DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages < 1 2 3 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> problema CV

post 22 Aug 2003, 15:44
Post #61

Group:

Warn: (0%) -----

De exemplu si mie mi se pare normal sa mergi noaptea pe la semaforul ala de la Baneasa - Privighetoarea - si ai 80 km/h, sa zicem. Nu mai e nici o masina pe drum.  Mai ai un kilometru pana la semafor si observi ca tocmai s-a facut rosu. Tu stii din experienta ca tine rosu un minut.

Atunci ce faci?
1. Ramai cu masina in viteza si nu accelerezi. De la frana de motor te opresti dupa 400m. Deci... mai ai 600m pana la semafor. Nu e bine.  
2. Accelerezi in continuare de nebun si franezi \"tare\" la 100m de semafor
3. Scoti pe liber si lasi masina sa curga usor pana la semafor, din inertie.

Eu personal aleg varianta 3. Mi se pare mai comoda, nu ma deranjeaza zgomotul motorului turat, ma linisteste masina ce curge singura pe drumul drept si complet liber. Nu mai zic aici ca vei consuma putin, putin mai putin smile.gif (neglijabil) si ca nu uzezi discurile de frana/placutzele.  Eventual cand scade viteza - cuplez treapta a II-a si opresc aproape de semafor.

Exact; fac asta all the time. Si ce bine curge masina pe liber biggrin.gif

--------------------
User is offlinePM
Go to the top of the page
+
Marty
post 22 Aug 2003, 15:46
Post #62

Membru cu privire de ansamblu

Group: Members
From: Corbu

Nu sariti si pe mine, va rog. Eu sunt de acord cu Dumitru, sa stiti. El a zis clar ca e vorba doar de cazul drumului drept si LIBER.  

BINE !!! ATUNCI SA TE-NTILNESTI CU DUMITRU DE-ACU INCOLO, IN FIECARE JOI! DA ?
laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
User is offlineGalerie FotoPM
+
bogdan_o
post 22 Aug 2003, 15:48
Post #63

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

From: Bucuresti

Eu am mai explicat pe forum de ce nu este bine sa se ruleze cu masina scoasa din viteza. Se vor suprasolicita rulmentii din cutia de viteze. In situatia in care maneta de schimbare a vitezelor se afla in punctul mort motorul functioneaza la turatia de mers in gol (800 rpm), turatie care se transmite la arborele primar. Daca automobilul ruleaza cu o viteza mare, cum a spus si I96NDS arborele secundar al cutiei primeste o turatie corespunzatoare vitezei automobilului iar pinioanele de pe arborele secundar se rotesc la turatia mai mare decat cele ale arborelui primar, corespunzatoare regimului de mers in gol. Ca rezultat se creeaza o viteza relativ mare care conduce a gripari sau la distrugerea inelelor distantiere. Deci, morala ar fi ca transmisia sa nu fie decuplata niciodata, decat la schimbarea treptelor de viteza. Daca se vrea o economie de combustibil sau liniste apasati mai bine ambreiajul dar si asta se strica la folosire indelungata in regimul acesta. Deci una din doua: economie la combustibil sau cutie pe butuci.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
post 22 Aug 2003, 15:50
Post #64

Group:

Nu sariti si pe mine, va rog. Eu sunt de acord cu Dumitru, sa stiti. El a zis clar ca e vorba doar de cazul drumului drept si LIBER.  

BINE !!! ATUNCI SA TE-NTILNESTI CU DUMITRU DE-ACU INCOLO, IN FIECARE JOI! DA ?
laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

A fost buna; JOI nu sunt pe LIBER, sunt in VITEZA; Bine ca unii dintre noi isi pastreaza umorul laugh.gif

--------------------
User is offlinePM
+
BBC
post 22 Aug 2003, 16:21
Post #65

Membru autentic

From: Brasov

Eu am mai explicat pe forum de ce nu este bine sa se ruleze cu masina scoasa din viteza. Se vor suprasolicita rulmentii din cutia de viteze. In situatia in care maneta de schimbare a vitezelor se afla in punctul mort motorul functioneaza la turatia de mers in gol (800 rpm), turatie care se transmite la arborele primar. Daca automobilul ruleaza cu o viteza mare, cum a spus si I96NDS arborele secundar al cutiei primeste o turatie corespunzatoare vitezei automobilului iar pinioanele de pe arborele secundar se rotesc la turatia mai mare decat cele ale arborelui primar, corespunzatoare regimului de mers in gol. Ca rezultat se creeaza o viteza relativ mare care conduce a gripari sau la distrugerea inelelor distantiere. Deci, morala ar fi ca transmisia sa nu fie decuplata niciodata, decat la schimbarea treptelor de viteza. Daca se vrea o economie de combustibil sau liniste apasati mai bine ambreiajul dar si asta se strica la folosire indelungata in regimul acesta. Deci una din doua: economie la combustibil sau cutie pe butuci.

In acest caz eu propun folosirea cutiilor de viteza cu o singura treapta.
Nu pot fi de acord cu teoria ta.
Pinioanele sunt in angrenare permanenta. daca eu merg cu o viteza de 130 kmh in treapta a V-a, rotile dintate corespunzatioare treptei I ce fac?

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
Bogdan
+
post 22 Aug 2003, 16:33
Post #66

Group:

Hai sa bag si eu un post, ca sunt un infocat sustinator al mersului cu CV cuplata. Si argumentele mele sunt (s-au mai auzit in acest topic, dar se pare ca unii domni nu le vad daca nu sunt stranse la olalta)

- Economie de combustibil si placute de frana atunci cand drumul are o inclinatie. Nu exista pierdere de combustibil atunci cand drumul nu are inclinatie, pt. ca spre deosebire de unii domni care nu stiu decat sa accelereze sau sa incetineasca cu motorul cuplat (strategia "pedala de acceleratie e un comutator cu doua pozitii"), eu stiu sa merg si constant si chiar cu 1/2 sau 1/3 frana de motor, mai ales ca motorul nostru reactioneaza f. precis la pozitia pedalei de acceleratie. Deci cosum cam la fel ca si la relanti pe distanta pana la semafor.
- Reducerez uzurii sincroanelor (nu cuplezi cu diferenta mare de viteza intre arbori) si a abreiajului (per total decuplezi si cuplezi mai rar). Usoara crestere a uzurii pinioanelor cantareste mult mai putin pt. ca nu uzura lor e cea care creeaza problemele cele mai dese la CV si ale sincroanelor si rulmentilor.
- Uzura redusa (cel mult egala) a motorului datorata mentinerii unui debit mare de ulei multumita turatiei crescute. In special dupa o accelerare puternica, cand piesele sunt infierbantate si au nevoie de racirea eficienta data de fluxul mare de ulei (uleiul evacueaza cea mai mare parte a caldurii din motor, nu direct peretii ciuloasei)
- Control asupra vitezei f. simplu actioanand doar o pedala (fara frana, ampreiaj, schimbator de viteze, etc). Asta face condusul mai putin obositor. Pur si simplu ai mai putine lucruri de facut la volan.

Acuma cei care au reflexul fosilizat de a scoate din viteza si opri motorul la Dacia de 25 ani pt. care fiecare miscare a vreunei piese e inca un pas spre dezmembrare, n-au decat sa conduca asa, treaba lor, desi mi-e cam frica sa ma gandesc ca jumatate din cei care coboara panta in serpentine venind din fata spre mine merg cu frana calcata si masina scoasa din viteza, si cu lichidul de frana la 10C de punctul de fierbere si placutele la un pas de a plesni si garniturile de la etriere fumegand deja...

P.S. Catre guvern: Pensionati-i o data pe bosorogii din era glaciara care mai predau prin scoli de soferie, si voi simti o satisfactie de fiecare data cand platesc CAS-ul.

--------------------
User is offlinePM
+
i96nds
post 22 Aug 2003, 16:40
Post #67

Stefan

Group: Moderatori

P.S. Catre guvern: Pensionati-i o data pe bosorogii din era glaciara care mai predau prin scoli de soferie, si voi simti o satisfactie de fiecare data cand platesc CAS-ul.

Hai ca asta cu CAS-ul e tare de tot biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Cat despre explicatie - inclin sa cred ca ai dreptate. Multumesc mult.

--------------------
Dacia SLZ Scala 1.4/2003 - B-77-XXX
Stefan
+
BBC
post 22 Aug 2003, 18:37
Post #68

Membru autentic

From: Brasov

1. Nu sunt adeptul coborarii pantelor cu schimbatorul in punctul mort.
2. Sunt adeptul mersului pe liber pana la semafor.
3. Am reflexul fosilizat de a folosi dublul debraiaj la schimbarea dintr-o treapta superioara intr-o treapta inferioara.

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
Bogdan
+
SGN_1310
post 23 Aug 2003, 08:49
Post #69

sgn_1310

Group: Banned
From: Buftea, judetul CALIFORNIA

Mi'a facut ko falsele impresii cum ca daca scot din viteza shi rulez din inertie fac un bine masinii.
Sa fi sincer sunt de acord cu tine pentru ca am vazut pe propria'mi piele ca daca fac aceasta "economie" masina mea devine automat mai instabila(foarte greu de controlat). O alta bucurie pe care o faceam era sa scot la trecerile peste calea ferata(pazita), la fel crestea viteza masinii, de franat nu prea puteam sa franez pt ca faceam shi mai mult rau.
Cat despre solicitarea sistemului de franare, ai mare dreptate, chiar mi se face teama cand ma gandesc ca unii controleaza viteza masinii numai din frana de serviciu.

--------------------
Dacia 1310 - B-xx-XSK
Inaction it's a weapon of mass destruction.....
Agitatorul sef!
+
bzip2
post 23 Aug 2003, 18:58
Post #70

Membru

Corect, nu cred ca exista un sofer constient care traverseaza calea ferata cu masina scoasa din viteza (nici nu s-a zis aici ca ar face asa cineva).

Cat despre stabilitatea masinii scoasa din viteza, e foarte clar: la orice fel de viraj (evitare obstacol, curba, etc), masina avand tractiune zero, pe nici o roata, nu-si va putea mentine traiectoria dorita de sofer, si f. probabil va derapa. Daca ar fi sa vorbim comparativ despre 2x4 vs. 4x4 (in viteza binenteles), si stabilitatea lor pe asfalt uscat, dar mai ales in cond. de aderenta scazuta, am mai umple cateva pagini, in alt topic. smile.gif

Tudor: nu sunt sigur daca ar trebui sau nu sa intre usor in a V-a dupa ce ai lasat-o liber de la 130kmh. Dar cred ca e o viteza normala pt. a cupla a IV-a, si dupa ce accelerezi putzin, ii dai si a V-a. Nu stiu pt. ce ai avea nevoie sa faci manevra asta, de la 130, la 100. In mod normal nu ai de ce sa debraiezi intr-o treapta, liber, ca apoi sa o recuplezi dupa ce ai mai pierdut ceva viteza.

--------------------
loose bits sink chips
+
Tudor B
post 23 Aug 2003, 21:16
Post #71

Membru autentic

From: Cluj-Napoca

Treaba cu scosul din viteza (a V-a in cazul de fatza) este un prost obicei de al meu mostenit de la scoala de soferi, fac asta destul de rar si nu rulez in mod normal fara a fi in viteza cand ma aflu in trafic. Chestia am constat-o mergand pe un drum de la marginea orasului, relativ drept si nu prea circulat, unde ma duc sa mai imi testez frinele, acceleratia masinii, sunete ciudate, etc. Intr-adevar la 100 km/h intra fara nici o problema in IV si apoi pot sa-i dau V. De intrat intra si in V dar tre sa fortez un pic mai mult (daca ma pot exprima asa).

--------------------
DACIA GOLAN Laureate 1.4 MPI - CJ 00 TUD
"Wellcome to the desert of the real"
+
3 Pages < 1 2 3
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 17th July 2025 - 20:17
Forum Renault