Mersul subturat
![]() ![]() ![]() |
Mersul subturat
satori |
![]()
|
||
![]() "wherever i may roam"-er Group: Members Posts: 214 Joined: 11 February 04 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|||
MoGas |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 151 Joined: 2 December 03 From: Bucuresti ![]() |
Daca ai cutie de 4 trepte, cu 50 in a IV-a, daca ai cutie de 5, 60-65 in a V-a. Sa vad daca rezisti.
|
-------------------- |
|
satori |
![]()
|
![]() "wherever i may roam"-er Group: Members Posts: 214 Joined: 11 February 04 From: Bucuresti ![]() |
am cu 5 ca e Li.
clar nu rezist ![]() |
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|
xix1319 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 85 Joined: 25 February 04 ![]() |
pai daca e Li si nu o incarci cu mai mult de 2 persoane consuma 6-6.5 la drum lung,sau tu vrei mai putin?
|
-------------------- |
|
satori |
![]()
|
Daca ar lua 6-6.5 as fi fericit. Ia cam 7.5-8. Cred ca are legatura cu turatia, dar nu imi dau seama cum.
|
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|
bogdan_o |
![]()
|
![]() om ca, din pacate, din ce in ce mai putini Group: Members Posts: 3.940 Joined: 23 May 03 From: Bucuresti ![]() |
Pai revenim iar la problema consumului vs. viteza vs. turatie. Eu raman pe principiul ca la turatia de cuplu maxim, in treapta de viteza cea mai mare, se obtine cel mai mic consum pe distanta parcursa. Ce se castiga prin subturare se pierde prin timp suplimentar.
|
--------------------
Dacia
SLZ 1.4 / Break CL E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
|
|
mosoru |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 114 Joined: 24 January 04 From: craiova ![]() |
o sa-mi spun opinia miine.
|
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
tyka |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 356 Joined: 22 February 04 From: slobozia ![]() |
silviu are dreptate.
![]() |
-------------------- |
|
satori |
![]()
|
""Pai revenim iar la problema consumului vs. viteza vs. turatie. Eu raman pe principiul ca la turatia de cuplu maxim, in treapta de viteza cea mai mare, se obtine cel mai mic consum pe distanta parcursa. Ce se castiga prin subturare se pierde prin timp suplimentar.""
Bogdan_o eu pot sa merg cu viteza legala in orase si in a IV-a si a V-a. Cand crezi ca consum mai putin? (iti repet: timpul este acelasi pentru ca viteza de circulatie este aceiasi si anume 59kmh ![]() |
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|
marius-gabriel |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.006 Joined: 14 November 03 From: CALARASI ![]() |
satori, nu cred ca consumul minim este la turatia de cuplu maxim in treapta cea mai mare.
eu am motor de 1,3 ,cutie in 4. la 3300 rpm as trebui sa am sa zicem undeva pe la 100 sau putin peste si stim ca viteza economica pt dacia 1300 este undeva pe la 80,adica putin sub 3000 rpm.Cred ca undeva pe la 2700rpm. eu raman la ideea ca, consumul minim e undeva intre 2500-2700 in treapta superioara |
--------------------
HONDA CIVIC EX
HONDA ACCORD
- MARIUS
|
|
MoGas |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 151 Joined: 2 December 03 From: Bucuresti ![]() |
Cand spuneti consum minim, nu uitati sa precizati si in litri/ora, litri / 100 km, grame /kWh, etc. N-am o carte la indemana sa va arat graficele...
|
-------------------- |
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
QUOTE silviu are dreptate. scuza-ma ca poate nu-s atent, da' ce-a zis silviu? |
--------------------
dacia
1300 Am avut o DACIA 1300
|
|
satori |
![]()
|
marius-gabriel, nici nu am zis asta.
razvand, ma refer la litri/distanta sau timp pentru ca in cazul asta este tot una. exemplu: am de mers 50 de km in oras. trebuie sa ii merg cu 50kmh. fac asta in a IV-a sau in a V-a a.i. sa consum cat mai putin? |
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|
marius-gabriel |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.006 Joined: 14 November 03 From: CALARASI ![]() |
razvand, ai dreptate ca sunt multe moduri de a ne referi la consum..
cred ca ce ne intereseaza cel mai mult e consumul masurat in l/100km |
--------------------
HONDA CIVIC EX
HONDA ACCORD
- MARIUS
|
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
QUOTE ....N-am o carte la indemana sa va arat graficele... Ai dreptate; am mai amintit si eu de graficele astea si de UM, dar am senzatia ca vorbim (scriem) impreuna si ne intelegem separat; analizand graficele acelea, fiecare poate sa-si gandeasca un mers economic (ca-i economie de timp pentru a ajunge de la pct.A la pct.B, sau consum minim pentru a parcurge distanta AB indiferent de timpul necesar pentru asta, ori cel mai bun compromis intre timp si consum) ideea este ca mersul subturat reduce (pana la un punct) consumul specific (masurat sa zicem in litri/ora) dar, sub un prag (parerile de aici converg catre 1800-2000 rot/min), are efecte negative asupra motorului |
--------------------
dacia
|
|
satori |
![]()
|
de unde pot face rost si eu de aceste grafice?
|
--------------------
Chevrolet
Kalos SXPP 04, Spark 06
2004, 2006
- BxxBUH
|
|
mosoru |
![]()
|
Sint doua situatii; mersul in oras si mersul in afara orasului.
In oras ca sa realizezi un consum mic trebuie ca sa schimbi treptele de viteza cit mai rar si cum faci asta? mergind subturat atit cit iti permite motorul si cutia In afara orasului consumul min il realizezi mergind in ultima tr de viteza cu motorul la o turatie apropiata de cea de cuplu max. |
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
OCEBE |
![]()
|
QUOTE de unde pot face rost si eu de aceste grafice? din cartea "Autoturismul Dacia 1300" sau "Autoturismul de la A la Z"; precis mai sunt si altele in afara de astea doua. din acele grafice rezulta ca la turatia de cuplu maxim, consumul specific pe unitatea de timp ARE UN MAXIM!! |
--------------------
dacia
|
|
mosoru |
![]()
|
QUOTE QUOTE de unde pot face rost si eu de aceste grafice? din cartea "Autoturismul Dacia 1300" sau "Autoturismul de la A la Z"; precis mai sunt si altele in afara de astea doua. din acele grafice rezulta ca la turatia de cuplu maxim, consumul specific pe unitatea de timp ARE UN MAXIM!! |
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
OCEBE |
![]()
|
consumul specific este o curba cu minimuri si maximuri; unul din maximuri este in dreptul turatiei de cuplu maxim
|
--------------------
dacia
|
|
mosoru |
![]()
|
Vezi ca ai citit cartea invers,curba consumului specific pleaca de la mare,in jurul turatiei de cuplu max. este consum minim iar apoi creste din nou.
Priveste atent. |
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
OCEBE |
![]()
|
o sa scanez graficul si o sa-l postez luni (asta daca am dreptate, daca nu, mai vad eu)
|
--------------------
dacia
|
|
OCEBE |
![]()
|
Am cartea Autoturismul D1300 editia '78 in fata (pe care o tin si o citesc, ptr. cei care au dubii, cu "verdele in sus"); la pag 33, in fig 1.9 sunt aratate grafic curbele caracteristice ale motorului de 1300cc. Curba consumului specific (cu valori masurate in g/CPh) are un MAXIM in dreptul turatiei de cuplu maxim, un minim minimorum ptr. o turatie de ~4000 rot/min si un minim la o turatie de ~2400 rot/min.
|
--------------------
dacia
|
|
tyka |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 356 Joined: 22 February 04 From: slobozia ![]() |
MOSORU are dreptate.
![]() |
-------------------- |
|
mosoru |
![]()
|
Uitindu-ma pe cartea din 75' ocebe are si nu are dreptate.Graficul pleaca de la un consum mare,pe masuta ce creste turatia scade si intre 2000 si 4600 de rot/min este relativ constant cu un max. la 3200 si un min. la 4100 si apoi creste din nou.
|
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
mosoru |
![]()
|
Uitindu-ma pe cartea din 75' ocebe are si nu are dreptate.Graficul pleaca de la un consum mare,pe masuta ce creste turatia scade si intre 2000 si 4600 de rot/min este relativ constant cu un max. la 3200 si un min. la 4100 si apoi creste din nou.
|
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
mosoru |
![]()
|
Si ce s-o mai aburim consumul specific minim al motorului de 1289 cc este conf acestei carti la 4100 rot/min de 215g/CP intr-o ora iar la turatia de cuplu max este de 225g/CP intr-o ora.Aceeasi carte mai spune ca viteza economica este de 80-90km/h daca facem un scurt calcul o sa vedem ca aceasta viteza o realizeaza cam la turatia de cuplu maxim adica 3000,din acest motiv spuneam ca ocebe are si nu are dreptate adica motorul are cel mai mic consum la o turatie mai mare decit cea de cuplu max dar masina in ansamblu este economica la turatia de cuplu max.
|
--------------------
Dacia
1310
- DJ-02-TWW
|
|
tyka |
![]()
|
daaaaaaaaaaaaaa,stiuuuu.
![]() ![]() ![]() |
-------------------- |
|
OCEBE |
![]()
|
fiind luni, va prezint graficul (preluat din "Autoturismul Dacia 1300"):
Attached File(s) ![]() |
--------------------
dacia
|
|
calinp |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 138 Joined: 2 March 04 From: Bucuresti ![]() |
curbele de consum din carte cred ca sunt masurate cu motorul pe banc. in conditii reale de exploatare (cu motorul pe masina), la 4000rot/min viteza este suficient de mare pentru ca (,) consumul sa creasca mult din cauza frecarii cu aerul (coef. aerodinamic al daciei e varza...).
viteza de 80-90 km/h este un compromis... |
-------------------- |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 11th May 2025 - 00:35 |