Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Lodgy dCi 107 CP - consum prea mare?
DaciaClub - Forum Dacia > Dacia Lodgy > Dacia Lodgy
rav
Am achiziționat de curând (SH) un Lodgy Laureate, motorizarea Diesel de 107 CP (K9K-R8), 83.000 de km rulați, producție 2014. Am avut înainte tot un Lodgy cu motorul de 90 CP, pe care l-am vândut la 190.000 de km. Ce mă îngrijorează: mi se pare că cel nou, de 107 CP, are consumul sensibil mai mare. Dacă pe cel vechi în regim de condus fără stres (adică nici sportiv, dar nici economic) scoteam extraurban un 5,5 l/100 km, pe cel nou media din CB pentru același regim este undeva pe la 6,5 l, adică aproape un litru în plus, iar dacă conduc «la consum» (dar fără subturare) nu reușesc să cobor sub 5,9 l - în condițiile în care pe motorul de 90 CP cu condus «la consum» obțineam uneori și 4,5l. Am dus mașina la Meridian, unde nu a ieșit nici o eroare la testare, și mi s-a spus că e normal pentru acest motor și diferența de consum se datorează celor 17 cai-putere în plus și reglajului diferit al cutiei de viteze (6 trepte vs. 5 trepte). Înainte de a continua investigațiile, mă poate ajuta cineva din experiența sa cu un consum comparativ - e normal, adică, pentru motorizarea asta? Am mai citit pe forum despre motorul acesta, dar nu știu cât de relevantă este experiența de pe caroserii diferite.

Ce ar putea influența așa mult consumul, dacă totul e în regulă tehnic? Uzura anvelopelor, barele de portbagaj transversale, care să reducă aerodinamica?

Și încă ceva: mă gândeam că ar ajuta la scăderea (sau, să zicem, optimizarea) consumului instalarea unui pilot automat (cruise control) - dincolo de confortul la drum lung. Mașina are din fabrică limitator de viteză, dar nu reușesc să aflu din ce găsesc pe net dacă suportă nativ funcția - implementată în injecție - sau trebuie folosit unul aftermarket. În al doilea caz, îmi puteți recomanda un model/o firmă de încredere?

Mulțumesc.
roland
In primul rand ai CB-uri diferite, adica ce vreau sa zic este ca atunci cand am schimbat eu tabloul de bord, valoarea consumului mediu s-a schimbat.

CB-ul vechi imi arata o valoare, asta nou arata mai mult. Cel vechi era foarte apropiat de consumul plin-la-plin, cel nou e bine peste (si la consum mediu si la valoarea absoluta de litri consumati, in loc de 5% sa zicem imi arata 6%).

Fa tu consumul plin-la-plin si compara-l cu consumul plin-la-plin al masinii vechi, daca-l ai. Abia atunci poti spune daca masina noua consuma sau nu mai mult. Valoarea de pe CB poate sa nu fie reala, cel vechi putea arata mai putin, asta nou mai mult => diferenta mare.

20 Jul 2017, 09:29:
Legat de limitator si cruise control, din cate stiu eu, ele vin impreuna. Daca te uiti pe site, optiunea e pentru ambele, si la masina mea e la fel (Fluence).

Totusi, am vazut ceva poze unde pe buton apare doar limitatorul, intr-adevar, deci nu prea inteleg...
george75m
La un Lodgy DCI 1.5 109 CP, 6 trepte, din 2016, am consumul mediu indicat pe CB 5.0 l/100 Km.
La pompa, imi iese un consum mediu de 5.5-5.7 l/100 km.
Calculul este pt. extraurban, mers linistit 100-110 Km/h, 70Km/h in localitati), 5 persoane la bord, AC pornit.
rav
Consumul de care vorbesc, de 6,5 l/100 km - specific dacă nu s-a înțeles - l-am obținut la drumuri lungi (unul de 700 km dus-întors, altul 950 dus-întors, deci exclusiv extraurban). Nu am calculat consumul la pompă, este adevărat, ci doar cel indicat de CB.

@george75m Nu sunt sigur că avem același motor, ce cod e trecut în talon la tine? Tot K9K-R8? În principiu, cam cu același stil de condus de care zici («mers linistit 100-110 Km/h, 70Km/h in localitati») am avut un consum pe CB de 5,9 l - și cu mașina mai puțin încărcată decât a ta.

În fine, până la urmă nu atât consumul în sine e o problemă, ci mă gândesc să nu fie altceva care nu funcționează cum trebuie, de asta întrebam ce-ar mai putea să fie/ce să mai verific...

@roland Modelele de până la facelift-ul de anul acesta nu aveau ca opțiune Cruise Control (pilot automat/tempomat), doar limitator de viteză. Laureate-ul îl are acum inclus ca funcție standard. Oricum, ideea e că mașina pe care o am nu are decât limitator, nu și CC.
torquemada
În 2014 era Euro5, adică motorul e K9K 846 de 110CP.

Orice consumator electric influențează consumul (ai DRL dar mergi cu faza scurtă ziua), presiune neconformă, probleme tren rulare (roți înfrânate), bare transversale, etc.

Până la apariția modelelor Dokker Stepway, injecția nu știe decât de LV(limitator viteză) nu și de RV(regulator de viteză), oricum pe RV consumul crește cu până la 0,5L

K9K 612 90CP euro5, același de pe Logan II și Duster ph2
rav
În talon motorul este trecut Euro 5 79 kW / 107 CP. Nu-mi dau seama dacă e același lucru cu cel de 110 CP de care zici. Pe ce modele Dacia/Renault se mai găsește? (întreb tot în ideea de a face comparații de consum, chiar dacă-s caroserii, deci aerodinamici diferite)

Mașina are într-adevăr montate bare transversale, la care fostul proprietar a pierdut cheia, așa că nu le-am dat momentan jos, fiindcă nu m-am gândit că ar putea influența prea mult consumul. Anvelopele sunt Continental-urile originale, dar iarăși nu-mi vine să cred că ar putea contribui sensibil la asta. Nu există probleme la trenul de rulare, cum ziceam am făcut deja o vizită la o reprezentanță unde i-am făcut o inspecție atât mecanică, cât și pe tester. Dacă nu apare nici o eroare, ar fi totuși posibil să existe o problemă, sau mă stresez degeaba - ăsta e motorul?

Legat de regulatorul de viteză, dacă nu există nativ funcția, mi-ai putea recomanda unul aftermarket - sau nu merită așa ceva, din punct de vedere al fiabilității?
george75m
Cu functia ECO activata si mers constant la vreo 90Km/h, fara AC, am obtinut chiar si 4.2l /100 pe CB.
rav
Mulțumesc. A mea nu are funcție ECO.

Am găsit între timp acest site: https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/1...000&powerunit=2 - și se pare că totuși un consum mixt de 5,8 l/100 km e uzual.

Vă mai țin la curent după ce reușesc să dau jos barele transversale și schimb pneurile...
roland
Fa consumul la pompa. De doua sau trei ori, macar.
Asa iti faci o idee daca CB-ul indica ok, apoi vezi tu mai departe.

La Logan am avut CB care indica ok, l-am schimbat in garantie cu unul nou care indica mai putin.
La Fluence am avut CB care indica ok, l-am schimbat in garantie cu unul nou care indica binisor mai mult.

Adica am schimbat tabloul de bord, ca sa se inteleaga.
Fa consumul la pompa.
torquemada
Dacă VIN-ul mașinii conține UU1JSDBC8 e motor de 110CP


CONSUMURI SI EMISII**
Ciclu complet (l/100km) 4,4
Ciclu urban (l/100km) 5,3
Ciclu extra-urban (l/100km) 4,0
Emisii CO2 (g/km) 116
rav
@torquemada Primele 9 caractere din seria de șasiu sunt UU1JSDBC6

@roland Cum ai schimbat pe garanție CB-ul? Pe ce motiv, adică - cel al indicării eronate a consumului?

Am mai făcut în acest sfârșit de săptămână un drum de cca. 400 km. Consum mediu indicat: 6,4 l /100 km. Stil de condus: liniștit, ne-«sportiv». În toamna trecută am scos în condiții asemănătoare, pe aproximativ aceeași rută, cu Lodgy-ul vechi cu motor de 90 cp, un consum mediu de 5 l / 100 km. Nu știu ce să mai cred...

O să încerc săptămâna viitoare să calculez un consum «la pompă».
torquemada
Lași consumul mediu* și te uiți la benzină(mă rog, carburant) consumată de la ultimul reset.

*consumul mediu se face ținând cont de :
-benzină consumată (chit că resetezi din manetă și arată 0.0 L/100 el ține minte ce ai avut de la prima pornire a mașinii dacă nu s-a resetat TdB via diagnoză)**
-kilometraj parțial 1 sau 2
-viteză medie (chit că resetezi din manetă și arată 0m/h el ține minte ce ai avut de la prima pornire a mașinii dacă nu s-a resetat TdB via diagnoză)**

Rezervorul e de 50L, dar 8 pavele de motorină = 45L, 1 pavelă are cam 5L și când se consumă jumătate din ea se stinge pavela respectivă, deci dacă ai 50L în rezervor și 8 pavele vei consuma cam 7,6L până se va stinge pavela 8.
**fără date statistice(pe minim 3ani) nu puteți emite idei
roland
Cum am spus, am schimbat tabloul de bord. Era defect.

Mie imi indica eronat atat consumul mediu cat si numarul de l consumati. Arata mai mult, statistica de vreo 2 ani.
torquemada
Pentru că TdB nu se poate oficial reprograma l-au schimbat.

Algoritmii de calcul se pot modifica în caz de eroare, fără a schimba tot TdB, cu condiția ca defectul să fie soft.
roland
Pentru ca facea turometrul zgomot smile.gif
Robbyman
Eu am un consum de 5,5 %, realizat cam in aceleasi conditii cu tine. La 110 km/h, am 2000 de rot/min in treapta a 6-a. Intre 80 si 110 km/h folosesc treapta a 5-a. Pe megane aveam un consum de 5,2 -5,3 % cu acelasi motor.

Cred ca problema sunt barele transversale.
iononick
buna ziua

utilizator de lodgy, din decembrie 2015, lodgy laureate, 110 CP, 6 trepte
consumul depinde foarte mult de ce anume pui in exteriorul masinii, de cauciucuri, de stilul de condus.
Mediile la mine sunt:
autostrada 6,2%, 138 kmph, Cruise Control
drum national 5,1%, 108 kmph, cruise control cat de mult se poate
oras (Bucuresti) 5,8-7,25 in functie de perioada. Zilele astea, scoala si aglomeratie vad ca se mentine cu incapatanare la un 6,4%, recunosc ca merg ponderat, calm, fara accelerari de curse.
cel mai mic consum obtinut, 2,4 % intr-a 6-a, de la Craiova la Bucuresti, cruise control pe la 86 kmph, constant cat s-a putut. (am plecat cu 10 l de motorina in rezervor si-am mai avut si-a doua zi cat sa ajung la pompa fara sa faca figuri, uitasem sa-i fac plinul la timp la Craiova si n-am mai oprit pe drum)
rav
Revin cu o concluzie după alți 3000 de km rulați. În octombrie am schimbat anvelopele Continental cu care era mașina echipată de la cumpărare cu niște Micheline CrossClimate+. Deși nu mă mai așteptam, am obținut în sfârșit o reducere sensibilă de consum, apropiată de valorile de care vorbiți voi: 5,8 l/100 extraurban cu mașina plină (2 adulți + 4 copii și bagajele aferente, condus "normal", fără stres de a obține consum mic) și 7 l/100 urban (față de 8-8,5 l/100 înainte, în condiții relativ similare - trafic de București, semi-aglomerație de dimineață și amiază). Aviz celor interesați, chiar nu credeam că pneurile pot face așa diferență smile.gif
roland
Nu fac pneurile asa de mare diferenta, sigur. Poate un 0 si ceva, nu 1l.
petreb
Pentru Lodgy 1.2 Tce benzina ce consumuri urban/extraurban aveti? Eu extraurban pentru o masina din 2013 obtin 5.1 , dar urban imi ia 9 sau 10. Asta cu 30 secunde-1 minut lasat pornit motorul inainte de plecari si opriri. Oare e mare consumul urban avand in vedere ca traficul e moderat, nu e aglomerat, fara folosirea aerului conditionat?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2021 Invision Power Services, Inc.