Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Mai este nevoie de asigurare medicala
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Marius97fer
Va salut!

Asa cum suna si titlul topicului, ma intreb daca mai am nevoie de asigurare medicala pentru un sejur de 4 luni in spatiul UE.
Daca da, conteaza la ce firma fac asigurarea? Cam ce preturi sunt?

Mersi mult.
Sudsemnatu
depinde de tara.Nu e OBLIGATORIU dar e bine sa o faci.
Funny
Nu e nevoie!Te duci doar la CAS din zona in care locuiesti si ti se elibereaza la cerere o tidula sau un card(nu stiu daca au aparut noile carduri)de asigurat!
Capisci?
Marius97fer
pai am facut un card internaional la banca transilvania si am inteles ca include si asigurare medicala.

mersi oricum.
bz_26_zzz
in vacanta de iarna am fost 2 luni in italia. mi-am facut asigurare sa fie. m-a costat 263 de mii, iar suma care era garantata in caz ca pateam ceva era de 10.000 de euro wink.gif eu zic ca se merita. in caz ca patesti ceva(doamne fereste), asigurarea plateste despagubiri in functie de gravitate
lights
Eu am fost plkecat in Belgia in decembrie cu masina si la intoarcere la vama la Nadlac vamesu ungur ma intrebat de asigurare medicala,vignieta de Ungaria si talonu masini.Ciudat oarecum caci la ducere nimeni nu ma intrebat nimic.Deci parerea mea este ca iti trebuie!oricum se face in 5 min si e destul de ieftina-depinde de durata calatoriei.!
kaspersky
Vigneta de Ungaria la intoarcere la Nadlac? Da' este autostrada pina-n vama sau n-am inteles care-i problema. Eu cred ca ala punea intrebari, asa, just for fun! Exact asa-i raspundeam si io, am avut de toate da' le-am aruncat, mosule!:ad sub masa:

@marius: am avut si io card de ala, de la alta banca dar chestia interesanta e ca asigurarea e valabila numai daca costurile de calatorie au fost achitate cu cardul respectiv. Ori asta daca faci deplasarea cu avionul sau trenul si iei biletul dus-intors e clara treaba, dar ce te faci daca mergi cu masina? Cei de la banca au spus ca trebuie sa platesc benzina cu cardul, mai exact, in fiecare zi in care sint in care sint afara din tara sa iau benzina radmasa.gif (ca parca io ma duc in concediu sa bag benzine in fiecare zi)
lights
Nu stiu daca abera ala sau nu dar mie mi-a cerut vinieta de Ungaria da....in vama la intoarcere.Vinieta am luat-o la plecare imediat cum iesi din vama pe partea dreapta este o baraca. Ce ma mirat a fost faptul ca nu mi-a dat ca la austrieci o chestie de lipit in geam ci numai 2 hartiute pe care scria ceva(nu stiu ce) dar era trecut nr masinii.
PS-- 45 de l de motorina m-au costat la unguri 71 euro!!!! ---off topic----
Marius97fer
se pare ca nu mai este obligatoriu sa inchei o asigurare medicala cand calatoresti in spatiul UE, totusi este recomandat.

pentru o perioada de 90 de zile asigurarea costa aproximativ 90 de lei pentru o despagubire de 5000 de euro (parca).

o sa imi fac pentru ca voi sta cam 3 luni jumate si se pot intampla multe.
multumesc pentru ajutor.
liviu2004
Daca se depaseste 3 luni de "stationare" intr-o tara anume, ai nevoie de asigurare. Cel putin asa e in Olanda. Cand m-am inregistrat la primarie, a trebuit sa o arat.

Foreigners who do not need to be in the possession of a visa, before entering the Netherlands, are required to have a valid passport and a health insurance covering all risks in the Netherlands.

Sursa: http://www.rotterdam.nl/smartsite229.dws?M...1482&style=2155
Laurentziu83
A folosit cineva pana acum cardul ala european? Din ce am inteles de la altii, n-ar fi folosit la nimic.
Ar fi o alternativa, intrucat asigurarile la firme private costa destul de mult pe perioade lungi.
gibonu
Cardul de asigurare, eliberat de casa de sanatate, este valabil 6 luni si se refera strict la situatii de urgenta.
Adica, daca ai cazut pe strada si ti-ai rupt mana se deconteaza. Daca te duci sa-ti faci operatie estetica, implant de dinti sau mai stiu eu ce, nu se mai deconteaza si esti bun de plata.
Eu zic ca merita facut, chiar daca procedura este un pic mai grea.
Laurentziu83
Stiu ca nu pot sa-mi fac cariile in strainatate, dar am inteles ca si in situatii de urgenta le-a fost refuzat cardul.
Mie oricum mi se pare o mare magarie respectivul card, prin faptul ca e valabil doar 6 luni (putea sa fie macar 2-3 ani (ca d-aia e din plastic), si, in al doilea rand, ca sa-l obtii, trebuia sa fi contribuit neintrerupt la CASS de cand te-ai angajat. Unei colege i-a fost refuzata eliberarea cardului pe motiv ca nu achitase vreo 3-4 luni in urma cu 5 ani (cam vreo 100 de lei), cand fusese in somaj. Auzind asta, a zis ca nu merita sa dea 100 de lei, a dat vreo 20 la o firma de asigurari si gata.
De asta sunt eu neincrezator.
gibonu
Depinde ce inseamna situatie de urgenta.
De exemplu, daca esti bolnav cronic de inima, ai facute vreo 3 infarcturi, esti pe medicatie speciala de 5 ani si faci un infact in strainatate, nici in cazul asta nu esti despagubit, indiferent ca ai cardul de la casa de sanatate sau asigurare de calatorie.
Adica, ambele asigurari despagubesc doar urgentele, adica ceea ce ti s-a intamplat independent de vointa ta.
Ambele se bazeaza pe responsabilitatea asiguratului, adica daca esti bolnav de inima, stai acasa, nu te duci de nebun.
Valabilitatea de 6 luni mi se pare normala, pentru ca, casa de asigurari nu are de unde sa stie ca tu vei continua sa lucrezi legal in urmatorii 2-3 ani.
adi_ar
Si restul asigurarilor acopera numai situatii de afectiuni acute, cu caracter de urgenta, cu sau fara clauze de repatriere.
Diferenta consta in aceea ca asigurarile incheiate cu Casa Nationala permit asistenta oferita numai in unitatile publice de urgenta din tarile respective (despre care Casa nu ofera nici un fel de informatii publice concrete, din pacate) pe cand cele facultative permit si asistenta la cabinete private, cu plata directa si recuperarea sumelor de la asigurator, in limita sumei asigurate.

Notiunea de urgenta este ambigua pentru profani, evident nu se va face tratament face-lift in baza acestei asigurari si nici proteze stomatologice dar se poate face tratament pentru orice afectiune acuta, adica survenita in cursul calatoriei, care impune asistenta medicala. Chiar si bolile cronice (de genul insuficientei cardiace) beneficiaza de asistenata de urgenta.

Nu este de neglijat nici aspectul repatrierii, chiar daca are un iz morbid. Poate ca aveti in tara parinti pentru care o eventuala cheltuiala cu repatrierea ar insemna ruina !!!
St
Puteti sa mai dati niste valori pentru asigurarile facultative pe diferite perioade? 1sapt/2 sapt/1 luna...
crisolro
am ajuns la disperare cu brokerii de asigurari

puteti sa-mi spuneti va rog cam cat costa, va costa etc. o asigurare medicala de calatorie?

de ex., mi se cere acum pt. 10 zile in UE, asirom, 10.000 eur suma asigurata - 33 ron/pers

multumesc
YO4RLP
N-ai încercat să vezi și de cardul european de sănătate?
crisolro
nu
avand in vedere cat umbli dupa ala, care costa si el ceva si are si valabilitate mica + a se vedea ca unii posesori si-au cam luat-o cu acel card

chiar asigurarea facuta suplimentar mi se pare cam un fel de teapa avand in vedere cum functioneaza: sa nu angajezi cheltuieli pana nu suni etc.
YO4RLP
QUOTE
Ce este cardul european de asigurari de sanatate?

Cardul european de asigurari sociale de sanatate este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Ce informatii trebuie sa contina cardul european?

Cardul european contine urmatorul set obligatoriu de informatii vizibile:
 numele si prenumele asiguratului;
 codul numeric personal al asiguratului;
 data nasterii asiguratului;
 data expirarii cardului;
 codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
 numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul;
 numarul cardului.

Cine este eligibil pentru primirea unui card european de asigurari de sanatate?

Poate obtine un card european de asigurari sociale de sanatate persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, care face dovada platii la zi a contributiilor catre fondul de asigurari de sanatate.

Cum se obtine cardul european de asigurari de sanatate?

Persoana interesata sa obtina cardul european de asigurari de sanatate trebuie sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate la care este asigurat. La cerere se ataseaza o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, copie dupa decizia de pensionare, cupon somaj, copie certificat de incadrare intr-un grad de handicap, copie dupa cartea de munca daca exista intreruperi in activitate sau mai multe locuri de munca, copie dupa foaia matricola, pentru studentii absolventi sau adeverinta de student, copie dupa diploma de bacalaureat, alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere.

Emiterea cardului european nu poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Care sunt costurile pentru obtinerea cardului european?

De la 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurari de sanatate se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, astfel ca siguratii nu trebuie sa plateasca pentru a-l obtine.

Cand poate fi folosit cardul european de asigurari de sanatate?

Acest card poate fi folosit in cazul deplasarii in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de 6 luni. Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene in vederea beneficierii de tratament medical.

Care este valabilitatea cardului european de asigurari de sanatate?

Perioada de valabilitate a cardului european este stabilita astfel incat sa acopere perioada de timp necesara sederii temporare, dar nu poate depasi 6 luni de la data emiterii.

http://www.birouldeconsiliere.ro/detali ... t=Articole


Eu unul, m-am dus cu adeverința de salariat la casa de sănătate, mi-au vizat-o la unul dintre ghișee, m-am dus la registratură pentru un nr. de înregistrare apoi la biroul de carduri. Peste o săptămână, m-au căutat acasă, să mi-l dea.
Mihai60
La fiecare iesire din tara am preferat sa fac asigurarea de sanatate la o firma de turism cunoscuta.
Anul acesta a fost pentru 22 zile - 430 RON / pers.
dumid
atat de mult Mihai? stiam ca sunt relativ ieftine...mi se pare enorm.
AMW
este enorm, dar cred ca a vrut sa zica 43 ron.

In iarna am fost in Austria si un prieten de al meu a cazut pe partie si si-a rupt nasol mana. S-a lasat cu elicoptere si ambulante. Nu aveam asigurare, el nu lucra.
Ajungem la spital si dam de un roman care era doctor in spital, pe care l-am intrebat...sunam in tara? facem o asigurare pe naspa...care sa fie valida la data accidentului?Avand in vedere ca doar elicopterul trebuia sa fie 1500 euro... La care el incepe sa ne povesteasca cum turistii romani care vin cu urgente la spital si au asigurare fie de la CAS fie de la firmele de asigurari nu sunt bagati in seama si sunt rugati sa achite cash toate consultatiile iar daca nu vor sunt rugati sa paraseasca incinta.

Din pacate firmele de asigurare din Romania nu platesc daunele clientilor invocand anumite motive cum ar fi ca unul cu fractura deschisa nu este considerat urgenta si ca putea fi operat si in tara...

Numai spitalul de acolo avea 14 cazuri care le tratase pe asigurare si nu primisera banii..cel mai vechi fiind de acum 6 ani.

Asa ca de ce sa mai dai niste bani pe asigurare? Ca sa ai cu cine sa te judeci cand te intorci in tara ca sa iti poti recupera banii?
Mihai60
ph34r.gif
Am batut un " 0 " in plus.
tastatura este de vina radmasa.gif

Sorry

@AMW
Crezi ca este vorba despre toate firmele de turism din tara ?
Poate conteaza si cu ce firma de asigurari te duci la ei.
AMW
Da, este vorba de toate firmele de asigurare din tara. Cel putin asa mi-a zis acel doctor de la cel mai mare spital dintr-o zona turistica adica Zell am See.

Noua oricum ne trebuia o asigurare care sa acopere mai multe riscuri si gasisem una la 450 de euro pentru 10 zile...dar pana la urma nu a mai fost nevoie pentru ca nu a mai platit elicopterul pentru ca salvamontul l-a considerat urgenta majora si de aceea l-a chemat. Operatia costa 3500 de euro dar pana la urma a factu-o in tara si a platit doar vreo 300 de euro pentru spitalizare, ghips etc.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.