DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages  1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> NU INTELEG TEORIA, please help !!

RIon
post 9 Mar 2005, 15:59
Post #1

pasionat

Group: Members
From: CJ

E o problema de consum.
M-am obisnuit sa merg cam asa:
- viteza 3 cu 30 kmh la 1500rpm
- cand trec spre 4, schimb la 2500rpm, in rest la 2000rpm, si merg cu 4 la 1500rpm cu 48-50kmh
Am impresia (confirmata de teoria unora), ca daca merg in oras cu viteza 3 la peste 2000rpm cu 50kmh, consumul e mai mic.
E vreo forumula de calcul, poate cineva sa imi explice, chiar mai babeste, ca nu am formatie de inginer sad.gif
Parca cuplul maxim la motorul meu e 2500.
Va rog sa va dati cu parerea avizata, ca sunt in incurcatura... poate pentru ca merg mult la 1500rpm am consum mai marisor... ?
blink.gif

--------------------
Skoda Octavia 2 2005, TDI 160CP 2008, Ford Focus 115 CP - de CJ
www.raresion.ro
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
RIon
post 9 Mar 2005, 16:02
Post #2

pasionat

DRIVERX said:
daca bagi in a 4 la 50, inseamna sa scoti din viteza, sa schimbi, sa aduci motorul la turatia rotilor si sa cuplez ambreaiajul, accelerarea motorului presupune spritzare, si cred ca stii ce multa benzina merge instant pe acolo. PLUS ca in viteza 4 trebuie sa ii dai mai multa benzina din cauza cuplului mai mare in cutie (in vit 4 fata de 3)

pareri?

--------------------
www.raresion.ro
+
viulian
post 9 Mar 2005, 16:47
Post #3

Que ?

From: Bucuresti

Cu cat ai RPM mai mare, cu atat intra mai multa benzina in motor si evident, consumul creste.
DAR, cand mergi la turatie mica, rezerva de putere a motorului este redusa si cand bagi picioru in ea sa depasesti, consumul sare mult de tot (pe perioada accelerarii).

Asa ca daca poti sa mergi domol la RPM mic - dar nu sa tremure motorul fiind prea mica turatia - si fara s-o calci brusc (vezi taxiurile care abia se tarasc) vei avea garantat consumul minim..

This post has been edited by viulian: 9 Mar 2005, 16:48

--------------------
Dacia 1310S - CT-26-VID
+
shaq_rose
post 9 Mar 2005, 16:59
Post #4

Membru

From: Bucuresti - Drumul Taberei

nimic mai neadevarat... uita-te in orice carte de mecanica vrei la graficul turatie/consum si sa vezi acolo in a4-a turatie 4-4,5 mii ture consum cel mai mic, a? e ceva, nu?

--------------------
DACIA 1300 - B-12-CVD
Nobody is perfect, I'm Nobody !
+
RIon
post 9 Mar 2005, 17:30
Post #5

pasionat

shaq_rose, adica si tu sustii ca mergand cu a treia la 2500rpm la 50kmh e mai MIC consumul decat intr-a patra la 1500rpm la aceeasi viteza?

viulian, am scris cum merg, la cate rpm...
Nu merg never mai jos de 1500, ca ar fi subturat.

This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 17:32

--------------------
www.raresion.ro
+
Sony
post 9 Mar 2005, 17:31
Post #6

Membru autentic

From: Ban Land

Calculatorul de bord imi indica consum mai mic in tr a 3-a la 50 km/h decat la 40 km/h. S-ar putea ca si la tine sa consume mai mult la turatii mici!

--------------------
Caruta cu doi cai frumosi 1945
+
RIon
post 9 Mar 2005, 17:34
Post #7

pasionat

QUOTE(Sony @ 9 Mar 2005, 18:31)
Calculatorul de bord imi indica consum mai mic in tr a 3-a la 50 km/h decat la 40 km/h. S-ar putea ca si la tine sa consume mai mult la turatii mici!
*

Poti sa imi dai niste date sa fac o comparatie? Te-as ruga...
M-ar interesa comparatia: 50kmh in 3 si 50kmh in 4. Danke.

Si cuplul la LGN e tot la 2500rpm?

This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 17:36

--------------------
www.raresion.ro
+
Sony
post 9 Mar 2005, 17:42
Post #8

Membru autentic

From: Ban Land

Nu stiu exact valorile, dar ma voi uita.

--------------------
Caruta cu doi cai frumosi 1945
+
Daedalus
post 10 Mar 2005, 01:22
Post #9

sound addicted

Foarte interesanta treaba. De multe ori ii dau a 4-a la vreo 45 spre 50 ca mi se pare turata cu a 3-a la viteza asta (cutia in 5 viteze). Ma intereseaza pentru berlina mea si ma intereseaza foarte mult pentru ca merg zilnic cu ea, fac 30 km minim pe zi si tare as vrea sa mai pastrez benzina pentru plimbari. Deci, vreun raspuns mai clar si documentat are cineva? blink.gif

--------------------
Dacia Solenza Scala 1.4 MPI 2004 - B xx FTU
mda
+
Kramer
post 10 Mar 2005, 08:25
Post #10

Membru autentic

From: Brasov

QUOTE(shaq_rose @ 9 Mar 2005, 18:59)
nimic mai neadevarat... uita-te in orice carte de mecanica vrei la graficul turatie/consum si sa vezi acolo in a4-a turatie 4-4,5 mii ture consum cel mai mic, a? e ceva, nu?
*

Topicul asta are moderator?

--------------------
+
RIon
post 10 Mar 2005, 08:49
Post #11

pasionat

Kramer...are si tata si nas, si copii, care e problema ta?
La paragraful citat de tine nu trebuie moderator, chiar daca nu consideri raspunsul adecvat, trebuia sa iti spui franc parerea. multumesc.

--------------------
www.raresion.ro
+
Slider
post 10 Mar 2005, 08:56
Post #12

Membru autentic

From: Cernavoda

La LGN de 1,4 cuplul este la 3000

--------------------
LOGAN Ambiance - CT-xx-xxx
+
viulian
post 10 Mar 2005, 10:58
Post #13

Que ?

Exista un consum optim si un consum minim cred eu. Adica e clar ca atunci cand se fac graficele de consum, nu se fac cu motorul pe banc, ci cu el pe masina, in vant, cu frecarea ce vine de la roti, etc.

Totusi nu ma poate convinge nimeni ca trebuie sa turezi motorul la 4000 ca sa ai cel mai mic consum, cand e clar ca daca stai pe loc, consumul e 0 smile.gif
Deci turatia de 4000 intr-a IV (sau cat o fi turatia, zisei exemplu) este mai buna (dpdv. al consumului) decat 5500 sau cat o fi intr-a III-a. Dar mai proasta decat 3000 intr-a V-a.. (altfel de ce s-ar fi inventat viteza a V-a ?)

Later edit:

Ce vreau sa zic este asa.. consum optim inseamna cantitatea de benzina/durata de timp pentru a ajunge dintr-o parte in alta. Daca mergi cu 4000 de ture si decizi sa mergi cu 4500, nu vei ajunge cu mult mai repede, dar consumul de benzina va fi mai mare comparativ cu castigul in timp. Daca mergi insa cu 3800, consumul va fi mai redus, dar timpul pierdut va fi nesemnificativ aproape. Daca mergi cu 3600, deja rezerva de putere a motorului scade, scade si consumul evident (RPM mai mic), dar creste intarzierea ajungerii la destinatie.

Asa ca se alege ca optim turatia de 3800.. Dar tu poti sa mergi si cu 2000. Vei avea consum mai mic, clar, ca intra mai putina benzina in motor caci e RPM mic si trebuie mai putine umpleri ale pistoanelor cu amestec, dar vei ajunge mult mai tarziu. Nu e optim ca benzina consumata/timp de ajungere, dar este eficient din punct de vedere al banilor..

De asta graficele indica optimul acolo undeva la 3-4000 de ture. Ca este cel mai bine pentru tine ca pret/timp. Da' daca vrei economie, mergi la 1500 de ture, stai ceva mai mult in trafic, dar sigur iesi mai ieftin.

Am exprimat acum suficient de bine, shaq_rose ?

PS: valorile alese sunt intamplatoare, dar suficiente pentru a explica principiul de consum optim..

This post has been edited by viulian: 10 Mar 2005, 11:18

--------------------
Dacia 1310S - CT-26-VID
+
tour
post 10 Mar 2005, 11:08
Post #14

Membru incepator

da la 1500 de ture in treapta 3 sau 4 nu e cam subturat motorul? Oare ii face bine?

--------------------
+
sstanescu
post 10 Mar 2005, 11:15
Post #15

Membru autentic

QUOTE(viulian @ 10 Mar 2005, 10:58)

Ce vreau sa zic este asa.. consum optim inseamna cantitatea de benzina/durata de timp pentru a ajunge dintr-o parte in alta.
*

Ca o observatie, cred ca atunci cand ne referim la consum, luam in considerare o unitate de masura de" litri pe suta de kilometri" sau "mile pe gallon". Nu cred ca e interesant un consum de "litri pe ora". Asa ca atunci cand se cauta optimul, trebuie avut in vedere ca intr-o treapta superioara, la aceeasi turatie, parcurgi o distanta mai mare, deci implicit consumul exprimat in "litri pe suta de kilometri" scade.

Opinia mea de doi lei.

--------------------
Dacia SupeRNova Clima - B-92-SLC
All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War
+
Alan25r
post 10 Mar 2005, 11:16
Post #16

Membru

From: Craiova

Normal ca nu, mai ales in RODAJ.

--------------------
Solenza 1.4 MPI Oltcit Club 11 RL - DJ-XX-XXX
+
os
post 10 Mar 2005, 12:23
Post #17

Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau.

Group: Moderatori

In ultima instanta (daca lasam la o parte regimurile tranzitorii de accelerare/frînare), problema consumului se reduce la combinatia a doi factori:

1. rezistenta la inaintare (mai mare cu cresterea vitezei; cresterea este neliniara datorita mai ales componentei aerodinamice): cu cît e mai mare, consumul *pe unitatea de distanta* creste.

2. Randamentul motorului în regimul ales pentru viteza respectiva (combinatia treapta de viteza/turatie/pozitie organe de comanda aer/combustibil): cu cît e mai mare, consumul scade.

Pentru o viteza (in limite acceptabile practic, adica nu 2km/h si nici 500km/h) data, avem: 1. constant - ramîne 2.

La motoarele cu benzina (MAS), tendinta este ca randamentul sa fie mai bun cînd clapeta de aer (respectiv acceleratie) este mai larg deschisa. Asadar: ar trebui sa se obtina un consum mai bun intr-o treapta mai mare. In general cam orice impiedica fluxul gazelor prin galerii are impact negativ, acesta este de exemplu motivul pentru care BMW, la unele motoare cu benzina, nu mai monteaza clapeta de aer ci variaza deschiderea supapelor. Numele sistemului imi scapa pe moment.].
--edit--
La MAC (diesel), situatia se schimba deoarece acestea nu au clapeta de aer.
---end edit---
os

PS: motoarele moderne nu se supara daca lucreaza in zonele inferioare de turatie. Eventual se mai produc depuneri, care in general se ard (curata) la un drum mai lung.

This post has been edited by os: 10 Mar 2005, 12:52

--------------------
. . .
Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip!
+
tatabobu
post 10 Mar 2005, 12:36
Post #18

membru

Graficul asta de turatie/consum are darul de a baga lumea in ceata. Este un clopot inversat, si da impresia ca la o turatie marisoara (unde e "burta" graficului) este un consum mai mic. Dar problema e ca acel consum e de forma:
cantitate de benzina (grame)/cal putere*timp,
si asta e data in functie de turatie.

Poate cineva care a facut/este student la AR si isi aduce aminte de dinamica autovehiculelor reuseste sa explice mai bine.

--------------------
DACIA 1300 1995
Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
+
tunderbird
post 10 Mar 2005, 14:12
Post #19

tunzator de iarba & atacator de integritatzuri

La motoarele cu benzina (MAS), tendinta este ca randamentul sa fie mai bun cînd clapeta de aer (respectiv acceleratie) este mai larg deschisa. Asadar: ar trebui sa se obtina un consum mai bun intr-o treapta mai mare. In general cam orice impiedica fluxul gazelor prin galerii are impact negativ, acesta este de exemplu motivul pentru care BMW, la unele motoare cu benzina, nu mai monteaza clapeta de aer ci variaza deschiderea supapelor. Numele sistemului imi scapa pe moment.].

Permite-ti o completare:

Cu alte cuvinte este foarte importanta umplerea cu amestec proaspat cilindrilor.
Acest fenomen este apreciat in calcul printr-un coeficient de umplere care poate fi imbunatatit fie prin folosirea unei turbosuflante (posibilitate limitata insa de raportul de compresie), fie prin configurarea galeriei de admisie de asa natura incat sa se exploateze la maxim anumite fenomene pulsatorii ce apar in interiorul ei, fie prin folosirea distributiei variabile (cumva la asta te refereai ?).

Idea finala insa, este ca in punctul de cuplu maxim, coeficientul de umplere (care de fapt este un randament de umplere - la variantele turbo valoarea lui este mai mare decat 1 si din acest motiv este denumit mai rar randament) este maxim, ceea ce atrage dupa sine sine si un consum specific minim.
Bineinteles ca acest lucru este perfect valabil numai la motor, insa cu o anumita marja de eroare poate fi aplicata si masinii insa numai pentru o anumita viteza intr-o anumita treapta a cutiei de viteze.
De exemplu la D1100 in documentatia vremii era cosiderata ca viteza economica 75 km/h iar la D1300 standard 80 km/h, bineinteles in treapta ultima, adica IV. Daca facem un mic calcul, o sa costatam ca aceste valori sunt corespunzatoare turatiei de cuplu maxim a motorului.

La masinile moderne eu cel putin,nu am reusit sa mai gasesc o referire stricta la un ansamblu de parametri (turatie motor-treapta cutie de viteze-viteza masinii) care sa caracterizeze un regim economic de rulaj.
Nu se fac referiri decat la stilul de conducere si incarcarea masinii, la intretinerea masinii (cauciucuri, filtru de aer, etc), la calitatea carosabilului si la conditiile naturale (uscat, umed, asfalt, beton, vant, etc).

Sau poate nu am cautat eu cum trebuie....

--------------------
Dacia Dacia 1100 - '69, '70 ; 1300 - '70,'81 ; 1310cli - 2000 - B 13 ABC
Renault Twingo 1,2 16V - 2001
Renault Laguna Concorde 1,6 16V - 1999

Cocoșul e mai frumos ca vulturul, numai că nu poate zbura!
(N. Iorga)
+
os
post 10 Mar 2005, 14:29
Post #20

Salut tunderbird:

Distributie variabila la BMW:

Ei folosesc doua sisteme (eventual impreuna):
Variatia inaltimii deschiderii supapei: Valvetronic. Aceste motoare nu au clapeta, eu vorbeam despre acestea.
http://www.bmwworld.com/technology/valvetronic.htm

Variatia diagramei de distributie (Vanos):
http://www.bmwworld.com/technology/vanos.htm

Fiindca pomenesti de fenomene pulsatorii: mai merita mentionata si variatia lungimii galeriilor de admisie in functie de turatie (lungi la turatii mici, scurte la turatii mari). Un exemplu de la Audi (motorV6), vezi imaginile.

De asemenea in mesajul meu nu era vorba atît de coeficientul de umplere, ci pur si simplu de randamentul global al motorului.

Ce-ti mai fac elicile?

os.

This post has been edited by os: 10 Mar 2005, 14:31

Attached thumbnail(s)
lt_1.gif ( Size: 14.58k ) Number of downloads: 94
st_1.gif ( Size: 15.5k ) Number of downloads: 92
hp.gif ( Size: 9.9k ) Number of downloads: 94
torque.gif ( Size: 8.12k ) Number of downloads: 86

--------------------
. . .
+
RIon
post 10 Mar 2005, 14:37
Post #21

pasionat

Mai inginerilor smile.gif
Ca sa inteleg si mai bine (si eu si altii)...
Sony zicea mai sus ca in vit 3 la 50kmh consumul e mai mic decat la 40kmh, asta cum se explica, nu datorita faptului ca e spre turatia de cuplu?
Insa comparatia e asa:
consum mai mic = 50kmh in vit 3 sau in 4? (in 4 am 1500rpm)
SO?

--------------------
www.raresion.ro
+
os
post 10 Mar 2005, 14:41
Post #22

Teoria mea (si recomandarile altora): clapeta deschisa mai mult -> treapta a IVa (sau a V-a daca ai si daca motorul suporta).

This post has been edited by os: 10 Mar 2005, 14:57

--------------------
. . .
+
tunderbird
post 10 Mar 2005, 15:33
Post #23

Foarte interesante link-urile.

Fiindca pomenesti de fenomene pulsatorii: mai merita mentionata si variatia lungimii galeriilor de admisie in functie de turatie (lungi la turatii mici, scurte la turatii mari).

Da, lungimea este cel mai usor de modificat, n-am vrut sa intru chiar asa in amanunte, dar este binevenita completarea.

Ce-ti mai fac elicile?

Elicile nu-s ale mele, dar ma doare inima de motoare, la 500 ore de functionare sunt intr-o stare jalnica....la 10 ore de lucru creste nivelul in baie cu aprox 2 litri de combustibil. Scuze pentru off-topic.

--------------------

(N. Iorga)
+
vv
post 10 Mar 2005, 16:22
Post #24

dilbert.com

RIon, tocmai am observat ceva interesant azi: am pus pe consum instantaneu, si in momentul in care aparea (~30km/h) daca eram in a II-a (~2500rpm parca) imi arata ~6%, iar daca eram in a III-a (ceva peste 1500 rpm parca) imi arata 9% (mentionez ca nu 'o calcam' in a III-a, stiu ca papa mult daca te infigi in pedala la turatii joase).
Ciudat, eram convins ca e mai economic sa megi cu treapta mare de viteza, intre 1500-2000 rpm dar se pare ca nu e chiar asa.

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
RIon
post 10 Mar 2005, 16:46
Post #25

pasionat

QUOTE(vv @ 10 Mar 2005, 17:22)
RIon, tocmai am observat ceva interesant azi: am pus pe consum instantaneu, si in momentul in care aparea (~30km/h) daca eram in a II-a (~2500rpm parca) imi arata ~6%, iar daca eram in a III-a (ceva peste 1500 rpm parca) imi arata 9% (mentionez ca nu 'o calcam' in a III-a, stiu ca papa mult daca te infigi in pedala la turatii joase).
Ciudat, eram convins ca e mai economic sa megi cu treapta mare de viteza, intre 1500-2000 rpm dar se pare ca nu e chiar asa.

*

Pai asta sa mi-o explice cineva, cred ca si la carburatie e la fel!!!
Plus cu ce a scris si Sony, ca in vit 3 la 50kmh consumul e mai mic decat la 40kmh...

Se pare ca mersul la 2000-2500 e mai benefic in treapta inferioara, decat in treapta imediat superioara la aceeasi viteza si la minim 1500rpm...

[[COLOR=red]B]eu astept sa imi zica cineva, concret, cine are si calculator de bord, la 50kmh in 3, recte 50kmh in 4, care e consumul instantaneu... si cam cate rpm sunt.[/B]

--------------------
www.raresion.ro
+
tunderbird
post 10 Mar 2005, 18:01
Post #26

QUOTE(RIon @ 10 Mar 2005, 16:46)
Pai asta sa mi-o explice cineva, cred ca si la carburatie e la fel!!!
Plus cu ce a scris si Sony, ca in vit 3 la 50kmh consumul e mai mic decat la 40kmh...

Se pare ca mersul la 2000-2500 e mai benefic in treapta inferioara, decat in treapta imediat superioara la aceeasi viteza si la minim 1500rpm...

[[COLOR=red]B]eu astept sa imi zica cineva, concret, cine are si calculator de bord, la 50kmh in 3, recte 50kmh in 4, care e consumul instantaneu... si cam cate rpm sunt.[/B]

*

Eu nu am calculator de bord dar incerc sa sustin ceea ce spunea OS.

Daca o luam de la coada la cap, la aceeasi viteza daca mergi in treapta mai joasa motorul are o turatie mai ridicata.
Ca sa atingi aceasta turatie trebuie sa deschizi mai mult clapeta de acceleratie.
Deci cum s-a spus "clapeta deschisa cat mai mult".

In plus, vin si cu completarea ca la motoarele standard (adica fara distributie variabila) fazele distributiei se calculeaza pentru turatia de cuplu maxim, (adica pentru a obtine cuplu maxim la o anumita turatie motorul trebuie sa aiba coeficient de umplere maxim). Deci daca depasesti turatia de cuplu maxim teoria de sus nu mai este valabila.

Ideea este ca pentru un regim economic motorul trebuie sa mearga in jurul valorii turatiei de cuplu maxim .

This post has been edited by tunderbird: 10 Mar 2005, 18:03

--------------------

(N. Iorga)
+
os
post 10 Mar 2005, 18:29
Post #27

Spun din capul locului ca nu sunt prea sigur de cele de mai jos, dar eu continui sa cred ca sunt adevarate.

1. combinatia "calculator de bord+diverse trepte+viteza constanta": este destul de dificil sa tii pedala de acceleratie in fix pozitia care-i necesara pentru o anumita viteza. Proba ar trebui facuta pe un tronson relativ lung de drum drept si liber (poate 1km?); altfel, consumul afisat este influentat de apasarea prea puternice/prea slaba a pedalei.

2. "Clapeta deschisa cit mai mult": daca vorbim de aceeasi viteza, putem spune cu buna aproximatie ca motorul trebuie sa debiteze aceeasi putere, hai sa spunem 10CP (pentru cca 50km/h cred ca nu-i prea departe de adevar). In functie de viteza si de treapta cuplata, aceasta putere trebuie debitata la diverse turatii, hai sa spunem la 1500 sau la 2500 RPM. Prin urmare motorul trebuie sa debiteze un moment mai mare la turatia mai mica (fiindca puterea e aceeasi). Asadar ar trebui ca pe ciclu motor sa lucreze la o umplere mai buna (tocmai ca sa debiteze mai mul cuplu), randamentul sa fie mai bun si clapeta deschisa mai mult. Eu concluzionez de aici: in treapta mai mare (cea corespunzatoare momentului motor mai mare, respectiv turatiei mai mici).

os

This post has been edited by os: 10 Mar 2005, 18:38

--------------------
. . .
+
RIon
post 10 Mar 2005, 19:12
Post #28

pasionat

Ma innebuniti...injinerilor smile.gif

la 50kmh in 3, recte 50kmh in 4, care e consumul instantaneu... si cam cate rpm sunt pe calculator, ca asa o fi si pe carburatie...

asta e singura intrebare a topicului biggrin.gif

Ideea este ca pentru un regim economic motorul trebuie sa mearga in jurul valorii turatiei de cuplu maxim - hm...

--------------------
www.raresion.ro
+
EvilOne
post 10 Mar 2005, 22:45
Post #29

Membru autentic

From: Bucuresti/Alexandria

ce am observat din experienta, diferite grafice, plus un drum cam de 1000km pe autostrada cu o masuina cu consum instantaneu.

1. Pina la 50-60kmh consumul e mai bun in viteza inferioara decit in superioara. Exact exemplul dat de tine RION.Fara exagerari, adica a 1 la 50.
2.Dupa 60kmh(constant), consumul cel mai mic este obtinut in treapta cea mai mare, respectiv la turatia cea mai mica.

--------------------
Reno Megan Sedan (coaja) 1.6 2008
156
+
RIon
post 10 Mar 2005, 22:50
Post #30

pasionat

aha.. cu ce masina ai remarcat? da si tu niste detalii.

--------------------
www.raresion.ro
+
3 Pages  1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 15th May 2025 - 12:09
Forum Renault