Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Viata īn comunism
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3
os
Dragii mei,

Raspund aici unui post din thread-ul "Cum Trage Logan", si sper sa initiez o discutie.

Asadar:

QUOTE(maxx @ 16 Nov 2004, 18:47)
frate yo nu prea am prins comunismul, cel putin eram mic, insa din ce mi-au povestit parintii nu era chiar asa de rau si din punct de vedere economic tara statea foarte bine...

rog admini sa stearga off-topic-ul meu...
*



@maxx, @all:

eu sunt se vede treaba ceva mai batrīn; eu am prins comunismul si pot sa-ti spun *foarte precis* ca *era foarte rau*.

Din punct de vedere economic Romania era *absolut distrusa*. Efectele nu se resimteau prea tare in inflatie din cauza controlului statului asupra preturilor si salariilor, dar atīta vreme cīt nu gaseai nimic de cumparat (cine n-a trait direct nu poate sa-si imagineze) oarecum n-aveai ce face cu banii - decīt sa platesti preturi mult umflate pe piata neagra. Imagineaza-ti un magazin alimentar care avea ca singur produs de vīnzare morcovi la borcan (si nici aia prea multi).

Sau frigul... īntunericul... foamea... (nu, eu n-am suferit de ele fiindca eram un pic privilegiat). Lumea dusa la recoltat cartofi (in loc sa stea la servici si sa produca ceea ce stia) si cautata īn buzunare sa nu duca acasa 2 cartofi care nu se gaseau de cumparat. Copiii de clasa a 3-a dusi īn luna noiembrie pe ploaie si frig sa recolteze .... oare ce pot sa recolteze copiii de clasa a 3-a? De ce se uita toate aceste umilinte si chinuri?

Da, ca sa nu moara de foame lumea "se descurca" - adica in clar FURA (direct sau indirect) de la servici: antene, carne, oua, vin, motorina... īn fine, fiecare ce putea dupa specificul activitatii si dupa nevoile lui sau ale altuia care la rīndu-i putea sa "organizeze" altceva.

Asta ca sa nu mai pomenesc blocada informationala la care era expusa toata lumea.

Īn 1989/1990 Silviu Brucan a aparut la televiziune si a estimat ca va mai dura 20 de ani pīna se va redresa un pic situatia - uite ca din pacate a avut dreptate.

Din pacate trebuie sa admit ca "baietii" au facut treaba profesionista: iata ce greu iese Romania din mocirla; iata cum īn continuare au fost alesi (si sper sa nu mai fie, desi ca sa spun drept alternativele par tare subtirele) aceiasi mincinosi. Dupa mine toate astea sunt probleme de mentalitatea masei, insuflata tovaraseste si constiincios pe vremea bine-īmpuscatului. (Eu nu sunt īn general un om razbunator dar pentru ćŗtia n-am nici o compasiune).

Asadar: īmi pare rau, maxx, ca trebuie sa-ti contrazic parintii, dar nu exista nici o comparatie īntre Romania de acum (asa schioapa cum e ea) si cea din vremea comunistilor. Ca sa fiu clar: comparatia este net favorabila vremurilor de acum.

Domnilor, nostalgia este frumoasa daca žinta o meritć. Si eu sunt nostalgic dupa: iubitele din liceu, chefurile din facultate si īnca altele [ou sont les neiges...]. Dar nu dupa o perioada pe care eu - desi, repet, privilegiat - am perceput-o ca neagra. Sunteti baieti destepti, ce naiba: īncetati cu chestiile astea.

Multa bafta si aveti grija la vot (sa nu va tremure mīna si sa votati, Doamne fereste, comunistii actuali - vedeti ca se camufleaza bine).

os

PS: eu rog adminii sa *nu* stearga topicul, fiindca mi se pare important sa ne lamurim. Multumiri.
tarzy
din pacate os are dreptate.
eu aveam 15 ani in 89, si cred ca eram destul de "mare" ca sa constientizez ce se intampla. mai ales ca am avut ocazia sa locuiesc atat in Bucuresti cat si in provincie in acele timpuri.
ar trebui sa adaugam si observatia ca exista o mica diferenta intre Capitala si restul tarii, in sensul ca in capitala copii nu erau scosi la practica agricola (cel putin cei din Generala), nu se intrerupea regulat curentul electric, parca nici cu caldura si apa calda nu erau chiar asa de zgarciti.
In schimb trebuie specificat ca o data ce voiai sa te asezi la casa ta nu trebuia sa te zbati prea mult, era suficient sa primesti o repartitie, sa te insori si sa torni un kinder iar partidul avea grija sa-ti mareasca leafa, sa-ti dea o casa iar cu primul CAR cumparai si mobila. bineinteles ca ptr toate astea trebuia sa mai dai si ceva spagi, dar cu max. 10.000 lei (aprox 3,5 salarii medii) rezolvai pb-a.
MMihai
totusi perioada 68 pana chiar spre 84 a fost bine.. dupaia a luat totul o intorsatura.. dar nu putem sa nu remarcam atatea constructii facute pe vremea aceea. in fine a avut desigur si multe parti negative
apropo acum cica avem economie de piata functionala biggrin.gif
tarzy
QUOTE(MMihai @ 17 Nov 2004, 01:57)
totusi perioada 68 pana chiar spre 84 a fost bine.. dupaia a luat totul o intorsatura.. dar nu putem sa nu remarcam atatea constructii facute pe vremea aceea. in fine a avut desigur si multe parti negative
apropo acum cica avem economie de piata functionala biggrin.gif
*



nu inteleg de ce se tot bate apa in piua cu super constructiile din aceea perioada, peste tot in lume se faceau constructii de acel gen sau chiar mai grandioase. daca stau sa ma gandesc la noi nici macar nu au fost cine stie ce. daca observatii in provincie sunt foarte putine blocuri turn (cu mai mult de 4 etaje) iar dsespre calitatea acestora nici nu trebuie sa mai vorbim.
ce am remarcat eu este ca acele blocuri construite in perioana cea mai neagra a comunismului 85-89 sunt de o calitate atat de executie cat si de proiectare (spatii mai mari, repartizarea camerelor mai buna) mult peste cele construite inainte.
MMihai
Pana la urma Casa Poporului a fost facuta tot pe vremea lui Ceausescu.. si e cea mai mare dupa Pentagon..
madalina
Din pacate, noi nu am construit din bogatie, ci din saracie. Pentru a construi casa Poporului s-au bani din sanatate, alimentatie, tot.

Cutoate ca aveam doar 7 ani in '89, imi amintesc foarte multe lucruri din perioada comunitsa. Lucruri pe care nu le intelegeam si care m-au marcat atunci. Intamplarea cea mai absurda pe care mi-o amintesc a fost prin 87-88. M-am dus la brutarie cu cartela pentru a cumpara paine (eram 4 persoane si aveam dreptul la o paine intreaga). Numai ca sora mea era la bunici. Am cerut o paine si brutarul mi-a spus cu satisfactie:'Crezi ca ma pacalesti? Eu stiu ca sunteti doar 3 acum." Mi-a taiat un sfert din paine si mi-a dat restul.

Si totusi eu faceam parte dintre norocosii care mancau in fiecare an portocale, aveam intotdeauna de ziua mea si de Craciun Pepsi, aveam in fiecare luna cascaval si smantana etc.
zamolxes
Aveam 13 ani la lovilutzie (cum zic unii).

Cand ii aud pe unii mai in varsta ca toarna "era mai bine pe vremea lu' Impuscatu/Ceausescu/Ceasca" imi vine sa turbez.
Oare ei chiar nu mai tin minte cozile la carne/oua/zahar/ulei, cand se statea pe 3 randuri odata, cand stateai acolo cateva ore bune, in frig, cald, cum dracu era? Cand anuntau aia prin usa, ca de, nu te bagau inauntru, sa nu faci mizerie, cum ca nu mai ajung puii decat la 40 de persoane, cand dadeau 2 kilograme de zahar sa ajunga la toata lumea?
Nu mai stie nimeni cum stateau copii la coada la ulei, parintii la coada la cine stie ce altceva?
Chiar nu isi mai aduce aminte nimeni noptile petrecute la lumina lampii sau a lumanarii?

Poate credeti ca sunt sonat, ca am trecut prin cine stie ce socuri.
Normal nu prea sunt eu, asta cam asa e, dar inca nu am uitat si ma indoiesc ca voi putea sa uit ce a fost atunci.
LucVer
QUOTE(MMihai @ 17 Nov 2004, 00:20)
Pana la urma Casa Poporului a fost facuta tot pe vremea lui Ceausescu.. si e cea mai mare dupa Pentagon..
*



Si ce daca? mad.gif

Daca venitul pe cap de locuitor ar fi fost "cel mai mare" dupa USA mai intelegeam!
tarzy
QUOTE(MMihai @ 17 Nov 2004, 02:20)
Pana la urma Casa Poporului a fost facuta tot pe vremea lui Ceausescu.. si e cea mai mare dupa Pentagon..
*




nu vad care-i treaba buna in chestia asta. cu toate ca-i mai mare - PRACTIC nu reprezinta nimic, nici macar obiectiv turistic (decat in foarte mica masura).
daca vrei se poate face o analogie cu pretentiile, din grandomanie, ale patriarhiei de a ridica Catedrala Neamului in locul unui parc.
daca mai luam in considerare ca ptr ridicarea ei (CP) au fost demolate ceva chestii faine (stadion, cateva bisericii + cartier cochet - gen Cotroceni) eu personal nu vad nimic de mandrie aici.
costi
* Cozile se faceau de obicei in spatele magazinelor ca nu "dadeau bine" la strada".

* Se pleca la cumparaturi in cuplu si se statea la doua cozi. Spuneai "vine si sotul/sotia" si familia se reunea cind ii venea unuia rindul ca sa ia 2 Kg de indiferent ce se dadea.

* Tin si acum minte ca am stat la coada la portocale intr-o iarna (mare lucru pe vremea aia) si ca sa pot lua 2 kg le-am aratat copilul la geamlicul ala (coada era in spatele magazinului pe un gang). Copilul avea 1-2 ani si conta ca nr de persoane.

* mersul masinilor par/impar; cota de benzina ; 2 ore program TV ; "mai puneti o haina pe voi" ; piine cu buletinul in mina in Buc si pe cartela in provincie ;

* gata ca-mi stric ziua !
LucVer
... si invatatul la lumina lumanarii, ... si caloriferele folosite pe post de frigider, ... si cate si mai cate! Era taaaaare bine in comunism!
Kramer
Eu cred ca a fost mai bine, intr-adevar, dar numai pentru unii. Erau o gramada de nemernici (activisti de partid, militieni si alte scursuri) care traiau mult mai bine decat ar fi trait intr-o tara normala.

In concluzie, sunt si acum cativa dintre ei care pot spune ca inainte era mai bine si, culmea, sa aiba dreptate.
bomicabomic
QUOTE(tarzy @ 16 Nov 2004, 23:46)
In schimb trebuie specificat ca o data ce voiai sa te asezi la casa ta nu trebuia sa te zbati prea mult, era suficient sa primesti o repartitie, sa te insori si sa torni un kinder iar partidul avea grija sa-ti mareasca leafa, sa-ti dea o casa iar cu primul CAR cumparai si mobila. bineinteles ca ptr toate astea trebuia sa mai dai si ceva spagi, dar cu max. 10.000 lei (aprox 3,5 salarii medii) rezolvai pb-a.
*


1. Iti dadeau repartitii la Cocotatii din deal daca erai prof sau doctor, in valea jiului sau stiu eu in ce colt de tara daca erai Poli. Oare era bine? cred ca nu.
Trebuia sa stai cel putin 3 ani acolo, pina la terminarea stagiaturii, dupa care incepeai sa dai spagi sa te muti in orasul natal sau sa aduci motive (parinti bolnavi, sotie etc..)
In goana lor dupa industrializare, faceau fabrici in toate catunele rupte de realitate (Calan, Zlatna, Plopeni, Baicoi etc.). Si conditii " Zero". Te bagau in caminele alea sovietice si atit. Plafonare totala. Singurul loc de petrecere a timpului liber era circiuma!!!!!
2. stateai pe listele de asteptare pentru casa de ti se ura. Si de spaga nu mai vorbesc, ca atunci toata lumea putea da, ca deh, aveau bani si nu aveau cum sa-i cheltuie. Si cu toate spagile din lume , daca secretarul de partid pe intrteprindere nu vroia sa-ti dea, nu-ti dadea si asteptai pina ti se lungeau urechile.
3. Spaga era sport national si atunci, dar spre deosebire de acum, baietii se mai fereau. Acum iti cer pe fata.
4. Da e o schimbare acum fata de atunci, dar pina la a fi o societate normala mai e cale lunga.
sstanescu
Nu cred ca era bine nici pentru activistii de partid. Si aia stateau cu frica in oase, si aia traiau tot in societatea aia nenorocita. Si hai sa nu-i plangem, multi au avut ceva cheag in '90 si au imbratisat cu mare bucurie capitalismul post-revolutionar.

Eu imi amintesc scenele alea horror cand se auzea dintr-odata "vine masina". Eu aveam program de joaca prin parcul din fata "complexului". Ca la rugby, se facea brusc o gramada, se calcau in picioare scaunelele clasice, sacosele cu sticlele de lapte, etc. Urma asteptarea. "Ce-a bagat?" se intreba lumea. "Ce-o fi, e bun!" raspundeau mosii "profesionisti". Incepeau speculatiile: "Avea cabina rosie, deci e de la Glina, poate baga tacamuri de pui" "Nuuuu, asta cred ca e masina de carne". etc. In cele din urma venea vestea: "Stati linistiti, a venit sa ia ambalaje". Se spargea gasca, se aranjau hainele, parul, se injura printre masele...

Nu-mi vine sa cred ce am trait, cum stateam la coada la capsule de autosifon, ma injuram cu mosii sa prind "Fotbal Sport", cum mergeam din complex in complex, sperand ca prind un ou, o branza, un unt nefericit, o portocala, niste cartofi mai pricopsiti. Cum fugeam dupa masina de paine care se ducea in alta parte, cum imi lasam coada in fata si ma duceam prin spate si bateam la usa metalica unde contra 1 leu in plus luam paine calda.
Mda, asta a fost copilaria mea de bucurestean, o combinatie sinistra de scoala (nu ma puneti sa va zic de mitinguri si alte alea), joaca si lupta pentru supravietuire.

Eu cu mana mea l-as fi torturat pe Ceasca si pe "sinistra", insa doar dupa ce i-as fi aruncat in fata toate "realizarile", doar dupa ce fiecare om din tara asta i-ar fi spus tot ce a suferit. Zilnic i-as fi torturat 20 de ore pe zi. Nu rahaturi cu "subminarea economiei nationale" si glont rapid.
os
Doamnelor si Domnilor,

problema de mentalitate este īnca si mai grava. Daca numai persoanele care erau cīt de cīt privilegiate ar lauda perioada aia, as mai īntelege.

Dar priviti īn jur si spuneti-mi: oare nu cumva multi din cei care īn principiu sufereau cel mai tare (adica proletariatul) sunt cei care lauda comunismul? Nu cumva votantii FSN/PDSD/PSD sunt cei care - pe fata sau pe ascuns - regreta vremurile apuse? Ce au ei de regretat?

De multe ori īn istorie, perioade de rasturnari au adus (mai mult sau mai putin) temporar degringolada economica - si din pacate asta s-a īntīmplat si īn Romania. Asta nu īnseamna īnsa ca ceea ce "a fost" este mai bun decīt ceea ce "vine" (nu īnseamna neaparat nici invers, dar asta e alta poveste).

Daca īnsa e vorba de a īnlocui un sistem nenatural, care-si poarta moartea īnca de la nastere (prin faptul ca e nenatural), cu unul mai flexibil si - cum arata atīt istoria cīt si, ca o culme a ironiei, īnsasi folozofia materialist-dialectica - mai viabil, transformarile sunt in final binevenite.

Celor care lauda constructiile Epocii de Aur: da' de ce n-avea Romania autostrazi? Da' de ce avea prea putine zone verzi? Da' de ce existau "orase īnchise"? Cīt despre Casa Popo®ului: sa nu uitam ca aceasta cladire n-a fost *nici macar teoretic* destinata "prostimii", ci Conducatorului. La ce ar fi folosit?

Romania era condusa prin minciuni, prin frica si prin penurie planificata. *NU* era adevarat ca se īntrerupea alimentarea cu energie electrica din motive de criza: īn anii 1987-1989 am lucrat la Santierul Naval Tulcea. In oras, pe timp de iarna se īntrerupea sistematic energia electrica īn jurul orei 18, din motive de asa-zisa economie. Īn timpul asta, susnumitul santier avea problema inversa: cum sa-si consume cota de energie electrica (ca altfel se reduce cota). Lasam masinile sa mearga īn gol (ca deh, comenzi nu erau fiindca economia mergea "bine"). Si ale naibii masini, mergīnd īn gol nu voiau sa consune suficient. Ca sa va faceti o idee, vorbim de cote de energie comparabile cu consumul orasului (nu mai stiu cifrele exacte).

Īn birouri era īnsa frig-frig, ca "facem economie". Īn foarte multe scoli copiii trebuiau sa poarte mīnusi si paltoane la ore, ca "facem economie".

Va doresc sa n-aveti parte de asa ceva.

os
apunake
Si eu aud prostia asta ca "In comunism se traia bine" sau "Ce bine era pe vremea lui Ceausescu", dar numai de la cei mai in varsta pentru care perioada respectiva a insemnat o promovare sociala (in general schimbat coada vacii pe un post semicalificat intr-o intreprindere) si care au mai prins si perioada pana in 70-74, cand inca se mai putea trai daca nu aveai dosar nasol.
In ceea ce ma priveste, la Buimaceala din Decembrie aveam 19 ani (tocmai venisem din armata) si nu pot sa uit binefacerile perioadei:
-cozile de trei zila la PECO Brancoveanu (bucurestenii stiu de ce...) pentru 40L de benzina, bataile dintre soferi, etc....
-cozile pe 5 randuri la ratia de ulei si zahar unde trebuia sa mergem noi cei mici ca parintii erau la lucru
-frigul din case, cand stateam la fel de imbracati ca afara si invatam cu manusi in mana iar la culcare ne puneam caciuli
-turnatoriile vecinilor daca foloseai un calorifer sau radiator electric
-aglomeratia sufocanta din 331 (daca mai tineti minte), mersul pe scara si cenzurat pe care i-am vazut cazuti din viteza masinii de pe scara si teroarea pe care am simtit-o si eu in cateva randuri cand era sa cad
-bataile la cap de linie cu controlorii si ITB-istii sau cu alti calatori
-mersul la sortat cartofi, castraveti sau dracu mai stie ce in rampa Progresu indiferent de vreme si mirosul care se imbiba in haine de la cartofii putreziti
-intreruperile de curent electric, urcatul de plase si saci (cartofi, zahar, ulei, etc.) pe scari pana la etajul 9 ca nu mergea liftul
-spagile si atentiile constante la doctor (le uram cu patima)
-comportamentul oricarui adult (om serios si cu prestanta sociala, membru de partid eventual) care din cauza asta se credea buricul pamantului dar in realitate era un betiv si un golan nematurizat si abrutizat (scuze oamenilor intr-adevar valabili)
-ceaiurile si bairamurile unde singura distractie erau bautul si fu____l (asta nu ma deranja chiar asa tare wink.gif ), pur si simplu nu aveai ce altceva sa faci
-iesitul la dat zapada obligatoriu in timp ce o anumita minoritate careia ii ucidem visele radea de noi
-chestia cu egalitatea:eram considerat si tratat ca egal cu orice idiot si betiv, nu te puteai desprinde, trebuie sa traiesti in ciorba lor si chiar sa socializezi cu ei

maddan
Mie mi-a placut tare mult in comunism.

In primul rand imi placea sa ma scol dimineata, prin noiembrie, si sa ies cat pot de repede din plapuma, sa cotesc stanga in fuga, catre baie, ca sa nu inghet pe hol, si apoi sa ma spal cu apa rece pana cand obrajii deveneau pietrosi, iar ochii se retrageau destul de mult in orbite. Aaah, si minunata aia de SuperCristal! Era cu mult, mult mai buna decat Cristalul simpla, care iti scartaia intre dinti...

In al doilea rand, nu pot uita mirosul de paine prajita in cuptor - era painea de acum 5 zile, pusa la pastrare in congelator, caci ai mei n-aveau timp de cozi, iar noi nici atat, si atunci luam paine la 5 zile, o bagam la congelator, iar mama o decongela de cu seara, sa fie numai buna a doua zi dimineata.... O, ce gust minunat avea painea aia goala la cuptor, cu o feliuta de branza deasupra, provenita de la providerul non-stop al familiei, mamaia cea nemuritoare, campioana cozilor din Drumul Taberei...

In al treilea rand, ma vad mergand spre scoala, in costumul meu albastru, cu geaca mea gri, alaturi de colegii mei in costume albastre si geci gri, si de colegele mele in sarafane albastre si geci gri, catre scoala cu ramele de la geamuri albastre si peretii gri...

In al patrulea rand, nu pot uita portretul Tovarasului, zambind in fiecare dimineata deosebit de satisfacut, peste copii cocarjati peste banci, buchisind la lumina chioara a becurilor montate din trei in trei, doua in fata, deasupra catedrei, unul pe mijloc, si inca unul in spatele clasei...

Ah, si vacantele alea de pomina! Cand tata disparea de la masa restaurantului, mergand cu un pachet de Kent la bucatarie (stomatolog, deh!), si privirile suspicioase si crunte ale celorlalti, cand veneau doua fripturi de 50g fiecare pentru patru oameni, iar ei nu aveau nici atata...

Si statul la cozi in schimburi, cu mamaia din Drumul Taberei, in vacanta - ea plecand la ora 5 la coada stand "la ce-o baga", apoi noi mancand repede micul dejun si stand si noi macar o ora, pana pregatea saraca pranzul, dupa care cat mancam noi statea din nou acolo, pana spre dupa-amiaza, dupa care o schimba o prietena, cu totii roind in jurul sacrosanctei sacose cu doua sticle de lapte goale, doua sticle de ulei goale si inca doua plase bagate in ea pentru orice eventualitate...

Sprintul acela general din cele sapte blocuri ce inconjurau spatele alimentarei (caci in alimentara propriu-zisa nu se gaseau decat rafturi goale, lungi si prafuite, iar frigiderele nu mergeau pentru ca oricum nu era nimic in ele...) - mosi, babe, copii de 6 ani fugind uimitor de repede din toate directiile catre gaura la care statusera pana atunci vreo 10-15 oameni, si cum se forma in doar trei minute o coada de 100 de persoane, toate infrigurate, toate cautand cu priviri lacome si flamande, cu rasuflarea intretaiata - ce-a bagat, dom'le?, ce-a bagat? zahar?, ulei? conserve?.... aaa, hartie igienica! Cheam-o dom'le si pe Vasilica, sa putem lua si pentru ea 5 bucati!

Hasaitul radioului la sapte seara, Aici Radio Europa Libera, cu tot felul de domni binevoitori si amuzanti uneori, care ne reaminteau inca o data cat de greu si de urat o ducem. Ce stiau ei? Doar nu le era frica de nimic acolo, in Vest, si nimeni nu-i ameninta.... Da, mai murea cate unul dintre ei, asa, subit, dar erau numai accidente, socialismul nu a ucis pe nimeni, niciodata...

Cele mai vii amintiri le am din aceasta perioada, cu unchii care refuzau sa vorbeasca despre anii petrecuti in puscariile comuniste, si cu tata care ma strangea de mana la coada la film, sa-mi tin gura ca vin baietii cu ochi albastri, cu intunericul bezna de pe Magheru si ploaia cazand si scurgandu-se murdara de pe cladirile ponosite din jur, si cu lumina relativa, feerica aproape, provenita de la cele trei becuri din Piata CC-ului....


Pentru toate acestea, si pentru multe altele trebuie sa multumesc din inima Partidului, caci fara el nici una dintre acestea nu ar fi fost posibile in Romania anilor 1980, cand mi-am petrecut eu pubertatea si inceputul adolescentei...
Pentru toate acestea, si pentru multe altele trebuie sa imi reamintesc in fiecare zi ca astazi sunt stapanul propriului meu destin, ca daca obosesc din cauza luptei pentru a razbate sunt singurul vinovat, si ca daca imi este teama de viitor nu am caderea sa-mi judec trecutul.

Pentru toate acestea, si pentru inca multe, multe, prea multe altele, le zic celor care au fost prea mici pentru a apuca acea societate luminoasa numita comunism, si tind sa creada pe cei "mari" care le zic ca "nu era prea rau, sau chiar era mai bine": (aici era o injuratura crunta, dar m-am hotarat sa spun altceva) - dragi copii, numai incapabilii se plang de trecut, si numai inadaptatii se sperie de prezent, si mai ales de viitor. NU, INAINTE NU ERA MAI BINE, NU ERA MAI FRUMOS, SI NU ERA MAI LINISTE!

Romania scutita de comunism ar fi fost pe picior de egalitate cu Italia, Spania, Grecia si alte tari la fel de ciudate in a nu intelege democratia cum trebuie. Romania scutita de comunism ar fi fost, poate, undeva spre nivelul Frantei.
Romania scutita de comunism s-ar fi dezvoltat natural, cu toate greselile capitalismului, si cu toate minusurile democratiei.

Iar Romania scutita de comunism ar fi fost, poate, una in care astazi sa nu trebuiasca sa recuperam 50 de ani de inapoiere economica si sociala, ci una in care ultimele minusuri si rele ale capitalismului democratic ar fi fost tratate, la fel ca in Europa vestica.

Iar cei care va spun ca inainte era mai bine, se fac vinovati de toate crimele, abuzurile si cacanariile pe care a trebuit sa le inghitim timp de 50 de ani, si inca 14 dupa aceea! Ei sunt cei care au distrus aceasta tara, si ei sunt cei care ar trebui sa moara sau sa plece odata de pe aceste meleaguri, pentru a lasa organismele sanatoase sa respire si sa se dezvolte! DA, ei sunt vinovatii pentru tot ceea ce merge astazi rau in aceasta tara.

Tututor acestora le mai dedic inca o injuratura crunta, si le doresc tot binele din lume, pe care mi l-a facut si mie comunismul!

Asa sa le ajute Dumnezeu!
mil
mad, frumos...totul e adevarat...insa eu sunt sceptic ca daca nu ar fi fost comunism am fi ajuns la nivelul fr., poate cel mult la nivelul greciei sau portugaliei, daca nu ar avea turismul. Asta e cu ro...imi pare rau...si intre tarile comuniste tot la coada eram si noua nu ne fusese rasa capitala ca in Pl sau Ge...n-am paltit despagubiri ca ungurii, n-am avut invazii ca cehoslovacii si ungurii si nici baze straine si ziduri ca nemtii...noua ne-a ajuns tot timpul mediocritatea, pana hedonismul cel mai minimal...intodeuana am luat la misto curbele de sacrificiu...si am luat la misto si comunismul si acum capitalismul...nimic nu suntem in stare sa facem serios, si alegem drumul cel mai usor.

la noi tre sa vina altii sa ne faca ordine, reforma, cai ferate si autostrazi...asa a fost si inainte de razboie si intre...si dupa...si acuma. Iar entuziastii sunt priceputi ca niste nebuni si sunt sabotati de majoritate pana astia se satura si se integreaza. Iar proiectul dacia este o oglinda vie a ceea ce au facut altii in 50 de ani si ceea ce am facut noi...si ce facem acum: copiem, reproducem, asamblam si desi sunt operatii simple...le faci si pe alea prost.
maddan
...Ma tem ca aici ai, din pacate, dreptate.... sad.gif

Totusi, si pozitia noastra geografica este de vina. Atat polonezii, cat si germanii, cehii, ba pana si sarbii, au avut secole relativ linistite inaintea sec. XX. Razboaie erau, dar nu se pustiau zone intregi.

La noi, era presul pe care se stergeau atat tatarii, cat si turcii, austriecii si rusii. Noi am fost aproape intotdeauna (cu exceptia a doua secole sub romani) in afara periferiei civilizatiei, nici macar la periferie. La periferie a fost Transilvania, si diferenta se vede.

Si poporul asta s-a dezvoltat ca atare. Asta este!
Mache
Eheii, ce vremuri... Paine pe cartela, zahar, ulei, faina si malai pe cartela... 4 persoane aveau dreptul la 2 paini pe zi. Noroc ca mai aveam vecini care nu mancau asa multa paine si ne dadeau si noua din painea lor.
Ce minunat invatam in serile de iarna, cu flori de gheata la geam si radiatorul in priza!!! Si dormeam in trening... asa ca dimineata doar trageam pantalonii de elev peste ei si plecam la scoala. Iar la scoala... pe langa cele cateva grade peste 0, cele mai importante lucruri pentru profesorii nostri erau: numarul matricol, sapca/bentita, tunsoarea...

Ehei... ce vremuri...
Program la televizor doar 2 ore pe seara. Si daca era vreun congres, sau vreo plenara, sau mai stiu eu ce veniment ce trebuia mediatizat, adio filme! Sambata, programul era de la 13 la 15 si de la 19 la 22 (23). Iar duminica inceprea la 11.

Muzica straina? Nu la televizor. Au facut niste incercari prin 85-86. 3 piese miercuri seara, intr-un fel de top, daca imi aduc aminte. Care, dupa vreo doua luni de difuzare, a disparut subit, fara nici o explicatie.

sstanescu
Ce mishto era la final de saptamana cand se auzea de la geamuri: "Desene! Desene! Incep Desenele!". Si se golea strada instantaneu, ramanea mingea in gradina, pietrele de la "Castel" in mijlocul drumului, foile de cornete imprastiate pe bancuta.
Ov
si desenele erau la bulgari, evident, lecanoŗdežaaaaaa, lecanoŗdežaaaaaaaaaaa
bomicabomic
QUOTE(sstanescu @ 17 Nov 2004, 13:23)
: "Desene! Desene! Incep Desenele!".
*


Luminaaaaa! Luminaaaaaaaa! Uraaaaaaaaa! pe la ora 20.
adso
wheaaacs - bulgarii aveau de obicei filmulete din alea cretine cu papusi din plastilina. mai misto erau genericele, cu iepurasii aia.
mil
sarbii au cea mai zbuciumata istorie dine cate a putut cunoaste un popor european, poate nu au avut mai mult de 4 decenii de liniste consecutiva in toata istoria lor. De bulgari, greci si alte popore balcanice care au stat sub turci aproape 4 secole, ce sa mai vorbim...aia era civilizatie?

Transilvania, ce se vede? Se vad niste cladiri...s-a cosntruit mai temeinic, in rest e o mediocritate poate mai crunta ridicata de un spirit poate mai putin smecheros...romanii au fost priviti in imperiu austriac ca o forta de munca barbara, niste subcetateni si asta pana hat in istoria moderna, nici vorba sa se compare cu cehii, ungurii sau slovenii. Pana si maghiari din Transilvania sunt dispretuiti de unguri caci: fura, benchetuiesc, sunt neseriosi, violenti, lenesi...asta e perceptia formata in despre ei de un deceniu de cand practic se pot integra in ungaria f. usor, dar nu reusesc sa o faca.
Mache
La noi era si mai placut. Apa calda (atat de invocata pe acest forum), un apanaj al capitalismului puturos si imputit, circula pe tevi, de 3 ori pe saptamana, cate 2 ore (de regula o ora si jumate, ca in prima jumatate se incalzea incet, incet). Si atunci incepea organizarea. Primul face baie X. Dupa el, in apa in care s-a clatit, intra Y. La final Z si W. Si daca erai ultimul, si se oprea apa, si te prindea cu sapunul pe tine, iarna... o, ce bucurie!... multumeai din toti rarunchii conducerii de partid si de stat.

Si daca mai aveai colegi ai caror parinti ocupau ceva functii de conducere sau politice si-i vedeai ca au haine bune si care ti-ar fi placut si tie, strambai din nas. Nu nu sunt pentru mine! Eu port cu mandrie hainele vecinului de la 3, ca lui nu-i mai vin. Si o sa le port frumos, ca sa ii mai vina si aleia mici!

Apropos de desene animate. Am avut un coleg de generala si, apoi, doi ani la liceu, care efectiv ma alerga ca sa ajungem la "Gala desenului animat".

@Maddan
Supercristalul era un deliciu. Daca prindeam un Maxam chinezesc eram deja in delir. Imi aduc aminta ca in generala, cand mergeam la chefuri, aveam un deodorant cu miros de lamaie. Si eram asa de mandru de el.

Sa va mai zic de blugii mei Beggy Wash? Pe care i-am purtat 9 ani? Ca in timpul facultatii, fiindca se rupsesera in genunchi si, inca nu aparuse moda cu acest model, i-am facut pantaloni scurti? Ca s-a speriat o seminarista cand m-a vazut cu ei si cu adidasi?

Sau ce mandru eram ca ai mei cumparasera un casetofon mono Philips? Ca aveam la ce asculta muzica? Ca eram nefericit ca la radioul cumparat de la polonezi nu prindeam programul 3? Si ca ma laudam in fata colegilor ca am poze cu Modern Talking si cu CC Catch? Ca stiu care sunt topurile europene? (Aveam un vecin a carui sora lucra la posta si veneau acolo niste reviste germane de muzica).

O, ce vremuri minunate!

DAR NU LE-AS MAI VREA INAPOI!!!
teodor
Au fost vremuri grele, urate, fara viata, daca stau si ma gandesc asa eram fara viata.De imbracat nu gaseai decat culori inchise, etc....Iar ca sa cumperi adidasi era o aventura, trebuia sa cunosti pe cineva la magazin, laugh.gif laugh.gif Ma apuca si rasu' acum cand vad cate modele de tenesi gasesti.Si eu ma plangeam la mama sa imi ia si mie adidasi si blugi. rolleyes.gif
JOS COMUNISMUL, SUS CAPITALISMUL blink.gif cool.gif


mil
va recomand un film nemtesc recent:

Good Bye Lenin!

e o comedie bunicica pe tema...estalgiei.
thea
Chiar asa,ce vremuri...........cand eram cea mai tare din clasa,ca aveam trening de bumbac,raritate mare,si blugi facuti de bunica-mea din material obtinut prin pile de la nu stiu ce fabrica.Ii facuse frumos,cu cusaturi rosii..........
Si-i multumeam lui Dumnezeu ca nu trebuia sa-mi fac temele la lumina lumanarii,deoacere locuiam pe strada de langa primul secretar si eram pe aceeasi retea electrica cu el....deci nu prea se lua curentul la noi.
LucVer
Domnilor (si NU tovarasi 04.gif )

Am citit postul lui maddan pana la capat (trebuie sa recunosc ca nu sunt un fan al posturilor "fluviu") si ii sfatuiesc pe toti "nostalgicii" sa aiba rabdare sa il citeasca pentru ca eu inca nu am citit vreo descriere mai realista a atmosferei din "epoca" despre care vorbim. Am simtit fiori reci pe spinare readucandu-mi aminte de cele traite atunci.
Mache
Iaca, cele spuse de el sunt un exemplu despre ce inseamna forta si puterea cuvantului.
thea
LucVer, sunt total de acord cu tine ,dar crezi ca "nostalgicii" isi vor schimba vreodata parerea? Ma indoiesc.Sunt mult prea indobitociti cu faze gen " iti dadea statul casa si loc de munca,uite acum cati oameni sunt someri si nu au unde sa locuiasca".
vv
Constat o coincidenta minunata: aici (inca ) nu si-au exprimat parerile useri ilustri ca cristianco2002, dydy, si desigur - misterb 04.gif
Ov
pai misterb ar zice cu siguranta ca acum (mai ales in timpurile lui ilici) e muuuuuuuult mai bine decat pe vremea lui cesca. 04.gif
Marty
1. Va rog frumos sa terminati cu topicul asta imbecil ca ma agaseaza puternic numai gindul ca cineva pune la indoiala faptul c-am dus-o rau pe vremea aia!!!!

2. vv, chiar nu-nteleg ce-ai cu dydy !?
vv
Eu nu am absolut nimic, doar ca il (o) incadrasem la categoria persoanelor cu o anumita optiune politica:
QUOTE(dydy @ 17 Nov 2004, 11:48)
Domnilor, unul din putinele aspecte negative ale cistigarii alegerilor prezidentiale de catre A.Nastase - lucru de care nu cred ca se mai indoieste nimeni, acum cu citeva zile inainte de alegeri, si asta in orice combinatie a turului doi - deci, cum spuneam, unul din putinele aspecte negative este revenirea lui Iliescu in fruntea PSD, lucru care ar echivala, sa zicem, - nu-mi place " elefantul intr-un magazin de portelanuri " - cu un Vadim Tudor la comenzile unui tanc cu rezervorul plin si munitia la capacitate maxima.
Ramine asadar de vazut in ce masura A.Nastase va reusi sa coordoneze eficient, intr-un mod european si modern, PSD-ul, din cea mai inalta functie din stat, si anume aceea de Presedinte al Romaniei.
*


huaihai
Si ati uitat (propriu dealtfel comunismului) munca pe santierele patriei. Liceeni dusi pe santier doua sau trei luni alaturi de UTC. Si munca din armata eram la TR si am muncit cu puscariasele pe camp la scos morcovi. Si frigul din caminele din Regie si din amfiteatre.
Ca tot am vazut un reply despre Serbia. Sarbii n-au dezradacinat taranii sa faca industrializare cu ei. Ca urmare agricultura lor nu a suferit si nici problemele noastre nu le-au avut in privinta alimentelor de baza. Va aduceti aminte de taranii care stateau la iesirile de la magazinele de paine sa cumpere o paine de la cei care luau pe cartela. Inadmisibil !!. Printre acesti tarani adusi in orase sa lucreze in fabrici si uzine gasim astazi in Romania o parte din nostalgici. Dar ce atitudine putea sa aiba fata de tarani Ceausescu, el insusi fiul unui taran care si-a baut pamantul ( va aduceti aminte faza ca si-a declarat doi copii cu acelasi nume de beat ce era) si a facut o turma de copii.


Uitam usor ca asa este in firea noastra dar o astfel de viata nu trebuie uitata..

Il felicit pe cel care a deschis acest thread.



MoneyTalks
Nu era bine in comunism, dar nici acum nu e bine!

Se fura in continuare de se stinge, spaga a ajuns la nivel de sport national, hotii sint incurajati sa fure in continuare (chiar de foarte multi useri de pe acest forum!!! vezi sfaturi de genul "mergi in vitan, ca gasesti acolo mai ieftin")

Pe vremea lui ceasca daca furai peste o anumita suma, erai condamnat la moarte si executat repede, acum esti bine mersi in "top 300" mad.gif

Politica tipic romaneasca "daca unul are mai multe drepturi, ia hai sa ii dam in cap, sa se invete minte" va dispare odata cu disparitia romaniei, spalatul rufelor in public este politica de stat, la fel ca si platirea a sute de mii de MILOGI din banii tuturor (ma refer la "revolutionari", "handicapati", urmasii urmasilor celor ce au luptat in al doilea razboi mondial, urmasii urmasilor urmasilor celor deportati, bani dati aiurea la sportivi etc.)

Poate ca voua vi se pare minunat ca se ia din banii de invatamint, sanatate etc. si se da acestor categorii de cersetori de lux excl.gif tongue.gif dar eu unul m-am saturat de asa ceva! Iar din acest punct de vedere NU este mai bine acum!

PS. Hai sa va vad cum va "dezlantuiti" acum... tongue.gif
adso
constat un oarecare sarcasm la adresa coforumistilor care au indrazneala sa nu adopte pozitia considerata majoritara?
catami
De ce sa inchidem aceasta discutie? Poate pe forum mai sunt si persoane care nu au prins bulgarii cu lighenaul de aluminiu.
Si acum imi aduc aminte cum, inainte de '89, cand te luau in armata te bucurai sa nu te ia la "dilibau" sa servesti patria in mine, pe ogare sau la canal. Poate exista pe forum persoane care si-au pierdut colegi de liceu la canal sau in mina.
Eu unul am avut un coleg care povestea cum "servea patria" in mina. Sau minunatele conditii de viata pe care le gaseai atunci cind erai detasat la munci agricole, in ce grajduri minunate erai cazat, lipsa apei (te spalai in canalul de irigatie).
Totusi trebuie sa ii intelegem si pe nostalgicii care au fost luati de la c___l vacii, si au fost trimisi in CAPITALA, angajati (strungari, frezori sau alte meserii cautate in acea Epoca de Aur). Partidul le-a dat casa, masa si buletin de Bucuresti. Deci... trageti voi concluzia.
EU nu regret si nu voi regreta niciodata acele minunate vremuri. Nu am murit de foame, cum nimeni de aici nu a murit, erai cel mai bun prieten cu macelarul, ospatarul si tipa de la PECO.
Cei care regreta acele vremuri sunt o specie pe cale de disparitie, selectia naturala (varsta) isi spune cuvantul.
Nu vreau sa bat campii prea mult, doar vreau sa spun:

MI-E SCARBA DE ACELE ZILE.
vv
Money, poate tu nu stii cati bani se dau in Austria pentru "cersetorii de lux". Amaratii de handicapati trebuie sa primeasca bani, ca "este unii care fura" nu e vina lor.
Vad ca esti fan "pedeapsa cu moartea", poate nu stiai ca nici tara in care stai nu o mai practica. De altfel nici o tara cu apa calda din Europa.
Iar argumentele tale ca "nici acum nu e mai bine" nu tin - de ce nu e mai bine, ca s-au continuat o parte din lucrurile rele de pe vremea comunismului?
apunake
Si munca din armata eram la TR si am muncit cu puscariasele pe camp la scos morcovi.

Da de unde scoteati voi morcovii aia cu puscariasele???? biggrin.gif

Acum serios vorbind, si pe noi ne-au dus in armata la cules de bumbac alaturi de puscariasi iar ei aveau 10 min. pauza la 50 min. de munca, noi nu faceam pauza, dar faceam instructie. Asta ca sa nu mai zic de viata frumoasa de la canal, cu basculante cazute in Arges si morti prinsi sub bena basculantei si despre ciorba de fasole cu praf, ca daca o lasai la soare, prindea pojghita deasupra.
huaihai
Da de ce sa ne deslantuim cand ceea ce spui tu este adevarat, numai concluzia ca "era mai bine inainte" este aruncata asa pentru intaratarea spiritelor. Dar cine a condus dupa '90 ? Nu tot comunistii si securistii au fost la putere. Cine a permis desmatul si hotia? ..cei care au condus in perioada asta bineinteles. Nu a fost cel cinstit la putere permitandu-le celor din jurul sau sa faca ceea ce vor.
bomicabomic
Lasa frigul din Regie - traiasca resooul din BCA !!!!, dar chefurile cu patura in geam si muzica in surdina. Organizarea aia de cacao, sef de complex,sef de camin, sef de palier, de fapt lingaii regimului. Venea Szilagy sef de complex, UTC-ist de frunte, si-ti zicea, frate dai chef da dai si la mine ceva si n-ai probleme, daca nu toata luna la curatat cartofi la cantina.
Acu mare parte din ei stau la portile afirmarii in PSD. S-au nascut sperante si-au murit la fel. laugh.gif laugh.gif
Te puneau sa faci planton la intrarea in camin sa nu intre dusmanii de clasa, sa speli la cantina......sa te duci pe cimpuri la cules de porumb, ca sa se raporteze productii record.
Ce timpenie, in afara de militari, care-si faceau treaba, pentru o zi de permisie in plus, cu elevii si studentii mai mult pierdeau din recolta care si-asa era vai mama-ei.
De restul nu vreau sa-mi mai aduc aminte......prea multa bataie de joc .
Ov
sper sa nu fie vre-o problema de copyright, daca e, va rog sa stergeti cat mai repede cu putinta 04.gif
Marty
QUOTE(Ov @ 17 Nov 2004, 16:09)
sper sa nu fie vre-o problema de copyright, daca e, va rog sa stergeti cat mai repede cu putinta 04.gif
*


Ce-ai, ma, ti s-a prajit hardu' ? biggrin.gif
costi
cred c-a fost copyright broblem si l-a sters singur smile.gif
Ov
vedeti acu' wink.gif

voiam sa pun altceva, dar era prea mare. Doritorii, detalii pe PM
huaihai
QUOTE(apunake @ 17 Nov 2004, 15:39)
Si munca din armata eram la TR si am muncit cu puscariasele pe camp la scos morcovi.

Da de unde scoteati voi morcovii aia cu puscariasele????  biggrin.gif

Acum serios vorbind, si pe noi ne-au dus in armata la cules de bumbac alaturi de puscariasi iar ei aveau 10 min. pauza la 50 min.  de munca, noi nu faceam pauza, dar faceam instructie. Asta ca sa nu mai zic de viata frumoasa de la canal, cu basculante cazute in Arges si morti prinsi sub bena basculantei si despre ciorba de fasole cu praf, ca daca o lasai la soare, prindea pojghita deasupra.
*




Ma asteptam la comentarii..dar ne transportau cu acelasi BUS de fapt pe noi ne duceau la al doilea drum. Lasau in urma un miros de nedescris, ca sa nu zic putoare, cineva de la drepturile omului ar putea sa ma cearte, dupa mirosul asta iti trecea pofta sa mai scoti orice fel de morcov, chiar daca erai in armata de mult timp.

Deci asta era comunismul: viitori studenti la Automatica in aceasi oala cu puscariasi....Servim patria!!
EEN
"Si, Doamne, frumos era pe atunci, caci si parinti, si fratii si surorile imi erau sanatosi, si casa ne era indestulata, si copii si copilele megiesilor erau de-a pururea in petrecere cu noi, si toate imi mergeau dupa plac,fara leac de suparare,de parca era toata lumea a mea!".

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.