Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Card Credit/Card Cumparaturi
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2
FLP
Care e diferenta?
Cardul de credit e acelasi cu overdraftul?
Care e recomandat?
Batrānul
QUOTE
Care e recomandat?
Din ce punct de vedere?
Daca e vorba de costuri/comisioane, nici-unul dintre ele; cel mai economic e cardul de debit.
sadi
cardul de cumparaturi e tot un card de credit, denumit altfel pentru ca sa para mai atractiv; dezavantajul e dobanda destul de mare
overdraftul de acorda pe cardul de salarii (care este un card de debit), in llimita a 5-7-9 salarii (depinde de la banca la banca). avantajul la overdfaft este ca dobanda relativ acceptabila si faptul ca nu trebuie sa depui lunar cel putin suma minima folosita, aceasta retinandu-ti-se din salariu

cardul de debit e intr-adevar mai economic, deoarece nu platesti dobanzi la el, dar nici nu ai bani in plus decat ceea ce depui tu sa ce-ti depune angajatorul smile.gif
FLP
Deci cardul de credit de fapt si de drept este un overdraft?

De ce la cardurile de cumparaturi poti sa iei produse in rate cu 0% dobanda? Poti sa iei produse in rate fara dobanda si cu cardul de credit?
sadi
overdraftul si cardul de credit sunt produse diferite, cu costuri diferite, insa au aceeasi functionalitate

poti sa iei produse cu 0% dobanda pentru ca asa e promovat de catre banca. atentie insa, dobanda de 0% nu se aplica si retragerilor de numerar de la bancomat
Avani
Ar mai fi de mentionat ca overdraftul este mai avantajos decat un credit card cam din toate punctele de vedere.

Costurile de utilizare si administrare anuala sunt mai mici la overdraft, acestea fiind valabile pentru contul curent de debit, in schimb la credit card, exista diferite taxe ce se percep (taxa de admin. anuala unde valoarea difera de la banca la banca, asigurare, taxa de penalizare pentru intarziere, etc).


Asa cum spunea si sadi costurile unui card de credit sunt considerabil mai mari decat la un overdraft.

Deasemenea daca angajatorul a negociat avantajos conventia de virament salarial, poti beneficia si de ceva particularitati ale produsului (cum ar fi debitarea de la ATM cu 0 % comision de retragere, etc)
murfi
cu cardul de credit ai un overdraft cu dobanda 0% pe o perioada de pana la o luna la platile efectuate la comercianti..
Avani
murfi... cred ca altfel ai vrut sa te exprimi.

Nu exista overdraft pe un card de CREDIT. Overdraftul este un produs ce se ataseaza pe cardul de DEBIT (cont curent).

Intradevar, se poate beneficia de dobanda 0 pentru maxim 60 zile (depinde de banca) pentu plati facute prin POS. La overdraft, o data ce ai utilizat din plafonul acordat ai dobanda din prima zi.

Daca exista posibilitatea de a incheia un contract de overdraft avantajos, nu as mai sta pe ganduri si l-as alege pe acela. Contul curent unde ai overdraftul are mai multe avantaje decat contul de credit card. De ex. poti opta la respectiva banca si de un serviciu de plati online, lucru care nu il poti face un credit card.
J o h n n y
Exista banci la care trebuie rambursat obligatoriu intreaga limita de overdraft, o data pe an. Altfel spus trebuie sa pui toti pana ajungi pe zero dupa care a doua zi ii poti ridica iarasi de la bancomat. Deci nu trebuie lasata neaparat impresia ca overdraftul e un produs mai bun ca si cardul de credit. Sunt doua produse diferite care pot fi ok in functie de nevoile fiecaruia.

Ideea e ca cele doua produse bancare se completeaza f bine unul pe celalalt daca sunt folosite cu cap, ele nu sunt neaparat pe pozitii opuse, credit cardul e preferabil sa fie folosit pt cumparaturi si astfel befeciezi de perioada de gratie de aproape doua luni (intre 45 si 60 de zile) in care dobanda e zero daca pui inapoi toti banii iar overdraftul pt nevoie curente pe termen scurt sau mediu.

Inca ceva.... cardurile de credit sunt in general mai bine acceptate la plati in afara tarii sau plati pe internet, avand un alt sistem de decontare interbancara.
nick
QUOTE(J o h n n y @ 31 Oct 2009, 17:54)
Inca ceva.... cardurile de credit sunt in general mai bine acceptate la plati in afara tarii sau plati pe internet, avand un alt sistem de decontare interbancara.
*



De unde stie comerciantul respectiv daca un card este de debit sau de credit? Si de ce acesta ar accepta un card sau altul dupa acest criteriu?
Afirmatiile lui Johnny nu sunt corecte, nu exista sistem de decontare distinct intre debit si credit. Pentru comerciantul acceptator acest lucru este transparent, el accepta in primul rand 'brandul' Visa, MC, JCB, Ammex, Dinners, CUP etc.
Pentru platile pe internet este important sa aveti cardul inrolat in 3D secure (daca banca emitenta ofera acest serviciu), iar pentru calatorii in strainatate, ca sa nu aveti surprize (cu toate ca sansa este extrem de mica ), cardul e bine sa fie cu CHIP.
Andy_ACS
Am o nelamurire in legatura cu un card.
Azi am fost la cumparaturi in Kauffland si am platit cu cardul. Tanti de la casierie m-a pus sa bag pinul ca de obicei, apoi a luat cardul si a introdus la ei in calculator numarul de pe card, apoi data pana la care e valabil. Am mai cumparat de la ei cu cardul de multe ori, insa niciodata nu au facut asa ceva. Cand am intrebat-o daca e necesara chestia asta mi-a zis ca e "card manual" si ca le-au schimbat sistemul.
Este vorba de un card ING cu chip, pe care primesc salariul.
Intrebare - e in regula chestia asta? Ca eu am citit tot pe aici pe forum pe undeva ca daca cineva iti ia numarul de pe card si data pana cand e valid poate sa cumpere cu cardul tau fara a avea nevoie de pin.

Bafta!
GoGu
Ca sa cumpere ceva ar avea nevoie -teoretic- si de CVV sau CVC, aflat pe spatele cardului...

Am patit si eu o data, tot la Kaufland, aceeasi chestie, dar nu m-am impacientat, mi s-ar fi parut suspect sa scrie pe un biletel sau asa ceva... smile.gif
vijelie
Da' de ce numai la Kaufland?
(si eu la fel)
Andy_ACS
E ciudat oricum. Pana ieri nu am patit niciodata si am cumparat de zeci de ori de lai ei platind cu cardul. Cica le-ar fi schimbat sistemul...
A bagat tipa de la casa cardul in aparatul ala (pos???), eu am bagat pinul, apoi a scos cardul din aparat si a tastat datele respective. Mi se pare ciudat, oriunde am platit nu au mai luat datele de pe card.
Macar au mai patit si altii, nu numai eu smile.gif
Poate o sa platesc cu cash la ei de acum, oricum nu cumparam decat ceva mancare, nu sume mari.

Bafta!
R19/16v
C-ar fi fost si greu sa tina minte 3 cifre...
Duyu
Platesc frecvent la hypermarketuri cu card de debit ING cu chip si nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva. Sincer, nici nu as lasa pe cineva sa-si noteze datele de pe card. Atat timp cat a bagat cardul in aparatul respectiv si am introdus codul pin, mi se pare suficient. Ciudat... nedumerire.gif
GoGu
La Dedeman, de fiecare data cand platesti cu cardul iti cere si buletinul si iti trec datele in computer...
Cat despre kaufland, mi s-a intamplat doar o data, nu chiar recent, si nu s-a mai repetat, desi cumpar destul de des de la ei. Presupun ca au ei vreo procedura acolo... Plus ca a folosit terminalul acela la care lucreaza casiera pt. a tasta datele, nu ceva separat, lucru care mai face sa cred ca nu e nimic "putred"...

PS: mi-am mai amintit ceva, cand s-a intamplat chestia asta nu m-a mai pus sa semnez pe "bonul" ala de la POS.

PS2: eu nu am card ING, e de la alta banca, si e cu banda, deci nu cred ca e legat de ING sau chip, pur si simplu cred ca au sarcina in perioada asta sa verifice aleator cardurile.
Ov
@Andy_ACS: miroase a teapa, as da urgent un telefon la magazinul respectiv si as intreba, si apoi la ING. NU e normal ce au facut ei. Datele de pe fata card-ului le obtin singurei cand baga acel card in POS. Daca aia s-a uitat si pe spatele card-ului si si-a notat cele 3 cifre, asteapta-te la surprize. NU au nevoie de pin wink.gif

EDIT: in mod normal tranzactia ar trebui sa se desfasoare in modul urmator:
1. baga card-ul
2. bagi pin-ul
3. in cazul in care card-ul nu e de tip smartcard (nu are chip), atunci te pune sa semnezi pt autorizarea tranzactiei
3" daca are chip, semnatura nu este necesara. Majoritatea comerciantilor fac exces de zel punandu-te sa semnezi la cardurile cu chip

EDIT 2: daca aveau vre-o problema in sistem, nu te mai puneau sa bagi pin-ul si nu-ti mai dadea chitanta eliberata de POS. Intr-adevar se poate debita o suma dupa card fara sa folosesti pos-ul, dar doar in cazul cardurilor embossate (cu literele in relief)
Andy_ACS
Nu stiu ce sa zic, ce pot afla de la telefon? Crezi ca ar ajuta sa trec maine pe la ING si sa intreb?
Vad ca au mai patit si altii, nu numai eu.
De obicei tranzactiile se petrec cum ai descris tu, doar de data asta s-a intamlat chestia asta ciudata care m-a mirat si pe mine.

Edit: Pot face in vreun fel sa blochez orice tranzactie online sau care s-ar putea face fara PIN? Nu platesc nimic pe net, nu am nevoie de asa ceva, mai ales ca e riscant. Singurele operatiuni sunt extragere numerar de la ATM si plata la comercianti.

Bafta!
Ov
default cu card-ul ing poti plati de pe net. Poti insa sa faci o cerere si sa se dezactiveze serviciul de online.
Chestiile "ciudate" care se intampla cu card-urile nu-s ok wink.gif
n-ar trebui sa se intample nimic "ciudat"
Andy_ACS
Asa e, ai dreptate. O sa trec si o sa imi fac cererea de dezactivare a platilor online.
Spune-mi te rog, in acest caz nu se mai pot efectua plati cu numarul ala de pe card si cu codul de pe spatele cardului, fara a fi nevoie de PIN, corect?

Bafta!
Ov
dap
Andy_ACS
Multumesc, o sa postez aici dupa ce trec pe la ei si va spun exact ce am rezolvat.

Bafta!
Batrānul
Te rog sa ne tii la curent cu ce ai aflat.
Si mie mi se pare f. suspect. Eu cumpar saptamanal de la Kaufland, cu doua carduri de debit: unul e Maestro de la Raiffeisen, celalalt VISA de la ING, dar nu mi s-a intamplat niciodata faza cu notatul seriei cardului. Sau, mai stii? eu eram atent la caruciorul cu cumparaturi...
Andy_ACS
Salutare!
Azi in pauza de pranz am fost sa rezolv problema.
Mentionez ca nu mi s-a parut sa fi disparut vreun ban din cont.
Am mers la un sediu ING, am relatat toata povestea unei consultante. De acolo am fost indrumat sa merg la 'telefonul negru' care se gasea langa bancomate si sa fac o sesizare. Am mers, am sunat, mi-acerut ceva date de identificare, am explicat din nou ce s-a intamplat. Mi s-a spus ca se vor interesa ce riscuri sunt si voi fi sunat si mi se va comunica. Peste 15 minute m-a sunat aceeasi domnisoara, mi-a explicat ca nu e absolut deloc normal, datele de pe card sunt personale, ca nu exista asa ceva precum "card cu introducere manuala". Eu i-am propus sa blocam tranzactiile online, insa mi-a explicat ca chiar si in cazul ca le-as bloca exista un risc sa imi cumpere cu cardul meu. Sfatul ei a fost sa fac cerere pentru un nou card si pe asta sa il blochez. De asemenea mi-a zis ca pot face plangere la politie pentru tentativa de frauda.
M-am hotarat sa il inchid. Am mers la sediul unde am deschis cardul, am explicat unui domn din nou tot ce s-a intamplat. Am facut o cerere pentru un nou card, am primit noul pinul si luni trec sa imi ridic noul card. Cardul vechi l-am blocat cu ajutorul domnului de la ING bagand de 3 ori un pin gresit.
Din cate inteleg acum cardul(contul) e blocat complet, neputand sa se faca nicio tranzactie pana cand imi vine noul card.
Dupa ce imi ridic luni cardul o sa sun sa imi dezactivez si tranzactiile online, ca nu le folosesc si e un risc in plus.
Domnul de la ING mi-a spus ca daca se mai intampla asa ceva sa sun imediat la ei.
Concluzie: Probabil la mine a fost necunoastere din partea casierei de la Kauffland, insa asa ceva nu e normal si implica riscuri serioase.
Personal o sa evit sa folosesc cardul pe cat posibil (de ex o sa platesc cu cash pentru sume mici gen 15-20 de lei). De asemenea am in plan ca daca se strang mai multi bani pe card sa ii scot si sa ii pun intr-un alt cont.

Bafta!
R19/16v
Da' pe la kaufland de ce nu dai o fuga, sa asculti si partea lor. Poate ii faci o bucurie tanticii de la tijghea wink.gif
Andy_ACS
Am decis sa nu fac nici plangere la politie, nici la Kauffland. Totusi daca se va repeta evenimentul ma voi adresa conducerii Kauffland.
Parerea mea este ca doamna de la tejghea a gresit din necunoastere, nu a incercat sa faca o frauda, un furt.

Bafta!
R19/16v
Eu n-am zis sa faci plangere nici colo si nici colo.

Fa pe prostu - du-te la kaufland, gaseste o persoana in masura sa-ti raspunda, si pune intrebarea - de ce?!

Nu acuza, nu te duce cu scandal sau vreo suparare evidenta. Din experienta mea prostul stie cele mai multe, pentru ca nimeni nu se fereste de el.

E doar o intrebare - De ce?

Ti se da acelasi raspuns ca la tijghea, pleci acasa linistit.
Orice alt raspuns te rog sa ni-l comunici si noua.
driverx
Mda. Asa patesc si eu la un Petrom din Cluj......Mi s-a parut foarte ciudat si mie...
R19/16v
blink.gif deci e o practica oarecum comuna?

Eu as indrazni sa cred ca este o noua "inginerie" de genul celor cu codurile de incarcare etc...
GoGu
Am o cunostiinta casiera la Kaufland, o sa ma interesez.
Dar ma indoiesc ca e vreo frauda, presupun doar ca au probleme cu bancile la care au POS-urile, si vor sa tina situatia sub control. Din cate stiu cei de la magazin sunt in aceeasi situatie ca cei de la magazinele on-line, tranzactiile prin card sunt facute de un tert, procesator de carduri, ei primesc doar confirmarea ca vor primi banii in cont, fara sa le ramana prea multe date de la posesorul cardului (ati remarcat ca pe bon numarul cardului e mai mult stelute decat cifre...)
b76bgaarh
pai nu trebuie numarul cardului...

ai numele direct pe bon... si parca si contul.... ciudat ca lasati sa faca asa ceva...
Andy_ACS
Ce puteam noi face, sa sarim peste tejghea si sa ii zmulgem cardul din mana?
E bine de vazut ce se poate face in astfel de cazuri.
Sfatul reprezentantului ING e sa sun imediat la ei.
Parerea mea e ca banii trebuie tinuti totusi in 2 conturi - unul in care iti pastrezi banii multi, celalalt pe care il folosesti la cumparaturi. Din cand in cand alimentezi contul pe care il folosesti la cumparaturi cu sume relativ mici, dupa nevoi (2-3-4-5 sute de lei)

Bafta!
Duyu
QUOTE(GoGu @ 24 Feb 2010, 16:29)
(ati remarcat ca pe bon numarul cardului e mai mult stelute decat cifre...)
*


Pe bon sunt mai multe stelute decat cifre din motive de securitate, ca atunci cand cineva arunca bonul sa nu afle o alta persoana numarul cardului. In ciuda acestui fapt, numarul cardului ramane in cititorul respectiv, totodata ramanand si numele titularului de card, pin-ul, eventual si semnatura (daca nu este card cu cip). In concluzie nu vad de ce ar mai trebui "introdus manual" respectivul numar, odata ce a fost trecut cardul prin cititor.
GoGu
Sincer, nu stiu 100% exact cum functioneaza POS-urile, insa fac -din nou- analogie cu sistemul de plati on-line, unde site-ul de unde cumperi, pe principiul "Andreea, ai legatura" smile.gif preda unui tert (procesator autorizat de carduri) partea de plata propriu-zisa, primind de la acest procesator doar confirmarea ca vor primi respectiva suma in cont, fara a primi alte date.
De aceea presupun ca si POS-ul functioneaza asemanator, magazinul ramane cu ce scrie pe bon (si cu banii in cont smile.gif ), banca fiind cea care primeste datele complete, returnand doar OK-ul pt. tranzactie.
Ov
QUOTE(Andy_ACS @ 24 Feb 2010, 14:30)
Personal o sa evit sa folosesc cardul pe cat posibil (de ex o sa platesc cu cash pentru sume mici gen 15-20 de lei). De asemenea am in plan ca daca se strang mai multi bani pe card sa ii scot si sa ii pun intr-un alt cont.
*



1. ti-am zis ca nu-i normal:)
2. nu renunta la plata cu card-ul, e cel mai comod mijloc de plata si totusi, suntem in secolul 21
3. eu pe card-ul de ing am 2 conturi atasate. Unul vizibil de pe card, celalalt doar de la ghiseele lor si din homebank. Pe contul vizibil de pe card nu tin decat strictul necesar. Cand stiu ca am o cheltuiala mai mare, intru de acasa, imi transfer bani de pe un cont pe altul (mocca si instant) si aia e!
b76bgaarh
mda eu merg si mai departe... am 2 conturi complet separate... la aceeasi banca...

cel de card si cel de economie

personal folosesc cardul si cand platesc 1 leu....
sans_doute
QUOTE(Ov @ 1 Mar 2010, 18:58)
3. eu pe card-ul de ing am 2 conturi atasate. Unul vizibil de pe card, celalalt doar de la  ghiseele lor si din homebank. Pe contul vizibil de pe card nu tin decat strictul necesar. Cand stiu ca am o cheltuiala mai mare, intru de acasa, imi transfer bani de pe un cont pe altul (mocca si instant) si aia e!
*


Cardul e atasat la cont, nu invers smile.gif
Si intrebarea: cum este un card atasat la 2 conturi, daca la unul ai acces doar de pe online banking?
strumfuadi
Teoretic, daca cineva iti retine numele, numarul cardului, data expirarii si cele 3 cifre de pe spate atunci poate face cumparaturi online. Am cumparat de mai multe ori chestii de afara, platind in acest mod cu cardul. Doar doua magazine din Italia mi'au cerut si o copie a buletinului, sa vada ca e cardul meu si nu e ciordit.
Asa ca parerea mea e ca orice alta manipulare a cardului inafara de a'l lua si a'l trece prin POS e dubioasa. Personal, dupa ce il trece prin POS bag PIN'ul (nu am card cu chip, urasc chip-urile) si intind imediat mana dupa card, fara a lasa posibilitatea de a mai face ceva cu el. Daca justifica ca poate mai are nevoie in caz ca nu merege tranzactia atunci ii spun ca, daca e nevoie, i'l mai dau odata. smile.gif
Cand plec din tara prefer sa ma duc cu un card de credit si sa nu ma stresez daca am sau nu suficienti bani pe cardul de debit. Cand ma intorc transfer online in termen de maxim 30-40zile banii care au fost consumati, dobanda este zero si basta. Pentru acest confort platesc, ce'i drept, 30lei/an administrare.

Am card(uri) din 2000, si de debit si de credit. Probleme ZERO, insa... fiti vigilenti. wink.gif
Andy_ACS
Mi-am ridicat noul card, totul e in regula, nu mi-au disparut bani din cont.
Nici eu nu vreau sa renunt la plata cu cardul, e intr-adevar comod, insa la sumele mici nu o sa ma mai incurc, sunt patit - tranzactii mai putine = risc mai mic.

QUOTE(Ov @ 1 Mar 2010, 18:58)
eu pe card-ul de ing am 2 conturi atasate. Unul vizibil de pe card, celalalt doar de la  ghiseele lor si din homebank. Pe contul vizibil de pe card nu tin decat strictul necesar. Cand stiu ca am o cheltuiala mai mare, intru de acasa, imi transfer bani de pe un cont pe altul (mocca si instant) si aia e!
*



Daca poti sa imi explici si mie ca pare tentant. Eu imi primesc salariu pe card, tot ce cheltuiesc si economisesc e in acest cont. Din cate inteleg de la tine, tu ai facut asa: Pe langa contul cu card ai mai facut al doilea cint tot la ING dar fara card. Banii ti-i transferi pe contul fara card, iar pe contul cu card pui doar cat ai nevoie sa cumperi pentru o perioada scurta - mi se pare o solutie foarte buna, elimina multe riscuri si e comoda (caci prin HomeBank jonglezi cum vrei intre cele doua conturi, gratis). La contul meu de card dobanda e de 8% pe an, ai idee cat e la celalat cont (neatasat de card?)

QUOTE(b76bgaarh @ 2 Mar 2010, 11:02)
mda eu merg si mai departe... am 2 conturi complet separate... la aceeasi banca...

cel de card si cel de economie.
*



Banuiesc ca la contul de economie primesti si o dobanda mai buna decat la contul de card. Tot de ING e vorba? Cred ca e cam aceeasi smecherie ca la Ov.

Bafta!
b76bgaarh
nop.. nu la ing..

am 2 conturi complet separate din cauza lor... normal nu ai voie sa ai 2 conturi la aceeasi banca...

am un cont doar cu cardul mastercard unde primesc salariul, si am un cont unde imi fac depozite... la asta am si valuta si lei...

partea misto a fost cand nici ei nu au vazut ca am 2 conturi....
BZN
QUOTE(b76bgaarh @ 3 Mar 2010, 22:01)
... normal nu ai voie sa ai 2 conturi la aceeasi banca...


*


Cum sa nu ai voie???
sans_doute
Teoretic la aceeasi banca trebuie sa existe un singur cont curent in aceeasi moneda. Daca vrei sa-ti mai deschizi unul, trebuie sa justifici utilitatea lui. Cred ca acest lucru se aplica si persoanelor fizice, nu numai juridice.
Bineinteles, sistemul bancar nu e perfect.. sleep.gif
Pe langa cont curent poti avea de exemplu un cont de economii, ceva intre deposit acc si current acc.
b76bgaarh
nu exista decat un cont asociat unui cod numeric personal..... ma tot bat la cap sa il inchid pe cel deal doilea....(cica e lege...spaler de bani etc etc...)

la mine au fost 2 pt ca au fost deschise inainte de punerea la punct a unui sistem central.... unu de catre mine altul de catre firma cand au facut plata pe card in 2001...
Avani
Tare sunt curios ce lege interzice deschiderea a mai mult de un cont curent in aceeasi valuta.

Luam un exemplu:
am 3 credite toate aceeasi valuta la aceeasi banca. Pentru fiecare credit am o anumita scadenta. Creditul 1 scadenta in 10 ale lunii, creditul 2 scadenta in 15 ale lunii si creditul 3 scadenta in 25 ale lunii.

Pentru fiecare credit de mai sus, eu pot sa-mi deschid un cont curent atasat de acest cont de credit. Cu alte cuvinte, pot sa am 3 conturi curente in aceeasi valuta. Aceste 3 conturi sunt folosite la plata ratelor lunare si pentru o mai buna gestiune a baniilor. Tinand cont ca sunt conturi curente, acestea pot fi folosite si pentru alte tipuri de tranzactii (online, pos- dupa atasarea unui card, etc).

Cu alte cuvinte, nu stiu sa existe vreo obligatie din partea BNR pentru acest produs - cont curent.
Andy_ACS
Dar la smecheria pe care a spus-o Ov ce ziceti? - un cont + card atasat in care primesti salariul si din care cumperi cu cardul si un al doilea cont in care iti transferi din primul economiile, urmand sa alimentezi contul de card cu cat ai nevoie. In felul asta pe contul atasat de card vei pune sume relativ mici, prejudiciul in cazul unei fraude fiind mult mai mic. In momentul cand primesti salariul il transferi in contul 2, iar in contul 1 cu card iti lasi dopar cateva sute de lei.
Conturile astea de ce tip sunt - curente, de economii, etc?

Bafta!
Avani
Sunt doua conturi curente cu proprietati identice. Pe un cont din cele doua este atasat si un card de debit. Nu vad nicio "smecherie" doar ca, metoda este profitabila pentru banca si nu pentru client.
Andy_ACS
De ce, poti sa imi explici ce dezavantaje am eu cu doua conturi dintre care numai unul atasat la card?
Un dezavantaj l-as putea enunta eu - se platesc doua comisioane de administrare cont, la ING acesta e de ~2.3 Ron/luna. Daca mai sunt si altele as dori sa le stiu. Dobanda ar trebui sa fie aceeasi la ambele, corect? Comisionul pentru transferul banilor dintr-un cont in altul la aceeasi banca e zero din cate stiu.

Bafta!
Ov
QUOTE(Andy_ACS @ 3 Mar 2010, 21:53)
Din cate inteleg de la tine, tu ai facut asa: Pe langa contul cu card ai mai facut al doilea cint tot la ING dar fara card. Banii ti-i transferi pe contul fara card, iar pe contul cu card pui doar cat ai nevoie sa cumperi pentru o perioada scurta - mi se pare o solutie foarte buna, elimina multe riscuri si e comoda (caci prin HomeBank jonglezi cum vrei intre cele doua conturi, gratis). La contul meu de card dobanda e de 8% pe an, ai idee cat e la celalat cont (neatasat de card?)
*



ai inteles bine
dobanda e la fel pe ambele conturi, si e suficienta cat sa acopere toate comisioanele de administrare ale conturilor + homebank-ul
Avani
Andy, un prim motiv este cel numit si de tine, taxa de administrare a contului curent. In loc sa platesti una, platesti doua. Un al doilea motiv ar fi taxarea serviciului online - abonament. De ce sa platesti un serviciu de cca 1.5 eur pe luna pentru o singura tranzactie pe care o faci intr-o zi de salariu... sau doar pentru transferuri intre conturile proprii. Daca folosesti serviciul online si pentru alte activitati, al doilea motiv nu mai conteaza.

Cred ca e un pic pierdere de timp sa tot stai sa iti muti banii dintr-un cont in altul, avand doar un singur scop - sa nu-i prinda bau bau. Sa stai sa faci mereu tranzactii cu "taraita" doar ca sa ai o anume siguranta. Daca timpul va permite, clar nu am nimic de obiectat asupra acestui mod de precautie.

Sfatul meu este sa fiti mereu in garda cand faceti tranzactii cu cardul fie la POS fie la plati online.

In final, fiecare face cum doreste ca sa-i fie bine. Vorba aia, "cum iti asterni, asa dormi" smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.