DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Closed TopicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Cum se actioneaza frana de motor

BURDA
post 2 Dec 2005, 23:54
Post #1

Membru incepator

Group: Members
From: Iasi

Nu am permis, dar am mai condus din cand in cand cate-o masina dar vara, asa ca, babacii si-au luat Logan si io ma duc acasa de sarbatori.Chestia e ca vreau ca sa stiu cum se executa frana de motor , pt ca iarna stiu ca nu trebe apasata pedala de frana ca sa nu ma izbesc cu masina de toate gardurile.V-as ruga daca se poate sa intrati in detalii ca io nu stiu, vara nu era nevoie de frana de motor chiar daca sa zicem ca as fi facut asa ceva eu tot nu stiam ce este la momentul respectiv. Mersi.

ps daca totpicul trebuie mutat la alta sectiune poate ma ajuta moderatorii.

--------------------
Dracia Logan 1.4MPI - Provizorii
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ice cube
post 3 Dec 2005, 00:02
Post #2

Membru autentic

From: Tg-Jiu

Pentru actionarea franei de motor sunt necesare anumite aptitudini. Ea nu poate fi actionata de oricine, ci numai de cei initiati. Aflarea locului unde este pozitionata se destainuie numai la dobandirea permisului de conducere. Asa ca, te rog nu face prostii si las-o balta.

--------------------
dacia logan ambition - Gj-03-XYB
+
klaus
post 3 Dec 2005, 00:03
Post #3

步步

Group: Moderatori
From: Bucuresti

Se lasa in viteza si se ia piciorul de pe acceleratie.
Daca vrei frana mai puternica, bagi intr-o viteza inferioara.
Atat.
Insa intr-adevar, masinile au detector de legalisti la volan, si frana de motor nu actioneaza daca nu ai carnet (si nu de note).

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
BURDA
post 3 Dec 2005, 00:05
Post #4

Membru incepator

mersi klaus, se poate sa-mi explici si priincipiile pe care se bazeaza toata treaba ca sa inteleg ce se intampla in momentul ala.

pt ice cube: deocamdata pana la anu nu o sa fac scoala de soferi da... pana atunci ce vrei sa fac sa las masina sa rugineasca in ograda?

--------------------
+
-Scorpio-
post 3 Dec 2005, 00:16
Post #5

membru jucator

From: SV

nu, sa provoci un accident de circulatie din care sa se lase cu morti si raniti. imi place cum gandeste tineretul acuma!

--------------------
Honda Civic 140HP 2010 - SV-XX-XXX
Nota: nu lasati cheia in portbagaj deoarece este necesara la deschidere. (instructiuni de utilizare Logan, pag 3.17)
+
BURDA
post 3 Dec 2005, 00:23
Post #6

Membru incepator

stai linistit ca nu ma duc pe autostrada,doar pe drumuri laturalnice si ulite wink.gif

This post has been edited by BURDA: 3 Dec 2005, 01:55

--------------------
+
radian
post 3 Dec 2005, 08:44
Post #7

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

QUOTE(BURDA @ 3 Dec 2005, 00:05)

... pana atunci ce vrei sa fac sa las masina sa rugineasca in ograda?

*

DA DA DA

Banuiesc ca ai vreo 17 ani si te manca palmele sa conduci masina. E greu de asteptat inca un an...

Dar intereseaza-te si care sunt consecintele legale pentru condus masina fara permis. Nu merita riscul. fara sa vorbim de consecintele unui eventual acident in care ai putea fi implicat.

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
DigitalScribe
post 3 Dec 2005, 10:34
Post #8

Scribul Digital

Si totusi. Ideea e ca motorul in sine functioneaza ca o frana din cauza ... constructiei lui sa zicem ca sa nu intram in detalii.
Si ca sa intram totusi in detalii... ca sa se invarta si fara benzina tot trebuie sa intre aer in el ... si tot se face compresie in pistoane chiar daca nu-i benzina in piston si chiar daca nu se face aprindere ori din cauza asta motorul nu se invarte cu usurinta. La chestia asta mai adaugi si faptul ca ai un raport de transmisie care amplifica efectul cu cat esti intr-o treapta mai mica si uite asa obtii o frana de motor.
Frana de motor e un fenomen... nu un dispozitiv.

This post has been edited by DigitalScribe: 3 Dec 2005, 10:36

--------------------
Renault Espace V Renault Zoe D-Max 2022 - n/a
+
DFA
post 3 Dec 2005, 10:40
Post #9

moderator://DC/Logan

From: Buzău, RO

QUOTE(BURDA @ 3 Dec 2005, 01:05)
se poate sa-mi explici si priincipiile pe care se bazeaza toata treaba ca sa inteleg ce se intampla in momentul ala.
*

Frâna de motor nu se acționează, pentru că nu există ca dispozitiv anume, cum este frâna de serviciu (pedala) sau cea de ajutor (de mână), ci este doar un efect de frânare provocat de motor.
Motor care atunci când are o turație mai mică decât cea demultiplicată sau multiplicată de cutia de viteze la roți, devine în loc de factor de propulsie unul de încetinire.

În mod normal, traseul puterii este: motor -> ambreiaj -> cutie de viteze -> roți.

Când scazi turația motorului fără să decuplezi ambreiajul, din cauza inerției vehiculului, roțile încă se învârtesc și trasmit mișcarea lor în cutia de viteze, prin ambreiajul încă cuplat la motor.

Deci traseul puterii se inversează: roți -> cutie de viteze -> ambreiaj -> motor.

Cum motorul are o turație mai mică decât cea normală pentru viteza inerțială a vehiculului rezultă că motorul va forța roțile să se rotească cu o viteză mai mică, până când viteza de rotație a motorului devine egală cu cea transmisă de el la roți (firește, respectând raportul de demultiplicare/multiplicare al cutiei de viteze).
Cum motorul se opune vitezei roților, rezultă un efect de frânare, care poate continua până la oprirea motorului, dacă ești într-o treaptă inferioară de viteză și tu încă nu acționezi ambreiajul pentru a decupla motorul de cutia de viteze, respectiv de roți.

Așa cum spunea și Klaus, cu cât ești într-o treaptă inferioară de viteze, cu atât diferența de turație dintre roți și motor va fi mai mare, deci motorul se va opune și mai mult la mișcarea mașinii, rezultând o forță de frânare invers proporțională cu treapta de viteze.

În treptele de viteză cu demultiplicare (1, 2, 3, 4) vei obține o frână de motor mai puternică, cea mai puternică la 1 (dar cu care poți opri foarte rapid motorul), iar în treptele de multiplicare (5) obții cea mai mică frână de motor, pentru că în acea treaptă cutia de viteze încearcă să imprime roților o turație mai mare decât cea a motorului, tocmai pentru a reduce turația motorului și a micșora astfel consumul.

Tot în treptele superioare motorul transferă cel mai puțin puterea sa roților, de aceea este importantă câștigarea unei viteze mari înainte de a comuta într-o treaptă de multiplicare, pentru că altfel motorul s-ar opri, efortul de a mișca vehicolul ar fi prea mare.

This post has been edited by DFA: 3 Dec 2005, 10:42

--------------------
Logan III Comfort ECO-G 100cp 2021 sedan - 27 Iul 2021
Logan III Comfort ECO-G 100, Bleu Iron, 16" Amaris, MediaNav, P. sc. încălz.+Climă, P. Comfort, P. Park. 2, volan piele, geam. el. sp.
ex Logan I 1.5
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 11:11
Post #10

Membru

QUOTE(BURDA @ 3 Dec 2005, 00:05)
mersi klaus, se poate sa-mi explici si priincipiile pe care se bazeaza toata treaba ca sa inteleg ce se intampla in momentul ala.

pt ice cube: deocamdata pana la anu nu o sa fac scoala de soferi da... pana atunci ce vrei sa fac sa las masina sa rugineasca in ograda?
*

asa tampenie n-am auzit in viata mea, auzi, cu alte cuvinte daca n-am carnet tot pot sa omor pe cineva sau eventual sa produc un omor intre altii....doamne ce vietati ai lasat pe pamant.

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
Elegance, 2.0 litri TDI, 103Kw, 140CP - Gri Stone Metalizat
+
anpop
post 3 Dec 2005, 11:32
Post #11

Sef de pisica!

@DArtagnan
o masina poate fi condusa de cineva fara permis daca nu se afla pe drumuri publice!
insa pt o frana de motor eficienta iti trebuie ceva dexteritate biggrin.gif

--------------------
Logan Preference 1,4 - b-xx-xxx
Prostia e singurul lucru care-i doare pe ceilalti!
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 11:40
Post #12

Membru

QUOTE(anpop @ 3 Dec 2005, 11:32)
@DArtagnan
o masina poate fi condusa de cineva fara permis daca nu se afla pe drumuri publice!
insa pt o frana de motor eficienta iti trebuie ceva dexteritate biggrin.gif
*

@anpop,

Cu scuzele de riguare NU AI VOIE sa conduci o masina fara permis. Nu vad de ce am comenta aceasta chestie.

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
DFA
post 3 Dec 2005, 11:48
Post #13

QUOTE(DArtagnan @ 3 Dec 2005, 12:40)
@anpop,
Cu scuzele de riguare NU AI VOIE sa conduci o masina fara permis. Nu vad de ce am comenta aceasta chestie.
*

Conform Legii 195 din 28 decembrie 2002, in vigoare:

SECTIUNEA a 2-a
Permisul de conducere
Art. 23. - (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care poseda permis de conducere corespunzator categoriei sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie.

Dacă nu te aflii pe un drum public (curte particulară, poligon, teren, etc.) o poți face.

Dar nu pe alei, străzi, bulevarde, drumuri comunale, județene, naționale, europene, autostrăzi, etc.

--------------------
Logan III Comfort ECO-G 100, Bleu Iron, 16" Amaris, MediaNav, P. sc. încălz.+Climă, P. Comfort, P. Park. 2, volan piele, geam. el. sp.
ex Logan I 1.5
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 11:52
Post #14

Membru

QUOTE(DFA @ 3 Dec 2005, 11:48)
Conform Legii 195 din 28 decembrie 2002, in vigoare:
Dacă nu te aflii pe un drum public (curte particulară, poligon, teren, etc.) o poți face.

Poligon si teren parca necesita antrenor (persoana autorizata) insa chiar ca nu trebuie sa dam apa la moara, omu` zice ca n-are carnet si tu ii arati legea ca poate in anumite condutii....nu ne lipsesc problemele ca vrei sa provoci altele? smile.gif

This post has been edited by DArtagnan: 3 Dec 2005, 11:52

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
DFA
post 3 Dec 2005, 11:56
Post #15

QUOTE(DArtagnan @ 3 Dec 2005, 12:52)
........nu ne lipsesc problemele ca vrei sa provoci altele?  smile.gif
*

tongue.gif Nici pe departe, dar el circulă pe drumurile publice (drumuri lăturalnice și ulițe sunt tot drumuri publice), cred că știe că nu are voie, eu doar i-am arătat unde o poate face fără nici un risc.

--------------------
ex Logan I 1.5
+
anpop
post 3 Dec 2005, 12:07
Post #16

Sef de pisica!

QUOTE(DArtagnan @ 3 Dec 2005, 11:40)
@anpop,

*

Pt. ca poti sa-ti exersezi talentul de condus pe tarlaua bunicii, fara probleme !!...daca respectiva tarla nu e inclusa la categoria drum public biggrin.gif
...si in general nu sunt adept de "comentarii" ci de respectat legea!!!
PS: am invatat sa conduc la 14 ani .....legal... radmasa.gif

--------------------
+
mitzaciobanu
post 3 Dec 2005, 12:10
Post #17

Membru

From: Brasov

@BURDA

stii cu ce se sanctioneaza conducerea unui autovehicul pe drumurile publice (adica toate, chiar si alea laturalnince...) fara a poseda permis de conducere ?

Iti spun eu: cu inchisoare. Noroc ca ai peste 18 ani, altfel ar merge la inchisoare cu tine, si cel care ti-a dat masina pe mana.

Sa nu mai vorbim despre asigurare... Daca zgarii masina alor tai, asiguraratorul nici nu sta de vorba...

--------------------
Dacia Logan 1.6 MPI Ambition - 2005 - BV
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 12:14
Post #18

Membru

QUOTE(mitzaciobanu @ 3 Dec 2005, 12:10)
@BURDA

stii cu ce se sanctioneaza conducerea unui autovehicul pe drumurile publice (adica toate, chiar si alea laturalnince...) fara a poseda permis de conducere ?

Iti spun eu: cu inchisoare. Noroc ca ai peste 18 ani, altfel ar merge la inchisoare cu tine, si cel care ti-a dat masina pe mana.

Sa nu mai vorbim despre asigurare... Daca zgarii masina alor tai, asiguraratorul nici nu sta de vorba...
*

Uite domle` ca mai sunt si oameni mai limpezi!

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
DFA
post 3 Dec 2005, 12:18
Post #19

QUOTE(mitzaciobanu @ 3 Dec 2005, 13:10)
*

Îl ia cu el și pe cel care i-a dat mașina, indiferent de vârstă...

Art. 78. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori acesta i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) ........

This post has been edited by DFA: 3 Dec 2005, 12:19

--------------------
ex Logan I 1.5
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 12:20
Post #20

Membru

QUOTE(DFA @ 3 Dec 2005, 12:18)
Îl ia cu el și pe cel care i-a dat mașina, indiferent de vârstă...
*

Amin!
..topic closed

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
anpop
post 3 Dec 2005, 12:21
Post #21

Sef de pisica!

QUOTE(mitzaciobanu @ 3 Dec 2005, 12:10)

*

...ce dracu legatura are varsta de 18 ani cu cel care ti-a incredintat masina stiind ca nu posezi carnet?! wacko.gif
recomand tuturor o recitire a legislatiei in vigoare!!!

--------------------
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 12:25
Post #22

Membru

QUOTE(anpop @ 3 Dec 2005, 12:21)
...ce dracu legatura are varsta de 18 ani cu cel care ti-a incredintat masina stiind ca nu posezi carnet?!  wacko.gif
recomand tuturor o recitire a legislatiei in vigoare!!!
*

omu` s-a referit ca daca avea sub 18 atunci era sub grija acelei persoane, dar are 18 si poate sa raspuns pt el insusi

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
anpop
post 3 Dec 2005, 12:33
Post #23

Sef de pisica!

QUOTE(DArtagnan @ 3 Dec 2005, 12:25)
omu` s-a referit ca daca avea sub 18 atunci era sub grija acelei persoane, dar are 18 si poate sa raspuns pt el insusi
*

ne ne....raspunde si ala mai puriu smile.gif
daca dai masina pe mana unuia de 50 de ani, si ala nu are carnet raspunzi penal!
nu poti da masina spre condus decat unei persoane care are permis de conducere pt acel tip de vehicul! altfel: "penal"! indiferent de varsta!

--------------------
+
DArtagnan
post 3 Dec 2005, 12:37
Post #24

Membru

QUOTE(anpop @ 3 Dec 2005, 12:33)
ne ne....raspunde si ala mai puriu smile.gif
daca dai masina pe mana unuia de 50 de ani, si ala nu are carnet raspunzi penal!
nu poti da masina spre condus decat unei persoane care are permis de conducere pt acel tip de vehicul! altfel: "penal"! indiferent de varsta!
*

asa, vezi ca ai inteles? tongue.gif

deci "ala mic" care n-ai permis, da-o `n colo de joaca cu viata/legile/etc etc si stai cool

--------------------
Skoda Octavia 2 2006
+
anpop
post 3 Dec 2005, 12:43
Post #25

Sef de pisica!

QUOTE(DArtagnan @ 3 Dec 2005, 12:37)
asa, vezi ca ai inteles?  tongue.gif

deci "ala mic" care n-ai permis, da-o `n colo de joaca cu viata/legile/etc etc si stai cool
*

...pe drumurile publice!!!!!!!!!!!

--------------------
+
mitzaciobanu
post 3 Dec 2005, 13:02
Post #26

Membru

ok ok
recunosc ca n-am avut legislatia in mana cand am scris postul de mai sus.

Intr-adevar, merge la inchisoare si cel care incredinteaza masina unuia care nu are permis de conducere, indiferent de varsta, aveti dreptate.
Eu m-am gandit de fapt, ca sub 18 ani nu prea poti sa ai raspundere penala...

Concluzia e clara insa: nu trebuie sa conduci fara permis!
Si cu atat mai putin iarna excl.gif excl.gif

--------------------
+
-Scorpio-
post 3 Dec 2005, 13:15
Post #27

membru jucator

el nu are 18 ani, dar tutorele are. e de natura penala si conducerea fara permis si incredintarea de volan. basca faptul ca incredintezi masina unei persoane care pe langa faptul ca n-are permis mai e si minora e circumstanta agravanta.
vezi ca dupa ispasirea pedepsei si trecerea unui timp de cand nu ai mai recidivat fapta se poate sterge de la cazier, asa ca pe la vreo 40 de ani vei putea sa faci o cerere in acest sens si vei putea sa redevi om normal care sa aiba dreptul sa deschida o afacere, sa tina o gestiune si care sa nu aiba handicapuri la angajare pe faptul ca are cazier. bafta in viata!

This post has been edited by -Scorpio-: 3 Dec 2005, 13:19

--------------------
Nota: nu lasati cheia in portbagaj deoarece este necesara la deschidere. (instructiuni de utilizare Logan, pag 3.17)
+
BURDA
post 3 Dec 2005, 13:16
Post #28

Membru incepator

vad ca toata lumea s-o nascut invatzat p-aici pe forum la Daciaclub, ce treaba aveti voi pe unde ma duc io,doar nu intra nimeni in puscarie in locul meu, cred ca nici unu din voi nu stati in maramures, , si da vreau sa ma plimb pe tarlaua din spatele casei si pe ulita proprietate personala mostenita de la raposatu bunel.deci va rog fara comentarii despre ce scrie in lege si ce nu scrie .eu vroiam doar un raspus legat de frana de motor si am zis de la inceput ca nu am permis ca sa nu rada lumea de mine.Deci domnii cu comentarii pe langa subiect sa-si deschida topic separat si pot sa faca referire la al meu pana cand li se termina cerneala la tastaturaMultumesc baietilor care totusi mi-au explicat care e priincipiul actionarii franei de motor si se pare ca am inteles-o. La revedere

--------------------
+
-Scorpio-
post 3 Dec 2005, 13:21
Post #29

membru jucator

ahhh, ce fraieri suntem, cum toti care am citit posturile tale anterioare am putut sa ne inchipuim ca tu vrei sa faci ceva asa penal. poate esti prea istet pt noi?

--------------------
+
mitzaciobanu
post 3 Dec 2005, 13:31
Post #30

Membru

stai ca ti-am gasit eu solutie: daca chiar iti tremura mana, si vrei neaparat sa conduci (pana la urma suntem toti pasionati de masini, nu?), apuca-te de scoala se soferi! Atunci instructorul cu experienta lui o sa-ti explice pe viu cum sa actionezi frana de motor, si o sa fii 100% in legalitate, si in siguranta

PS Sa stii ca eu mai am drum prin Maramures, si n-as vrea sa ma intalnesc cu tine pe strada cu masina...

--------------------
+
2 Pages  1 2 >
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 10th May 2025 - 15:35
Forum Renault