() ![]() |
Condusul serpuit, dauneaza masinii?
driverx |
![]()
|
||
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
|
||
--------------------
Mitsubishi
Lancer
2008 Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
|
|||
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.526 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
exact, si tu poti serpui in ritmul relantiului
![]() |
--------------------
Dacia
1300
1972 when life gives you lemon, make lemonade
|
|
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
Aha, cand accelereaza singura o iau la dreapta, cand intra singura in frana de motor, o iau la stanga.
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
drivere - asta la inceput. Pe urma se creaza asa o simbioza ca nici n-o sa mai stii daca-i asa cum spui, sau nu cumva masina accelereaza dupa cum dai tu de volan. Abia atunci te-apropii de Nirvana.
|
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
driverx |
![]()
|
Lasa misto-ul.
![]() ![]() |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
|
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.503 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
QUOTE(stanm_tm @ 29 Jan 2009, 15:27) Mersul serpuit dauneaza cel putin din doua puncte de vedere: - al dinamicii vehiculului - aerodinamic Fizic vorbind, ai dreptate. Dar dupa cum ar trebui sa stii fizica este o stiinta a naturii, adica o stiinta ale carei teorii se trag din observatii. O stiinta empirica s-ar mai putea spune. O stiinta inutila, ar mai putea spune altii. La ce ma ajuta sa stiu principiul actiunii si al reactiunii, daca eu tot o sa dau un sut in bolovanul din fata mea? O stiinta pe care acest pionier incearca s-o demoleze din temelii, si s-o lase sa se reinventeze. Daca vei citi cu atentie teoriile referitoare la mersul serpuit, si la caracteristica duala a luminii (unda-corpuscul) vei vedea incredibil de multe asemanari. Si daca lumina functioneaza linistita asa, nu vad ce probleme ar putea aparea la masina (fie ea dacie, porsche sau tractor). Si daca tot am pomenit de tractor, mi-am adus aminte din copilarie, de prima data cand am serpuit. Eram mic, mergeam inca la gradinita. Dar nu si atunci, ca atunci era vancanta de vara. Cum nu putea nimeni sa stea cu mine, m-a luat tata cu el la lucru. Dupa ce am ravasit biroul contabilelor, tata a trebuit sa plece pe camp, ca erau niste probleme. Si m-a luat cu el. Ca sa nu fac prostii si pe acolo, m-a dat pe mana unui sas de incredere, tractorist de succes. Care sas m-a lasat pe mie sa strunesc frumusetea de U-650 de-a lungul unei brazde intregi. Recunosc, eu eram mult mai fascinat de faptul ca se putea regla acceleratia si din pedala, si din maneta, si in plus, nefiind stresat de trafic, ca doar unde gasesti trafic pe dealurile de la Amnas. La sfarsitul brazdei, eu, sasu' si cu taica-miu ne-am uitat sa vedem ce a facut progenitura (adica eu). Tin minte un fluierat prelung din partea lu' taica-miu (admirativ, la adresa tacticii si preciziei mele) dupa care sasu', cu politetea specifica sasilor, a subliniat o traiectorie ce m-a urmarit intreaga mea viata: " 'zact ca pi***u boului, tovarasu' anjiner". In anii urmatori au aparut celebrele imprimeuri in culturi de la Amnas, manifestari extraterestre cu greu musamalizate de regimul comunist. Sunt ferm convins ca acea brazda serpuita i-a facut sa ajunga la concluzia ca exista forme de viata inteligente pe aceasta planeta. Din nefericire, in vacantele urmatoare taica-miu nu m-a mai luat pe camp, preferand sa ma lase in SMT impreuna cu alti copii de varsta mea sa ne jucam de-a africanii sau indienii (functie de cantitatea de ulei ars gasita). Spre ca nu v-a tulburat povestea mea... Spor la serpuit! |
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
bendix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.005 Joined: 10 November 04 From: Timisoara.RO ![]() |
Nu ne-a tulburat povestea, dimpotriva, ne-a incantat
![]() In aceeasi ordine de idei, a observatiilor empirice, as adauga si eu ceea ce ne spune natura in domeniul aerodinamicii. Vietuitoarele marine (caci in mediul marin actioneaza din plin legile aerodinamicii) au avut la dispozitie pentru a se deplasa, doua tipuri de miscare: rectilinie sau serpuita. Dupa stiinta mea, al doilea tip de miscare a castigat la capitolul viteza, reprezentata fiind de cei mai mari campioni la acest capitol (al vitezei subacvatice) - delfinii. Nici o alta vietuitoare marina nu ii intrece in viteza, care ajunge undeva pe la 50 -60 km/h. |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
- TM10### , alb arctic In mileniul III automobilele vor merge cu apa sau nu vor merge deloc !
|
|
b34uen |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 788 Joined: 12 February 07 ![]() |
te contrazic rechinul atinge si 85 km/h
|
--------------------
dacia
logan
2008 ambition 1,5dci
- B 92 ELL 1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura 4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3 5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu 6) Zambesti. |
|
alexys |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 350 Joined: 28 February 06 From: Topoloveni ![]() |
QUOTE(stanm_tm @ 29 Jan 2009, 16:27) Mersul serpuit dauneaza cel putin din doua puncte de vedere: - al dinamicii vehiculului - aerodinamic Sa le luam pe rand: 1. sa plecam de la fenomenul fizic ce determina masina sa ia curba. Rotirea rotii fata de axa de deplasare expune partea laterala a cauciucului, aparand o asa-numita alunecare laterala. Alunecarea laterala are valoarea, matematic vorbind: sy = (-vy/vx). Alunecarea lungitudinala are valoarea sx = (vx-wR)/vx. Radicalul sumei patratelor acestor doua marimi este alunecarea totala. Aceasta alunecare totala este o masura a fortei de frecare (exista o dependenta alunecare-coeficient de frecare) totale dintre cauciuc si suprafata de rulare. Asadar, mersul serpuit nu face decat sa creasca forta de frecare dintre cauciuc si suprafata de rulare, resultand un consum mai ridicat. Daca vreti, e ca si cum ai merge cu rotile usor franate (practic e acelasi lucru). De aici rezulta mai multe efecte secundare: uzura ridicata a cauciucului si (probabil) a directiei. 2. forta de frecare aerodinamica are formula: Fa = S*Cx*ro*(vx^2)/2. Asadar, forta de frecare aerodinamica este direct proportionala cu suprafata expusa fileurilor de aer si cu coeficientul aerodinamic in directie longitudinala. In cazul mersului serpuit, ambele marimi cresc. Suprafata expusa aerului se modifica (creste mult) in timpul curbei iar coeficientul de rezistenta aerodinamica este si el marit pentru ca partea laterala a masinii e mai putin eficienta d.p.d.v. aerodinamic fata de partea frontala. Asadar, mersul serpuit este un lucru daunator atat din pct de vedere al consumului cat si al uzurii cauciucurilor. Sper ca am adus un pic de lumina pe aici... O zi buna, Marian Bai ...nene?!! De unde le-ai scos? "Forta de frecare aerodinamica" ???? Ai terminat A.R.-ul sau literele? Dar totusi nu inteleg de unde ai scos expresia de forta de frecare si ai prezentat-o ca fiind o forta intunecata ![]() |
--------------------
KIA
Sephia
1996
- AG-11-LPG
|
|
bendix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.005 Joined: 10 November 04 From: Timisoara.RO ![]() |
|
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
- TM10### , alb arctic In mileniul III automobilele vor merge cu apa sau nu vor merge deloc !
|
|
dariusz |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 479 Joined: 13 February 07 From: baia-mare ![]() |
QUOTE(radian @ 28 Jan 2009, 23:34) era un fel de sens figurat subtil , pusu ala de suflet. adeca pun suflet in sens negativ. QUOTE(bendix @ 29 Jan 2009, 00:50) Avantajele condusului serpuit pe un drum serpuit, sunt evidente. Dar exista avantaje ale condusului serpuit la plecarea in calatorie. In primul rand trebuie sa ne asiguram ca nu vine vreo masina din fata si din spate. Apoi incercam o usoara serpuire. Confirmarea ca serpuirea este lina, ne-o da senzatia unei serpuiri nu din botul masinii, ci din partea posterioara. Astfel, vom reusi sa simtim automobilul. Ne vom face o idee despre directie, cauciucuri si suspensii. Dar parca si masina se bucura. La fel ca un catelus care da din coada, inainte de a pleca in drumetie cu stapanul sau ! Sau ca o masina de Formula 1 in turul de incalzire ! ![]() ia serpuieste tu asa lin in fata masini mele , mai ales cind ni se intirzie plata salariilor cu 3 , 4 zile. |
--------------------
dacia
supernova
2002 europa
- mm 13 ral membru cooperant
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Pai si cum o sa faci anu` asta ca dupa cum se arata o sa intrzie salariile cam 3-4 luni
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
koldun |
![]()
|
![]() un om Group: Members Posts: 763 Joined: 1 November 07 From: CT ![]() |
Foarte offtopic: cea mai rapida vietuitoare acvatica: Pestele Evantai - (Sailfish-en.)-Istiophorus platypterus! <109 km/h
safari_on_line_voilier_bill.jpg Succese! |
--------------------
Renault
Captur
TCe 0.9 2016 Oh, I’m in no condition to drive! Wait a minute... I don’t have to listen to myself, I’m drunk...!
Homer Simpson |
|
dariusz |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 479 Joined: 13 February 07 From: baia-mare ![]() |
|
--------------------
dacia
supernova
2002 europa
|
|
b34uen |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 788 Joined: 12 February 07 ![]() |
super aripa aia de la peste, ar merge adaptata si pe logan si atunci sa vezi serpuire, dupa cum bate vantul
nu stiam neaparat de rechini dar ma uitasem cu cateva ore inainte pe national geografic exact la un documentar despre rechini |
--------------------
dacia
logan
2008 ambition 1,5dci
- B 92 ELL 1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura 4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3 5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu 6) Zambesti. |
|
C@talin |
![]()
|
![]() Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef. Group: Members Posts: 5.405 Joined: 5 December 05 From: cucu ![]() |
aripa aia detecteaza miscarea vantului,cu ajutoru ei ,vei avea afisat pe display,in ce directie sa tragi de valan si cat de mult,incat sa fie maxim de economie
![]() |
--------------------
Range Rover
V8 5.0
Vogue SE
- B 666 IAD Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope . |
|
koldun |
![]()
|
![]() un om Group: Members Posts: 763 Joined: 1 November 07 From: CT ![]() |
Pentru economie, vezi topicul cu apometrele!
![]() |
--------------------
Renault
Captur
TCe 0.9 2016 Oh, I’m in no condition to drive! Wait a minute... I don’t have to listen to myself, I’m drunk...!
Homer Simpson |
|
bendix |
![]()
|
QUOTE(dariusz @ 28 Jan 2009, 18:34) QUOTE(dariusz @ 30 Jan 2009, 17:10) ia serpuieste tu asa lin in fata masini mele , mai ales cind ni se intirzie plata salariilor cu 3 , 4 zile. Acum chiar am vazut unul care pune suflet in ceea ce scrie ![]() QUOTE(b34uen @ 31 Jan 2009, 10:39) super aripa aia de la peste, ar merge adaptata si pe logan si atunci sa vezi serpuire, dupa cum bate vantul Excelenta idee! ![]() This post has been edited by bendix: 31 Jan 2009, 13:35 |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
|
|
dariusz |
![]()
|
|
--------------------
dacia
supernova
2002 europa
|
|
bendix |
![]()
|
Daca e usor, citeste te rog cu atentie ce am scris atunci !:
QUOTE(bendix @ 28 Jan 2009, 23:50) ... exista avantaje ale condusului serpuit la plecarea in calatorie. In primul rand trebuie sa ne asiguram ca nu vine vreo masina din fata si din spate. Apoi incercam o usoara serpuire... Nefiind masini in fata si in spate (soseaua libera), nu credeam ca voi incomoda pe cineva. ![]() Sau va incomodeaza doar simpla idee de a merge serpuit ? ![]() |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
|
|
C@talin |
![]()
|
![]() Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef. Group: Members Posts: 5.405 Joined: 5 December 05 From: cucu ![]() |
deci
![]() |
--------------------
Range Rover
V8 5.0
Vogue SE
- B 666 IAD Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope . |
|
dariusz |
![]()
|
QUOTE(bendix @ 1 Feb 2009, 17:50) Daca e usor, citeste te rog cu atentie ce am scris atunci !: Nefiind masini in fata si in spate (soseaua libera), nu credeam ca voi incomoda pe cineva. ![]() Sau va incomodeaza doar simpla idee de a merge serpuit ? ![]() eu am devenit fumator inrait incetul cu incetul. azi o tigara , miine doua , poimiine 3 , raspoimiine 4 , dupe o saptamina8 , dupe doua saptamini aproape pachetul , si tot asa. ai prins ideea ? azi serpuiesti putin pe o sosea libera . miine pe o sosea cu o masina. poimiine pe o sosea cu doua masini. raspoimiine pe o sosea cu 3 masini. si de aici pina la a serpui pe bulevard , in plin trafic , nu mai e decit un pas , ca de , ajungi sa te crezi serpas sef. nu ma incomodeaza simpla idee de a merge serpuit , ci TOATE ideile de genu asta. |
--------------------
dacia
supernova
2002 europa
|
|
bendix |
![]()
|
De ce nu ai spus asa de la inceput ? Acum am inteles ce te framanta.
Oricum, stai linistit. Am fumat de cateva ori in armata si totusi nu s-a prins "microbul" de mine. In ceea ce priveste condusul, am facut de cateva ori drift-uri iarna pe zapada (pe un platou liber) si nu mi-a venit niciodata sa repet asta in trafic. Eu chiar consider ca aceste experiente m-au intarit ca barbat. Cum altfel as avea curajul sa merg cu familia iarna la munte, daca nu imi cunosc limitele mele si pe cele ale automobilului ? Toate cele bune ! |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Bai, cu discutiile voastre exagerat de serioase ati stricat tot sarmul topicului...
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bendix |
![]()
|
Scuze !
![]() |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Pai ar fi cazul sa fie eliminate posturile off-topic...
![]() |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
dariusz |
![]()
|
QUOTE(bendix @ 1 Feb 2009, 20:00) De ce nu ai spus asa de la inceput ? Acum am inteles ce te framanta. Oricum, stai linistit. Am fumat de cateva ori in armata si totusi nu s-a prins "microbul" de mine. In ceea ce priveste condusul, am facut de cateva ori drift-uri iarna pe zapada (pe un platou liber) si nu mi-a venit niciodata sa repet asta in trafic. Eu chiar consider ca aceste experiente m-au intarit ca barbat. Cum altfel as avea curajul sa merg cu familia iarna la munte, daca nu imi cunosc limitele mele si pe cele ale automobilului ? Toate cele bune ! faptul ca faci tu 2 , 3 drifturi pe zapada ca sa vezi cum se comporta masina si cit de bine o poti controla este una. asa da , mai vii de acasa. poti invata ceva . dar serpuitul e alta mincare de pestsarpe. QUOTE(radian @ 1 Feb 2009, 22:13) care tipuri de posturi sint considerate off-topic , ca sa stiu cum sa scriu de acu inainte? |
--------------------
dacia
supernova
2002 europa
|
|
Andrul |
![]()
|
![]() Membru' Group: Members Posts: 208 Joined: 4 July 07 From: Bucuresti ![]() |
Marturilsesc ca am incercat ieri mersul serpuit cand am facut slalom printre gropile de vizavi de Vodafone-ul de pe Vasile Milea.
|
--------------------
Dacia
Logan
2005 Ambition
- B-XX-XXX
|
|
bendix |
![]()
|
Gata, nu mai conduc serpuit ca m-am hotarat sa-mi iau rulota si sparg paharele dinauntru
![]() This post has been edited by bendix: 3 Feb 2009, 10:54 |
--------------------
Dacia
Logan
Ambiance - 2005
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 13th July 2025 - 03:25 |