Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: bazele tehnologiei informationale
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
steph
azi la cursul de info am ciupit o mica tema individuala ... :banana:

trebuie sa fac o sinteza/referat sau orice despre memoria cache pana luni.

tot ce stiu in momentul asta e ca exista 2 tipuri de memorie cache si ca aceasta rpelucreaza datele intre microprocesor si memoria interna.

va rog dragi forumisti spuneti-mi si mie mai multe lucruri despre memoria cache sau surse pe unde pot sa caut ca manualul d einfo nu il gasesc pana luni biggrin.gif.

merci anticipat.
Fire
http://www.google.com/search?as_q=memoria+...ch=&safe=images

nici nu-ti poti imagina cate gasesti smile.gif
steph
nu mi-a dat princ ap ca o sa gasesc asa ceva pe google.

ca o paranteza acese tipuri de memorii l1 si l2 se folosesc la tipuri diferite de pcu`ri ca asta e intrebarea de baza in jurul careia trebuie sa ma invart.
bonzai
Vezi ca la Automatica in anul3, sem2 era o materie SMP unde se prezenta memoria cache. Poti cauta cursul pe net.
vv
Pe scurt: nu.
stuiberv
google, in text box scrii: "define:cache memory" - fara ghilimele
http://www.google.ro/search?client=firefox...%83utare+Google
arond
Ce mai e de spus e ca "cache" e un concept mai general, nu numai legat de procesoare.

Cache: un loc in care stochezi pe termen scurt informatie, pentru motivul ca accesul ei local e mai "ieftin" decat accesul in locul in care se afla ea la origine.

Acelasi lucru se intampla si in browserul de web (daca folositi Internet Explorer, setarile "Tools/Internet Options" => "Temporary Internet files"), cand se stocheaza local paginile accesate de curand, si sunt incarcate local (in anume conditii) tocmai pentru a scuti ceva trafic. Iar exemplele sunt nenumarate.

De asemenea, castigul de performante obtinut prin folosirea unui cache depinde in mare masura de modelul ("pattern"-ul) de accesare a resurselor. Asta ca sa demontam mitul ca un cache mai mare creste intotdeauna performantele - intotdeauna exista o limita dincolo de care castigul de performante devine neglijabil sau chiar dispare.

Discutia poate deveni foarte lunga (cache coherency, etc), dar deja am obosit smile.gif..

Numa' bune.
Lolek
QUOTE(vv @ 6 Oct 2005, 17:52)
Pe scurt: nu.
*


negativist baiatu asta...

cum adica "nu" ? ba e foarte buna memoria cache, you dirty bit.
vv
Bei nenea cu castravetele, cum adica eu negativist? Neg cu hotarare - NU sunt negativist. Nu, nu nu.

Ii explicam omului cat am putut eu de detaliat ca in acelasi calculator pot coexista pasnic memorii cache L1 si L2. De fapt, asta se intampla in 99% din PC-urile din ziua de azi (m-am sfiit sa zic 100% ca cine stie ce rable mai sunt inca in viata... desi pana si calc. meu de acasa are si L2).
Valentine
QUOTE(steph @ 6 Oct 2005, 18:50)
nu mi-a dat princ ap ca o sa gasesc asa ceva pe google.

ca o paranteza acese tipuri de memorii l1 si l2 se folosesc la tipuri diferite de pcu`ri ca asta e intrebarea de baza in jurul careia trebuie sa ma invart.
*


Pe scurt: grav!
Lolek
QUOTE(vv @ 6 Oct 2005, 20:38)
Bei nenea cu castravetele, cum adica eu negativist? Neg cu hotarare - NU sunt negativist. Nu, nu nu.
*



laugh.gif

adevarul e ca ar trebui spus ce fel de training vrea omul: functional, fizic, istoric...cache-ul L2 fu ditai revolutia...mai ceva ca castravetii, si astia cand au aparut au facut ravagii pe piata de legume-fructe a analfabetilor alora cu picturile din pesteri (aia de care zice lumea ca aveau Cunoasterea Suprema si Intuitia Sacra, dar care n-aviau castravieti mai nene...). Cacheuitul e ca gradinaritul...odata ce s-a apucat omenirea de cacheuit, n-a putut sa se mai lase, si s-a ajuns in situatia asta nasoala, unde nu mai e felu' doi fara salata si nici memorie fara cache...
steph
eu tocmai legat de pcurile alea preitorice rveau date care era treaba cu cache L1 si cache L2.

in weekend cand o sa ma ocup si culeg toate informatiile o sa pun minunea aici sa vedeti ce a iesit.

pana atunci multam de informatii smile.gif
ashu
QUOTE(vv @ 6 Oct 2005, 20:38)
desi pana si calc. meu de acasa are si L2).
*


Io-te ca nu-s singurul cizmar care umbla cu pantofii rupti. smile.gif
bertro
steph, memoria cache a procesorului nu "prelucreaza" nimic. este doar o memorie mult mai rapida decat RAM-ul si care tine datele si instructiunile "mai la indemana" core-ului, pentru ca daca ar fi sa le extraga direct din RAM, numarul de instructiuni pe secunda ar scadea muuult de tot.

daca vrei sa vezi la ce e buna, fa o analogie in felul urmator: se ridica greu geamurile de la portiere si vrei sa ungi mecanismele cu niste ulei. Ai bidonul de ulei (RAM-ul) dar nu poti turna direct din el pe macara, asa ca incarci mai intai uleiul intr-o seringa (cache), care chiar daca e mai mica, e mult mai usor si rapid de utilizat. L1 si L2 inseamna Level1 si Level2.]

cu cat mai mult L2 cache, cu atat mai bine. valabil pt cache-ul oricarui device, de la cdplayere portabile, la HDD-uri.
Lacaru
Din cate imi aduc eu aminte, L1 cache este o memorie care se afla in interiorul procesorului (in core) si ruleaza la frecventa lui de tact (=> accesul este foarte rapid). Fiind destul de scumpa cantitatea de cache L1 e mica (64K, 128K). L2 este memoria cache care se afla la PC mai vechi (386,486, 586, PI) pe placa de baza si era de ordinul 256K, 512K si chiar 1024K. Incepand cu PII aceasta memorie a fost integrata pe placuta procesorului (Procesoarele pe slot).
Din pacate nu mai stiu exact la ora actuala care mai este treaba. S-ar putea sa se fi renuntat la L2 si sa se fi marit considerabil cantitatea de L1.
bertro
nu s-a renuntat. asa cum spui tu L2 este integrat pe pastila procesorului si traieste bine-merci si la ultimele modele de procesoare. Spre deosebire de L1 care e divizat in "data cache" si "instruction cache", L2 e "ghiveci".

iata diagrama procesorului de ultima generatie Athlon 64 FX-51 (in jumatatea dreapta se vede L2 cache de 1 mega, iar in stanga lui, cu o culoare mai deschisa de o parte si de alta a "bus unit", se vede L1, respectiv data cache si instruction cache)

user posted image
cosmin_m
Mai sunt niste algoritmi destul de dajtepti care anticipeaza de ce segment al programului rulat are nevoie procesorul in pasul imediat urmator si il plaseaza in cache-uri.
Foarte multe detalii nu stiu, dar am citit si eu cate ceva tangential pe subiect, si de despre algoritmul asta trebuie sa vorbesti. Ca idee, are "hit rate" de peste 90%, adica cand procu are nevoie de segmentul imediat urmator de program il gaseste in cache (nu stiu care, L1 sau L2).
Ce mai stiu este ca ala L1 e foarte mic, probabil ca are rol de buffer temporar pentru procesor, pentru lucrul cu variabilele, e la nivel de kb oricum (gen 64, 256).
L2, pe proacele mai serioase gen Xeon e la nivel de 2Mb. Pe un alpha e undeva pe la 8Mb (astea sunt pe 64 de biti). Presupun ca aici se incarca segmentele programului.
La o prima interogare a memoriei proprii asta mi-a iesit. Dar ar trebui sa te poata ajuta google mai departe. Cauta si pe DC cartea aia cu depanarea hardware a calculatoarelor, cele n-spe serii, e o lectura foarte interesanta.
bertro
anticiparea asta se numeste "branch prediction" si este necesara pentru a nu se pierde timp la executarea instructiunilor-ramuri (de genul if - else) in pipelines.

exemplu: sa spunem ca ai in pipeline "daca x este adevarat, sari la linia y". dar restul pipeline-ului e ocupat cu alte instructiuni si cea de comparare a lui x inca nu a intrat. procesorul ar trebui deci sa astepte sa se execute tot pipeline-ul pentru ca instructiunea de comparare a lui x sa intre si ea la rand si sa fie validata sau nu. asta ar consuma cicli si ar incetini executia. Asa ca procesorul foloseste algoritmi (mai mult sau mai putin complecsi, "statici" sau "dinamici") prin care incearca sa prezica daca x va fi sau nu adevarat inainte sa-l verifice efectiv. si pe baza predictiei astea (care, intr-adevar cica e adevarata in 90% din cazuri), incarca in pipeline direct de la linia corespunzatoare. daca atunci cand ajunge sa compare x, predictia se dovedeste incorecta, face flush la pipeline si se duce unde trebuie cu o pierdere foarte mica de timp. deci e un fel de "win-win situation", ori executia e mai rapida (in cazul in care predictia e adevarata) ori timpul de executie e cel care ar fi fost si fara predictie (+timpii necesari flush si reincarcare pipeline).
steph
multam fain. deja am inceput sa ma mai luminez in problema asta. smile.gif
vv
Stai sa vezi cand ajungi la concursurile de frumusete - alea cu Miss Rate si Miss Penalty. Atunci o sa poti sa-i explici si lu' nenea lacaru de ce e nevoie de L2.
steph
multumesc tuturor pt. info. de pe aceasta pagina. zic eu ca am legat un raspuns acctebail la intrebarea profei. maine dim vad si parerea ei . smile.gif
steph
si dupa ce am cautat eu si v-am batut la cap aici ... varianta profei.

memoria cache level 1 se folosea in trecut pe sistemele ce rulau cu DOS iar memoria level 2 se foloseste la compurile care ruleaza pe windows ...
bertro
intreab-o daca atunci cand si-a procurat CPU-ul de la magazin a trebuit sa declare ce sistem de operare urmeaza sa instaleze pe masina aia, ca sa stie oamenii ce tip de proc sa-i vanda: din ala cu L1 sau din ala cu L2 243.gif
mai intreab-o daca e adevarat ca masinile care ruleaza UNIX sau sisteme alternative de operare nu au nici L1 nici L2 si daca e adevarat ca ele ar folosi de fapt un L3 care e ascuns utilizatorului de windoze 243.gif
ashu
Bertro, la ce diferenta exista intre salariile din invatamant si salariile din industria IT , era de asteptat ca profa aia sa zica asemenea bazaconie. Daca ar fi stiut cu ce se mananca calculatoarele, n-ar fi stat pe cateva milioane.
bertro
just. si-i mai vezi pe unii ca se plang in fiecare toamna la teveu ca vai ce greu e examenul de titularizare. o fi ea lipsa de cadre in invatamant, dar chiar sa ia toti repetentii de prin facultati si sa-i faca profesori... mai ales Universitari! pai cum pe Leul meu sa-i invete astia carte pe altii daca ei nici pentru sufletul lor nu stiu??
de "redactorii IT" de la unele publicatii de presa nici nu mai zic... in frunte cu Lucian Balbuta.
era vorba aia "in romania toti se pricep la politica, sport si masini". ar trebui bagat si "calculatoare" in lista de skills a romanului. ca in vechile reclame la myX
steph
astept sa citeasca ... referatu si raspunsul meu la intrebarea ei ... sa vad ce imi va spune data viitoare smile.gif
bertro
sper ca i-ai pus in referat si poza de mai sus cu athlonul, sa vada tov profesoara ca L1 si L2 inca mai coexista si or sa coexiste inca multa vreme de-acu incolo, chiar daca ei i-e greu sa priceapa.
steph
dap si poza este pusa biggrin.gif si explicat in subsol ce se petrece acolo biggrin.gif

sper sa il citeasca ....
Liviu M
QUOTE(steph @ 10 Oct 2005, 11:14)
si dupa ce am cautat eu si v-am batut la cap aici ... varianta profei.

memoria cache level 1 se folosea in trecut pe sistemele ce rulau cu DOS iar memoria level 2 se foloseste la compurile care ruleaza pe windows ...
*



Eu chiar sunt curios ce v-a zis profa de fapt.
Nu de alta, da' Intel a folosit prima data memorie cache la 486, prin 1989, cand SO "suveran" era DOS-ul. Iar memoria cache L2 au "bagat-o" prin, coincidenta, 1995. Adica la inceputul sfarsitului pentru DOS si inceputul erei Windows.
Asa ca, pana aflu exact (eventual cuvant cu cuvant) spusele profei, inclin sa cred ca ai inteles tu gresit.

avathan
QUOTE(bonzai @ 6 Oct 2005, 18:52)
Vezi ca la Automatica in anul3, sem2 era o materie SMP unde se prezenta memoria cache. Poti cauta cursul pe net.
*


corect ...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.