Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Pierderea / furtul actelor in strainatate
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
gibonu
Hai noroc la toata lumea.

N-am pierdut si nu mi s-a furat nimic, insa am fost zilele trecute implicat direct direct in procesul ulterior pierderii / furtului actelor in strainatate.

Nu stiu sigur daca a fost furt sau pierdere insa acum chiar nu mai conteaza.

Locul si data: Franta, Lyon, sambata 17.03.2018, ora 13:00.

Prima actiune: sunat la banca emitenta a cardurilor pentru blocarea acestora.
Ideal ar fi ca numarul de urgenta pentru carduri sa fie salvat in telefon, ceea ce nu a fost cazul la mine pentru ca nu era cardul mele.
Astfel, se trece peste cautat numarul de urgenta pe site-ul bancii sau peste situatii mai putin placute precum bateria telefonului consumata, lipsa semnal, acces la Internet dificil, etc.

Ca fapt divers, din momentul in care am constatat lipsa cardului si pana cand am luat legatura cu banca emitenta au trecut maxim 10 minute, interval in care din card s-au extras 45 de euro. Ulterior, dupa blocare, cel de la banca mi-a spus ca in sistem s-au mai inregistrat incercari [esuate] de extras bani de pe card.

A doua actiune este obtinerea unui document numit "Titlu de calatorie" care este emis de catre consulatul Romaniei din tara respectiva. Acest document este o foaie A4, printata pe o hartie securizata, cu poza titularului [facuta la consulat] si alte date ale titularului precum data nasterii, inaltime, culoarea ochilor sau adresa domiciliului. Interesant mi s-a parut ca CNP-ul nu este trecut.
Titlu de calatorie este valabil 30 de zile de la data emiterii si permite o singura intrare in Romania.

Pentru identificarea celui mai apropiat consulat.
Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, sectiunea "Misiuni diplomatice": http://www.mae.ro/

[attachmentid=1628083259]

Se selecteaza tara: http://www.mae.ro/romanian-missions

[attachmentid=1628083260]

Aici apare lista consulatelor Romaniei din tara repectiva: http://www.mae.ro/romanian-missions#813

[attachmentid=1628083261]

Fiecare consulat are o pagina de Internet proprie, cu link direct spre coordonatele de contact: http://www.mae.ro/romanian-missions/3266#813

[attachmentid=1628083262]

Coordonatele de contact, unde cel mai important este numarul de urgenta, scris cu rosu: http://lyon.mae.ro/contact

[attachmentid=1628083263]

Cifra zero din paranteza se foloseste doar atunci cand numarul este apeleat de pe un telefon frantzuzesc, bineinteles fara prefixul 0033.
Recunosc ca nu am stiut asta, nu am putut lua legatura cu consulatul, am sunat un prieten din Paris, a rezolvat el problema si mi-a trimis numarul corect.

La acest numar de urgenta raspunde tot timpul cineva, indiferent de ziua sau ora apelului. Este un numar de telefon mobil care se afla in permanent in posesia unui angajat al consulatului, indiferent daca acesta este la consulat sau acasa.
Ideal ar fi ca inainte de plecarea din RO sa fie salvate in telefon numarul / numerele de telefon ale celui / celor mai apropiate consulate, in functie de traseul propus.

Am luat legatura telefonic cu consulatul si am fost rugat sa trimit prin e-mail biletul de avion si [daca era posibil] o copie a cartii de identitate a celui care solicita Titlul de calatorie.
Odata ajunsi la consulat toata treaba a durat maxim 10 minute: se completeaza o declaratie din care rezulta pierderea actului de identitate, se face poza, print, stampla, timbu sec si semnatura angajatului de la consulat.
Cel care solicita titlul de calatorie semneaza electronic, pe un mic ecran de la ghiseu.
Eliberarea titlului de calatorie este gratuita.

Nu in ultimul rand, doamna de la consulatul RO din Lyon a fost foarte operativa si serviabila. Mentionez ca dansa a trebuit sa vina de acasa intr-o zi nelucratoare.

In alta ordine de idei, stiu ca ceea ce am scris mai sus poate parea pueril atunci cand este citit din fotoliu de acasa, insa situatia reala cand constati ca ai ramas in curu' gol este cu totul alta si sper sa nu treaca nimeni prin asta.

Inutil sa mai mentionez faptul ca in lipsa unui act de identitate nu se pot face formalitatile de imbarcare de la aeroport si nici nu se poate trece de controlul politiei de frontiera.
La iesirea din Franta nu a fost nicio problema iar la sosirea in RO, Politia de frontiera de la aeroport [Henri Coanda] a mai facut niste verificari care au durat maxim 2 minute.

Mentionez ca cele de mai sus se aplica in statele membre UE. Intr-o tara care nu este in UE, cum ar fi Turcia, cred ca este nevoie si de implicarea autoritatilor locale, pentru ca in tara se intra doar cu pasaportul pe care se aplica stampile la intrarea si iesirea din tara.

In cazul in care exista completari sau sugestii, acestea sunt binevenite.
cj98czh
Ai avut noroc ca ai fost intr-un oras unde era consulat ... ca daca nu ... tren/drum pana la localitatea cu consulat/ambasada ...

Cum s-a putut scoate bani ? aveai PIN-ul in acelasi loc cu cradul ? ca altfel ... nu prea vad cum ...
einstein1984
contactless probabil. La ei poti retrage bani de la casa la careffour.
Multumec de info, o sa caut si eu numerele d etelefon ale consulateor si adresa la viitoarele calatorii, nu am pasaport si daca pierd CI... fix ca tine fac.
cj98czh
20 euro sau 100 ron .... el zicea de 45 euro ...
UXE
QUOTE(gibonu @ 20 Mar 2018, 00:46)
Hai noroc la toata lumea.

N-am pierdut si nu mi s-a furat nimic, insa am fost zilele trecute implicat direct direct in procesul ulterior pierderii / furtului actelor in strainatate.


*



blink.gif

Pai ai pierdut sau nu ai pierdut?

Adica de ce ai mai fost implicat daca nu ai pierdut nimic?
einstein1984
limita de contactless poate fi setata... o fi luat tiganu ceva online atunci
ady77
QUOTE(UXE @ 20 Mar 2018, 14:40)
Adica de ce ai mai fost implicat daca nu ai pierdut nimic?
*


O fi fost un prieten.
gibonu
@cj98czh
Corect, am avut noroc ca la Lyon are RO consulat.
Altfel, pe langa tren si drum se mai adaugau si costurile suplimentare ale schimbarii biletului de avion, probabilitatea sa nu existe locuri libere in avion, etc

PIN-urile erau scrise pe card, cu markerul permanent. Asta mi se pare cea mai buna solutie ca sa nu-l uiti.

Evident, mai sus era o gluma.
Cardul nu era contactless, insa am vazut ca in Franta exista locuri unde poti plati fara sa ti se ceara PIN.
De exemplu, 72 de euro la o carciuma. A venit chelnerul cu POS-ul mobil, bagat - scos cardul si semant pe chitanta.


@einstein1984
N-ai pentru ce. Insa sper ca de informatiile de aici sa nu se foloseasca nimeni, adica sa nu fie nimeni pus in situatia pierderii / furtului actelor / cardurilor.


@UXE
N-am fost singur la Lyon. Nu puteam lasa persona pagubita sa se descurce singura si eu sa ma duc sa ma plimb.
Multumit de raspuns?
Laurentziu83
Eu imi tin un al doilea card separat de cel principal, precum si pasaportul separat de CI, in bagaj si nu in portofel. De asemenea, mai am salvate pe ambele conturi de mail copii dupa CI, pasaport, permis, certificat de inmatriculare, etc, pe care sa le descarc si sa le tiparesc in caz de ceva. Nu au ele valoare, dar sunt mai convingatoare decat nici un act.
In cazul in care mi se fura un card, dar mai am telefonul la dispozitie, intru in aplicatia online si mut fondurile de pe acel card in alt cont, practic il golesc.
Ma rog, nu mi s-a intamplat pana acum, obisnuit din Ro sa stau cu mana pe telefon si portofel, dar cu astea sunt pregatit in caz de ceva.
gibonu
@Laurentziu83

Sa inteleg ca iei si pasaportul si buletinul cu tine cand pleci din RO?

In alta ordine de idei, de vreo 6 ani folosesc un buzunar d-asta mic, similar cu cel din poza de mai jos.

[attachmentid=1628083307]

Am model mai vechi, putin mai mic.

Mi se pare cel mai sigur, pentru ca purtat pe sub tricou imi pare cam greu de furat.
Este adevarat ca in zilele calduroase de vara este putin mai dificil, in sensul ca zona de contact cu pieptul transpira mai mult, insa nimic de speriat.

Am mai vazut unele buzunare similare care se punea un zona gleznei [bineinteles pentru zona / anotimp mai rece] cand pantalonii lungi sunt obligatorii.

Laurentziu83
Da, le iau pe amandoua. Pe aeroport la Luton au porti automate, am scapat de o coada enorma datorita pasaportului biometric.
In anumite situatii insa, prefer sa ma legitimez cu CI-ul, sa nu vada aia pe unde am mai fost si sa ma ia la intrebari.

Portofelul il tin intr-un buzunar din fata la pantaloni, nu in spate, niciodata in rucsac.
gibonu
@Laurentziu83

Ai grija cu buzunarul din fata al pantalonilor.
In cazul meu de la Lyon, daca a fost furt, portofelul era in buzunarul dreapta fata al pantalonilor iar peste buzunar era o geaca care il acoperea in totalitate.

In plus, vara, in pantaloni scurti si tricou nu stiu cat de sigur mai este acel buzunar. Din motivul asta am optat pentru buzunarul ala care se agata la gat (poza de mai sus).

Hotii astia sunt foarte versati.
Am auzit de curand un caz in RER la Paris unde pagubitul avea o borseta la brau, in fata. Cu toate astea, hotii au reusit sa-i mute borseta la spate si sa-l arda de 1500 de euro.
Bineinteles ca omu' n-a simtit nimic, si-a dat seama ca a fost ars cand si-a gasit borseta in alta pozitie.

In plus, pentru femei, mare atentie la genti.
Aici opereaza doi insi pe scuter. Unul conduce scuterul iar altul pur si simplu smulge geanta de pe umar.
Stiu ca majoritatea femeilor nu pot umbla fara o geanta in care tin toate cenzuraturile, insa macar geanta asta sa fie mai solida, sa aibe o curea mai lata si neaprat pus in diagonala (banduliera).
Mai exista optiunea unui rucsac mic, insa purtat in fata, peste piept (daca dotarea frontala permite asta).
cj98czh
Mah .. si aia este o meserie care cere talent ... cu multi ani in urma (ca nu mai stiu niic de el de multa vreme) aveam unul pe la bloc de iti lua ceasul de pe mana si nu simteai nimic ...
gibonu
Pai d-aia zic grija mare la portofel, pentru ca oamenii sunt profesionisti.
Plus ca profita de faptul ca oamenii sunt in vacanta, cu mintea-n concediu si mai putin vigilenti.
SandelBS
Vara trecuta am trecut si eu prin starea asta, de a pierde acte. Si nu e placut deloc.

Dupa Dubrovnik, ma grabeam un pic sa ajung in Sofia in aceeasi zi, iar la granita pentru intrare in Bosnia am verificat sa am pasaport si CI (eram 2) si le-am pus pe scaunul din dreapta cu restul documentelor masinii. Talonul fiind in folie a alunecat intre sezut si spatar si mi-am dat seama cand am oprit la un supermarket (dupa vreo 10-15 km parca sunt pana la Trebinje, putini km insa nu e campie, deci era ceva timp). Am zis ca aia de la granita au uitat sa mi-l dea, sau o fi cazut aluia din mana, o gramada de scenarii, injuraturi etc. M-am intors si cu vreo 3 minute inainte sa ajung la vama, a trebuit sa pun o frana brusca si aparut si talonul

D-atunci, talonul nu mai sta-n folie.

In rest, cu banii, ci/pasaport si telefon (n-am iphone, deci risc scazut de furt)am un sistem destul de vigilent - in ingramadeala stau cu mainile-n buzunar si cand merg in mijloace de transport in comun rar vorbesc la telefon si sunt atent la ce misca pe langa mine si in niciun caz nu ma uit pe telefon sau orice sa-mi distraga atentia. Si am borseta, insa foarte rar cu peste 100 lei cash. Peste granita, nu merg cu borseta, nici cu portofel, cateva bancnote si un card cu putini bani (momentan folosesc sistemul de cont economii- transfer cand am nevoie, dar imi voi face si al 2 lea card pt urgente) pentru a reduce riscul de paguba mare.
gibonu
QUOTE(gibonu @ 20 Mar 2018, 02:46)
Prima actiune: sunat la banca emitenta a cardurilor pentru blocarea acestora.


Cam in aceiasi perioada cu evenimentul meu neplacut de la Lyon, un cunoscut a fost ars la Paris, in RER-ul dintre aeroportul Charles de Gaulle si zona centrala a orasului. L-au usurat baietzii veseli de 1500 de euro cash si de carduri.

Norocul [daca se poate numi asa] omului a fost ca buletinul il avea in buzunarul de la camasa, ramas acolo de la controlul de la frontiera.

Revenind la carduri, unul era de debit si altul de credit. Omu' a sunat imediat la banca si a solicitat, clar, cu subiect si predicat, anularea tuturor cardurilor emise pe numele sau.

Pana aici, nimic deosebit, doar ca odata intros in RO, a constata ca cardul de credit nu era blocat, rezultatul fiind o gaura de inca 1800 lei.

De vreo doua luni omul este in dialog cu banca, cere inregistrarea convorbirii de la call-center pe care nu o primeste, plus ca banca il abureste cu ceva de genul ''s-a inteles ca doriti doar anularea cardului de debit nu si a celui de credit".

Asadar, in cazul nedorit in care trebuie sa luati legatura cu banca emitenta pentru blocarea cardurilor, grija mare ca cel de la call center sa intelega ce trebuie.
Plus sunat ulterior pentru confirmarea blocarii tuturor cardurilor.
einstein1984
la ING le blochez din homebank....
dizzy
A fi jefuit e doar o chestiune de timp...pana la urma tot o patesti.
Asa ca, din obiceiurile si pataniile mele:
- sa ai niste bani pititi undeva sigur, 1-2 bancnote de 500 EURO si in caz de ceva ai o rezerva. Acum, cu scoaterea bancnotei de 500, va trebui sa regandesc asta. O poti oricand schimba la o banca pt ca comerciantii vor fi foarte reticenti.
- Sa ai un al doilea document de calatorie: eu am intotdeauna si pasaportul cu mine in strainatate, in alt loc fata de CI
- Un al doilea card de la alta banca, preferabil alt sistem gen unul VISA, unul Mastercard; poate nu merge azi BCR, maine BRD, intelegeti voi.
- Un al doilea telefon- de-ala de 50 lei, incarcat, cu cartela prepaid, nr de telefon necesare salvate in el;

Reguli de comportament:
- Daca sunt cu masina:Cand ajung la destinatie, inainte de a ajunge la hotel, fac plinul la masina; macar am combustibil sa ma intorc; apoi platesc hotelul , macar am unde sa stau si micul dejun ;
- Daca ies din camera sa vizitez, imi iau acolo cat banuim sa cheltuim in ziua aia + CI +telefon +cardul de uz normal si la distractie. Astea incap toate intr-un singur buzunar, trebuie sa-l pazesc numai pe el;
- Daca tot raman fara bani, macar sa nu-mi foot vacanta
cj98czh
QUOTE(dizzy @ 31 May 2018, 09:37)
- sa ai niste bani pititi undeva sigur, 1-2 bancnote de 500 EURO si in caz de ceva
*



Mori de foame cu bancnotele alea in mana ca nu ti le ia nimeni ... fug ca dracu de tamaie ... un al doilea card de back-up tinut in alta parte este cea mai buna solutie ..
dizzy
In magazine fug astia si de bancnota de 100 euro, dar la banca ti-o primeste.
Cam de la 50 EURO in sus se uita astia urat.
cj98czh
Cu bancnota de 50 euro am patit-o in Auchan FR ... a fost chemat la casa seful de tura sa o verifice .. smile.gif cu 500 esti trimis la plimbare direct ... am vazut in mai multe magazine anunt unde scria ca nu primesc bancnote peste 50 euro ..
einstein1984
si sub 12 euro nu te lasa s platesti cu cardul, daca vrei o apa...
cj98czh
Nu stiu ... eu am platit si 1 euro cu cardul ... si nu o data ...
SandelBS
Stimabilele de la casieriile bancilor nu prea stiu care sta treaba cu 500 de EUR in afara, de fapt si cu 200 si 100. E paradoxal, dar n-avem ce face.

Desi i-am zis sotiei cand a scos niste bani din cont eur sa ii dea in bancnote mici (adica de maxim 50, 1-2 bancnote, restul de 20 si 10) si aia de la banca (si una cunoscuta, cu trafic mare de clienti, prin centru) cica nu e problema cu bancnotele mari in afara, si ii da de 100. Ori eu cred ca aia n-a iesit mai departe de Mogosoaia, ori era mai simplu de numarat in bancnote de 100. Cred ca in Romania sunt mai multe bancnote de 500 EUR in circulatie decat intr-o tara vestica.

Si am mai observat o chestie, nu inteleg de ce lumea, indiferent ca vorbim de bancomat in afara sau la noi, scoate sume gen 100, 2-500 lei/eur si nu 90, 190, 490 etc. Erau inainte (nu stiu daca si acum) bancmotate de la ProCredit Bank unde aveai 3 optiuni de bancnote, mici, medii si mari si la cele mici dadea si de 5 lei. Ori asa, sigur se vor scoate si bancnote mici, iar acum cu ofertele cu 0% comision retragere, poti scoate cate 10 EUR de cate ori vrei (probabil la unii e si o limita de tranzactii), numai sa n-ai coada-n spate.

Faza cu sub 12 EUR sa nu platesti cu cardul, e vorba de Italia?
gibonu
Confirm si eu faptul bancnota de 500 de euro este apoape total inutila.

August 2008 (am scris bine anul), in Franta, la Lille, am intrat intr-o agentie Societe General ca sa schimb o bancnota de 500 de euro.
Gagica de la ghiseu mi-a spus cu zambetul pe buze ceva de genul "trebuie sa faci o cerere si sa te intorci peste 2 zile ca sa iti putem schimba bancnota".
Initial am crezut ca n-am inteles bine cu franceza mea de balta, insa aceiasi gagica mi-a spus ca n-au cash in agentie si ca pot aduce doar in baza unei cereri.

Pana la urma am schimbat bancnota la un Credit Agricole, insa acolo omu' mi-a aratat sertatul gol si mi-a spus ca i-am luat toti banii.

Plus ca poti ajunge vineri seara undeva si sa prinzi luni zi nelucratoate (am patit-o in 2016 la Berlin, cand luni era liber din cauza de a doua zi de Rusalii catolice si protestante).

Adica de vineri seara si pana marti dimineata bancile sunt inchise, asa ca oha schimbat bancnota de 500 Euro.

Referitor la plata cu cardul, tin minte ca anul trecut la Paris, in magazinele mici de cartier, plata minima cu cardul era de 5 euro.
einstein1984
inclusiv la carrefour express aveau suma minima la plata cu cardul, 5-10 euro. La suveniruri la chinezi erau 25 de euro.
vallixx
Cu 500 n-am avut experiente dar am avut cu 100 la un hotel in Paris.

Aveam de plata 240 euro, scot cardul....la care face aia o fata si-mi explica ca .....nu se poate, din ce am inteles nu le mergea in ziua aia POS-ul sau ceva....ca de avut, aveau.

Scot din portofel 2x100 + una de 50. Aia ....ca 100 nu luam. Ii arat zamind cardul.....si-i explic ca nu e vina mea ca nu le merge cardul si ca aia e, sa ia cele 200 + cea de 50.

A incercat sa ma trimita la un bancomat, dar i-am explicat ca asta nu se va intampla....am doua metode de plata perfect valabile.....atunci, pe loc. Intr-un tarziu mi-a luat cash-ul bombanind.

Referitor la plata cu card afara, la suma minima....n-am sesizat sa fie probleme nici in FR si nici in IT.
1 euro n-am platit....dar sub 10 cu siguranta da. Si n-au fost probleme.

Singura problema cu cardul in UE am avut-o in Austria, la un hotel nu mi-a acceptat plata cu card Visa Electron de BCR.
Am rezolvat-o cu alt card, tot de debit, insa embosat. De ING. Pe ala l-a vrut.
einstein1984
Nu am zis ca e regula, dar s eintampla des
vallixx
Dar care e faza cu bancnotele mari? De ce se feresc de ele? Se falsifica des si le e frica sa nu-si ia tepe la sume mari sau de ce?

Ca la noi pot plati si cu 100 RON la fel de usor ca si cu aia de 200 RON. Si la fel si aia de 500 RON.
SandelBS
Da, bancnotele euro se pot falsifica foarte usor si in general orice bancnota de hartie se falsifica usor.
Sunt putine tari in lume care au bancnote de plastic, printre care ne numaram si noi,iar materialul nu e un plastic oarecare si se simte la mana alt material decat cel original.

PE langa falsificare mai e si valoarea bancnotei foarte mare ce se foloseste pentru plati activitati ilegale, droguri si poti trece granita cu ei indesandu-i undeva bine (unii si-i baga si n cur) ca sa nu-i declare.

D-aia americanii au renuntat la bancnotele mari, initial 10000 si 5000 usd si apoi si la 1000 si 500. Era interesant inainte sa ai 1 mil usd in portofel.
dizzy
Apoi, rezerva, sub ce puii mei de forma sa o am la mine?
Aur nu, bancnote nu, diamente nu... cucat.
Mon ami, ons on coirde le portofel mancatzash, s'il vous voulez l'argent j'ai deux cent euros cash. ALtfel mou mou e j'apele les autorites des turism francais, ceplm?!
vallixx
QUOTE(dizzy @ 31 May 2018, 13:56)
ALtfel mou mou e j'apele les autorites des turism francais, ceplm?!
*


Ui, ui, notre pul dan votre cur! radmasa.gif
dizzy
Pe croatezi i-am convins sa-mi dea o camera mai misto cand i-am rugat frumos sa-mi dea numarul de la autoritatea lor de turism. Imi dadusera o camera care avea geamul intr-un perete .

Si la ei o fi valabil aia cu: ai dreptate, n-ai dreptate, la politie tot te bate.

Cum la noi comerciantul e obligat sa-ti accepte plata cu lei, (vezi cazurile cu plata cu roaba de monede), cred ca si pe la ei e regula asta. Nu cred ca e legal sa refuzi sa accepti cash - bancnote valabile, mai ales ca ai si scuza ca ai fost jefuit de toate actele, si cardurile, si aia sunt singurii bani.

Ok, vrei sa le verifici, e valoare mare, inteleg, mergem si la banca daca vrei, dar nu cred ca le poate refuza dpdv legal.
bucatzel
Apa' asa va trebuie pe la mancatorii aia de broaste elitisti. N-au avut nemtii nici un sughit vreodata sa accepte bancnote de 100/500. Le puneau sub lampa de uv, le verificau cu atentie, dar n-o zis vreunul nu.
vallixx
Io am avut probleme la mancatorii de melci, la aia de broaste mai putin. smile.gif
SandelBS
QUOTE(dizzy @ 31 May 2018, 14:06)
Pe croatezi i-am convins sa-mi dea o camera mai misto cand i-am rugat frumos sa-mi dea numarul de la autoritatea lor de turism. Imi dadusera o camera care avea geamul intr-un perete .



Ok, vrei sa le verifici, e valoare mare, inteleg, mergem si la banca daca vrei, dar nu cred ca le poate refuza dpdv legal.
*



Compari 2 chestii diferite total, sau mai pe romaneste ce treaba are sula cu prefectura? Ce zici tu am rezolvat si la bulgari fara nicio amenintare, mai precis am cerut pat dublu matrimonial si in camera erau 2 paturi de o persoana lipite. M-am dus la receptie si i-am zis iote ce am cerut si mi-au dat la schimb apartament 2 camere iar in dormitor erau 2 paturi de o persoana, insa peste era o saltea de 2 persoane.

Cand vine vorba de bani, regulile-s altele.

Legal te poate refuza, nu mai stiu unde am citit intr-o tara (din UE, d-asta cu EUR) ca "un comerciant nu e obligat sa accepte un anumit mijloc de plata", ori ceva asemanator. De asemenea intr-o alta tara (cred ca undeva prin America de Sud) un comerciant poate refuza sa iti vanda ceva daca nu ai bancnote mici, ca de obicei nu au rest sa iti dea. Mai sunt si alte situatii, ideea e ca te pot refuza legal si nu ca nu iti accepta plata ci nu vor sa-ti vanda. Si poti sa te plangi oricarei autoritati vrei, nu poti obliga cu nimic pe nimeni sa iti accepte o anumita plata.
cj98czh
QUOTE(bucatzel @ 31 May 2018, 15:07)
N-au avut nemtii nici un sughit vreodata sa accepte bancnote de 100/500. Le puneau sub lampa de uv, le verificau cu atentie, dar n-o zis vreunul nu.
*



Ba pardon ... cand am luat C5 am avut 4000 euro in bancnote de 500 si mi-au zis ca alea nu le pot lua dar ca ma duce la banca sa le verifice si sa le depun in contul lor .... restul de bancnote erau de 100 si 50 ...

Cu 100 euro in Spar m-au trimis la plimbare iar ... au zis ca card sau mai marunti ... eu aveam de plata vreo 80 si ceva ...

Asa ca lasa--i si pe Fritzi ca is batuti in cap de numa, numa ...

Inafara daca am 50 euro cash este mult .... traiasca cardul ..
bucatzel
Nush de unde ai luat tu c5-ul, dar banui ca l-ai luat fie de la unii care de obicei lucreaza cu card, fie de la vreo persoana fizica si in consecinta pauza lampa de uv, pauza experienta la indentificat falsuri, samd. Eu vorbesc de magazine normale, restaurante, de-astia care vad cash tot timpul.
vallixx
QUOTE(SandelBS @ 31 May 2018, 14:45)
Legal te poate refuza, nu mai stiu unde am citit intr-o tara (din UE, d-asta cu EUR) ca "un comerciant nu e obligat sa accepte un anumit mijloc de plata", ori ceva asemanator.
*


Pai si in cazul meu ce ai fi facut ca si comerciant.?

Deci , hotelul avea POS care nu mergea, iar eu aveam cash bancnote de 100.

E pe principiul "ii iei p'astia......ca altii n-am". Sau daca ma trimit la bancomat iti dau mai putin pentru ca 1. ma deranjez sa merg pana acolo desi eu aveam la mine cash si 2. pentru ca poate am comision la extragere.
dizzy
QUOTE(cj98czh @ 31 May 2018, 15:59)
Ba pardon ... cand am luat C5 am avut 4000 euro in bancnote de 500 si mi-au zis ca alea nu le pot lua dar ca ma duce la banca sa le verifice si sa le depun in contul lor .... restul de bancnote erau de 100 si 50 ...

*



Destul de corect, ca erau 4000 de euro...il intelegi si pe el.
Eu raman cu solutia mea de avarie, voi daca nu vreti, va urez sa nu aveti nevoie!
Pace!
cj98czh
Era ditamai reprezentanta PSA ... si i-am inteles perfect. M-au dus ei la banca ... m-au carutat inapoi ... ca doar eram clientul ... nu am ce sa le reprosez ..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.