Examen pentru permis auto și în maghiara
![]() ![]() ![]() |
Examen pentru permis auto și în maghiara
ga!nusha |
![]()
|
||
![]() Still here Group: Members Posts: 984 Joined: 6 September 05 From: Paris ![]() |
|
||
--------------------
Mazda 3 MPS
ex: Logan Preference+AC 1.6
2oo8
|
|||
sorin1983 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.628 Joined: 3 July 06 From: Bucuresti-Rahova ![]() |
QUOTE(Illusi0n @ 14 Oct 2008, 18:37) ...Dar atata timp cat sunt in patria mama am pretentia ca in orice colt de tara ma duc si intru intr-un butic dupa pita, sa ma pot intelege romaneste cu vanzatoarea/vanzatorul... asta e ideea! si mai ales cu unii unguri care daca te vad roman brusc nu mai inteleg decat maghiara... putea sa se dea si in swahilli din partea mea... dar cu o anumita natie am eu ce am... si din experienta proprie si din experienta cunoscutilor. |
--------------------
Renault
Megane1-
-Sisteme electronice de securitate "Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Stimati colegi:
1. Mie nu-mi plac cliseele, sunt rau si dictatorial si asa mai adeparte. 2. Postarile sovine sunt interzise de regulament. 3. Ceea ce nu-mi place indeosebi sunt persoanele care se cred superioare fara motiv intemeiat 4. Sunt moldovean -------------------- In suma: recomand sa nu va mai manifestati opinii care contravin punctelor 1-4 de mai sus. Adica - recomand foarte insistent. Am fost clar? |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
CataOlar |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 319 Joined: 5 December 06 From: Oradea ![]() |
QUOTE(sorin1983 @ 14 Oct 2008, 22:40) asta e ideea! si mai ales cu unii unguri care daca te vad roman brusc nu mai inteleg decat maghiara... putea sa se dea si in swahilli din partea mea... dar cu o anumita natie am eu ce am... si din experienta proprie si din experienta cunoscutilor. da-ne mai multe detalii, rogu-te... |
--------------------
Dacia/Renault
Logan 3 1.0 EcoG
Confort Si nu ne duce pre noi in ispita, ca gasim drumul si singuri..
|
|
ga!nusha |
![]()
|
![]() Still here Group: Members Posts: 984 Joined: 6 September 05 From: Paris ![]() |
eu am fost in vreo 6 magazine cu vanzatori unguri, in toate ma salutau in ungureste si cand vedeau ca nu raspund, o dadeau pe romana...
|
--------------------
Mazda 3 MPS
2oo8
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
|
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
ga!nusha |
![]()
|
bre klaus, stai pe invisible?
![]() |
--------------------
Mazda 3 MPS
2oo8
|
|
CataOlar |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 319 Joined: 5 December 06 From: Oradea ![]() |
@Victoras2001: imi pare rau sa aud asta. Totusi, nu sesizez legatura ....
|
--------------------
Dacia/Renault
Logan 3 1.0 EcoG
Confort Si nu ne duce pre noi in ispita, ca gasim drumul si singuri..
|
|
ga!nusha |
![]()
|
QUOTE From: in parc, de mana cu ma-ta |
--------------------
Mazda 3 MPS
2oo8
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
|
--------------------
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
QUOTE(driverx @ 14 Oct 2008, 21:22) Io is curios, da' fucking curios. Daca viata va coace viitorul si trebuie sa ajungeti in alta tara .... sa zicem o mica migratie din motive climaterice, chestie care se va intampla in urmatoarele decenii (nu neaparat in Romania), oare cum ati crede ca trebuie sa fiti integrati acolo, oare cum ati crede ca trebuie sa vi se acorde niste drepturi, oare cum ati crede ca ati avea dreptul si posibilitatea de a va pastra obiceiuri si propria voastra cultura..a romanilor, oare cum ati reactiona cand niste incuiati din tara destinatie ar trancani sus si tare ca daca vreti ceva in tara lor, sa le invatati kkt-ul lor de limba, etc, etc, etc, etc. [...] drivere, n-a zis nimeni nimanui sa renunte la identitatea nationala. Daca alegi sa traiesti in tara straina, cum naiba sa nu inveti limba tarii in care traiesti. Stiu pe cineva care a plecat in America pe vremea lu' Ceasca (a fugit pe la sarbi) si s-a intors dupa revolutie. Nu stia boaba de engleza cand a plecat, a ajuns la coada vacilor printr-o ferma texana si acolo a inceput sa invete engleza. Nu s-a putut angaja nicaieri intr-o slujba mai de Doamne-ajuta pana n-a stiut english. A trebuit sa se integreze. Avea 38 de ani cand a intins-o, prin '86 parca. @Radian: in mod ciudat, povestile despre dificultatile de comunicare folosind limba materna in Romania sunt mai numeroase decat cele despre dificultatea de comunicare a romanilor vizitatori in Ungaria. Am fost si eu de cateva ori "la Ungaria" si pe cat posibil vanzatoarele au incercat sa ma ajute, chit ca dup-aia eu unul am facut febra musculara de la cat am "vorbit". Si asta s-a intamplat de doua ori. Personal (si nu zic sa faceti ca mine) am zis ca ar fi bine sa invat niste notiuni elementare de limba maghiara (macar ca nu-mi place si o gasesc o limba dificil de invatat) si data viitoare cand ma mai duc (cred ca ar fi a 5-a sau a 6-a oara) sa nu stau ca mutu' si sa dau numai din maini. Noroc ca ultima oara am avut o cunostiinta care a servit de translatoare si lucrurile au mers mult mai bine. This post has been edited by Illusi0n: 14 Oct 2008, 22:12 |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
|
|
Thor1983 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 465 Joined: 7 April 04 From: In front of the computer ![]() |
QUOTE(os @ 14 Oct 2008, 19:21) Cu ce se inrautateste situatia de exemplu a d-lui Thor1983 daca un ungur de la Oradea da examen auto in limba maghiara? Dl. Thor1983, adica io, e profund neimpresionat de faptul ca examenul teoretic pentru permisul auto se poate da in orice limba. Sa clarificam niste chestiuni: 1. Thread-ul asta nu l-am deschis pentru ca as avea ceva cu ungurii sau cu orice alta nationalitate din Ro. 2. Articolul a fost insotit de o intrebare la care doar os a raspuns partial(Multumesc). Nu am intrebat ca sa nasc dispute, ci doar sa aflu ceva ce nu stiam. QUOTE(os @ 14 Oct 2008, 19:21) Cu ce se inrautateste situatia de exemplu a d-lui Thor1983 daca un ungur de la Oradea da examen auto in limba maghiara? Dl. Thor1983, adica io, e profund neimpresionat de faptul ca examenul teoretic pentru permisul auto se poate da in orice limba. Sa clarificam niste chestiuni: 1. Thread-ul asta nu l-am deschis pentru ca as avea ceva cu ungurii sau cu orice alta nationalitate din Ro. 2. Articolul a fost insotit de o intrebare la care doar os a raspuns partial(Multumesc). Nu am intrebat ca sa nasc dispute, ci doar sa aflu ceva ce nu stiam. QUOTE(radian @ 14 Oct 2008, 23:50) Cati unguri din astia ai intalnit tu personal? (Evident ma refer la cetatentii romani de nationalitate maghiara). In putinele mele peripluri in vestul tarii (2 mai exact) am intalnit situatia asta: - in 1998 in Praid, parintii nu au gasit nici un ziar in limba romana. toate erau in maghiara. O localnica la aproximativ 45 de ani a avut reale dificultati in a ne spune cat mai este pana la capatul satului ("doi kilograme" in opinia sa e o distanta rezonabila). Cred ca mi-am luat niste injuraturi de la o cucoana intr-o masina cu numere romanesti care m-a intrebat ceva in ungureste si i-am zis ca nu o inteleg. - in 2008, in orasul Fagaras am intrat intr-o cofetarie in care etichetele de pe produse erau in ungureste. Imi pare rau ca nu am retinut cum se numeau eclerele. Vanzatoarea vorbea ungureste cu clientii, era destul de joviala. Noua ne-a intins prajiturile comandate cu sila. I-am urat un "die, bitch, die" si am plecat. Oricum prajiturile nu pareau prea apetisante, probabil pentru ca erau unguresti. ![]() In alta ordine de idei, o persoana apropiata mie este de origine turca (strabunicii au venit din Turcia, ultimele 3 generatii sunt nascuti si crescuti in Romania). Desi in interiorul familiei se vorbeste ocazional in turca, cu mine (care nu pricep boaba din limba respectiva) sau cu alte persoane se vorbeste intr-o romana aproape perfecta. In Dobrogea comunitatea turco-tatara este destul de numeroasa, totusi ei nu vor administratie in limba materna, nu vor inscriptii bilingve si nici examen auto in turca. Deci se poate. Daca tot stau in tara asta de tot rasul, macar sa invete si limba. This post has been edited by Thor1983: 14 Oct 2008, 23:12 |
--------------------
Mazda
6
2017 Judge me all u want. Just keep the verdict to yourself!
|
|
Alin Calu |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 87 Joined: 22 July 04 From: Brasov ![]() |
@ radian
cei de care vorbesc eu nu stau nicicum la coada vacii...ci in localitati care sunt zi de zi tranzitate de sute de oameni, si romani si alte nationalitati...localitati care au "cablu", au internet si nu sunt deloc rupti de lume... nu stiu cati dintre voi au facut drumul dinspre Brasov spre Onesti, prin Oituz...si cati ati vrut sa cumparati la un moment dat un sac de cartofi sau unu cu ceapa...sau sa cumparati paine din Targul Secuiesc, in drum spre "tzara" si sa constati ca vanzatoarea habar n-are ce-i ceri tu acolo...sau cati au trecut prin Tusnad si au vrut sa trimita o vedere de acolo celor dragi, iar la posta sa observi ca nu mai scrie Posta Romana (alaturi de sigla si drapelul tarii) ci doar simplu Posta....si exemplele pot continua... @ driverx daca as fi nevoit sa ma mut in alta tara, fi sigur ca m-ar preocupa invatarea limbii acelei tari...si sigur nu as cere autonomia tinutului in care ar urma sa traiesc... This post has been edited by Alin Calu: 14 Oct 2008, 23:05 |
--------------------
Audi
A 4
2005
- BV-59-CAD far' car-car, ca fac car-poc
|
|
CriSTI68 |
![]()
|
Membru Valvos Group: Members Posts: 5.001 Joined: 8 January 07 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(dariusz @ 14 Oct 2008, 20:41) in romania sunt 10% romani ![]() maghiara ca maghiara dar la B cu mecanica cum o sa fie ? cand vine fufa "Rozi" sa dea de permis la sala stiind ca traseul "la rezolvat" cu instructorul si vede ca o intreaba de mecanica auto ![]() |
--------------------
Dacia
Logan
2008 Prestige 1.6 16V 105 Ponei Putere
- EDH Renault Clio 3 - 2008 1.5 dci
|
|
kaspersky |
![]()
|
![]() maistru Zen Group: Members Posts: 1.063 Joined: 23 April 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
QUOTE(Illusi0n @ 14 Oct 2008, 22:10) drivere, n-a zis nimeni nimanui sa renunte la identitatea nationala. Daca alegi sa traiesti in tara straina, cum naiba sa nu inveti limba tarii in care traiesti. Stiu pe cineva care a plecat in America pe vremea lu' Ceasca (a fugit pe la sarbi) si s-a intors dupa revolutie. Nu stia boaba de engleza cand a plecat, a ajuns la coada vacilor printr-o ferma texana si acolo a inceput sa invete engleza. Nu s-a putut angaja nicaieri intr-o slujba mai de Doamne-ajuta pana n-a stiut english. A trebuit sa se integreze. Avea 38 de ani cand a intins-o, prin '86 parca. hehe, stiu destui care au plecat sa lucreze in tari ca Germania, Finlanda, Cehia fara sa stie limba oficiala a tarilor, dar stiau vorba aia english si n-au avut nici o treaba in a-si gasi locuri de munca. Ca si idee cam citi din cei care au plecat sa lucreze in Finlanda la Nokia crezi stiau finlandeza sau suedeza (ca-s ambele oficiale) ![]() This post has been edited by kaspersky: 14 Oct 2008, 23:26 |
--------------------
KIA
Cee'd SW 1.6 GSL
Base 2008 "Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(Thor1983 @ 14 Oct 2008, 22:50) ...In putinele mele peripluri in vestul tarii (2 mai exact) am intalnit situatia asta: - in 1998 in Praid, parintii nu au gasit nici un ziar in limba romana. toate erau in maghiara. O localnica la aproximativ 45 de ani a avut reale dificultati in a ne spune cat mai este pana la capatul satului ("doi kilograme" in opinia sa e o distanta rezonabila)... - ...Vanzatoarea vorbea ungureste cu clientii, era destul de joviala. Noua ne-a intins prajiturile comandate cu sila... Pai, doua tranzitari ale zonei nu prea inseamna o experienta personala relevanta in domeniu. Legat de exemplele tale, ala de la taraba de ziare, are si el o mica afacere. Adica incearca sa castige bani, si evident, afisand la vanzare produse care nu au cautare pe piata sigur nu face avere... "2 kilograme" pana la capatul satului ![]() ![]() Vanzatoarea care ti-a intins prajiturile cam cu sila, totusi ti-a inteles comanda. ![]() QUOTE(Alin Calu @ 14 Oct 2008, 22:56) Chestia asta cu vanzatoare care nu intelege ce-i comanzi a ajuns asa un fel de mit urban... Fara a contesta ca exista si astfel de cazuri, problema a fost mult exagerata, si, ma repet, o vanzatoare din vreun butic satesc la care 99,99% din cumparatori sunt localnicii nu este reprezentativa pentru o comunitate de peste un milion si jumatate de oameni. Eu am circulat mult prin zona, si, desi sunt vorbitor de maghiara, intentionat am comandat ceea ce vroiam in romana si nu am patit niciodata sa am probleme de comunicare. Inclusiv, la scurta vreme dupa incidentele din martie '90 din Targu Mures (consider ca acela a fost momentul de maxima tensiune in relatiile cu comunitatea maghiara) in inima secuimii am comunicat in romana fara probleme. P.S. Recunosc insa, ca niciodata nu am oprit in mijlocul vreunui sat sa-i intreb pe localnici cati km mai sunt pana la capatul satului... ![]() |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Dom'le,
cu vreo doi ani in urma cautam un sat al comunei Podul Turcului, jud. Vaslui. Dupa ce am gasit comuna insasi am intrebat citiva localnici de satul cu pricina(caci desigur nu era nimic indicat). Am primit cu aceasta ocazie niste raspunsuri delicioase, cum ar fi "mergeti pina dati de o sectie" (voia sa spuna: o cladire industriala) sau - "se face o rascruce la dreapta; aici voi o luati la stinga" ("rascrucea" exista, dar nu exista nici un drum la stinga). Ar fi meritat sa ne notam raspunsurile pentru mica noastra posteritate, caci erau la un nivel de fantastic demn de Marquez. As fi fost fericit daca as fi gasit pe cineva capabil sa cuantizeze raspunsul fie si in kilograme. Am omis sa precizez - desigur conversatiile se purtau in limba romana. |
--------------------
.
.
|
FLP |
![]()
|
![]() Sef de trib Group: Members Posts: 1.120 Joined: 8 April 04 From: Bucuresti-Titan ![]() |
15 Oct 2008, 09:10: Acolo inca se vorbeste romaneste...... This post has been edited by FLP: 15 Oct 2008, 08:10 |
--------------------
.
.
. Ex Dacia Berlina 1998 Carburatie
Half Man, Half Pig, Half Bear |
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
|
--------------------
|
os |
![]()
|
Bacau? Da, Bacau... Aveam numai impresia ca-i in Vaslui, datorita pozitiei geografice. Esentialul ramine insa - a fost o calatorie fantastica.
|
--------------------
.
.
|
M.C. |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.152 Joined: 24 January 04 From: Ploiesti ,din cind in cind. ![]() |
Acum 5 ani,dupa ce am obtinut viza de rezidenta aici in Dubai,am fost nevoit sa dau examenul pentru permis,pentru ca pe vremea aia permisele noastre romanesti nu se puteau preschimba,Romania nefiind atunci membru U.E.
Acum,dupa aderare,nu mai este nici o probema,permisele noastre romanesti pot fi preschimbate cu permisele locale din Emiratele Arabe Unite. Examenele se dau si in limba engleza,nu numai in limba araba,numai ca aici,spre deosebire de Romania,unde militienii nostri vorbesc doar romana,toti politistii vorbesc limba engleza. Stau si ma intreb,ce ar fi fost daca ne-ar fi obligat politia sa dam examenul numai in limba araba? Asa ca nu vad care este problema daca se incearca si in Romania sa se ajunga la o normalitate! Cred ca problema vine de la mindria si orgoliul nostru de romani ,pe care unii le inteleg un pic gresit! Ceva cam in genul cu NU NE VINDEM TARA ! Va mai aduceti aminte? |
--------------------
Renault Megane
II Sedan Influence
1,6 16 V ,2005 Alfa Romeo 159 1,9 JTS, 2007 , Ford Mustang 2,3 Ecoboost, 2017
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.394 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
A avaut tata cand a facut armata colegi unguri, sa vezi acolo distractie. Si trebuia sa-i invete romana, ca altfel nu intelegeau aia ordinele. Insa nici tata nu stia ungureste.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
QUOTE(M.C. @ 15 Oct 2008, 09:40) .... Cred ca problema vine de la mindria si orgoliul nostru de romani ,pe care unii le inteleg un pic gresit! Ceva cam in genul cu NU NE VINDEM TARA ! Va mai aduceti aminte? Exact. Intr-un final, la asta se reduce totul pentru unii de pe aici. Evolutia si gradul de civilizare are o oarecare viteza, mai ales in tari precum Romania care au stat mult in cusca si acum au mult de recuperat. Iar unii de pe aici nu pot tine pasul la viteza asta. Sorry ca is asa dur in cuvinte, dar din pacate asta e problema..... |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
2008 Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
Serje |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.129 Joined: 11 December 04 From: Cluj-Napoca ![]() |
Io nu inteleg ce treaba aveti voi ca unii nu stiu limba romana. Ce aveti voi de pierdut sau de castigat ca ei stiu limba? Singurii care au de pierdut sunt ei, daca lucreaza in comert pot pierde multi clienti, daca isi cauta un loc de munca isi gasesc mai greu, daca merg in alta zona a tarii se descurca mai greu ... asa ca ei au de pierdut. Dar nu vad ce ati avea voi de pierdut din treaba asta.
|
--------------------
MTD
Optima
53 SPB HW
|
|
Smiley |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.138 Joined: 12 August 04 From: Bucuresti ![]() |
acu inteleg eu de ce se agitau astia din greu sa se poata da examenul pe calculator. pai daca nu se dadea asa, cu corectare automata, cum mai corectau bietii politisti? unii dintre ei nu stiu nici romana bine, daramite limbi straine...
|
-------------------- |
|
LC_TM |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 269 Joined: 27 September 06 ![]() |
@Smiley: Testele sunt grila,se citesc raspunsurile 1a,2b,etc. nici macar nu e nevoie sa stie politistul limba Romana.
![]() This post has been edited by LC_TM: 15 Oct 2008, 10:44 |
--------------------
Nissan/ex. Dacia
Terrano II 2.7TDi/Logan
2004/2005 Ambition 1.6MPI
- TM-XX-XXX
|
|
Thor1983 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 465 Joined: 7 April 04 From: In front of the computer ![]() |
QUOTE(radian @ 15 Oct 2008, 09:03) Ba e cat se poate de relevanta pentru mine. Ca si cum copil ar deschide doua pungi de alune rancede. E suficient sa concluzioneze ca toate alunele sunt rancede si sa nu ii placa apoi. Nu ma indoiesc ca sunt si romani de origine maghiara foarte de treaba, doar ca cei pe care i-am intalnit pana acum nu m-au facut sa-i apreciez prea mult. |
--------------------
Mazda
6
2017 Judge me all u want. Just keep the verdict to yourself!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 19th May 2025 - 00:47 |