DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Radar la 104

raduadrian
post 16 Jun 2009, 19:58
Post #1


Membru incepator


Group: Members
Posts: 2
Joined: 16 June 09




Buna

Am fost prins cu un radar mobil la 104 km/h si mi-a suspendat permisul. Politistul mi-a arata inregistrarea, nu avea T pe ea.

Probleme:
I-am cerut certificatul metrologic de la aparat. Acesta era pt alte numere (ceva de Bucuresti, in conditiile in care masina era de Salaj). Politistul a zis ca s-au schimbat numerele.
Cand i-am cerut sa precizeze acest fapt in procesul verbal, a refuzat. A spus ca pot depune contestatie si ca el nu se lasa controlat de catre mine (i-am cerut autorizatia de folosire a radarului). Ca urmare am refuzat sa semnez procesul verbal.

Nu am martori, el era cu un jandarm in masina.

2 probleme:
1. Este valabila chestia cu +/- 10 Km la inregistrarea radar? Vreau sa scap cu permisul...
2. Conform carei legi este obligat sa imi prezinte mie documentele (omologare a aparatului radar, etc...).

Multumesc
Astept un raspuns


--------------------
Renault Kangoo 2001
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
C@talin
post 16 Jun 2009, 21:27
Post #2


Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef.


Group: Members
Posts: 5.405
Joined: 5 December 05
From: cucu




daca aveai peste 100 in localitate cred ca faci degeaba contestatie wink.gif


--------------------
Range Rover V8 5.0 Vogue SE - B 666 IAD
Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope .
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
george_scala_2004
post 16 Jun 2009, 22:08
Post #3


Membru autentic


Group: Members
Posts: 6.578
Joined: 16 April 09




NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ NML 021 – 05 “Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”
1 Domeniu de aplicare
1.1 Prezenta normă de metrologie legală stabilește cerințele metrologice și tehnice pe care trebuie să le îndeplinească cinemometrele care funcționează pe principiul efectului Doppler în domeniul microundelor (cinemometre radar), utilizate de poliția rutieră la măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor pe drumurile publice.
Prezenta normă de metrologie legală se referă atât la cinemometrele radar care funcționează numai în regim staționar, cât și la cinemometrele radar care funcționează și în regim staționar și în regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate (autovehicul de patrulare).
1.2 Pentru a putea fi introduse pe piață, puse în funcțiune sau utilizate în măsurările de interes public, cinemometrele radar prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerințele metrologice și tehnice prevăzute în prezenta normă, cât și cerințele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 “Cerințe metrologice și tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”. Aplicabilitatea cerințelor din normele mai sus menționate rezultă din tabelul 1.
1.3 Prezenta normă de metrologie legală nu se referă la cinemometrele construite pe alte principii funcționale, cum sunt: cinemometre cu bariere optice, cinemometre cu bariere pneumatice, cinemometre cu rază laser, etc.
1.4 Cinemometrele radar, denumite în continuare cinemometre, sunt mijloace de măsurare care, pe baza aplicării efectului Doppler în domeniul microundelor, măsoară și afișează viteza de deplasare a autovehiculelor aflate în mișcare în traficul rutier, din exteriorul acestora și independent de caracteristicile autovehiculelor a căror viteză este măsurată. Principiul de funcționare al cinemo-metrelor se bazează pe măsurarea diferenței de frecvență f =  fi - fr  [Hz], care apare datorită efectului Doppler, între frecvența fi [Hz] a undei incidente emisă de aparat în direcția autovehicu-lului care se deplasează cu viteza v [m/s] și frecvența fr [Hz] a undei reflectate de autovehicul și calculul vitezei autovehiculului cu ajutorul relației:
( 1 )
unde c [m/s] este viteza de propagare a undelor electromagnetice, iar  este unghiul dintre direcția de propagare a undei electromagnetice și direcția de deplasare a autovehiculului.
1.5 Principalele blocuri funcționale ale unui cinemometru sunt:
- blocul de emisie - recepție, care are ca element principal antena, realizează mixarea frec-vențelor undei incidente și undei reflectate și separă frecvența Doppler.
- blocul de prelucrare și afișare realizează conversia frecvenței Doppler în viteză, conform relației (1) și afișează valoarea acesteia direct în km/h.
- blocul înregistrator poate fi constituit dintr-un aparat special de fotografiat, sau dintr-un sistem videoînregistrator și are rolul de a înregistra imaginea autovehiculului care a depășit o valoare prestabilită a vitezei.
1.6 După destinația utilizării lor, cinemometrele se pot clasifica în:
a) cinemometre destinate a fi utilizate numai în regim staționar, care pot fi instalate atât pe autovehicule, cât și în exteriorul acestora, pe teren. În cazul montării lor pe un autovehicul, aceste tipuri de cinemometre pot fi utilizate pentru măsurări numai când autovehiculul respectiv staționează și este poziționat corect față de direcția de deplasare în trafic a celorlalte autovehicule.
B) cinemometre destinate a fi utilizate atât în regim staționar, cât și în regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate. În acest caz, cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv specializat, care să poată măsura viteza de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.
2 Terminologie
2.1 unghi de incidență: unghiul format de direcția de propagare a undei electromagnetice incidente și direcția de deplasare a autovehiculului a cărui viteză este măsurată;
2.2 simulare în condiții de laborator: simulare a măsurării vitezei de către cinemometru, prin aplicarea unor semnale electrice cu frecvența corespunzătoare frecvenței Doppler, sau prin simularea mecanică a deplasării autovehiculului (cu ajutorul palelor unui ventilator cu turație reglabilă, prin vibrația unui difuzor cu membrană metalică, etc.);
2.3 discriminator de direcție: circuit capabil să facă diferențierea între autovehiculele care se deplasează în sensul apropierii de antena de emisie - recepție a cinemometrului și cele care se deplasează în sensul depărtării de antenă;
2.4 dispozitiv de vizare: dispozitiv auxiliar al cinemometrului, care permite operatorului să stabilească unghiul de incidență necesar, înainte de a începe efectuarea măsurărilor de viteză;
2.5 lobii antenei de emisie - recepție: fascicule de radiație electromagnetică emise de antenă, sub forma unor unghiuri solide. Sunt distincte trei feluri de lobi:
a) lobul principal - fascicul de radiație emis de partea frontală a antenei (față), pe o direcție perpendiculară pe aceasta. Are puterea emisă cea mai mare și este singurul utilizat la efectuarea măsurărilor de viteză.
B) lobii secundari față - fascicule de radiație emise tot de partea frontală a antenei, situați la dreapta și la stânga lobului principal. Axele geometrice ale celor doi lobi secundari față sunt situate la circa 60° de o parte și de alta a axei geometrice a lobului principal (în plan orizontal).
c) lobul secundar spate - fascicul de radiație emis de partea dorsală a antenei, având axa geometrică în prelungirea axei lobului principal.
2.6 unghi de deschidere a lobului: unghiul plan (în plan orizontal) delimitat de două semidrepte situate de o parte și de alta a axei geometrice a lobului. De regulă, aceste semidrepte corespund unei puteri de emisie de 1/2 (- 3 dB) din puterea de emisie măsurată pe axa geometrică a lobului respectiv (măsurarea puterilor de emisie se efectuează la aceeași distanță față de antenă).
2.7 reciclarea măsurării: reluare a măsurării efectuată asupra aceluiași măsurand (viteza), realizată de către cinemometru în mod automat după un timp prestabilit, sau manual prin intervenția operatorului.
3 Cerințe metrologice și tehnice
3.1 Cerințe metrologice
3.1.1 Erori tolerate pentru măsurarea vitezei:
a) pentru măsurarea vitezei, simulată în condiții de laborator, eroarea tolerată este de:
 1 km/h pentru viteze până la 100 km/h;
 1 % din valoarea convențional adevărată pentru viteze egale sau mai mari decât 100 km/h;
În cazul cinemometrelor care funcționează și în condiții de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, erorile tolerate specificate mai sus trebuie să fie respectate și pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului.
B) pentru măsurarea vitezei, în condiții normale de trafic, pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, eroarea tolerată este de:
 3 km/h pentru viteze până la 100 km/h;
 3 % din valoarea convențional adevărată pentru viteze egale sau mai mari decât 100 km/h;
c) pentru măsurarea vitezei, în condiții normale de trafic, pentru cinemometrele care funcționează atât în regim staționar cât și în regim de deplasare, eroarea tolerată este de:
- în regim staționar, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic eroarea tolerată este cea de la pct. 3.1.1 B);
- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, eroarea tolerată este cea de la pct. 3.1.1 B);
- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic eroarea tolerată este de:
 4 km/h pentru viteze până la 100 km/h;
 4 % din valoarea convențional adevărată pentru viteze egale sau mai mari decât 100 km/h;
3.1.2 Valorile măsurate ale vitezelor trebuie să se încadreze în erorile tolerate specificate la pct. 3.1.1, respectând și cerințele specificate în cadrul fiecărui paragraf în parte, la funcționarea cinemometrelor sub acțiunea factorilor de influență:
a) temperatura în domeniul de variație specificat de fabricant și care trebuie să cuprindă cel puțin (0 ... + 50) °C. În cazul în care acest domeniu de temperaturi nu este specificat, se consideră că el este de (- 20 ... + 60) °C pentru blocurile funcționale ale cinemometrului care sunt plasate în exterior (supuse intemperiilor) și de (0 ... + 50) °C pentru cele plasate în interior (la adăpost).
B) umiditatea relativă: între 10 % și 95 %, fără condensare;
c) tensiune electrică de alimentare în domeniul: (Un - 10 %) V ... (Un + 20 %) V, unde Un
este tensiunea nominală de alimentare, specificată de fabricant;
d) radiație electromagnetică: intensitatea câmpului electromagnetic 10 V/m în domeniul de frecvențe 27 MHz ...1000 MHz, modulație în amplitudine 80 % cu un semnal sinusoidal având o frecvență corespunzătoare frecvenței Doppler pentru o viteză de 60 km/h.
e) impulsuri de interferență: salve (trenuri) de impulsuri cu amplitudinea de 25 V (în cazul cinemometrelor alimentate da la bateria de acumulatori) și cu amplitudinea de 1 kV (în cazul cinemometrelor alimentate de la rețeaua electrică de 220 V), aplicate pe alimentare un timp echivalent cu cel necesar pentru simularea a cinci măsurări de viteză, precum și impulsuri cu amplitudinea de 100 V aplicate prin cuplaj capacitiv conexiunilor de semnal;
f) descărcări electrostatice: tensiunea de descărcare 8 kV cu o energie de 4,8 mJ și un timp între descărcări de minim 1 s;
g) vibrații sinusoidale: amplitudinea accelerației de 10 m/s2, în domeniul de frecvență (10 ... 150) Hz, 20 de cicluri;
3.1.3 Cinemometrul trebuie să fie supus unor încercări de rezistență climatică:
- depozitare la temperatura de - 25 °C timp de 2 ore;
- depozitare la temperatura de +70 °C (căldură uscată) timp de 2 ore.
Pe parcursul acestor probe cinemometrul nu trebuie să fie alimentat cu energie electrică.
După fiecare din aceste probe cinemometrul trebuie să îndeplinească cerințele specificate la punctele 3.1.1 și 3.4.4.
3.1.4 Cinemometrul trebuie să fie supus la șocuri mecanice, astfel: așezat pe o suprafață rigidă, se înclină în jurul unei laturi ale suprafeței sale de bază, astfel încât capătul opus să fie ridicat la o înălțime de 50 mm, apoi este lăsat să cadă. Se repetă procedeul de mai sus în jurul fiecărei laturi a suprafeței de bază.
După efectuarea acestor încercări cinemometrul trebuie să îndeplinească cerințele specifi-cate la punctele 3.1.1, 3.4.4 și 3.4.6.
3.1.5 Părțile componente ale cinemometrului care sunt amplasate în exterior, trebuie să fie supuse unei probe de căldură umedă cu condensare astfel: imediat după depozitarea la temperatura de - 25 °C, aparatele se aduc într-un mediu cu temperatura de + 20 °C și umiditate relativă de circa 80 %, se alimentează și se mențin în această stare până ajung la temperatura ambiantă.
În aceste condiții cinemometrul trebuie să îndeplinească cerințele specificate la punctele 3.1.1, 3.4.4 și 3.4.6.
3.1.6 Părțile componente ale cinemometrului care sunt amplasate în exterior, trebuie să aibă un grad de protecție adecvat rezistenței la jet de apă. Imediat după efectuarea probelor de determinare a gradului de protecție, cinemometrul trebuie să îndeplinească cerințele specificate la punctele 3.1.1 și 3.4.6.
3.2 Cerințe tehnice constructive și de aspect exterior
3.2.1 Toate blocurile funcționale ale cinemometrului trebuie să aibă o construcție robustă, să nu prezinte deteriorări care să influențeze buna lor funcționare. Materialele utilizate trebuie să garanteze o rezistență suficientă și să aibă caracteristici invariabile în timp.
3.2.2 Carcasele blocurilor funcționale ale cinemometrului trebuie să aibă un grad de protecție la atingere, praf, umiditate și să fie prevăzute cu posibilități de sigilare, atât pentru sigiliile producătorului cât și pentru sigiliile metrologice.
Părțile componente ale cinemometrului care sunt supuse intemperiilor, fiind amplasate în exterior, trebuie să fie etanșe la praf și la jet de apă, atunci când au montate toate accesoriile.
3.2.3 Cinemometrul, sau fiecare bloc funcțional în carcasă proprie, trebuie să fie prevăzut cu o etichetă care să conțină cel puțin următoarele inscripționări:
- tipul, seria și anul de fabricație a blocului respectiv;
- denumirea (sau marca comercială) firmei producătoare;
- tipul și seria de fabricație a blocurilor cu care funcționează, în cazul în care acestea nu sunt interschimbabile;
- marca metrologică de model (în conformitate cu specificațiile din certificatul de aprobare de model), dacă aceasta nu este inscripționată în alt loc.
Aceste inscripționări trebuie să fie marcate lizibil și astfel încât să nu poată fi șterse.
3.2.4 Toate comutatoarele și tastele de comandă a dispozitivelor cinemometrului trebuie să funcționeze sigur, fără blocări sau rateuri și trebuie să fie inscripționate astfel încât să se înțeleagă rolul lor funcțional, fără a permite confuzii în manevrare.
3.2.5 Pentru toate valorile afișate trebuie să existe inscripționări vizibile care să dea un înțeles clar acestor valori. Unitatea de măsură km/h trebuie să figureze alături de toate valorile afișate ale vitezelor măsurate.
3.2.6 Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcție de autotestare, care să poată pune în evidență orice defect sau dereglare funcțională, ce pot avea influență asupra exactității de măsurare.
Această funcție trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcțiune a cinemome-trului, având și posibilitatea de a fi activată manual de către operator, ori de câte ori se consideră necesar. În cazul depistării unor defecte sau dereglări funcționale, acestea vor fi semnalate iar funcționarea cinemometrului va fi blocată.

3.2.7 Domeniul de măsurare a vitezei trebuie să includă cel puțin (30... 150) km/h.
Cinemometrul utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, trebuie să realizeze și măsurarea vitezei proprii de deplasare, cel puțin în domeniul specificat mai sus.
3.2.8 Cinemometrul trebuie să fie dotat cu un dispozitiv de vizare, care să permită stabili-rea unghiului de incidență cu o exactitate suficient de bună, astfel încât eroarea relativă de măsurare datorată unei alinieri necorespunzătoare, să nu depășească ± 0,5 %. Unghiul de incidență trebuie să fie stabil, nefiind permise variații ale acestuia pe parcursul efectuării măsurărilor.
Dispozitivul de vizare poate lipsi dacă cinemometrul este construit pentru a fi utilizat cu un fascicul practic paralel cu direcția de deplasare a autovehiculelor din trafic (unghiul de incidență este mai mic sau egal cu 10°).
3.3 Cerințe tehnice de funcționare cu caracter general
3.3.1 Cinemometrele prezentate la încercări pentru obținerea aprobării de model trebuie să fie însoțite de un manual de utilizare, care va fi aprobat odată cu acordarea aprobării de model pentru cinemometru. Acest manual trebuie să permită înțelegerea și identificarea tuturor funcțiilor pe care le poate îndeplini aparatul și trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații:
- descrierea principiului de funcționare a cinemometrului;
- explicarea detaliată a funcționării variantei constructive adoptate;
- specificarea exactă a condițiilor normale de funcționare;
- modul de utilizare și instrucțiunile de lucru cu cinemometrul;
- informații asupra principalelor surse de erori;
- specificarea (în rezumat) a factorilor de influență care pot afecta exactitatea măsurărilor, precum și a erorilor parțiale sau suplimentare pe care acestea le pot introduce;
- modul de instalare, de punere în funcțiune, precum și reglajele necesare pentru toate modalitățile de instalare prevăzute (la marginea șoselei, pe un amplasament special amenajat, în interiorul unui autovehicul de patrulare, etc.).
Pentru cinemometrele destinate să funcționeze în regim automat, fără operator, manualul trebuie să cuprindă în plus următoarele informații:
- descrierea măsurilor constructive adoptate pentru a asigura un nivel de încredere de cel puțin 99,8 %, pentru încadrarea rezultatelor măsurărilor în limitele erorilor tolerate;
- modul în care este efectuat controlul automat permanent al funcționării cinemometrului (funcția de autotestare), precum și comportarea aparatului în momentul apariției unor defecțiuni sau dereglări și în cazul modificării condițiilor nominale de funcționare în afara limitelor specificate de fabricant.
Documentația trebuie să fie prezentată în limba română.

3.3.2 Logica procesului de măsurare al cinemometrului trebuie să fie astfel concepută încât să nu poată fi atribuită o măsurare de viteză, unui autovehicul care nu are nici o legătură cu această viteză (în special în cazurile în care cinemometrul este utilizat pe măsurare manuală), precum și în cazurile de încrucișări sau depășiri între vehicule, când acestea se află simultan în raza de măsurare a cinemometrului, sau când cinemometrul este utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.
3.3.3 Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu un discriminator de direcție, care să permită selectarea sensului de deplasare a autovehiculelor a căror viteză este măsurată. Trecerea de la un sens de deplasare la altul poate fi efectuată manual și/sau automat.
Discriminatorul de direcție împreună cu alte mijloace suplimentare (cu care este dotat, prin construcție, cinemometrul) trebuie să asigure identificarea sigură a autovehiculului a cărui viteză este măsurată și în cazul în care acesta nu se află singur în raza de măsurare a cinemometrului. Dacă acest lucru nu este posibil, cinemometrul trebuie să anuleze rezultatul măsurării în cazul în care două sau mai multe autovehicule cu viteze diferite traversează simultan fasciculul de radiație.

3.3.4 Cinemometrul utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, pe lângă discriminatorul de direcție, trebuie să fie dotat cu un circuit capabil să realizeze diferențierea dintre viteza proprie de deplasare și viteza autovehiculelor aflate în trafic.
În cazul măsurării vitezei autovehiculelor aflate în trafic, având același sens de deplasare cu autovehiculul de patrulare, cinemometrul trebuie să poată efectua și diferențierea între viteze în cazurile când:
- viteza proprie de deplasare este mai mică decât viteza autovehiculului aflat în trafic;
- viteza proprie de deplasare este mai mare decât viteza autovehiculului aflat în trafic.
Pentru ambele cazuri, manualul de utilizare trebuie să specifice valoarea minimă a diferenței dintre cele două viteze, pentru care este garantată efectuarea corectă a măsurării.

3.3.5 În cazul scăderii tensiunii de alimentare sub limita minimă specificată de fabricant (dacă aceasta nu este specificată, valoarea ei va fi considerată cea de la pct. 3.1.2 c) funcționarea cinemometrului trebuie să fie blocată automat.
Aceeași cerință se va aplica și în cazul depășirii limitei superioare a tensiunii de alimentare, dacă în acest caz există riscul depășirii erorilor tolerate la măsurarea vitezei.
3.4 Cerințe tehnice specifice blocului de emisie - recepție
3.4.1 Unghiul de incidență dintre axa fasciculului emis de antena cinemometrului și direcția de deplasare a autovehiculelor în trafic, trebuie să fie stabilit prin construcția aparatului și specificat în manualul de utilizare.
Dacă unghiul de incidență este mai mare de 10° (fascicul neparalel cu direcția de trafic), este recomandabil ca acesta să aibă valori cuprinse între 15° și 30°. În acest caz, dispozitivul de vizare trebuie să asigure poziționarea antenei astfel încât unghiul de incidență rezultat să asigure îndeplinirea cerinței 3.2.8 din punctul de vedere al erorii de măsurare.
3.4.2 Unghiul de deschidere (în plan orizontal) al lobului principal al fasciculului emis de antenă, trebuie să fie de maxim 12°, la o atenuare de - 3 dB (± 6° față de axa fasciculului), în cazul fasciculelor neparalele cu direcția de trafic, dacă nu există alte prevederi în documentația tehnică a cinemometrului.
Pentru cinemometrele care funcționează (prin construcție) cu fascicule practic paralele cu direcția de trafic (unghi de incidență cuprins între 0° și maxim 10°), unghiul de deschidere al lobului principal va avea valoarea specificată de fabricant în documentația tehnică a aparatului. Tot aici, fabricantul trebuie să specifice și valoarea atenuării la care este determinat unghiul de deschidere.
3.4.3 Atenuarea lobilor secundari "față" trebuie să fie de cel puțin - 15 dB față de maximul lobului principal.
Lobul secundar "spate" trebuie să aibă un asemenea nivel de atenuare, încât să nu pericliteze (pe termen lung) sănătatea operatorului.
3.4.4 Frecvența semnalului emis de antenă trebuie să nu aibă o abatere față de valoarea nominală, mai mare decât cea prevăzută în normativele în vigoare privind alocarea benzilor de frecvență în radiocomunicații.
3.4.5 Puterea semnalului emis de antenă, precum și sensibilitatea receptorului, trebuie să fie astfel acordate, încât cinemometrul să poată efectua măsurări ale vitezei autovehiculelor pe o lățime a șoselei care să cuprindă cel puțin două benzi de circulație.
Cinemometrul poate fi dotat, prin construcție, cu dispozitive de reglaj al nivelului de sensibilitate.
3.4.6 În cazul scăderii nivelului semnalului purtător de informație (al undei reflectate) până la limita de recepție, sau a limitării duratei acestuia, erorile de măsurare a vitezei trebuie să se încadreze în limitele specificate la pct. 3.1.1.
3.4.7 Cinemometrul trebuie să corespundă prevederilor legislației în vigoare, în ceea ce privește influența radiațiilor emise asupra echipamentelor de telecomunicație.
3.4.8 Circuitele de microunde ale cinemometrului trebuie să asigure o stabilitate a frecven-ței de emisie de circa ± 0,2 %, pe termen lung (doi ani).
3.5 Cerințe tehnice funcționale specifice blocului înregistrator
3.5.1 Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:
- data și ora la care a fost efectuată măsurarea;
- valoarea vitezei măsurate;
- sensul de deplasare a autovehiculului;
- faptul că a fost efectuată autotestarea (conform. 3.2.6);
- imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidență numărul de înmatri-culare al acestuia.
3.5.2 Atât în cazul utilizării unui aparat de fotografiat, cât și a unei camere de luat vederi, trebuie să fie asigurată corespondența dintre direcția de propagare a fasciculului de radiație emis de antenă și axa optică a aparatului de fotografiat (sau a camerei de luat vederi). Aceasta poate fi realizată printr-un sistem mecanic (permițând numai rotirea simultană a celor două elemente) sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin respectarea strictă a operațiunilor de aliniere descrise în manualul de utilizare.
3.5.3 Dacă cinemometrul este destinat și pentru funcționarea pe timp de noapte, blocul de înregistrare trebuie să fie dotat cu un sistem de iluminare de tip "blitz" (în cazul utilizării aparatelor de fotografiat) sau cu un reflector în infraroșu, dacă este utilizată o cameră de vederi sensibilă și în acest spectru. Aceste sisteme de iluminare trebuie să asigure efectuarea unor înregistrări clare, cu respectarea cerințelor specificate la pct. 3.5.1.

3.6 Cerințe tehnice funcționale specifice blocului de prelucrare și afișare
3.6.1 Blocul de prelucrare și afișare trebuie să afișeze valorile măsurate ale vitezelor auto-vehiculelor aflate în trafic, precum și viteza proprie de deplasare a autovehiculului de patrulare (în cazul utilizării acestuia în regim de deplasare). Reciclarea măsurării poate fi efectuată manual sau automat. În cazul reciclării manuale a măsurării, valoarea afișată a vitezei măsurate trebuie să se păstreze până la următoarea declanșare manuală a măsurării.
3.6.2 Circuitele de avertizare acustică și/sau optică din dotarea blocului de prelucrare și afișare, trebuie să funcționeze corect la fiecare măsurare a vitezei, dacă valoarea acesteia depășește valoarea prestabilită de operator, pentru zona respectivă de circulație.
3.6.3 Dacă blocul de prelucrare și afișare este dotat cu numărătoare (totalizatoare) pentru "număr de vehicule" respectiv "număr de depășiri", indicațiile acestora trebuie să se modifice cu câte o unitate (în sens crescător) la fiecare măsurare a vitezei, respectiv la fiecare depășire a vitezei prestabilite.
3.6.4 Blocul de prelucrare și afișare trebuie să furnizeze un semnal de comandă a declan-șării blocului înregistrator (dacă acesta cuprinde un aparat de fotografiat) la fiecare măsurare a vitezei, dacă valoarea acesteia este mai mare decât valoarea preselectată.
Timpul de întârziere a acestui semnal față de momentul măsurării vitezei trebuie să cores-pundă cu prescripțiile din documentația tehnică a cinemometrului, fiind stabilit în concordanță cu direcția și viteza de deplasare a autovehiculului măsurat, precum și cu lungimea autovehiculului.
În cazul cinemometrelor care efectuează înregistrarea permanentă a traficului (cu cameră de luat vederi și videocasetofon), semnalele de comandă a blocului înregistrator nu sunt necesare.
3.6.5 Mersul zilnic al ceasornicului blocului de prelucrare și afișare trebuie să fie de cel mult ± 2 min/d.
Dispozitivele destinate programării datei, respectiv a orei, trebuie să permită fixarea oricărei date calendaristice, respectiv a oricărei ore din zi.
3.7 Cerințe privind sigilarea
3.7.1 Cinemometrele trebuie să fie astfel construite, încât să permită aplicarea sigiliilor la toate blocurile funcționale în carcase proprii, în toate locurile necesare pentru asigurarea protecției împotriva intervențiilor neautorizate, stabilite conform pct. 3.7.3. Aceste sigilii se aplică de către Biroul Român de Metrologie Legală, prin reprezentantul său autorizat
3.7.2 Aplicarea sigiliilor trebuie astfel concepută încât accesul la componentele sau funcțiunile care necesită protecție să nu fie posibil decât prin distrugerea sigiliilor respective.
3.7.3 Locurile de amplasare a sigiliilor, tipul și forma lor, trebuie să fie indicate în anexa la certificatul aprobării de model.
3.8 Alte cerințe
3.8.1 Funcționarea corectă a cinemometrelor instalate pe autovehicule, trebuie să nu fie afectată de funcționarea altor aparate aflate la bordul acestora și de condițiile existente în mod normal pe autovehicul.
3.8.2 Amplasarea cinemometrelor care funcționează în regim staționar trebuie făcută astfel încât să se evite poziționarea lor în apropierea surselor puternice de radiații electromagnetice (emițătoare de radio sau televiziune, linii electrice de înaltă tensiune, etc.).

4 Cerințe privind utilizarea cinemometrelor
4.1 Cinemometrele trebuie întreținute, transportate, instalate și utilizate în strictă conformi-tate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligația de a se asigura în legătură cu corecta instalare și funcționare a cinemometrelor și de a nu le utiliza dacă există dubii în ceea ce privește corectitudinea efectuării măsurărilor.
4.2 Măsurările și înregistrările care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislației rutiere în vigoare, trebuie să fie efectuate numai de către operatori calificați. Instruirea operatorilor se va efectua în conformitate cu reglementările specifice în vigoare, elaborate de instituția abilitată să dețină și să utilizeze cinemometrele.
4.3 Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai dacă au fost verificate metrologic, au fost marcate și sigilate în conformitate cu prevederile prezentei norme și sunt însoțite de buletine de verificare metrologică în termen de valabilitate.
4.4 Măsurările efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislației rutiere dacă nu sunt respectate cerințele 4.1...4.3 din prezenta normă, precum și în urmă-toarele cazuri:
- dacă măsurările au fost efectuate în condiții de ceață, ploaie, ninsoare sau furtună;
- dacă cinemometrul este destinat numai utilizării în regim staționar, iar măsurările au fost efectuate cu cinemometrul în mișcare;
- dacă, în momentul măsurării, în raza de măsurare a aparatului se deplasează simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar în evidență.

5 Atestarea legalității
5.1 Modalitățile de control metrologic legal aplicabile cinemometrelor sunt prevăzute în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare, publicată în Monitorul Oficial al României.
5.2 Cerințele metrologice si tehnice care trebuie verificate în cadrul modalităților de control metrologic legal prin aprobare de model și verificare metrologică (inițială, periodică) sunt indicate în tabelul 1.
5.3 Atestarea legalității unui cinemometru se realizează numai după demonstrarea conformității acestuia cu cerințele metrologice si tehnice indicate în tabelul 1, pentru fiecare modalitate de control aplicabilă pentru introducerea pe piață și punerea în funcțiune, respectiv pentru utilizare.
5.4 Atestarea legalității se realizează prin aplicarea marcajelor metrologice și eliberarea unor documente specifice, în conformitate cu prevederile instrucțiunilor de metrologie legală în vigoare.
5.5 Verificarea metrologică inițială și periodică a cinemometrelor se efectuează atât prin simularea măsurărilor în condiții de laborator, cât și prin măsurări efective efectuate în condiții de trafic normal.
5.6 Pentru fiecare modalitate de verificare metrologică (inițială sau periodică) se eliberează buletin de verificare metrologică, și se aplică marcajul de verificare metrologică.
5.7 Intervalele maxime de timp între două verificări metrologice succesive sunt prevăzute în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.

Tabelul 1-Cerințe metrologice si tehnice specifice modalităților de control metrologic legal
Nr. crt. Cerințe metrologice si tehnice(nr. pct. NML)
Aprobare de model Verificare metrologică
inițială periodică
1. 3.1.1 a) / NML021-05 x x x
2. 3.1.1 B) / NML021-05 x x x
3. 3.1.1 c) / NML021-05 x x x
4. 3.1.2 a) / NML021-05 x - -
5. 3.1.2 B) / NML021-05 x - -
6. 3.1.2 c) / NML021-05 x - -
7. 3.1.2 d) / NML021-05 x - -
8. 3.1.2 e) / NML021-05 x - -
9. 3.1.2 f) / NML021-05 x - -
10. 3.1.2 g) / NML021-05 x - -
11. 3.1.3 / NML021-05 x - -
12. 3.1.4 / NML021-05 x - -
13. 3.1.5 / NML021-05 x - -
14. 3.1.6 / NML021-05 x - -
15. 3.2.1 / NML021-05
2.7.5 / NML 001-05 x - -
16. 3.2.2 / NML021-05 x - -
17. 3.2.3 / NML021-05 x x x
18. 3.2.4 / NML021-05
2.9.8 / NML 001-05 x x x
19. 3.2.5 / NML021-05
2.9.7 / NML 001-05 x x x
20. 3.2.6 / NML021-05
2.7.5 / NML 001-05 x x x
21. 3.2.7 / NML021-05 x - -
22. 3.2.8 / NML021-05 x x x
23. 2.9.3 / NML 001-05 x - -
24. 3.3.2 / NML021-05 x - -
25. 3.3.3 / NML021-05 x - -
26. 3.3.4 / NML021-05 x - -
27. 3.3.5 / NML021-05 x - -
28. 3.4.1 / NML021-05 x - -
29. 3.4.2 / NML021-05 x x x
30. 3.4.3 / NML021-05 x x x
31. 3.4.4 / NML021-05 x x x
32. 3.4.5 / NML021-05 x - -
33. 3.4.6 / NML021-05 x - -
34. 3.4.7 / NML021-05 x - -
35. 3.4.8 / NML021-05
2.5 (NML 001-05) x - -
36. 3.5.1 / NML021-05
2.11.1 / NML 001-05 x - -
37. 3.5.2 / NML021-05 x x x
38. 3.5.3 / NML021-05 x - -
39. 3.6.1 / NML021-05
2.10.2 (NML 001-05 x x x
40. 3.6.2 / NML021-05 x x x
41. 3.6.3 / NML021-05 x x x
42. 3.6.4 / NML021-05 x x x
43. 3.6.5 / NML021-05 x - -
44. 3.7.1 / NML021-05 x - -
45. 3.7.2 / NML021-05 x - -
46. 3.8.1 / NML021-05 x x x
47. 3.8.2 / NML021-05 - - x

publicată în Monitorul Oficial nr. 1102bis din 07.12.2005

BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALĂ

ORDIN

privind modificarea Normei de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301/2005
În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările și completările ulterioare,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea și funcționarea Biroului Român de Metrologie Legală, cu modificările și completările ulterioare,

directorul general al Biroului Român de Metrologie Legală emite următorul ordin:

Art. I. — Paragraful 3.5.1 al Normei de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 și 1.102 bis din 7 decembrie 2005, se modifică și va avea următorul cuprins:
„3.5.1. Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:
— data și ora la care a fost efectuată măsurarea;
— valoarea vitezei măsurate;
— faptul că a fost efectuată autotestarea (conform paragrafului 3.2.6.), dacă aparatul poate să treacă în regim de măsurare fără să efectueze autotestarea;
— imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidență numărul de înmatriculare al acestuia.”
Art. II. — Unitățile din structura și în subordinea Biroului Român de Metrologie Legală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. — Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I.

Directorul general al Biroului Român de Metrologie Legală,
Fănel Iacobescu

București, 29 august 2007. Nr. 153.

http://www.brml.ro/download/lista-actelor-...-NML-021_05.pdf

Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata pana la data de: 27.04.2007 de INDACO SYSTEMS

Text actualizat la data de 27.04.2007. Actul include modificarile din urmatoarele acte:
Rectificarea din 18.09.2001
O.U.G. nr. 16/2002
Legea nr. 180/2002
O.G. nr. 61/2002
Legea nr. 357/2003
O.U.G. nr. 108/2003
Hotararea Curtii Constitutionale nr. 3/2003
Legea nr. 526/2004
O.G. nr. 8/2006.
Legea nr. 352/2006
Legea nr. 353/2006
Legea nr. 182/2006
Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006
Decizia Curtii Constitutionale nr. 228/2007.
A se vedea O.U.G. nr. 108/2003 care prin art. III prevede ca "Ori de cate ori o lege sau o ordonanta prevede ca o contraventie se sanctioneaza cu inchisoarea contraventionala alternativ cu amenda, referirea la sanctiunea inchisorii contraventionale se considera facuta la sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii. Cauzele aflate in curs de judecata, in care agentul constatator a solicitat instantei aplicarea sanctiunii inchisorii contraventionale, sunt solutionate potrivit prezentei ordonante de urgenta." In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. IV.9 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

Capitolul I - Dispozitii generale

Art. 1
Legea contraventionala apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penala. Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
__________
Articolul a fost modificat prin articolul unic, pct. 1 din Legea nr. 180/2002.

Art. 2
(1) Prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate.
(2) Prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene se stabilesc si se sanctioneaza contraventii in toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atributii prin lege, in masura in care in domeniile respective nu sunt stabilite contraventii prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului.
(3) Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot stabili si sanctiona contraventii in urmatoarele domenii: salubritate; activitatea din piete, curatenia si igienizarea acestora; intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii; amenajarea si curatenia spatiilor din jurul blocurilor de locuinte, precum si a terenurilor virane; intretinerea bazelor si obiectivelor sportive aflate in administrarea lor; intretinerea strazilor si trotuarelor, a scolilor si altor institutii de educatie si cultura, intretinerea cladirilor, imprejmuirilor si a altor constructii; depozitarea si colectarea gunoaielor si a resturilor menajere.
(4) Consiliul General al Municipiului Bucuresti poate stabili si alte domenii de activitate din competenta consiliilor locale ale sectoarelor, in care acestea pot stabili si sanctiona contraventii.
(5) Hotararile consiliilor locale sau judetene ori, dupa caz, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, prin care s-au stabilit contraventii cu nesocotirea principiilor prevazute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept. Nulitatea se constata de instanta de contencios administrativ competenta, la cererea oricarei persoane interesate.
__________
Alineatele 1, 2 si 3 au fost modificate prin articolul unic, pct. 2 din Legea nr. 180/2002.
Alineatul 5 a fost introdus prin articolul unic, pct. 3 din Legea nr. 180/2002.

Art. 3
(1) Actele normative prin care se stabilesc contraventii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contraventii si sanctiunea ce urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre acestea; in cazul sanctiunii cu amenda se vor stabili limita minima si maxima a acesteia sau, dupa caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili si tarife de determinare a despagubirilor pentru pagubele pricinuite prin savarsirea contraventiilor.
(2) Persoana juridica raspunde contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii.

Art. 4
(1) Dispozitiile din actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventiile intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii, iar in cazul hotararilor consiliilor locale sau judetene, punerea in aplicare se face si cu respectarea conditiilor prevazute la art. 50 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2002.
(2) In cazuri urgente se poate prevedea intrarea in vigoare intr-un termen mai scurt, dar nu mai putin de 10 zile.
(3) Hotararile autoritatilor administratiei publice locale sau judetene prevazute la art. 1, prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii, pot fi aduse la cunostinta publica prin afisare sau prin orice alta forma de publicitate in conditiile Legii nr. 215/2001.
__________
Articolul a fost modificat prin articolul unic, pct. 4 din Legea nr. 180/2002.
Alineatul (1) a fost modificat prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 526/2004.

Art. 5
(1) Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.
(2) Sanctiunile contraventionale principale sunt:
a) avertismentul;
B) amenda contraventionala;
c) prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
d) Abrogata.
(3) Sanctiunile contraventionale complementare sunt:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
B) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
c) inchiderea unitatii;
d) blocarea contului bancar;
e) suspendarea activitatii agentului economic;
f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.
(4) Prin legi speciale se pot stabili si alte sanctiuni principale sau complementare.
(5) Sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
(6) Sanctiunile complementare se aplica in functie de natura si de gravitatea faptei.
(7) Pentru una si aceeasi contraventie se poate aplica numai o sanctiune contraventionala principala si una sau mai multe sanctiuni complementare.
__________
Alineatul 5 a fost modificat prin articolul unic, pct. 5 din Legea nr. 180/2002.
Alineatele 6 si 7 au fost introduse prin articolul unic, pct. 6 din Legea nr. 180/2002.
Litera c) de la alin. (2) a fost modificata prin art. I pct. 1 din O.U.G. nr. 108/2003.
Litera d) de la alin. (2) a fost abrogata prin art. I pct. 2 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 6
(1) Avertismentul si amenda contraventionala se pot aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica.
(2) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii se poate aplica numai contravenientilor persoane fizice.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 7
(1) Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.
(2) Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa.
(3) Avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.

Art. 8
(1) Amenda contraventionala are caracter administrativ.
(2) Limita minima a amenzii contraventionale este de 250.000 lei, iar limita maxima nu poate depasi:
a) 1 miliard lei, in cazul contraventiilor stabilite prin lege si ordonanta;
B) 500 milioane lei, in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale Guvernului;
c) 50 milioane lei, in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene ori ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti;
d) 25 milioane lei, in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale consiliilor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
(3) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
(4) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetele locale.
__________
Articolul a fost modificat prin articolul unic, pct. 7 din Legea nr. 180/2002.
Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 1 din Legea nr. 182/2006.
Alineatul (4) a fost introdus prin art. I pct. 2 din Legea nr. 182/2006.

Art. 9
(1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.
(2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda.
(3) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
(4) La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii.
(5) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia.
(6) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 4 din O.U.G. nr. 108/2003.
Alineatele (3), (4), (5) si (6) au fost introduse prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 352/2006.

Art. 10
(1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.
(2) Cand contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanta pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
(3) In cazul in care la savarsirea unei contraventii au participat mai multe persoane, sanctiunea se va aplica fiecareia separat.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 5 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 11
(1) Caracterul contraventional al faptei este inlaturat in cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constrangerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savarsita.
(2) Minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional.
(3) Pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani minimul si maximul amenzii stabilite in actul normativ pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
(4) Minorul care nu a implinit varsta de 16 ani nu poate fi sanctionat cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
(5) Cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei se constata numai de instanta de judecata.
__________
Alineatul (4) a fost modificat prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 12
(1) Daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.
(2) Daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta. In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ in vigoare la data savarsirii acesteia.
__________
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 228/2007, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 12 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia.

Art. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Art. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Abrogat.
(3) Abrogat.
-----------
Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003.

Capitolul II - Constatarea contraventiei

Art. 15
(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.

Art. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.
(2) Abrogat.
(3) Abrogat.
(4) Abrogat.
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
__________
Alineatele (2)-(4) au fost abrogate prin art. II din Legea nr. 357/2003.
Alineatul (11) a fost introdus prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 526/2004.

Art. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Art. 18
Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele in baza carora se fac mentiunile prevazute la art. 16 alin. (3). In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.

Art. 19
(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Art. 20
(1) Daca o persoana savarseste mai multe contraventii constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal.
(2) - Abrogat
__________
Alineatul 2 a fost abrogat prin articolul unic pct. 8 din Legea nr. 180/2002.

Capitolul III - Aplicarea sanctiunilor contraventionale

Art. 21
(1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
(2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.

Art. 22
Abrogat.
__________
Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 8 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 23
(1) In cazul in care prin savarsirea contraventiei s-a cauzat o paguba si exista tarife de evaluare a acesteia, persoana imputernicita sa aplice sanctiunea stabileste si despagubirea, cu acordul expres al persoanei vatamate, facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal.
(2) Daca nu exista tarif de evaluare a pagubei persoana vatamata isi va putea valorifica pretentiile potrivit dreptului comun.

Art. 24
(1) Persoana imputernicita sa aplice sanctiunea dispune si confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii. In toate situatiile agentul constatator va descrie in procesul-verbal bunurile supuse confiscarii si va lua in privinta lor masurile de conservare sau de valorificare prevazute de lege, facand mentiunile corespunzatoare in procesul-verbal.
(2) In cazul in care bunurile nu se gasesc contravenientul este obligat la plata contravalorii lor in lei.
(3) Agentul constatator are obligatia sa stabileasca cine este proprietarul bunurilor confiscate si, daca acestea apartin unei alte persoane decat contravenientul, in procesul-verbal se vor mentiona, daca este posibil, datele de identificare a proprietarului sau se vor preciza motivele pentru care identificarea nu a fost posibila.

Art. 25
(1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.
(3) In situatia in care contravenientul a fost sanctionat cu amenda, precum si daca a fost obligat la despagubiri, o data cu procesul-verbal, acestuia i se va comunica si instiintarea de plata. In instiintarea de plata se va face mentiunea cu privire la obligativitatea achitarii amenzii la institutiile abilitate sa o incaseze, potrivit legislatiei in vigoare si, dupa caz, a despagubirii, in termen de 15 zile de la comunicare, in caz contrar urmand sa se procedeze la executarea silita.
__________
Alineatul (3) a fost modificat prin art. unic pct. 4 din Legea nr. 526/2004.

Art. 26
(1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
__________
Alineatul (1) a fost modificat prin Rectificarea din 18.09.2001.

Art. 27
Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Art. 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
(2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C
S.A. sau la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a carei raza acestea functioneaza, de cetatenia, domiciliul sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei, precum si la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei. O copie de pe chitanta se preda de catre contravenient agentului constatator sau se trimite prin posta organului din care acesta face parte, potrivit dispozitiilor alin. (1).
(3) Amenzile contraventionale pot fi achitate si prin intermediul instrumentelor de plata electronica in cadrul Ghiseului virtual de plati, proiect-pilot coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, parte a Sistemului e-guvernare, din cadrul Sistemului Electronic National. In acest caz:
a) achitarea unei amenzi contraventionale se dovedeste prin prezentarea extrasului de cont al platitorului sau a dovezii de plata emise de Ghiseul virtual de plati, aceasta specificand data si ora efectuarii platii;
B) se elimina obligativitatea pentru platitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plata emisa de Ghiseul virtual de plati catre agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
__________
Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 526/2004.
Alineatul (3) a fost introdus prin art. I pct. 1 din O.G. nr. 8/2006, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 353/2006.

Art. 29
Dispozitiile art. 28 se aplica si in cazurile prevazute la art. 10 alin. (2), daca contravenientul achita jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ pentru fiecare dintre contraventiile constatate, fara ca prin totalizare sa se depaseasca maximul prevazut pentru contraventia cea mai grava.

Art. 30
(1) Daca persoana imputernicita sa aplice sanctiunea apreciaza ca fapta a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, constituie infractiune, sesizeaza organul de urmarire penala competent.
(2) In cazul in care fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit de catre procuror sau de catre instanta ca ea ar putea constitui contraventie, actul de sesizare sau de constatare a faptei, impreuna cu o copie de pe rezolutia, ordonanta sau, dupa caz, de pe hotararea judecatoreasca, se trimite de indata organului in drept sa constate contraventia, pentru a lua masurile ce se impun conform legii.
(3) Termenul de 6 luni pentru aplicarea sanctiunii in cazul prevazut la alin. (2) curge de la data sesizarii organului in drept sa aplice sanctiunea.

Capitolul IV - Caile de atac

Art. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.

This post has been edited by AlexV: 29 Jun 2009, 09:13


--------------------
... ... ...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
adită
post 16 Jun 2009, 22:11
Post #4


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.161
Joined: 25 June 07
From: BUCURESTI




radmasa.gif mai aveai mult vereeeeee???????

This post has been edited by adită: 16 Jun 2009, 22:12


--------------------
-------------- ------------- ------------- - BUCURESTI
-------------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
george_scala_2004
post 16 Jun 2009, 22:19
Post #5


Membru autentic


Group: Members
Posts: 6.578
Joined: 16 April 09




Art. 32
(1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.
__________
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, sunt neconstitutionale.

Art. 33
(1) Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
(2) In cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Art. 34
(1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.
(2) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii.
__________
Alineatul 2 a fost modificat prin articolul unic, pct. 11 din Legea nr. 180/2002.

Art. 35
Plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se solutioneaza cu precadere.

Art. 36
Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, recursul formulat impotriva hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat plangerea, precum si orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

Capitolul V - Executarea sanctiunilor contraventionale

Art. 37
Procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art. 31, precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

Art. 38
(1) Avertismentul se adreseaza oral atunci cand contravenientul este prezent la constatarea contraventiei si sanctiunea este aplicata de agentul constatator.
(2) In celelalte cazuri avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei, cu rezolutia corespunzatoare.
(3) Daca sanctiunea a fost aplicata de instanta prin inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment, comunicarea acesteia se face prin incunostintare scrisa.

Art. 39
(1) Punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:
a) de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;
B) de catre instanta judecatoreasca, in celelalte cazuri.
(2) In vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
B) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.
(3) Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale.
(4) Impotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, in conditiile legii.
__________
Alineatele (2) si (3) au fost modificate prin art. I pct. 3 din Legea nr. 182/2006.

Art. 391
(1) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.
(2) In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza, daca exista acordul expres al acestuia, la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
(4) Urmarirea punerii in executare a sentintelor se realizeaza de catre serviciul de executari civile de pe langa judecatoria in a carei raza s-a savarsit contraventia, in colaborare cu serviciile specializate din primarii.
__________
Articolul a fost introdus prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 352/2006.

Art. 40
Executarea sanctiunilor contraventionale complementare se face potrivit dispozitiilor legale.

Art. 41
(1) Confiscarea se aduce la indeplinire de organul care a dispus aceasta masura, in conditiile legii.
(2) In caz de anulare sau de constatare a nulitatii procesului-verbal bunurile confiscate, cu exceptia celor a caror detinere sau circulatie este interzisa prin lege, se restituie de indata celui in drept.
(3) Daca bunurile prevazute la alin. (2) au fost valorificate, instanta va dispune sa se achite celui in drept o despagubire care se stabileste in raport cu valoarea de circulatie a bunurilor.

Art. 42
In scopul executarii despagubirii stabilite pe baza de tarif actele prevazute la art. 39 alin. (2) se comunica si partii vatamate, care va proceda potrivit dispozitiilor legale referitoare la executarea silita a creantelor.

Art. 45
Abrogat.
__________
Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 10 din O.U.G. nr. 108/2003.

Art. 46
Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, precum si celelalte autoritati ale administratiei publice care au structuri militare vor stabili prin regulamentele interne organele competente sa constate si sa aplice sanctiunile in cazul contraventiilor savarsite de cadrele militare si de angajatii civili in legatura cu serviciul.

Art. 47
Dispozitiile prezentei ordonante se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila.

Art. 48
Ori de cate ori intr-o lege speciala sau in alt act normativ anterior se face tu serviciul.

Art. 47
Dispozitiile prezentei ordonante se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila.

Art. 48
Ori de cate ori intr-o lege speciala sau in alt act normativ anterior se face trimitere la Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, trimiterea se va socoti facuta la dispozitiile corespunzatoare din prezenta ordonanta.

Art. 49
Cauzele aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante vor continua sa se judece potrivit legii aplicabile in momentul constatarii contraventiei.

Art. 50
Actele normative prin care se stabilesc contraventii, in vigoare la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, vor fi modificate sau completate, daca este cazul, in termen de 3 luni, potrivit prevederilor acesteia.

Art. 501
Abrogat.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2 din O.G. nr. 8/2006, astfel cum a fost abrogat prin Legea de aprobare nr. 353/2006.

Art. 51
(1) Prezenta ordonanta va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Pe aceeasi data se abroga Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 148 din 14 noiembrie 1968, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.

http://www.dreptonline.ro/legislatie/regim...idat_indaco.php

<span class='edit'>16 Jun 2009, 22:25:</span>
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe
drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
republicată

- modificată și completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.63/2006,
publicată în Monitorul Oficial al România, Partea I, nr.792/20.09.2006;
- aprobată prin Legea nr.6/2007, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr.30/17.01.2007;
- modificată și completată prin Ordonanța Guvernului nr.69/28.06.2007

Art. 98. - (1) Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
B) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravențiile prevăzute la clasa a V-a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.
........................................................................................................................
Art. 102. - 3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în
clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării
exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de
către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

..................................................................................................................
e) depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe
sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul
condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate
metrologic.

..................................................................................................................

http://www.politiaromana.ro/DPR/OUG_195_2002_actualizata.pdf

citat dintr-o speta de pe un forum: "Procesul-verbal trebuie sa contina numarul masinii pe care se afla montat aparatul radar deoarece au fost cazuri cand in buletinul de verificare metrologica depus la dosar al respectivului aparat radar, acesta aparea ca fiind montat pe o alta masina cu un alt numar. "

http://www.avocatnet.ro/content/forum%7Cdi...e/topicID_27329

This post has been edited by AlexV: 29 Jun 2009, 09:13


--------------------
... ... ...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
caktuss
post 18 Jun 2009, 21:32
Post #6


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.433
Joined: 7 May 05
From: Iasi




stii cat e amenda ? asta pe langa carnet suspendat 3 luni...

te durea mana sa-i dai lu ala 100 de ron si sa pleci mai departe linistit ? wink.gif


--------------------
Renault Megane Sedan II 1.6 16v 05-2005 - numar cu gaura
m2 sedan expression 1.6 16v 06/2005
20 000 km (1/09/2006)
33 600 km (26/09/2007)
45 000 km (o3/01/2009)
50 000 km (03/06/2009)
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
supremeon
post 18 Jun 2009, 23:27
Post #7


cam rareori membru...


Group: Members
Posts: 503
Joined: 28 July 07
From: din inima țării...




QUOTE(raduadrian @ 16 Jun 2009, 19:58)
Am fost prins cu un radar mobil la 104 km/h si mi-a suspendat permisul. Politistul mi-a arata inregistrarea, nu avea T pe ea.
*



Mi se pare aberant sa te amendeze pentru o depasire cu doar 4 km/ora a vitezei legale. As fi facut scandal. Se incadreaza in limitele de toleranta, si in limitele bunului simt: e cam greu sa mentii viteza fixa, fara cruise control...
depune plangere la judecatorie, cat mai urgent.

Am o rugaminte mare: scrie te rog pe formu, ce inseamna "nu avea T pe ea", k sa stim si noi, poate patim... ce este T, trebuie sa aiba? Mersi.


--------------------
Iubesc mersul domol pe o sosea fara gropi si alte masini, primavara cu verde crud si albastru - pur pretutindeni!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
klaus
post 19 Jun 2009, 09:37
Post #8


步步


Group: Moderatori
Posts: 19.062
Joined: 4 August 02
From: Bucuresti




Domnu' intelectual rasat, initiatorul a depasit viteza legala cu 54 km/h. Nu stiu de unde din mintea matale ai scos 4 km/h.


--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
einstein1984
post 19 Jun 2009, 11:30
Post #9


fan Dacia


Group: Members
Posts: 20.129
Joined: 12 November 05
From: Bucuresti




Ce-mi place sa vad oamenii cand gresesc (grav in cazul de fata) si dupa aia stau sa caute greselile politistului ca sa scape ei basma curata.


--------------------
daca nu ai o toyota 4X4,ai gresit masina - negru pe alb
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
R19/16v
post 19 Jun 2009, 11:44
Post #10


Oldschool Member


Group: Moderatori
Posts: 13.793
Joined: 2 December 04
From: Ploiesti




Ce dracu e de placut...? Probabil ca va scapa intr-un fel sau altul... iar maine tot cu 100km/h va merge prin localitate...


--------------------
DS 5H VRSCA Screamin' eagle
Scratch any cynic and you will find a disappointed idealist.
Take what you can - Give nothing back!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Marian66
post 19 Jun 2009, 12:01
Post #11


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.524
Joined: 27 January 09
From: Bucuresti, Pantelimon




nu stiu ce fel de localitate era, dar ganditi-va ca daca va sare unu in fatza, ati pus-o. chiar daca nu e trecere, chiar daca poate era si beat ...
inca o chestie: semnati frate procesul verbal, pt ca asta va poate face probleme in instanta, cand scrie politistul "contravenientul refuza sa semneze PV"


--------------------
Dacia / Smart Logan VAN / ForTwo 2009
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
einstein1984
post 19 Jun 2009, 12:14
Post #12


fan Dacia


Group: Members
Posts: 20.129
Joined: 12 November 05
From: Bucuresti




Pe de alta parte, fiind deja un topic despre contestat amenzile de radar, aici nu e cazul sa se inchida?


--------------------
daca nu ai o toyota 4X4,ai gresit masina - negru pe alb
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DragosP
post 19 Jun 2009, 14:07
Post #13


Nu zic nimic...nou


Group: Moderatori
Posts: 4.929
Joined: 12 August 04
From: Lumea mea




Dacă inițiatorul topicului zice că i-a fost suspendat permisul, probabil că a fost înregistrat pe un tronson de drum unde limita de viteză era de 50km/h. Totuși, unde scrie omul că e așa? nedumerire.gif


--------------------
Ceva de plastic . . - BRRC
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
M i h a i
post 19 Jun 2009, 14:15
Post #14


_______________________


Group: Members
Posts: 5.669
Joined: 12 September 06




QUOTE(caktuss @ 18 Jun 2009, 22:32)
te durea mana sa-i dai lu ala 100 de ron si sa pleci mai departe linistit ?  wink.gif
*



Mana nu doare ..dar poate dai peste un bulache corect icon_mrgreen.gif


--------------------
------ ------ ------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
supremeon
post 19 Jun 2009, 15:06
Post #15


cam rareori membru...


Group: Members
Posts: 503
Joined: 28 July 07
From: din inima țării...




QUOTE(klaus @ 19 Jun 2009, 09:37)
Domnu' intelectual rasat, initiatorul a depasit viteza legala cu 54 km/h. Nu stiu de unde din mintea matale ai scos 4 km/h.
*



Mai omule, dar ce stii tu sa cataloghezi pe altii, si ce ataci fara motiv...

Adrian se plangea despre o limita de toleranta de +/- 10 km/ora, deaceea eu am presupus ca era inafara localitatii... nu am bagat de seama ca i l-a "suspendat" ...

Daca vrei sa ne dai dovada de iscusinta matale, atunci lamureste-ne si pe noi ce este cu acel T, caci, nefiind intelectual, eu, personal, nu stiu...

Mersi in avans...


--------------------
Iubesc mersul domol pe o sosea fara gropi si alte masini, primavara cu verde crud si albastru - pur pretutindeni!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
IRONICK
post 19 Jun 2009, 15:20
Post #16


-


Group: Members
Posts: 21.975
Joined: 19 April 05
From: Romania




QUOTE(semnatura lu' supremeon @ 19 Jun 2009, 16:06)
URASC PIETONII!
Vezi ca este unu pe forum care uraste copii, mai bine va luati de mana si va duceti in padure si nu va mai intoarceti!

This post has been edited by IRONICK: 19 Jun 2009, 15:21


--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
b76bgaarh
post 19 Jun 2009, 15:23
Post #17


Membru autentic


Group: Members
Posts: 9.966
Joined: 5 October 06
From: Bucuresti




QUOTE(caktuss @ 18 Jun 2009, 21:32)
stii cat e amenda  ? asta pe langa carnet suspendat 3 luni...

te durea mana sa-i dai lu ala 100 de ron si sa pleci mai departe linistit ?  wink.gif
*




doare si mai rau mersul........LEGAL


--------------------
Renault Megane sedan 04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI
Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Serje
post 19 Jun 2009, 15:34
Post #18


Membru autentic


Group: Members
Posts: 2.129
Joined: 11 December 04
From: Cluj-Napoca




QUOTE(supremeon @ 19 Jun 2009, 16:06)
Adrian se plangea despre o limita de toleranta de +/- 10 km/ora, deaceea eu am presupus ca era inafara localitatii...  nu am bagat de seama ca i l-a "suspendat" ...
*



Pai tu nu citesti nici macar ce citezi?


--------------------
MTD Optima 53 SPB HW
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
supremeon
post 20 Jun 2009, 01:43
Post #19


cam rareori membru...


Group: Members
Posts: 503
Joined: 28 July 07
From: din inima țării...




Pentru IRONICK:
Auzi, vezi ca, poate, respectivul individ o fi patit el ceva cu copii... si chiar daca nu, are tot dreptul sa scrie ce vrea...

In ceea ce ma priveste, copii sunt tot pietoni, la fel de indisciplinati ca toti ceilalti. in majoritatea evenimentelor rutiere in care sunt implicati pietoni, acestia sunt de vina...

Sunt multe lucruri care ma enerveaza la ei; 2 sunt mai importante:
1. cand traverseaza neregulamentar, nu se grabesc, ci te obliga sa franezi sau sa opresti. Bai, si eu mai traversez CEL PUTIN DE 4 ORI PE ZI pe unde nu e voie, insa, imi dau tot efortul sa nu stanjenesc soferii, sa nu trebuiasca aia sa franeze... traversez cand e liber, nu cand vin masini, sa ma bag in fata lor...
2. ei au impresia ca pe trecerea de pietoni pot face ce au chef, si isi bat joc de noi. intr-o zi cred ca voi lua pe careva la bataie. Aproape zilnic intalnesc cazul acesta: eu circul in coloana, ma apropiu de trecere, nimeni nu isi anunta intentia de a traversa; cand ajung in fata trecerii, hop, un dobitoc sare in fata masinii. Eu nu inteleg, viata lui e mai putin vaoaroasa decat cele 15 secunde cat ar mai dura sa lase sa treaca si restul masinilor din coloana (2-3) care mai vin dupa mine, si apoi sa traverseze? Sau, alt caz: sunt hop-urile acelea tampite montate inainte de trecere. Deci, vine eu, franez, traversez hopul, ma uit la trecere, si nu e nimeni. Dupa ce am trecut de hop, incep, deci, sa accelerez. Ei bine, atunci se gaseste dobitocul sa inceapa traversarea, cand eu deja accelerez. ASTA SE CHEAMA NESIMTIRE: O FAC DINADINS, SI INTR-O ZI O SA O PATEASCA ! Majoritatea dintre ei nu stiu sa traverzeze, uita sa isi anunte mai intai intentia de traversare; merg pe trotuar, si, cand ajung in dreptul trecerii, pasesc in continuare, fara sa intoarca capul, fara asigurare, fara sa se opreasca pentru a-si anunta intai intentia, pasesc continuu asa cum paseau cand mergeau pe trotuar...

Si alte cazuri, sunt multe... in parcari nu se dau la o parte; ei au impresia gresita ca sunt pe trotuar, cand, de fapt, parcarea este tot drumul public; noaptea nu circula legal; se plang nejustificat de masinile parcate pe trotuar, cand, de fapt, au arhisuficient loc sa circule; circula pe strada inclusiv cand au trotuar; cei ce locuiesc in localitati fara trotuare, nu insista pe langa primarii lor sa le faca trotuare (cu toate ca se pot face cu fonduri eruopene, dar, deh, careva trebuie sa isi miste curul sa faca un dosar de solicitare, si... lenea e mare)... in principal, au o atitudine de sfidare fata de soferi, nu inteleg de ce, caci, o buna parte dintre ei, sunt si ei soferi...

Eu consider ca "ura" mea este intemeiata. In orice caz, am tot dreptul sa o exprim public. Deci, daca nu-ti convine ceva, du-te TU in padure, caci tu esti cel anormal, care nu ai nimic de zis cu privire la problemele din trafic; tu esti cel anormal care considera ca daca cineva isi spune parerea, asta e un lucru rau...

20 Jun 2009, 01:49:
QUOTE(Serje @ 19 Jun 2009, 15:34)
Pai tu nu citesti...
*



Stii, problema este ca circul legal, nu am comis nici o contraventie niciodata, si deci nu ma pricep la chestii din astea; nu stiu pe de rost ce se intampla daca sunt prins cu viteza excesiva, peste cati km/h imi "suspenda" permisul, etc. Cand am nevoie, caut in lege (logic). Si, in lipsa unei precizari (el nu a scris ca era in localitate sau inafara), pe mine m-a intrigat acel +/- 10, si am presupus ca era inauntru. Prea bun fiind, nu am crezut ca omul mergea in localitate cu 104 (deci pe bord probabil ii arata 110). My mistake smile.gif smile.gif

This post has been edited by supremeon: 20 Jun 2009, 01:49


--------------------
Iubesc mersul domol pe o sosea fara gropi si alte masini, primavara cu verde crud si albastru - pur pretutindeni!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
klaus
post 21 Jun 2009, 20:40
Post #20


步步


Group: Moderatori
Posts: 19.062
Joined: 4 August 02
From: Bucuresti




supremeon, eu cand nu ma pricep si nu inteleg ce citesc, tac din gura, nu ma dau filozof si cunoscator.


--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
brigada_diverse
post 21 Jun 2009, 22:17
Post #21


Dacist cu permis si experienta mai mare de 30000 km :D


Group: Members
Posts: 2.505
Joined: 12 July 07
From: Constanta




ce limita de +- 10% toleranta? sau 10km/h toleranta...aiurea
e o chestie care unii nu au priceput-o
cand ai depasit viteza de 50km/h, pana la 60(inclusiv) nu te poate amenda ca nu intra in grila de amenzi(asta pt oras)....
se da amenda de 1-2 puncte sau cat o mai fi la depasirea cu peste 10km/h a vitezei legale pe acel tronson...in cazul tau localitate

asta cred ca e toleranta care va induce in eroare
tu ai depasit cu 54km/h limita.....adica bye bye carnet..si imi pare rau..si eu mai merg mai tare(70-75 pe ceas) prin localitate, dar cand nu e nimeni(si se observa usor lipsa persoanelor)...dar tot e periculos si costisitor...si cand se intampla accidente, din vina vitezomanilor sau nu, ies si masinile si persoanele sifonate...chiar moarte/dauna totala
asa ca , eu as mari amenzile..cu mult....chiar sunt necesare...si nici detectoarele radar nu ar trebui sa fie permise dar e alta poveste

sper ca te-ai lamurit cu aia 10km/h marja de eroare....(sau pte gresesc eu)


--------------------
Dacia ex: Dacia 1310 / actual: Dacia Logan TLX 1989/ Abs Plus 1.4 MPI
Let us die young or let us drive Dacia
FRANEZ BRUSC SI FARA ROST!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
logan1.5dci
post 21 Jun 2009, 22:41
Post #22


Nu Există Informații


Group: Members
Posts: 881
Joined: 29 September 05
From: Dobrogea




Urmati-mi exemplul, in oras merg cu 20-30 km/h. Uneori ma scap dar caut sa ma controlez si reduc iar. (nu glumesc)

Pana sa conduc asa , conduceam la limita, cum se spune ....sportiv. Acum cand plec de la semafor ma gandesc la cei din spate icon_mrgreen.gif abia ma urnesc. Claxoanele si flash-urile ma inveselesc acum.

This post has been edited by logan1.5dci: 21 Jun 2009, 22:49


--------------------
Nu Există Informații Nu Există Informații Nu Există Informații - Nu Există Informații
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
CAnnabYS
post 21 Jun 2009, 23:26
Post #23


Membru incepator


Group: Members
Posts: 9
Joined: 3 May 05




Desi nu recomand mersul cu viteza excesiva, mai ales in localitate, in cazul de fata problema se pune in felul urmator:

Conform Art 3.1.1 c) alin. 3 eroarea de masurare a vitezei deplasarii cand echipajul cu radar este in miscare este de 4% (in cazul de fata, deoarece viteza depaseste 100hm/h)

Deci, conform legii ai putea face contestatie sa invoci acest articol si ai putea avea norocul sa ti se reduca pedeapsa si sa primesti 6puncte penalizare.

Inca o data repet, mai usor cu vitezele astea prin localitati !!!


--------------------
Dacia Logan MCV - B 09 WBP
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
IRONICK
post 22 Jun 2009, 09:15
Post #24


-


Group: Members
Posts: 21.975
Joined: 19 April 05
From: Romania




QUOTE(supremeon @ 20 Jun 2009, 02:43)
...
Get a life!

PS. Sper sa intelegi ce ti-a spus Klaus mai sus.

This post has been edited by IRONICK: 22 Jun 2009, 09:21


--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
xcss
post 22 Jun 2009, 09:59
Post #25


Born to Be Epic


Group: Members
Posts: 1.669
Joined: 24 August 07




QUOTE
Conform Art 3.1.1 c) alin. 3 eroarea de masurare a vitezei deplasarii cand echipajul cu radar este in miscare este de 4% (in cazul de fata, deoarece viteza depaseste 100hm/h)

Deci, conform legii ai putea face contestatie sa invoci acest articol si ai putea avea norocul sa ti se reduca pedeapsa si sa primesti 6puncte penalizare.

...sau, tot conform aceluiasi articol, s-ar putea considera ca mergea cu 108 km/h, nu?...


--------------------
- - -
Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
balanel
post 22 Jun 2009, 12:15
Post #26


Transmisie automata - confort si siguranta.


Group: Members
Posts: 1.219
Joined: 29 September 06




Colegul nu e singurul care a observat aceste comportamente ale pietonilor.

Foarte rar vad pietoni care sa traverseze corect, ci asigurare si cu anuntarea intentiei.

Si eu sunt si pieton, caz in care ma comport exact cum as dori sa se comporte ei, atunci cand eu sunt la volan.


--------------------
chevrolet aveo sedan t300 LT+ a14xer - 1.4 benzina aspirat 100 CP/ 2013 (in curand alta masina, cu transmisie automata)
*********
Mwe Louis-Rene Panhard si Emile Levassor, inventatorii transmisiei manuale.
Fan Mircea Badea.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
george_scala_2004
post 22 Jun 2009, 12:17
Post #27


Membru autentic


Group: Members
Posts: 6.578
Joined: 16 April 09




...de fapt 104 km/h sau 96 km/h (4% + sau - asta inseamna)...


--------------------
... ... ...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
brigada_diverse
post 22 Jun 2009, 13:46
Post #28


Dacist cu permis si experienta mai mare de 30000 km :D


Group: Members
Posts: 2.505
Joined: 12 July 07
From: Constanta




pieton care traverseaza aiurea e pe deplin vinovat de un eventual accident...dar daca si soferu mergea cu vit excesiva...atunci se schimba shpilu


--------------------
Dacia ex: Dacia 1310 / actual: Dacia Logan TLX 1989/ Abs Plus 1.4 MPI
Let us die young or let us drive Dacia
FRANEZ BRUSC SI FARA ROST!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
CAnnabYS
post 22 Jun 2009, 19:05
Post #29


Membru incepator


Group: Members
Posts: 9
Joined: 3 May 05




QUOTE(george_scala_2004 @ 22 Jun 2009, 12:17)
...de fapt 104 km/h sau 96 km/h (4% + sau - asta inseamna)...
*



daca el a declarat ca mergea cu 104, conform BRML viteza lui putea fi oriunde intre 99,84 si 108,16. Nu stiu sigur ce se face in cazul de fata, dar presupun ca ar fi foarte simplu ca la contestatie sa ti se reduca "sentinta" luind in calcul aceasta "eroare", bineinteles, in minus, deoarece nu se poate proba exact viteza autovehiculului.

P.S. Toate astea fara sa luam in considerare faptul ca dispozitivele de radar montate pe masinile de politie pot avea erori chiar si mai mari, de regula din cauza inventivitatii politistilor bastinasi in a folosi respectivele echipamente ... (de ex: intorsul emitatorului la 90grade, montarea butonului de "veioza" etc)


--------------------
Dacia Logan MCV - B 09 WBP
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
IRONICK
post 22 Jun 2009, 21:08
Post #30


-


Group: Members
Posts: 21.975
Joined: 19 April 05
From: Romania




QUOTE(balanel @ 22 Jun 2009, 13:15)
Colegul nu e singurul care a observat aceste comportamente ale pietonilor
Nu contest ca sunt si pietoni ametiti (am vazut cu ochii mei cum a sarit una pe trecere fara sa se uite in stanga si in dreapta, abia pe la mijlocul drumului s-a trezit), dar soferii sunt cei mai nesimtiti. Nu incetineste nimeni cand se apropie un pieton de trecere, mai toata lumea claxoneaza, se opreste chiar in picioarele pietonilor, se injura, se tipa, se claxoneaza, se trece cu viteza cand este apa pe carosabil. Lista este lunga, asa ca va astept sa aruncati voi piatra daca sunteti asa de nevinovati. Daca cineva va atrage atentia, tipati ca din gura de sarpe ca nu exista cineva mai nepatat ca voi. Mai uitati-va si in curtea voastra inainte sa aratati cu degetul. Poate totusi o sa vedeti barna din ochi, desi ma-ndoiesc ca natia asta o sa se schimbe vreodata.

This post has been edited by IRONICK: 22 Jun 2009, 21:45


--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 24th June 2024 - 19:58
Forum Renault