Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: control medicina muncii
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
avathan
Am si eu o intrebare -sfatuitorul meu legal e plecat momentan biggrin.gif

Fiind data urmatoarea situatie..

1.contract de munca deja semnat si nu eniimic pomenit in el de valabilitatea lui in cazul refuzarii controlului de medicina a muncii

2.http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/53_2003.php
(asta invoca angajatorul)
angajatorul are dreptul sa spuna ca un contract de munca este nul daca nu ai avizul de la medicina muncii ?
mentionez ca mare parte din control a fost facut...
si mai e o amarata de radiografie care nu am timp s-o fac ///...///
Ov
din cate stiu, examenul medical (complet) este obligatoriu la angajare !
avathan
QUOTE(Ov @ 18 Oct 2005, 11:22)
din cate stiu, examenul medical (complet) este obligatoriu la angajare !
*


exact la acest obligatoriu ma refer...
adica inainte de semnarea contractului ? daca a fost semnat contractul ?
ideea e ca nu imi place cum pun problema...nu ca nu vreau sa fac amarata aia de radiografie...
bertro
si eu stiu la fel.
si chiar daca nu ar fi obligatoriu prin lege, iar tu refuzi cererea firmei de a-l face, iti poate desface contractul de munca pentru indisciplina.
avathan
QUOTE(bertro @ 18 Oct 2005, 11:27)
si eu stiu la fel.
si chiar daca nu ar fi obligatoriu prin lege, iar tu refuzi cererea firmei de a-l face, iti poate desface contractul de munca pentru indisciplina.
*


eu am dat un link acolo si NU SCRIE NIMIC DE ACEST gen...

LucVer
Pai eu cred ca e destul de sugestiv ceea ce scrie aici:
QUOTE
Art. 27.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.
(4) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.


Este extras chiar din legea 53/2003. smile.gif Boldurile imi apartin.

Daca te afli in situatia de la alineatul (3), totul se rezolva prin acordul dintre tine si angajator. Daca el nu e de acord sa-ti primeasca avizul dupa incheierea contractului de munca, asta e! Cred ca trebuie sa te reorientezi! smile.gif
rtulea
In momentul in care ti-ai facut dosarul de angajare firma ti-a dat o fisa in care erau trecute analizele medicale necesare. Daca nu le-ai facut este treaba ta dar erai obligat sa le faci pe toate inainte de a semna contractul.
avathan
QUOTE(LucVer @ 18 Oct 2005, 12:35)
Pai eu cred ca e destul de sugestiv ceea ce scrie aici:
Este extras chiar din legea 53/2003.  smile.gif Boldurile imi apartin.

Daca te afli in situatia de la alineatul (3), totul se rezolva prin acordul dintre tine si angajator. Daca el nu e de acord sa-ti primeasca avizul dupa incheierea contractului de munca, asta e! Cred ca trebuie sa te reorientezi!  smile.gif
*


multumesc
cred ca am lamurit-o
se poate inchide din punctul meu de vedere
crintea1949
Codul Muncii actual aprobat prin Legea nr. 53/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2005 cu modificaruile la zi , referitor la starea de sanatate a persoanei angajate prevede urmatoarele >
Art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage nulitatea contractului de muncă.
(3) În situația în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul avizului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
(4) Competența și procedura de eliberare a avizului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului sau felului muncii fără aviz medical, sunt stabilite prin legi speciale.
(5) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(6) La angajarea în domeniile sănătate, alimentație publică, educație și în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita și teste medicale specifice.
Art. 28 Avizul medical este obligatoriu și în următoarele situații:
a) la reînceperea activității după o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de muncă având expunere la factori nocivi profesionali și de un an, în celelalte situații;
cool.gif în cazul detașării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, dacă se schimbă condițiile de muncă; (modificat cu OUG 65/29/06/2005 M.Of.576/2005).
c) la începerea misiunii, în cazul salariaților încadrați cu contract de muncă temporară;
d) în cazul ucenicilor, practicanților, elevilor și studenților, în situația în care urmează să fie instruiți pe meserii și profesiuni, precum și în situația schimbării meseriei pe parcursul instruirii;
e) periodic, în cazul celor care lucrează în condiții de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătății și Familiei;
f) periodic, în cazul celor care desfășoară activități cu risc de transmitere a unor boli și care lucrează în sectorul alimentar, zootehnic, la instalațiile de aprovizionare cu apă potabilă, în colectivități de copii, în unități sanitare, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătății și Familiei;
g) periodic, în cazul celor care lucrează în unități fără factori de risc, prin examene medicale diferențiate în funcție de vârstă, sex și stare de sănătate, potrivit reglementărilor din contractele colective de muncă.
Art. 29 (1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea.
(2) Modalitățile în care urmează să se realizeze verificarea prevăzută la alin.(1) sunt stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil, de statutul profesional și de regulamentul intern, în măsura în care legea nu dispune altfel.
(3) Informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor, nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale.
Cu sanatate
simon
Spui ca ai semnat contractul de angajare in munca dar el este valabil doar dupa inregistrarea la Inspectoratul de Munca iar acolo nu este primit spre inregistrare decit daca este insotit si de dosarul medical (brosura aceea alba scrisa cu verde) completat de medicul de medicina muncii.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.