Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: baia de ulei.
DaciaClub - Forum Dacia > Dacia Sandero > Probleme tehnice - Dacia Sandero
vasile12
daca lipesc baia de ulei cu poxipol...mai curge ?
BLUE R 19
Tine mai bine daca o lipesti cu "Super Glue", asta atata timp cat n-o supui iarasi la efortul care a fisurat-o initial, vorbersc serios.
Trebuie aplicat bine, baia demontata si aplicat din abundenta pe ambele parti ale fisurii, nu trebuie sa degresezi prea bine, asta pt. ca Superglue se activeaza in prezenta de umiditate/grasime.
cris06
Daca e din Al mai bine tine prin sudura sau inlocuire!
cosstti
Mai bine alameste-o daca este din tabla de otel.
spik1
Fara doar si poate trebuie sudata, altfel mai mult te complici.
Sudare tig/wig si este ca noua!
Daca esti din Bucuresti te pot ajuta.
klaus
QUOTE(BLUE R 19 @ 19 Feb 2016, 21:50)
ca Superglue se activeaza in prezenta de umiditate/grasime.
*

Zice lumea mai documentata, la https://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate, ca uleiul nu produce prea mare aderenta la cyanoacrilat, ba mai mult, e folosit pentru a reduce aderenta superglue-ului:
QUOTE
The separation process can be accelerated by applying vegetable oil near, on, and around the glue

Asta cu "nu trebuie degresat pre bine" e o noutate pentru mine in domeniul adezivilor. In toata experienta mea de viata si lucru cu adezivii nu am gasit pana acum unul sa lipeasca pe ulei sau grasime...
BLUE R 19
Aplicarea de ulei / apa langa sau pe lipitura "poate" accelera indepartarea acesteia, in ceva timp, dar pe piele (oricum nu este un proces rapid, pt. ca Superglue nu se dizolva in ulei); de fapt se inmoaie pielea, detasandu-se odata cu lipitura un strat din aceasta (infim/micronic), este in fapt o exfoliere, fiind normal ca un adeziv sa aiba efectul asta, cu atat mai mult Superglue; procesul de crestere a pielii ajuta deasemea, precum si actiunea mecanica, ca doar pielea mai este atinsa, flexata.

Am spus ca nu trebuie degresat prea bine, nu aplicat in balta de ulei (baia de ulei demontata pt. acces bilateral, totusi ar fi interesant daca are efect aplicarea peste fisura supuranda, doar la exterior, cu uleiul in baie). Eu in general cand vopsesc ceva sau aplic un adeziv (folosesc Super Glue la multe lucruri si de mult timp; unii sunt cu "WD 40", eu cu "Super glue") sunt maniac la degresare, cu periuta, carpa si benzina sau alcool, dupa caz; in cazul Super Glue am observat ca nu este nevoie, ba chiar se lipeste mai bine si mai repede, mai mult am vazut si un documentar, despre inventarea si utilizarea lui in al doilea razboi mondial, fiind utilizat in inchiderea ranilor (sange, grasime, sudoare, mizerie, tarana...), de atunci studiez si sunt mai atent la limitele acestui adeziv, chiar am inceput sa-l folosesc daca am vreo unghie rupta ( in momentul asta am lipita o unghie rupta vreo 5 mm, este minunat, altfel stateam cu un colt care urma sa se agate de orice pana sa creasca), sau anumite jdrelituri, taieturi cu portiuni partial desprinse). Superglue in strat subtire este rigid si se intareste mai repede, cand aplici balta, dureaza mai mult intarirea si masa rezultata permite o semimaleabilitate. Superglue nu se dizolva in nimic ( benzina, acetona, diluant) din ceea ce nu afecteaza si materialul care a fost lipit (daca a picat pe material textil..."Ghinion". Polietilena (nylon-ul) se lipeste superficial, la efort se separa straturile, totusi am reusit sa lipesc si bacul unei baterii, care este dintr-un amestec de polietilena si polipropilena, asta ca nu era solicitare mecanica, plus ceva umplutura... deci rezista si la acidul din baterie. Chiar si unde nu lipeste eficient, este bun pt. rigidizarea prinderii, cuplat cu alte tipuri de asamblare.
spik1
Lipirea bailor auto de ulei este frectie la picior de lemn. Totusi poate fi o solutie de moment in caz de urgenta. Daca nu sunt conditii de sudare mai bine este cu un petec prins in popnituri cu adeziv intre. Bineinteles data baia jos si degresata f. bine!
Daca aveti acces la sudura atunci recomand aceasta procedura si evitati toate problemele.
Nici nu stiti cati vin la cateva zile, saptamanii dupa lipire si paralipire si asa ma "distrez" la indepartarea lipiciului!!!

klaus
QUOTE(BLUE R 19 @ 24 Feb 2016, 15:25)
Aplicarea de ulei / apa langa sau pe lipitura "poate" accelera indepartarea acesteia
*
Apa nu "poate" accelera, apa chiar accelereaza intarirea cynoacrilatului (intr-un mediu uscat intarirea e mult mai lenta). De ulei nu zice niciun producator ca ar intari cynoacrilatul, doar spune ca e rezistent la ulei, nu ca ar interactiona intr-un fel cu el.
QUOTE(BLUE R 19 @ 24 Feb 2016, 15:25)
Am spus ca nu trebuie degresat prea bine,
*
Eu personal nu cunosc adeziv care sa lipeasca pe suprafete uleioase, nedegresate complet.
QUOTE(BLUE R 19 @ 24 Feb 2016, 15:25)
mai mult am vazut si un documentar, despre inventarea si utilizarea lui in al doilea razboi mondial, fiind utilizat in inchiderea ranilor (sange, grasime, sudoare, mizerie, tarana...)
*
NU stiu ce documentar ai vazut, dar cu siguranta trebuie sa-ti schimbi furnizorii de documentare. Chiar daca cynoacrilatul a fost descoperit intamplator in 1942 cand se cautau plastice pentru catarile de arme, el a fost abandonat si neutilizat pana prin anii '50. Inventatorul lui spune ca ar fi fost folosit ca adeziv de rani in luptele din Vietnam (anii 60), nicidecum in WW2. (o sursa)
QUOTE(BLUE R 19 @ 24 Feb 2016, 15:25)
Superglue nu se dizolva in nimic ( benzina, acetona, diluant) din ceea ce nu afecteaza si materialul care a fost lipit
*
Cynoacrilatul bazat pe etil se dizolva in acetona, methyl ethyl ketone, nitromethane si dimethylformamide. Cinoacrilatii bazati pe metil se dizolva in nitromethane sau dimethylformamide. (sursa). Eu personal stiu o groaza de materiale care se pot lipi cu superglue-ul dar care nu se dizolva in acetona...

Pe scurt: ai incercat sa lipesti 2 bucati de materiale care au o suprafata usor uleioasa (le ungi cu o vata cu ulei, sa fie putin ulei pe ele) cu cynoacrilat? S-au lipit?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.