DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

18 Pages « < 7 8 9 10 11 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Condusul serpuit, dauneaza masinii?

driverx
post 29 Jan 2009, 15:36
Post #241

--- Membru cu ralanti ---

Group: Members

Mai ales acuma cand e o placere sa dai din volan, cu a lui piele delicata proaspat pusa.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 29 Jan 2009, 15:44
Post #242

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori
From: Bucuresti

exact, si tu poti serpui in ritmul relantiului 04.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
driverx
post 29 Jan 2009, 15:47
Post #243

Aha, cand accelereaza singura o iau la dreapta, cand intra singura in frana de motor, o iau la stanga.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
os
post 29 Jan 2009, 16:11
Post #244

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

drivere - asta la inceput. Pe urma se creaza asa o simbioza ca nici n-o sa mai stii daca-i asa cum spui, sau nu cumva masina accelereaza dupa cum dai tu de volan. Abia atunci te-apropii de Nirvana.

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
driverx
post 29 Jan 2009, 16:19
Post #245

Lasa misto-ul. biggrin.gif tongue.gif Stiu unde vrei sa ajungi. Dar azi am dovedit ca am dreptate. Saga continues.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
bion
post 29 Jan 2009, 16:37
Post #246

Membru autentic

From: TM

QUOTE(driverx @ 29 Jan 2009, 15:36)
Mai ales acuma cand e o placere sa dai din volan, cu a lui piele delicata proaspat pusa.
*

Ce etiologie are pelea cu pricina. Ca la anumite segmente de derm daca o iei si o pui si iar o iei si o pui si tot asa se modifica relantiu`. 090.gif wise_guy.gif

--------------------
Dacia SLZ Scala 2003 - TM54
Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații
Crîșmarii care toarnă apă-n vin !
+
bucatzel
post 29 Jan 2009, 16:52
Post #247

Membru plictisit

From: Timisoara

QUOTE(stanm_tm @ 29 Jan 2009, 15:27)
Mersul serpuit dauneaza cel putin din doua puncte de vedere:
- al dinamicii vehiculului
- aerodinamic
*

Fizic vorbind, ai dreptate. Dar dupa cum ar trebui sa stii fizica este o stiinta a naturii, adica o stiinta ale carei teorii se trag din observatii.

O stiinta empirica s-ar mai putea spune. O stiinta inutila, ar mai putea spune altii. La ce ma ajuta sa stiu principiul actiunii si al reactiunii, daca eu tot o sa dau un sut in bolovanul din fata mea?

O stiinta pe care acest pionier incearca s-o demoleze din temelii, si s-o lase sa se reinventeze. Daca vei citi cu atentie teoriile referitoare la mersul serpuit, si la caracteristica duala a luminii (unda-corpuscul) vei vedea incredibil de multe asemanari. Si daca lumina functioneaza linistita asa, nu vad ce probleme ar putea aparea la masina (fie ea dacie, porsche sau tractor).

Si daca tot am pomenit de tractor, mi-am adus aminte din copilarie, de prima data cand am serpuit. Eram mic, mergeam inca la gradinita. Dar nu si atunci, ca atunci era vancanta de vara.
Cum nu putea nimeni sa stea cu mine, m-a luat tata cu el la lucru. Dupa ce am ravasit biroul contabilelor, tata a trebuit sa plece pe camp, ca erau niste probleme. Si m-a luat cu el. Ca sa nu fac prostii si pe acolo, m-a dat pe mana unui sas de incredere, tractorist de succes. Care sas m-a lasat pe mie sa strunesc frumusetea de U-650 de-a lungul unei brazde intregi. Recunosc, eu eram mult mai fascinat de faptul ca se putea regla acceleratia si din pedala, si din maneta, si in plus, nefiind stresat de trafic, ca doar unde gasesti trafic pe dealurile de la Amnas. La sfarsitul brazdei, eu, sasu' si cu taica-miu ne-am uitat sa vedem ce a facut progenitura (adica eu). Tin minte un fluierat prelung din partea lu' taica-miu (admirativ, la adresa tacticii si preciziei mele) dupa care sasu', cu politetea specifica sasilor, a subliniat o traiectorie ce m-a urmarit intreaga mea viata: " 'zact ca pi***u boului, tovarasu' anjiner".
In anii urmatori au aparut celebrele imprimeuri in culturi de la Amnas, manifestari extraterestre cu greu musamalizate de regimul comunist. Sunt ferm convins ca acea brazda serpuita i-a facut sa ajunga la concluzia ca exista forme de viata inteligente pe aceasta planeta.

Din nefericire, in vacantele urmatoare taica-miu nu m-a mai luat pe camp, preferand sa ma lase in SMT impreuna cu alti copii de varsta mea sa ne jucam de-a africanii sau indienii (functie de cantitatea de ulei ars gasita).

Spre ca nu v-a tulburat povestea mea... Spor la serpuit!

--------------------
Dacia 1300 1981 - 3-SB-2608
Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
+
bendix
post 29 Jan 2009, 22:39
Post #248

Membru autentic

From: Timisoara.RO

Nu ne-a tulburat povestea, dimpotriva, ne-a incantat wink.gif

In aceeasi ordine de idei, a observatiilor empirice, as adauga si eu ceea ce ne spune natura in domeniul aerodinamicii. Vietuitoarele marine (caci in mediul marin actioneaza din plin legile aerodinamicii) au avut la dispozitie pentru a se deplasa, doua tipuri de miscare: rectilinie sau serpuita. Dupa stiinta mea, al doilea tip de miscare a castigat la capitolul viteza, reprezentata fiind de cei mai mari campioni la acest capitol (al vitezei subacvatice) - delfinii. Nici o alta vietuitoare marina nu ii intrece in viteza, care ajunge undeva pe la 50 -60 km/h.

--------------------
Dacia Logan Ambiance - 2005 - TM10### , alb arctic
In mileniul III automobilele vor merge cu apa sau nu vor merge deloc !
+
b34uen
post 30 Jan 2009, 10:39
Post #249

Membru autentic

te contrazic rechinul atinge si 85 km/h

--------------------
dacia logan 2008 ambition 1,5dci - B 92 ELL
1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura
4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3
5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu
6) Zambesti.
+
alexys
post 30 Jan 2009, 10:56
Post #250

Membru autentic

From: Topoloveni

QUOTE(stanm_tm @ 29 Jan 2009, 16:27)
Mersul serpuit dauneaza cel putin din doua puncte de vedere:
- al dinamicii vehiculului
- aerodinamic

Sa le luam pe rand:
1. sa plecam de la fenomenul fizic ce determina masina sa ia curba. Rotirea rotii fata de axa de deplasare expune partea laterala a cauciucului, aparand o asa-numita alunecare laterala. Alunecarea laterala are valoarea, matematic vorbind:
sy = (-vy/vx). Alunecarea lungitudinala are valoarea sx = (vx-wR)/vx.
Radicalul sumei patratelor acestor doua marimi este alunecarea totala. Aceasta alunecare totala este o masura a fortei de frecare (exista o dependenta alunecare-coeficient de frecare) totale dintre cauciuc si suprafata de rulare.
Asadar, mersul serpuit nu face decat sa creasca forta de frecare dintre cauciuc si suprafata de rulare, resultand un consum mai ridicat. Daca vreti, e ca si cum ai merge cu rotile usor franate (practic e acelasi lucru). De aici rezulta mai multe efecte secundare: uzura ridicata a cauciucului si (probabil) a directiei.

2. forta de frecare aerodinamica are formula: Fa = S*Cx*ro*(vx^2)/2.
Asadar, forta de frecare aerodinamica este direct proportionala cu suprafata expusa fileurilor de aer si cu coeficientul aerodinamic in directie longitudinala.
In cazul mersului serpuit, ambele marimi cresc. Suprafata expusa aerului se modifica (creste mult) in timpul curbei iar coeficientul de rezistenta aerodinamica este si el marit pentru ca partea laterala a masinii e mai putin eficienta d.p.d.v. aerodinamic fata de partea frontala.
Asadar, mersul serpuit este un lucru daunator atat din pct de vedere al consumului cat si al uzurii cauciucurilor.

Sper ca am adus un pic de lumina pe aici...

O zi buna,
Marian
*

Bai ...nene?!! De unde le-ai scos? "Forta de frecare aerodinamica" ???? Ai terminat A.R.-ul sau literele? Dar totusi nu inteleg de unde ai scos expresia de forta de frecare si ai prezentat-o ca fiind o forta intunecata smile.gif). Din cate stiu eu daca aia creste, e un lucru bun ca ai aderenta. Sa inteleg ca daca iau curba suficient de bine se opreste masina? Eu credeam ca datorita reactiunii mi se schimba traiectoria si mi se pastreaza viteza. Si mai credeam ca singura energie consumata vine de la cel care rasuceste volanul, dar asta nu e un lucru rau atata timp cat ne ajuta sa ne incalzim si eventual sa consumam din calorii. Iar la punctul 2, S este o suprafata care se schimba intr-adevar in rau fiindca se mareste. Dar recunoaste ca cel putin la Dacii intotdeauna Cx-ul la mersul cu fata a fost intotdeauna mai mare decat daca expuneai masina altfel. Deci clar cand infigi coltul cu farul in aer ce seamana cu sageata, se injumatateste Cx-ul. Apoi si densitatea aerului (ro) scade simtitor, fiindca nimeni nu vrea sa stea aproape de unul care serpuieste, nici macar aerul, (ca dovada si fenomenul observat de initiator care spune ca se creaza spatiu in jurul sau si conduce mai aerisit). Si daca ma gandesc bine, pana si numitorul devine variabil (se dubleaza) fiindca il vezi in doua locuri diferite daca nu mergi drept spre el. Sa nu mai vorbim de efectul de rezonanta al curentilor de aer, fiindca nu ai luat in calcul mersul serpuit care difera de mersul in curba, ai vazut ca masa de aer are aceiasi viteza cu masina (ca doar n-o ramane in urma). Ei bine cand tu esti ocupat sa mergi in dreapta el te prinde din urma pe stanga si impinge in laterala masinii cand te (re)apropii de el ajutandu-te sa te duci iarasi in dreapta. Trebuie doar sa simti la ce viteza intri in rezonanta. Daca nu crezi ca e posibil, studiaza evacuarile care maresc puterea motorului folosind fenomenul de rezonanta. Oricum pentru studierea fenomenului, trebuie creata o stiinta noua. Si ca tot v-am plictisit, pe scurt va zic ce-am patit in dimineata asta. Serpuiam de zor spre serviciu printre multi care erau ocupati cu diverse (sters geamul, vorbit la telefon, uitatul dupa ciori). Ei bine pe o portiune enervant de dreapta semnalizez si serpuiesc usor stanga pe langa un adormit. Ei bine, cand am ajuns in dreptul lui in unghiul mort, cred ca a prins si el ideea si entuziasmat a uitat de mine si a inceput sa serpuiasca si el spre stanga. Evident ca asta nu mi-a placut fiindca m-a facut s-a largesc serpuirea in stanga stracandu-mi armonia traiectoriei. L-am salutat cu un claxon scurt, urandu-i bun venit in club si am observat ca a continuat sa serpuiasca dar din pacate din ce in ce mai putin. Tare mi-e teama ca de fapt facea parte din categoria alora care merg pe jumatatea drumului cand nu observa pe nimeni in preajma. Daca e asa, ii recomand sa se mai uite si in oglinda inainte de a se imperechea cu dungile de pe sosea.

--------------------
KIA Sephia 1996 - AG-11-LPG
+
bendix
post 30 Jan 2009, 13:06
Post #251

Membru autentic

QUOTE(b34uen @ 30 Jan 2009, 10:39)
te contrazic rechinul atinge si 85 km/h
*

Eu insa nu vreau sa te contrazic, pe acest topic. wink.gif

Oricum si rechinul, tot serpuit inoata. smile.gif

--------------------
+
dariusz
post 30 Jan 2009, 17:10
Post #252

Membru autentic

From: baia-mare

QUOTE(radian @ 28 Jan 2009, 23:34)
Adica ce vrei sa insinuezi, ca altii scriu doar asa in doru' lelii?  biggrin.gif
*

era un fel de sens figurat subtil , pusu ala de suflet. adeca pun suflet in sens negativ.
QUOTE(bendix @ 29 Jan 2009, 00:50)
Avantajele condusului serpuit pe un drum serpuit, sunt evidente.

Dar exista avantaje ale condusului serpuit la plecarea in calatorie. In primul rand trebuie sa ne asiguram ca nu vine vreo masina din fata si din spate. Apoi incercam o usoara serpuire. Confirmarea ca serpuirea este lina, ne-o da senzatia unei serpuiri nu din botul masinii, ci din partea posterioara. Astfel, vom reusi sa simtim automobilul. Ne vom face o idee despre directie, cauciucuri si suspensii. Dar parca si masina se bucura. La fel ca un catelus care da din coada, inainte de a pleca in drumetie cu stapanul sau ! Sau ca o masina de Formula 1 in turul de incalzire ! sofer1.gif
*

ia serpuieste tu asa lin in fata masini mele , mai ales cind ni se intirzie plata salariilor cu 3 , 4 zile.

--------------------
dacia supernova 2002 europa - mm 13 ral
membru cooperant
+
bion
post 30 Jan 2009, 18:22
Post #253

Membru autentic

From: TM

Pai si cum o sa faci anu` asta ca dupa cum se arata o sa intrzie salariile cam 3-4 luni icon_mrgreen.gif

--------------------
Dacia SLZ Scala 2003 - TM54
Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații
Crîșmarii care toarnă apă-n vin !
+
koldun
post 30 Jan 2009, 18:32
Post #254

un om

From: CT

Foarte offtopic: cea mai rapida vietuitoare acvatica: Pestele Evantai - (Sailfish-en.)-Istiophorus platypterus! <109 km/h

safari_on_line_voilier_bill.jpg

Succese!

--------------------
Renault Captur TCe 0.9 2016
Oh, I’m in no condition to drive! Wait a minute... I don’t have to listen to myself, I’m drunk...!
Homer Simpson
+
dariusz
post 30 Jan 2009, 19:13
Post #255

Membru autentic

QUOTE(bion @ 30 Jan 2009, 19:22)
Pai si cum o sa faci anu` asta ca dupa cum se arata o sa intrzie salariile cam 3-4 luni  icon_mrgreen.gif
*

noroc ca lucrez la o fabrica de mobila , asa ca bat in lemn ( ca am din belsug ) sa nu se intimple cum zici tu .

--------------------
membru cooperant
+
b34uen
post 31 Jan 2009, 10:39
Post #256

Membru autentic

super aripa aia de la peste, ar merge adaptata si pe logan si atunci sa vezi serpuire, dupa cum bate vantul
nu stiam neaparat de rechini dar ma uitasem cu cateva ore inainte pe national geografic exact la un documentar despre rechini

--------------------
dacia logan 2008 ambition 1,5dci - B 92 ELL
1) Esti pe daciaclub
2) Imi citesti semnatura
4) Nu ai observat ca lipseste pct. 3
5) Tocmai ai verificat daca exista pct. 3 sau nu
6) Zambesti.
+
C@talin
post 31 Jan 2009, 11:47
Post #257

Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef.

From: cucu

aripa aia detecteaza miscarea vantului,cu ajutoru ei ,vei avea afisat pe display,in ce directie sa tragi de valan si cat de mult,incat sa fie maxim de economie smile.gif

--------------------
Range Rover V8 5.0 Vogue SE - B 666 IAD
Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope .
+
koldun
post 31 Jan 2009, 13:26
Post #258

un om

From: CT

Pentru economie, vezi topicul cu apometrele! dry.gif

--------------------
Renault Captur TCe 0.9 2016
Oh, I’m in no condition to drive! Wait a minute... I don’t have to listen to myself, I’m drunk...!
Homer Simpson
+
bendix
post 31 Jan 2009, 13:34
Post #259

Membru autentic

QUOTE(dariusz @ 28 Jan 2009, 18:34)
daca te pui sa citesti cu atentie , ai sa vezi ca e unii care chiar pun suflet in ceea ce scriu.
*

QUOTE(dariusz @ 30 Jan 2009, 17:10)
ia serpuieste tu asa lin in fata masini mele , mai ales cind ni se intirzie plata salariilor cu 3 , 4 zile.
*

Acum chiar am vazut unul care pune suflet in ceea ce scrie radmasa.gif

QUOTE(b34uen @ 31 Jan 2009, 10:39)
super aripa aia de la peste, ar merge adaptata si pe logan si atunci sa vezi serpuire, dupa cum bate vantul
*

Excelenta idee! aplauze.gif

This post has been edited by bendix: 31 Jan 2009, 13:35

--------------------
+
dariusz
post 1 Feb 2009, 09:11
Post #260

Membru autentic

QUOTE(bendix @ 31 Jan 2009, 14:34)
Acum chiar am vazut unul care pune suflet in ceea ce scrie  radmasa.gif

*

ma bucur ca sint citit , chiar daca nu sint inteles . ma rog , e mai usor sa citesti . cu ochiul.gif

--------------------
membru cooperant
+
bendix
post 1 Feb 2009, 16:50
Post #261

Membru autentic

Daca e usor, citeste te rog cu atentie ce am scris atunci !:

QUOTE(bendix @ 28 Jan 2009, 23:50)
... exista avantaje ale condusului serpuit la plecarea in calatorie. In primul rand trebuie sa ne asiguram ca nu vine vreo masina din fata si din spate. Apoi incercam o usoara serpuire...
*

Nefiind masini in fata si in spate (soseaua libera), nu credeam ca voi incomoda pe cineva. huh.gif

Sau va incomodeaza doar simpla idee de a merge serpuit ? rolleyes.gif

--------------------
+
C@talin
post 1 Feb 2009, 17:03
Post #262

Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef.

From: cucu

deci radmasa.gif

--------------------
Range Rover V8 5.0 Vogue SE - B 666 IAD
Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope .
+
dariusz
post 1 Feb 2009, 18:36
Post #263

Membru autentic

QUOTE(bendix @ 1 Feb 2009, 17:50)
Daca e usor, citeste te rog cu atentie ce am scris atunci !:
Nefiind masini in fata si in spate (soseaua libera), nu credeam ca voi incomoda pe cineva.  huh.gif

Sau va incomodeaza doar simpla idee de a merge serpuit ?  rolleyes.gif
*

eu am devenit fumator inrait incetul cu incetul. azi o tigara , miine doua , poimiine 3 , raspoimiine 4 , dupe o saptamina8 , dupe doua saptamini aproape pachetul , si tot asa.
ai prins ideea ?
azi serpuiesti putin pe o sosea libera . miine pe o sosea cu o masina. poimiine pe o sosea cu doua masini. raspoimiine pe o sosea cu 3 masini. si de aici pina la a serpui pe bulevard , in plin trafic , nu mai e decit un pas , ca de , ajungi sa te crezi serpas sef.
nu ma incomodeaza simpla idee de a merge serpuit , ci TOATE ideile de genu asta.

--------------------
membru cooperant
+
bendix
post 1 Feb 2009, 19:00
Post #264

Membru autentic

De ce nu ai spus asa de la inceput ? Acum am inteles ce te framanta.

Oricum, stai linistit. Am fumat de cateva ori in armata si totusi nu s-a prins "microbul" de mine. In ceea ce priveste condusul, am facut de cateva ori drift-uri iarna pe zapada (pe un platou liber) si nu mi-a venit niciodata sa repet asta in trafic. Eu chiar consider ca aceste experiente m-au intarit ca barbat. Cum altfel as avea curajul sa merg cu familia iarna la munte, daca nu imi cunosc limitele mele si pe cele ale automobilului ?

Toate cele bune !

--------------------
+
radian
post 1 Feb 2009, 20:24
Post #265

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

Bai, cu discutiile voastre exagerat de serioase ati stricat tot sarmul topicului...

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
bendix
post 1 Feb 2009, 21:06
Post #266

Membru autentic

Scuze ! blush.gif Daca si partenerii mei de discutie sunt de acord, eu propun sa se stearga tot ceea ce nu tine de condusul serpuit.

--------------------
+
radian
post 1 Feb 2009, 21:13
Post #267

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

Pai ar fi cazul sa fie eliminate posturile off-topic... biggrin.gif

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
dariusz
post 2 Feb 2009, 16:15
Post #268

Membru autentic

QUOTE(bendix @ 1 Feb 2009, 20:00)
De ce nu ai spus asa de la inceput ? Acum am inteles ce te framanta.

Oricum, stai linistit. Am fumat de cateva ori in armata si totusi nu s-a prins "microbul" de mine. In ceea ce priveste condusul, am facut de cateva ori drift-uri iarna pe zapada (pe un platou liber) si nu mi-a venit niciodata sa repet asta in trafic. Eu chiar consider ca aceste experiente m-au intarit ca barbat. Cum altfel as avea curajul sa merg cu familia iarna la munte, daca nu imi cunosc limitele mele si pe cele ale automobilului ?

Toate cele bune !
*

faptul ca faci tu 2 , 3 drifturi pe zapada ca sa vezi cum se comporta masina si cit de bine o poti controla este una. asa da , mai vii de acasa. poti invata ceva . dar serpuitul e alta mincare de pestsarpe.

QUOTE(radian @ 1 Feb 2009, 22:13)
Pai ar fi cazul sa fie eliminate posturile off-topic...  biggrin.gif
*

care tipuri de posturi sint considerate off-topic , ca sa stiu cum sa scriu de acu inainte?

--------------------
membru cooperant
+
Andrul
post 3 Feb 2009, 09:55
Post #269

Membru'

From: Bucuresti

Marturilsesc ca am incercat ieri mersul serpuit cand am facut slalom printre gropile de vizavi de Vodafone-ul de pe Vasile Milea.

--------------------
Dacia Logan 2005 Ambition - B-XX-XXX
+
bendix
post 3 Feb 2009, 10:53
Post #270

Membru autentic

Gata, nu mai conduc serpuit ca m-am hotarat sa-mi iau rulota si sparg paharele dinauntru laugh.gif

This post has been edited by bendix: 3 Feb 2009, 10:54

--------------------
+
18 Pages « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

ETask
Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 13th July 2025 - 03:25
Forum Renault