Gramatica, `tu-i ceapa ma-sii
![]() ![]() ![]() |
Gramatica, `tu-i ceapa ma-sii
kum |
![]()
|
||
![]() Banat Group: Banned Posts: 2.408 Joined: 19 January 05 From: Galati ![]() |
|
||
--------------------
Laguna
2.0T
2006
- GL-15-... Sa te fereasca al de sus de prostu' ajuns in functie.
|
|||
Lostboy |
![]()
|
![]() Finding my way! Group: Members Posts: 3.261 Joined: 17 May 06 ![]() |
QUOTE Salut Ștefan, |
--------------------
.
.
.
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
"Salut Stefan," e formularea corectă
Merge și "Salut, Stefan," dacă vrei să-l saluți mai încetuc, mai domol, mai ardelenește ![]() This post has been edited by gabizegrean: 31 Oct 2013, 11:35 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
kum |
![]()
|
![]() Banat Group: Banned Posts: 2.408 Joined: 19 January 05 From: Galati ![]() |
As dori niste reguli gramaticale care sa demonstreze asta, pentru ca si eu sustin la fel; da' am niste colegi care cauta sa ma convinga de faptul ca virgula se pune dupa Salut sau si dupa Salut si dupa Stefan.
Degeaba le spun eu ca nu e asa daca nu am cu ce sa le demonstrez. Si chiar nu am gasit (la o cautare sumara) aceste reguli. |
--------------------
Laguna
2.0T
2006
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
"Salut Traian," e corect
![]() Asa am invatat eu la Corespondenta prin clasa a 9-a. |
--------------------
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
N-am găsit chiar ce vrei tu, dar dacă observi în exemplele lor apar adresările așa cum spunem noi:
http://www.vinland.ro/uncategorized/din-ta...rii-civilizate/ 31 Oct 2013, 11:43: QUOTE(ady77 @ 31 Oct 2013, 11:38) Când eram io în clasa a IX-a, forma de adresare era muult mai lungă și mai complexă, și includea obligatoriu cuvinte de genul tovarăș, mult iubit conducător, etc. ![]() This post has been edited by gabizegrean: 31 Oct 2013, 11:43 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
kum |
![]()
|
Ma, n-auziti ca argumentele gen asa am invatat eu in scoala nu sunt luate in seama?
![]() Dansii vor exact norme, reguli, proceduri... |
--------------------
Laguna
2.0T
2006
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
Ia legatura cu dacis.
|
--------------------
|
gabize |
![]()
|
|
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
yhattori |
![]()
|
![]() * Group: Members Posts: 522 Joined: 18 August 09 ![]() |
na: http://publications.europa.eu/code/ro/ro-4100102.htm
virgula intre salut si stefan intra la QUOTE 10.1.2.1. Nu se despart niciodată prin virgulă subiectul și predicatul. LE: vorbesc timpenii: intra la QUOTE celelalte determinări obligatorii: complementul direct, complementul indirect, unele circumstanțiale; This post has been edited by yhattori: 31 Oct 2013, 11:54 |
--------------------
*
*
*
|
|
kum |
![]()
|
Mai rau: cabsunari
![]() |
--------------------
Laguna
2.0T
2006
|
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.464 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
Virgula e un separator.
N-ai ce sa separi intre Salut si Stefan. |
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
gabize |
![]()
|
QUOTE IF origine(Stefan)=ardelean SELECT 'Ștefan, salut, = corect' END ELSE SELECT 'Ștefan salut, = corect' END This post has been edited by gabizegrean: 31 Oct 2013, 12:01 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
UXE |
![]()
|
![]() Modelator Group: Members Posts: 6.733 Joined: 21 June 06 From: Bucuresti ![]() |
http://www.cursuri-online.info/gramaticaro...v-substantivul/
QUOTE poti sa zici "salut 3 fraieri ca asa vreau eu". nu pui virgula, e logic de ce. dar la cazul tau se pune, "Stefan" nu e complement direct ca sa nu fie cazul de virgula, ci ai un vocativ acolo QUOTE Atentie mai mare cer situatiile in care substantivul in vocativ cu forma identica cu a nominativului se afla dupa un verb la persoana a II-a cu subiectul (tu sau voi) neexprimat: Stai, Petre! Stati, baieti! In astfel de propozitii subiectul este inclus (indicat de forma verbului), deci substantivul in vocativ nu trebuie confundat cu subiectul; rolul vocativului este de a preciza persoana la care se refera subiectul neexprimat. Oriunde s-ar afla in propozitie, substantivul la vocativ care exprima o adresare obisnuita se desparte prin virgula de cuvantul sau cuvintele invecinate. Legat de norme si proceduri, acestea le poti afla de la Academia Roamana ![]() |
--------------------
Renault
Symbol
2006 1.4 8v
- UXE Subaru Forester 2.5 XT - 230 CP
|
|
gabize |
![]()
|
ne-o spart!
![]() |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
ady77 |
![]()
|
|
--------------------
|
yhattori |
![]()
|
Stefan nu-i vocativ ca nu se termina in -o, -e, -lor si mai inca niste unele pe care le-am uitat.
Asa ca fara virgula! |
--------------------
*
*
*
|
|
UXE |
![]()
|
![]() Modelator Group: Members Posts: 6.733 Joined: 21 June 06 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE -foarte multe substantive nu au forme specifice pentru vocativ; in acest caz se foloseste forma nominativului pentru a exprima o chemare: frate, tata, Petre, mama; |
--------------------
Renault
Symbol
2006 1.4 8v
- UXE Subaru Forester 2.5 XT - 230 CP
|
|
gabize |
![]()
|
M-ați înnebunit deja!
![]() Îmi vine, pe rând, să vă dau fiecăruia dreptate. O sa-mi consult soața deseară, sper să mă poată lămuri. |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
yhattori |
![]()
|
nu-i cazul la stefan, ca pot sa urlu "Stefane" la colegu' sau "Stefanió" la sor-mea.
|
--------------------
*
*
*
|
|
ag02cws |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.443 Joined: 2 December 06 From: Bucuresti / Pitesti ![]() |
|
--------------------
Dacia 1310 L 1994 /
Dacia Sandero 1.4 MPI 2008 / Kia Cee'd
2008
|
|
gabize |
![]()
|
apoziție.
Și mi s-a confirmat că e corect "Salut, Ștefan," sau "Salut, dragul meu," etc. nu pentru că Ștefan sau dragul meu ar fi vocative (dacă la primul exemplu e interpretabil, la al doilea sigur nu) ci pentru că sunt apoziții. Detalii primesc mai târziu, convorbirea fu scurtă. This post has been edited by gabizegrean: 31 Oct 2013, 12:31 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
cdadan |
![]()
|
![]() fara turbo viata e pustiu Group: Members Posts: 5.202 Joined: 9 October 09 From: Cluj Napoca ![]() |
|
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
kog |
![]()
|
![]() epuri orijinali Group: Members Posts: 1.916 Joined: 27 November 08 From: Lipova - Arad ![]() |
Va pierdeti in detalii. In cazul de fata "Salut Stefan," e o formula de inceput a scrisorii. E o norma, cautati unde vreti. Virgula se pune dupa formula de inceput nu in interiorul ei, asta daca nu contine o enumeratie. Deci SALUT STEFAN, e o formula de inceput a scrisorii cu forma fixa, asa e ea facuta nu conteaza de ce si cum. Asa a lasat-o academia, asa e.
|
--------------------
Dacia
1310
1989 TLX
- AR-05-DGF Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos... "ti ciuda ca consum putin?" by argon |
|
gabize |
![]()
|
QUOTE(cdadan @ 31 Oct 2013, 12:33) decât, da! <span class='edit'>31 Oct 2013, 12:37:</span> QUOTE(kog @ 31 Oct 2013, 12:36) Va pierdeti in detalii. In cazul de fata "Salut Stefan," e o formula de inceput a scrisorii. E o norma, cautati unde vreti. Virgula se pune dupa formula de inceput nu in interiorul ei, asta daca nu contine o enumeratie. Deci SALUT STEFAN, e o formula de inceput a scrisorii cu forma fixa, asa e ea facuta nu conteaza de ce si cum. Asa a lasat-o academia, asa e. Tocmai, că așa am crezut o parte din noi, și s-a adeverit a fi fals. This post has been edited by gabizegrean: 31 Oct 2013, 12:38 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
kog |
![]()
|
![]() epuri orijinali Group: Members Posts: 1.916 Joined: 27 November 08 From: Lipova - Arad ![]() |
Am facut 5 ani de facultate degeaba:(
This post has been edited by kog: 31 Oct 2013, 12:39 |
--------------------
Dacia
1310
1989 TLX
- AR-05-DGF Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos... "ti ciuda ca consum putin?" by argon |
|
ady77 |
![]()
|
Eu am facut decat clasa a 9-a degeaba
![]() |
--------------------
|
kum |
![]()
|
Deci pana la urma cum e?
![]() |
--------------------
Laguna
2.0T
2006
|
|
ag02cws |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.443 Joined: 2 December 06 From: Bucuresti / Pitesti ![]() |
Formula de inceput a scrisorii in limba romana este, in mod normal, "Draga Stefan," si aici nu avem de ce pune virgula. Nu sunt sigur, dar asta cu "Salut" nu e imprumutat din engleza? Daca da, in cazul in care in engleza nu exista vreo regula speciala, corect ar fi sa punem virgula, pentru ca mie mi se pare vocativ (nu e obligatoriu sa i se puna sufixul -e).
This post has been edited by ag02cws: 31 Oct 2013, 12:45 |
--------------------
Dacia 1310 L 1994 /
Dacia Sandero 1.4 MPI 2008 / Kia Cee'd
2008
|
|
ady77 |
![]()
|
|
--------------------
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 8th May 2025 - 04:38 |