DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages < 1 2 3 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Filmul Trianon, impresii?

apunake
post 11 Feb 2005, 10:47
Post #61

Membru incepator

Group: Members
From: Bucuresti

Off topic:
Daca totusi reusim cumva sa scapam de unguri, sa ii facem sa plece din Ardeal nu s-ar putea sa pastram unguroaicele? Cand vine vorba de animalul cu doua spinari sunt chiar asa de focoase cum se spune? Ca n-am avut ocazia pana acum sa verific si ma simt complexat.

On topic:
Cat despre un tratament arogant din partea ungurilor, eu sunt obisnuit cu el si din partea romanilor din Ardeal. Ultima data m-a pus draqu sa zic ca sunt din Bucuresti pe undeva prin jurul Brasovului si au incepu sa imi impuie capul cu citate din Sabin Gherman si sa imi spuna ca d-asta o ducem asa bine, ca traim din impozitele pe care ei le platesc cu sudoarea fruntii . Cre'ca invatatsera sloganurile pe dinafara. Unui bun amic care e localnic dar lucreaza pentru o multinationala cu sediul in Bucuresti ii reproseaza ca lucreaza pentru mitici.
Pana nu ne rezolvam problemele dintre noi nu cred ca le putem rezolva pe cele generate de altii.

This post has been edited by apunake: 11 Feb 2005, 10:48

--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
IsNa
post 11 Feb 2005, 11:04
Post #62

Membru autentic

From: Timisoara

Hai sa va spuna parerea lui si un ungur! Nu ca m-ar durea foarte mult ura fata de noi pe care o vad in posturile unora cera traiesc de cealata parte a muntilor, si probabil la Tuca au vazut prima data un ungur si s-au mirat ca n-are coarne si copite.

Deci:
Filmul Trianon este o lamentare patetica a unor oameni care in sentimentul lor puternic natioanlist, au suferit mult de pe urma tratatului respectiv.
Filmul ridica si cateva idei istorice care merita discutatarea, anume aceea ca tratatul de pace de la Versailles (in intregimea lui, nu doar trianonul), a creeat o europa atat de instabila, incat WWII a fost inevitabil.

In rest eu nu cred ca filmul isi propunea altceva decat sa documanteze impactul psihologic pe care l-a avut trianonul asupra maghiarimii, si in special asupra celora cu sentimente natioanliste (cine a fost moderat natioanlist a devenit extrem). Asta nu vrea sa zica ca dupa 80 ani, maghiarimea in general mai nutreste aceste frustrari, sau cu atat mai mult ca "vrea ardealul inapoi". Dovada e ca maghiarii din H nici n-au mers sa voteze in privinta statutului maghiarilor de peste granita.

Regizorul face si cateva mari greseli, ex. de a introduce balivernele lui Tokes L., care sa recunoastem cu totii, a cam luat-o prin boscheti...

Prin urmare filmul e slabut... fara substanta si complet subiectiv.

Observ de asemenea, fara mirare, ca cei care sunt mai revoltati ca "ungurii vor ardealul inapoi" sunt tocmai cei care se lauda ca nu au urmarit filmul, nici discutiile de dupa (care de fapt m-au interesat pe mine mult mai mult deact filmul in sine).

In care discutii, m-am amuzat sa vad un ISTORIC a carui singur punct de vedere era ca aceasta istorie nu trebuie discutata... Hmmm...

Sa va spun sincer, ceea ce vad acum, e ca exista mai multa frustrare de partea celora care se simt amenintati de "ungurii care vor ardealul inapoi", de cat de partea ungurilor care au "pierdut ardealul".
---> Adica cum "au pierdut ardealul"? Nu mai traiesc unguri in ardeal?? Nu vorbesc liba lor intre ei? Sau: ce au castigat romanii (nu vorbesc de statul roman, ci de romani)? Sunt mai romani acuma romanii din ardeal?
Comunismul a facut rau doar ungurilor? La ardelenii romani le-a fost viata roz? Sau: foametele si molimele evului mediu au afectat doar romanii din ardeal?
Zau, nu vi se par fabricate conflictele astea???

Ardealul nu a fost niciodata nici al maghaiarilor, nici al romanilor, nici al nemtilor, ci a oamenilor care traiec in el. A fost administrat de multi de-a lungul istoriei, si toate administratiile au facut greseli, si nedreptati, si azi, pentru prima data in istorie, avem posibilitatea sa construim o administratie care nu se bazeaza pe principii nationaliste, si ar putea fi buna pentru toti. (ma refer la UE daca n-ati ghicit).

Iar noi ce facem?? Urlam ca descreieratii ca nu dam ardealul!!!! Ca-i al romanilor!!!! Adica doar romanii au drepturi aici!!! Asta sa fie, IARASI??

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
os
post 11 Feb 2005, 11:34
Post #63

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

Group: Moderatori

QED. Bravo. Pe bune.
os

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
jaf
post 11 Feb 2005, 11:37
Post #64

Membru din mijloc

From: Cluj-Napoca

blink.gif nu cred ca s-a pus problema sa traiasca aici numai romanii.. chestia ii ca unele persoane deja intind sfoara.. n-am nimic legat de maghiarii.. ce ii strigator la cer ii faptul ca in Romania.. fiecare vine si face ce vreau muschiuletu lui.. fara sa fie tras la raspundere.. ii ceva normal ca intr-o tara aiurita sa zici si sa faci ce iti taie capul.. poate poate "te descurci"

Offtopic cazul lui Teo Peter.. in cele din urma o sa se uite de chestia asta pentru simplu fapt ca.. suntem in Romania.. locul unde vinovatul ii nevinovat si invers.. tara unde se permite orice cu conditia sa ai ceva $$ si putere.. iar dorinta de putere se vede in actuala guvernare.. negocieri peste negocieri.. mai rau ca si in targ.. deci chestia cu Transilvania ii normala in cele din urma.. de ce sa nu incerce ? direct sau indirect

PS Intrebare de clasa a IIa: de ce in Ungaria nu am auzit de atatea cerinte din partea romanilor? partide, locuri la puterea tarii etc etc etc etc.. sleep.gif

--------------------
trotineta tri roti 2012 ful vidaut chiele
"ati facut dacia de rasul lumii cu 'inventiile' voastre"
+
Puiu Tabara
post 11 Feb 2005, 11:45
Post #65

Membru incepator

From: Oradea, Timisoara

Dintr-un motiv extrem de simplu. Puterea financiara a cetateanului, si nivelul de trai. Cand romania va domina economic ungaria, germania, franta, sa vezi ce-or sa vrea sa se stie romaneste.
Pana atunci, tu, inveti limba in care crezi ca te vei descurca cel mai bine, din punct de vedere financiar, motiv pentru care aproape toti romani sunt buni vorbitori de limbi straine, nu din placere, din nevoie.

--------------------
dacia logan ambition - bh-04-yek
+
jaf
post 11 Feb 2005, 11:47
Post #66

Membru din mijloc

From: Cluj-Napoca

corect corect.. asta ii un aspect smile.gif

--------------------
trotineta tri roti 2012 ful vidaut chiele
"ati facut dacia de rasul lumii cu 'inventiile' voastre"
+
13nov
post 11 Feb 2005, 12:16
Post #67

Membru autentic

@IsNa
Sunt perfect de acord cu tine! Nu cred ca trebuie sa etichetam maghiarii dupa un simplu film. Asta ar insemna ca daca Vadim ar face un film acesta ar trebui sa fie reprezentativ pentru romani-nimic mai fals.
Orice om inteligent, indiferent de nationalitate nu se lasa coplesit si orbit de pasiuni "patriotice" de genul "vrem ardealul" sau "nu va dam ardealul", cand, in prezent, Europa se uneste si face tot posibilul ca sa devina si sa functioneze ca o singura entitate cu granite pur teoretice.

--------------------
OPEL ASTRA GTC 1.9 CDTI 2008
Clio III 1.5 dci Privilege
+
naturall
post 11 Feb 2005, 13:12
Post #68

Membru

From: IIIrd World

@IsNa

In UE sau nu Ardealul este al Romaniei si bineinteles si al cetatenilor romani ( de diferite nationalitati)
Te rog sa nu uiti ca Romania este (inca) un "stat unitar, independent si suveran". 04.gif
Si DA aici (in Ardeal) sunt numai cetateni romani (numai ei au toate drepturile aici!)si asa va fi fooooarte mult timp, te rog sa nu faci confuziii (expatii nu intra in discutia noastra). Iar daca Ardealul a fost si sub alte administratii decat cea romana asta a fost doar datorita conjuncturilor istorice. NU vrea sa ajungem la Traian si Decebal...smile.gif

This post has been edited by naturall: 11 Feb 2005, 13:40

--------------------
Dacia Logan 1900 toamna - B69XXX
It's more DACIA than Renault
+
ashu
post 11 Feb 2005, 13:17
Post #69

Membru erectil

Observ cu stupoare ca din ultimele 20 de posturi, cele mai pertinente si de bun simt sunt ale unor unguri, kaspersky si IsNa. In rest o gramada de ineptii nationaliste (cu cateva exceptii). Ineptii care ma fac tare mandru ca-s roman, dau pe dinafara, daca ar gandi toti asa mi-as lua talpasita urgent, asa roman biologic cum sunt io.
Iaca doua mostre de intelepciune patrioata:
QUOTE(romulus @ 11 Feb 2005, 09:18)
Da daca vei dori sa mergi vreodata la Sovata sa zicem, cum ti-ar cadea ca la Brasov sa-ti ceara pasaport?
*

Alo, buna dimineata. In cativa ani intram cu totii in UE si o sa mergi fara pasaport pana in Norvegia. Stai linistit ca drobu de sare nu pica.
QUOTE(dantes @ 11 Feb 2005, 09:30)
Ce ma deranjeaza, si ar trebui solutionat, este LIMBA! IN ROMANIA LB. OFICIALA E ROMANA!!! Nu maghiara, turca, rusa, etc... Vrei o salvare-romana, Vrei o paine -romana, Vrei la notar -romana...etc
*

Ihi, si ce facem cu strainii veniti in vizita in Romania carora li se face rau? Ii lasam sa moara pe strada daca nu-s in stare sa ceara salvare in romana? Doamne, mare ti-e gradina!

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
dantes
post 11 Feb 2005, 13:22
Post #70

Membru

From: Tzaranoaia

@Romulus
Cred ca ai inteles putin gresit ce am vrut sa spun....

1. Asa cum Rusia are un teritoriu intre Polonia (la nordul ei) si Lituania (la sudul ei), fara nici o legatura cu Rusia mama, asa si Turcia poate.

2. Sa stii ca sunt mosii (turci) din piata care d-abia rup 2-3 vorbe in romaneste, dar e adevarat ca poti discuta cu ei

3. Intr-adevar nu exista chestii bilingve si nici sterse cele in romaneste.

4. Dobrogea este cel mai bun exemplu, ptr ca aici au fost Imperiu Otoman, iar in ardeal Imperiul A-U. (prima cale ferata din RO a fost facuta de turci in Dobrogea, pe cand in RO..pauza)

Eu am spus despre limba ca cea oficiala este romana...iar maghiara in PARTICULAR...nu la piata!

Am vrut sa aduc la cunostinta contrastul intre cele 2 provincii care au fost ocupate de diverse imperii...iar Romania a fost ciuca batailor! Asadar sunt total de acord cu tine si ce spui ca se intampla pe acolo (te informez ca stiu ce se intampla, ptr. ca am rude pe acolo)...

Ar trebui sa IGNORAM TOTAL acest film de cacao! Cui nu ii convine sa plece! Desi au o GROAZA de drepturi extra...de parca romanii de acolo sunt ultimii oameni. Cine in lumea asta are un partid axat pe o minoritate cu voturi in Parlament, si in plus si la guvernare? De cand exista UDMR s-a dat cu cine e la putere si a castigat tot timpul ce a vrut!

Later edit: @ashu ..cred ca am postat in acelasi timp...
Era vorba de cei care locuiesc acolo...si cred ca cei de la salvare ar trebui obligatoriu sa stie macar engleza...daca nu si franceza...
Ce este rau in a vrea ca in treburile oficiale sa se foloseasca romana? Mai mult daca eu nu stiu ungureste, si limba oficiala e romana, la piata sa vorbim romaneste?

This post has been edited by dantes: 11 Feb 2005, 13:32

--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
+
tase
post 11 Feb 2005, 13:24
Post #71

Membru incepator

From: Timisoara

mai romani care tipati ca nu lasam ardealul in gherutele bozgorilor...

sa facem putina matematica:

romani in ardeal ( inclusiv banat ) : 5,4 milioane
unguri in ardeal ( idem ) : 1,4 milioane
unguri in ungaria : 10,2 milioane

procentaj de romani in ungaria mare dupa alipirea ardealului : 46,5 %

gasim aprox. 390000 de moldoveni pe care-i colonizam pe linga tokaj pentru prasila,
10000 de romani genul sudist specia oltean subspeciile sef, sefut, director, patron
sau bagator de seama, vreo mie de mitici din increngatura animalus politicus (stagii
la minim cinci partide din care unul PSD) si de fapt romania va alipi ungaria usor
si fara violenta si nimeni nu ne va putea reprosa nimic ca doar ungurii au vrut ardealul.

eu zic sa li-l dam, zau!

surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hungary
http://www.insse.ro/rpl2002rezgen/14.pdf

This post has been edited by tase: 11 Feb 2005, 13:25

--------------------
dacia 1310 tx
Cisco IOS uses BGP to find out how much it sucks.
+
adso
post 11 Feb 2005, 13:42
Post #72

Membru autentic

ma incumet sa va expun concluziile mele:

- parerea unanima (sau covarsitor majoritara) este ca filmul este slabut (a se citi jalnic)

- cea mai mare gugumanie este cea privind globalizarea. nu au decat sa ii reziste, daca asta le neaga trairile specifice maghiare, dar cu toate consecintele economice si de orice alta natura care incumba de aici

- cu mici exceptii, lumea este de acord ca avem de-a face cu o problema creata, impusa, nu cu una adevarata (vorbim aici de problema reparatiei istorice, inclusiv cea teritoriala etc.)

- romanii din ardeal tind sa aiba o pozitie mult mai nuantata decat cea a restului tarii (strict normal, beneficiaza de proximitate, rad la bere de tampeniile astea cu prietenii lor unguri etc.)

- din ceea ce am citit aici, coroborat cu alte posturi, exista exasperari romanesti (justificate zic eu) cu privire la "petite histoire" - functionari care te intampina cu nemtodom romano, vanzatoare care nu iti dau paine etc.

DECI:

- filmul este inutil, iar faza cu "prezentarea trairilor sufletesti" ale maghiarilor "traumatizati" de trianon e o vaicareala care arunca o lumina proasta asupra maghiarilor (mai ales ca nu asta e punctul de vedere impartasit in ungaria). traumatisme istorice au toate neamurile, dar asta nu inseamna sa nu mergem inainte.

- problema reconcilierii romano-maghiare presupune chestii marunte si teoretic simple (un pic de bunavointa de ambele parti) cu privire la chestii absolut anodine, de zi cu zi, si in nici un caz reparatii istorice si revizuiri teritoriale. nu cred ca vreun guvern european cu capul pe umeri - inclusiv cel maghiar - s-ar inhama la asa ceva.

- discutiile de revizuire teritoriala sunt sterile - pierdere de timp

--------------------
Call me Ishmael...
+
dantes
post 11 Feb 2005, 13:50
Post #73

Membru

Mi-a placut postul lui tase..dar..

Romania si Ungaria membre NATO =la revedere interventii militare
In curand Romania membra UE, Ungaria deja =Ce sunt alea granite?
Filmul se impotriveste ideii de globalizare si vrea sa trezeasca nationalismul...Pai de ce e in UE? Exact unde nu vor?

Cred ca parerea generala este ca Filmul este JALNIC/PROST/etc...
Asadar...datorita faptului ca s-au impartasit deja impresiile despre film (titlul topicului) si ca rezultatul este indubitabil acelasi, Si datorita faptului ca e posibil sa cadem in latura vadimista/peremista/iredentista/sovinista/etc, propun incheierea topicului.

--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
+
naturall
post 11 Feb 2005, 13:57
Post #74

Membru

From: IIIrd World

dantes -> think! pai nici nu e cazul sa se recurga la interventii militare...se face un referendum smile.gif

--------------------
Dacia Logan 1900 toamna - B69XXX
It's more DACIA than Renault
+
dantes
post 11 Feb 2005, 13:59
Post #75

Membru

@naturall
Corect...asta am omis-o...

--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
+
apunake
post 11 Feb 2005, 14:40
Post #76

Membru incepator

QUOTE(adso @ 11 Feb 2005, 13:42)
rad la bere de tampeniile astea cu prietenii lor unguri etc.

blink.gif blink.gif blink.gif
Ce frumos e in Romania. Asta chiar e dragoste frateasca.

This post has been edited by apunake: 11 Feb 2005, 14:42

--------------------
+
adso
post 11 Feb 2005, 14:52
Post #77

Membru autentic

am fost prin ardeal in mai multe ocazii, cu treaba. m-am imprietenit cu atilla din miercurea ciuc si am fost la ski la el. cand vine in bucuresti, trage la mine. ne injuram in gluma, eu il fac bozgor jegos, el ma face sudist imputit si ma baga sub masa pentru ca bea palinka parca ar fi apa.

in sfantu gheorghe, cand am dat de un oligofren cu nemtodom romano, m-a ajutat o ruda a lui, care l-a injurat copios pe ala cand am terminat.

deci, e clar ca problemele cu nemtodom romano sunt grave, si unuia din asta, functionar al statului roman, i-as organiza flagrant si l-as zbura din job. dar asta nu inseamna ca trebuie sa privesti orice ungur ca un potential dusman.

--------------------
Call me Ishmael...
+
Bobo
post 17 Feb 2005, 13:56
Post #78

Membru autentic

si uite asa se scoala patriotismul romanului cand ti-e lumea mai draga..

asa m-am saturat de nationalisme din astea ieftine..
daca eram tari in scula atunci eram demult in UE, economia mergea brici, ungurii emigrau in romania ... asa stam si o frecam si visam, si o luam in freza stand si discutand de ardeal.. il avem si nu suntem in stare sa-l facem calumea. pai mai bine il iau ungurii si am autostrada calumea sa ajung la bunica-mea la turda in 3 ore...ajung mai repede la budapesta, la paris....

io tin minte o faza, a propos de nationalisme din astea... parca in i-le malvine, la un referendum, toti au vrut sa ramana sub UK si nu sub argentina.. uite bai oameni destepti...

noi am ramas la nivelul "parjoliti campiile, dati foc la capitele de fan", fugiti in munti.....

--------------------
+
heavy_daci
post 4 May 2005, 15:33
Post #79

Membru incepator

From: Oradea

Poate sunt off-topic poate nu, dar ce am gasit AICI m-a cam enervat putin. 183.gif
Rog moderatorii sa stearga postul daca vor considera ca nu e potrivit.

Sunt foarte curios ce pareri aveti.

This post has been edited by heavy_daci: 4 May 2005, 15:36

--------------------
Dacia SuperNova 2002
+
Ake
post 4 May 2005, 15:52
Post #80

Morderator

Group: Moderatori

QUOTE(heavy_daci @ 4 May 2005, 15:33)
Sunt foarte curios ce pareri aveti.

Am parere ca daca incepe vreun flame pe aici > Topic Closed.
Puteti sa va exprimati parerile pe forumul respectiv. Ba chiar va rog.

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
"Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto)
+
asarban
post 4 May 2005, 16:08
Post #81

Membru autentic

Group: Banned

A vorbi acum de granite in conditiile in care UE inseamna destramarea granitelor mi se pare o imbecilitate
Ungurii din Ungaria au aceasta calitate..a romatismului-eroic care imbraca orice...totul e o drama...totul lacrimeaza...
Romanii sunt mai eroico-epici..pun mana pe par...
Cei din Romania STIU ca singura sansa ca sa prospere nu e sa plece in Ungaria (unde sunt tratati ca si cetateni de rang II de "connationalii lor) ci sa lupte pt o integrare rapida si eficienta a Romaniei in UE..
IMbecili sunt de amblele parti...intotdeauna vor fi..

--------------------
Intr-o apa adanca patru ochi luceste. Ce sa fie oare este doi de peste.
+
lar
post 4 May 2005, 16:16
Post #82

Agent Smith

Eu l-as cita aici pe un ziarist de la Catavencu, nu mai stiu exact cum il cheama, care a spus asa: "Noi suntem romani, ei sunt unguri si decat sa ne certam intre noi, mai bine ne certam intre ei ". laugh.gif laugh.gif

--------------------
Seat Leon 1P 2009 Sport Pack - B xx xxx
Curiozitatea omoara pisica !
+
marksman
post 5 May 2005, 11:10
Post #83

Post mortem nihil est

From: sat

N-am vazut filmu cu pricina, da sa va zic si io doua vorbe:
- am prieteni si colegi maghiari cu care ma inteleg foarte bine
- nu ma deranjeaza sa vorbeasca pe limba lor cat or vrea, da am pretentia ca in tara mea atunci cand intru intr-un magazin sa nu fiu intrebat in ungureste ce doresc, sa nu ma zbat sa-l fac pe ala/aia din spatele tejghelei sa inteleaga ca eu nu stiu ungureste si ca vreau sa cumpar ceva, si sa nu-mi spuna "tesek" in loc de "poftim"

Pace !

--------------------
Opel / Mazda Crossland X / CX-30 2019 / 2020
Nick Ușor
+
3 Pages < 1 2 3
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 4th June 2025 - 01:12
Forum Renault