Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Informatii utile pentru calatoriile in afara tarii
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
AL
sursa: Ministerul Afacerilor Externe





Ghidul călătorului român în străinătate




http://www.mae.ro (Sfaturi de calatorie)



I. Regimul de vize pentru cetățenii români

II. Verificări efectuate la ieșirea din țară

III. Norme de conduită pe teritoriul altor țări

IV. Recomandări pentru cazurile de forță majoră

V. Telefoane utile în România



--------------------------------------------------------------------------------



I. Regimul de vize pentru cetățenii români



1. Cetățenii români, titulari de pașapoarte simple, pot calatori fără viză, pentru perioade de scurt sejur, în următoarele țări: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Costa Rica, Coreea de Sud, Croația, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, Islanda, Italia, Serbia și Muntenegru, Letonia, Liechtenstein, Luxemburg, Macao, Malta, Malaezia, Maroc, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Federația Rusă, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ucraina, Ungaria și Venezuela.



Cetățenii români, titulari de pașapoarte de serviciu, pot călători fără viză în următoarele țări: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Centrafricană, Chile, China, Cipru, Columbia, Congo, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Costa Rica, Croația, Cuba, Danemarca, Ecuador, El Salvador, Elveția, Filipine, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guineea, Honduras, Hong Kong, Islanda, Italia, Kazahstan, Kirghistan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macao, Macedonia, Malaezia, Malta, Maroc, Mauritania, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Nicaragua, Norvegia, Olanda, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Federația Rusă, San Marino, Sao Tome & Principe, Senegal, Serbia și Muntenegru, Sfântul Scaun, Sierra Leone, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tadjikistan, Tanzania, Thailanda, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Zambia.



Cetățenii români, titulari de pașapoarte diplomatice, pot călători fără viză în următoarele țări: Africa de Sud, Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Republica Ceha, Republica Centrafricană, Chile, China, Cipru, Columbia, Congo, Costa Rica, Croația, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Cuba, Danemarca, Ecuador, Elveția, El Salvador, Estonia, Franța, Filipine, Finlanda, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guineea, Honduras, Hong Kong, Iordania, Iran, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Kirghistan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macao, Macedonia, Malaezia, Malta, Maroc, Mauritania, Mexic, Mongolia, Republica Moldova, Nicaragua, Norvegia, Olanda, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Federația Rusă, San Marino, Sao Tome & Principe, Senegal, Serbia și Muntenegru, Sfântul Scaun, Sierra Leone, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tadjikistan, Tanzania, Thailanda, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Zambia.



2. Începând cu data de 1 ianuarie 2002, cetățenii români, posesori de pașapoarte valabile, pot călători fără vize pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în țările membre ale spațiului Schengen: Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda și Danemarca.

Durata de ședere de până la 90 de zile poate fi realizată într-un singur stat sau în mai multe state Schengen.

Pot fi făcute mai multe călătorii într-un semestru, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie să depășească 90 de zile, socotite de la data primei intrări în spațiul Schengen.



3. Depășirea termenului de ședere de 90 de zile (chiar și cu o singură zi) atrage după sine interdicția de a mai intra într-o țară din spațiul Schengen pentru o anumita perioadă. Această interdicție se comunică și autorităților române. Interdicția de nepermitere a intrării în spațiul Schengen se instituie și împotriva persoanelor care au fost găsite pe teritoriul uneia din aceste țări desfășurând activități lucrative/muncă fără a deține autorizații și vize în acest sens.



4. După intrarea pe teritoriul unui stat parte la Acordul Schengen, cetățenii români nu pot solicita autorităților locale obținerea de vize pe termen lung, autorizații de muncă și nici prelungirea vizelor obținute anterior.



5. După intrarea pe teritoriul unui stat Schengen, cetățenii români care nu sunt cazați în unități hoteliere au obligația de a-și notifica prezența și a se înregistra la autoritățile de poliție locale în termen de 3 zile de la data intrării.



6. Cu privire la orice măsuri de interdicție, ca și cu privire la încălcări ale legilor statelor vizitate, aceste state transmit operativ, pe cale electronica, informări tuturor celorlalte state, inclusiv din spațiul Schengen și România, astfel încât acestea să poată lua imediat măsurile necesare.



Statele membre Schengen solicită îndeplinirea următoarelor condiții de intrare în spațiul respectiv:



Pașaport valabil pentru încă cel puțin 6 luni de la data intrării, în spațiu Schengen;

Persoana să nu fie indezirabilă (să nu aibă interdicție de intrare în vreuna din țările membre Schengen);

Asigurare medicală

Asigurarea medicală (de sănătate) se referă la asigurarea de asistență turistică prin care se acoperă riscul de asistență oferită persoanelor aflate în dificultate în cursul unor deplasări sau al unei absențe de la domiciliu sau de la locul reședinței permanente;

Asigurare auto de răspundere civilă (Cartea verde);

Starea tehnică bună a autoturismului;

Pachet de servicii turistice. În cazul în care călătoria (individuală sau în grup) se efectuează cu servicii plătite printr-o agenție de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, în original, voucherul agenției documentul care confirmă plata și rezervarea pachetului de servicii contractat cu agenția de turism).





II. Verificări efectuate la ieșirea din țară



La trecerea frontierei, cetățeanul român trebuie să prezinte:



Permisul de conducere (dacă circulă cu autovehicul); Pașaportul (de tip nou sau vechi) valabil cel puțin 6 luni;

Asigurarea medicală, care trebuie să acopere durata declarată a sejurului; Biletul de călătorie dus-întors (avion, tren, curse regulate auto);

O sumă minimă în valută, după cum urmează:

- 50 EURO (echivalent) pentru fiecare zi de ședere declarată, dar minim pentru 5 zile, pentru Turcia și fostele state socialiste;

- 100 EURO (echivalent) pentru statele din U.E. și alte țări pentru care nu este necesară viza de intrare, pentru fiecare zi de ședere, dar minim pentru 5 zile.

Dovada obținerii sumei de bani necesară se poate face prin:



Prezentarea sumei de bani la vedere;

Cecuri de călătorie;

Cărți de credit cu extrasul de cont pentru acestea antedatat cu cel mult două zile înaintea prezentării în Punctul de Trecere a Frontierei;

Prezentarea voucherului, în cazul turismului organizat;

Scrisoare de garanție sau angajament de sponsorizare (autentificate, conform legii statului de destinație); Garanție din partea unei bănci sau ordine de plată valabile;

Invitație (autentificată, conform legii statului de destinație).

Sunt exceptate de la prezentarea acestor dovezi, următoarele categorii de persoane:



Cetățenii care se deplasează la tratament medical (cu obligația de a prezenta documente în acest sens); Persoanele care efectuează deplasări pentru simpozioane, conferințe, studii, manifestări cultural-sportive, situații de îmbolnăvire sau deces al unor rude stabilite în străinătate, alte cazuri temeinic justificate. Pentru toate acestea se vor prezenta documente doveditoare din care să rezulte scopul călătoriei și asigurarea financiară necesară;

Minorul sub vârsta de 14 ani înscris în pașaportul părinților;

Minorul sub vârsta de 18 ani care se deplasează la părintele sau părinții ce lucrează sau sunt stabiliți în țara de destinație; Cetățenii care se deplasează în străinătate pe baza unui angajament (permis) de muncă, valabil; Persoanele care călătoresc în statele vecine în baza permisului de mic trafic sau treceri simplificate.

III. Norme de conduită pe teritoriul altor țări



III.1. Ce trebuie știut:



Adresa și telefoanele Ambasadei României din țara unde se călătorește;

Principalele prevederi ale legislației țării de destinație și de tranzit;

Regulile aeroportuare și vamale;

Orarul mijloacelor de transport;

Obiceiurile și modelul cultural al țării de destinație;

Expresii uzuale în limba țării respective și a țărilor de tranzit;

Limbajul gestual, care diferă de la un continent la altul și, de multe ori, de la o țară la alta;

Însemnele personalului autorității de stat și ale mijloacelor tehnice din dotare;

Semnalele vizuale utilizate de forțele de ordine din țara respectivă;

Modul de utilizare a diferitelor servicii publice;

Prognoza meteo pentru zona vizitată;

Interdicțiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare în țările de tranzit, precum și folosirea sau consumul acestora (de exemplu, în unele țări există reguli stricte privind introducerea de țigări și alcool, precum și comercializarea acestor produse);

Valabilitatea permisului de conducere pentru perioada și țara în care te deplasezi;

Regulile de circulație ale țării respective.



III.2. Ce trebuie reținut:



Respectați legislația țării în care vă aflați.

Păstrați toate documentele justificative ale cheltuielilor făcute;

Aveți grijă de actele proprii;

Luați asupra dvs. numai strictul necesar și doar banii de care aveți nevoie;

Depuneți banii și valorile în seiful hotelului;

Păstrați biletele de avion într-un loc sigur;

Lăsați pașaportul în seiful hotelului și rețineți o fotocopie legalizată.



III.3. Ce nu trebuie făcut:



Să nu treceți granița în mașina altcuiva, pentru că nu știți ce se află în ea;

Să nu vă implicați în probleme legate de consumul și traficul de droguri (în unele țări există chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte!);

Să nu duceți pachete peste graniță pentru alte persoane, pentru că nu se știe ce pot conține.



III.4. Ce trebuie să ai la îndemână:



Hărți cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzând rețeaua hotelieră, obiective de vizitat, unități de asistență medicală, servicii publice;

Medicamente de uz curent;

Actele necesare deplasării, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora.



III.5. Circulația rutieră



Circulația rutieră obligă la respectarea cu strictețe a reglementărilor prevăzute în convențiile internaționale în materie, la care România este parte, precum și a unor reguli specifice.



Autoritățile statelor respective atenționează cetățenii străini asupra obligațiilor, prin afișarea acestora la punctele de trecere a frontierei. În general, indicatoarele rutiere se referă la viteza maximă în localități, în afara acestora și pe autostrăzi, portul centurii de siguranță. Nu uitați de obligativitatea achitării taxei pentru drumuri!



Pe autostrăzi, circulația este supravegheată și dirijată permanent prin instalații de tip portal, cu afișaj electronic al mesajelor. Nerespectarea indicațiilor comunicate este sever și prompt sancționată de către poliție.



Iată câteva dintre obligațiile cu caracter general:



Cum trebuie să ne pregătim autovehiculul:



să fie în perfectă stare de funcționare;

să nu prezinte scurgeri de ulei sau alte lichide de la subansamblele ori instalațiile componente;

să nu depășească normele admisibile ale poluării chimice și sonore ale mediului;

să fie echipat cu anvelope cu adâncimea benzii de rulare de cel puțin 3 mm;

să aibă în dotare trusa medicală de prim-ajutor și dispozitivul reflectorizant pentru semnalizarea prezenței în carosabil, în caz de defecțiune tehnică.

Ce trebuie să aibă în vedere conducătorul auto:



Să posede asupra sa, în permanență:

pașaportul;

permisul de conducere, aflat în termenul de valabilitate;

asigurarea auto internațională de răspundere civilă („Cartea verde");

certificatul de înmatriculare și Cartea de identitate a vehiculului;

asigurarea medicală internațională.

Să respecte întocmai semnalele și dispozițiile Poliției:

să poarte centura de siguranță și să atragă atenția celorlalți ocupanți asupra necesității de a o folosi;

să se informeze permanent asupra limitei maxime de viteză admise și să o respecte cu strictețe. De exemplu:

- Ungaria: în localități 50 km/h; în afara localităților 80 km/h; pe autostradă 120 km/h;

- Austria: pe autostradă 130 km/h;

- Elveția: pe autostradă 120 km/h.

Atenționăm, în context, asupra severității sancțiunilor contravenționale prevăzute în legislațiile statelor menționate, în cazul depășirii cu mai mult de 20 km/h a limitelor stabilite!

Să se informeze permanent asupra regimului taxelor de drum și să aplice pe parbriz, după caz (în țări precum Austria), vigneta care atestă plata acestora;Să circule cu luminile de întâlnire (faza scurtă) aprinse pe toată durata zilei în statele în care aceasta este obligatorie (ex.: Ungaria, țările nordice etc.);

Să pună în funcțiune luminile de avarie (intermitente), în situația în care ajunge o coloană auto care rulează cu viteză redusă, datorită blocării temporare a circulației (de regulă, pe autostradă);

Să dea dovadă de calm în situația în care circulația rutieră este blocată și să respecte cu strictețe indicațiile comunicate pe portalurile de monitorizare a traficului;

Să nu folosească pentru deplasare banda de urgență a autostrăzii, care este destinată exclusiv autovehiculelor Poliției, Salvării, altor forțe de intervenție. Se exceptează, desigur, situațiile de imobilizare a autovehiculelor din cauze tehnice, cazuri în care se va folosi telefonul de urgență amplasat în imediata apropiere a benzii de urgență, pentru a cere asistență tehnică necesară;

Să încheie, la plecare, o asigurare de călătorie.



III.6. Ce trebuie să știm despre regimul armelor de foc ????



În conformitate cu prevederile Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor, deținerea și, după caz, portul armelor și munițiilor de către persoane fizice sunt permise numai cu autorizația structurilor competente ale Ministerului de Interne pe a căror rază de competență domiciliază cei în cauză. Prin urmare, pentru a cumpăra o armă din alte state, cetățeanul român trebuie, în primul rând, să posede autorizația pentru procurarea armei eliberată de organele abilitate din România. Totodată, se impune achiziționarea armei de la un furnizor autorizat din țara respectivă și eliberarea documentelor de proveniență. Pe baza acestora, la întoarcerea în țară, Poliția ia în evidență arma respectivă și o înscrie în permisul de portarmă sau, după caz, eliberează permisul de portarmă, în situația inexistenței sale.



IV. Recomandări pentru cazurile de forță majoră



Pe timpul deplasării în străinătate pot surveni o serie de evenimente neprevăzute, cum ar fi:



IV.1. Accidente rutiere



În caz de accident ușor, completați, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziție de societățile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notați elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident și mai ales ale societății de asigurare a acestuia și ale șoferului. Dacă în urma accidentului sunt răniți, chemați poliția locală, după ce ați acordat primul ajutor. Adresați-vă pentru sprijin partenerului societății române de asigurări din țara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Fiecare Poliță de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde 24 de ore din 24.

Apelați numărul de telefon înscris pe poliță și urmați toate îndrumările ce vă sunt adresate!

Păstrați documentele de plată până la înapoierea în țară unde le veți prezenta societății de asigurare!



Atenție!

Societatea de asigurări nu va rambursa decât cheltuielile justificate în legătură cu evenimentul asigurat.

Așadar, păstrați facturile și notele de plată, în original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care ai apelat, foaia de observație, cu mențiunile zilnice ale medicului, orice alte documente necesare pentru soluțio-narea cererii de restituire a banilor.



IV.2. Îmbolnăvire



Dacă un cetățean român se îmbolnăvește pe timpul călătoriei în străinătate, se poate interna în spital în baza asigurării de sănătate. În situația în care nu se face dovada unei asigurări de sănătate valabile, trebuie plătită spitalizarea, chiar dacă situația este una de urgență . Costul unei zile de spitalizare este destul de ridicat (circa 327 dolari/zi, în Austria).



IV.3. Deces



În cazul decesului unui cetățean român, indiferent de cauză, autoritățile locale se ocupă de eliberarea Certificatului de deces și informează Ambasada României. Pentru o eventuală repatriere a corpului neînsuflețit, trebuie să se apeleze la o firmă specializată autohtonă sau din țara noastră. Firma în cauză se va ocupa de toate formalitățile, inclusiv de întocmirea documentelor de transport. În cazul în care rudele persoanei decedate nu dispun de banii necesari repatrierii, în state cum ar fi Austria, de exemplu, autoritățile din localitatea unde s-a produs decesul procedează la înhumarea/incinerarea din oficiu.



IV.4. Furtul, pierderea sau deteriorarea documentelor



Evenimentele de acest gen trebuie reclamate în cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de poliție sau jandarmerie. Agentul constatator eliberează o dovadă din care rezultă că faptul reclamat a fost luat în evidență. Acest document este necesar la ambasadă, în eventualitatea solicitării unui pașaport consular, precum și în țară în vederea obținerii altor documente. Trebuie reținut că în multe țări europene există asociații umanitare care pot acorda asistență la nevoie (hrană și cazare până la întoarcerea în România).





V. TELEFOANE UTILE ÎN ROMÂNIA



Ministerul Administrației și Internelor

Adresa: Strada Mihai Vodă nr. 6, sectorul 5, București.

Telefoane: 312.72.77

(Serviciul Relații cu Publicul, între orele 8 – 16);

314.10.50 (Linia deschisă a M.A.I., între orele 8 – 20).
Bobo
nu stiu unde sa pun stirea asta asa ca o trantesc aici; daca nu e ok, mutati-o unde credeti:



Pacaleala asigurarilor de sanatate





Mii de ieseni platesc anual firmelor de asigurari miliarde de lei fara nici un rost. Toti cei care doresc sa calatoreasca in strainatate stiu ca trebuie sa incheie o asigurare de sanatate. Cei mai multi nu stiu insa ca aceasta nu este obligatorie in 22 de state cu care Romania a incheiat acorduri de reciprocitate inca din anul 2002.



Profitind de nestiinta potentialilor turisti, firmele de asigurari, cu complicitatea firmelor de turism, isi vad in continuare de treaba.



Lista celor 22 de tari

Prin acordurile incheiate, Romania se pune de acord cu tarile semnatare ca toate cheltuielile medicale pentru cetatenii celeilalte tari sa fie decontate de tara gazda. In Legea nr. 177 din 11 aprilie 2002 se stipuleaza modul in care asigurarea medicala e obligatorie: �Nu se aplica in cazul cetatenilor romani care calatoresc in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii�.



La mai putin de trei saptamini dupa emiterea legii, Ordinul 311 emis de Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii si Familiei a specificat cele 22 de tari in care romanii sint scutiti de asigurare, insa nimeni nu a fost interesat sa aplice legea. Prin urmare, cetatenii romani care viziteaza Grecia, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Moldova, Iugoslavia, Tunisia, Egipt, Ucraina, Croatia, Slovenia, Cipru, Rusia, Siria, Macedonia, Albania, Lituania, Armenia, Liban, China sau Cuba au dreptul sa primeasca asistenta medicala fara plata, nefiind obligatorie incheierea asigurarilor medicale pentru calatorii in strainatate.



Angajatul zice una, patronul alta

Agentiile de turism habar nu aveau de existenta acestor acorduri.



In cel mai bun caz au auzit de existenta unor intelegeri cu tarile limitrofe, cum ar fi Bulgaria si Ungaria. Au ramas cu totul surprinsi atunci cind le-am comunicat lista celor 22 de tari cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul medical.



Cind am sunat la "Atlantic Turism", agentul ne-a spus ca nu se poate sa parasim tara fara a avea incheiata o asigurare de sanatate, aceasta fiind obligatorie. Dar atunci cind am vorbit cu directorul agentiei, lucrurile s-au mai indulcit.



"Eu stiu ca doar tarile din vecinatatea Romaniei nu cer asigurare obligatorie, dar la vama se cere. Noi le recomandam clientilor sa isi faca asigurare pentru a nu avea probleme la vama. Nu e problema noastra ca vamesii nu stiu de acest acord. Oricum, asigurarile de sanatate nu sint obligatorii si a gresit agentul meu cind v-a spus ca sint obligatorii", ne-a declarat Razvan Diaconescu, directorul "Atlantic Turism".



Si reprezentantii firmelor de asigurari declara ca nu stiau de intelegerile cu cele 22 de tari. "Exista un acord cu statele limitrofe, Bulgaria, Ungaria. Dar nu stiu nimic despre alte tari. Oricum, in portofoliul nostru aceste asigurari nu au caracter obligatoriu. Turistul isi alege aceasta asigurare doar daca vrea", ne-a spus Constantin Tabacaru, director departament asigurari de bunuri la "Omniasig".



Dar cit de facultativa poate fi incheierea unei asigurari cind firma de turism te informeaza ca trebuie sa inchei asigurare, iar firma de asigurari nu-ti spune ca nu este obligatorie? Singura libertate pe care o are turistul este de a alege firma la care sa cotizeze 300 - 350.000 de lei, cit costa o asigurare de sanatate valabila pentru 30 de zile.

Cristina STOIAN

Ziarul de Iasi - 11/03/2004
AL
MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr. 58/31.I.2003 29



HG nr. 85/2003 - Hotarare pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice



[...]



CAPITOLUL VIII

Circulatia in trafic international

Art. 224. (1) Autovehiculele si remorcile inmatriculate

in Romania care circula in trafic international trebuie sa

aiba la partea din spate simbolul RO de forma ovala, cu

dimensiunile de 175/115 mm, si scrisul de culoare neagra

pe fond alb, cu dimensiunile de 80/10 mm, plasat in mijlo-

cul simbolului oval.

(2) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in

strainatate care circula in Romania trebuie sa poarte in

partea din spate simbolul statului in care sunt inmatri-

culate.

(3) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state

pot circula pe drumurile publice din Romania daca indepli-

nesc conditiile cerute pentru a fi admise in circulatia

internationala numai pentru perioada de valabilitate a asi-

gurarii de raspundere civila (carte verde).



Art. 225. (1) Permisul de conducere eliberat de

autoritatile romane este valabil in circulatia internationala

pe teritoriul statelor care au aderat la Conventia asupra

circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si

ratificata de Romania.

(2) Pentru a circula pe teritoriul statelor care nu au

aderat la conventia prevazuta la alin. (1), posesorii permi-

selor de conducere eliberate de autoritatile romane trebuie

sa aiba si un permis de conducere international, eliberat

de Automobil Clubul Roman.

(3) Persoanele care domiciliaza in alte state, venite

temporar in Romania, pot conduce autovehicule pe drumu-

rile publice daca poseda permis valabil, eliberat de autori-

tatea competenta din statul respectiv, dupa modelul stabilit

in conventia prevazuta la alin. (1), sau a carui valabilitate

este recunoscuta pe baza de reciprocitate.

(4) Persoanele care domiciliaza in alte state, venite

temporar in Romania, care poseda permise de conducere

eliberate de autoritatile statelor care nu sunt semnatare ale

conventiei prevazute la alin. (1), pot conduce autovehicule

numai daca permisele nationale valabile sunt insotite de

permise de conducere internationale valabile, eliberate de

asociatii afiliate la Federatia Internationala a Automobilului

ori la Alianta Internationala de Turism.
Mihai007
Capital Nr. 35, 26 August 2004

Service

Turism



Ce trebuie sa stiti cand iesiti din tara cu masina



Cei mai multi romani merg cu autoturismul personal in Grecia, Ungaria, Austria sau Turcia



Din ce in ce mai multi turisti merg in vacanta cu masina personala. Principalul avantaj este acela ca puteti petrece cat de mult timp vreti in orasele care va incanta. Nu va streseaza ghidul, nu depindeti de autocar, nu va enerveaza tovarasii de calatorie care vesnic intarzie. Daca plecati cu masina, va puteti aranja programul dupa cum doriti, iar daca va place o localitate nimeni nu va impiedica sa stati acolo cat va tin buzunarele. Acestea ar fi avantajele. Pe de alta parte, prima oara cand plecati cu masina in vacanta in alta tara este destul de obositor, intrucat trebuie sa fiti foarte atent la indicatoarele de drum, mai ales ca s-ar putea sa descoperiti ca trebuie sa platiti taxe de care habar n-aveati.

Feribotul, o alternativa la traversarea Bulgariei

Cea mai scumpa tara pe care din pacate trebuie sa o traversam si cand mergem in Grecia, si cand mergem in Turcia este Bulgaria. Daca pana acum catva timp o mica atentie pentru vamesi era obligatorie, de cand integrarea in UE bate la usa, spagile au disparut. Au ramas insa foarte multe taxe, iar la punctul de frontiera Giurgiu-Ruse, care este si cel mai aglomerat, trecerea granitei se poate transforma intr-un calvar. Prima taxa pe care trebuie sa o platiti este taxa locala de tranzit, impusa de Primaria Giurgiu, care este de 390.000 lei. Urmeaza plata a inca doua taxe: o taxa ecologica de 340.000 lei si taxa pentru trecerea peste podul Giurgiu-Ruse, inca 240.000 lei. La bulgari va asteapta alte taxe, caci si bugetul lor are nevoie de fonduri, nu-i asa? Taxa de drum este de 15 euro, apoi mai scoateti din portofel suma deja nesemnificativa de un euro, taxa de igienizare, care reprezinta mai exact trecerea printr-o balta cu clor. In Bulgaria trebuie sa fiti extrem de atent la limita de viteza, pentru ca sunt radare peste tot: amenda medie pentru depasirea vitezei legale este de zece euro. La intoarcere, situatia se schimba putin, dar nu in bine. Taxa de pod se plateste doar in dolari sau euro, nu in moneda nationala a Bulgariei (leva) si costa sase euro, respectiv sapte dolari. Inca o taxa de pod la romani, doar 380.000 lei, si ati scapat. In total, in jur de 50 de euro pentru un drum dus-intors. Din fericire, lucrurile nu stau asa in cazul altor tari. De exemplu, in Ungaria si Austria nu se platesc decat taxe de autostrada. La vama sau pana intrati pe autostrada este obligatoriu sa cumparati o vignieta, de regula valabila zece zile. Ea costa sapte euro in Ungaria si opt euro in Austria si se lipeste pe parbrizul masinii. Daca nu aveti vignieta in momentul in care intrati pe autostrada, riscati o amenda de 100 de euro. Taxe de autostrada mai mici au cehii si slovacii, unde veti scoate din buzunar doar trei-patru euro pe vignieta. Italienii si grecii practica alt sistem, taxa fiind aplicata pe un anumit numar de kilometri. Astfel, la greci 100 de kilometri costa cam trei euro, iar la italieni 25 de kilometri costa un euro. De asemenea, trebuie sa mai stiti cat va costa Cartea Verde a masinii: pentru o perioada de 15 zile, 60 USD pentru tarile din UE si 30 USD pentru tarile limitrofe Romaniei, iar pentru o luna de zile, 100 USD in cazul in care mergeti in tarile din UE si 40 euro in cazul statelor limitrofe Romaniei. Noi va sfatuim sa incheiati si asigurare Casco pentru strainatate: de exemplu, pentru o masina Volskwagen pe zece zile trebuie sa platiti in jur de 50 de euro. Nu uitati ca in cazul in care iesiti din tara, iar masina dvs. este cumparata in leasing pe firma aveti nevoie de o imputernicire de la firma de leasing. La fel, daca folositi masina uneia dintre rudele dvs., va va fi necesara o procura autentificata la notariat, prin care proprietarul sa-si dea acordul ca masina sa fie scoasa din tara. Nu uitati sa va platiti si asigurarea medicala, care pentru zece zile costa in jur de 260.000 de lei de persoana, si fara de care nu veti putea trece granita. De asemenea, trebuie sa aveti asupra dvs. voucherul pentru cazare si sa fiti pregatit sa-i aratati vamesului cele cateva sute de euro sau dolari necesare sederii in tara respectiva (in cazul in care nu aveti voucher pentru cazare).



cu masina personala, costurile vacantei sunt foarte mici

Destinatie Masina Avion Autocar Feribot

Bucuresti - Salonic (767 km) 120 euro 260 euro 120 euro -

Bucuresti - Atena (1.221 km) 194 euro 275 euro 130 euro -

Bucuresti - Budapesta (796 km) 126 euro 263 euro 80 euro -

Bucuresti - Viena (1.036 km) 166 euro 326 euro 100 euro -

Bucuresti - Istanbul (677 km) 110 euro 219 euro - 120 euro/pers.+150 euro/masina

Nota: tarifele pentru biletele de avion sunt dus-intors, calculate pentru clasa economic, week-end si includ taxele de aeroport. Tarifele pentru feribot, autocar si tren sunt dus-intors. Tarifele pt. masina sunt calculate la un drum dus-intors, la un consum mediu de opt litri/100 km si un euro/litru benzina.





Fulvia Meiroșu





© Copyright 2003 RINGIER ROMANIA

Casa de editura cu sediul la Zurich. Toate drepturile rezervate.

http://www.capital.ro/index.jsp?page=newsl...20§ion_id=6
AL
Informatii utile, pe tzari, puteti gasi aici:

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=5088&idlnk=3&cat=5

(valabil la 12.11.2004...daca site-ul MAE se modifica, voi edita mesajul)
bauXit
Stimati colegi!
Am avea si eu o intrebare: daca aveti informatii, va rog sa ma ajutati.Ce acte sunt necesare pentru a parasi tara cu o masina aflata pe numele altei persoane, asa ca proprietarul masinii nu este prezent.

Merci!
asarban
Imputernicire autentificata de notar prin care proprietarul te lasa sa-i conduci masina in tara si afara
E bine sa o ai tradusa in limbile tarilor pe unde bantui
Talon cu revizia tehnica la zi
pasaport, permis, carte verde, asigurare personala, parale la nivel minim minim!
vv
Si daca proprietarul e in masina mai trebuie imputernicire? (caz concret - ma gandesc sa plec cu masina in concediu cu niste prieteni; dar nu voi avea un an vechime asa ca nu pot sa o conduc eu - si o va conduce altcineva).
A doua intrebare - dupa ce ajung in strainatate, pot sa conduc si eu daca mai oboseste ala? (am inteles ca vechimea ar fi 'verificata' doar la granita in RO, odata ce ai iesit din tara nu mai e nici o problema).
AL
Cartea Verde este similara cu RCA-ul, nu cu CASCO-ul... este o asigurare de raspundere civila internationala... ea este valabila pentru masina respectiva, indiferent de cine o conduce... costa la fel indiferent de numarul de conducatori sau de persoane din masina... Va rog sa cautati pe forum topicul in care un coleg forumist care lucreaza in domeniul asigurarilor ofera consultanta doritorilor si sa intrebati !!! (asta in cazul in care raspunsurile de aici nu va satisfac).
AL
In afara RO, cel mult ungurii sa te intrebe de bani... chiar daca o vor face, poti arata acelasi extras/sold si sa fie sanatosi.... in general daca ai card (mai ales de credit!) nu se mai obosesc... dar totul e la latitudinea lor.....uite, spaniolii de exemplu vor sa vada acum bani cash...altfel nu au incredere sau asa vor ei acum, ca au un interes in a tria cat mai mult romanii.... austriecii (ca doar pe acestia ii vei vedea) sunt interesati mai mult de scopul calatoriei si eventual dovedirea prin invitatie sau cazare asigurata... idem daca esti oprit in zone de granita de catre politie, sunt interesati de unde te duci si de ce.... e bine sa fii cat mai convingator.... daca zici ca mergi sa faci turism, ar fi bine sa nu gaseasca la un eventual control un computer desktop sau borcane de muraturi sau un bax de chiloti ... biggrin.gif

cardul nu se poate verifica la granita deoarece nu poti scoate sold decat de la bancomatul bancii emitente... dar, mai ales in cazul cardurilor de credit, acestea arata ca persoana respectiva detine un cont la o banca (intruneste ceva conditii!!) si mai are si un anumit credit... adica e de incredere pentru banca! => e persoana de incredere!

P.S. ashu, am vazut pe la TV ca ar fi un mega-concert rock prin GErmania... la acela te duci?... pune si tu ceva amanunte la Stiri, poate mai vor si altii... sau la Cafenea, ca tot exita topic de rokeri
BOGDAN DSN
ultimele informatii despre plecari afara - de la ANAT(asociatia nationala a agentiilor de turism).

Cum circulati liber in Europa
Avand in vedere multiplele probleme aparute in ultima vreme in legatura cu libera circulatie a cetatenilor romani in Europa, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) informeaza cu privire la conditiile care trebuie indeplinite in acest moment, pentru a circula liber.

Iata care sunt aceste conditii:

* bilet de calatorie dus-intors;
* asigurare medicala pe intreaga durata a sederii (de preferat minimum 7 zile, patru zile pe drum si minim trei de sedere);
* pasaport valabil minimum 6 luni de la data plecarii din Romania.

in plus:

* Pentru cei care merg la munca legal sau in calatorie de afaceri: contract de munca in original sau viza de munca ori invitatie din partea partenerului de afaceri. Sunt preferate traducerile in limba romana ale acestor acte, deoarece ofiterii romani nu sunt obligati sa cunoasca limbi straine.
* Pentru turisti: voucher la hotel in original (de preferat minimum 5 zile) cu servicii confirmate din strainatate si platite in avans la agentia de turism, chitanta care sa certifice plata serviciilor.
* Pentru cei care isi viziteaza rudele, este necesara o invitatie in original facuta printr-o autoritate a statului de destinatie (ex. primarie), de preferat tradusa si legalizata in limba romana.
Aceste conditii nu se regasesc cumulativ nici in legea romana, nici in conventia Schengen si nici nu sunt cerute de toate statele, dar sunt cele solicitate in practica, in acest moment. in lipsa unor comunicari oficiale in acest sens, ANAT informeaza pe toti cei care doresc sa circule prin Europa ca, daca indeplinesc aceste conditii, au sanse minime de a fi returnati la frontiere, indiferent daca este vorba de cea romana sau de cele ale spatiului Schengen

Tudor B
Eu am trecut de cand s-au luat de romanasi care vin in Spania. Am venit cu autocarul si am evitat trecerea pe la Girona, am intrat pe undeva la Huelva, pe un drum national, cu ceva emotii. Despre ce chestie vorbesti? Aici (in spania) e o perioada de cateva luni in care se pot obtine acte de rezidenta dar doar daca persoana e de 6 luni cu domiciliu si serviciu aici, asa ca vin romanii de-a moaca. Cat despre trecutul frontierei tre sa areti la romani minimul si te lasa, cu o mica atentie de 5, 10 euro, daca nu ai probleme in pasaport, daca ai mai dai 100 si esti liber. Spaniolii nu stiu ce cer la granita, cu siguranta nu lasa sa treaca numai pe cei cu rezidenta sau viza.
delfinut
Am un Logan luat din anumite motive pe numele tatalui meu. Dupa cum stim, pe timpul derularii creditului el nu are voie sa-l instraineze (vanda/doneze), asa incat ma gandeam doar sa-mi faca o procura pentru mine de folosire in afara Romaniei. Stie cineva cu siguranta (sa spunem, din experienta) daca este vreo problema cu aceasta abordare? De asemenea, daca ar trebui anuntata banca (eventual dusa o copie a procurii la ei)? Mersi mult.
asarban
NU! Procura autentificata la notar si gata!
MoneyTalks
Ungaria e membra UE, Croatia nu. In Ungaria trebuie sa ai (sa arati la organu roman) 100E/zi de citiva ani buni.

Nu te grabi sa spui de bani si alte alea la vama decit NUMAI daca te intreaba. Excesul de zel este interpretat altfel decit cum te-ai astepta.
alvasi
@delfinut

Anul trecut am plecat in grecia cu masina care era pe numele sotiei si cumparata cu credit. A trebuit sa luam acceptul bancii de a iesi cu masina din tara. Dar asta era ca sa nu avem probleme cu banca, si nu cu autoritatile
costi
mda; am vrut sa salvez spatiu dar s-a intimplat ceva cu editia de duminica a Libertatii;

"Daca intentionati sa plecati in vacanta in afara tarii si preferati sa mergeti cu autoturismul personal, este bine sa il pregatiti din timp pentru aceasta calatorie. Potrivit “Ghidului de calatorie in spatiul Schengen 2002”, ca sa nu aveti probleme la granita asigurati-va ca masina e in perfecta stare de functionare, ca aveti toate documentele de calatorie si cunoasteti regulile de circulatie ale tarilor pe care le veti tranzita. Ce trebuie sa aiba in vedere conducatorul auto: 4 Sa detina asupra sa in permanenta: pasaportul, permisul de conducere, aflat in termen de valabilitate, asigurarea auto internationala de raspundere civila (“Cartea verde”), certificatul de inmatriculare, Cartea de identitate a vehiculului si asigurarea medicala internationala. 4 Sa respecte intocmai semnalele si dispozitiile Politiei, purtand centura de siguranta la fel ca si ceilalti ocupanti ai masinii; sa se informeze permanent asupra limitei maxime de viteza admise si sa o respecte cu strictete (Ungaria: in localitati 50 km/h; in afara localitatilor 80 km/h; pe autostrada 120 km/h; Austria: pe autostrada 130 km/h; Elvetia: - pe autostrada 120 km/h). Sanctiunile contraventionale prevazute in legislatiile acestor state in cazul depasirii cu mai mult de 20 km/h a limitelor stabilite sunt foarte severe! 4 Sa se informeze permanent asupra regimului taxelor de drum si sa aplice pe parbriz, in tari precum Austria, vigneta care atesta plata acestora; 4 Sa circule cu luminile de intalnire (faza scurta) aprinse pe toata durata zilei (in Ungaria); 4 Pe autostrada ori atunci cand circulatia se desfasoara pe mai multe benzi de mers, situate pe acelasi sens de deplasare, sa acorde prioritate de patrundere in banda in care ruleaza autovehiculele care circula cu viteza superioara pe benzile alaturate si au semnalizat intentia de schimbare a benzii de mers; 4 Sa acorde prioritate dupa ce s-a asigurat in prealabil din spate, trecand din banda curenta de mers pe cea alaturata, situata in stanga, autovehiculelor care patrund din drumurile laterale pe autostada si ruleaza in banda de accelerare, cu intentia de a intra in prima banda curenta; 4 Sa puna in functiune luminile de avarie daca ajunge o coloana auto care ruleaza cu viteza redusa, datorita blocarii temporare a circulatiei (de regula, pe autostrada); 4 Sa fie calmi daca circulatia rutiera e blocata si sa respecte cu strictete indicatiile comunicate pe portalurile de monitorizare a traficului; 4 Sa nu foloseasca pentru deplasare banda de urgenta a autostrazii, destinata exclusiv autovehiculelor Politiei, Salvarii, altor forte de interventie. Sunt exceptate, desigur, situatiile de imobilizare a autovehiculelor din cauze tehnice, cand se va folosi telefonul de urgenta amplasat in imediata apropiere a benzii de urgenta, pentru a cere asistenta tehnica necesara. Ce inseamna sa ne pregatim autovehiculul Masina trebuie sa fie in perfecta stare de functionare, sa nu aiba scurgeri de ulei sau alte lichide de la subansamblele ori instalatiile componente, sa nu depaseasca normele admisibile ale poluarii chimice si sonore ale mediului, sa aiba anvelope cu adancimea benzii de rulare de cel putin 3 mm, trusa medicala de prim-ajutor si dispozitiv reflectorizant pentru semnalizarea prezentei in carosabil, in caz de defectiune tehnica."
bertro
lamuriti-ma si pe mine, ca sunt mai nepriceput de felul meu: mi-a zis cineva ca nu ai avea voie sa intri in traficul international daca rotile au mai putin de 4 prezoane? facea glume sau chiar asa e? daca e adevarat, mi se pare exces de zel...
AL
Nu este adevarat!
Ake
Stiti cumva daca se poate doar prelungi valabilitatea unui pasaport turistic? Exp 10.2005.
Nu de alta, dar se pare ca formalitatile sunt mult mai simple decat pentru eliberarea unuia nou. Si un alt avantaj ar fi ca de obicei la frontiera, daca vad ca am o gramada de intrari si iesiri pe pasaport nu mai cer nici o dovada bani/vouchere/etc.. Plus ca mai am inca si cateva vize buisness de pe vremea cand se cereau.(2000-2001)
clr
Am si eu o problema si as dori un sfat:
Luna aceasta as vrea sa plec si eu afara (Grecia).

As putea avea insa o problema cu permisul:
Concret: perimisul mi - a fost eliberat in 1997 pe o perioada de 5 ani. Intre timp perioada s - a prelungit la 10 (mi s - a confirmat de la Politie ca e valabil pana in 2007). Problema este ca cei de afara nu stiu de aceasta chestiune (pe el scrie ca expira in 2002). Ar putea fi un factor cauzator de probleme?
octa74
Da, e o problema. Pe teritoriul Romaniei totul e ok, dar daca te opreste in strainatate ce faci? Mergi cu Monitorul Oficial dupa tine.. si tot degeaba. Pe ei daca scrie ca e valabil pana in 2002 nu-i intereseaza altceva si din punctul lor de vedere esti in afara legii. Asa ca iti faci permis nou, care va fi valabil pana in 2015.
MoneyTalks
QUOTE(costi @ 30 May 2005, 17:51)
(Ungaria: in localitati 50 km/h; in afara localitatilor 80 km/h; pe autostrada 120 km/h;

Astia de la Libertatea sint in urma cu vreo 2 ani cu stirile... tongue.gif
Limitele de viteza in Ungaria sint de 50/90/110/130 si asta de vreo 2-3 ani... smile.gif Adica:

50 localitati
90 afara
110 drum modernizat
130 autostrada

QUOTE(bertro @ 6 Jun 2005, 08:41)
mi-a zis cineva ca nu ai avea voie sa intri in traficul international daca rotile au mai putin de 4 prezoane? facea glume sau chiar asa e? daca e adevarat, mi se pare exces de zel...
*


Povesti. In Austria exista multe masini mai vechi de 20 de ani, care circula. Vad destul de des chiar si... un Renault 12 (inmatriculat in Austria, evident) icon_mrgreen.gif Recent am vazut si unul din primele modele de la Volvo, VW, Mercedes, Citroen si Audi (modele produse acum mai bine de 40-50 de ani) Toate aceste masini le-am vazut circulind pe autostrada... smile.gif Am recunoscut masinile numai dupa sigla lor, ca altfel... rolleyes.gif
Electronistu'
Salutari!
Doresc sa stiu ce conditii trebuie sa indeplineasca un minor (17,5 ani) pentru a putea iesi din tara fara parinti, ci doar cu sora (care este minora). Am un frate mai mic care trebuie sa plece cu sora mea in Italia. Stiu ca trebuie un tip de procura dar ce, mai exact, si alte chestii? A, sunat peste tot pe la vami, dar ma tot trimit in alta parte. Intai am sunat la Vama, m-au trimis la Politia de Frontiera. De acolo mi-au dat numarul 0257/959 pentru Informatii Generale. Numai ca acolo suna ocupat in continuu.
Deci intrebare pentru Asarban (ca am vazut ca se pricepe) sau pentru cei care au mai trecut prin asa ceva: ce documente imi trebuie? Cat mai explicit va rog. Multumesc.

P.S.: E cam urgent smile.gif
asarban
Vezi la notariate ca astia stiu mai bine..acordul parintilor ca sa iasa copchilu doar cu sora.
AL
Nu va faceti probleme... sunt recunoscute permisele normale!
asarban
ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI ROMÂNIEI,
Nr.144 din 25 octombrie 2001
privind indeplinirea de catre cetatenii români, la iesirea din tara,
a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state

In temeiul prevederilor art.114 alin.(4) din Constitutia României, Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 1. (1) Cetatenii români care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea din tara urmatoarele:

a. asigurare medicala;
b. bilet de calatorie dus-intors sau carte verde a autoturismului;
c. o suma minima in valuta liber convertibila la vedere sau carti de credit pentru conturi in valuta, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sejurului, dar nu mai putin de 5 zile.

(2) Cuantumul sumei minime in valuta se stabileste si se actualizeaza prin ordin al ministrului de interne, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, in functie de hotarârile in materie adoptate de autoritatile respectivelor state.

Ordinul ministrului de interne va fi publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, si va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2001.

Art. 2. – Seful punctului de trecere a frontierei române poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane daca s-a constatat ca nu indeplineste conditiile prevazute la art.1.

Art. 3. – Prezenta Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la 1 decembrie 2001.
PRIM – MINISTRU
Adrian Nastase

Ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.725/14.11.2001

Directia Relatii Consulare, 20.11.2001

ORDINUL MINISTRULUI DE INTERNE
Nr.177 din 22 noiembrie 2001
pentru stabilirea cuantumului sumei minime in valuta liber convertibila pe care cetatenii romani
trebuie sa o detina la iesirea din tara, cand calatoresc in scopuri particulare
in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state.

Ministrul de interne,
avand in vedere prevederile art.1 alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state, in temeiul art.13 alin.(2) din Legea nr.40/1990 privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne, cu modificarile si completarile ulterioare, emite urmatorul ordin:

Art.1.- (1) Cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de iesire din tara o suma minima in valuta liber convertibila, la vedere, sau carti de credit pentru conturi in valuta.

(2) Cuantumul sumei minime in valuta liber convertibila, de persoana, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, se stabileste astfel:

1. 50 euro sau echivalent pentru Turcia si fostele state socialiste, pentru care nu este necesara viza de intrare;
2. 100 euro sau echivalent pentru statele din Uniunea Europeana si alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare.

(3) Dovada sumei prevazute la alin.(2) se face prin una din urmatoarele forme:

1. suma in valuta liber convertibila, la vedere;
2. cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta;
3. alte garantii financiare, care fac dovada asigurarii sumei necesare, cum sunt: voucher, in cazul turismului organizat ori al serviciilor turistice platite anticipat; scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legiistatului respectiv; garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.

Art. 2.- Se excepteaza de la dispozitiile art.1 urmatoarele categorii de persoane:

1. cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural sportive ori insituatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate ori in alte cazuri temeinic justificate. In aceasta situatie se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia;
2. minorul sub varsta de 14 ani, inscris in pasaportul parintilor;
3. minorul sub varsta de 18 ani, care se deplaseaza la parintele sau parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie sau la rude;
4. cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
5. cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau trecere simplificata, eliberat de autoritatile de frontiera.

Art. 3.- Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2001.

Semnat, Ministru de interne, Ioan Rus

Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr.759/28.11.2001

Directia Relatii Consulare, 3 decembrie 2001
Homepage MAE Informatii consulare Sus

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144 din 25 octombrie 2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 725 din 14 noiembrie 2001, cu urmatoarele modificari si completari: 1. La articolul 1, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Cetatenii romani care calatoresc, in scopuri particulare, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la iesirea din tara: a) asigurarea medicala; cool.gif biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului; c) o suma minima in valuta liber convertibila la vedere sau carti de credit pentru conturi in valuta, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile."
gabim
Vreau sa ies din tara saptamana viitoare prin Nadlac cu masina spre Germania in concediu. Voi avea asupra mea bani nu rezervare sau invitatie.O sa stau pe la prieteni, rude. E posibil sa am probleme si sa-mi ceara sa arat invitatia/rezervarea cineva? Am sunat la politia de frontiera si aia zic ca nu ma lasa sa trec fara invitatie/rezervare. Din ce vad pe aici pe forum se pare ca nu voi avea probleme, la fel si pe siteul MAE. Cum e de fapt?
cristianf
QUOTE(Ake @ 6 Jun 2005, 18:36)
Stiti cumva daca se poate doar prelungi valabilitatea unui pasaport turistic? Exp 10.2005.
Nu de alta, dar se pare ca formalitatile sunt mult mai simple decat pentru eliberarea unuia nou. Si un alt avantaj ar fi ca de obicei la frontiera, daca vad ca am o gramada de intrari si iesiri pe pasaport nu mai cer nici o dovada bani/vouchere/etc.. Plus ca mai am inca si cateva vize buisness de pe vremea cand se cereau.(2000-2001)
*




nu ai probleme daca iti prelungesti pasaportul (asa il am eu prelungit pt inca 5 ani) si spun ca nu ai probleme nicaieri in europa cel putin (nici la vama nici cand doresti sa cumperi ceva) singura problema ar fi daca cf legilor in vigoare militia mai vrea sa ti-l prelungeasca.

@gabim

eu am venit din italia acum 2 saptamani si nu mi-a trebuit nimic inafara cartii verzi, a asigurarii de sanatate, precum si 500 de euro de persoana.
AL
cristianf.... prelungirea era valabila acum cativa ani...ACUM NU SE MAI PRELUNGESTE valabilitate celor model vechi!!!! iar alea noi inca nu au nici 4 ani... asa ca... nu mai sfatui lumea dupa ce stiai tu de acum cativa ani.. spune doar ce/daca stii sigur ca e valabil acum!
DragosG
Franta suspenda acordurile Schenghen
A fost reintrodus controlul la frontiera, dar nu si obligativitatea vizelor

Decizia unilaterala a Frantei de a suspenda temporar acordurile Schengen, anuntata, intempestiv, de Nicolas Sarkozy, a provocat dezbateri aprinse si contradictorii pe marginea eficientei masurii in ansamblul consolidarii securitatii europene. Ingradirea liberei circulatii a cetatenilor si reintroducerea controalelor la granite, in principiu agreata ca masura suplimentara de siguranta, a provocat pana la urma dezbinare in randul ministrilor de interne UE, transformand reuniunea de la Bruxelles intr-un "spectacol neplacut", scrie presa italiana de ieri. Intruniti, miercuri, in regim de urgenta, mai-marii Internelor si Justitiei din Europa s-au dovedit neputinciosi in a se pune de acord in privinta adoptarii unui pachet comun de masuri impotriva terorismului. Deoarece ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu, si-a contrazis colegii in privinta eficientei inchiderii granitelor ca pavaza impotriva teroristilor, considerand inutila generarea "unei alarme exagerate", Sarkozy a decis sa actioneze unilateral, fara acordul omologilor sai. Exemplul Frantei a fost urmat si de Olanda, intarind imaginea dezbinarii pe care o ofera azi Europa. In care, din nou, fiecare pare a actiona pe cont propriu, dupa cum o dicteaza interesele de moment. Decizia franceza e dur criticata de "Corriere della Sera", cotidianul italian cu cel mai mare tiraj. "Este o minciuna sa sugerezi ca, in absenta Schengen, am fi mai in siguranta", spune lucrurilor pe nume ziarul. Dupa cum tragic au demonstrat-o atentatele de la Londra, teroristii nu se mai impiedica de controalele vamale sau de vize, fiind deja cetateni nascuti si crescuti in UE sau, cine stie, in "spatiul Schengen". Ponoasele de pe urma suspendarii tratatului de catre Franta le vor trage tot esticii sau alti amarati in cautare de lucru pe la casele bogatilor Europei.
Articol din Adevarul 15.07.2005
serry
Am tot cautat dar nu am gasit informatii despre setul de becuri si sigurante care e oligatoriu la verificarea tehnica a masinii in tara dar nu am gasit nimic daca el e obligatoriu si la iesirea din tara.
Intreaba cineva de acestea, asa cum intreaba de trusa medicala triunghi relectorizant si mai nou de vesta relfectorizanta cand ajungi prin alte tari?
Sau la iesirea din Romania e obligatoriu sa le ai?
Nu de alta dar inca nu le-am cumparat deoarce am tot asteptat sa le gasesc prin piata mai ieftin ca la dealer sunt 85 lei noi.(Setul este pentru Dacia Logan).
Stiti ceva de obligativitatea acestora ?
AL
Guvernul a modificat și completat, printr-o Ordonanță adoptată în ședința de joi (14 iulie 2005), prevederile legale privind condițiile de intrare în statele membre UE și în alte state ale cetățenilor români, precum și reglementările referitoare la regimul pașapoartelor în România.

Decizia modificării acestor prevederi a fost luată pentru alinierea la cerințele controlului de frontieră efectuat la intrarea pe teritoriul statelor membre ale spațiului Schenghen și pentru evitarea unor deficiențe în procesul de eliberare a pașapoartelor pentru cetățenii români.

În ceea ce privește documentele care urmează a fi stabilite prin ordin al ministrului Administrației și Internelor - înscrisuri care vor fi prezentate de cetățenii români la ieșirea din țară - vor fi luate în considerare cerințele autorităților statelor membre ale spațiului Schenghen, așa cum reies din Convenția de aplicare a Acordului Schenghen și din Manualul Comun Schenghen.

Astfel, la ieșirea din țară, cetățenii români care călătoresc în scopuri particulare în țările membre ale Uniunii Europene, vor trebui să prezinte, în plus față de actele cerute în prezent, și un set de documente care să justifice scopul și condițiile șederii.

Totodată, în categoria persoanelor, cetățeni români, care sunt exceptate de la a prezenta o sumă minimă în valută convertibilă la ieșirea din țară cu destinația Uniunea Europeană, nu se mai regăsesc cele care efectuează o vizită pe bază de invitație.

Pentru a se evita întârzierile în procesul de emitere a pașapoartelor pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, actul normativ prevede că eliberarea și emiterea pașapoartelor pentru aceștia se poate face la sediul Direcției Generale de Pașapoarte și la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple și prin mandatar, cu procură specială autentificată în străinătate de misiunea diplomatică sau oficiul consular. În cazul în care cetățenii români se află temporar în țară, procura poate fi autentificată de către notarii publici.

Ordonanța mai prevede că eliberarea pașapoartelor simple în regim de urgență se face în termen de 3 zile de la data depunerii cererii de eliberare, cu un tarif suplimentar de 100 de lei.

Cetățenii români aflați în situații deosebite, prevăzute de lege, beneficiază de o scutire de la plata taxei consulare pentru eliberarea pașapoartelor simple în regim de urgență. Aceste situații sunt:

- cazurile de îmbolnăvire gravă sau decesul unei rude apropiate;

- efectuarea de tratamente medicale de urgență;

- citarea în cadrul unui proces în străinătate.

Prin deciziile adoptate de Executiv se urmărește asigurarea protecției cetățenilor români care călătoresc în străinătate cu respectarea condițiilor legale, prevenirea și combaterea emigrației ilegale, precum și fluidizarea procesului de eliberare a pașapoartelor pentru cetățenii români cu domiciliul în țară și în străinătate.

(Sursa AMOS News, Luni, 18 Iulie 2005 - 03:30 PM)

serry
QUOTE(AL @ 18 Jul 2005, 15:55)
Astfel, la ieșirea din țară, cetățenii români care călătoresc în scopuri particulare în țările membre ale Uniunii Europene, vor trebui să prezinte, în plus față de actele cerute în prezent, și un set de documente care să justifice scopul și condițiile șederii.


Se stie si in ce constau acele acte si de cand vor trebui ele aratate la iesirea din tara?
unsure.gif

tongue.gif
Revin cu o informatie utila sper pentru cei care deja i-si faceau griji in legatura cu noile documente:

Deocamdata nu se schimba nimic din ceea ce trebuia prezentat la vama pana cand se vor stabili care vor exact fi acele documente care vor trebui aratate in plus.

Sursa de la care m-am informat este chiar ministerul care e insarcinat cu asta la tellefonul de relatii cu publicul.

laugh.gif
AL
Ordonanta veche.......... si atasat veti gasi Ordonanta noua care o modifica: OUG nr. 28 din 14 iulie 2005...

ORDONANTA DE URGENTA nr. 144 din 25 octombrie 2001 *actualizata*)
privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state
(actualizata pana la data de 09 octombrie 2003*)
Emitent : GUVERNUL
--------------
*) Textul initial a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 14 noiembrie 2001. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. pana la data de 09 octombrie 2003, cu modificarile si completarile aduse de: LEGEA nr. 177 din 11 aprilie 2002; LEGEA nr. 580 din 23 octombrie 2002.


In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Cetatenii romani care calatoresc, in scopuri particulare, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la iesirea din tara:
a) asigurarea medicala;
cool.gif biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului;
c) o suma minima in valuta liber convertibila la vedere sau carti de credit pentru conturi in valuta, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
(2) Cuantumul sumei minime in valuta se stabileste si se actualizeaza prin ordin al ministrului de interne, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, in functie de hotararile in materie adoptate de autoritatile respectivelor state. Ordinul ministrului de interne va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2001.
------------
Alin. (1) al art. 1 a fost modificat de LEGEA nr. 177 din 11 aprilie 2002 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 258 din 17 aprilie 2002.

ART. 2
Seful punctului de trecere a frontierei romane poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane daca s-a constatat ca nu indeplineste conditiile prevazute la art. 1.

ART. 2^1
(1) Prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) nu se aplica in cazul cetatenilor romani care calatoresc in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii.
(2) Lista tarilor cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii va fi intocmita si aprobata prin ordin comun al ministrului de interne si al ministrului sanatatii si familiei, ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta.
-------------
Art. 2^1 a fost introdus de LEGEA nr. 177 din 11 aprilie 2002 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 258 din 17 aprilie 2002.

ART. 2^2
Prevederile art. 1 alin. (1) lit. c) nu se aplica urmatoarelor categorii de persoane:
a) cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, a efectua o vizita pe baza de invitatie ori in situatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate. In aceste situatii se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia;
cool.gif minorul sub 14 ani, inscris in pasaportul parintilor;
c) minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie;
d) cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
e) cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau trecere simplificata, eliberat de autoritatile de frontiera.
-------------
Art. 2^2 a fost introdus de LEGEA nr. 580 din 23 octombrie 2002 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 780 din 25 octombrie 2002.

ART. 3
Prezenta ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:
---------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

--------

Ultima aparitie... calda calda... Legea privind "libera" circulatie a romanilor in strainatate... Legea nr. 248/20 iulie 2005 aparuta in MO nr. 682/29 iulie 2005 (plus decretul de promulgare).

continuarea...
drumaru
Pina la urma, ordinul ala cu docomentele justificative a fost publicat sau s-a aminat?
AL
vezi la #39 la subsol...
cg_ivan
Din cate am inteles, s-a amanat aceasta obligativitate pana in Octombrie.
Si nu stiu cum o vor formula astfel incat sa acopere cazuri particulare cum ar fi cazul celor care merg cu cortul, etc.
AL
Precizari de la Ministerul Administratiei si Internelor (04.08.2005, preluate de pe AMOS News: www.informatia.ro)

Ca urmare a dezbaterilor purtate în ultimele zile, cu privire la aplicarea măsurii suspendării temporare a dreptului de a folosi pașapoartele simple de către cetățenii români care au depășit termenele de ședere în statele în care au călătorit, termene stabilite prin acordurile sau convențiile încheiate cu acestea, Ministerul Administrației și Internelor face următoarele precizări :

Această măsură a fost instituită încă de acum doi ani, prin Ordonanța Guvernului nr. 84/2003, care modifică Ordonanța Guvernului nr. 65/1997 și prevede, la articolul 14, alineatul 1), litera e) următoarele :

Art. 14 (1) Cetățeanului român i se poate refuza, temporar, eliberarea pașaportului, iar dacă i-a fost eliberat, îi poate fi retras, ori i se poate suspenda dreptul de folosire a acestuia, atunci când (…):

e) a savârșit în străinătate fapte de natură să aducă atingere siguranței naționale, menținerii ordinii publice, protecției sănătății sau moralei ori drepturilor și libertăților fundamentale ale altei persoane, care sunt stabilite prin hotărâri judecătorești sau fac obiectul urmăririi penale ; dovada faptelor savârșite în străinătate se face cu acte judiciare recunoscute potrivit legii române ; în astfel de cazuri măsura se dispune de către Direcția Generală de Evidență Informatizată a Persoanei, după caz, pentru o durată cuprinsă între 1 an și 5 ani, stabilită proporțional cu gravitatea faptei comise și cu consecințele ei.


Aceeași măsură poate fi luată și împotriva persoanei care a săvârșit în străinătate fapta de cerșetorie, constatată potrivit legii, precum și împotriva persoanelor returnate în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state și a cetățenilor români care au fost returnați din state cu care România nu a încheiat acorduri de readmisie, indiferent de motive, ori care au depășit termenele de ședere în statele în care au călătorit, stabilite prin acordurile sau convențiile încheiate cu acestea . (Ordonanța Guvernului nr. 84 din 28 august 2003 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pașapoartelor în România).

Termenul de ședere în statele care fac parte din spațiul Schengen este stabilit LA TREI LUNI prin Convenția de aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985.

Măsura suspendării temporare a dreptului de a folosi pașapoartele simple de către cetățenii români care au depășit termenele de ședere în statele în care au călătorit și durata pentru care poate fi aplicată această măsură au fost așadar stabilite prin acte normative anterioare Ordonanței Guvernului nr. 28/2005, care nu aduce modificări în acest sens.

Prezentăm în continuare conținutul articolului aflat în discuție, așa cum a fost formulat prin O.G. nr. 28/2005:

Aceeași măsură poate fi luată și împotriva persoanei care a săvârșit în străinătate fapta de cerșetorie, constatată potrivit legii, precum și împotriva persoanelor returnate în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state și împotriva cetățenilor români care au depășit, în mod nejustificat, termenele de ședere în statele pe teritoriul cărora au călătorit. (Ordonanța Guvernului nr. 28 din 14 iulie 2005 pentru modificarea și completarea unor acte normative).

Așadar, O.G. nr. 28/2005 nu înăsprește regimul suspendării dreptului de folosire a pașaportului de către cetățenii români, stabilind dimpotrivă că această măsură se aplică cetățenilor care au depășit termenele de ședere în statele în care au călătorit numai în cazul în care această depășire este nejustificată.

Conducerea Ministerului Administrației și Internelor a decis aplicarea riguroasă a acestei prevederi legale având în vedere inclusiv faptul că prima condiție pe care România o are de îndeplinit pentru a evita aplicarea clauzei de salvgardare este „implementarea fără întârziere a Planului de Acțiune Schengen modificat în concordanță cu acquis-ul și în respectarea termenelor”.

Orice abatere sesizată în îndeplinirea de către România a angajamentelor asumate în această privință poate constitui baza activării clauzei de salvgardare, cu efecte deosebit de grave.

În ceea ce privește condițiile pe care cetățenii români trebuie să le îndeplinească la ieșirea din țară, când călătoresc în scopuri particulare în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state, în prezent se aplică prevederile Ordinul Ministrului de Interne nr. 177 din 22 noiembrie 2001, condițiile fiind neschimbate de patru ani.

Ordinul menționat prevede următoarele:

„Art. 1 (1) Cetățenii români care călătoresc în scopuri particulare în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state, pentru care nu este necesară viza de intrare, trebuie să prezinte la controlul de ieșire din țară o sumă minimă în valută liber convertibilă, la vedere, sau cărți de credit pentru conturi în valută.

(2) Cuantumul sumei minime în valută liber convertibilă, de persoană, pentru fiecare zi de ședere declarată, dar nu mai puțin de 5 zile, se stabilește astfel:
50 euro sau echivalent pentru Turcia și fostele state socialiste, pentru care nu este necesară viza de intrare;
100 euro sau echivalent pentru statele din Uniunea Europeană și alte state, pentru care nu este necesară viza de intrare.

(3) Dovada sumei prevăzute la alin. (2) se face prin una din următoarele forme:
suma în valută liber convertibilă, la vedere;
cecuri de călătorie sau cărți de credit pentru conturi în valută;
alte garanții financiare, care fac dovada asigurării sumei necesare, cum sunt: voucher în cazul turismului organizat ori al serviciilor turistice plătite anticipat; scrisoare de garanție sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care găzduiește cetățeanul român pe teritoriul statului de destinație și autentificate conform legii statului respectiv; garanția legală din partea unei bănci sau ordine de plată valabile, după caz.”
(Ordinul Ministrului de Interne nr. 177 din 22 noiembrie 2001 pentru stabilirea cuantumului sumei minime în valută liber convertibilă pe care cetățenii români trebuie să o dețină la ieșirea din țară, când călătoresc în scopuri particulare în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state).

Proiectul de ordin prin care este propusă modificarea acestor condiții, în vederea aplicării exacte a prevederilor Convenției de aplicare a Acordului Schengen și Manualului Comun Schengen, este supus unei dezbateri publice și va intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2005, dată până la care va fi modificat și completat în funcție de observațiile adresate de persoanele interesate, cu condiția ca acestea să nu contravină celor două documente europene menționate.

Respectarea de către cetățenii români a Acordului Schengen este cu atât mai importantă cu cât începând din data de 1 februarie 2006 va intra în vigoare Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005).

Acest act normativ prevede că restrângerea exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate a cetățenilor români poate fi dispusă, pentru o perioadă de cel mult trei ani, numai de către instanța de judecată și numai în cazul persoanelor care au fost returnate dintr-un stat în baza unui acord de readmisie încheiat între România și acel stat sau celor a căror prezență pe teritoriul unui stat ar aduce atingere gravă intereselor României sau relațiilor bilaterale dintre România și acel stat.

Pentru a crea posibilitatea aplicării acestei prevederi, care se bazează tocmai pe încrederea în faptul că marea majoritate a cetățenilor români care călătoresc în străinătate respectă legea, este nevoie în prezent de aplicarea riguroasă a condițiilor aflate în vigoare cu privire la regimul călătoriilor în spațiul Schengen.

Uitati si proiectul de Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor ce va inlocui la 1 octombrie Ordinul 177 invocat mai sus si care e acum in vigoare.

Ordinul asta a fost supus dezbaterii publice pe 22 iulie... amanunte pe site-ul ministerului... www.mai.gov.ro
DragosG
In referire la solicitarea dumneavoastra din data de 05.08.2005, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, va informeaza urmatoarele:

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

In conformitate cu prevederile Legii 177/2002, precum si prevederile Conventiei de Aplicare a Acordului Schengen, cetatenii romani care calatoresc in scop particular, la iesirea din tara trebuie sa detina, pe langa pasaportul valabil, urmatoarele documente :

- Asigurare medicala pentru intreaga durata de sedere;

- Bilet de calatorie dus-intors sau carte verde a masinii;

- O suma minimă in valută liber convertibila la vedere sau carți de credit (pentru conturi in valuta), pentru fiecare persoana, cuantumul fiind de 100 EURO pentru fiecare zi de sedere, dar nu mai puțin de 5 zile, respectiv 500 euro. Dovada asigurării sumei necesare se poate face și prin voucher, în cazul turismului organizat ori a serviciilor turistice plătite anticipat ( cazare si masa, pentru intreaga durata a sederii). În cazul dvs., având aceste servicii plătite, nu mai este necesară prezentarea sumei minime in valută liber convertibila, la vedere sau carți de credit

Totodata, va facem cunoscut faptul ca incepand cu data de 01 octombrie 2005, vor surveni anumite modificari ale conditiilor ce trebuiesc indeplinite de cetatenii romani care intentioneaza sa se deplaseze, in scop particular, in state din Uniunea Europeana sau in tari unde nu este necesara obligativitatea obtinerii vizei, aceste noi conditii urmand a fi publicate, in timp util, pe site-ul institutiei noastre: www.politiadefrontiera.ro.



INSPECTORUL GENERAL

nicusor
Salut! Foarte util threadul asta. Multumesc celor care au contribuit!

Stiti care sunt limitele de viteza in Bulgaria si in Grecia? Si ce probleme au fost vara asta pentru trecerea prin Bulgaria?

Multumesc inca odata!
MoneyTalks
Nicusor >> Exista thread dedicat pentru Bulgaria si Grecia. Intreaba acolo.

Pentru ceilalti >> Daca vad aici raspunsuri la intrebarile lui Nicusor relativ la Bulgaria si/sau Grecia, le voi sterge, iar cei ce raspund vor primi warn/ban, dupa dispozitia din acel moment...
pedrovl
M-am intors zilele astea dupa un periplu in Germania si Italia. Iata cateva informatii care va pot fi de folos.
1. Vigneta din UNGARIA sa o cumparati in forinti = 1460 adica aprox. 6 euro. In caz contrar ungurii va vor lua 8 euro. schimbul in Ungaria e de 240 de huf pentru 1 euro.

2. In vama cu Austria am gasit (desi am trecut de zeci de ori) in sfarsit cel mai ieftin hotel de tranzit. 8 euro de persoana pe noapte cu baie in camera in conditii foarte bune. Este exact inainte de a intra in Austria, la Hegyeshalom si se gaseste in complexul Paprika - Csarda. Impecabil. O doamna foarte draguta vorbeste romaneste si schimba si forinti pentru vigneta de intoarcere la un curs mai mult decat onest.

3. Benzina si Motorina s-au scumpit si in Austria dar raman totusi cele mai ieftine. Am luat motorina cu 0,999 de la Insbruck. (Solenzica mea a stat acasa de data asta) iar benzina era 1.19 eur.

4. Daca ajungeti sa traversati din Germania in Italia via Austria pe ruta Munchen - Insbruck - Brenner pas - Bolzano - Trento - Rovereto, va sfatuiesc ca inainte de pasul Brenner sa iesiti de pe autostrada pentru ca traversarea pasului de doar cativa kilometri este foarte scumpa si peisajul este infinit mai frumos pe nationala.
Dupa ce se intra in Italia se poate intra din nou pe autostrada. Eu am platit la dus 8 euro pentru ca am intrat pe autostrada la Bolzano si am iesit la Desenzano, iar la intoarcere am platit 17 euro pe ruta Brescia - Insbruck si am iesit inainte de Brenner cu cativa km pentru a evita pasul.

5. In Italia benzina ajunge si la 1.28 euro iar motorina 1.19 euro
BOGDAN DSN
Cum ai reusit sa platesti doar 8 euro ca pe site-ul lor pretul pentru camera cu 2 paturi este 40 eur iar cea cu 3 paturi - 60 euro ?
drumaru
Nu cred ca sunt din aceeasi firma, desi sunt, intr-adevar, in cadrul aceluiasi complex. Si eu am luat teapa - am dat 60 de euro pentru trei persoane la Paprika Csarda (ca am facut rezervare de acasa si pe Internet sunt doar astia) si am vazut acolo pensiunea nu mai stiu cum (ceva cu L), la 30 de metri distanta, cu 8 euro pe persoana, iar la 50 m mai incolo Hotelul Rozsa parca, cu 15 euro pe noapte. Bine, la Paprika conditiile sunt de patru stele (ei au numai trei), la ceilalti nu stiu ca n-am fost.
pedrovl
Motelul cu 8 euro este in langa Rosza si pentru o noapte de tranzit conditiile sunt mai mult decat suficiente. Curat, baia in camera, apa calda, prosoape, sapun + solicitudine din partea gazdei vorbitoare de limba romana.
costi
Mai putini bani necesari la iesirea din tara

Cetatenii romani care ies din tara vor avea nevoie sa prezinte mai putini bani la granita. Este un proiect al ministrului de interne, Vasile Blaga, care urmareste micsorarea sumei pe care trebuie sa o detina romanii la iesirea din tara.

Astfel, fiecare cetatean trebuie sa aiba 150 de euro pentru transport pina in tara de destinatie si intoarcere in Romania si o suma de 20 de euro pentru fiecare zi de sedere declarata in cazul calatoriei in fostele state socialiste sau 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in statele din Uniunea europeana.

De asemenea, persoanele care calatoresc in afara spatiului Romaniei trebuie sa prezinte scopul si a conditiilor sederii cu urmatoarele documente: in cazul calatoriilor in scop profesional, un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania care sa ateste calitatea de comerciant sau o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri.

Pentru calatorii in scop turistic sau particular cetatenii au nevoie de confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile de primire din strainatate si de voucher-ul eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii.



Copiii sub 14 ani, inscrisi in pasaportul parintilor, nu vor prezenta nici un fel de act. Romanii care merg la munca in strainatate trebuie sa prezinte doar angajament de munca in strainatate

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a supus, luni,
dezbaterii publice proiectul ale carui prevederi vor intra in vigoare, probabil, la 1 octombrie anul acesta.
Hotnews
AL
SUMA CARE TREBUIE DETINUTA DE CETATENII
ROMÂNI LA TRECEREA FRONTIEREI VA SCADEA DE LA 100
LA 30 DE EURO PE ZI. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile
Blaga, a prezentat astazi reprezentantilor societatii civile, ai oamenilor
de afaceri si jurnalistilor prezenti la o masa rotunda organizata de
M.A.I. proiectul ordinului care va reglementa, începând cu data de 1
octombrie a.c., conditiile în care cetatenii români vor putea calatori în
strainatate. Acest proiect, redactat în urma unei dezbateri publice,
modifica substantial reglementarile aflate în vigoare în prezent,
urmarind o mai buna aliniere la legislatia statelor Schengen.
Printre alte noutati introduse, Ordinul Ministrului Administratiei si
Internelor stabileste ca cetatenii români care calatoresc în statele Uniunii
Europene vor trebui sa faca dovada, la iesirea din tara, ca detin suma
de 150 de euro sau echivalent, banii necesari pentru transportul dusîntors,
precum si suma necesara pentru întretinerea pe durata
calatoriei, stabilita la 30 de euro pe zi sau echivalent, dar nu mai putin
de 150 de euro, fata de suma de 100 de euro pe zi, ceruta în prezent.
Ministrul Vasile Blaga afirma ca suma de 30 de euro pe zi a fost
stabilita în urma analizarii criteriilor pe care statele Uniunii Europene le
aplica în aceasta privinta, prevazute în Anexa 10 la Manualul Comun
Schengen. Detinerea de catre cetatenii români care calatoresc în strainatate a
30 de euro pe zi de sejur corespunde cerintelor tuturor acestor state, afirma
ministrul Administratiei si Internelor.
În ceea ce priveste suma de 150 de euro, considerata necesara pentru
asigurarea transportului, aceasta nu va trebui prezentata de cetatenii care
detin bilete de calatorie dus-întors.
Pentru a calatori în fostele state socialiste, care nu au aderat înca la
Uniunea Europeana, românii vor trebui sa prezinte la trecerea frontierei cei
150 de euro pentru transport (în cazul în care nu detin bilet dus-întors) si
câte 20 de euro sau echivalent pentru fiecare zi de sejur, dar nu mai
putin de 100 de euro.
Cetatenii care detin o invitatie, autentificata potrivit legii, din
partea unei persoane sau organizatii care le sponsorizeaza cheltuielile de
sedere si cei care au contractat servicii turistice vor fi exceptati de la
prezentarea acestor sume de bani. De asemenea, nu vor trebui sa detina
bani - ca si în prezent - cetatenii care se deplaseaza la tratament medical,
studii, manifestari culturale sau sportive sau în situatia îmbolnavirii sau
decesului unei rude aflate în strainatate.
Ordinul ministrului Administratiei si Internelor prevede de asemenea
ca românii vor trebui sa prezinte la iesirea din tara documente cu care sa
dovedeasca scopul si conditiile sederii. Cetatenii care calatoresc în scop
turistic sau particular pot prezenta unul dintre urmatoarele documente:
documente justificative de la structurile de primire turistice; confirmarea
rezervării de servicii turistice de la structurile de primire turistice din
străinătate, inclusiv confirmări care privesc rezervări efectuate prin
intermediul internet-ului; voucher, eliberat de o agentie de turism licentiată
potrivit legii; sau invitatie din partea persoanei care găzduieste cetăteanul
român, în original, însotită de traducerea în limba română.
În ceea ce îi priveste pe oamenii de afaceri, acestia pot justifica
scopul si conditiile calatoriei prin prezentarea unui certificat constatator
eliberat de Oficiul Registrului Comertului din România care sa ateste
calitatea de comerciant sau a unei invitatii. La solicitarea oamenilor de
afaceri prezenti la masa rotunda organizata de Ministerul Administratiei si
Internelor, ministrul Vasile Blaga a acceptat modificarea ordinului, în asa fel
încât reprezentantii societatilor comerciale sa poata trece frontiera în baza
unei delegatii scrise care sa însoteasca acest certificat constatator (pentru
cazurile în care delegatul firmei nu este aceeasi persoana înscrisa la
Registrul Comertului).
De asemenea, alte sugestii si propuneri ale participantilor la dezbatere
au fost retinute si vor fi analizate pentru a fi introduse în forma finala a
Ordinului, de exemplu propunerea de elaborare a unui manual unic de
proceduri care sa fie aplicate în punctele de frontiera în cazurile
controversate.
Ministrul Administratiei si Internelor a anuntat ca noile reguli privind
calatoria în strainatate trebuie introduse în vederea reducerii migratiei
ilegale, conditie indispensabila pentru evitarea activarii clauzei de
salvgardare, care ar duce la amânarea aderarii României la Uniunea
Europeana.
În primele sapte luni ale acestui an, peste 1.250.000 cetateni români au
fost împiedicati sa iasa din tara, pentru ca nu îndeplineau conditiile necesare.
În aceeasi perioada, peste 50.000 de cetateni români au fost opriti din
aceleasi motive la frontiera maghiaro-austriaca si peste 100.000 la cea
franco-spaniola. În aceste conditii, afirma ministrul Vasile Blaga, noile
reguli constituie totodata un factor de protectie a cetatenilor români, care nu
vor mai fi supusi riscului de a li se întrerupe calatoria înainte de a ajunge la
destinatie.

(sursa: www.mai.gov.ro ... site-ul Min. Administratiei si Internelor, 30.09.2005)
murfi
Bai astora le lipseste o doaga, ordinul intra in vigoare maine si astazi il dezbat, cand il mai alanizeaza si cand propun forma finala ???????

QUOTE(AL @ 30 Sep 2005, 08:11)
.....De asemenea, alte sugestii si propuneri ale participantilor la dezbatere
au fost retinute si vor fi analizate pentru a fi introduse în forma finala a
Ordinului, de exemplu propunerea de elaborare a unui manual unic de
proceduri care sa fie aplicate în punctele de frontiera în cazurile
controversate.......
(sursa: www.mai.gov.ro ... site-ul Min. Administratiei si Internelor, 30.09.2005)
*


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.