"dupa" in loc de "de pe", de ce?
![]() ![]() ![]() |
"dupa" in loc de "de pe", de ce?
Zippy |
![]()
|
||
![]() Membru din 2003 Group: Members Posts: 917 Joined: 26 October 03 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
[ Ex SLZ 2003 |.|
VW JETTA
2014
- B 97 Z I P ] Viteza ucide! Centura de siguranta salveaza vieti!
|
|||
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
|
--------------------
|
garlic_dog |
![]()
|
![]() Membru eutectic Group: Members Posts: 243 Joined: 10 December 04 From: Clipperton Island ![]() |
QUOTE(roland @ 29 May 2009, 13:28) De ce foloseste lumea cuvantul "dupa" in loc de "de pe"? Exemplu in imaginea de mai jos unde scrie "florile dupa casa scarilor" in loc de "florile de pe casa scarilor". Si exemple sunt multe, chiar in post-urile de pe acest forum. [attachmentid=1627527418] "dupa", in DEX, inseamna "Îndărătul..., în dosul..., înapoia", de nici o culoare nu inseamna "de pe". E plin de formularea asta cu "dupa", pe forum, la televizor (nu la crainici, ca aia stiu vorbi corect, ci la aia intervievati). "După" provine de la arhaicul "dupe" folosit cu precădere în Oltenia. Vezi "ghiersul" cu " ...și e muarte dupe mine...". Deci voinicul, Mărgi - pentru prieteni, constată cu stupoare decesul femeilor staționate în, pe, dinspre și dupe el. Influența cvasibalcanică nu este deloc prezentă în acest episod. ![]() |
--------------------
Tesla
electrică
2015
- B05NWV Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut.
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
QUOTE(brvictors @ 29 May 2009, 14:52) La capitolul scriere cu â in loc de î n-am treaba cu restul lumii si nici cu Academia Romana de mosnegi. Subscriu ! Regulile astea de scriere s-au modificat de vreo 3 ori pina acum. Daca partzinosii astia de la cacademie o tot cotesc ori de cite ori li se mareste indemnizatia, noi, cita vreme nu ne-o mareste nimeni, putem sta linistiti. |
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
logan1.5dci |
![]()
|
Nu Există Informații Group: Members Posts: 881 Joined: 29 September 05 From: Dobrogea ![]() |
Priviti cu atentie se vorbeste de folosirea lui dupa in loc de de pe.
Nu de unde a aparut dupa. Explicatia oficiala am dat-o in postul meu precedent. Explicatia neoficiala, ca parere personala, am auzit formularea la poporul rrom, banuiesc, datorita studiilor avansate. This post has been edited by logan1.5dci: 31 May 2009, 11:09 |
--------------------
Nu Există Informații
Nu Există Informații
Nu Există Informații
- Nu Există Informații
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 12th May 2025 - 21:47 |