Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Insulele Canare
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4
nasty
Am reușit după multe peripeții, emoții, îndoieli, anulări de zboruri, modificări de date, să ajung în insula Lanzarote.
Am făcut escală la Roma, la rude și am prins bilete de 19,99€ de persoană.
Insula e deosebită, am mai vizitat-o în 2018 și m-a impresionat.
Am facut ceva filmulețe, că sunt mai ușor de stocat pe youtube decàt pe telefon.
https://youtu.be/YH8DUE63dkA

12 Jan 2022, 09:44:
Ieri erau vreo 25 de grade la soare, apa oceanului 20-21 și la piscinâ 26 de grade.
Cu pandemia asta nu e lume multă, mai mult bătrâni din țările nordice.
Dacă nu închiriezi mașină din timp, ceea ce e greu cu nesiguranța evenimentelor neprevăzute, riști să nu găsești imediat.
Deci, pun aici, nu in “Coltul biciclistului” am închiriat biciclete, prin Puerto del Carmen, locul unde am stat 3 noptî:


https://youtu.be/l21tEvkGLwg
https://youtu.be/mr-ARr2FHLk

Piste de biciclete formidabile!

12 Jan 2022, 14:59:
Am închidiat mașină si am pornit în explorarea locurilor interesante
Mirador del Rio:
https://youtu.be/XL3mhZZz3Bk
Lacul Verde, Los Hervideros:
https://youtu.be/-nc2e6HoZ7c
Befana, la noi Boboteaza:
https://youtu.be/8o4gWqg1cTM
Portul Playa Blanca:
https://youtu.be/dNCtROAFI-M
nasty
Cu mașina inchiriată am ajuns la Orzola și de aici cu vaporul pe insula Graciosa, unde bineînțeles că am închiriat biciclete să vedem cea mai frumoasă plajă din zonă:

https://youtu.be/EGXbeirRiwg
https://youtu.be/MzFsEITMfRk

Traseul cu roșu cu bicicleta până la plaja Playa de las Conchas și apoi pe jos până pe vârful Bermeja, vreo 25-30 km în total, 5 ore cu pauze de poze.



Rezumat de GHID TURISTIC minimal, pe care-l voi completa cu mai puține cuvinte și mai multe poze și filmulețe:


<span class='edit'>14 Jan 2022, 09:30:</span>
Motivul pt care am dorit sa vizitez aceste locuri este ca vreau sa vad raiul/paradisul/campiile Elisee, FĂRĂ PAȘAPORT.

Am citit despre insulele Azore, Canare si Madeira
sursele: istoricii/geografii antici greci Polybius si roman, Plinius, din care rezum:

“Acest arhipelag formează alături de Insulele Azore și de Insulele Canare regiunea Macaronesia. Numele dat acestui grup de insule vulcanice vine de la geografii greci, care au numit insulele aflate la vest de strâmtoarea Gibraltar “makárōn nêsoi”, adică "insulele celor fericiți". Acest tărâm, descris de Plinius cel Bătrân ca fiind "abundent în fructe și păsări de toate felurile", era locul în ajungeau eroii din mitologia greacă. Romanii credeau că pe aceste insule se aflau Câmpiile Elizee, tărâmul paradisiac situat dincolo de apus în care ajungeau după moarte oamenii virtuoși. "

Alta sursa: Istoria fenicienilor. Ei le-au descoperit inaintea grecilor si romanilor.

De la fenicieni nu au ramas multe dovezi pt ca erau urati de greci si de romani si li s-au sters/distrus multe realizari, fiind dati uitarii intentionat.

Fenicienii cam pe la 1000-800 iHr au descoperit insulele, care erau locuite, posibil de urmasii atlantilor sau berberi sau e posibil ca fenicienii sa le fi adus tehnica imbalsamarii de la egipteni si chiar piramidele (Guimar)
Oricum i-a determinat sa produca mai mult pt schimburile comerciale cu ei. Adica i-a scos din starea de culegatori si pescari. Dar e o ipoteza , poate nici nu erau așa, fiind deja mai avansati.
O anumita insula, posibil Madeira a fost locul lor secret de a fugi in caz ca va cadea imperiul lor maritim ( poate Cartagina). N-au apucat...

Oricum vizitati oriunde ajungeti muzeele de paleontologie locale. In insulele acestea spaniole si portugheze, istoria pt ei incepe cu primul lor descoperitor sau conquistador, deci cautati cultura/vestigii pre-hispanice sau pre-portugheze.
Fenicienii care au descoperit aceste insule posibil locuite de berberi, au stabilit una din ele, mai ascunsă, un posibil refugiu în caz de prăbușire/cucerire a cetăților lor din Mediterană. Tenerife, cu Teide, care se vede de peste tot, nu pare mai ascunsă. Poate Madeira, care e mai la distanță, să fi fost?
Oricum piramide au fost descoperite și în Tenerife. Vizitați muzeul Thor Heyerdahl pt a vedea descoperirile lui.
https://youtu.be/Wy4yBERfyXc
Deci Fenicienii au fost cei care au descoperit Insulele Canare, care erau locuite.
Să nu uităm că Europa era o prințesă feniciană.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Europa_(mitologie)
Așa ca europenii ar trebui să cerceteze mai mult civilizația feniciană.
Garum, condimentul folosit de fenicieni, se pare că era produsul de export cel mai scump al insulelor Canare.
Rețeta exista din neolitic sau poate a fost adusă de fenicieni.
https://era.ed.ac.uk/handle/1842/26702



O ipoteză a originii populației native din insulele Canare,
dedusă din “Civilizația feniciană” de Constantin Daniel

Fenicienii au o istorie foarte veche a navigației lor în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. Ei căutau ținuturi și populații cu care să facă schimburi comerciale, nu duceau lupte de cucerire. Ei construiau porturi unde veneau periodic pentru a face schimb de mărfuri cu populatiile băștinașe. Când au înconjurat Africa, călătoria durând foarte mult au poposit pe un țărmuri fertile și au plantat grâu, plecând mai departe după seceriș (deci poate 3 luni?) Comerțul în zonele necunoscute se făcea lăsând pe țarm ce aveau la schimb și primeau alături mărfurile băștinașe, așteptând la distanță. Numai dacă erau de acord cu paritatea luau marfa, altfel așteptau la modificarea cantităților sau a mărfurilor. Asta vrea să spună că erau pașnici și corecți. Deci se pare că descoperind insulele Canare cel mai probabil că le-au populat cu oameni care să satisfacă nevoile lor de comerț și de aprovizionare pentru drumurile lor lungi din zonă. Deci i-au învățat să cultive grâu, să săreze pește, să producă garum, care era foarte scump, să producă purpură. Oamenii din acea epocă aveau tehnici de îmbălsămare, construiau piramide, deci au fost în contact cu civilizația egipteană. Puteau proveni și din comerțul cu sclavi din bazinul Mediteranian. De ce este această ipoteză foarte plauzibilă? Pentru că ulterior s-a constatat că aceste populații nu știau să navigheze ( au fost aduse de fenicienii buni navigatori), s-au descoperit caverne la malul oceanului folosite ca depozite de cereale, aveau tehnica mumificării, construiau piramide, au terasat pentru agricultură insulele, aveau știința irigațiilor. După distrugerea Cartaginei de romani, insulele au mai fost vizitate de greci apoi de romani. După căderea Imperiului Roman, insulele au fost uitate și s-au întors în stadiul primitiv, cànd au fost cucerite de spanioli după mai bine de 1000 de ani de izolare.

14 Jan 2022, 10:10:
Și poze:

15 Jan 2022, 01:05:
Cel mai căutat o bictiv turistic este
Parcul National Timanfaya

Montañas del Fuego (Muntii de Foc) au luat nastere intre 1730 si 1736 cand mai multi de 100 de vulcani, acoperind o suprafara mai mare de 150 km patrati, au erupt si au devastat aceasta parte a insulei (inclusiv cateva sate). Ultimile eruptii au avut loc in anul 1824, si datorita lipsei de precipitatii (si lipsei procesului de eroziune din zona) zona are aspectul original de dupa eruptii. In 1968 zona a fost declarata parc national al Spaniei, Parque Nacional de Timanfaya.

Aceasta parte a insulei trebuie neaparat sa fie vizitata de catre orice turist de pe insula, datorita peisajului "Martian" de pe insula si speciilor de vegetatie rare. Imediat dupa ce ati ajuns in la Parcul Vizitatorilor (Car Park) veti vedea cateva mostre de cat de fierbinte este zona (temperaturi de 400 - 600 grade Celsius se pot masura doar la cati va metri sub suprafata solului).

Daca se arunca hartie sau plante uscate intr-o gaura din sol, acestea vor lua foc instantaneu. Apa deasemenea se transforma instantaneu in vapori de apa, uneori luand aspectul unui mini-geyser.

Restaurantul El Diablo din apropierea parcului Timanfaya pregateste si serveste specialitati de mancare Canare, care sunt pregatite cu energie (caldura) geotermala.

Puteti face o calatorie in jurul parcului national Timanfaya si sa admirati peisajul vulcanic cu un autocar (Coach Trip) iar costul biletului va include deasemenea taxa de acces in spatiul natural protejat. Calatoria se numeste "La Ruta de los Volcanos". Puteti calatori deasemenea si cu Camila printre vulcani, in cazul acesta pretul neincluzand taxa de acces.

Pretul calatoriei "La Ruta de los Volcanos": 12 Euro (include taxa de acces in Parcul National Timanfaya si Calatoria cu Autocarul Coach Tour)

Din autocar,prin geam am fâcut niște filmulețe:

https://youtu.be/iVpuJNfnlUA
https://youtu.be/fgHby1QHxP0

15 Jan 2022, 08:21:
Cel care a modelat turistic insula Lanzarote este genialul Cesar Manrique.

Concepția lui Manrique a fost clară: păstrarea tradiției locale, fără clădiri înalte care să acopere OCEANUL și insula Lanzarote.
Singurul hotel de vreo 15 etaje a fost făcut când artistul era plecat pt un timp mai lung din insulă.
Apoi pt a face atractivă insula pt turiști a creat: Los Jameos del Agua, cu Auditoriu de 600 de locuri în peșteră, cu o acustică fantastică, parcul vulcanic Tamanfaya, cu restaurantul Diablo, , Jardin de Cactus, Fundația, Casa Muzeu, casa Campesino, El Almacen, hotelul Las Salinas, statui cinetice, moriști, a amenajat puncte de mirador ( del Rio) piscine naturale, a reabilitat clădiri vechi, a făcut proiectele pt casele care pot fi construite numai în specificul locului ( ușile și ferestrele spre mare vopsite în albastru, cele spre insulă, maro).
https://www.theguard...ct-of-lanzarote

Dacă am fi avut și noi în România un geniu de acest gen, cred că ar fi exploatat casele noastre tradiționale, din diferite zone, plus natura locului și chiar am fi fost o forță în turism.

15 Jan 2022, 08:28:

Fundația Cesar Manrique
https://youtu.be/yOoJw_NgzDI

15 Jan 2022, 08:30:
Fundația Cesar Manrique partea II

15 Jan 2022, 08:32:
Càteva opere ale lui Cesar Manrique:
nu prea dau voie să fotografiezi

15 Jan 2022, 08:34:
Agricultura în Lanzarote:

https://youtu.be/aBdewtKzzok

Monumentul este creat de Cesar Manrique pt țăranul din Lanzarote, care a descoperit că peste ogorul lui dacă pune un strat de rocă vulcanică neagră mărunțită, prin efectul de condensare prin piatra poroasă, se irigă terenul cu picătura. Aici plouă rar și insuficient.

16 Jan 2022, 02:17:
O plajâ frumoasă, Playa Flamingo:
https://youtu.be/_IeNuOGe300

16 Jan 2022, 11:45:
V-am plictisit destul cu Lanzarote!
Am plecat din Lanzarote. Adio sau poate la revedere Lanzarote:

https://youtu.be/Q6HGThmxCy4

16 Jan 2022, 22:34:
Am ajuns în Fuerteventura, la Corralejo cu ferry, 18€/pers/ ow
Intenționam să închiriem biciclete, dar a început calima
https://www.canarias7.es/canarias/calima-av...4162555-nt.html
Asa că am avut acrtivități de interior:
Biserica din La Oliva:
https://youtu.be/TekDG28ehXE
Muzeul brânzei
https://youtu.be/w-jzegXQvCY
Casa din scoici:
https://youtu.be/CUIjALd-8qY

Și o hartă a insulei Fuerteventura:

https://www.cicar.com/html/images/fuerteven...ar-hire-map.jpg

tatabobu
Frumos! Am zis sa-ti pun si o pauza, ca altfel iti tot edita postul de mai sus smile.gif

Piatra aia are consistenta pietrei de calcaie de la mare de la noi? O spuma usoara?
nasty
Mulțumesc! Așa e. Se pierde șirul.
Da, e tare! Am luat vreo 2 pietre negre când am fost în 2018, dar ni le-au confiscat la aeroport! Bine că nu ne-au amendat.

Pe calimă vizităm foarte greu insula:

https://youtu.be/1zn8ki0_uoI

Peșterile din Ajuy:
https://youtu.be/nbS5Hm5cE3s




<span class='edit'>17 Jan 2022, 09:52:</span>
Am nevoie de ajutor/help/aiuto/帮助
Suntem în Furteventura, Costa Calma.
Toate zborurile Wizz din Lanzarote și Fuerteventura au fost anulate din 14.01, inclusiv luna februarie, deci și al nostru spre Roma (escala noastră)
Am trecut pe Ryanair, dar după scurt timp au anulat și ei o parte din zboruri, rămânând numai cele de duminică, la care nu mai e niciun loc.
Italienii cu biletele anulate s-au grupat pe o listă și încearcă repatrierea la Roma cu un avion militar. Până atunci li s-a propus să fie cazați în sala sporturilor din Puerto Rosario. Proprietarii locației unde stăm noi, fiind italieni, ne-au ajutat și ne-au pus pe lista lor. Noi vă rugăm să ne ajutați până plecăm.
Dacă vreți, o să vă dau un mesaj individual cum puteți face.
S-au anulat zeci de mii de zboruri, oamenii dorm în aeroporturi:


https://www.bbc.com/news/world-59793040

Cu multumiri anticipate!






<span class='edit'>17 Jan 2022, 23:49:</span>


Cu zborul de retur ANULAT, vizităm în continuare:
[B]

Aguas Verdes:

https://youtu.be/_YfVR9F4jew

Muzeul de arheologie din Betancuria:
https://youtu.be/5a4-cxkHzGw
sub titlu dacă dați clik pe locatie puteți vedea un film mult mai bun ca al meu!


Mirador Risco de las Penas:
https://youtu.be/Gtjh2jn4a_A
einstein1984
Daca nu e de trimis bani, ok, cum putem ajuta?
IRONICK
Link-ul ala este din 26 December 2021.
einstein1984
pai zice din prima postare ca i s-au anulat si zboruri la dus....
https://universromanesc.com/ la naiba, asa multi romani acolo ca e si ziar?
nasty
Anul trecut în Gran Camria a fost un tàrg internațional și la standul românesc mi s-a spus că ar fi pe insule vreo 6000 de români.




Avem o variantă din Fuerteventura, dar de ce dacă se anulează ceva, trebuie ca eu să sufăr, eu să plătesc mult mai mult decât oferta inițială?
De ce să nu mă ia și pe mine gratis avionul militar care va fi trimis pt italieni?
Sigur că sunt variante spre alte insule cu Fred Olsen, Armas, Binter, CanaryFly, apoi Vueling, Iberia ( cu escale) direct Ryanair, chiar Wizz din Tenerife, dar toate costă mult.
Așa că aștept avionul C130 Hercules și până atunci mai vizitez câte ceva




<span class='edit'>18 Jan 2022, 18:57:</span>
anulare Wizz și modificare zbor total neconvenabilă Ryan:

<span class='edit'>18 Jan 2022, 23:47:</span>





Morro Jable:

https://youtu.be/izXkO9Ibi3Y
cj98czh
in aceste vremuri naspa .. cand te aventurezi .. trebuie sa ai in vedere, financiar vorbesc, ca pot sa fie probleme si sa ti se incurce planurile .. daca v-ati hotarat sa mergeti, va si asumati ... in rest.. sper sa se rezolve rapid favorabil acest concediu prelungit neprogramat
nasty


Ai perfectă dreptate!
Cred că nu ar fi trebuit să mă lamentez de situație, că nu pot pleca din RAI, dar acum cu calima aici nu mai e rai. Oricum lucrez de acasă, singura problemă e viteza internetului.



Situația la zi:

Italienii s-au certat între ei și s-au împrăștiat prin alte insule, la alte companii de transport. Geanta latină, deh!
Avionul militar C130 Hercules nu mai vine, așa că mi-a rămas ultima variantă: am gasit zbor abia la sfârșitul lunii la un preț rezonabil și recuperez banii pe zborul anulat.



Mulțumesc pt susținere! Am primit PM si mesaje mai multe decât credeam. Vă răspund la toți aici.
Ce puteți face:
NU e vorba de bani, pt că mulți se feresc de asemenea cereri fiind fake.
Mă mulțumesc cu ce am, plus “creațiile” mele de/din artă și youtube.
Eu vă rog NUMAI ATÂT să vă abonați cu clopoțel la canalul meu de youtube, să scrieți măcar un singur comentariu și să dati like.
De aici lucrez în minte și la “creațiile” care vor continua după ce mă voi repatria.

Aici o parte:
https://youtube.com/playlist?list=PLFuszd-t...w-AScdTBCLPBJlk

Voi continua cu filmulețele după ce trece calima.

19 Jan 2022, 11:36:





Totuși nu pot uita ofertele f bune care erau și la care multe s-au anulat zborurile:

19 Jan 2022, 21:58:






A mai stat azi puțin calima
Kitesurfing:
https://youtu.be/S8u-62H5-d0
Lectia de kitesurfing:
https://youtu.be/lKjJ1m7grd4

20 Jan 2022, 11:34:




Formarea Insulelor Canare a avut loc în mai multe faze de erupții vulcanice submarine:
- în intervalul cuprins între 15-22 milioane de ani s-a format o mare insulă, care a dăinuit pănă la ultima glaciațiune. In urma topirii gheții, nivelul apelor marine a crescut, luȃnd naștere din prima insulă 2 insule separate (Fuerteventura și Lanzarote), despărțite de un canal lung de 10 km și adȃnc de 40 m.
- acum 11-14,5 milioane de ani au luat naștere insulele vulcanice Gran Canaria, Tenerife și La Gomera.
- în urmă cu 2 milioane de ani s-a format insula La Palma, apoi insula El Hierro (1,5 milioane ani).

Lanțul Insulelor Canare s-a format prin mișcarea lentă a plăcii tectonice africane peste un hotspot static (punct fierbinte), care a furnizat magmă din adȃncime prin crăpăturile scoarței spre suprafață.


Insulele locuite și capitalele lor sunt:

1) Fuerteventura (capitală Puerto del Rosario)
2) Lanzarote (capitală Arrecife)
3) Gran Canaria (capitală Las Palmas de Gran Canaria)
4) Tenerife (capitală Santa Cruz de Tenerife)
5) La Gomera (capitală San Sebastián de La Gomera)
6) La Palma (capitală Santa Cruz de La Palma)
7) El Hierro (capitală Valverde)
8) La Graciosa cu capitala Caleta de Sebo.


20 Jan 2022, 11:44:
Sursa: Wikipedia

Credeam că e locuită și Insula Lupilor ( Lobos) că sunt case, un far, dar un localnic romàn din zonă zice că toți pleacă seara acasă, deci noaptea nu e locuită
tatabobu
Se vede că e aproape de Africa.
nasty
Da, toate dunele sunt formate din nisipul din Sahara ( calima) care, atenție! hrănește si pădurile amazoniene! Cică are fosfați, etc. Oricum clima, aspectul insulelor sunt legate f mult de Sahara.
Am vizitat sudul insulei, asfaltul e numai până în Morro Jable, păcat, era un far la capăt la vreo 19km, dar de drum neasfaltat, de care sunt sătul din Ro.

Si un filmuleț: https://youtu.be/H6OJqcnKEX0
nasty
Câteva poze din capitala Puerto del Rosario

22 Jan 2022, 17:59:





Drumuri bune:

https://youtu.be/OyI2QsJtc9o

Apus de soare:

https://youtu.be/vYS4M7-HNLY



23 Jan 2022, 10:17:





După 7 zile de calimă, în sfàrșit vreme de plajă și de baie în ocean:
https://youtu.be/lqhqkhb9YE8
https://youtu.be/p5fWKDkPwyo

23 Jan 2022, 22:05:
cobtinuă vremea frumoasă, cam 22 de grade:
tatabobu
Și apa cam cât de rece este?
cj98czh
la Atlantic nu este calda nici vara 🤣
einstein1984
La golful Biscaia in august era ok.
tatabobu
Depinde cat de spre ecuator ești. In Tara Galilor sigur e prea rece oricând.
einstein1984
gulfstreamul urca cald dinspre africa din ce tin minte.
https://seatemperature.info/santa-cruz-de-t...emperature.html 19 grade nu mi se pare rau in februarie.
cj98czh
la Atlantic cea mai calda apa este la inceput de Septembrie .. si atunci ajunge undeva la 23 de grade ... temp. la care a mea consoarta nu si-ar baga nici picioarele smile.gif

Comparativ cu alte locuri, apa este destul de rece ...

https://weather-stats.com/canary_islands/sea_temperature
bion
Dupa nume paaca vine din golf si urca spre nord . O ramura a sa e curentul Canar care coboara pe coasta de n-v a Africii. Mai tempereaza arsita Sharei de vest.
einstein1984
altii la 21 de grade zic ca apa e prea calda.
cj98czh
acu sincer aia probabil ca traiesc in tari nordice smile.gif

Am incercat in UK sa fac baie in apa la 21 de grade ... am intrat si am iesit smile.gif

LA Royan am facut baie in Atlantic ... cica era calda .. avea cam 23 ... faci baie .. dar nu stai mult in apa ... personal sunt fan vara la temp. mai mari in apa ... de la 25 in sus ..
einstein1984
Daca vrei ciorba e ok in marea rosie sau in egee cateodata. Exista plaje pentru toti.
bion
QUOTE(einstein1984 @ 25 Jan 2022, 11:55)
altii la 21 de grade zic ca apa e prea calda.
*


Locuitor de copitala cu apa calda de la Nicușor radmasa.gif
cj98czh
radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif
wolfin
Oameni rai....sa radeti de necazul altuia.

einstein1984
Bai, de cand cu nicusor apa calda e mai calda si mai fiabila decat era cu firea. Caldura mai subtire, dar fiind blocul impaturit, temperatura e ok.
Dar las aca rad eu cand va vine factura la gaze radmasa.gif radmasa.gif
cj98czh
a venit, nimic de plans ... 330 ron .. 22 grade ziua si 21 noaptea ..
einstein1984
21 de grade am cand aerisesc si e geamul deschis.....
cj98czh
diferenta este ca stai la bloc si nu la casa ... probabil ca ai vreo 60mp de incalzit, dincoace sunt 140 mp comparam ce cu ce?

plus, nu cred ca avem ce sa comparam temperaturile exterioare .. azi dimineata au fost -16 de exemplu ..
nasty
QUOTE(tatabobu @ 24 Jan 2022, 12:06)
Și apa cam cât de rece este?
*



Acum temperatura apei este de vreo 20 de grade:
https://www.wetterzentrale.de/en/topkarten....P&h=0&mv=0&tr=6

dar în funcție de pozitionarea plajei, de culoarea nisipului și a rocilor poate fi pe làngă mal ( 50-100m) și mai la suprafată, chiar 22-23 grade. Eu sunt cam friguros, dar ieri fiind un senin perfect, am intrat și am înotat fără probleme. Nordicii intra permanent, indiferent de vànt sau nori. Azi fiind vânt și ceva nori și fiind și arși, am făcut o excursie.
Câteva poze și filme de pe plajă în ultimile 2-3 zile.
Aici la Mal Nombre am fâcut cea mai bună baie, fiind apa f liniștită:
https://youtu.be/4L1pMg0_GVw
Melia Gorriones:
https://youtu.be/LSvwz6latNw
Plaja de La Pared:
https://youtu.be/morTYC7YWUc
nasty






m-ați uitat pe Fuerteventura?
Și aici răsare Soarele ca și când nu s-a întâmplat nimic!
https://youtu.be/rU3CO0QJoTE
nasty
Muzeul sării:
https://museosalinasdelcarmen.es/

și càteva poze












Ca să înțelegem clima insulelor Canare, a istoriei populării și ocupațiilor locuitorilor, trebuie să cunoaștem puțină paleometeorologie (am competențe, cursuri ) și a climei Saharei.
Se observă retragerea fermelor pe fostele albii de râuri, care au tot secat în timp, exact cum s-au retras oamenii din Sahara în oaze.
Fenicienii cànd le-au descoperit, acum 3000-3500 de ani, încă mai erau cascadele care se vedeau curgànd în ocean. Se mai văd semnele, de ex la Los Gigantes. Era paradisul, încă ploua abundent, erau păduri peste tot. Apoi a început deșertificarea, ràurile au început să fie intermitente, sezoniere și apoi au secat.


SAHARA
“ Sahara! Pentru oricine, cuvântul acesta evocă deșertul: un pustiu de nisip și piatră, cu soare arzător, o lume aproape sterilă, încinsă și uscată până la nimicirea a tot ce e viu. În obstinația cu care ne agățăm de această imagine, uităm că în Sahara există totuși viață – câteva animale și plante miraculos adaptate acestor condiții extreme -, că există și oaze în care apa hrănește plantații, animale și oameni și ocrotește de secole viața în așezări umane. Cu atât mai puțin ne-am putea imagina întreaga Sahară ca pe o câmpie verde și fertilă. Și totuși, acest ținut, care e acum, pentru noi toți, DEȘERTUL, a fost cândva – în urmă cu câteva mii de ani –, o imensă întindere înverzită, mustind de sevă, mișunând de animale și locuită de oameni ce se bucurau de această abundență și trăiau pe seama ei. Ce s-a întâmplat cu acel paradis?
Ultima perioadă de luxurianță a Saharei a durat de acum aproximativ 7.500 de ani până în urmă cu vreo 3.000 de ani. Dar, oricât de neobișnuit ne-ar părea, comparativ cu starea actuală a acestei regiuni, nu a fost un eveniment unic. A fost un episod dintr-un „serial”: mai multe astfel de perioade s-au succedat în istoria geologică a regiunii. Faze în care Sahara a fost verde și umedă au alternat cu perioade uscate, în care Sahara a căpătat înfățișarea deșertică pe care i-o cunoaștem azi, uneori devenind un deșert chiar mai întins decât în prezent.

Cu ajutorul datelor geologice, oamenii de știință au putut identifica mai multe astfel, de perioade umede, dintre care trei s-au succedat în nordul Africii în decursul ultimelor 120 de milenii și au avut un impact semnificativ asupra biodiversității celor trei continente ale Lumii Vechi.

Pluvialul Abbassia a început acum aproximativ 120.000 de ani și a durat ca. 30.000 de ani.
A urmat o lungă perioadă secetoasă, după care, acum 50.000 de ani, în Paleoliticul superior, a început un nou interval cu ploi abundente, care a durat cca. 20.000 de ani, încheindu-se în urmă cu 30.000 de ani.
Cea mai recentă perioadă umedă a survenit în perioada neolitică; specialiștii o numesc subpluvialul neolitic. În acest interval, au căzut precipitații bogate (deși nu atât de abundente ca în cele două perioade umede precedente, de unde și denumirea de subpluvial dată acestei ultime perioade ploioase). Subpluvialul neolitic a survenit după încheierea ultimei perioade glaciare; cauza ar fi fost, spun climatologii, o modificare a înclinării axei Pământului, care a apropiat planeta de Soare, suficient pentru a duce la creșterea temperaturilor. Paradoxal, primind mai mult Soare, Sahara a devenit mai umedă, datorită formării musonilor: aerul de deasupra uscatului, încălzindu-se, se ridica, fiind înlocuit de aer venit dinspre ocean, mai răcoros și mai umed, care aducea ploaie. Aceste schimbări în regimul musonilor au făcut ca, timp de mii de ani, aceste vânturi umede să aducă ploi îmbelșugate deasupra Saharei.

Începând în urmă cu 7 milenii, acest fenomen s-a manifestat puternic (cu căderi abundente de precipitații) timp de 2000 de ani, după care intensitatea a scăzut treptat, până la instalarea unei perioade secetoase, în urmă cu cca. 3.500 de ani. De atunci, regiunea s-a aridizat treptat, iar Sahara a (re)devenit deșertul pe care îl cunoaștem azi.

În cursul acestei ultime perioade umede, civilizația umană se dezvoltase considerabil în nordul Africii, iar acest ultim pluvial a avut o mare importanță pentru populațiile umane din această regiune. În timpul lui, au prosperat așezările și activitățile oamenilor. După încheierea lui, de la un secol la altul deșertul s-a extins, forțând oamenii să se retragă spre marginile Saharei sau să se refugieze în puținele oaze rămase verzi.

Dar, în cele câteva milenii de abundență, regiunea aceasta ar fi părut oricui un paradis fremătând de viață. Lacurile erau mult mai mari, existau mai multe râuri, iar vegetația verde, luxuriantă, acoperea câmpiile și colinele. În zonele înalte din mijlocul Saharei, azi niște dealuri sterpe și pietroase, pantele erau acoperite de păduri de stejari și nuci, de tei și ulmi, de măslini, ienuperi și pini, spune Roland Oliver, profesor de istorie africană la Universitatea din Londra. Apele pline de pești curgeau prin câmpii înierbate, pe întinderea cărora mișunau milioane de animale.

Elefanți, girafe, bivoli, fel de fel de alte erbivore prosperau pe seama vegetației bogate, a cărei creștere era susținută de abundența de ploi. Sahara era o savană vibrând de viață, așa cum sunt savanele de azi ale Africii în anotimpul ploilor.

Mostrele de artă rupestră păstrate până azi, cum sunt faimoasele fresce de la Tassili n’Ajjer (Algeria) sau cele de la Akakus (Libia) arată că în acele zone – azi aflate în plin deșert arid și fierbinte – trăiau astfel de animale: unele dintre ele pot fi cu ușurință recunoscute în reprezentările de pe suprafața stâncilor.

Sahara verde de atunci găzduia și specii care, între timp, au dispărut, reprezentanți interesanți ai megafaunei, precum Sivateherium și Pelorovis.

Sivatherium era un erbivor impozant, o rudă a girafelor, întrucâtva asemănător cu okapi actual (un alt mamifer înrudit cu girafa). Sivatherium avea însă, ca trăsătură distinctivă, două perechi de „coarne” osoase, prelungiri osoase ale craniului – unele drepte, cum sunt cornițele girafelor actuale, însă mai lungi, și încă două, în spatele acestora, dezvoltate rămuros, dând animalului o înfățișare unică, ieșită din comun chiar și printre speciile contemporane lui.

Cât despre Pelorovis, aceasta era o specie de bovină sălbatică, impresionantă prin lungimea coarnelor sale, de peste un metru.

Amândouă aceste specii au dispărut în urmă cu cca. 5000 de ani, foarte probabil ca urmare a modificării habitatului, a transformării raiului verde de atunci în infernul pârjolit de soare de astăzi.

Această alternanță de stări ale ținutului saharian, de la câmpia mănoasă la deșert, a favorizat, spun specialiștii, răspândirea speciilor de animale și plante din Africa în Eurasia și invers (prin puntea de uscat ce unește și azi cele două continente, în nord-estul Egiptului) ceea ce explică existența unor specii comune celor două continente. Este așa-numita teorie a pompei sahariene: în perioadele ploioase, populațiile de animale rămâneau izolate în văile unor râuri sau alte zone ceva mai ospitaliere, la mari distanțe unele de celelalte, pe când în perioadele ploioase, speciile de animale se răspândeau cu ușurință pe suprafețe mari ale fiecărui continent și puteau chiar migra de pe un continent pe altul.

Oamenii Saharei de acum 5 milenii trăiau în așezări ridicate pe malul apelor, bucurându-se de o abundență de pești, moluște, păsări de apă și diverse mamifere, care le asigurau hrana. Aceste comunități riverane desfășurau o intensă activitate de vânătoare și pescuit, de adunare a plantelor sălbatice (inclusiv cereale), de olărit și confecționare a uneltelor. Au existat controverse între specialiști, privind modul de viață al acestor populații; erau vânători-culegători sau agricultori, sedentari sau nomazi? Cele mai recente descoperiri sugerează că era vorba despre vânători-culegători care nu erau în totalitate sedentari.

Dar, pe măsură ce climatul umed a fost înlocuit de cel arid, populațiile s-au adaptat unor noi moduri de viață, multe devenind sedentare și apucându-se de creșterea animalelor și cultivarea unor plante. Foarte slab populată azi, Sahara adăpostește totuși așezări umane, chiar și în regiuni aride, mărturie a puterii de adaptare a speciei umane la condiții dificile.

Oare recentele schimbări climatice, ce vor avea drept consecință probabila deșertificare a unei bune părți a Europei sudice în următoarele decenii, ne vor impune un efort de adaptare similar?

Spre deosebire de oamenii Neoliticului, noi suntem, se pare, responsabili parțial de ceea ce se întâmplă cu clima Pământului. Va fi nevoie de o adaptare mult mai complexă – tehnologică, socială, culturală – pentru a face față acestei provocări. Vor fi necesare atât măsuri corective, pentru a drege ceea ce noi înșine am tulburat în echilibrul planetei, cât și acceptarea provocării și ajustarea felului nostru de viață, în măsura în care schimbările sunt și rezultatul unor fenomene naturale, ce țin de ciclurile cosmice. De la energie la agricultură, de la migrații la gastronomie, multe se vor schimba până la sfârșitul acestui secol, iar lumea de peste un veac s-ar putea să semene cu cea de acum la fel de puțin cum seamănă Sahara aridă și fierbinte de azi cu cea verde, umedă și roditoare de acum 5 milenii.”
Sursa: descoperă.ro
nasty
Cel mai frumos loc după părerea mea
Mirador astronomico de Sicasumbre, unde am revenit de 2 ori:

https://youtu.be/NMEHTuY0l_k
https://youtu.be/P1znZ2-7Xq4
https://youtu.be/IekXHPwGop4

1 Feb 2022, 11:56:
case în Fuerteventura:

https://youtu.be/H_qzYOrMwII

1 Feb 2022, 17:05:





https://youtu.be/yaedPPuQ8Hg

“ VIZITA LUI AYOSE LA GUISE

Ayose
Suveran al regatului Jandía la momentul invaziei lui Juan de Bethencourt, anul 1402. Isprăvile sale de arme împotriva celebrului rege al Maxoratei și curajul de care a dat dovadă când a fost invadat de europeni sunt legendare.
Se spune că era foarte agil și avea „pulsuri grozave”, amintindu-și câteva dintre propriile sale anecdote din acele vremuri eroice, când era mândru să-și pregătească unul altuia oportunități de a le testa curajul și puterea musculară.
Se spune că regele Guize, după ce a anunțat o vizită de la Ayoze, când a sosit, de îndată ce au intrat în șezlongul regal și s-au așezat printre magnați, Guize i-a dat o pungă cu gofio și o brânză veche de un an, cântărind patru kilograme. o stâncă, pe care prezența lui a despărțit-o cu mâinile fără efort aparent în două bucăți, spunându-i cu cea mai mare naturalețe: -Știu că ți-e foame și în timp ce ne povestești despre călătoria ta, pregătește un sobao-.


Ayoze a luat nepăsător cele două bucăți de brânză, martori elocvenți ai puterii enorme a celui care le-a rupt cu mâinile, le-a băgat în pungă, a umplut-o cu aer și când și-a încrucișat-o peste coapsă pentru a o freca, cu indiferență calculată. îi făcu lui Guize o întrebare care îl forța să vorbească aproximativ un minut.
La sfârșitul lui Maxorata, se uită la Ayoze:
-Înainte să-mi încep povestea, motivul este că mâncăm; Și spunând așa, i-a întins sacul lui Guize cu sobao făcut „mai moale decât untul” -
Nimeni nu a răspuns; acolo nu se întâmplase nimic: dar toată lumea privea cu uimire la cei doi Hercule. Așa era curajul regilor.
Odată rezolvate anumite tratative și de comun acord cu regele Maxoratei, la câteva zile după el, la 25 ianuarie 1405, a plecat la Bethencourt urmat de 48 de vasali pentru a recunoaște suveranitatea Spaniei și a fi botezat. A primit numele de Alfonso și datează mult pentru casă și 400 de acri de teren conform Bontier și Le Verrier.
VIZITA LUI GUISE LA AYOSE

Gize.
Ultimul suveran al Maxoratei, a fost un războinic faimos și un demn emulator al regelui Jandía. Tradiția se referă și la vizita pe care a revenit la Ayoze.
Când a fost avertizat, l-a primit, prezentându-i cu o mână, brațul întins, un ulcior cu două mânere cu 20 de litri de lapte, spunându-i: „-Bea, vei aduce sete de pe drum, și nu o vărsa că Nu mai am-"
Guize a luat tutunul exact așa cum i s-a prezentat, dar de îndată ce a început să bea, un câine dresat furios a sărit peste el. Nu și-a oprit munca, ci a continuat să bea, pentru că în timp ce ținea ulciorul cu mâna dreaptă, ținea câinele de gât cu stânga. Când a terminat, în timp ce preda degajat ulciorul de muls, câinele a căzut mort la picioarele lui; reluând conversația de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
La 18 ianuarie 1405, s-a prezentat în fața lui Juan de Bethencourt împreună cu 40 dintre curtenii săi pentru a se preda și a fi botezat, luând numele de Luis. El a primit o dată egală cu cea a lui Ayoze, după cum susțin Bontier și Le Verrier.”

2 Feb 2022, 08:23:
Mi-a plăcut decorarea pereților caselor, chiar mă gândeam la centrul Bucureștiului, care are o mulțime de dosuri de pereți, de calcane, care sunt ale nimănui, coșcoviți, nereparați, cenușii, mizerabili.

https://youtu.be/849_GQHcji0

2 Feb 2022, 08:56:






Calima continuă:


https://youtu.be/ZEBFcSNBGUQ
tatabobu
In pozele puse cam lipsesc oamenii. E atât de gol, sau așteptai să se elibereze locul?
nasty
GDPR
dar oricum era puțină lume în multe locuri. Fenomenul satelor părăsite e și la ei ca la noi. Toți vor la Madrid sau Barcelona.

Cam așa e densitatea oamenilor printr-o localitate turistică, Morro Jable:

https://youtu.be/Ev8AP-brRXE

Era o zi urâtă, calimă, vânt și “frig”.

<span class='edit'>3 Feb 2022, 10:41:</span>



Dar să trecem la Miguel de Unamuno, are muzeul casei în care a fost exilat în Puerto del Rosario.
E un scriitor, filozof, care a fost tradus și la noi ( am citit vreo 3-4 nuvele), o personalitate bască afirmată pe plan mondial.

“ MIGUEL DE UNAMUNO Y JUGO (29 septembrie 1864, Bilbao – 31 decembrie 1936, Salamanca), basc prin naștere, castilian prin vocație. Studii universitare și doctorat în filozofie și litere la Madrid (1880–1884). Profesor de liceu la Bilbao, din 1885. Se căsătorește cu Concha Lizárraga (vor avea nouă copii). Profesor de greacă veche la Universitatea din Salamanca, unde se stabilește definitiv (1891). Viață aparent nespectaculoasă, dar zbuciumată interior de o criză religioasă (1897) și de permanente interogații în aceeași direcție; precursor al existențialismului religios; își depășește astfel episodul socialist (1886 1892), rămânând un creștin agonic. Rector (1900–1914), decan (1920) și vicerector (1921). Angajare politică, din 1923 adversar virulent al dictaturii lui Primo de Rivera. Deportat în insula Fuerteventura (20 II 1924), apoi, din iulie, autoexil în Franța (Paris și Hendaye), până în 1930. Reîntoarcere apoteotică, rector (1930), deputat în Parlament (Cortes). Rector pe viață (1934). În același an moare soția sa. Nu colaborează cu republicanii, dar nici cu Franco, deși îi privise cu simpatie revolta. Arestat la domiciliu de naționaliști (septembrie 1936). Moare la masă, conversând cu un coleg, în urma unui stop cardiac. Operă vastă în toate genurile. Eseuri filozofice și literare: En torno al casticismo (1895, 1916); Vida de Don Quijote y Sancho (1905); Mi religión y otros ensayos (1910); Del sentimiento trágico de la vida en los hombres y en los pueblos și Contra esto y aquello (1912); La agonía del cristianismo (1925); Cómo se hace una novela (1927); romane și nuvele: Paz en la guerra (1897); Amor y pedagogía (1902); El espejo de la muerte (1913); Niebla (1914); Abel Sánchez (1917); Tres novelas ejemplares y un prólogo (1920); La tía Tula (1921); San Manuel Bueno, mártir (1931); poezie: Poesías (1907); Rosario de sonetos líricos (1911); El Cristo de Velázquez (1920); Teresa (1924); De Fuerteventura a París (1925); Cancionero (din 1928, vast jurnal poetic, postum); teatru: Fedra; La venda; El otro; El hermano Juan; Sombras de sueño etc.; memorialistică: Recuerdos de niñez y mocedad (1908); Diario íntimo”

https://ro.m.wikiped...guel_de_Unamuno

3 Feb 2022, 10:55:




Și un film despre exilul în Fuerteventura:

https://youtu.be/BIDgkbr2_lA
nasty
am ajuns acasă
https://youtu.be/iau1FlMVbtw

ce am adus să ne scoatem cheltuielile:
bion
Din aia de ras bataturile si adus?
nasty
Mi-au confiscat niște pietre acum câțiva ani și de atunci nu mai încerc.

5 Feb 2022, 11:15:





Oricum vor rămâne aici urmele pașilor noștri imprimați pe vecie.


Atenție!
Numai cei abonați vor primi atenționare din următorea destinație, dintre ofertele tentante de bilete de 2,99&euro;!
nasty









Vă mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au oferit să mă ajute, la greu, chiar și numai cu un sfat și vreu sa va spun, că pe lângă că m-ați însoțit în aceasta foarte frumoasă vacanță, ați fost subiecții unui test, experiment social.
Am avut totul sub control și știam de când am plecat, de anulări, amânări de zboruri, iar biletele erau deja modificate cu date certe. Am vrut să testez numai dorința de a ajuta.
Aici fiind despre călătorii, tot experimentul poate fi găsit aici:
https://forum.softpedia.com/topic/1208259-o...na-bun-sau-rau/

cj98czh
QUOTE(nasty @ 8 Feb 2022, 11:38)
Am avut totul sub control și știam de când am plecat, de anulări, amânări de zboruri, iar biletele erau deja modificate cu date certe. Am vrut să testez numai dorința de a ajuta.
*



personal mi se pare naspa .. toata minciuna chiar si pentru un experiment social .. dar este parerea mea.
psychoo
De acord cu cj.
Initial cand am citit mi s-a parut dubios mesajul. De ce ai cere ajutorul unor straini pe forumuri fara sa mentionezi ca familia/prietenii nu sunt o optiune si din ce cauza.
Apoi treaba cu canalul youtube clar mi-a confirmat suspiciunile.
Daca eu as fi stranded departe de casa, fara optiuni de intoarcere, conditii incerte de cazare si durata, pai mai nenica fix de youtube nu mi-ar fi pasat.

Iar acum, la dezvaluirea minciunii, nu vad regret din partea "autorului" ci un mesaj detasat si cumva justificarea imi pare de prost gust. Plus reclama pe un alt forum unde ti-ai insirat observatiile, in loc sa faci macar un copy/paste sau o compunere pe scurt adaptata fiecarui forum unde binevoitorii au sarit sa "te ajute". Macar atata meritau si ei

But that's just me
einstein1984
Auzi, nu mai bine faceai tu continut de calitate ca sa se aboneze lumea? Sa stii ca merge, parol, nu trebuie experimente.
nasty
Aveți dreptate!
Dar măcar Fuerteventura, Lanzarote și Graciosa chiar sunt și rămàn frumoase!!!
Bine, dacă nu vedeți decât partea negativă...fără un pic de umor.
cj98czh
Pai daca to vb. sincer .. hai sa iti spun ce am vazut eu, lasand la o parte minciuna si prosteala pe care ai reusit sau nu sa o faci ..

Am vazut posturi lungi de tot cu material copy/paste ... daca erau ale tale si aveai un dar de narator .. era una, dar asa era mai bine si mai simplu sa pui sursa

Am vazut poze putintele, fara prea multe pareri personale dar din nou copy/paste la greu

Ca sa te urmareasca lumea trebuie sa ai un dar de a scrie si a povestii incat cel care citeste sa fie acaparat de ceea ce citeste .. sa nu te superi dar la tine nu este cazul

Canal de youtube - are si fiul meu si se chinuie cu el dar aia nu inseamna ca are si talent ca sa fie acolo, vb. aia oricine isi poate face canal, nimic spectaculos si nimic wow .. diferenta este ca el nu a venit pe un forum auto sa cerseasca subscribe ..
nasty
Așa e! Așa e orice început! Mai greu, imagini mișcate, microfon neprotejat de vânt.
Seamănâ cu filmele mute alb-negru.
Dar la toate datele preluate am pus ghilimele și la final am dat sursa, vorbesc de comentariile după fiecare filmuleț.
Acum am ocazia să văd imaginile pe un ecran mare de TV și se văd toate defectele, dar și frumusețea insulelor.
nasty
Am vești bune pentru mine, din teletravajar, sponsorizare plus o colaborare voi merge 2 săptămâni în Canare. Voi face în fiecare zi sau la 2 zile fotografii ( si mai putine cuvinte) si câte un film, deci un serial in 14 zile, spre bucuria voastră ( numai cei cu simtul umorului) și a urmăritorilor www.
Iată niște oferte de nerefuzat: [attachmentid=1628145422] [attachmentid=1628145423]

<span class='edit'>28 Dec 2022, 17:24:</span>
[attachmentid=1628145424]
.

29 Dec 2022, 13:22:



Am vești bune PENTRU VOI! Am o poveste pt voi.
Povestea cu Petrică și lupul, oare?
Ei bine, da, desigur nu mă veți crede! Voiam să vă fac un serial din insulele Canare dar din nefericire un zbor a fost anulat, iar altul amânat. Am nevoie de ajutor din partea voastră!
[attachmentid=1628145446] [attachmentid=1628145447] [attachmentid=1628145448]



.
.
.
.
Iarăși?
.
.
.
.

Un ajutor moral, desigur, ca să pot trece peste supărare. Un cuvânt de încurajare, de consolare ar fi binevenit. Numai atât!


29 Dec 2022, 13:26:
Nu am putut accepta varianta propusă, pt că am deja rezervări pe booking.com: [attachmentid=1628145449]
nasty
După multe îndoieli, anulări, modificări de zboruri, am ajuns în Tenerife, escala spre La Palma. Datorită modificârilor, am fost nevoit să rămàn 2 zile în La Laguna, vechea capitală a insulei Tenerife. Vreme bună, cald, 23 grade, dar pe seară o răpăială de ploaie.


3 Jan 2023, 08:29:




Dacă urmăriți filmul Apocalipsul antic ( pe Netflix de ex) veți afla că o civilizație străveche din timpul glaciațiunii a fost foarte avansată, adică puteau construi piramide și construcții megalitice, puteau naviga și chiar au transmis cunoștiințele lor spre interiorul continentelor. Civilizația, ca de altfel toate următoarele, exista nu se știe exact unde, dar sigur pe țărmurile oceanelor, mărilor, care acum se află la aproape 200 metri sub nivelul mării, și se raspàndeau în sus pe fluvii, râuri. Posibil ca primii locuitori din Canare să fi fost încă din acea perioadă, când Sahara era toată verde și Ochiul Saharei f aproape de ei. E o ipoteză, dar eu cred că fenicienii au fost primii care i-au scos din epoca de piatră, din stadiul de pescari/culegători, pe guanches și poate și cu ceva aport de noi locuitori, i-au pus la treabă să domesticească plantele, grâul, din pește să producă garum, din anumite scoici purpura. Acum 4000-5000 de ani încă mai erau cascade pe toate clifurile care curgeau în ocean. Se văd urmele și acum! Trebuie să fi fost ceva deosebit de spectaculos.
cj98czh
asta este topicul cu minciuni .. ala in care te plangeai ca ai zboruri anulate si nu te poti intoarce?

nice .. biggrin.gif
nasty
Acum e topic serios de călătorii! Anul trecut ne-am distrat…

<span class='edit'>3 Jan 2023, 21:02:</span>
La Laguna în continuare:


<span class='edit'>3 Jan 2023, 21:45:</span>
și câteva poze:

<span class='edit'>3 Jan 2023, 21:46:</span>
Juan Pablo segundo!

4 Jan 2023, 09:27:





Am prins tàrgul lor de sărbători. Patinuarul a fost pt ei ceva special, nu știu ce e aia zăpadă, gheață ( pe Teide doar 3718 metri) Muzica excelentă!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.