Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Capac vas expansiune Nova
DaciaClub - Forum Dacia > Celelalte modele Dacia - 1100, Berlina, Papuc, Nova > Dacia Nova
valentinlvv
Salut!
Stie cineva daca e vreo problema daca merg fara capac la vasul de expansiune?
Fiindca daca-l pun ,dupa ce merg 1/2 h prin aglomeratie creste nivelul apei si iese
din vas.Fara capac ,pare sa nu mai creasca nivelul apei.
PS
Am masina de cateva zile ,si nu stiu cum era inainte.
Pe timp mai racoros [dim si seara ] merge si cu capac.
Multumesc.
C a t a l i n
Sistemul de răcire este proiectat să lucreze sub presiune, deci cu capac. Fă o aerisire corectă și pune capacul, eventual verifică să nu ai cumva arsă garnitura de chiulasă.
apollo
ca tot veni vorba de vasul de expansiune si de racirea motorului.

Am si eu o intrebare.
De ce dupa 3-4 zile de mers cu masina, maximum 300km parcursi, raman fara jumatate de apa in vasul de expansiune?
Apa nu-mi fierbe ca sa zic ca se creeaza presiune si o da afara.

Radiatorul l-am avut la reparat si am stat cu ochii pe el sa vad daca picura pe undeva si nimic.e etans 100%.

ceva se intampla in mers, dar ce?

Motorul si garnitura de chiuloasa sunt relativ noi.Oricum nu-mi scoate fum alb ca sa zic ca am apa pe undeva in motor.Nu vad nici apa sub masina,sau macar o picatura pe pamant.
$$ilvviu
Poate ai vre-un por fin prin care iese apa fierbinte in timpul mersului care se evapora. Nu observi decat scaderea nivelului in vas.
Alta chestie, voi ati verificat antigelul? Poate e 90% H2O care fierbe, normal, la 100 grade.
De aici pot apare mai ales pe caldurile aste multe probleme.
bengaves
verifica totusi nivelul uleiului chiar daca e garnitura de chiulasa noua !
poate nu e stransa chiulasa cum trebuie si apa se duce in baia de ulei!
apollo
motorul e RK facut de 30.000km.

ideea e ca nu m-am gandit la un aspect.

am doar apa distilata in motor.am facut o prostie cumva?

m-am gandit si eu la ideea vaporarii apei.

sa inteleg ca antigelul fierbe la o temperatura de peste 100grade?

intreb pentru ca nu stiu.
cineva mi-a bagat o idee in cap, ca vara sa nu folosesc antigel.
C a t a l i n
Pune antigel în proporție de 50% cu apă distilată. Ajută și la ungerea pompei de apă. Nu vei mai avea probleme nici cu fierberea.
$$ilvviu
Si eu am apa... de la robinet.
Cum incalzesc motorul putin si ajunge la 100 grade tre sa opresc, pt ca din acel punct apa isi mareste foarte mult volumul, creste presiunea in instalatie si practic nu mai circula prin radiator.
Cu antigelul e altceva. Ala fierbe pe la 180 grade parca citeam pe o sticla de glaceol.
smecheras
am avut si eu problema asta si am patit-o urat...
tot asa imi scotea apa afara...se ridica temperatura...
Am scos termostatul si am constatat ca era defect...nu mai fusese udat pe partea deschis de ceva vreme...era complet uscat..
l-am scos si a mers fara probleme...insa a fost prea tarziu...mi-a ciupit garnitura de chiuloasa...
acm am schimbat-o si nu mai am probleme cu apa...
doar ca am fisuart pe undeva radioatorul si odata pe saptamana completez cu apa...
C a t a l i n
Dacă zici ca era uscat pe o parte, trecând peste metaforă, înseamnă că nu era nici aerisirea corect facută...deci termostatul era vinovat doar parțial...
apollo
sa inteleg ca antigelul e ceva mai vascos si mai gros decat apa?
si sa zicem ca daca as avea un por, antigelul ar rezolva problema?ca e mai gros?

Am avut probleme cu radiatorul inainte de imi fierbea apa mereu,dar garnitura de chiuloasa nu a patit nimic.a rezistat eroic smile.gif

acum nu mi-a mai motorul.si stau bine si cu uleiul.

am deja 3000km cu "noul" ulei si nu mi-a pierdut deloc.
C a t a l i n
Este ceva mai vâscos, uleios, ajută la ungere, dar nu pune doar antigel, că nu faci nimic, și la iarnă va îngheața mai repede decât în amestec...

Pune 50% cu apă.
smecheras
ma refer ca era ud in partea cu furtunu si pe partea cealalta era uscat uscat...nu se simtea pic de umiditate...sincer...nu stiu cum sa explic tongue.gif
pai aerisirea nu stiu ... era normala...la nova aerisirea si-o face singura nu? are un surub acolo pe post de robinet dar niciodata nu am reusit sa il desfac sad.gif
C a t a l i n
Cu o aerisire făcută corect, termostatul are ambele parți în apă... E apă și în circuitul motorului, și în cel al radiatorului...

Dacă aveai aer, acolo se strângea, pentru că e punctul cel mai de sus, exceptând vasul de expansiune, care nu totdeauna poate aerisi "din mers" instalația, mai ales dacă există mizerie pe furtune. De aceea există acolo un ventil.
gti98
Mai oameni buni, lamuriti-i pe cei care nu stiu inca:
1 Chiar daca e amestecata cu etilen-glicol (antigel), apa fierbe la presiune normala tot la 100 grd Celsius
2 Pentru ridicarea temperaturii de fierbere a apei, sistemul se PRESURIZEAZA, adica se etanseaza, cu mentiunea ca exista 2 supape: una permite anularea vidului creat prin racirea aerului (din vasul de expansiune, cel putin) iar cealalta pentru a descarca un exces de presiune - de exemplu daca totusi ajunge la fierbere, vaporii produsi vor ridica mult presiunea si vor arunca sau vor plesni un furtun. Cresterea cu 0,1 atmosfere ridica c cu cateva grade temperatura de fierbere (experiment: dupa rulaj intr-o zi caniculara, daca desurubati capacul vasului de expansiune apa incepe sa fiarba (din cauza scaderii presiunii))
3 Utilizarea unui lichid cu temperatura de fierbere la 180 de grade presupune utilizarea de cauciucarie siliconica, care sa reziste la solicitare; de asemeni, si uleiul va veni in contact cu puncte mult mai fierbinti. Nu spun ca nui exista, dar eu nu am auzit (oricum, la Dacia in nici un caz!!!)
Personal, am inlocuit termostatul "de iarna" cu gaurica de circulatie initiala de 1,5mm cu unul "de vara" cu acea gaurica de 3 mm si am revenit la fulia "mica" de pe pompa de apa (i-am marit turatia) (va trebui sa lungesc intinzatorul de la alternator sau sa caut o curea mai scurta) Astfel am rezolvat 99% di problemele cu racirea care mi-au aparut si mie odata cu valul de canicula din acest an.
PS momentan folosesc aqua de robinet, pana rezolv porii din radiator; verific periodic si aerisirea circuitului (e destul de simplu: nivelul in vasul de expansiune mai sus decat al surubului de aerisire, capacul vasului de exp. scos; manevra e usurata daca puteti inclina masina cu parte dreapta mai sus, urcata pe trotuar, de ex.; se desurubeaza aerisitorul - aproape complet - si se observa curgerea de lichid continua, fara spuma sau bule. Se completeaza in vasul de expansiune - daca a avut mult aer, nivelul va scadea semnificativ. Daca termostatul nu are gaurica, manevra se cere facuta cu motorul incalzit - atentie la arsura, ca e destul de fierbinte!
PPS Da, aerul din motor s-a adunat INAINTE de termostat - adica in partea opusa radiatorului. E o chestiune de aerisire. Si e atat de simplu (mult mai simplu ca la BRD!!!!)
Bafta si sa auzim de bine!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.