Reciclarea PET-urilor, Flacoanele de PET sunt o amenintare pt m
![]() ![]() ![]() |
Reciclarea PET-urilor, Flacoanele de PET sunt o amenintare pt m
Gabriel Paduraru |
![]()
|
||
![]() Qubik Group: Members Posts: 50 Joined: 19 December 04 From: Iasi ![]() |
|
||
--------------------
Toyota
Yaris
2005
|
|||
IsNa |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Problema nu e reciclarea lor, ca materialul e destul de curat si f. usor de refolosit.
Problema e colectarea, pt. ca materialul e si f. ieftin. Asa, practic nu se pot recicla in mod economic viabil. La altii s-au interzis ambalajele nereturnabile, asa ar trebui facut si aici. Dar, oricum, cineva va trebui sa stranga in viitor mizeria cu care noi am umplut deja tara... ![]() |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
Marty |
![]()
|
![]() Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu ![]() |
Ia deseneaza-mi si mie, te rog, la cine s-a interzis folosirea ambalajelor nereturnabile.... Prin tarile cu apa calda, oamenii sunt educati sa-si duca sticlele de plastic la centrele de colectare (care se afla de obicei in super market-uri). Sa nu te miri cind o sa vezi pe cite unu' cu ditamai lada de pet-uri virindu-le una cite una printr-o gaurica dintr-un perete! mai mult decit atit, aia-s atit de educati incit arunca sticla verde intr-un container, sticla maro in alt container, sticla clara in alt container si capacele de la borcane in cu totul si cu totul alt container.
|
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
Slider |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.279 Joined: 5 December 03 From: Cernavoda ![]() |
Se colecteaza si pe la noi astfel de ambalaje...am vazut carute pline cu saci imensi de PET-uri. Numai ca reteaua de colectare nu cred ca este asa de bine pusa la punct .
|
--------------------
LOGAN
Ambiance
- CT-xx-xxx
|
|
kukuruz |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 127 Joined: 4 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Dupa mine ar trebui interzise urgent! Ca si pungile de plastic. Numai ambalaje din materiale biodegradabile.
La un moment dat s-a incercat cu fiole din plastic (ceva mai rezistent) returnabile - la pepsi de 1.5 litri daca tineti minte. Idee abandonata din pacate (tine de educatia consumatorului). In schimb se bucura de un succes fulminat "sticla de plastic cacaniu" la bere. Odios! Daca se aduna (buna intrebarea de mai sus, CINE sa le stranga?) si nu li se da foc (ca sa improspateze aerul cu monoxizi de carbon si cianuri) tot in pamant ajung, sa "putrezeasca" acolo in viitorii 50 de ani. Simbolul "emanciparii" consumatoriste, ambalajul ieftin si nociv, are un pret. Ajunge sa ameninte viata insasi. plastic junk.jpg istockphoto_565846_plastic_bottle.jpg junk.jpg This post has been edited by kukuruz: 9 Jan 2006, 14:27 |
-------------------- |
|
ydaniel |
![]()
|
![]() Adrenaline junkie! Group: Members Posts: 10.608 Joined: 11 August 04 From: black sea ![]() |
asa e!dar dormiti linistiti ,sunt zeci de persoane care aduna asa ceva!
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
ARO! Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita! |
|
SiloS |
![]()
|
![]() Gangester Group: Members Posts: 4.290 Joined: 23 February 04 From: Buzau ![]() |
PET-urile sunt folosite la absolut tot ceea ce e din plastic .
De la colectare , peturile sunt sortate dupa culori [ transparente , albastre , verzi ] apoi spalate cu o masinarie speciala . Dupa aceea sunt tocate , iarasi spalate si rezulta fulgii de pe PET care arata ca niste cereale ![]() Problema este la colectarea lor din cate am inteles eu ... Mai vin si tiganii cu carutele cu sacii de pet-uri . Ei sunt amuzanti ... stropesc sticlele ca sa fure la cantar ![]() This post has been edited by SiloS: 9 Jan 2006, 14:45 |
--------------------
1988
BMW
E30 325i 2003 BMW Z4
1996 Mazda MX5 NA 1988 Nissan Patrol Y60 1989 Suzuki Samurai 1975 Dacia 1300 2000 VW LT25 1999 FIAT ARCA AMERICA 403 |
|
Dreamer |
![]()
|
![]() Un visator hoinar ... Group: Members Posts: 1.750 Joined: 23 September 05 From: Brasov ![]() |
Oamenii strazii mai nou aduna pet-uri in loc de hartie. Mai ales ca iarna hartia este uda si nu au ce face cu ea.
Partea proasta este ca firmele care se ocupa cu reciclarea pet-urilor platesc sume foarte mici. Un sac din ala imens cu pet-uri valoreaza foarte putin. ![]() |
--------------------
Ex Renault
Megane 1, 2 si 4
2002 diesel, 2004 si 2017 benzina Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!
|
|
SiloS |
![]()
|
![]() Gangester Group: Members Posts: 4.290 Joined: 23 February 04 From: Buzau ![]() |
Daca sunt usoare ... ce sa-i faci ?
|
--------------------
1988
BMW
E30 325i 2003 BMW Z4
1996 Mazda MX5 NA 1988 Nissan Patrol Y60 1989 Suzuki Samurai 1975 Dacia 1300 2000 VW LT25 1999 FIAT ARCA AMERICA 403 |
|
alex275 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Banned Posts: 313 Joined: 5 May 05 From: Bucuresti ![]() |
Reciclare sau nu, treaba altora. Treaba mea e ca am putea avea un minim de bun simt sa nu le mai aruncam peste tot, pentru ca nu sunt materiale biodegradabile. Nu cred ca trebuie depus un efort enorm, in a-ti duce petul la gunoi!
Zilele trecute aratau un reportaj cu o mare de peturi ce pluteau falnic pe Dunare! |
--------------------
dacia
logan 1,6 laureate
- B 46 W S T [i]Inteleptii vorbesc pentru ca au ceva de spus. Prostii pentru ca nu pot sa taca.[/i] [b]PLATON[/b]
Un snob este un om care a fost educat mai mult decat ii permite inteligenta!!! |
|
Jack Daniel's |
![]()
|
![]() MEMBRU DE LA INCEPUT! Group: Members Posts: 2.010 Joined: 26 October 03 ![]() |
Nu e treaba mea sa le reciclez . Ma rezum la a le arunca la europubela .
|
--------------------
.
.
. Multi membri, putini oameni!
|
|
romulus |
![]()
|
![]() membru fost posesor de Dacie Group: Members Posts: 460 Joined: 11 January 05 From: Targu Mures ![]() |
Problema la noi e ca nu e stimulata reciclarea materialelor. Pentru ca nu cred ca e greu sa separi plasticul, hartia si sticla de resturile menajere. Si presupunand ca noi, ca indivizi producatori de gunoaie nu suntem in stare sa o facem, o societate comerciala ar putea sa o faca mecanizat sau folosind mana de lucru care exista deja pe la gropile de gunoi. Dar, e drept, pentru asta ar trebui ca noi sa ne aruncam gunoaiele la locurile stabilite, nu pe unde apucam. Eu am incercat sa separ hartia si PET-urile de gunoaie. Inca nu m-am descurajat, desi mi s-a intamplat sa fiu tratat ironic de tipul de la firma care colecteaza hartie, desi mi s-a intamplat sa fie plin containerul cu PET-uri. Pentru cei ce nu stiu, in TgMures exista in fiecare cartier containere din plastic speciale pentru PET-uri. Dar problema pleaca de la mentalitatea romanilor, de la "abilitatea" lor de a-si proteja mediul inconjurator. Intr-adevar, nu e treaba noastra sa le reciclam, dar e datoria noastra ca macar sa le aruncam la gunoi, nu pe unde apucam.
Acum 2 ani am facut un traseu mai lung cu bicicleta si am avut neplacerea sa vad mai bine ce se afla pe marginea drumurilor. Predomina cutiile de bere, PET-urile de 0.5 si 1l, urmate de pachete de tigari. Nu inteleg cat de greu poate fi sa te abtii de la a arunca din masina flaconul, doza de bere sau pachetul de tigari dupa ce s-au golit. Chiar atat de greu poate fi sa-l lasi undeva in masina si la prima parcare sau cand ajungi la destinatie sa le arunci la gunoi? |
--------------------
Daewoo
Cielo
1997
- MS 06 BCL pana la urma, totul se rezuma la obisnuinta...
|
|
clr |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.729 Joined: 24 February 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Marty @ 9 Jan 2006, 13:38) Prin tarile cu apa calda, oamenii sunt educati sa-si duca sticlele de plastic la centrele de colectare ... atit de educati incit arunca sticla verde intr-un container, sticla maro in alt container, sticla clara in alt container si capacele de la borcane in cu totul si cu totul alt container. Cand cineva pune accentul pe niste chestii de genul asta ma apuca deznadejdea. Nu de alta da' ma duce cu gandul la ideea ca noi 'n - o sa fim niciodata o tara cu apa calda'. |
--------------------
Ex Renault
Megane
2003 Cand ai încercat totul si nimic nu a mers, citeste instructiunile de folosire
|
|
IsNa |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Cica mai nou exista o lege cum ca toti agentii economici sunt obligati sa-si sorteze deseurile pe categorii: hartie, plastic, metale.
Unchiul meu e director la o intreprindere si-si obliga angajatii sa faca asa. Apoi vine camionul de la salubritate si goleste toate containerele la un loc in camion. Se uita bietii muncitori la dl. director ca la urs cand ala le spune iar sa sorteze deseurile si luna viitoare... Ei, pune-te si fa educatie cu poporul asta! |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
ghc |
![]()
|
..:::Cautatorul:::.. Group: Members Posts: 411 Joined: 9 December 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
Mi-am amintit de o faza vazuta "live" in Gara de Nord: peste tot erau cosuri de gunoi cu vreo 5 sau 6 compartimente dedicate. Studiez problema si arunc PET-ul unde scria "plastic" si un servetel unde scria "hartie". Ma mai invart eu prin zona in asteptarea trenului si apare un colector de gunoaie cu un tomberon mare. Se oprea la fiecare cos de gunoi ecologic, lua pungile din fiecare categorie si le golea la gramada...
Faza asta mi-a lasat un gust amar, mai ales ca ma intorsesem de vreo luna din Germania. La hotel mai gustam cate o berica si puneam sticlele in cosul de gunoi. A doua zi gaseam cosul golit, dar sticlele asezate frumos langa... Au mai trecut vreo 2 zile pana am gasit in magazine automatele de colectat deseurile de sticla... Mai era o chestie interesanta (bineinteles ca tot in Germania): aruncai PET-ul in locul amenajat in magazin si cu dopul mergeai la casa si obtineai o reducere (ceva de genul asta si parca se aplica numai la Coca Cola). |
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
lar |
![]()
|
![]() Agent Smith Group: Members Posts: 456 Joined: 27 September 04 From: Bucuresti ![]() |
Partea aiurea este ca la noi sunt stimulate prin finantari nerambursabile din fondul national de mediu doar activitatile de reciclare a pet-urilor, nu si cele de colectare. Astfel reciclatorului (cel care le transforma in fulgii de care s-a vorbit mai sus) i se deconteaza niste sume de bani pentru achizitia de pet-uri de la centrele de colectare. E adevarat ca reciclarea de pet-uri nu este o activitate prea viabila dpdv economic (d'aia si ceva masuri de finantare) si presupune un oarecare efort investitional initial (teren, utilaje, constructii usoare), dar atat timp cat activitatea de colectare nu este sustinuta si stimulata corespunzator vom mai vedea multe sticle de plastic zacand pe te miri unde...
![]() |
--------------------
Seat
Leon
1P 2009 Sport Pack
- B xx xxx Curiozitatea omoara pisica !
|
|
JORJ |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 292 Joined: 4 January 05 ![]() |
Ca sa nu mai vedem gunoaie prin ape trebuie sa incetam sa le depozitam pe maluri.
E nevoie de depozite de deseuri, cu facilitatile aferente de prelucrare si recuperare a biogazului. Apoi mai grav decat peturile pot fi deseurile periculoase care se preiau amestecat sau se depun tot pe maluri de rauri,de la resturi de pesticide pana la metale grele din acoperiri metalice sau tabacarii, etc. Pentru reciclare in general si pentru PET in special e nevoie de colectare selectiva si de recuperare si aici eu cred ca parghiile tin de: 1. Colectarea in sine 1a. mentalitate, spiritul civic, constiinta, grija pt mediu 1b. politica de preturi, taxe, subventii 2. Infrastructura - cadru propice mediului privat (stabilitate, drept proprietate etc etc) si incurajarea prin scutiri de taxe sau subventii la demararea de activitati in domeniul reciclarii materialelor (s-a demarat deja dar cam firav). Mai e mult pana sa ne putem baza pe 1a, si asta se incepe cu copiii in scoli, si atunci exista sanse ca copiii sa ii stimuleze/initieze si pe parinti. In ce priveste 1.b, in primul rand ar trebui facut cam ce se face si in vest unde preluarea gunoiului sortat are un pret rezonabil in timp ce preluarea gunoiului nesortat are un pret mult mai mare. Altfel spus cine nu si-l sorteaza singur plateste destul cat sa merite sa i-l sorteze altcineva. Parghii administratrive posibile: - taxe foarte mari pentru producerea/importul materiei prime (pet) fie ca se foloseste la sticle sau la orice alt produs din acelasi material; pretul ridicat al materialului va face ca reciclarea lui sa fie rentabila si sa se dezvolte de la sine, si atunci firma care colecteaza deseuri nu le va mai amesteca cu gunoi menajer ci le va sorta fara sa fie obligata; sau pur si simplu practica actuala a tiganilor va fi suficient de rentabila incat sa duca la extinderea activitatii, crearea de firme specializate sau implicarea altora existente din afara; pentru a nu le sclipi ochii politicienilor de noi surse pt buget, aceste taxe ar trebui folosite exclusiv pentru subventii in acelasi domeniu. Pentru a fi fezabili producatorii de astfel de sticle vor cauta sa refoloseasca la maxim materia prima reciclata care nu va fi incarcata de taxe. - garantii mai consistente (ca si garantiile de la sticlele de sticla) la cumpararea unui produs in sticla pet; garantia se returneaza insa daca un ambalaj similar e returnat de catre client la cumparare; asta, coroborat cu obligatia producatorului de a prelua de la magazin aprox acelasi nr de sticle si de acelasi tip cu cele folosite la livrarea produselor sale, si predarea acestora catre companii specializate de reciclare, cu sau fara o prelucrarea primara (maruntirea reduce mult costul de transport per kilogram); asta o poate initia un producator mai civilizat, dar nu o va face pana nu e aratat cu degetul sau nu risca sa fie evitat din raftul de supermarket, pentru ca ii implica costuri si evidente suplimentare, iar la el profitul/prestigiu sunt principalele criterii de actiune; Multe de spus si de facut. Multe pleaca de la bani, si de la mentalitate. Daca politica de taxe/preturi e buna, mentalitatea se mai schimba si datorita ei, macar pana se formeaza deprinderile. |
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1.4 Perla
- B -XX - XXX Nu dau flashuri
Daca vreau sa depasesc semnalizez si astept Nu claxonez decat daca e absolut necesar Folosesc proiectoarele doar cand e ceata |
|
GABY IS BACK ! |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 552 Joined: 15 February 05 From: bucuresti - 4 ![]() |
Sa vedeti ce "frumos" era la Baraj la Bicaz.
Ca sa aveti o idee despre dimensiunea covorului de gunoaie, acel betisor care se vede in partea de jos, pe mijloc, este, de fapt, un stalp de telegraf ce plutea si el acolo. ( fotografia este facuta de sus, de pe "buza" barajului ) Attached thumbnail(s) Gunoaie_la_barajul_Bicaz.jpg ( Size: 106.01k ) Number of downloads: 268 |
--------------------
DACIA
SOLENZA
CLIMA 2003 CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!
NICI MACAR IN TRAFIC! |
|
IsNa |
![]()
|
Ironia e ca asa frumos stranse intr-un loc, ar putea fi adunate f. usor dintr-o barca, cu plasa...
|
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
GABY IS BACK ! |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 552 Joined: 15 February 05 From: bucuresti - 4 ![]() |
QUOTE(IsNa @ 18 Jan 2006, 14:49) Cred ca ar trebui un vapor, ca sa le adune, la cat de multe erau. Nu sunt bani? Se gaseau solutii. Eu as fi conditionat acordarea de autorizatii pentru agreement nautic pe lac, de strangerea acestor gunoaie. Erau debarcadere cu vaporase, hidrobiciclete, barci, la doar 500 m mai incolo. Simplu: "Vreti autorizatie, curatati suprafata lacului". Oricum, dupa starea sticlelor, alea sunt gunoaie stranse in cativa ani buni, nu ar fi avut un asemenea volum in fiecare an. Si poate asa ar fi fost si mai vigilenti in raza lor de actiune, si ar fi luat masuri impotriva celor care arunca gunoaie. ca sunt convins ca o parte sunt si de la clientii lor. |
--------------------
DACIA
SOLENZA
NICI MACAR IN TRAFIC! |
|
florindu |
![]()
|
![]() Membru' doar, dar vechi! Group: Members Posts: 354 Joined: 28 May 02 From: ...acu' Timisoara ![]() |
Cam in perioada in care a fost facuta fotografia de mai sus am fost la complexul Lebada (pe lac, pe vapor). Acolo mi-au spus ca le colecteaza si de doua ori pe saptamana, in perioadele ploioase.
Toate PET-urile de pe apa provin din curtile oamenilor, carate de apa care curge pe versanti si plimbate pana la buza barajului. Acolo le colecteaza cu barci cu plase si le vand cu aproape 100EUR/tona. Nasol ca o tona inseamna muuuuuuulte PET-uri. Ironia e ca ceea ce se vede (si fotografiaza de turistii aflati in plimbare) reprezinta expresia mizeriei din gospodariile taranilor din regiune...reflectata asupra celor ce incearca (si reusesc) sa faca zona agreabila si profitabila. |
--------------------
Renault MeganeII
1,5dCi/80CP
2005
- Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004 Juniorul: Nintendo Wii Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin |
|
GABY IS BACK ! |
![]()
|
QUOTE(GABY IS BACK ! @ 18 Jan 2006, 15:10) .....Oricum, dupa starea sticlelor, alea sunt gunoaie stranse in cativa ani buni, nu ar fi avut un asemenea volum in fiecare an. .... Asa cum am spus, sunt ferm convins ca alea nu au fost stranse de la baza barajului de cel putin 1 an. Nu poti sa-ti imaginezi cat de multe erau. Nu ar fi putut ajunge sa fie pe toata lungimea barajului, daca erau stranse "de doua ori pe saptamana". Poate ei strang doar sticlele "esuate" pe mal in dreptul lor, sau care plutesc prin zona lor. Dar pe cele care se strang la baraj ? Sunt convins ca nu este mizeria lor, dar cum stiu sa scoata bani din lacul ala, sa faca si ceva pentru el. O mica parte insa, e si de la turistii lor. This post has been edited by GABY IS BACK !: 18 Jan 2006, 17:20 |
--------------------
DACIA
SOLENZA
NICI MACAR IN TRAFIC! |
|
florindu |
![]()
|
![]() Membru' doar, dar vechi! Group: Members Posts: 354 Joined: 28 May 02 From: ...acu' Timisoara ![]() |
Daca vrei iti trimit un film facut de mine, in iunie 2005, imediat dupa ce s-au terminat ploile.
Crede-ma, trec destul de des pe acolo, nu e un fenomen "normal". Daca-ti aduci aminte, nivelul apei era foarte sus (de fapt cel mai ridicat nivel pe care l-am vazut eu pana acum - si trec de 5-6 ori/an pe acolo). Asta inseamna ca ploile au adus foarte multa apa, care ajunge in lac de pe versanti, iar pe versanti gasesti curti de gospodari. La cate PET-uri erau in apa, ar fi trebuit cateva zeci de mii de turisti, fiecare cu duzina lui de sticle. Din cauza curentului apei, toate bidoanele se aduna la baza barajului. Si, daca iei in calcul suprafata lacului de acumulare, cu toate satele din jur, vezi ca e foarte posibil ca apa de ploaie (combinata cu mizeria aruncata peste tot) sa faca asta. |
--------------------
Renault MeganeII
1,5dCi/80CP
2005
- Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004 Juniorul: Nintendo Wii Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin |
|
nairam |
![]()
|
![]() Posesor de bebelus... Group: Members Posts: 570 Joined: 16 December 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(IsNa @ 10 Jan 2006, 10:56) Cica mai nou exista o lege cum ca toti agentii economici sunt obligati sa-si sorteze deseurile pe categorii: hartie, plastic, metale. Unchiul meu e director la o intreprindere si-si obliga angajatii sa faca asa. Apoi vine camionul de la salubritate si goleste toate containerele la un loc in camion. Se uita bietii muncitori la dl. director ca la urs cand ala le spune iar sa sorteze deseurile si luna viitoare... Ei, pune-te si fa educatie cu poporul asta! ![]() Pai degeaba ne obliga pe noi sa le sortam daca Masinile gunoierilor nu au si ele compartimente speciale si la noi nu este decat o singura groapa de gunoi ... la care ajung TOATE deseurile.... indiferent de natura lor .... Vezi tu Pestele de cap se impute obligi agentii sa le sorteze dar nu obligi si gunoierii sa le duca acolo unde trebuie .... AAaaaaaaa Si daca NU le sortezi (ca societate) esti pasibil de amenzi pana la 100 milioane lei vechi ......... cunoastem cunoastem dar degeaba cunoastem noi daca nu cunosc aia care legifereaza... This post has been edited by nairam: 18 Jan 2006, 19:12 |
--------------------
Toyota
Avensis
2009 Executive
- 1.8 129 horses Benzina, Culoare Light Olive, antijeg ....
Daca vrei sa fii fericit o clipa, razbuna-te, daca vrei sa fii fericit o viata, iarta ! |
|
nh1980ro |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 3.612 Joined: 7 February 07 From: Togo-Togo. ![]() |
Ce se mai aude cu colectarea PET-urilor?
Ca eu ma uit ca la mine la servici se arunca zilnic sute de PET-uri din astea si mai adun si eu cateva zeci lunar pe acasa si nu prea am unde sa le arunc, nici daca as vrea sa le 'arunc' civilizat. Noi pe cand intram in lumea civilizata? In Germania am vazut ca baga la firme sticle de.... sticla..si au acolo si un perete cu gauri in el unde angajatii pun sticlele goale. La fel cafeaua se ia in cani de portelan si nu in pahare de unica folosinta. Iar pentru PET-urile pe care le cumperi de la supermarket platesti 25 eurocenti pe care ii primesti inapoi cand returnezi PET-urile. Cred ca ar fi o idee buna sa bage si la noi o taxa de 50bani pentru fiecare PET pe care sa-i primim inapoi la returnarea PET-ului. (in felul asta or sa fie destui care sa vrea sa returneze PET-urile lor sau ale altora). |
--------------------
Kona/Renault
Lana'i/Clio 3
2007/2009
|
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
In Iasi au aparut in unele cartiere containere speciale -oricum, insuficiente- pt. PET si plastice (nu si unde locuiesc eu, dar eu imi adun PET-urile in portbagaj si, cand merg in zona unde sunt astfel de containere, le arunc acolo). Am vazut ca lumea a inceput sa le foloseasca, aproape corespunzator. Nu acelasi lucru pot spune despre containerele albastre (pt. hartie si carton) care sunt pline cu de toate
![]() This post has been edited by GoGu: 8 Oct 2007, 22:18 |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
LuluMOB |
![]()
|
![]() Membru cu pedale. Group: Members Posts: 1.136 Joined: 28 October 05 From: Iași ![]() |
Cum au mai zis și alții, e problemă de educație.
Educația se face cu bâta. A se citi amenzi. Așa a fost educat și europeanu' acu' vreo 1000 de ani. Eu aș interzice tot ce nu e biodegradabil. Sticlă și hârtie, tată. Sticla e scumpă și nu-ți convine să o arunci. Hârtia ar trebui să înlocuiască și ambalajele de pufuleți, chipsuri, napolitane și altele similare... Și între timp, bâta educației să lovească mai cu forță. Dar cine s-o aplice, când și educatorul e needucat? |
--------------------
Dacia
Logan
ABS+ AC 1.4MPI 06/2007
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(big2003 @ 1 Sep 2007, 19:25) La nebunia asta de pe sosele contribuie si mediul asta nenorocit in care traim , sa dau un exemplu , am mers prin Europa si nu am aruncat macar o hartiuta , dar cand am intrat in Romania si am dat cu masina in cateva gropi m-am enervat si am aruncat ceva gunoi pe care il aveam in masina pregatit initial sa il arunc in vreo pubela . ![]() QUOTE(big2003 @ 10 Jan 2006, 00:35) BiGutza DiGutza, cine-mi esti tu... Ce te pricepi tu s-o dai cotita dupa cum bate vantul... P.S. Astept replica cu alcoolul... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
IsNa |
![]()
|
In Timi au aparut in urma cu cca 1 an, locuri de colectare PET, prin multe cartiere. Dupa ceva sincope la inceput, lumea a ainceput sa le foloseasca, si azi, cu greu mai gasesti loc sa-ti arunci PET-urile civilizat.
Acum e iar randul reciclatorilor sa creasca capacitatile, si sa mai puna puncte de colectare. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
radiane, iar ai baut?
![]() |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 12th May 2025 - 22:33 |