Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Convertor 12 - 220V
DaciaClub - Forum Dacia > Dacia - Diverse > Diverse
nekhbet
Buna ziua,

Am o Dacie 1310 LI/2004 si sunt curios (nu am cunostiinte de electronica) daca asa ceva e realizabil sau nu ... la vara vreau sa calatoresc prin tara (facand poze pentru un proiect) si nu stiu daca voi avea unde sa-mi incarc laptopul si acumulatorii. Intrebarea este daca voi cumpara un convertor 12/220V bateria va tine sa incarc un laptop? Cat se consuma din ea? Cat se incarca daca merg 100 km?

Multumesc anticipat
logan1.5dci
Raspunsul e da, va tine sa incarci chiar mai multe laptop-uri si acumulatori de aparat foto. La restul intrebarilor eu nu am raspuns, dar la ceva timp/incarcari poti porni motorul. Sau nu?
Din pacate , topicul tau va zbura de aici, ca nu e o problema tehnica Dacia. smile.gif
nekhbet
Mersi mult de raspuns biggrin.gif

Sa speram ca cineva imi poate zice si ce consum e smile.gif

Mersi inca o data

tatuci
am facut o incercare folosind o punte convertoare luata de pe un UPS dar te pregatesti sa tii motorul pornit.

ups-ul folosit la calculator trnasforma din 220 in 12, incarca un acumulator mic de motocicleta iar apoi cand cade curentul trnasforma din 12 in 220. O baterie de motocicleta tine un calculator (desktop si monitor) aproximativ 30 de minute.

aplicatia am folosit-o tot intr-un scop similar..am facut un fotoreportaj cu bisericile de prin ialomita si cu tot cu grip-ul meu dublu nu rezistam f mult, mai ales blitz-ul care consuma ca naiba

prv me pt mai multe detalii(m-a ajutat un prieten electronist)
nekhbet
Mersi smile.gif

Am incercat sa-ti dau PM dar 'You don't have enough posts to access the PM system. Please contact an administrator for more details.' .. se pare ca nu e activ inca pentru mine.

,toate cele bune

Sorin
bucatzel
Daca daca ar fi vreo metoda de a complica lucrurile mai mult de atat, sunt ferm convins ca ati face-o.
Convertesti din 12 DC in 220 AC, numai pentru ca dupa aia sa ajungi in X DC. Nu vi se pare nimic ciudat pana aici?

Intra si tu intr-un magazin decent de calculatoare, si intreaba ce alimentator de laptop pentru masina se gaseste, si care se si potriveste la laptopul tau. Te mai interesezi un pic de consum, si probabil va fi o idee sa incarci laptopul in timp ce te deplasezi. End of story.
logan1.5dci
bucatzel adevar graiesti.

E cea mai buna metoda. Totul la 12v prin adaptoare.

Eu am si asa prin adaptoare si prin ridicator la 220v.

Ghici care il folosesc cand am nevoie, la o padure ceva ... tot asta cu ridicator.

Stii cum merge pompa de saltea la 220v. Baga de rupe, se uita lumea la mine. biggrin.gif


Dar recunosc, metoda ta e mai buna .
nekhbet
Cu laptopul .. am vazut ca sunt incarcatoare adaptate pentru masina, dar cu incarcatorul de acumulatori?
De asemenea .. care ar fi consumul de curent in ambele cazuri?
dobre
convertor auto 12v-220v 30 amperi se gaseste in comert la vreo 200 lei
logan1.5dci
Exista incarcatori de acumulatori care au si 12v si 220v. Numai ca costa mai mult banuiesc. Eu am un camellion care face asa ceva .
djasu82
bateti campi de ce dracu folositi un convertizor sa va asigure 220V? Se foloseste convertizor de la 12V care urca la 19-25V in functie de cat are nevoie calculatorul directprin mufa care se alimenteaza ! Sunt deja si se gasesc asemenea convertizoare DC-DC adica 12V curent continu (DC) si urca la 19-20V curent continu (DC).
Se poate si construi asa ceva evident cine se pricepe cu un simplu montaj eletronic si care trebuie sa asigure o putere de 70-90W si un curent pe care il asigura e de 8A amperi. Mi se pare mult mai practic decat sa stai cu ditamai convertizorul de 220V.
logan1.5dci
Simt ca-ti cam tremura vocea, esti nervos?
"bateti campi de ce dracu folositi un convertizor sa va asigure 220V?"

Am mai zis, sa pot baga orice, inclusiv un televizor si un dvd. (de exemplu)
tatuci
Am gasit convertor 12-220V prin doraly.

sunt pe puteri diferite la 60, 100, 130 de lei si suporta consum teoretic pana la 1000W (nu bag mana in foc pt asta)

ca dimensiuni merge ascuns pe sub bord, se incalzeste dar nu atat d emult incat sa aiba nevoie de ventilare.

nu sunt fna f mare al incarcatoarelor de bricheta pentru laptop, telefo si altele...mie unu un astfel de incarcator mi-a busit acumulatorul telefonului

adaptand o punte de ups scapi sub 50 de lei si suporta consum similar aluia de 130 de lei (plus ca folosesti puntea unui ups "de firma" in loc de un circuit chiezesc)
nekhbet
Multumesc de raspunsuri smile.gif

Avantajele unui convertor la 220V sunt clare, in loc de multe adaptoare/transformatoare .. poti folosi unul singur + nu-ti mai trebuie bani sa investesti in diferitele adaptoare/incarcatoare necesare.

Tatuci .. e o buna idee cu UPS .. tocmai m-am uitat prin firma la care lucrez si e unul la care nu mai tin deloc acumulatorii .. am vorbit si cu seful si a zis ca pot sa fac ce vreau cu el ca oricum nu mai e folosibil .. crezi ca ma poti ajuta cu o schema generala?

,toate cele bune
deconectat
Il desfaci, te uiti daca are baterie de 12V si daca da, legi firele de la baterie de o mufa de bricheta si vezi daca merge.
annem
nekhbet
Raspunsul la intrebarea initiala e da si nu.

Invertorul 12/220 trasforma la putere maxima, chiar daca o folosesti sau nu. Pentru un laptop (ale mele iau intre 70 si 110W, altele vor mai mult) trebuie un invertor de 150W ca sa nu ai probleme. Un invertor bun de 150W costa intre 150 si 200 lei. E bine ca invertorul sa fie folosit numai cind masina functioneaza. La Dacia 1310Li, bricheta nu e pe contact, alternatorul este de 50A, mai sint si alti consumatori chiar daca este Vara, poti ajunge sa nu mai pornesti masina.
Atentie si la siguranta. In functie de model siguranta de bricheta la Li variaza intre 8A si 15A.

Spre exemplu, eu am incarcator de acumulatori pentru masina si un incarcator de laptop/DVD pentru masina, pentru ca astea sint folosite mai mult. Am si un invertor mai mic de 60W pe care il folosesc pentru alte aparate, daca e cazul. Le folosesc numai cu motorul pornit, daca incarc mult. La bani, tot intre 150 si 200 lei am iesit cu toate.

Cit consuma, e foarte simplu:
Alternatorul este de 50A, masina trebuie sa aiba consumatori cu puterea totala de 600W (poti sa ai si 700W, dar nu trebuie sa ajungi aici).
Un invertor de 150W consuma cam 13A intr-o ora. Daca ai o baterie noua, bine incarcata de 50-55Ah, dupa o ora jumate - doua de invertor nu mai poti porni masina. Daca poti porni masina impinsa sau dupa un timp de odihna al bateriei (adica consumatorii sint scosi iar bateria nu e atit de mulsa si isi mai poate reveni pentru o pornire) sa stii ca bateria nu se incarca in 100km. Un al doilea astfel de accident este mai mult ca sigur fatal pentru baterie.

Daca bateria e golita in stationare, bateria nu se incarca la alternator ci la redresor. Anumite baterii (de exemplu Rombat Primer sau Caranda Maxima) cer redresoare capabile sa sigure curenti constanti si tensiune constanta.

Chiar daca tentatia e mare, este cel mai bine sa nu folosesti o baterie de capacitate mult mai mare decit bateria cu care masina a venit din fabrica. Risti sa strici sistemul electric si bateria. Pentru Dacia eu zic ca o baterie de 50-60Ah este foarte buna. Desi pare paradoxal, daca ai un consum mare de curent pe masina, e mai bine sa ai o baterie de capacitate mica pentru ca aceasta poate fi incarcata mai usor si mai bine.
logan1.5dci
QUOTE(nekhbet @ 6 Jan 2009, 17:30)
Multumesc de raspunsuri smile.gif

Avantajele unui convertor la 220V sunt clare, in loc de multe adaptoare/transformatoare .. poti folosi unul singur + nu-ti mai trebuie bani sa investesti in diferitele adaptoare/incarcatoare necesare.

*




Da dar te-ai gandit ca iti consuma mai repede bateria, prin pierderi? Ca asta doreau sa spuna unii colegi, pe buna dreptate.

Poti citi si in topicul meu de aici cate ceva.
Ciorapel
NU faceti greseala sa va luati dupa ce scrie pe convertor. Eu cu prietenii avem unele probleme, in sensul ca ne lipsesc cateva tzigle de pe casa; asta vara (cu continuare in vara asta) dadeam niste "cinematografe" in aer liber. Adica aveam un proiector (200-250w), un laptop, si casetofonul de la masina.
Am cumparat un convertor de 1000w (aproape 300 lei), care debea tine proiectorul (adica daca mai punem si laptopul sunt sanse sa pice).
Pentru un laptop iti recomand un convertor pe care scrie 300w (minim, sa nu ai surprize).
Eu mai am la munte o cabanutza care nu e racordata la stalpi 220v, ci are doua panouri solare, un montaj special, si o baterie speciala (ca cea de masina, dar este pentru consum slab si prelungit, nu mare si brusc), si pentru acea cabana am luat si un invertor de 500w (adevarul e ca am dat si ceva bani pe el in plus), dar acel invertor duce fara absolut nici o problema 3 laptopuri de-odata.

Sfat (inca o data) : daca laptopul vostru consuma in incarcare 60w, sa nu faceti greseala sa luati convertor de 75w !!!! Puterea convertoarelor este cam de 3 ori mai mica fata de ce scrie pe ele !

Explicatia ar fi ca ce scrie pe ele sunt varfuri de putere pe care le suporta (orice aparat electric consuma mult mai mult la pornire decat in mersul normal).


[editat]

Pe un consum constant de 200-250w (adica extrem de mare), o baterie de masina rezista cam o ora, dupa care incepe invertorul sa piuie (are in el sistem de alarma) fara sa intrerupa sistemul. Daca tot nu pornesti masina, mai tine 30 de minute dupa care se auto-decupleaza. In nici un caz nu iti va consuma bateria dincolo de pragul in care nu o poti porni !!!
logan1.5dci
radmasa.gif acuma nu o-ti vrea sa bagati aparatul de sudura la bateria masinii.
Si 100 de wati(reali pe 220v) mi se pare mult, cu toate ca duce.

Cand faceti ceva ce solicita mai multa putere, legati direct la baterie si porniti motorul , dar nu la relanti.

La inventii, luati un generator.
bygy007
s-a mai discutat mai demult acest subiect pe aici concluzia mai bine faci din 12 tensiunea care iti trebuie decit sa folosecti din 12 faci 220 apoi tensiunea care ai nevoie in aceasta situatie ai pierderi foarte mari
djasu82
un latop la pornirea lui si rularea unui program nu ia mai mult de 30W doar daca se intra in aplicai puternice si e nevoie de procesari rapide atunci intra in sarcina in plin procesorul si placa video.
Si totusi un convertizor are un circuit care controleaza tensiunea si asa iin functie de consumatori trage curent din baterie pana la limitare... nu iti livreaza pe loc 300W daca consumatorul nu consuma mai mult de 10-20W e lege !
Merced
In general tot ce e in comert e stift. Partea cu UPS-ul am incercat-o si fara succces, mergea doar cu motorul oprit, cu alternatorul in functiune se aprindea aproape instant becul de suprasarcina de pe UPS-ul fara baterie si nu mai mergea. Convertoarele astea penale din comert au afisate o putere maxima aiurea, cu un amperaj care nu-l foloseste niciun obiect electrocasnic care trage curent din 220v. Unul de vreo 300W d-astia tine un laptop, daca incarcarea o ai ok pe baterie merge fara probleme cu si fara motor pornit, desi eu zic sa incarci decat cu el pornit ca sa nu uzezi bateriea aiurea. Am trecut prin asta prin 2007, stiu despre ce e vorba...
bucatzel
Voi uitati o chestie. laptop-ul se incarca intr-un timp relativ decent. Hai sa zicem doua ore, pana parcurgi ~100 km. Marea majoritate a acumulatorilor de aparate foto in schimb.... 6-8-10-12-14 ore (functie de acumulator si incarcator).

In momentul asta, ajungi la problema 2. te plimbi prin tara, tinand in masina ceea ce eu numesc "chestii lucioase". Nu-ti stiu traseul, dar nu uita ca daca lasi lucruri in masina peste noapte, ceri sa-ti fie sparta. Mai bine intereseaza-te cum va fi in locurile unde vei dormi, si-ti iei un triplu dupa tine, sa ai in ce sa-ti pui toate jucariile la incarcat.

Merced
Cu putin efort maschezi pe sub scaune invertorul de nu-l vede nici dracu'. Cine mai fura din Dacii in ziua de azi? Cu acumulatorii nu e problema, ca aia poti sa-i lasi si 12 ore, si cu motoru' oprit lejer, e un consum aproape infim...
nekhbet
Am citit acum cele doua topicuri (din linkurile date de voi) si mesajele voastre si m-am lamurit in sfarsit cum sta treaba cu alimentarea smile.gif

Mersi mult de tot biggrin.gif

,toate cele bune

Sorin
argon
QUOTE(Merced @ 7 Jan 2009, 00:02)
Partea cu UPS-ul am incercat-o si fara succces, mergea doar cu motorul oprit, cu alternatorul in functiune se aprindea aproape instant becul de suprasarcina de pe UPS-ul fara baterie si nu mai mergea.
*




tensiunea de incarcare ce o baga un UPS e in general 13,8-14,4, exact ca la masina, problema apare cand intra sursa pe invertor si ii dai tensiunea aia, ca e 'obisnuita' cu <13 V, solutia ar fi un releu de incarcare mecanic reglat in consecinta, ca sa nu primeasca mai mult de 13 V. Atunci ai 220 V si cu motorul pornit.

Invertoarele din comert(majoritatea) sunt niste glume, dar un UPS de 200W iti da minim 150.
driverx
Dezavantajul la incarcatoarele universale de laptop este ca te poti alege doar cu alimentare la laptop, nu si incarcare. Dell-ul meu merge brici cu un asemenea alimentator, a mers aproape tot drumul de Turcia, dar nu incarca bateria deloc. Asa ca daca ajungeam in situatia sa opresc motorul si bateria sa nu mai aiba ceva rezerva.....se putea inchide laptopu...
djasu82
dellurile sunt foarte bune am si eu tot un latop dell in afara de 3 ani garantie e un calculator performat implicit bateria care e cu 12 celule . La mine incarcarea acumulatorului se face in 2 ore jumate.
driverx
Dar NU mi se incarca bateria, pentru ca BIOS-ul NU recunoaste tipul incarcatorului.
bucatzel
QUOTE(Merced @ 6 Jan 2009, 23:20)
Cine mai fura din Dacii in ziua de azi?
*



La cat de usor se deschide o dacie? nu mi-as incerca norocul sa las chestii vizibile in masina.

QUOTE(driverx @ 7 Jan 2009, 10:06)
Dar NU mi se incarca bateria, pentru ca BIOS-ul NU recunoaste tipul incarcatorului.
*



E, asta s-ar putea sa fie o veste nasoala.

In cazul asta, cred ca cea mai buna solutie e undeva in zona la ce zice argon.
LucescuC
Eu folosesc in masina un ups APC, tip mai vechi, caruia i-am legat la bornele bateriei un fir cu mufa de bricheta, iar la mufele de iesire am adaptat o priza de 220 v cu prelungitor. Teoretic duce 300 w,dar practic cred ca vreo 250.
Il tin sub scaun, nu mi-a facut vreo problema, sper sa mai tina si de acum incolo.
O singura modificare trebuie facuta: majoritatea ups-urilor au o alarma care tipa cand merg pe baterie, trebuie anulata acea alarma. Eu i-am taiat pur si simplu firul care ducea la buzzer.
logan1.5dci
Convertoarele alea de masina au cel putin o protectie care opreste convertorul nelasand sa descarce bateria masinii sub 10,8v, cand intervin schimbarile ireversibile. In apropierea tensiunii bipaie, apoi opreste.

Sigur si ups-urile au asa ceva, dar trebuie identificat locul de conectare, acesta nu este pe bornele bateriei ups-ului sigur.
liviu2004
QUOTE(annem @ 6 Jan 2009, 17:40)
nekhbet
Invertorul 12/220 trasforma la putere maxima, chiar daca o folosesti sau nu.
*



Si unde se duce puterea aia, daca nu o folosesti?

QUOTE(driverx @ 7 Jan 2009, 10:06)
Dar NU mi se incarca bateria, pentru ca BIOS-ul NU recunoaste tipul incarcatorului.
*



Cum recunoaste BIOS-ul tipul incarcatorului?
Merced
QUOTE(argon @ 7 Jan 2009, 09:48)
tensiunea de incarcare ce o baga un UPS e in general 13,8-14,4, exact ca la masina, problema apare cand intra sursa pe invertor si ii dai tensiunea aia, ca e 'obisnuita' cu <13 V, solutia ar fi un releu de incarcare mecanic reglat in consecinta, ca sa nu primeasca mai mult de 13 V. Atunci ai 220 V si cu motorul pornit.

Invertoarele din comert(majoritatea) sunt niste glume, dar un UPS de 200W iti da minim 150.
*



Pai si daca reglez eu frumos releu' mecanic sa-mi dea 13V si nu mai mult, probabil omor bateria de la masina la drumuri lungi cu faza scurta pornita...
Iar UPS-urile sunt "gradate" in VA nu W.
argon
ai omis ceva, nu am zis releul masinii wink.gif


A mea de acasa e in W, tine 210W(asta e similar cu 350 VA), sunt si doar in VA, cum spui tu dar nu am prea vazut decat la petarde gen Blazer, atasez un un crop din print screen din momentul asta:


user posted image
free-rider
De ce sa te agiti cu UPS cind sunt convertoare de 1000w la 12-220 la 2 milioane care au protectie si la tensiune de intrare mare si la intrare sub 10,5 decupleaza si consuma in gol cam 10-15w Avantajul este ca ai 1000w poti sa alimentezi un apartament intreg la el.
argon
ai mare noroc daca o sa duca 200 de W reali un invertor d'ala la 200 ron si 1000 W chinezesti.
liviu2004
QUOTE(free-rider @ 10 Jan 2009, 19:36)
De ce sa te agiti cu UPS cind sunt convertoare de 1000w la 12-220 la 2 milioane care au protectie si la tensiune de intrare mare si la intrare sub 10,5 decupleaza si consuma in gol cam 10-15w Avantajul este ca ai 1000w poti sa alimentezi un apartament intreg la el.
*



Frumos, 1000W la 12V cam 83A, rivalizezi la conductorii de la electromotor. radmasa.gif
marksman
QUOTE(liviu2004 @ 10 Jan 2009, 00:28)
Si unde se duce puterea aia, daca nu o folosesti?

*



Incalzeste mediul inconjurator.
liviu2004
ehe, nu tot ce zboara se mananca. Invertorul nu debiteaza putere maxima indiferent de sarcina. Daca lumea ar sti si cum e construit un invertor ar intelege mai usor.
bygy007
da niste invertoare la puterea reala
free-rider
Problema este ca este american si eu am folosit o pompa de apa de 600w si uite ca nu a luat foc si duce 2000w Peak .dar nu am intentia sa va conving pentru ca deja cunosc stilul mistocar care dateaza de la aparitia omului pe pamint si nu cred ca o sa dispara curind .Si cu toate astea ne bucuram zilnic de ceea ce facem misto
In legatura cu firele de alimentare:Sunt exact ca acelea de la electromotor pentru ca in sarcina maxima consuma 80A Are doua ventilatoare si un radiator imens
ionutalex
cateva lucruri despre invertoare:
1 Puterea care scrie pe el este cea reala.....cu conditia sa nu il alimentati de la mufa brichetei

2 La tensiunea de 10,5-11 V se opreste automat pentru a nu descarca excesiv bateria

3 Se intrerupe la suprasarcina.....inclusiv la incercarea de a alimenta un motor electric chiar daca este mai mic ca putere decat puterea maxima....deoarece motoarele cer curent de pornire mult mai mare decat cel nominal

4 Nu consuma putere maxima in gol....puterea consumata este direct proportionala cu sarcina

5 Eu am invertor ieftin asa ca stiu cat duce

Deci in concluzie poti incarca linistit un laptop la un invertor de 150 w...dar dupa cum spuneam la inceput alimentarea acestuia NU o faci de la mufa brichetei
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.