QUOTE(Slider @ 23 Jan 2006, 15:36)
Nu inteleg un lucru aici...in legatura cu procentajul de apa in etilen-glicol...adicatelea daca ii etilen glicol pur ingheata la o temperatura mai ridicata decit atunci cind are apa in el? de ce?
Nu e chestie de chimie, ci de fizica... Oricum, detaliile nu le cunosc nici eu dar in general principiul e asa: apa ingheata formand structura cristalina (la 0C), iar glicolul nu ingheata propriu-zis,ci formeaza un solid gelatinos amorf (adica nu structura cristalina) la -14C (nu stiu cifra exacta, dar ma iau dupa ce spunea Klaus)
In amestec, moleculele de glicol, fiind mari si contorsionate impiedica moleculele de apa sa formeze cristale, iar cele de apa, fiind mai mici si relativ compactese strecoara printre cele de glicol si le impiedica sa se "lipeasca" una de alta.
Si deranjul asta reciproc functioneaza si la temperaturi la care oricare dintre substante s-ar solidifica in felul ei.