Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Dacia macheta
DaciaClub - Forum Dacia > Oldtimers > Oldtimers
bonnygy
Hop si eu pe aici...

Si eu m-am apucat de aceasta macheta. Dar nu va fi rosie, ci Alb40, in incercarea de a crea macheta vechii Dacii din familie.
Neavand talent si nici rabdare la vopsitorie, am apelat la cineva pasionat si priceput, care mi-a transformat capota (asta fiind deocamdata singura piesa de caroserie aparuta). Vor urma si celelalte piese rosii.

Apoi, am inceput sa imi pun intrebarea: oare motorul Daciei noastre nu ar putea sa devina functional? La montaj am observat ca ar fi suficient loc in bloc si in baie sa plantam un mic agregat electric.
Asa ca am trecut la treaba. Achizitionat numerele 5,6,7 si 8 ale revistei care contin piesele motorului si am inceput sa dau cu toporul in el. Am luat cel mai mic motor din cutia cu maimute, am frezat blocul si baia... La baie, a trebuie sa zdrobesc unul din stalpii de montaj. A ramas si o gaura oribila in baie, dar fiind dedesubt nu este vizibila si ma voi folosi de ea sa trag legaturile electrice.
Axul s-a potrivit perfect in gaura volantei. Acum incerc sa gasesc o modalitate de a fixa si centra in acelasi timp motorasul.
Stiu, arata grosolan, dar avand in vedere ca vine acoperit de baie si fiind dedesubt, ma deranjeaza prea putin.

Am integrat un mic rulment in ventilatorul alternatorului. Acum se invarte lin, fara sa mai agate.
Am improvizat o fulie dintr-o saiba de 4 mm si fulia din pachet. Lasam sa se usuce bine (lipit cu poxipol)... apoi vedem daca incarca.

Am montat si toate celelalte furtunase si ganganii. Tot ce imi mai trebuie este o curelusa mai performanta. Cea din pachet zici ca este o bucata de teava... prea rigida. Voi cauta una de casetofon sau de videou. Chiar si asa, sunt multumit deocamdata.
Nu stiu cum procedati voi, dar eu am preferat sa mai scurtez din furtunasele care se fixeaza la ambele capete. Pare mai realist. Cele cu un capat liber le las in pace deocamdata.
Am mesterit si un postament nu prea estetic pentru motor, oricum, nu ma deranjeaza, l-am facut mai mult pentru protectie, oricum va disparea cand motorul va fi montat pe caroseria machetei.

In sfarsit... dupa mai multe planuri ratate, incercari, transpiratie, injuraturi, tigari sudate... scanteieste, benzineste... si a pornit. Un video cu agregatul...

https://www.youtube.com/watch?v=gjzTa6Q57OA&feature=youtu.be

Avand in vedere ca operatia a reusit, iar pacientul este viu, am luat hotararea de a transforma si celalalt motor. Intrucat nu stiam cat vor rezista piesele de plastic la frictiunea din timpul functionarii, am luat hotararea si am inserat rulmenti, atat la alternatoare, cat si in ventilatoare. Un pic de ajustari ale pieselor, adaugate altele si merge. Singura piesa care nu a fost compatibila cu aceasta modificare a fost fulia volantei, asa ca m-am lipsit de ea. Pentru cei care vor sa incerce, cautati prin poduri, garaje sau alte catacombe, casetofoane vechi, videouri sau alte electronice prajite sau inutile si scoateti din ele fuliile, curelele si alte piese mici. Va vor folosi candva.

Un video cu gemenii


https://www.youtube.com/watch?v=JzyQ9s2q974&feature=youtu.be

Diverse fotografii cu modificarile

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

95bogdi
la comanda se aduce si alta culoar e? sau se revopseste de cumparator ? blink.gif
Adrian Frigo
Nope,se livrează doar în Roșu 27. sleep.gif
Victor3001
Tot respectul pentru idee si pentru ca te-ai apucat de un asa proiect. Sigur o sa fie muuult mai misto decat macheta originala.
bonnygy
Am reglat putin relantiul...

https://www.youtube.com/watch?v=Grduqyp-QWA
bonnygy
Cam asa arata macheta mea pana in acest stadiu.

user posted image

user posted image
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2021 Invision Power Services, Inc.