DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages < 1 2 3 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Mai exista plecare prin transfer sau doar demisie?, Schimbare loc de munca

vijelie
post 18 Jan 2009, 20:54
Post #61

membru violet

Group: Members
From: Bucuresti

Cele 15 zile pot insemna 15 zile la un job mai bun, cu salariu mai mare si/sau atmosfera mai placuta. Oricum, o firma care afirma ca "demisia scrisa de mana nu e valabila" nu e una care sa merite prea multa atentie.

This post has been edited by vijelie: 18 Jan 2009, 20:55

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Emmeline
post 18 Jan 2009, 21:38
Post #62

Membru incepator

From: Cluj

Nu mai exista litera I, si nu am carte de munca.Ei imi pot desface contractul cum au chef si-mi elibereaza o adeverinta de vechime si gata.Da, a-si fi stat in preaviz dk ma astepta noul loc de munca,si bineanteles dk era nevoie de mine si trebuia sa ma inlocuiasca cineva.Aici a-si putea spune ca ar fi fost o chestie de bun simt adi_ar wink.gif .Iar dupa lege plecarea la zi este o intelegere unilaterala,si dk nu este nevoie de tine si totusi nu te lasa la zi at eu zic ca ei sunt lipsiti de bunul simt.

--------------------
- - -
+
bendix
post 18 Jan 2009, 22:33
Post #63

Membru autentic

From: Timisoara.RO

Bineinteles, sunt cazuri si cazuri.

Totusi, corect din punct de vedere moral este sa stai cele 15 zile. La fel cum in cazul in care suntem concediati nu ne-ar conveni sa fim aruncati de maine in strada fara o perioada de gratie de 15 zile in care sa ne acomodam cu ideea, sa fim platiti si sa ne putem cauta un alt post.

Este discutabila si moralitatea noului patron, daca iti cere sa parasesti de indata vechea firma.

--------------------
Dacia Logan Ambiance - 2005 - TM10### , alb arctic
In mileniul III automobilele vor merge cu apa sau nu vor merge deloc !
+
sky79ct
post 30 Jul 2009, 13:42
Post #64

Membru autentic

Dupa expirarea preavizului ei sunt obligati sa iti restuie salariile restante (vreo 2 ) si cartea de munca operata la zi?
Sotia isi inceteaza activitatea si aia de la firma nu vor sa ii dea si restul de bani..
As vrea sa stiu ce articol ii obliga sa restituie banii si in cat timp?

--------------------
dacia solenza 2004 scala - CT xx SKY
+
vijelie
post 30 Jul 2009, 13:46
Post #65

membru violet

Contractul de munca si legislatia in domeniu.
Daca tot nu se potolesc, se duce direct la ITM.

--------------------
+
sky79ct
post 31 Jul 2009, 12:54
Post #66

Membru autentic

Pana la urma sunt obligati ca in ultima zi de preaviz sa ii platesca salariile restante sau nu?

--------------------
dacia solenza 2004 scala - CT xx SKY
+
prozatos
post 14 Apr 2010, 09:07
Post #67

Membru incepator

am si eu o problema,
vreau sa imi dau demisia dar seful nu vrea sa mi aprobe pana nu ii termin niste proiecte.
problema e ca eu nu am mai primit salar de mai bine de 3 luni(cumulat in total) ca asa ne-a mai dat cu lingurita niste bani...nu pot da demisia fara preaviz intrucat nu isi indeplineste conditiile contractuale prin care se obliga sa imi plateasca salarul lunar, sa stau 8 ore pe zi(eu stau mai mult) sa nu lucrez sambata( am lucrat si duminica)???
multumesc

--------------------
DAEWOO CIELO 1997 - IS-15-WAD
+
vijelie
post 14 Apr 2010, 09:30
Post #68

membru violet

Si daca mai stai sa termini ce zici tu iti da si bani sau doar iti da voie sa pleci? blink.gif

--------------------
+
alex.vano
post 14 Apr 2010, 09:44
Post #69

Membru

From: Bucuresti, 5

QUOTE(prozatos @ 14 Apr 2010, 10:07)
am si eu o problema,
vreau sa imi dau demisia dar seful nu vrea sa mi aprobe pana nu ii termin niste proiecte.
problema e ca eu nu am mai primit salar de mai bine de 3 luni(cumulat in total) ca asa ne-a mai dat cu lingurita niste bani...nu pot da demisia fara preaviz intrucat nu isi indeplineste conditiile contractuale prin care se obliga sa imi plateasca salarul lunar, sa stau 8 ore pe zi(eu stau mai mult) sa nu lucrez sambata( am lucrat si duminica)???
multumesc
*

Cererea de demisie nu trebuie aprobata de sef. Este vointa salariatului.
In cerere se poate anunta perioada de preaviz.

Art.79 din Codul Muncii: [+link]
CODE
Art. 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Pentru recuperarea salariului trebuie sa dai firma in judecata.
Din cate stiu eu, litigiile de munca sunt scutite de anumite taxe. Nu stiu care.

This post has been edited by alex.vano: 14 Apr 2010, 09:46

--------------------
Renault Clio 75 caluti - numar de sarpe
+
george_scala_2004
post 14 Apr 2010, 10:19
Post #70

Membru autentic

pentru litigii de munca legea nr. 168/1999: art. 70, 74 (1) si 89

This post has been edited by george_scala_2004: 14 Apr 2010, 10:21

--------------------
... ... ...
+
klaus
post 14 Apr 2010, 10:28
Post #71

步步

Group: Moderatori

QUOTE(prozatos @ 14 Apr 2010, 09:07)
*

Sa citez din Lg. 53/2003 - Codul Muncii:
   Art. 79. - (1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
   (2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
   (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
   (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
   (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
   (6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
   (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
   (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Deci:
1. La demisie nu trebuie sa-ti aprobe cineva ceva. E un act UNILATERAL. Punct.
2. Se poate demisiona daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile din contractul de munca (respectiv inclusiv cele legale).
In acest caz in demisie se poate scrie ceva de genul "avand in vedere nerespectarea obligatiilor contractuale si legale privind desfasurarea contractului de munca - in speta neplata salariului/sumelor datorate, neplata orelor suplimentare, desfasurarea activitatii fara respectarea perioadelor de repaos saptamanale legale , prin prezenta imi dau demisia din functia de ... de la societatea... incepand cu ziua anuntarii prezentei, in baza art. 79 al. 8 din Legea 53/2003 - Codul Muncii."

Ii fluturi pe la ureche ca daca nu doreste sa-ti elibereze documentele personale (adeverinta etc sau ce mai ai nevoie) ai putea face o reclamatie la ITM (inspectia teritoriala de munca) pentru nerespectarewa legii si ai putea sa-l dai si in judecata.
De asemenea doresti sa-ti dea si banii pentru perioada lucrata ca tot asa te trece o dorinta de reclamatie la ITM si de judecata.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
the_tavi
post 14 Apr 2010, 18:42
Post #72

Membru

From: Timisoara

@klaus: up.gif

prozatos, fa ce zice klaus si o sa fie bine! Angajatorilor nu le priesc controalele de la ITM si conflictele de munca ce ajung la organele abilitate.
Pe de alta parte, daca iti dai demisia in orice fel de circumstante, nu vei beneficia de somaj.

--------------------
Opel Signum 2.0 T Suzuki SV650 -
Being dead right doesn't make you any less dead!
+
CGB
post 15 Apr 2010, 11:25
Post #73

CGB

From: behind

in cazu-n care cienva are de recuperat salarii neplatite sau banii pe concediul de odihna neefectuat sau orice alte sume de bani de la fostul loc de munca, tre' sa mearga in instanta. nu la ITM.
art. 283 alin 1 lit. c din codu' muncii, zice ca daca obiectul conflictului de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre un salariat, cererea in vederea solutionarii unui conflict de munca va fi formulata de salariat in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
potrivit art. 284 alin 2 din codul muncii, cererea se adreseaza, instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul.
cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar conform art. 285 din codul muncii si se judeca in regim de urgenta, termenele de judecata neputand fi mai mari de 15 zile. in practica se depasesc cele 15 zile, dar in final se rezolva cazul. mai greu e de pus in aplicare decizia luata de judecator, daca fostul patron nu vrea de bunavoie s-o respecte. atunci tre apelat la executor, chestii-trestii si mai dureaza ceva. dar cine e hotarat sa mearga pan la cap o rezolva.

--------------------
Renault Clio RS Line 2022
george_scala_2004
post 15 Apr 2010, 11:47
Post #74

Membru autentic

mai exista si un asa numit Fond de garantare pentru plata creanțelor salariale aprobat prin Legea nr. 200/2006 si normele de aplicare

nu stiu daca se aplica si in cazul de fata sau doar in caz de insolventa a angajatorului.

This post has been edited by george_scala_2004: 15 Apr 2010, 11:48

--------------------
... ... ...
+
klaus
post 15 Apr 2010, 13:30
Post #75

步步

QUOTE(CGB @ 15 Apr 2010, 11:25)
in cazu-n care cienva are de recuperat salarii neplatite sau banii pe concediul de odihna neefectuat sau orice alte sume de bani de la fostul loc de munca, tre' sa mearga in instanta. nu la ITM.
*

Amenintarea cu ITM-ul are alt rol. Aia vin, constata ca nu se respecta contractul de munca (nu se dau libere, se lucreaza mai mult de 8 ore etc) zdrong amenda. Ai 10 angajati la care constata, zdrong 10 amenzi.
Constata ca nu a vrut sa-ti elibereze niste acte, zdrong amenda.
Constata ca nu au declarat niste angajati, zdrong o amenda.
etc. zdrong amenda.
Drept urmare angajatorii se feresc pe cat pot de intalnirea cu inspectia de la ITM, pentru ca la un caz izolat dai mai mult pe amenzi decat daca i-ai fi dat angajatului si pleca in liniste. Plus ca daca mai te da si in judecata, mai ii dai si pe aia. Plus ca amenda nu e deductibila fiscal, o platesti din profit, nu o treci pe cheltuieli cum sunt sumele datorate angajatului.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
DrK
post 15 Apr 2010, 14:50
Post #76

Lapins Creed Assassin

From: From: From:

Le este chiar atat de usor astora de la ITM sa demonstreze ca:

- nu s-au dat libere
- nu s-au platit ore suplimentare
- nu
- nu
etc?

--------------------
Sedan Negru 2015
Bunul simt nu creste in pom.
Veni Vidi Discepto Exsecror Cesso
+
bucatzel
post 15 Apr 2010, 14:54
Post #77

Membru plictisit

From: Timisoara

In momentul in care te controleaza o institutie a statului, nu-ti pui problema daca o sa gaseasca nereguli, ci cate o sa gaseasca...

Si daca e genul de firma in care e o atitudine ca asta... lista poate fi al naibii de lunga.

--------------------
Dacia 1300 1981 - 3-SB-2608
Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
User is online!Galerie FotoPM
+
DrK
post 15 Apr 2010, 15:00
Post #78

Lapins Creed Assassin

From: From: From:

Nu spun ca nu gaseste nimeni nimic. Dar lucrurile astea, cel putin din cate am vazut eu pana acum se mediaza cu ajutorul hartiilor de culoare verde... Tu te faci ca ne amendezi, noi ne facem ca iti platim...

--------------------
Sedan Negru 2015
Bunul simt nu creste in pom.
Veni Vidi Discepto Exsecror Cesso
+
3 Pages < 1 2 3
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 27th May 2025 - 21:23
Forum Renault