Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Panouri fotovoltaice
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
marksman
Urmăresc de prin ianuarie chestia asta cu instalarea de panouri fotovoltaice, care a explodat efectiv după invazia rusească din Ucraina.

Văd tot felul de texte care anunță apocalipsa energetică, scrise în majoritate de către cei care au instalat așa ceva și mă întreb dacă oare nu pierd trenul unei oarecare independențe energetice sau dacă nu cumva e un trend apărut pe baza războiului rusesc, și importatorii de panouri și de invertoare și sisteme de prindere sunt cei care generează "isteria" asta (vezi episodul "măștile de protecție și dezinfectanții").

Așadar: ce credeți? Merită cheltuielile? Ați pus? Ați pune? Dacă da sau dacă nu, de ce?

P.S. AR-18-MOS, tu ești caz special, ai încălzire pe curent, cu A/C, știu ce o să spui icon_mrgreen.gif
IRONICK
QUOTE(marksman @ 26 Jul 2022, 15:22)
Urmăresc de prin ianuarie chestia asta cu instalarea de panouri fotovoltaice, care a explodat efectiv după invazia rusească din Ucraina.

Văd tot felul de texte care anunță apocalipsa energetică, scrise în majoritate de către cei care au instalat așa ceva și mă întreb dacă oare nu pierd trenul unei oarecare independențe energetice sau dacă nu cumva e un trend apărut pe baza războiului rusesc, și importatorii de panouri și de invertoare și sisteme de prindere sunt cei care generează "isteria" asta (vezi episodul "măștile de protecție și dezinfectanții").
*




Exact!

Merita, daca nu bagi tu banii in ele.
radian
Vad ca sunt primul votant pe acest topic. biggrin.gif

Am optat pentru ultima varianta de raspuns.

Am discutat cu mai multe persoane, implicate intr-un fel sau altul in aceasta chestiune.

Unii zic ca, surplusul de energie produsa de panouri o debitezi in retea si primesti o bonificatie, undeva la cca. 30% din pretul cu care cumperi energia electrica, altii zic ca-i cam cu cantec, de genul, cand semnezi contractul cu firma care-ti preia surplusul de energie, ar trebui semnat un contract prin care te obligi sa furnziezi constant o anumita cantitate de energie. Daca o produc panourile tale bine, daca nu, o cumperi, la pret nu tocmai mic de la firma careia ii dai tu surplusul de energie.

In plus ia in calcul, sa instalezi 2,3 panouri fotovoltaice e cam pierdere de timp. Sa-ti amenajezi o "ferma energetica" presupune o suprafata nu tocmai mica de teren indisponibilizata pentru alte scopuri, investitia initiala nu-i neglijabila, si nu in ultimul rand, durata de viata a panourilor solare, aflate acum pe piata, este de circa 10 ani, dar randamentul lor in timp scade dramatic.

Este o solutie buna daca ai o casa undeva, pe varful muntilor, departe de liniile electrice de alimentare, unde bransarea la sistemul public este imposibila sau exagerat de scumpa, dar si atunci te mai costa destul de mult achitionarea de acumulatoare capabile sa stocheze surplusul din timpul zilei.
maho
Sondajul banuiesc ca se adreseaza celor care stau la casa, ca altfel raspunsul e evident. In conditiile astea n-ar fi corect sa votez.
Habba
P'aci pe la mine prin zona, de vreo minim 10 ani lumea instaleaza in draci panouri pe case/carpot, in combinatie cu pompe de caldura.
Ultimul coleg care si-a construit casa in ultimii doi si a recurs la asemenea instalare a primit garantie pe sistem (panouri + invertor) 20 cu 25 de ani.

Daca as fi in situatia sa imi construiesc casa nu as sta pe ganduri referitor la solutia de incalzire/apa calda, as face 100% la fel ca el.

Daca ai deja gaz/peleti/lemne si folosesti panouri doar pur pentru ce consumi ca energie elctrica trebuie vazut suprafata exacta ce mai poti adapta la ele (eventual productia de apa calda menajera, etc.). Ideea e sa scoti mai mult decat curent pentru consum casnic uzual, sa scoti energie pentru incalzire/racire.

My 2 cents.
radian
Eu am balconul orientat ideal pentru panouri solare. Spre sud, expunere la soare toata ziua, fara cladiri sau copaci in vecinatate. As avea spatiu pentru cel putin 5, 6 panouri si eventual cu console in lateralele balconului, fara sa-i deranjez pe vecini, poate chiar 10, 12. Dar prefer sa cultiv rosii si ardei iuti.
RDK
Nu cred că scapi fără expertiză tehnică și proiect dacă vrei și contract.
volint
Doar daca "gasesti" o bacterie de tesla - d-aia mare - sa poti folosi noaptea ce produci ziua.
Altfel, in conditiile impuse de cretinozaurii poliruci, sub nici o forma. Garantiile-s conditionate de contracte de service paguboase si idiotice... daca sare o siguranta, n-ai voie s-o "repari" pana nu vine nenea "tehnicianu" sa "diagnosticheze" mizeria... Poate vine azi, poate ajunge luni ca-i in concediu...
Agrig
Aici aveti o sursa de info.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
1mc gaz aprox 10kWh energie. Consum de 10mc/zi ar insemna 100KWh/zi cu macar baterii de 75kWh capacitate...nasol ca pret.
Cop 3 la pompa de caldura... probabil ati avea nevoie de 30KWh pe zi pentru a echivala 10mc gaz. si baterie de 20kWh.

Undva o productie de 900kWh pe luna deci necesar panouri cam de 20kW...
Scump a dreak...
yoncv
Probabil în varianta cu subvenție de la stat ("casa verde" parcă se numește programul) e rentabil. Problema e că analiza dosarelor merge foarte greu, din câte am auzit.
marksman
Văd că până acum 4 persoane au votat pentru, deși nu au montat.

@Agrig: știu linkul, l-am folosit să fac o simulare. Despre echivalența mc de gaz cu kWh, e după cum are chef distribuitorul, prin PCS-ul ăla. Din ce rețin, acu' câțiva ani era sub 10, acum e 10 virgulă ceva, aproape 11. În general consum sub 300 mc pe lună, deci după calculele lor cam 3000 kWh lunar, plus electricitate încă 300-350 kWh. Să facem de dragul aritmeticii un necesar de 3600 kWh lunar, iarna, când panourile mai produc aprox. 5-10%. Teoretic ar fi necesari 120 kWh pe zi, la 4h aproximativ de lumină zilnică. 120 / 4 ar însemna 30 kW/h, pe care nu ai de unde să-i scoți, la o putere medie de 5 kWp de unde mai obții 5%, adică 250 Wh. Nu rentează, nici măcar în ipoteza că 1kWh de electricitate generează 3 kWh termici, decât la puteri instalate mari, adică suprafețe mari.

Cum văd eu lucrurile e că mai poți reduce consumul de gaz prin aport la încălzire, dar cred că randamentul unui banal boiler cu serpentină pentru așa ceva e mic, utilizezi o suprafață mare pentru boiler, pompe de recirculare, consumi și curent, nu merită.

Dacă faci exclusiv ca să reduci (parțial) factura la electricitate și în același timp să nu mai ai grija penelor de curent (adică să ai confort), poate că merită. Dar oricât am făcut calculele, fără 8000 de euro nu scapi.
radian
Am un amic care traieste din instalarea de panouri fotovoltaice. Da-mi, eventual pe privat, cateva detalii legate de dimensiunea casei, necesar estimat de energie, ce alte informatii crezi ca ar putea fi utile. Ii pot cere sa-ti faca o oferta.
axabrt
Io am zis sa mai suplimentez la izolația din pod
Acu am vata da e din aia ușurică de sticla
Bag vreo 10 cm d kge vata tare bazaltica

On topic cred că se renteaza doar daca nu dai banii tai, așa i.
Eu la casa consum 60 kw curentu pe luna și gaze de 2500 kw in decembrie și ianuarie.
Deci nu foarte mult

La un preț de 10 lei MC gaze ar veni vreo 10000 pe iarna. Adică 2000 de euro.
Vreo zece ani tot ai putea plăti facturi din banii ăștia. Pompele de căldură plus panourile aferente plus acumulatori tot pe la 20000 duc.
nik1965
Am panouri, 4kWp, pe două axe, produc și consum în jur de 16-18 kWh zilnic.
Am sistem "off grid" stocare 20kWh în baterii cu Li, și invertor de 6kW.
Îmi asigur ~80% din consumul anual.
Am "produs" acest sistem în timp, pas cu pas cum ar spune cineva.
PS. Prosumer nu m-aș face nici bătut.
marksman
@nik1965: poți da mai multe detalii? Ce tip de invertor? Ce tip de baterii, de panouri? Cum l-ai făcut în timp? Că vizavi de asta zic majoritatea că ori îl faci de la început cum ai nevoie, ori dacă nu, arunci banii de pomană.

Și de ce nu ai fi prosumator?
radian
QUOTE(nik1965 @ 26 Jul 2022, 22:48)
Am panouri, 4kWp...
*



Spune-mi, te rog, cu surplusul de energie, pe care-l bagi in SEN ti se deconteaza cca. 30 % din pretul cu care cumperi curentul din SEN? Si mai ales, daca ii adevarat ca cel care preia suprlusul de energie te obliga prin contract sa contribui cu o anumita cota de energie lunara, pe care daca nu poti sa o produci, trebuie s-o cumperi, pentru compensare?













marksman
El nu e prosumator. Sunt curios de motive.
Victorine
Și eu sunt curios de motive.
Personal nu aș opta pentru panouri fotovoltaice, mi se pare foarte mare investiția, iar ca să ajungi să simți beneficiile ai nevoie de capacitate de producțue și stocare considerabile, plus o casă concepută în așa fel încât să utilizeze eficient curentul produs. În schimb aș alege cu toată inima panouri cu tuburi vidate pentru apă caldă, care cuplate cu încălzire în pardoseală și un puffer bi-termic ar ajuta mult iarna o casă bine izolata. Iar ca soluție pentru încălzire/răcire pompă de căldură aer-apă.
radian
Din cate stiu eu, la panourile solare pentru apa calda, e cam cu cantec iarna, cand da gerul.
Victorine
Se folosește agent termic cu antigel. Mai degrabă vara poate fi o problemă, mai ales dacă pleci de-acasă în concediu o săptămână, dar există soluții.
Mai bine să nu deturnăm topicul, că poate omul vrea să tragă niște concluzii, de-aia a făcut sondaj.
rue
QUOTE(nik1965 @ 26 Jul 2022, 21:48)
Am panouri, 4kWp, pe două axe, produc și consum în jur de 16-18 kWh zilnic.
Am sistem "off grid" stocare 20kWh în baterii cu Li, și invertor de 6kW.
Îmi asigur ~80% din consumul anual.
Am "produs" acest sistem în timp, pas cu pas cum ar spune cineva.
PS. Prosumer nu m-aș face nici bătut.
*



Poti sa ne dai indicatii de costuri la ce ai facut tu?
bion
Tipic. Experti care nu au si au auzit ei. Mai e un venit la mine in sat dar ala nu e credibil .
marksman
Bioane, nu știu la ce te referi.
nik1965
In urma cu 12 ani a apărut necesitatea de a avea o sursă de energie pentru panourile de apa calda și pentru centrala cu lemne fiindcă întreruperile de curent pe rețea erau la ordinea zilei.
Ușor, ușor am dezvoltat sistemul sa pot sa am o mica independenta gata de rețeaua publică.
Panourile sunt sh, dar am panouri în funcțiune de 10 ani șierg că la început, acumulatori LiFePo cumpărate celule din ciaina și ansamblate de mine invertor tot mare in ciaina, clona fidelă a unui renumit brand elvețian.
Manopera este opera mea (/la profesionala am învățat să mă joc cu corentu).
Prosumator nici în ruptul capului (nu am chef să facă alții c o a i e le mari pe munca mea), și de altfel est tot la mana distribuitorului de energie, pica rețeaua pica și la tine ..... Să vezi când tot satul rămâne fără curent și tu ai ....
Că și amortizare o parte din echipamente și-au scos deja banii, cu actualele preturi in 4-5 ani le amortizez.
Când ai surplus îți permiți să consumi fara restricții .
Iarna in decembrie ianuarie și februarie este mai rar soarele iar vara pe canicula randamentul panourilor scade și e nevoie de mai multa energie ( AC frigiderele merg mai multl) și supli esc din rețea, in rest costurile sunt zero sau câtiva lei ....
maho
In privinta deciziei de a nu fi prosumator si eu as face la fel. M-ar deranja sa se faca decontarea cand vor ei si la ce pret vor tot ei (ca putere de negociere n-ai). Chestia asta insa n-o inteleg:
QUOTE(nik1965 @ 27 Jul 2022, 12:05)
vara pe canicula randamentul panourilor scade

Ziua e mai lunga, ar trebui sa produca mai mult.
Victorine
Scade eficiența conversiei în curent electric odată cu creșterea temperaturii.
maho
Si aia nu se poate rezolva cu putina semiumbrire locala? Ma refer la fotovoltaice. Daca atunci cand e ziua lunga nu te poti folosi la intreaga capacitate de ele, atunci ce pretentii sa mai ai iarna?
marksman
Problema e de la temperatura aerului ambiant. Dacă le umbrești nu faci decât să scazi și mai mult puterea de ieșire.
piticot7000
In functie de consumul fiecaruia, se merita sau nu. Calculul e simplu, consumul lunar - pretul instalatiei. Programul casa verde e in impas, nu te poti baza pe stat. Important de avut in vedere e pericolul de incendiu. Cunosc pe cineva satul de factura mare la energia si-a pus acum vreo luna. Mai astept vreo luna si o sa-l intreb cum e.
nik1965
Iarna pe răcoare daca e senin produc chiar peste ce au specificat.
Vara scade randamentul datorită încălzirii panourilor.
Daca le umbresti de unde mama ciorilor mai vrei curent?

27 Jul 2022, 14:31:
Deja trenul a cam plecat din gara ..... vagoanele din urmă sunt tot mai scumpe.
De la prosumeri câștiga doar statul care ia taxe și impozite și pe ce livrezi in rețea și pe ce iei din rețea.
Prosumerul are doar falsa idee că este în castig.
Cu programul casa verde cei care câștigă ceva sunt furnizorii de echipente, firmele care fac montajul și .... evident statul, care știe doar sa ia.
DannyY
Nicule, pe ce consumi, taica, 18 Kwh pe zi? Ca io consum maxim 10, cu tot cu pompa si cu aer conditionat. Ai uitat vreun resou in priza?
bion
Restul consuma sistemul fotovoltaic ca sa fcț. biggrin.gif
marksman
QUOTE(DannyY @ 27 Jul 2022, 14:40)
Nicule, pe ce consumi, taica, 18 Kwh pe zi? Ca io consum maxim 10, cu tot cu pompa si cu aer conditionat. Ai uitat vreun resou in priza?
*


Vreo 10 kWh zilnic consum și eu, cu A/C funcționând intermitent vara.
tatabobu
10 kwh in 22 de ore a consumat o sărăcie de-aia de boiler electric de 40 de litri. Am vrut sa vad cat halește de unul singur.
nik1965
Am 4 agregate frigorifice ( 2 frigidere și 2 lazi ) și în perioada aceasta scot apa să ud gradina, pomii, via, și ceva electrocasnice în bucătărie.
Acum vara trag frigiderele in draci.
Primăvară și toamnă mai scade consumul la 10-12 kWh în 24 de ore, in medie.
In sezonul rece pompele sistemului termic papa cam 2kWh pe zi.
Am apa din put forat, in afara de impozitul la primărie și gunoiul( pe care recunosc, anu
asta inca nu le-am platit) alte cheltuieli cu casa nu prea am ...
Încălzirea, recunosc, aici sunt poluator net, lemne și cărbuni, mai mult cărbuni, e cel mai ieftin mod în prezent .....
Apa calda de la soare,. Când nu e soare un foc în cazan și am o săptămână( asta vara) iarna nu se pune problema ....
radian
QUOTE(nik1965 @ 27 Jul 2022, 22:41)
... alte cheltuieli cu casa nu prea am ...
*



Te invidiez. Azi mi-a venit factura la curent si gaze, furnizor comun, E-ON. 260 lei pentru luna iunie. Centrala oprita. Mi se pare enorm de mult. Luna trecuta am platit cca. 560 lei. Asta iarna, in varf de iarna am avut facturi de cca. 350 - 400 lei. Nici nu vreu sa ma gandesc ce o fi la iarna.
Unui amic care locuieste la garsoniera i-a venit factura tot curent + gaze, 35 de lei. Cu ce PLM am consumat mai mult ca el, de mi-a venit factura de cca.8 ori mai mare...
marksman
Eu nu înțeleg cum unii au la casă consumuri de energie electrică în jur de 100 kWh lunar. Personal, mă învârt în jur de 300 kWh lunar, cu climă și hidrofor pentru udat gazonul vara. În condițiile în care am luat electrocasnice A+ cel puțin și becuri doar pe LED, mi se pare mult 300+ kWh.
Marty
La pensiune avem o putere instalata de 13 kW si face fata cu brio (consumul comparat cu ce dam in retea), in conditiile in care instalatia tine bucataria cu toate hangaralele, 2 baruri cu frigiderele si masinile de gheata aferente, pompele de la piscina, ciubarul, sauna si electricitatea pentru 18 camere (evident, alea-s goale-n timpul zilei, nu consuma). Mai naspa e ca, neavand instalatie de stocare (inca), daca se taie curentu'n sat, se taie si la noi.
nik1965
Da, acesta e unul din neajunsurile majore ale unui sistem fara stocare.
Pe de altă parte pentru o așa pensiune un sistem cu stocare ar costa enorm.
Poate doar un generator cu motor termic care sa cupleze automat și să se separe de rețea.
Un generator deștept ar trebui să poată gestiona invertoarele on gros.
radian
Marty daca nu-i suparare, banuiesc ca nu este o rugaminte indiscreta, da detalii despre pensiune, locatie, pret / camera, etc. Eventual, daca nu vrei aici, atunci pe privat. Cand am vreo delegatie in zona, poate iti fac o vizita daca nu presupune un ocol prea mare. De regula cand suntem in delegatie, cam tot timpul suntem contracronometru..
Marty
Eu nu prea stau pe acolo, de fapt n-am mai dat de vreun an. Oricum, e f. aproape de Semaforie, ii poti face o vizita. wink.gif
paul_damian
Off-topic: Organizam o intalnire Daciaclub la pensiunea lui Marty? Ce ziceti? biggrin.gif
radian
M--as baga. Cate locuri de cazare ai acolo?
Marty
Nu-i, ma, a mea, sunt si io p-acolo! Da' suna bine o intalnire acolo.

28 Jul 2022, 12:01:
QUOTE(Marty @ 28 Jul 2022, 08:09)
18 camere
*




QUOTE(radian @ 28 Jul 2022, 11:37)
M--as baga. Cate locuri de cazare ai acolo?
*


radian
Nu mai e Corbex. Nu mai am cu cine imparti o camera… sad.gif
yoncv
Nu mai țin minte, tu erai ăla care sforăia?
bion
El si are si caine care sforaie. Si sforaie in ungureste cool.gif
Cosstel
QUOTE(radian @ 28 Jul 2022, 12:24)
Nu mai e Corbex. Nu mai am cu cine imparti o camera…  sad.gif
*


ai putea-o face cu mine, ar fi începutul unei frumoase prietenii 🌈😁
radian
Corbex. Mai nasol ca avea telefonul setat sa sune noaptea sa-si ia medicamentele.
Bioane, la Oscar, sforaitul, ca sforaitul, dar el doarme pe fotoliu, langa pat, la cca. jumatate metru de urechile mele. Cand nu sforaie isi suge pela. Si plescaie ingrozitor…

Cei mai vechi pe forum, mai tineti minte plimbarile cu Furia gabena? Mos nebun, gonea cu Solenta de-ti provoca atac de inima…

<span class='edit'>28 Jul 2022, 15:43:</span>
QUOTE(Cosstel @ 28 Jul 2022, 15:39)
ai putea-o face cu mine, ar fi începutul unei frumoase prietenii 🌈😁
*


radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif
Defineste mai exact conceptul. Se preteaza la mai multe interpretari… radmasa.gif radmasa.gif

In plus, cred ca ar fi o incompatibilitate majora. Te stii doar sa prepari rachiuri nu si sa le consumi.
yoncv
Păi e 100% compatibil: el face rachiul, tu îl consumi! biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.