Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Densus - Loc Misterios
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
florinbad
Pe unele harti turistice, lānga Densus veti vedea un X mare, de culoare rosie, adica: “loc misterios".

Ca de obicei, grupul nostru de calatori prin tara sau aiurea, īsi planificase din timp traseul mini-vacantei de 1 Mai. Era unul din cele mai “bogate” trasee, avānd īn vedere ca urma sa calatorim timp de patru zile (ulterior, cele patru zile s-au transformat īn trei, īntr-o goana nebuna dupa obiective de vizitat). Tintele principale erau: Pestera Polovragi, Mānastirea Horezu, Targu-Jiu, Hunedoara, Sarmizegetusa Regia, Deva, Sibiu.
Insa, pe masura ce parcurgeam tintele propuse, traseul s-a modificat, incluzānd Alba-Iulia, Medias si… Sighisoara. Pai, Sibiul ? Il lasam pentru alta data.

Poposisem o noapte īn Hateg si eram morti de oboseala. Fusese o zi plina de vizitat:
- Pestera Polovragi: aici, ca de obicei (cam īn toate pesterile din Romania) ghidul ne-a turnat vrute si nevrute despre…Zalmoxis (oriunde te-ai duce prin tara, pāna si prin Maramures sau Delta Dunarii, afli de la ghidul oricarei pesteri ca Zalmoxe a disparut 3 ani īn pestera respectiva. Realitatea o stie toata lumea: Pestera Ialomicioara (oare ?) este cea īn care a disparut marele preot si zeu.
- Mānastirea Horezu – plus cumparari de farfurii si cocosei cu trilu-lilu de la mesterii din Horezu; mānastirea este vizitata frecvent de familia Basescu.
- Targu-Jiu cu sculpturile esoterice ale lui Brāncusi: Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.
- Traversarea Vaii Jiului, salbatica si frumoasa, īnsa solicitanta pentru soferi .
- Cazare īn orasul Hateg.

Pentru refacerea fortelor ne asteptau tuica de Razvad si berile din lazile frigorifice cheers.gif . A doua zi, speriati de numarul obiectivelor pe care urma sa le vizitam dar si de faptul ca timpul era limitat, am hotarāt sa o tinem “īntinsa” catre Sarmizegetusa. Totusi, n-as fi vrut sa ratez Densus-ul, abatāndu-ne de la traseul stabilit initial, avānd īn vedere formatia mea “intelectuala”, de “ciudat”, creata īn cei sapte ani de nebunie (vezi un articol pe care-l voi scrie ulterior). Am iesit din Hateg, am renuntat sa vizitam si rezervatia de zimbri, īn mintea noastra fiind doar drumul foarte lung de parcurs īn acea zi, drum care ducea la Sarmizegetusa Regia, apoi la Castelul Huniazilor, īn Hunedoara si pe urma la Cetatea Devei, cocotata pe un deal, inexpugnabila (nu a fost cucerita niciodata !).

Trecusera cam 10-15 de minute de cānd parasisem Hategul. Clio-ul lui Florione se afla īn fata, cu GPS-ul, eu la mijloc iar Mihai cu Supernova īn spate. Brusc a aparut īn partea dreapta indicatorul: “Densus 4 km” si din instinct am luat-o la dreapta, desi toti eram hotarāti sa mergem īnainte. In spatele meu, Mihai a ezitat apoi a luat-o dupa Florione. “Ce faci ?” ma īntreba nevasta-mea. “Nimic. O iau spre Densus”, i-am raspuns.
Hop si telefonul:
- Ai gresit drumul ! Sarmizegetusa se afla īn fata !
- N-am gresit ! Trec si pe la Densus. Luati-o īnainte, va prind din urma.
- Ce naiba mai e si Densus-ul asta ? aud īn telefon, īnsa īntrebarea nu-mi era adresata. Sa nu īntārziati prea mult ! mai adauga Florione.

Am lasat īn urma cāteva case iar īn fata s-a asternut faimosul drum care-mi place de cānd lumea. Stiti voi, ala cu Ferrari-ul si cu blonda īn dreapta, cu salul fluturāndu-i īn vānt (o fi dintr-un film cu Mastroianni si Anita Ekberg unsure.gif ?). Posibil… Sau dintr-un film cu James Dean si Elisabeth Taylor unsure.gif . Iarasi posibil… Adaug vorbele bardului Adrian Paunescu:Nu tinta este importanta ci drumul este important; tinta este cuprinsa īn drum.” Citatul īl gasiti pe unul din cele trei discuri vinil, originale, ale Cenaclului Flacara.
In fine, sa revenim la oile noastre: drum bun, īngust, cu suisuri si coborāsuri line, doi-trei copaci, o casa ici-colo. Matizul se legana ca un elefant, ba la dreapta, ba la stānga.
Iar suna telefonul:
- Asteptati-ne ! Venim si noi radmasa.gif !

Dintr-o data, aparu un monstru urias, care ne bloca calea: un tractor.
Drumul fiind īngust, apare si dilema: cine cedeaza primul ? Matizul sau tractorul ? Ma hotarasc sa aplic forta Micului Gigant si apas pe butonul pentru Transformers: piticul meu se ridica la 20 metri īnaltime, pe suspensiile MacPherson si se umfla ca un balon, pentru a parea mai mare si mai puternic. Imi pregatesc fazerele, īn eventualitatea ca voi fi nevoit sa folosesc razele laser 10412898.gif . Insa se stie, inteligenta īnvinge īntotdeauna forta bruta. Tractoristul ma priveste cu mila, īsi da seama ca n-am nicio sansa īn fata noroiului de alaturi si trage pe dreapta, īn plin noroi, lasāndu-l pe Micul Gigant sa treaca īn siguranta. Suna telefonul:
- Pe unde sunteti ? striga Florione.
- Veniti mai repede ! īi strig si eu īn telefon. Drumul a fost blocat de un tractor. Acum, problema s-a rezolvat.
Imediat ce tractoristul s-a dat la o parte, apare o alta dilema: drumul se… bifurca. “Pisici !”, zice nevasta-mea. “Pe unde o luam ? La dreapta sau la stānga ?” Scot capul pe fereastra si vad īn departare celelalte doua masini. Nu apuc sa deschid gura, ca tractoristul, ghicindu-mi dilema, īmi spune: “La stānga !”
Intre timp, ne ajunge grupul din urma. O luam la stānga, apare un fost CAP, o luam la dreapta, trecem pe lānga bustul lui Ovid Densusianu (īn fata bisericii, in parcare, se afla si bustul lui Nicolae Densusianu), apoi iar la stānga si printre plopii īnalti apare vārful tuguiat si ciudat al bisericii.

Poposim īn parcarea din fata salasului de cult si avem norocul sa-l vedem pe parintele care slujeste aici si care tocmai vroia sa se urce īntr-o Dacie combi, prapadita. Cānd ne-a vazut, a ezitat putin, apoi a iesit din masina si s-a īndreptat spre noi.
- Buna dimineata ! Unde platim ? am īntrebat.
- Ce sa platiti ? īntreba dumnealui.
- Taxa de vizitare !
- Nu se plateste intrarea īn Casa Domnului. Adevarul este ca cei de la Cultura au vrut sa impuna o taxa, īnsa eu m-am opus. Primim destui bani din donatii.

Inca de la intrarea īn curtea bisericii apar primele lespezi, īntregi sau sparte, cu inscriptii latine. In timp ce ne īndreptam spre biserica, parintele Alexandru Gherghel, cu o barba mare, alba, ne explica cāte ceva despre istoria lacasului de cult, cu glas puternic, apasat, īn care i se citeste si blāndetea dar si rabdarea de a spune acelasi lucru zecilor de turisti care ajung zilnic aici. Si, mai ales, are rabdarea sa raspunda la toate stupizeniile noastre (vrajitori si vrajitoare, celti, daci, preotese etc) ohmy.gif: .

Daca aveti rabdare sa cititi, continuarea o veti gasi aici:
http://florjnbad.blogspot.com/2010/04/dens...-misterios.html
fost membru
Foarte frumos, am facut si eu acel traseu in aceasta iarna (ianuarie) . Am fost peste tot, mai putin Densus (chiar m-ai facut curios)
Pestera Polovraci era inchisa vizitatorilor(cica sa nu deranjeze liliecii). As mai adauga Pestera Muierii, Manastirea Tismana si Herculane .....si mai sunt ceva obiective in zona.
klaus
Eu personal nu-mi aduc aminte ce am facut acum 4 luni, d-apai sa-mi amintesc de acum 2 ani cum era drumul, cum era noroiul...
As mentiona ca o cetate e inexpugnabila daca nu poate fi cucerita.Faptul ca nu a fost cucerita asta nu inseamna ca si este inexpugnabila. Poate au fost aia slabi, poate ca nu a incercat nimeni sa o cucereasca etc.
Oricum, mi s-au umplut ochii de lacrimi de emotie cand am citit ce onoare e sa vizitezi manastirea Horezu pentru simplu motiv ca se duce pe acolo si familia Basescu...
In ce-l priveste pe Zalmoxis (sau Zamolxis?), ala nu prea fuse zeu. Ca sa fac o comparatie cu lumea crestina mai usor de inteles, ala fuse un profet-preot. A fost un fel de Moise, nu un fel de Isus. Iar aia ca se stie in care pestera a disparut cetateanul, e o vrajeala. Nu se stie nimic, poate in cel mai fericit caz se banuieste ca suferea de balonare...

Ce sa zic, multe cuvinte care spun putin. Mai lipseste descrierea tigvei de cal infipta in parul gardului...
bogdanelkva
oricum,e mai interesant sa aflam lucruri despre anumite zone,chiar si asa expuse,(omul nu este scriitor),decat sa vad subiecte de genul 'ce masina sa-i iau lu nevasta-mea?'...
klaus
Da', dar eu as prefera totusi sa spuna in post ceea ce rezumeaza in titlu.
Despre ce a vazut si facut la Densus nu spune in post, desi titlu asta sustine.

Altfel nu stiu de ce am eu o vaga impresie ca de fapt postul este o reclama la blogul personal...
miki
Eu am o impresie nu tocmai vaga.... ci dea dreptu sigura biggrin.gif
bogdanelkva
Fiecare vede ceea ce vrea sa vada.Eu am aflat cateva amanunte despre acea locatie si,avand in vedere ca e relativ aproape si ca de nenumarate ori am trecut pe ruta Hateg-Caransebes fara sa ma abat din drum unsure.gif ,cu prima ocazie o sa merg si eu acolo pt ca e un loc renumit.
fost membru
Conform regulamentului, da, klaus are dreptate, initiatorul chiar te face curios si te obliga sa te duci pe blogul lui sa iti satisfaci curiozitatea.....unde scrie despre Densus.

Propun totusi sa fim indulgenti tocmai datorita subiectului tratat, care este original si chiar imi vorbeste de ceva interesant. Am citit cu placere blogul, mai ales ca eu am facut traseul respectiv. (Mi-a scapat Densus)
Asa ca va rog, lasati critica si sa va vad aici cu impresii de calatorie. smile.gif klaus, ai fost in zona?

Adaugat:
1. Poate, daca am timp si stare...pun si eu niste poze.
florinbad
Buna seara !
Klaus are dreptate si imi cer scuze pentru asta. Daca se considera ca am adus vreun afront forumului, va rog sa-mi stergeti postarile (mai am una cu Biertan – O Biserica Fortificata Superba).
Mi-am “facut” blog-ul de calatorii ca un cadou de ziua mea (25 martie) si de atunci incerc sa mi-l popularizez prin diverse forumuri. Unii (multi) gusta stilul meu de a povesti, altii (putini) nu gusta acest stil. Pana acum, m-au “certat” doar doua persoane: Klaus (poate n-avea chef de nimic, poate se afla intr-o pasa proasta, sau poate chiar nu sufera stilul acesta de a povesti o calatorie banala, cine stie ?) si un membru de pe forumul Realitatii TV.
Nu ma pricep la “blog-eristica” si invat tot timpul de la altii. Nu stiu cum sa ma fac cunoscut in blogosfera. Poate, in viitor, imi voi face blogul “profitabil”. Momentan, nu. In afara reclamei cu Emag nu comercializez nimic ci doar imi place sa povestesc altora despre locurile deosebite sau care mi s-au parut a fi deosebite, prin care am trecut.
Despre altele nu pot sa spun nimc. De exemplu, despre castelul Huniazilor parca mi se impleticeste limba in gura. Desi este un castel super-mega-ultra, desi mi-am dorit din tot sufletul sa ajung acolo, desi mi-a placut ceea ce am vazut, nu pot sa povestesc nimic despre el. La fel, despre Sighisoara sau Sibiu…
Dar despre Manastirea Cetatuia Negru-Voda, cocotata pe o stanca, la peste 800 metri (unde se afla celebrul Cavaler Trac, cunoscut de noi in manualele de istorie a Romaniei) as scrie pagini intregi, desi este doar o bisericuta micuta, incastrata in stanca… Insa satul de tigani prin mijlocul caruia am trecut (cu peripetii…), urcusul pana la bisericuta, misterul care domina locul, Cavalerul Trac, urmele talpilor care au topit stanca ale domnitorului Negru Voda, pusticii care s-au ostenit aici de-a lungul secolelor, faptul ca alaturi de alte doua biserici rupestre (Namaiesti si Corbii de Piatra) formeaza Meteora Romaniei (la scara mica ce-i drept, fata de Meteora greceasca) ma face sa abordez altfel aceasta calatorie.

Pentru Klaus:
Despre faptul ca familia Basescu poposeste destul de des la Horezu mi-a spus o calugarita de la manastire.
Despre faptul ca Zalmoxis (da, asa se scrie; alte denumiri: Zamolxis, Zalmoxe, Salmoxis) a “disparut” 3 ani in Pestera Ialomicioara vorbesc destui “initiati” (am scris intre ghilimele, deoarece unii pot sa glumeasca pe seama acestori oameni deosebiti). Un mic articol se poate citi aici:
http://www.zamolxis.ro/modules.php?name=Ne...=article&sid=81
La Pestera Ialomicioarei se ajunge destul de greu. Motociclisti pot ajunge lejer acolo. Cu masinile este mai greu, deoarece este drum forestier. De-a lungul vremii, o groaza de “personalitati” (Dan Matei Agathon, Elena Udrea, de exemplu) sau firme (Lukoil) au incercat sa construiasca un drum betonat, dar nu au reusit. Vreau sa spun ca parca locul incearca sa-si pastreze neatinsa salbaticia si frumusetea. Cei care au ajuns acolo stiu despre ce vorbesc. In apropiere se afla Sfinxul si Babele. Poate de aici s-a nascut si legatura mistica a lui Zalmoxe cu Pestera Ialomicioara.
Pestera Polovragi mi s-a parut a fi foarte “comerciala”.
Deci, nu mai fiti suparati pe mine. Daca doriti sa nu mai postez aici, n-am s-o mai fac.
Sa aveti o seara impecabila smile.gif !
george_slz
QUOTE(klaus @ 14 Apr 2010, 08:16)
Eu personal nu-mi aduc aminte ce am facut acum 4 luni, d-apai sa-mi amintesc de acum 2 ani cum era drumul, cum era noroiul...
As mentiona ca o cetate e inexpugnabila daca nu poate fi cucerita.Faptul ca nu a fost cucerita asta nu inseamna ca si este inexpugnabila. Poate au fost aia slabi, poate ca nu a incercat nimeni sa o cucereasca etc.
Oricum, mi s-au umplut ochii de lacrimi de emotie cand am citit ce onoare e sa vizitezi manastirea Horezu pentru simplu motiv ca se duce pe acolo si familia Basescu...
In ce-l priveste pe Zalmoxis (sau Zamolxis?), ala nu prea fuse zeu. Ca sa fac o comparatie cu lumea crestina mai usor de inteles, ala fuse un profet-preot. A fost un fel de Moise, nu un fel de Isus. Iar aia ca se stie in care pestera a disparut cetateanul, e o vrajeala. Nu se stie nimic, poate in cel mai fericit caz se banuieste ca suferea de balonare...

Ce sa zic, multe cuvinte care spun putin. Mai lipseste descrierea tigvei de cal infipta in parul gardului...
*



http://ro.wikipedia.org/wiki/Zalmoxis
http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/...olxis/mitul.htm

Moise zici?!.........
klaus
QUOTE(florinbad @ 19 Apr 2010, 20:57)
despre castelul Huniazilor parca mi se impleticeste limba in gura. Desi este un castel super-mega-ultra
Castelul este frumusel, bine amplasat, bine construit, dar oleaca cam neingrijit. Insa pana la a zice ca e super-ultra-mega eu cred ca mai e ceva drum. Doar daca privim din perspectiva castelelor de pe valea Rhinului, a celor de pe valea Loire-i. Sau chiar a castelelor din Cehia. Ramane totusi un castel frumos facut de conducatorii imperiului ungar, fie el si Iancu la vremea aia.
QUOTE(florinbad @ 19 Apr 2010, 20:57)
Despre faptul ca Zalmoxis (da, asa se scrie; alte denumiri: Zamolxis, Zalmoxe, Salmoxis)
Zalmoxis se scrie de la Herodot la Strabon, de la Strabon incolo, inclusiv Iordanes, ii se cam zice Zamolxis. Ce motive ar fi sa fi fost scris gresit de la o anumita data incolo?
QUOTE(florinbad @ 19 Apr 2010, 20:57)
a “disparut” 3 ani in Pestera Ialomicioara
In primul rand nu se stie daca a disparut intr-o pestera (ca a disparut intr-o "casa subterana"). In cel mai fericit caz se banuieste, se apreciaza ca acolo (la Ialomicioara) ar fi fost cel mai plauzibil sa "dispara"
QUOTE(florinbad @ 19 Apr 2010, 20:57)
La Pestera Ialomicioarei se ajunge destul de greu. Motociclisti pot ajunge lejer acolo. Cu masinile este mai greu, deoarece este drum forestier.
Ba se ajunge destul de simplu, pe drumul ce ocoleste lacul Bolboci, care nu e asa de naspa. Sau cu telecabina pana la babele si de acolo tot cu telecabina, sau pe jos (1,5 ore), pana la Pestera


QUOTE(george_slz @ 20 Apr 2010, 06:44)

Exact. Macar daca citeai si matale linkurile de le dadusi. Ca zice acolo, citat din Kernbach:
QUOTE(Kernbach @ Mituri esentiale)
pana sa fi dobandit cultul de zeu, Zamolxis trebuie sa fi fost venerat multa vreme ca invatator si ca model arhetipal

Zalmoxe a fost initial un reformator, ca Moise, ca Mahomed. Ulterior (si vorbim aici de sute de ani) a fost zeificat. Daca citeai cu atentie din Kernbach, ai fi observat si asta:
QUOTE(Kernbach @ Mituri esentiale)
Socotit daimon  de Herodot, erou zeificat de Strabon, mag si medic al sufletului de Platon, rege filosof de Iordanes, in antichitate, apoi zeu celest (V. Parvan, M. Eliade)
Pentru clarificare, daimon este in credinta greaca un intermediar intre om si zeu, e o zeitate inferioara, cum e un erou zeificat (Heracles de ex), un fel de inger in crestinism.
Si toate astea pe fundalul lui interpretatio graeca pe care au facut-o toti istoricii greci, Eu as fi mai atent la ce zice Iordanes, ca ala s-a agitat mult cu istoria gotilor confundata cu cea a getilor...
Si ce spune Kernbach acolo in 2-3 fraze are in spate analize de sute de pagini.

Legat de linkul de pe wikipedia, desi in mare este destul de documentat, parerea mea este ca Zalmoxis nu era zeul suprem, asa cum nici la Moise, nici la Mahomed, nici la Buddha si nici la multi altii nu avem de-a face cu zeul suprem pe pamant, asa cum de exemplu e la Isus.
J o h n n y
Ultima fraza de pe wikipedia e tare:


QUOTE
De curand exista teoria sincretica partial anonima conform careia Zamolxes a fost un dac simplu care si-a inscenat moartea si invierea pentru a-si insela neamul naiv, castigand astfel increderea lor cum ca ar fi o divinitate.



console.gif
tarzy
Am vizitat si eu Biserica Densus acum cativa ani

Sincer in afara de faptul ca e construita din ramasitele Sarmisegetuzei si ca ar fi cea mai veche biserica crestina de pe teritoriul Romaniei nu am retinut nimic altceva interesant.

In zona exista si renumita Rezervatie de Zimbri de la Hateg
klaus
Cred ca cea mai veche biserica inca in picioare de la noi este cea rotunda din Geoagiu (care din pacate e si inchisa in general).
Am impresia ca asta din Densus este cea mai veche in care se mai si oficiaza slujbe.


QUOTE(J o h n n y @ 21 Apr 2010, 18:48)
Ultima fraza de pe wikipedia e tare:
*


Eu recomand citirea piesei de teatru, scrisa de Lucian Blaga, "Zamolxe - Mister Pagan". Este absolut fabuloasa. Parerea mea e ca-i peste (mai cunoscuta) "Mesterul Manole" de acelasi autor.
adi_ar
QUOTE
... in afara de faptul ca e construita din ramasitele Sarmisegetuzei si ca ar fi cea mai veche biserica crestina de pe teritoriul Romaniei nu am retinut nimic altceva interesant.

Inseamna ca n-ai studiat-o atent ori n-a avut cine sa-ti atraga atentia asupra unor detalii !

Apropo de "cea mai veche", hai sa fiu patriot local:
Manastirea Bodrog
Oricum, sa deviezi cursul unui rau cum este Muresul, pentru a proteja o manastire, este o realizare!

@klaus:
Biserica rotonda de la Geoagiu este considerata cea mai veche biserica din piatra (~sec IX) dar este oarecum neglijata deoarece nu este ortodoxa. Face parte din "biserica ungureasca".
Bserica Densus este considerata cea mai veche biserica ortodoxa, in care se mai oficiaza slujbe, cu toate ca de-a lungul timpului a trecut sub diverse stapaniri si s-au oficiat (chiar in paralel) slujbe religioase ale unor culte diferite.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.