Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ukraina
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Dan98
A facut cineva o calatorie cu masina din Romania in Ukraina ? As vrea sa fac o calatorie la Odessa din Constanta si urmeaza sa tranzitez pentru putin timp si Moldova si doresc sa stiu daca exista probleme la granita si in general sunt interesat de starea drumului.

Traseul ar fi Constanta - Braila - Galati - Odessa http://maps.google.co.uk/maps?f=q&source=s...ta&daddr=odessa

512 km total.

dragoselu
Cand vrei sa pleci in Ucraina?

Galati - Giurgiulesti (R. Moldova), la vama romana ai nevoie de pasaport, certificat inmatriculare masina pe numele tau sau procura plus carte verde (vezi sa nu ai taiate Moldova si Ucraina ca te intorc inapoi) (intri pe banda UE, nu stai la coada dupa moldoveni pe banda non UE), politistii te mai pot intreba de permis conducere si rovinieta, sa le ai pregatite!
In vama moldoveana Giurgiulesti, tragi masina pe dreapta banda din mijloc (nu pe aia din stanga pentru Micul trafic frontiera, aia e pentru moldoveni, nici pe aia din dreapta care e CD, corp diplomatic), nu e cum treci pe la unguri sa tragi masina langa geamul politiei, iesi din masina cu actele tale eventual ale pasagerilor deschise la pagina cu poza din pasaport si i le dai granicerului de serviciu (e imbracat in verde), iti va cere sa-i deschizi portbagajul. Apoi vine vamesul (e imbracat in albastru bleumarin) si ii spui ca ai bagaj personal si ca mergi la Odessa, iti va cere de asemenea sa-i deschizi portbagajul. Iei pasapoartele de la granicer, te duci la fereastra vamesului si ii dai certificatul de inmatriculare. Ii spui ca vrei sa tranzitezi Moldova spre Ucraina si sa-ti faca bon (taxa vamala) pentru 1 zi (costa 25 lei MD, cursul acum de pilda e la 0,37; 25 lei MD : 0,37 = 6,75 RON, atentie bonul il platesti la BANCA, e in partea stanga, langa pista Micul trafic de frontiera, acolo vor fi 3 bonuri, unul pentru casiera pe care il semnezi unde iti arata, unul pentru tine si unul il dai la vames, daca vrei sa schimbi si alti bani, ii ceri bon de schimb valutar, daca te intreaba de ce, ii spui ca te deconteaza firma! wink.gif, daca pentru 25 de lei MD ii dai 10 RON, trebuie sa-ti dea 12 lei MD rest, depinde de curs, te uiti si tu pe bonul de schimb si scazi).

Dupa ce iesi din vama moldoveana mai mergi 300 metri drept inainte si intri in vama moldo-ucraineana Reni... Aici in primul rand multa rabdare... poti sa stai si doua ore pana te baga in seama cineva... O sa vina un granicer si o sa-ti dea un formular Immigrationes card smile.gif , pe care il completezi, atentie fiecare pasager trebuie sa faca la fel! Acum, ca sa eviti birocratia ucraineana (invitatii, telefoane etc. etc.), la adresa unde te duci completezi:
RINOK (cu i din i)
ULITA PROLETARSKAIA 29
GOROD RENI (le-ai luat maul daca le scrii asta smile.gif)

(traducere PIATA, strada Proletarskaia 29, oras RENI)
bine ar fi daca ai scrie cu caractere chirilice)



Si o sa-ti mai dea un fluturas din hartie pe care scrie numele tau ca sofer plus numarul de la masina ta (mare atentie sa nu ti le ia vantul sau sa le pierzi ca face urat tare granicerul ucrainean)... Si mergi in fata pana ajungi pe banda din stanga (stanga CARS, dreapta BUSES) si astepti sa-ti ia actele un granicer moldovean, iti pune stampila de iesire din MD, apoi vine granicerul ucrainean, dupa asta vine vamesul ucrainean, te va intreba de valiut, ii spui ca ai si tu o suma in Euro (apropo sa ai Euro, dolari la tine pentru a cumpara hrivne ucrainene, e mai bun cursul euro - hrivne decat lei ro - hrivne), ca te duci la cumparaturi la RINOK si nu te intinzi la vorba cu el, cat mai laconic si serios cu putinta wink.gif, shopping at RINOK, o sa-ti dea actele pasapoartele plus Emigrationes cards, vezi sa nu le pierzi ca e de jale daca nu i le prezinti cand te intorci. Deci la ucraineni nicio taxa de intrare in tara.
Reni - Izmail - Odessa e drumul bun, incearca sa circuli in limitele legale si sa nu faci exces de viteza ca te jupoaie "jupanii" ucraineni de la circulatie, eventual sa ai mici sume de bani si sa le vorbesti in romana sau mai bine maghiara / germana, daca le zici ceva in rusa, te ginesc... La Odessa mare grija unde parchezi, iti recomand o parcare platita, nu parchezi pe oprirea interzisa ca imediat vin "jupanii" si te exploateaza... In rest fete frumusele, gasesti magazine cu haine de firma, vezi si Bazarnaia (Piata) unde ai sa vezi zeci de feluri de peste de mare... Sa urci si sa cobori scarile Potemkin... catacombele din Odessa, portul, vapoarele... ia masa intr-un restaurant cu mancare traditionala, se mananca boiereste si ieftin, ai sa ma pomenesti cand te intorci... smile.gif

K, poate ne vedem cand treci prin Galati, daca vii in week-end sigur sunt prin vamile romana sau moldoveana...
Dan98
Wow. Ce raspuns detaliat. Nu ma asteptam smile.gif Sunt pe fuga acum ca intarzii la un film, am mai multe intrebari si revin cu ele mai tarziu.

1 Nov 2010, 01:34:
Multumesc pentru raspunsul detaliat.

Sa o luam cu inceputul. Procura trebuie sa fie in limba romana sau trebuie tradusa in alta limba ?

Procedura de la vama pare destul de complicata, sa speram ca ma descurc cu toate bonurile acelea smile.gif O sa incerc sa ajung la o ora cand e deschisa acea "banca" smile.gif

O sa imi printez o traducere in chirilica a cuvintelor scrise de tine smile.gif poate in asa fel grabesc un pic treaba.

Merced
Procura in limba lor din cate stiu eu.
eugeniuz2004
Fratilor! dar despre un tranzit prin Ukraina de la Siret spre Polonia nu are nimeni nici un detaliu? drumul spre nordul europeni pentru mine e mai scurt asa insa nu stiu nimic despre cum sunt drumurile ukrainei in acea zona si despre securitatea personala, comportamentul autoritatilor...
andurs
Mai, eu m-am intalnit anul trecut in Iasi cu un ceh ai carui bunici erau de origine romana si anual face cate-o vizita pe-aici si zicea ca tot timpul vine cu masina prin Ucraina, dar alte detalii n-am mai cerut.
Laurentziu83
Mai nou ca sa treci in Ucraina nu mai ai nevoie sa completezi formularul IMMIGRATION CARD, treci ca pe la orice vama. A mai confirmat cineva aici pe forum si pot confirma si eu ca, pe 2 octombrie cand am trecut cu bicicleta ultima data, n-am mai completat nimic.
Daca masina e pe numele tau (corespunde numele din talon cu cel de pe pasaport), nu ai nevoie de procura. Daca nu e pe numele tau, ai nevoie de procura, atat in romana, cat si in engleza. Eu am Megane-ul in leasing, la moldoveni le-am aratat procura in romana, la ucraineni pe cea in engleza, sa o ai pregatita, "adeverintz" se cheama ea, asta ca sa nu te uiti ciudat la ei cand auzi asta.
Daca masina e in leasing, o ceri de la firma de leasing, obligatoriu sa fie in original. La mine a fost o hartie cu cateva stampile pe ea si a fost gata in cateva zile (BCR Leasing). Daca e pe numele altcuiva, se face obligatoriu la un birou notarial. Daca masina e pe firma, se intocmeste de catre administratorul firmei, si obligatoriu se stampileaza.

Ca idee, ordinea intr-o vama e: intai granicerul, cel care se ocupa de verificat documente, cine esti, etc, si care pune stampila pe pasaport, si, mai apoi, vamesul, la care declari ce ai de declarat, iti ia masina in evidenta, etc. Eu cand am trecut cu bicicleta, n-am mai trecut si pe la vames, intrucat eram aproape ca un pieton.

Cum banuiesc ca nu stii rusa, si cum ucrainenii nu prea parlesc romaneste, in vama moldo-ucraineana vei trece intai pe la intrare, unde ti se va da un bon pe care scrie numarul masinii si numarul pasagerilor, dupa care esti trimis la granicerul moldovean, care iti va pune stampila pe pasaport. Dupa granicer, urmeaza vamesul, ambii imbracati in verde. La fiecare prezinti si bonul, sa-l vizeze. Dupa ce ai terminat si cu vamesul moldovean, gata, ai iesit din Moldova, acum cauti granicerul ucrainean, care iti va lua si el pasaportul, il va stampila, si, la fel, va trebui sa astepti sa vina si vamesul sa te verifice si el, altfel nu vei avea permisiunea de a iesi din vama.
Dupa ce ai trecut de ei, poti sa te duci frumos la iesire, sa-i dai tipului de la bariera bonul, iar el iti va ridica bariera dupa ce va verifica stampilele de pe bon. Si gata, esti in Ucraina.

Schimb valutar pentru lei moldovenesti sau grivne nu gasesti in Galati (de altfel, doar ceva masini de MD vei vedea prin GL, de UA foarte rar), ci doar in prima vama moldoveneasca, imediat cum treci Prutul, unde platesti ecologia la BANCA, sau in a doua vama moldoveneasca, la cladirile de pe stanga, de la intrare. Ca idee, o grivna (UAH), e 0.39 ron (vezi pretul in magazin, inmultesti cu 4 si iti iese pretul in lei vechi, de exemplu, daca benzina e 7.5 UAH, inmultesti cu 4 si iti iese 30 de mii de lei vechi, adica 3 ron), iar leul moldovenesc (MDL) e 0.26 ron, aici inmultesti cu 3 si mai scazi ceva, sa-ti iasa aproximativ.
Daca pleci cu plinul din Constanta, sa nu faci plinul inainte de a intra in Ucraina, sunt 2 benzinarii chiar la intrare in Reni, benzina e cam 3-3.2 ron/litrul, si e OK, cam ca Petrom-ul de la noi. Daca insa ai masina diesel cu sistem common-rail, sfatul meu e sa alimentezi din Galati de la o statie calumea, nici macar fransiza, sau din Odessa, de la o statie ok.
Pentru obiective turistice in Odessa, recomand www.odesa.ro, gasesti acolo toate informatiile necesare. Am fost in Iulie acolo, detalii aici.
Eu am fost cazat la Hotel Zirka (Stea), in centrul Odessei, cu rezervare facuta de pe net pe www.hotels.com, la receptie doar am aratat pasaportul si mi-au gasit rezervarea, insa, mare atentie la rezervare, cele mai ieftine camere se pare ca nu au ferestre, iar ce am luat eu, nivelul imediat urmator, camera si baia erau foarte mici, bine, pentru o noapte a fost ok, si aproape de centru.
Drumul din Galati pana la Odessa are cca 300 de km, cu putin noroc, daca prinzi vama libera, il faci in 6 ore.
In Odessa am sa mai ajung probabil in primavara, prin aprilie-mai, e o destinatie super pentru week-end.


@eugen: Ucraina e o tara care vrea sa adere la UE in vreo 2 ani. Mai multa politie ca la ei n-am vazut nicaieri, drept urmare nu prea isi face lumea de cap pe la ei pe strazi, se circula foarte ok, in Kiev lumea iti face loc in trafic (acu o fi si de la numerele de RO ale masinii, inexistente pe acolo), nu ca in Bucuresti unde toti taranii consuma claxoanele la masini. Asadar eu nu vad nici un motiv pentru a nu scurta drumul prin Ucraina.
dragoselu
Pe bune, s-a scos "IMMIGRATIONES CARD" ?
kaspersky
QUOTE(eugeniuz2004 @ 1 Nov 2010, 16:09)
Fratilor! dar despre un tranzit prin Ukraina de la Siret spre Polonia nu are nimeni nici un detaliu? drumul spre nordul europeni pentru mine e mai scurt asa insa nu stiu nimic despre cum sunt drumurile ukrainei in acea zona si despre securitatea personala, comportamentul autoritatilor...
*


vad ca nu raspunde nimeni cu date recente: acu' 2 ani am fost in nord si am fost sfatuit de toti cei pe care i-am intrebat sa ocolesc ucraina (securitate personala si comportamentul autoritatilor) asa ca am iesit din tara pe la petea (SM) si am luat-o spre kosice. probleme cu militia am avut in lituania dar ne-am inteles pina la urma icon_mrgreen.gif (mari spagari si aia)
lecar
QUOTE(eugeniuz2004 @ 1 Nov 2010, 14:09)
Fratilor! dar despre un tranzit prin Ukraina de la Siret spre Polonia nu are nimeni nici un detaliu? drumul spre nordul europeni pentru mine e mai scurt asa insa nu stiu nimic despre cum sunt drumurile ukrainei in acea zona si despre securitatea personala, comportamentul autoritatilor...
*



Eu am facut anul trecut traseul dispre PL spre RO, intrand in Ucraina pe la Medyka si iesind apoi la Siret. Am scris ceva impresii pe topicul asta.
dragos_patru
salutare la toata lumea! eu m-am intors alaltaieri (15.08.2011) din Odesa. multumesc in primul rand celor care au mai postat aici despre drumul spre acest oras, fara de care nu stiu daca m-as fi incumetat sa purced. explicatiile despre formalitatile vamale sunt foarte bune, cu mentiunea ca nu se mai cere acea declaratie despre bunurile cu care treci. in rest...rabdare maxima la vami. daca la dus am stat vreo 2 ore (cu totul), la intoarcere..surpriza! am trecut de vama ucrainiana (foarte usor si repede), de moldoveni (a durat putin, rezonabil insa) si la noi am stat 3 ore si ceva...asta pentru ca micul trafic de frontiera e in floare iar masinile nu sunt separate. deci stai cu toata lumea, adica si cu aia care se fataie de multe ori pe acolo. Drumul este foarte, foarte prost pe o distanta de 25-30 km dupa granita noastra. si cand zic prost, nu pot sa dau comparatie cu vreun drum de pe la noi!!:) culmea, nu?! pe urma se merge bine pana in Odesa, nu ai treaba cu Politia, cu nimeni..nu este ca in palma, putin valurit, dar se merge cu 120 fara probleme. Atentie, nu plecati noaptea! eu am facut greseala si mi-a fost foarte greu. Pentru gropi, nu pentru altceva. Adica in loc sa merg cu 120 am mers cel mult cu 80. Deci tineti drumul Bucuresti - Galati - Giurgiuleni - Reni - Tatarbunay - Odesa. Dupa Galati aveti M3/E87 apoi M15/E87. Aveti grija ca Odesa este mare, iar fara GPS nu prea te descurci. Eu cel putin nu inteleg o boaba ucrainiana, asa ca nu am priceput ce scrie pe indicatoarele de strazi. Va mai spun doar ca ei (ucrainienii) sunt foarte prietenosi si nu ai niciun motiv sa fii panicat. Ce sa mai spun despre fete...belea!! In concluzie, un oras interesant pentru o evadare de week-end prelungit cu o zi, doua. Aa, plajele nu sunt extraordinare, dar acceptabile.
gibonu
@ dragos_patru

In primul rand bine ai venit aici pe forum.
In al doilea rand, multumesc frumos pentru informatii.
Ma bate si pe mine gandul de o tura la Odessa, insa anul viitor.

Daca se poate, as avea cateva intrebari legate de ruta spre Odessa.
1. Sa inteleg ca ai fost pe ruta Reni - Ismail - Tatarbunar - Odessa?
Te intreb pentru ca ruta pe care o spui nu prea se pupa cu numere drumurilor.
Cel putin nu pe Google Maps, unde M3 nu trece pe la Reni.

2. De la Tatarbunar pe unde merge drumul spre Odessa fata de limanul Nistrului?

Multumesc.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.