Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Statie CB din SUA
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > In Car Entertainment > Statii radio
ionutz72
Sunt noob în domeniu și vreau să întreb și eu câte ceva pt a mă lămuri.
1.O stație cb luată din SUA cu 40 canale ce acoperă de la 26.965 la 27.405 MHz are aceleași echivalente în frecvență pentru canale ca la noi? Adică ch22 va tot 27.225?
Dar dacă are 80 de canale?
2. O voi putea folosi în România?
3. Dacă acoperă acea plajă de frecvență,înseamnă că e logic în FM ? Mulțumesc smile.gif
C@talin
idea e sa stie de FM vezi ca alea americane deobicei stiu doar de AM .
ionutz72
Păi aici e ideea,dacă îi întrebi nu știu dacă e fm sau am. Eu mă gândesc logic că la un radio de acasă,banda de frecvență de la 87 la 108 MHz e numai în fm și atât.Aia nu poate fi am:)
Să întreb altfel: dacă o stație cb știe plaja de la 26.965 la 27.405 MHz există posibilitatea să fie AM? Pt mine sună ciudat,dar totuși întreb..

C@talin
nu e ciudat sunt si prin romania niste statii dastea cb doar in AM
ionutz72
În AM și lucrează totuși la frecvențele astea?! Chiar că e greu pentru mine. Merci:)
C@talin
in AM daca ceilalti sunt in FM nu o sa prea auzi nimic

da lucreaza in aceleasi frecventze ,uite aici un manual pe la sfarsit arata exact fiecare frecventa pe fiecare canal am fm smile.gif

http://www.ttikorea.co.kr/board/download.p...ype=1&doc_num=4
ionutz72
Uite asta: e AM e FM? Merge la noi oare? Aruncă un ochi te rog!
http://www.radioshack.com/product/index.js...oductId=2437609

alex
AM, FM nu are legatura cu frecventa. E doar o conventie ca banda 88-108MHz sa fie FM. De exemplu, peste 108 e banda de aviatie comerciala care e AM exclusiv.

Deci, statia aia daca nu are vreun reglaj suplimentar prin care sa se poate alege tipul de modulatie (AM, FM) si este luata din SUA, este sigur doar AM. Nu ai ce face in cazul asta cu ea in RO.

8 Mar 2010, 22:44:
E doar AM, nu ai ce face cu ea in RO. Scrie la sfarsit in manual http://cobra.com/downloads/manuals/75WXST.pdf

Ia un Midland Alan 42 daca vrei ceva echivalent.
ionutz72
Mda,e clar. Păcat că era drăguță și jumate la preț mă ajungea de pe eBay față de Alan 42. Mai caut:)
alex
Daca vrei ceva mai ieftin ca Alan 42, portabila si nu te deranjeaza ca e mai butucanoasa, uita-te si la Intek H-520. Are exact aceleasi functii.
buzasparta
cat de ieftin poti sa o scoti cu tot cu transport? mai bine iti iei o statie din tara cu garantie sau una sh bine intretinuta si mai dotata.parerea mea.
ionutz72
Acum am văzut că s-a mutat aici topic.ul. Găsisem ceva,nouă, cu tot cu transport cam la 80 lire sterline,în jur de 400ron adică. Vama nu era o problema;)
Dar dacă nu merge,e de domeniul trecutului.
Offtopic: sunt bune stațiile Storm de ceva? Am înțeles că sunt chinezarii,dar care nu sunt?smile.gif
azaghorth
@alex

AM, FM nu are legatura cu frecventa

Are directa legatura cu frecventa:
AM (amplitude modulation)-->http://en.wikipedia.org/wiki/Amplitude_modulation
FM (frequency modulation) -->http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency_modulation

De ex bezile AM si FM radio sunt asa:

AM (520kHz-->1610kHz)
FM (65-74MHz si 87.5-->108MHz)
CB lucreaza in banda de 27MHz


Intr-adevar, de exemplu la aparatele radio auto facute in SUA (pentru SUA),ma refer la cele cu acor digital, nu vor merge la noi pentru ca desi au aceeasi banda in FM (87.5-->108MHz) pasul este altul, si putine posturi o sa le nimeresti sa se suprapuna cu ale noastre.
La noi pasul e 50Khz si la ei e 70Khz parca

@ionutz72


http://en.wikipedia.org/wiki/Citizens'_band_radio

Intrucat banda de frecventa e clar stabilita si pasul (standard), ar trebui sa mearga statia indiferent unde e produsa (SUA,Franta,Romania,...etc)-->desigur daca e facuta conform specificatiilor... biggrin.gif
Desigur, inainte sa cumperi un aparat e bine sa te documentezi despre el si sa intrebi.Trebuie sa corespunda cu alocarea canalelor de la tara unde il folosesti (Romania in cazul asta).Sunt unele tari care la fac mai deosebite, merg doar la ei in tara (vezi articolul)



smile.gif
12volti
Nici nu stiu daca sa rid sau sa pling ..... blink.gif
ionutz72
@12volti
postul tau nu ma lamureste blink.gif
buzasparta
la 400 ron iti iei statie cu garantie din tara si daca mai pui 100 ron in 500 iti iei statei + antena.alegerea e a ta.
ionutz72
Corect,insa vreau sa stiu si teoretic...
Cu alte cuvinte,intrebare: pe orice statie canalul 22 in AM este tot 27.225 MHz?
12volti
QUOTE(ionutz72 @ 26 Mar 2010, 22:31)
@12volti
postul tau nu ma lamureste  blink.gif
*


Reciteste postul 13 .....

26 Mar 2010, 22:51:
QUOTE(ionutz72 @ 26 Mar 2010, 22:39)
Corect,insa vreau sa stiu si teoretic...
Cu alte cuvinte,intrebare: pe orice statie canalul 22 in AM este tot 27.225 MHz?
*


Frecventa e una si modulatia cu totul altceva. In canalul 22 poti emite in AM, FM ( mai multe moduri ), SSB ( USB sau LSB ), CW.
ionutz72
@12volti
Eu sunt mai greu de cap...raspunde-mi la ultima intrebare cu da sau nu, si pentru mine e subiect incheiat rolleyes.gif
12volti
DA !

Poate fi incheiat, la fel ca si comunicarea cu toti CB-istii din Romania daca folosesti AM.
ionutz72
QUOTE(12volti @ 26 Mar 2010, 21:55)
.....la fel ca si comunicarea cu toti CB-istii din Romania daca folosesti AM.
*


Asta e alt subiect deja...multumesc de info!
alex
azaghorth, gresesti.

Sa zicem ca vreau sa transmit un mesaj vocal la 200Km distanta. Domeniul de frecventa al vorbirii umane este intre 300 si 3000 Hz. Prima posibilitate ar fi sa tip suficient de tare astfel incat sa fiu auzit la distanta asta. Dezavantajul major ar fi ca imi trebuie o energie foarte mare ca sa obtin un tipat care se propaga pe distanta asta.

Pe de alta parte s-a constata ca marind frecventa unda se propaga mai usor si imi trebuie o energie mai mica pentru a o trimite la 200Km departare. Si atunci s-a cautat o solutie sa se translateze frecventa scazuta a vocii intr-o frecventa mai mare.
Frecventa mare s-a denumit frecventa purtatoare, frecventa mica s-a numit frecventa modulatoare iar procesul de translatare, modulare.

Modularea in amplitudine (AM), urmareste forma (anvelopa) semnalului vorbit si modifica amplitudinea purtatoarei. Avantaj: simplitate, dezavantaj: rezistenta scazuta la perturbatii.

Modularea in frecventa (FM): urmareste anvelopa semnalului vorbit si modifica frecventa purtatoarei cu +/- cativa kHz in radiocomunicatii sau +/- cateva sute de kHz in radiodifuziune. Avantaj: imunitate la perturbatii, dezavantaj: mai greu de demodulat.

Istoric vorbind, mai intai a aparut AM si pe urma FM. Tot istoric vorbind, mai intai s-au folosit benzile joase ca frecventa si apoi cele inalte. De aici o oarecare asociere AM benzi joase, FM benzi inalte. Insa aceasta asociere e facuta numai in domeniul RADIODIFUZIUNII.

In domeniul radiocomunicatiilor avem de exemplu banda aviatica comerciala care cuprinde spectrul 108MHz - 136MHz, modulatie AM. Eu, ca radioamator pot emite in banda de 3.5MHz (si alte benzi mai mult sau mai putin inalte) CW, SSB, AM sau FM. Si asta pentru ca tipul de modulare nu il aleg dupa frecventa, ci dupa posibilitatiile tehnice ale sculei cu care emit.

In America, legea americana permite ca in CB modularea sa fie doar AM. Chiar daca canalele sunt la fel ca si frecventa, in Europa se foloseste preponderent FM. E ca la priza. Degeaba atat Anglia cat si Europa continentala au 220V la priza daca stekerul englezesc nu se potriveste in priza din Romania. La fel si aici, daca emiti cu o statie CB care stie doar AM, chiar daca frecventa canalului este aceeasi, nu vei comunica decat cu vreun aiurit care a dat din greseala pe AM.

user posted image
azaghorth
@alex
stiam teoria , dar vad ca te contrazici tu pe tine insuti.Prima data zici ca nu are legatura cu frecvent, acuma zici ca are. blink.gif
12volti
Nu se contrazice deloc.

QUOTE
In America, legea americana permite ca in CB modularea sa fie doar AM. Chiar daca canalele sunt la fel ca si frecventa, in Europa se foloseste preponderent FM
azaghorth
post-ul #8 : "AM, FM nu are legatura cu frecventa"
post-ul #22 : "La fel si aici, daca emiti cu o statie CB care stie doar AM, chiar daca frecventa canalului este aceeasi, nu vei comunica decat cu vreun aiurit care a dat din greseala pe AM."

Ba se contrazice
bucatzel
M = modulare, cum ati scris deja mai sus.

Poti sa faci si modulare in amplitudine (AM) si modulare in frecventa FM folosind aceeasi frecventa de baza. (povestea e muuult mai lunga, dar s-o lasam aici) Cred ca asta vroia sa zica alex.

Dar un emitator in AM nu va fi "decodat" de un receptor de FM, sau vitavercea. Se vede cu ochiul cel de sticla de ce pe poza de mai sus.

Si ca sa punem punct unei discutii care o ia pe balarii, daca initiatorul topicului vrea sa-si ia o statie care stie doar AM, si vine cu ea pe aici, unde marea majoritate foloseste FM, o sa vorbeasca singur, ca Boc.
12volti
QUOTE(azaghorth @ 15 Apr 2010, 15:37)
post-ul #8 : "AM, FM nu are legatura cu frecventa"
post-ul #22 : "La fel si aici, daca emiti cu o statie CB care stie doar AM, chiar daca frecventa canalului este aceeasi, nu vei comunica decat cu vreun aiurit care a dat din greseala pe AM."

Ba se contrazice
*



E chiar in limba romana tongue.gif
azaghorth
@12volti

inchide ca te sun eu...

@bucatzel

i agree...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.