Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Corbi - Mansatire
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Robert SLZ
Nu stiu care dintre voi a ajuns la Manastirea In Stanca din Satul Corbi, jud Arges, dar pentru cei care inca nu au fost ii sfatuiesc sa treaca odata pe acolo, merita ( parerea mea).

Ca drum, sa zic, Bucuresti - Corbi, se merge pe autostrada pana la Pitesti, se traverseaza Pitestiul pana la intersectia cu drumul spre Valcea, acolo se merge spre directia inainte , spre Curtea de Arges, unde se traverseaza si aceasta ( pentru doritori se poeate face o vizita si la Manastirea Curtea de Arges ) , se ajunge la intersectia Campulung Muscel cu Barajul Vidraru. Se merge spre directia Campulung, se ajunge in Domnesti, se face stanga tot spre Campulung si imediat iar stanga, dupa traversarea podului peste Raul Doamnei, spre Nucsoara. De aici mai sunt 10 km, se intra in satul Corbi, unde la 2 km de la intrare se face un pod la dreapta, cum se traverseaza podul iar dreapta si cam la 100 m pe partea dreapta este manastirea.

Total km = 180 - 200 in functie de zona in care locuiti in Bucuresti.

Manastirea chiar merita vizitata.

de aici se poate merge si mai departe spre Nucsoara si Slatina, unde se termina drumul si iar este o zona bestiala, chiar la poalele muntilor, daca nu ma insel Piatra Craiului si inca unii.

Se poate ramane peste noapte si acolo, sunt pensiuni, si scoruri extrem de mici.

Robert SLZ
Va postez aici si un articol din realitatea Romaneasca, pentru mai multe detalii sa le zic " tehnice " :

Cea mai veche biserica din Romania, ignorata de autoritati




Romanii au "talentul" de a-si taia radacinile. Monumentele istorice sunt pe cale de disparitie, fara sanse reale de a fi protejate, consolidate, restaurate. Un exemplu clar de indiferenta din partea autoritatilor este cea mai veche biserica ortodoxa din Romania. Un lacas de cult sapat in munte, cu peste 900 de ani in urma. Pictura de aici, facuta in 1515, este aproape distrusa de infiltratiile de apa. Nimeni nu a intervenit inca pentru salvarea acestui monument. Satui sa tot astepte sprijin financiar de la Bucuresti, taranii din comuna Corbi, judetul Arges, au decis sa stranga bani, sa caute sponsori, ca sa-si apere singuri biserica.

Drumul de la Curtea de Arges spre Campulung iti deschide la un moment dat o cale de acces secundara spre comuna Corbi, acolo unde Muntii Fagaras incep sa fie stapani. Nici nu treci bine de primele case si de departe vezi o stanca uriasa, pe care ochiul ti-o masoara la vreo 200 de metri lungime si 30 inaltime. Un perete abrupt, fara pic de vegetatie in partea dinspre asezarea omeneasca. Abia dupa ce te-ai apropiat, descoperi la baza "monstrului" de gresie un "ochi" alb de la varul proaspat. Este intrarea in cea mai veche biserica ortodoxa din Romania. O biserica sapata in piatra. Documentele istorice pastrate in Arhivele Nationale arata ca biserica din satul Corbi a fost sapata in munte in jurul anului 1100 dupa Hristos. Romanii care au trait atunci pe aceste meleaguri au fost nevoiti sa-si ascunda credinta in stanca din cauza navalitorilor care le dadeau foc la case si la bisericile din lemn. "Corbii de piatra", dupa cum e cunoscuta biserica rupestra, era nu doar loc de rugaciune, dar si de adapost in vremuri de restriste.

Pictura de la 1300

Vizitatorul intra in inima muntelui pe o usa montata de curand. Mai intai vezi pronaosul. E o incapere lunga de peste cinci metri si larga de aproape patru metri, cu tavanul boltit, care a fost sapata dupa 1800. Apoi, mergi spre cea de-a doua incapere, de doua ori mai mare. Aici e naosul. E camera cea mai veche, unde se gaseste si altarul decupat tot in piatra. Se spune ca in urma cu peste 900 de ani era o intrare secreta, un coridor prin care oamenii mergeau de-a busilea ca sa ajunga la biserica lor. "Mai exista, tot in judetul Arges, la Cetatuia si la Namaiesti, biserici sapate in stanca, dar cea de la Corbi e cea mai veche. Aceste biserici se inrudesc, daca se poate spune asa, cu grupul de biserici sapate in piatra din Asia Mica", aflam de la directorul scolii din Corbi, Cornel Andreescu. In incaperea mare, peretii sunt pictati in intregime, tavanul e si el plin de ingeri si sfinti, desi abia daca se mai disting culorile si formele. Este cea mai veche pictura bisericeasca din Romania, executata in jurul anului 1300 de un om pe care l-ar fi chemat Stefan Zugravul. La inceput, au fost doua altare, cu doua mese sfinte si un zid care le despartea. Ceva unicat pentru tara noastra, fara o explicatie a acestui fapt. Zidul despartitor a fost daramat cu vreo 200 de ani in urma.

S-a prabusit in noaptea Invierii

Dupa 1500, aici a fost mai intai un schit de calugarite, primul de pe meleagurile noastre. Apoi a venit randul unui schit al calugarilor, iar din 1809 a fost biserica de mir. Asta inseamna ca in mica biserica din munte se faceau nunti, botezuri sau inmormantari, la care se adaugau toate sarbatorile de peste an. Incepand din 23 martie 2003 s-a infiintat Manastirea Corbii de piatra, astfel ca acum e un loc numai pentru rugaciune. Biserica din piatra are hramul Adormirii Maicii Domnului. Un eveniment tragic s-a petrecut in 1882, chiar in noaptea de Paste. Lumea se adunase in biserica, iar la miezul noptii, dupa cum s-a pastrat povestirea din generatie in generatie, zidul exterior al naosului s-a prabusit cu un zgomot asurzitor. Dar ca prin minune, nimeni nu a fost ranit, oamenii s-au ales numai cu o sperietura grozava. Azi se vede in acel loc un zid din piatra de rau.

Locul de bastina al Corvinilor

Ceea ce uimeste insa cel mai mult este nepasarea autoritatilor, indiferent de regimul politic, fata de acest colt de tara. Au ramas scrieri de pe urma profesorului Ion Andreeascu, deja trecut in lumea de dincolo, om al comunei, care a studiat nu doar biserica rupestra, dar si imprejurimile. In rest, cercetari amanuntite nu s-au facut niciodata, dupa cum aflam de la localnici. Peste "drum" de biserica, dincolo de raul Doamnei, care strabate localitatea de vreo 4.000 de suflete, se afla "stanca chiliilor". Acolo sunt mai multe grote care ar fi fost folosite cu mii de ani in urma drept locuinte. Tot in acel loc se banuieste a fi si un altar dacic, unde si in ziua de azi taranii mai invoca ploaia in perioadele de seceta. Teoria profesorului Andreeascu spune ca pe aceste meleaguri ar fi fost cetatea Helis, una dintre cele mai importante asezari ale dacilor. Legenda spune ca din satul Corbi s-ar trage neamul Corvinilor si ca aici s-ar fi nascut Iancu de Hunedoara. Intr-un loc numit "Piatra doamnei" s-ar afla ruinele unui castel al familiei cu os domnesc
Robert SLZ
Va postez si cateva fotografii.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.