Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Repartitoarele de caldura - o inventie malefica
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3
Vlad Georgescu
Dupa cum putem usor observa iesind afara, s-a lasat frigul. Am fost zilele astea la un prieten. In casa la el - frig de moarte.

M-am intrebat de ce. Raspunsul e simplu: si-a pus repartitoare de caldura. I-am cerut sa ma uit si eu la ele.

In toate camerele erau puse pe zero.

Am fost si la alti prieteni, si la un vecin din bloc, si e la fel. In casa la ei e frig de ingheti.

Nu pot sa inteleg cum suporta oamenii astia frigul de moarte. Eu daca n-as avea bani sa platesc intretinerea, nu stiu, mi-as lua inca un servici, eventual de noapte, dar as da drumul la caldura si as face cald in casa.

Multi prefera sa inghete de frig, tinind robinetii pe zero, in loc sa plateasca pentru caldura.

Cine a venit cu ideea cu repartitoarele a fost un mare iresponsabil. Din cauza repartitoarelor ne asteapta mari epidemii de gripa si pneumonie, in rindul oamenilor care, pentru a face economie, se supun unui frig mortal.
Codrin
Pana acum el era cu intretinerea la zi si abia acum a descoperit ca n-are bani de caldura?
QUOTE
Din cauza repartitoarelor ne asteapta mari epidemii de gripa si pneumonie, in rindul oamenilor care, pentru a face economie, se supun unui frig mortal.

radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif

Mda, sa-si vanda pretioasele apartamente si sa se mute in garsoniere nu ar putea fi considerata o solutie niciodata.

argon
De vina sunt oamenii ca sunt zgarcomani, repartitoarele sunt o idee buna.
ovidiusoft
E, stai ca te-ai incins. Probabil de la prea multa caldura in casa. In stilul asta si cutitele sunt o inventie malefica, vorba aia, cu ele se infaptuiesc multe crime.

E dreptul omului sa aiba cat are chef de frig sau de cald in casa. Ce te intereseaza pe tine ca el prefera sa-si asume riscul imbolnavirii pentru cele cateva sute de mii economie pe luna? Poate si-a facut omul calculele si iese mai ieftin cu medicul...

Eu n-am repartitoare, si daca as avea le-as tine oricum la maxim. Mi-am luat si un calorifer electric, pentru perioada asta cand nu s-a dat caldura si era frig in casa. Dar eu sunt eu si nu pot sa impun solutia mea celorlalti.

Pe de alta parte, am fost de cateva ori la oameni care aveau in casa in toiul iernii o caldura insuportabila, trebuiau sa aeriseasca 1/2 de ora inainte sa se culce, iar la bucatarie tineau tot timpul geamul aplecat (termopan care se poate deschide doar in partea superioara). Si evident ca plateau pentru caldura asta. Asta e corect?
argon
In acelasi stil hai sa-i impuscam pe aia care au inventat apometrele...din cauza lor sunt unii care put, ca fac economie la apa..
telit
Si tot din cauza celor cu apometre care fac economie trebuie sa las eu apa calda sa curga vreo 40min. ca sa pot face un dus si apoi si ei hopa in cada
Vlad Georgescu
Nu esti singurul caruia i se intimpla asta cu apa calda. Cred ca acelasi lucru se poate intimpla cu agentul termic - majoritatea oamenilor tinind robinetii pe zero, agentul termic circula foarte incet si din cauza asta, pina sa ajunga in casele celor care vor caldura, se raceste!

Zgirciomania altora ne omoara. sad.gif
argon
Eu tocmai din motivu asta(lipsa apei calde) mi-am pus centrala...caldura era OK si centralizat, dar trebuia sa las apa calda sa curga 30-40 de minute sa se dezmorteasca sad.gif Daca faceau niste apometre destepte care sa inceapa sa contorizeze de la o anumita temperatura a apei era altceva..
ovidiusoft
Ce economie frate... ai mei nu se spala nici macar cand fac eu baie! Oricum, doar de-al dracu fac dus numai pe la 1-2 noaptea sau inainte de a pleca la servici, pe la 9-9:30 (eu plec mai tarziu de acasa) biggrin.gif
Codrin
QUOTE(Vlad Georgescu @ 5 Nov 2006, 18:57)
Cred ca acelasi lucru se poate intimpla cu agentul termic - majoritatea oamenilor tinind robinetii pe zero, agentul termic circula foarte incet si din cauza asta, pina sa ajunga in casele celor care vor caldura, se raceste!
*


Numa' ca repartitoarele astea mai lucreaza si dupa caldura emisa de calorifere. Agent termic rece - calorifer rece - consum in consecinta.
testike
Cred ca din cauza repartitoarelor incepe si mie sa imi apara mucegai pe cativa pereti. 3 ani nu am avut probleme, si acum de cand inchid toate babele caloriferele imi apare mucegai..
Avem o centrala de cartier destul de performanta, blocul meu e chiar langa centrala - tot timpul aveam 24-28 grade. Acum nu se mai face asa cald probabil din cauza vecinilor care opresc caldura, si a aparut si mucegai pe la colturi..
Ah, si platesc mai mult cu 100 RON/ luna ..
radian
QUOTE(telit @ 5 Nov 2006, 17:39)
Si tot din cauza celor cu apometre care fac economie trebuie sa las eu apa calda sa curga vreo 40min. ca sa pot face un dus si apoi si ei hopa in cada
*



Si apoi toti vecinii tai cu apometre vin la tine in baie si hopa in cada???

Lasand gluma de o parte, pe timpul iernii am caldura din reteaua de termoficare mai multa decat imi trebuie. Toata iarna stau in casa in tricou cu maneca scurta si cu geamul de la bucatarie deschis. Daca as avea repartitoare as putea sa-mi dozez caldura la cat am nevoie (si nevasta-mea e destul de friguroasa de felul ei...) astfel as reduce semnificativ si cheltuielile.

Dar pentru ca cei de la termoficare sa ma factureze in functie de repartitoare este nevoie ca cel putin 80% din vecinii bransati la retea sa aiba montate astfel de repartitoare. Si, desi suntem doar noua familii in bloc, si toate locuintele din bloc sunt bransate la retea, nu am reusit sa conving nici macar un singur vecin sa-si monteze repartitoare... Asta e, din cele noua familii, 7 sunt de pensionari, si aproape toti sunt fosti profesori universitari, dar se pare ca au ajuns la varsta la care la stiu ei mai bine pe toate.

Vlad Georgescu
Radian, fii fericit! Cind o sa-ti convingi vecinii sa puna repartitoare, va incepe frigul ucigator in bloc. Vecinii tai vor face gripa sau pneumonie si, daca vei avea ghinion, vei lua si tu de la ei.


QUOTE(Codrin @ 5 Nov 2006, 19:23)
Numa' ca repartitoarele astea mai lucreaza si dupa caldura emisa de calorifere. Agent termic rece - calorifer rece - consum in consecinta.
*

Si cu ce ma incalzeste asta? Eu vreau sa am caldura in apartament. Asta nu se negociaza. Punct.

Daca vecinii tin robinetii inchisi si agentul termic e aproape rece, chiar daca eu voi da robinetul la maxim, probabil ca nu va incalzi suficient. Si nu ma incalzeste cu nimic, nici la propriu si nici la figurat, ca voi plati mai putin.
LemonDemon
Partea buna/rea este ca din 2007 o sa fim obligati sa avem repartitoare.
radian
QUOTE(Vlad Georgescu @ 5 Nov 2006, 20:14)
Fii fericit! Cind o sa-ti convingi vecinii sa puna repartitoare, va incepe frigul ucigator in bloc. Vecinii tai vor face gripa sau pneumonie si, daca vei avea ghinion, vei lua si tu de la ei.
*



Mai, ce viziuni bacoviene te muncesc duminica seara...

P.S. Tinand cont de varsta lor, e si asta o cale de a asigura locuinte disponibile tinerilor...
driverx
Vlade, ca sa nu cred altceva despre tine, am sa cred ca tu vrei sa te iei la concurs cu skypot la capitolul "Topicuri super idioate"

Repartitoarele de caldura iti permit sa setezi cat vrei tu temperatura. Impreuna cu acele aparate care inregistreaza cuantumul de caldura ce trece prin calorifer iti permite sa platesti CAT consumi si sa iti reglezi temperatura cum doresti. Eu cu o iarna inainte de a monta aceste repartitoare am fost nevoit ca intr-o noapte de -10 -15 grade sa las geamul intredeschis deoarece muream de caldura. Ce ti se pare mai idiot? Cum ai gandit si abordat tu problema sau sa fii nevoit sa arunci caldura afara, caldura care costa si bani ?!?!

Oricum.....nu te cunosc, dar din ce se vede aici, o iei razna. Poate asta nu se intampla si in viata ta de zi cu zi, dar aici in lumea virtuala DC o iei razna rau de tot....
os
Domnilor,

din pacate trebuie sa constat la initiatorul topicului o atitudine cel putin ciudata. Socoteala e simpla: consumi, platesti. Nu vrei sa platesti, nu consumi - iar repartitorul tocmai la asta e bun: sa se stie cit ai consumat.

De fapt, domnii de care vorbim cred ca ar vrea altceva: sa consume FARA sa plateasca... ori asta nu-i corect.

Din aceste motive, eu salut orice initiativa instalarii de repartitoare, apometre si in general de orice fel de instalatii ori aparate care duc la o plata corecta, echilibrata.

------------------

Edit: de mai multa vreme - la momentul respectiv in thread-ul despre mersul la munte - i-am recomandat d-lui Vlad cartea "Conspiratia Imbecililor" (a mai fost tiparita si sub titlul "Conjuratia Imbecililor"). In contextul actual (se imbolnavesc vecinii si iau si eu boala de la ei) o recomand colegilor. Veti gasi in ea scene delicioase in stilul pomenit mai sus.

http://www.polirom.ro/titluri.cgi?action=t...=2001&colectia=
Vlad Georgescu
Am citit cartea respectiva si mi se pare intr-adevar delicioasa. Multumesc mult pentru recomandare. Pacat ca autorul s-a sinucis dupa scrierea cartii si deci nu va mai scrie nimic.

Nu m-ar mira sa se fi sinucis din cauza depresiei cauzate de faptul ca vecinii lui si-au pus repartitoare. smile.gif

Lasind gluma la o parte, ideile din carte sint fictiuni, in timp ce problemele discutate in acest topic sint reale.


Sint 100% de acord cu ideea - consumi --> platesti.

Insa oamenii sint de 2 feluri:

- oameni normali, care deschid robinetul atit cit e necesar ca sa aiba in casa o temperatura decenta

- zgirciomani, care prefera sa stea si la 2 grade dar sa plateasca putin

Din pacate sint foarte, foarte multi zgirciomani.

Daca toti din blocul tau isi monteaza repartitoare, majoritatea sint zgirciomani, si tin robinetii la zero, agentul termic va circula foarte incet si va ajunge in apartamentul tau mult mai rece.

Deci, tu chiar daca vei vrea caldura si vei deschide robinetul la maxim, NU vei obtine caldura suficienta, deoarece agentul termic va circula foarte incet si va ajunge la tine cu o temperatura necorespunzatoare.

Fenomenul deja se manifesta la blocurile cu apometre, in privinta apei: trebuie deschis robinetul de apa calda si lasata apa sa curga minim 30 de minute ca sa fie intr-adevar calda.


Deci ce se realizeaza in practica prin repartitoare? Doua lucruri:

1. Vrei caldura, dai robinetul la maxim, si nu ai suficienta caldura.

Deci ideea "consumi --> platesti" nu se va aplica. Se va aplica mai degraba: Vrei sa consumi --> nu ai cum, pentru ca ceilalti sint zgirciomani.

2. Multi oameni vor tine robinetii inchisi, ca sa economiseasca, se vor imbolnavi grav, si vor cheltui pe medicamente si doctori mai mult decit i-ar costa caldura.

Acei oameni vor da gripa si oamenilor normali la cap care prefera sa nu indure caldura.


In concluzie:

1. Ideea "consumi --> platesti" e minunata, numai ca in practica, dupa instalarea repartitoarelor, NU se va intimpla asta, ci se va intimpla "vrei sa consumi --> nu ai cum".

2. Exista risc sa apara o epidemie de gripa si/sau pneumonie favorizata de faptul ca foarte multi oameni vor sta in frig crunt. Epidemia asta o vom plati tot noi, cei care nu vrem sa stam in frig, prin gripe luate de la zgirciomanii care stau in frig, si poate si prin impozitele pe care le platim la CAS, care se vor duce la tratarea bolilor provocate de frig acestor zgirciomani.

3. Repartitoarele sint bune in tari civilizate (am vazut de exemplu in Germania), unde oamenii nu sint atit de zgirciomani sa stea la 4 grade in casa ca sa nu plateasca mult la intretinere, desi si-ar permite sa plateasca.
argon
QUOTE
Daca toti din blocul tau isi monteaza repartitoare, majoritatea sint zgirciomani, si tin robinetii la zero, agentul termic va circula foarte incet si va ajunge in apartamentul tau mult mai rece.

Deci, tu chiar daca vei vrea caldura si vei deschide robinetul la maxim, NU vei obtine caldura suficienta, deoarece agentul termic va circula foarte incet si va ajunge la tine cu o temperatura necorespunzatoare.


Gresit, agentul termic circula la fel, si chiar vei avea la calorifere caldura mai multa, deoarece nu va mai trece prin calorifelele lor.
GoGu
Nu prea inteleg legatura intre faptul ca vecinii inchid robinetele iar tu nu ai caldura... Dupa cate stiu (poate gresesc) instalatia e conceputa pe un tur si un retur comun, din care se ramifica tevi spre fiecare calorifer. Daca ceilalti inchid caloriferele asta ar insemna ca ale tale sa se incalzeasca mai repede (mai putini consumatori pe retea).

Faza cu apa calda o pateam si eu de pe vremea cand nu existau apometrele. Cauza? Instalatiile de apa calda nu s-au mai facut din nu's ce an incoace cu tur si retur, ci numai cu tur. Se umple instalatia, se raceste dupa un timp si lasa sa curga juma' de ora pana vine calda...

PS e si o confuzie de termeni: repartitorul e un contor doar, reglarea o faci din robinetul termostatic ce se monteaza obligatoriu pe caloriferele cu repartitoare. Din pacate au zi pozitia "0", si n-ar fi fost cazul, trebuia ca minimul sa fie pozitia aia anti-inghet care tot mai lasa vreo 5-7 grade...
radian
Hei, obsesia ta cu gripa o poti rezolva cu un vaccin de sezon.
DAVIDK
Bun, eu stau la parter, in bloc fara repartitoare. Cand la mine in casa sunt 22*, la etajul 5 sunt 25-26. Asadar, daca se vor pune repartitoare, eu voi tine caloriferele in maxim ca sa am 22* (cat am acum, fara robineti termostatati) si voi plati serviciul de citire lunar unei firme, pe langa caldura consumata, asta ca sa incalzesc planseul, si ala de la cinci zice "ba... ce cald e... ia uite, am 26grade, ia sa opresc io caldura". Parerea mea e ca intr-un bloc fara izolatii intre apartamente, e absurd ca unii sa plateasca pentru "luxul" de a avea 20 grade in casa si altii, in acelasi bloc, sa stea in slipi si sa aiba 23grade si calorifere reci.
Repartitorul ala are 2 senzori de temperatura: unul in contact cu caloriferul si unul pentru aerul ambiant. In functie de diferenta de temperatura intre cei doi si de suprafata radianta a caloriferului, determina cantitatea de caldura degajata de acesta. Rezulta ca, pentru a pacali un repartitor, singura varianta este de a reduce din diferenta de temperatura citita prin cei doi senzori. Daca se incearca incalzirea suprafetei dinspre camera a repartitorului, acesta poate sesiza o incercare de fraudare (daca, sa zicem, senzorul dinspre camera inregistreaza 35*) si atunci considera temperatura camerei 20* (caz dezavantajos). Dar nu acelasi lucru se va intampla daca se incearca "racirea" suprafetei de aluminiu in contact cu caloriferul, dar asta e mai complicat.
O alta varianta de fraudare cred ca ar fi prin marirea artificiala a suprafetei radiante, utilizand un ventilator. Daca acel calorifer e "spalat" de un debit mult mai mare de aer, rezulta o cantitate de caldura degajata mult mai mare decat daca s-ar fi aflat in convectie naturala.
M-am tot gandit la chestii d-astea pentru ca folosirea repartitoarelor/robinetilor termost. mi se pare nedreapta. A, e scumpa intretinerea la bloc? Te muti la vila.
hash
Putin off-topic: am avut vecini care luau apa din instalatia de incalzire pentru spalat; am avut vecini care n-au vrut sa plateasca conducta de canalizare sparta la parter, 'ca nu e la ei in casa', desi o foloseau si ei, in conditiile in care reparatia costa 200 de mii de apartament.

Mai grav este ca imobilele raman insuficient incalzite, vaporii condenseaza pe zidul rece si mucegaiul vine de la vecin la noi in casa.

PS. nu faceti vaccin in perioada asta, eu am facut acum 3 ani o gripa clasa intai de la un vaccin facut in noiembrie.
Liviu
Cred ca se face o confuzie de termeni (scuze lui Gogu ca il contrazic).

Repartitorul este prin definitie un element de reglaj de flux. Altfel spus, REPARTITORUL este acel robinet termostatat. Elementul de masura este un contoar de unitati termice si nimic mai mult.

A-ti pune repartitor inseamna de fapt sa iti pui un robinet termostatat .. si, eventual, un element de masuta a energiei termice degajate de caloriferul pe care e montat repartitorul.

P.S.: Si eu mi-am montat acum o luna repartitoare (dupa muuuulteeeee sedinte ale proprietarilor). Este ceva ce imi doream de mult .. sa am in casa temperatura pe care o doresc .. nu sa stau in maieu pentru ca imi este prea cald desi afara sunt minus multe grade.
GoGu
well, nu stiu ce sa zic (sa nu dam in filosofie smile.gif )
Numele intreg e de repartitor de costuri, si prin asta inteleg contorul. Teoretic merge si fara robinet, dar e pointless.

Mai corect ar fi ca "repartitor" sa fie ansamblul contor+ robinet.
driverx
M-am trezit si eu. DE FAPT, sunt impotriva repartitoarelor....

Sa ma explic....Tot blocul meu are repartitoare. Tot blocul meu e full de pensionari (unu mai dus ca altul, no offence). Fac astia economie la tot ce apuca (pana si 4 oameni in aceasi apa fac baie). Booooon. Dar de ce sunt totusi impotriva repartitoarelor? PAI ca astia nu le deschid desi au toate bolile posibile din lume, si prin urmare peretii mei sunt mai reci, deci eu consum mai mult sa le incalzesc eu peretii.

As vota o lege care sa interzica repartitoarele....
GoGu
Mai bine ar legifera sa se monteze robineti care sa nu permita sub 15 grade in casa...
free_fiber
Istoria se repeta:
Inainte de apometre plateam apa la comun pe toata scara cu tot cu pierderi. Dupa montarea apometrelor, la intretinere a aparut rubrica "pierderi". Per total, apometrele s-au dovedit a fi niste rahaturi.

Acum, cu repartitoare la calorifer, avem acceasi poveste + riscul imens de aparitie a igrasiei in apartamente.
Bomboana de pe tort: apa pe care o opresti sa nu mai vina in caloriferu tau se duce la canal, dar DUPA ce a trecut prin contorul scarii. DEEECI, oricum o platesti (la pierderi) daca nu o platesti pe factura ta la rubrica CONSUM.

Totul este o pacaleala. Toti vor sa profite.
Jack Daniel's
QUOTE(argon @ 5 Nov 2006, 16:48)
De vina sunt oamenii ca sunt zgarcomani, repartitoarele sunt o idee buna.
*


Solutia e centala termica proprie NU cenzuraturile astea de repartitoare . smile.gif
anamana
Corectati-ma daca nu zic bine: Sa zicem ca pe o coloana sunt 20 de calorifere legate in paralel.
Daca limitezi circulatia apei in 19 calorifere, nu inteleg de ce ar circula mai putina apa in cel de-al 20-lea.
Dar sa zicem ca daca instalatia de termoficare e de dimensiuni foarte mari, apa poate circula foarte incet pe magistrale, si exista posibilitatea ca ea sa nu mai fie in parametri pe cand ajunge in putinele calorifere lasate cu repartitoarele deschise la maxim.

Dar: Free_fiber, n-am inteles exact de ce crezi ca daca inchizi robinetul repartitorului, apa ar ajunge in canalizare.
Codrin
QUOTE(anamana @ 6 Nov 2006, 03:00)
Daca limitezi circulatia apei in 19 calorifere, nu inteleg de ce ar circula mai putina apa in cel de-al 20-lea.
*


Pai nu circula. Disponibilul de presiune de la baza coloanei nu se mai imparte la 20, ci e numai al tau, deci apa va veni mult mai repede pana la caloriferul tau.
QUOTE
Inainte de apometre plateam apa la comun pe toata scara cu tot cu pierderi. Dupa montarea apometrelor, la intretinere a aparut rubrica "pierderi". Per total, apometrele s-au dovedit a fi niste rahaturi.

Si pierderile alea de pe scara le aveti in ciuda schimbarii coloanelor de apa dupa 20-25 de ani de la fabricatia blocului, cum zice la carte?
QUOTE
Bomboana de pe tort: apa pe care o opresti sa nu mai vina in caloriferu tau se duce la canal, dar DUPA ce a trecut prin contorul scarii. DEEECI, oricum o platesti (la pierderi) daca nu o platesti pe factura ta la rubrica CONSUM.

Apa pe care o opresti sa nu mai vina la caloriferul tau ramane acolo unde e daca si ceilalti de pe coloana ta le au inchise. DEEECI, tu nu platesti decat ce-ti inregistreaza repartitorul. Aaa, ca suma repartitoarelor nu da cat repartitorul general e altceva. Or mai fi cativa mai inventivi care fac precum DAVIDK, or mai fi niste pierderi de caldura pe traseele de pana la calorifere (coloanele sunt bineinteles izolate, nu?), etc. Diferenta de citire cine crezi tu ca ar trebui sa o plateasca?
argon
QUOTE(free_fiber @ 6 Nov 2006, 02:09)
Bomboana de pe tort: apa pe care o opresti sa nu mai vina in caloriferu tau se duce la canal, dar DUPA ce a trecut prin contorul scarii. DEEECI, oricum o platesti (la pierderi) daca nu o platesti pe factura ta la rubrica CONSUM.

*




Apa se recircula in circuitul cartierului, nu se duce la nici un canal..daca au mai multi caloriferele inchise, nu-si pierde prea mult din temperatura pe retur, si la cantrala de cartier se consuma mai putina energie(si termica si electrica-pompele imping mai usor) pentru a o re-incalzi.

Mai lasati teoria conspiratiei.
radian
QUOTE(free_fiber @ 6 Nov 2006, 02:09)
...Bomboana de pe tort: apa pe care o opresti sa nu mai vina in caloriferu tau se duce la canal...
*



Recunoaste sincer ca esti inginer...
anamana
Codrin, e clar ca apa va circula mai repede prin acel calorifer.
Eu spuneam ca e posibil ca apa din magistrale sa circule mult prea incet, si din cauza asta sa se piarda caldura pe traseu.
Teoretic, asta se poate intampla intr-o situatie extrema (retea de termoficare de mari dimensiuni + foarte putine calorifere lasate deschise).
vijelie
QUOTE(Vlad Georgescu @ 5 Nov 2006, 15:08)
...Din cauza repartitoarelor ne asteapta mari epidemii de gripa si pneumonie, in rindul oamenilor care, pentru a face economie, se supun unui frig mortal.
*


Frigul ala "mortal" care se instaleaza intr-un apartament de bloc fara caldura acum 4 zile se masoara pe la vreo 18-19 grade Celsius (constatat pe propria piele in urma unei avarii pe coloana scarii timp de 3 zile).
Tin sa aduc aminte ca in Slanic Prahova, in salina, se inregistreaza cam 18 grade temperatura constanta si nu a crapat nimeni de frig.
Nu e confortabil dar nici mortal.
In rest, de batranii din Titan care nu trag apa decat odata pe zi nu ai auzit? Sau e alt topic? tongue.gif
testike
Mai multe persoane au spus ca repartitoarele sunt bune in cazul lor, pentru ca la ei e prea cald si trebuie sa deschida geamurile...
Eu nu prea inteleg, nu stiti ca (,) caloriferul are si un robinet care se poate inchide/deschide?
Inchideti un pic robinetul, nu mai muriti de cald si vine si factura mai mica!
Codrin
QUOTE(anamana @ 6 Nov 2006, 07:42)
Eu spuneam ca e posibil ca apa din magistrale sa circule mult prea incet, si din cauza asta sa se piarda caldura pe traseu.
*


Si cu ce te deranjeaza asta pe tine cn tu platesti doar energia termica incepand de la contorul din subsol...
maxiK
deci nu mai pot...... radmasa.gif
unii chiar nu au ce face.
domnule vlad georgescu, ati reusit iar sa-mi descretiti fruntea. parca tot dumneavoastra sunteti initiatorul topicului in care ne povesteati despre rugamintile sotiei in ceea ce priveste plecatul la munte (superb topic) biggrin.gif .
on topic:
nu are nicio legatura faptul ca unii tin caloriferele inchise cu caldura din apartamentul propriu. pana la urma fiecare consuma/plateste cat doreste.
in ceea ce priveste apa calda ... ce sa zic, la ora 06.00 cand intru eu in baie e nevoie de 30-40 minute sa las apa "calda" sa curga ca sa reusesc sa fac un dus rapid, cu apa "calie". aici, inca n-am reusit sa gasesc o explicatie dar in mod sigur vina nu este a vecinilor.
argon
Cu apa calda e vina proiectantilor ODIOTI si a economomiei tipic ceausiste..era mai ieftin doar un fir de teava decat doua, traseul trebuia facut cu retur, sa se recircule permanent pentru o temperatura constanta, in schimb, la 80 % din blocurile patriei noastre, instalatiile de apa calda sunt doar cu tur..si normal..pana ajunge apa de la mama dracu pana in apartament dureaza pana se incalzeste.
Ciombe
QUOTE
Dar de ce sunt totusi impotriva repartitoarelor? PAI ca astia nu le deschid desi au toate bolile posibile din lume, si prin urmare peretii mei sunt mai reci, deci eu consum mai mult sa le incalzesc eu peretii.


Pai aici ai posibilitatea sa iti maresti confortul - punand AMPORA / Poliestiren expandat/extrudat pe peretii comuni cu cei ai vecinilor buclucasi! Serios acum, 2 cm de ampora pe un perete exterior sau pe un perete comun cu un vecin de-asta scarciob- inseamna intre 2 si 5 grade in plus iarna in apartament!!! E drept ca te costa ceva investitia , mai ales daca aleg poliestirenul extrudat (un sac de adeziv pt ampora e cam 280 -300 mii), da iti spun io din proprie experienta ca MERITA! Daca mai pui si un termopan- se simte!
Eu nu am probleme cu vecinii - pereti comuni cu ai vecinilor am 2 - unu un sufragerie, si unu in baie. Dar am cativa pereti exteriori, cel din dormitoru mare e cel mai rece perete din toata casa. Am de gand sa il plachez cu un strat de ampora... da asta mai la primavara, ca acum e tarziu. Intre timp mi-am placat balcoanele cu inca un strat de ampora si asta se simte deja.

Eu in dormitor am montat inca un calorifer in plus... Si acum am 22 - 23 de grade, e o temperatura ok. Adica la temperatura aia ma simt bine.. Daca e peste 23 e o senzatie de sufocare, daca e sub 19 incepe sa fie frig. Cred ca nici nu am nevoie de temperatura peste 22 de grade in dormitor.

Daca se vor monta repartitoare- o sa fie destul de naspa... Vor fi in bloc destui care vor sta in frig sa dardaie... de fapt daca ei inchid robinetu, tot beneficiaza de caldura de la apartamentele vecine, plus ca tevile sunt comune, teava fierbinte trece pe la ei prin casa si le incalzeste apartamentul - asta desi ei au robinetu inchis. Plus ca mai apare alt fenomen - babalacii dau drumu la gaze sa arda in bucatarie. Gaze pe care le plateste tot blocu. Gaze care tocmai ce s-au scumpit. Macar acum cand caldura e la comun- stiu ca toti au caloriferu incalzit si nu dau drumu aiurea la gaze. Nuva mai aduceti aminte, pe vremea lu ceasca- cand se oprea curentu si caldura, singura posibilitate erau gazele- se punea pe aragaz cate o tabla de fier etc, si se dadea drumu la gaze, tabla se incingea si dadea caldura.
Aaa, si inca o chestie- motarea repartitoarelor implic aautomat, in mod obligatoriu contorizarea caldurii la subsolu blocului, acolo unde intra tur-ul si returul. Pt ca practic repartitoarele nu dau un consum, asa cum dau contoarele de apa.. ele doar impart pe fiecare calorifer/apartament consumul general de energie termica - consum ce e contorizat acolo, jos, in gigacalorii, la contorul blocului. Daca blocu nu e contorizat - ciuciu repartitoare.
vis-a-vis
ciombe, sus ai cerul si jos pamantul sau te-nvecinezi totusi cu cineva?
_________________

Repartitoare n-am dar banuiesc ca e naspa cu ele.
Am stat vreo luna intr-un apartament cu centrala termica si mi s-a parut cea mai proasta inventie.
Nu stiu daca toate centralele sunt asa, dar asta avea un senzor cu termostat montat in camera cea mai friguroasa care pornea centrala sub o anumita temperatura si o oprea la alta.
Chestia e ca nu in toate camerele se realiza aceeasi temperatura si plus de asta era o variatie termica constanta in timp, chiar daca marja nu era mare, se simtea cum acum ti-e cald, acum ti-e frig.
Repartitorul functionand tot cu termostat banuiesc ca va crea aceeasi variatie de caldura.

Nu mi zic ca daca iti montezi centrala vei avea tendinta sa nu-i dai drumul mereu, ca sa mai faci economie (mai ales daca ai vreun batran in casa care mai umbla pe la robineti biggrin.gif )
__________________

Oare nu se poate adapta o clima bizonica de la A6?
clr
@vis-a-vis: am centrala termica de 5 ani de zile (anul asta m - am mutat si primul lucru a fost tot sa - mi pun centrala si aici) si pot sa - ti spun ca nu ai dreptate.
Daca acolo era asa, nu inseamna ca asa si trebuie sa fie.
Termostatul de ambianta se monteaza intr-adevar de preferinta (nu e chiar obligatoriu, dar asa e cel mai bine) in camera cea mai friguroasa.
Daca exista o diferenta mare fata de celelalte (in sensul ca acolo se face mult mai repede cald) se monteaza acolo robineti termostatati wink.gif
Totodata, o mare importanta o are 'calitatea' termostatului de ambianta. Sunt unele adevarate foc, care au o marja de cateva grade (de, bagi 50 mil. in centrala + calorifere noi si te zgarcesti la cateva sute de mii).
Eu am pus unul electronic care declanseaza cand scade cu jumatate de grad si n-am nici cea mai mica problema in sensul mentionat de tine.
Depinde mult de: calitatea termostatului, dimensionarea caloriferelor si chiar stiinta celui care iti proiecteaza si instaleaza totul.
argon
Eu am luat un termostat cu precizie de 0.25 grade...si nici inainte cu cel mecanic cu precizie de 1-2 grade nu aveam problemele descrise de vizavi.
vis-a-vis
Pai cred ca smecheria era electronica si avea niste reglaje la temperatura inferioara si cea superioara. Inseamna ca marja era prea mare...
Sunt curios ce marja are un termostat de repartitor...
Codrin
De ce totusi la asa investitie nu mai dati inca 50 roni/robinet termostatat nu inteleg. Asa nu v-ati mai plange ca aveti centrala si faceti frigul.

Robinetul cu cap termostatat, NU de repartitor, e gradat de la 15 la 28 de grade (dupa producator).
draku
QUOTE(vijelie @ 6 Nov 2006, 07:51)
Tin sa aduc aminte ca in Slanic Prahova, in salina, se inregistreaza cam 18 grade temperatura constanta si nu a crapat nimeni de frig.
*



in salina este o temp constanta de 13 grade celsius


"in ceea ce priveste apa calda ... ce sa zic, la ora 06.00 cand intru eu in baie e nevoie de 30-40 minute sa las apa "calda" sa curga ca sa reusesc sa fac un dus rapid, cu apa "calie". aici, inca n-am reusit sa gasesc o explicatie dar in mod sigur vina nu este a vecinilor"

si la mine este la fel....
din pacate nu prea se poate rezolva decat cu un retur si contoar jos in subsol (facandu-se bineinteles diferenta intre inregistrarile de pe tur/retur pt a afla consumul) sau cu un contoar care sa inregistreze apa calda numai de la o temp in sus (ce e sub sa se plateasca ca apa rece)
iarasi din pacate nu cred ca vom reusi sa instalam prea curand asa ceva
parerea mea pt o contorizare exacta a caldurii in sistem de incalzire centrala: "magistrala" tur/retur pe scara blocului si racordarea fiecarui apartament
de la aceasta prin 2 conducte tur/retur cu contoare de caldura pe acestea. in interiorul apartamentului fiecare isi "ramifica" si foloseste instalatia de incalzire dupa cum crede de cuviinta
stima!
Ciombe
QUOTE
ciombe, sus ai cerul si jos pamantul sau te-nvecinezi totusi cu cineva?


vis-a-vis

Precizare: Sus am vecina de la et.4
Jos am vecinii de la et. doi, io stau la trei blush.gif

zodrac
Daca circuitul hidraulic nu a fost gandit si proiectat de un specialist, pentru ca era prea scump, nu va mai plangeti ca nu incalzeste centrala cum trebuie.
Trasul de tevi si gauriera peretilor nu inseamna proiectare.

Later: mai ales la apartamentele mari (cu 4 camere de exemplu) unde circuitul este foarte lung.
yoncv
Referitor la apa calda: eu am rezolvat-o prin montarea unui boiler electric de 15 l in baie. Avind perete comun cu bucataria, apa calda ajunge si acolo. Il folosesc mai ales dimineata, cind chiar nu am timp sa astept pina vine apa calda. M-a costat circa 300 RON, cu tot cu manopera.

Cu repartitoarele eu am alta problema: platesc, desi nu consum. Concret: am un calorifer (cu repartitor) si pe balcon (inchis cu termopan). In majoritatea timpului caloriferul sta inchis, iar geamul de la balcon deschis. Daca inchid o ora-doua geamul la balcon si las caloriferul inchis, repartitorul incepe sa inregistreze, desi prin calorifer nu circula deloc agent termic. mad.gif

De aceea eu cred ca de fapt repartitoarele sunt un fel de pacaleala, ele dau doar o estimare a consumului. Mult mai corect (si probabil mult mai scump) ar fi daca s-ar monta pe calorifere contoare adevarate, de genul celor din subsol (evident, mai mici tongue.gif ).
wo_name
se pare ca multe persoane scriu pe aici din auzite.

Din ce am citit contorizarea caldurii se face cam asa:

- se instaleaza pe fiecare calorifer la mijlocul lungimii si la traimea superioara a acestuia repartitorul de costuri, o "scula" care contorizeaza diferenta de temperatura dintre calorifer si camera
- calculul procentului de plata al agentului termic se face in functie de tipul caloriferului, tipul zidariei, orientarea peretilor exteriori, amplasarea pe verticala a apartamentului(etaj), daca este capat de coloana sau apartament intermediar, etc.

Robinetii termostatati in functie de producator au o temperatura minima de deschidere (intre 5°C si 6°C) pentru a ipiedica inghetarea apei din calorifere, se specifica ca nu sunt robineti de inchidere.

Daca unii din vecini au robinetii pe pozitia minima asta nu inseamna ca ceilalti vecini vor avea de suferit(apa este recirculata, tur si retur).

Nu cred ca este convenabil sa platesti in "vechiul sistem", unde fiecare platea in functie de suprafata apartamentului. Platea la fel si vecinul cu 3 calorifere in camera si cel care avea unul singur (aceasi suprafata a camerei).


Singura chestie deranjanta este contorizarea apei calde, unde mai platesti si ceva apa rece la tariful de apa calda.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.