Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Gura Portitei
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2
Radu718
Se baga careva in week-end? N-am fost niciodata, dar am inteles ca este frumos...
Radu718
Tzeapa! Nu mai au locuri la casute (10 euro/noapte)-desi am impresia ca ma imbarliga. Si sa stau la vila cu 50e/noapte mi se pare exagerat...
taurash
mai da e cam departe ca sa faci excursia doar pt 1 we ...
banuiesc ca vrei sa mai si pescuiesti (ca te stiu pescar) asa ca abia de apuci sa-ti arunci lanseta ...
misterb
dar se poate ajunge cu masina pana acolo?
Radu718
Cu masina pana la Jurilovca, dupa care vapor 1 ora. Masina o lasi in parcarea lor, care este pazita si te costa 50.000 lei/zi. Spun si eu din auzite, as fi vrut sa merg, dar daca nu mai au locuri...
strumfuadi
la cort e gratis, te costa doar vaporashul...
Radu718
Nu stiu daca ai voie...si oricum n-am cort...dar mai e un pic si plec in Turcia
strumfuadi
ai voie, am fost in iulie shi erau cortishti, dar ii lasa doar in partea stg a plajei, nu oriunde..

hehe, ce faci mah, te duci in turcia sa le dai in gura la fabricantzi?? laugh.gif
Radu718
Ar merita putina bataie!
octavianf
Bravos

Vacanta frumoasa si asteptam impresii...
Radu718
Multumesc! O sa fac niste poze!
tonicelli
Deoarece postul este vechi, as vrea unele impresi,i pareri mai noi si eventual tot ce ar putea ajuta pe cineva sa isi faca un concediu reusit aici smile.gif
Multumesc anticipat si daca mai stiti si alte locuri in aceasta zona va raman recunoscator biggrin.gif
Gorbaciov
Eu am fost acolo acum un an si e o mare teapa. O tampenie. Cred ca 50% din cei care se duc acolo, se duc dintr-un fel de moda. Mai ales cu familie (copil inclus) e chiar riscant.
tonicelli
Hmmm.
Chiar cu familia vreau sa merg si eu (eu+sotia+fata) si dupa ce citisem aici ma gandeam ca e ok sad.gif
Ai putea sa mai detaliezi te rog.
VladG
Ba nu e deloc teapa! Teapa la ce? Ca nu sunt cluburi si alte fite?
Problema ar fi la cazare, s-ar putea sa nu mai fie locuri libere.
E cu atat mai interesant de mers anul asta cu cat nu erau tantari deloc (acum o luna), lucru rar la Portita, iar preturile scazusera la jumatate fata de acum doi ani.
Daca mergi cu copil e musai sa te cazezi la camerele cu baie si AC
www.guraportitei.ro
Steel Tormentor
E totusi un loc salbatic, chiar daca e organizat pentru confort. Plaja si apa marii nu sunt cele de la Mamaia. Am inteles ca sunt reguli destul de stricte in incinta compexului. Adica, fara bautura si mancare "din afara", fara muzica , fara gratare. Nu m-am cazat niciodata acolo, am ajuns in zona datorita pasiunii pentru pescuit. Daca acum o luna nu au fost tantari acolo, cum a spus colegul mai sus, atunci este o exceptie. E unul din locurile care merita vazute. Daca doriti doar sa vizitati locul si aveti o masina care "duce" la drumuri un pic accidentate, accesul se poate face din Constanta via Navodari, Corbu, Vadu Oii , apoi drum neamenajat prin Grindul Chituc, paralel cu malul marii, pana la stavilarul Periboina unde se trece cu masina peste un fel de pod si se continua drumul pana la Gura Portitei. Dar pana la un pod pietonal. Masina se lasa acolo daca vreti sa intrati in complex. In anii trecuti erau corturi de-a lungul intregii plaji pe drumul mentionat.
Merced
Eu am fost vara trecuta, la cort, cu vaporasul de la Jurilovca. Mi-a placut, desi sunt niste mari dezavantaje. Asteptandu-ma la preturi exagerate am plecat cu bere de acasa pe care n-am putut s-o beau de calda ce era(desi aveam o pila la statia meteo si mai bagam acolo in frigider, nu prea facea fata), mancare la conserve o gramada, apa potabila ca nu exista acolo.
Si totul degeaba pentru ca am constatat ca preturile erau chiar decente. Am mancat la restaurantul de acolo o pizza chiar foarte buna la pret de terasa pitesteana, sub 20 de lei, nici restul mancarii nu era scumpa, o bere la pahar era 3.5 sau 4 lei atunci si era RECE, chiar daca indoita un pic cu apa.
Destul de liniste, pentru mine care nu suport aglomeratia din Costinesti a fost o experienta ok, dar data viitoare cand mai ajung acolo, tot cu cortul, sa ma ia naiba daca mai iau altceva la mine in afara de haine si apa. Mai bine decat sa dau banii pe bere la cutie si conserve mananc si beau linistit si bine in complex, ca si asa pe calduri e tare placut sub stuful ala cu care-i acoperita una din terase, mult mai placut decat bronzatul prin cort pe plaja.
VladG
Si eu mi-am luat teapa cu mancare si bautura luate de acasa, asta ptr ca stiam preturile ENORME de acum doi ani. Acum nu mai merita carat nimic de acasa, preturile au devenit decente.
Legat de reguli, mi se par de bun simt, sunt impotriva grataragiilor manelisti. Nu te cauta nimeni in traista daca ai venit cu conserve sau sandwich-uri, daca tii neaparat sa le aduci.

@Steel Tormentor: Poate drumul ala era valabil ptr acces la Portita cu ani in urma. Am fost acum o luna cu bicicleta pe acolo si e JUNGLA (gasiti poze aici, insa in desisul cel mai mare nu am facut poze, am doar filme si e naspa rau).
Pana la Periboina (e la al doilea baraj, nu la cel ce se poate trece cu masina) e ok, dar de acolo la Portita sunt peste 10 km de POTECA, prin desis, paienjeni, buruieni. Nu se poate merge pe acolo dacat daca vrei aventura si DOAR pe jos sau pe bicicleta.
Accesul obisnuit se face prin Jurilovka.
Steel Tormentor
Ai dreptate. Am confundat. Imi aduc aminte ca am cam injurat de cat am mers pe jos.
Gorbaciov
Vlad: nu ma refer la fite & stuff, daca citesti un pic posturile mele, o sa vezi ca sunt total anti.
Mie pur si simplu, nu mi s-a parut un loc unde sa ma duc cu fi'mea, care avea 4 ani atunci. Nu prea ai activitati, practic in afara de apa/plaja, nu prea ai ce face.
In afara de asta, cand am fost eu, erau foarte multi...oameni, care erau insotiti de niste....doamne, care nu cred ca aveau cum sa se inece din cauza de aere in cap. M-a dezgustat complet (e drept, din cauza lor, plec de la premiza ca asa e mereu acolo).

VladG
Am inteles. Nu e mereu populat in felul asta pe acolo.
Ptr un copil nu prea e activitate, daca sta mai multe zile se poate plictisi, eu am privit din perspectiva mea, care ma duc la relaxare.
Oricum daca se pune problema asa, nu prea ai de ales decat statiunile consacrate, unde mai gasesti un leagan, o vata pe bat, etc smile.gif
Cred ca merita mers o data, e o experienta interesanta.
Bafta!
Gorbaciov
Statiunile "consacrate"....merci, dar nu, eventual un weekend/an. Si pentru un weekend, am oricum indigestie. Mai bine la munte.
Merced
QUOTE(Gorbaciov @ 28 Jul 2009, 20:43)
Mai bine la munte.
*



Amin!
mikey_VS
de trei zila s-a intors finul meu din concediu pe litoral. Au fost doua familii (doua masinii) a cate patru membrii fiecare. Copiii de 4, 7, 9, 13 ani. Dupa ce au stat 7 zile intr-un hotel foarte bun in Eforie Nord (cu tot felul de facilitati de apreciat!), s-au hotarat sa incerce si Gura Portitei... auzisera si ei de locul asta. Au mers cu cortul acolo, si au stat 3 nopti, cu cortul pe plaja. Au avut mancare si butelie de camping, nu ia oprit nimeni si au remarcat cu totii curatenia, modul ordonat in care toti isi duc sacii cu gunoi in locul si la timpul potrivit... Sunt super incantati de locul asta, mi l-au descris drept un loc unde singurele reguli erau cele ale bunului simt. Au jucat volei, fotbal si altele pe locurile amenajate, au facut baie cu zi - cu noapte (cand au avut chef) iar copiii au fost chiar mai incantati de faptul ca aveau marea atat de aproape. Pentru 4 zile nu au mai intrebat de televizor, desene animate si alte "preocupari specifice" - ceea ce e lucru mare, "prietenii stiu de ce"! tongue.gif
Ce sa va mai spun? Din descrierile finilor mei a meritat si merita sa-ti petreci acolo timpul liber, daca nu vrei aglomeratie, shopping, si altele. In plus, au cheltuit foarte putini bani in cele aproape 4 zile pe insula. Un alt avantaj este ca acolo "te prinde" rasaritul soarelui pe tine, nu trebuie sa faci decat efortul de a deschide ochii si cortul... rolleyes.gif
Cred insa ca trebuie sa nu te deranjeze sa dormi in cort. In plus, spuneau ca la casute era foarte ieftin, dar li s-a parut inutil sa platesti doua paturi cand poti sa stai gratis in sacul de dormit.
In concluzie, mi s-a pus pata rau de tot... deja visez la vara viitoare, si sper sa pot sa ajung si eu acolo. 38.gif
Victoras2001
Din ce vad in poze, m-as duce si-n seara asta acolo.
klaus
Si niste poze de la fata locului:
Mirciulik
Am fost la Gura Portitei acum 10 ani si am ramas profund impresionat de acest loc minunat.

Desi aveam doar 13 ani mi-a placut enorm sa stau 10 zile pe o plaja plina de corturi pe o portiune de 2 km (dreapta + stanga).

Am fost in cantonament in jur de 20 persoane. Trezirea la 4 dimineata...alergat prin apa la rasaritul soarelui. Seara la 7 antrenament la apusul soarelui.

Pe vremea aia abia se dezvolta zona, erau cateva pontoane plutitoare, 2 restaurante cu specific pescaresc si un magazin gen minimarket.

Pe terasa restaurantului de la ponton puteai juca remi, sah, table, carti si nu te intreba nimeni nimic. Exista cate o priza de curent la fiecare masa. (Ca idee din 20-25 persoane una singura avea un telefon mobil, primit cadou de majorat. smile.gif )

Desi aflu acum ca zona s-a modernizat ma bucur de faptul ca bunul simt predomina pe acea limba de pamant. Abia astept un nou concediu acolo.
Catalinmodena
Superb!
DannyY
Nu se ajunge cu masina.
Parcare in Jurilovca, 5 RON/zi
Traversare lac dus-intors: 50 RON/persoana.
Vaporasul oficial face cam 1 ora jumate de la Jurilovca la Gura Portitei.
Nu exista magazine alimentare sau de alt fel. Ori se cumpara de acolo la preturi comparabile cu cele din restaurantele de la Mamaia/Neptun, ori fiecare vine cu traista plina. Problema e frigiderul
Gratarul e interzis in complex, dar se poate face in zona de corturi din afara acestuia.
Preturi de anul asta:
Apa plata la 500 ml: 4 RON
Bere la pahar 400 ml: 3 RON
Taxa de rezervatie: (parca) 20 RON/persoana/sejur, dar cine nu trece pe la receptie nu e intrebat de sanatate.
Casuta pe plaja: 15 Euro/noapte, are 2 paturi, un bec si o priza de 220 V
Se poate sta cu cortul in interiorul complexului contra unei sume modice sau in partea de sud, gratuit.
In partea de nord e rezervatie naturala, cine isi pune cortul acolo risca o bataie binemeritata de la 'rangerii' lipoveni. Am vazut un "ranger" pe ATV gonind niste putoi care isi stabilisera cartierul general acolo (cand gasesc pozele, le pun). Imi pare rau ca nu i-a batut.

Celor care isi doresc o partida de amor pe plaja salbatica le amintesc ca unii turisti au camere video cu un zoom impresionant.

Bunul-simt se gaseste intr-o doza mare, dar nu este chiar 100%.

Poze de la inceputul lui august:

Imagine generala (curata) in zona protejata:

[attachmentid=1627549710]

Detaliu care arata ca nesimtirea e ca apa: patrunde peste tot:
[attachmentid=1627549711]

Am urmarit o pereche intrand in rezervatie cu 2 PET-uri de apa. Cand s-au intors, nu mai aveau PET-urile. Probabil n-avea rost sa le care inapoi dupa ce au baut apa din ele. Nu exista cosuri de gunoi in rezervatie.

Ce nu se potriveste in foto urmator?
[attachmentid=1627549712]

Un umbrar exceptional, daca nu e rechizitionat de cei care nu se potriveau mai inainte, pentru o petrecere galagioasa si de prost gust:
[attachmentid=1627549713]

Asa arata plaja si nisipul in golfuletul de langa cel din pozele lui Klaus:
[attachmentid=1627549717]

Zona unde se pot pune corturi (fata de complex, spre sud):

[attachmentid=1627549720]

Unul dintre 'saloanele' localului (atentie la anuntul cu albastru):
[attachmentid=1627549721]

Caruta suspendata e foarte utila, pentru ca printre capriorii acoperisului sunt foarte multe randunele care doi bani nu dau pe mancarea turistilor tongue.gif
[attachmentid=1627549722]


Nu e un loc pentru cei cu fite, disconfortul este clar.
Celor care merg acolo le propun ca la orice vizita in rezervatie sa intre cu mainile goale si sa se intoarca cu 5-6 PET-uri sau alte alea.
Altfel locul se va pierde. Pelicanii nu inghit recipiente de plastic.
skija
in noaptea asta plec pentru a 4-a oara la Portita... pentru mine o noua Vama Veche. Cam cum era vama prin '95... doar ca media de varsta e undeva la 40 ani...

Sper sa fie vreme buna... revin cu detalii...
VladG
wub.gif cool.gif
vis-a-vis
O fi plecat cu bicicleta? nedumerire.gif
VladG
N-ar fi exclus, dar cred ca zicea si dincolo...
skija
am revenit...

1. am fost fara bicicleta (m-am dus sa beau)
2. am observat o imbunatatire a serviciilor...
3. am observat o imbunatatire a mancarii
4. am observat o scumpire a mancarii (sau doar am avut senzatia asta)
5. au piscina!! (15ron/zi)

in rest... am luat camera cu ponton, vreme nasoala si bautura multa... foarte relaxant...

Pentru la anul, in primul WE din Iulie, am vorbit cu baietii din grup sa mergem si cu bicicletele. Am inteles ca prin Zona Protejata (spre Tulcea) e mai frumos decat in Sud. Vom vedea...


Recomand!
nasty
A mai fost cineva, mai de curând?
nasty
eu! sunt în drum către Gura Portiței:
https://youtu.be/rr0KUrbEKgs





<span class='edit'>11 Jun 2022, 04:56:</span>
Vreme frumoasă la Gura Portiței, apa mării cam 22-23 grade. Am ajuns pe la 11, nu era nimeni, dar pe la ora 13 au venit vreo 5 bărci cu corporatiști fițoși, care au stricat liniștea locului:
https://youtu.be/KkEmah9JSKQ

https://goo.gl/maps/jCdDA59gdX6FSWyaA
cj98czh
tu de la povestea din insule, mai ai credibilitate ... fix 0 cu ce relatezi de la "fata locului" 🤣
psychoo
Nu a fost minciuna cu scop ascuns de a aduna like.uri si subscriberi pe knal de iutub.
A fost doar o operatiune speciala de informare si statistica
nasty
Vă grăbiți, sunt prima dată în zonă și mai stau aici.Urmează să mă documentez despre locurile FABULOASE, cam fără publicitate, cu o istorie incredibilă! Revin, nu plecați.
Bicicleta galbena
Plimba-te peste tot, intreaba, fa poze multe, apoi pune-le aici cu cateva explicatii si o mica naratiune. Fii ca Gibonu!



cj98czh
QUOTE(psychoo @ 11 Jun 2022, 13:22)
Nu a fost minciuna cu scop ascuns de a aduna like.uri si subscriberi pe knal de iutub.
A fost doar o operatiune speciala de informare si statistica
*




da, am uitat ... 🤣🤣

einstein1984
filmarea aia cu ceafa barcagiului e de toti banii
Bicicleta galbena
Iarta-l si tu, pana acuma a exersat filmarea la meciurile de fotbal din divizia a5-a biggrin.gif

einstein1984
macar de statea la marginea barcii, sau in fata....
nasty
Și cum ne plimbam noi prin zonă ( mulțumim sponsorului echipei de fotbal) alalejerâ, floricele, pisicuțe, pescari cu firul moale, intrăm în contact cu fabuloasa istorie a locurilor:
https://youtu.be/q8jqJNS1gK0

30 Jun 2022, 14:53:







Prima vizitată a fost cetatea Enisala:

https://youtu.be/eEniKlxfTCk

“Ruinele fortăreței medievale Yeni-Sale (Enisala, Enișala, Eraclea sau Herakleia, îndepărtându-ne în timp) se află la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea Yeni-Sale are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozitățile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 și au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998. Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.
Ruinele Cetății Heraclea de la Enisala, așa cum erau la începutul secolului al XX-lea.
Sepulturile dacice descoperite aici, din secolul al IV-lea î.Hr., precum și toporiștile de piatră șlefuită, ceramica și oasele de mamut arată o continuitate de populare încă din preistorie. Evului Mediu îi corespund două niveluri de locuire. Primul, anterior construirii fortificației, a fost datat pe baza materialului arheologic la sfârșitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea. Cel de-al doilea nivel corespunde perioadei ridicării zidurilor, deoarece localitatea antică Herakleia, ruinată de avari și de slavi în secolul al VI-lea, în timp ce fortăreața, construită în scop defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat de la gurile Dunării, a fost reconstruită în secolele al XII-lea și al XIV-lea. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic și a realităților istorice, s-a emis ipoteza că puterile interesate de ridicarea unei cetăți situată în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, pentru controlarea traficului naval, au fost mai întâi Imperiul Bizantin, apoi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea Republica Genova, care dispunea de mari sume de bani câștigate din comerț și care erau deținătoarea monopolului navigației pe Marea Neagră.”
Sursa: wikipedia
nasty
M-am documentat și,
pt voi și posteritate un rezumat:

“Cultura musteriană s-a dezvoltat in perioada paleoliticului mijlociu (cca. 120.000 - 35.000 î.C.), fiind singura cultură caracteristică acestei perioade în România, fapt dovedit de straturile foarte groase de depuneri materiale (de exemplu, la Baia de Fier: 1,40 m., la Ohaba și Nandru câte 2 m, cu trei respectiv patru niveluri de depuneri, iar la Ripiceni-Izvor : 5 m cu șase niveluri de locuire)...
Prin particularitățile așezărilor și ale utilajului litic s-au deosebit mai multe variante ale musterianului din România (în Moldova, în Dobrogea, în peșterile din Carpații Meridionali și în Țara Oașului), determinate îndeosebi de oscilațiile climatice” sursa:wikipedia

Deci de acum 120 000 de ani există o continuitate a vieții oamenilor pe teritoriul de azi al României, fără sincope până azi. Cum se demonstrează?
Cu ADN nostru! Bibliografie https://carturesti.ro/carte/o-istorie-genet...ilor-1713463709


Etapele formării ADN

Paleolitic 120 000-35 000
La Anina, în Peștera cu Oase, a fost descoperite cele mai vechi oseminte umane din specia Homo sapiens sapiens din Europa, Ion de la Anina, ale căror resturi de mandibulă datează de 42.000 de ani.

12000-9000 vine spre Europa agricultura dinspre Levant, semiluna fertilă.
Pe teritoriul nostru s-au dezvoltat pe rând civilizațiile Neolitice: Vinca, turdaș, boian, gumelnița, hamangia, cucuteni apogeul( sate cu 50 000 de locuitori)

Acum 3500 de ani pătrund populațiile indo-europene ( inclusiv dacii) care aduc caii și cuceresc întreaga Europă.

TOATE populațiile din Europa de azi au în ADN:
30% paleolitic acum 120 000 de ani
50% din neolitic
20% populațiile din nordul Mării Negre
Citiți cartea https://carturesti.ro/carte/o-istorie-genet...ilor-1713463709


Adică de ex si ungurii și românii au același ADN. De ce nu ne înțelegem?

Catastrofa țărmului Mării Negre, prin străpungerea Bosforului și măturarea civilizațiilor de pe maluri:
“the Black Sea deluge hypothesis: a catastrophic inflow of Mediterranean seawater into the Black Sea freshwater lake occurred around 7600 years ago, c. 5600 BCE .
As proposed, the Early Holocene Black Sea flood scenario describes events that would have profoundly affected prehistoric settlement in eastern Europe and adjacent parts of Asia and possibly was the basis of oral history concerning Noah's flood. Some archaeologists support this theory as an explanation for the lack of Neolithic sites in northern Turkey. In 2003, Ryan and coauthors revised the dating of the early Holocene flood to 8800 years ago, c. 6800 BCE” sursa: wikipedia

Și cum trăiam noi liniștiți, după potop, Grecia ieșea din era întunecată și intra în Perioada arhaică (800 î.Hr.– 480 î.Hr.) În aceastǎ perioadǎ asistǎm la consolidarea polisurilor (sau orașelor-state) și fondarea coloniilor, la debutul filosofiei, teatrului grec și poeziilor scrise, care apar odatǎ cu reapariția limbii scrise, pierdute în epoca Întunecatǎ. Perioada arhaică definește o revoluție structuralǎ, o creștere bruscă a populației și a bunurilor materiale care au avut loc în jurul anului 750 î.Hr., precum și "revoluția intelectuală" a Greciei clasice. Sfârșitul arhaismului are loc în 480 î.Hr. când Xerxes I a invadat Grecia. Creșterea bruscă a populației de la începutul perioadei arhaice a adus cu sine construirea noilor orașe și extinderea centrelor de populație . Perioada arhaică este, de asemenea, caracterizatǎ prin răspândirea coloniilor de-a lungul coastelor Mării Mediterane și Mării Negre , care a început în aproximativ 800 î.Hr. Motivul acestui fenomen este descris de autori greci ca fiind stenochoria, sau "lipsa de teren", dar, în practică, a fost cauzată de un număr mare de motive, cum ar fi rivalitatea între grupurile politice, dorința de aventură, expatriere, căutarea de oportunități comerciale.
Oportunitățile comerciale erau pe malul Mării Negre, în Dobrogea, locuite de populații sedentare, care practicau agricultura, creșterea vitelor, oilor, cailor, pescuitul. Deci resursele căutate de greci erau ale locurilor, dar locuite, deci și resurse UMANE.

Cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis, Aphrodisis, Eumenia, Perthenopolis, Stratonis, Orgame, au fost înființate în niște locuri cu resurse, inclusiv umane și nu aveau nici ziduri, la început, pt că era o bună înțelegere cu populațiile băștinașe, bazate pe schimburi comerciale.

“Cetatea Orgame/Argamum este localizata pe malul complexului Razelm - Sinoe, la 20 de kilometri de bratul Sfantul Gheorghe, la 40 de kilometri la nord de Cetatea Histria si la 7 kilometri de comuna Jurilovca (Jud Tulcea). Accesul se face prin Jurilovca, de unde se ajunge la situl arheologic pe un drum de pamant. Cetatea a fost fondata de colonistii greci veniti din Asia Mica prin secolul VII a.C. Cetatea este prima asezare de pe teritoriul tarii noastre mentionata in scrierile antice. Sapaturile au dat la iveala urme ce datau inca din epoca bronzului.sursa: wikipedia

“Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr. (după istoricul Eusebiu din Cezareea) sau 630 î.Hr. (după Skymnos), ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.Hr. de invaziile avaro-slave.
Orașul Histria a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani, începând cu perioada greacă și terminând în perioada bizantină. În perioada greacă (sec. VII – I î.Hr.), orașul era format din două părți distincte, acropola și așezarea civilă, după un model des întâlnit în orașele antice grecești, structură care a fost menținută pană la abandonarea orașului în secolul al șaptelea d.Hr. Unul din motivele abandonării orașului este și colmatarea vechiului golf al Mării Negre, în care era amenajat portul, golful devenind în prezent complexul lagunar Razim-Sinoe.”
Sursa: Wikipedia

Imagini profesioniste:

Argamum
Histria



poze artistice:
<span class='edit'>3 Jul 2022, 07:33:</span>
alte poze, mai artistice, la cererea majoritară de aici:
DannyY
La Argamum (Capul Dolosman) bateam turca cand eram copil. Stateam acolo cu cortul cate o saptamana, desi e la doar o ora de mers pe jos pana la Jurilovca. Arheologii care s-au perindat pe acolo au avut si ei un rol in dezvoltarea dorintei mele de a deveni neprost.
La sfarsitul lunii ajung si eu la Portita, sper ca n-ai lasat dezastru acolo.
nasty
Nu mă tem de întreruperi, venerabile domnule președinte... (cătră adunare și mai ales cătră grup, cu tonul sigur.) Puteți, d-lor, să întrerupeți, pentru că eu am tăria opiniunilor mele.
Dacă nu întrerupeți cu un comentariu (laudatio) va fi un șir de poze, fară delimitări la conținut diferit.

<span class='edit'>3 Jul 2022, 08:02:</span>
o plajă mai plină de scoici acuțite, ca la Portița, n-am mai întâlnit! Ar merge sita mecanică pt nisip.
Apoi lipsa concurenței, face ca prețurile să fie nejustificat de mari la cazare și mâncare. Transportul 35 lei/pers/pe sens Jurilovca-Gura Portiței, exagerat.

<span class='edit'>3 Jul 2022, 08:14:</span>
și încă:

<span class='edit'>3 Jul 2022, 08:18:</span>







da, ai avut o copilărie fabuloasa!
mai continui? Sau v-am adormit?

mai am despre Bagadag, lipoveni, haholi
nasty
La cererea expresă a urmăritorilor, continui! Încercànd să merg pe conturul lacurilor Sinoe, Golovița, Razelm, am trecut prim mai multe localități.
Sarichioi, o comună de lipoveni gospodari, dar care e cam fără pește în lac.
Istoria lor e f interesantă:
“ După sinodul din 1654 în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă, au început să se ia măsuri restrictive din partea autorităților laice și religioase ruse, care au culminat odată cu venirea la putere a lui Petru cel Mare (1682-1725) și introducerea de către acesta a unor măsuri drastice de europenizare.
Refuzul unor credincioși de a accepta înnoirea a făcut ca aceștia să fie supuși la taxe insuportabile și forțați să poarte o vestimentație specifică. Nemaiputând să suporte toate aceste restricții, staroverii (credincioșii de rit vechi) au luat drumul pribegiei, răspândindu-se în întreaga lume (Polonia, Austria, Canada, Alaska, Japonia etc.), inclusiv la gurile Dunării, în Dobrogea, tocmai pentru că, la origine fiind pescari, din zona râurilor Don și Nipru, și-au putut relua practicarea acestei meserii.
Cunoscuți de autoritățile locale sub denumirea de lipoveni (filipoveni, de la Filip Pustoviat, unul dintre liderii lor), aceștia și-au păstrat limba, obiceiurile și credința”
Sursa: wiki

Să reamintesc că lipovenii sunt ruși și haholii sunt ucrainieni ( unii cu barbă și ceilalți cu mustață și o șuviță de păr, numită „hohol”, de unde și denumirea de „haholi”)
Localitati de haholi: Sfantu Gheorghe, Dunavatu de Sus si de Jos, Letea, Caraorman…
Localitati de lipoveni: Periprava, Sfistofca, Chilia Veche, Jurilovca, Mila 23…

http://calatorulsocial.blogspot.com/2012/0...-din-delta.html
“ cine sunt locuitorii Deltei Dunarii?” ar fi lipovenii. Tot in spatiul Deltei poate fi gasit si un alt grup etnic, adesea confundat cu lipovenii, nu spre marea lor placere. Acestia sunt ucrainieni carora li se spune si haholi sau hahuli sau kaholi sau kahuli.”

Războiul de acum are și la noi un istoric:
Marele război tulcean dintre lipoveni și haholi
https://mistereledunarii.wordpress.com/2015...veni-si-cazaci/
“ Haholii stabiliți inițial la Sfântu Gheorghe, pornesc în expediție militară pe cele două maluri al Dunării, în două grupuri de câte o sută de cazaci, înarmați până în dinți. Ucid tot ce le iese în cale în satele lipovenești: femei, copii, bătrâni. Incendiază și înaintează spre Tulcea într-un adevărat marș al distrugerii și durerii. Ținta lor era Dunavăț, unde doreau să-și construiască un fort militar, după modelul celui de pe Nipru, distrus de ruși.”

Sarichioi
nasty
Am ajuns până la Dunăre la:
MURIGHIOL

Și apoi am făcut joncțiunea cu echipa la:
NĂVODARI

De aici am plecat spre Piatra-Neamț ( ne vedem acolo)

<span class='edit'>8 Jul 2022, 18:20:</span>
QUOTE(psychoo @ 11 Jun 2022, 12:22)
Nu a fost minciuna cu scop ascuns de a aduna like.uri si subscriberi pe knal de iutub.
A fost doar o operatiune speciala de informare si statistica
*



Spre informarea dvs:
aici pe Dacia nu am decàt 2 abonați, nu am nicio așteptare de a aduna like-ri de la voi sau vizionări.

Vizionări am făcut cu click-bite, de ex:

https://youtu.be/Ev8AP-brRXE
am scris “strict secret” 5000 vizionări

https://youtu.be/WdTOrnzX2YA
“Nudism” 1235 vizionări

sau titluri în mai multe limbi:
https://youtu.be/Ev8AP-brRXE
1300 vizionări

Utile:
Indagra: https://youtu.be/agHDOFmnEKE

Fotbal cu sute de vizionări și majoritatea abonaților.

În rest, turism
Se uită familia, ceva prieteni și eu iarna, cu picioarele pe calorifer, pe ecran de 125.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.