DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Razboiul din Irak

Michidush
post 28 Jul 2004, 17:24
Post #1

Membru incepator

Group: Members

In urma cu ceva timp comentam cu un amic faptul ca democratia este pentru anumite popoare un moft. Intentia de a democratiza poporul irakian se pare ca nu tine. Cand a inceput razboiul din Irak americanii au dat foc unui butoi de pulbere. Cum comentati rezultatele interventiei din Irak?

--------------------
"Nu aj dori sa pot zbura si sa nu ma creada nimeni, ci sa nu pot zbura dar sa ma creada toti"
Tetelu (Jurnalul lui Tetelu` A.C.)
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Sclaud
post 28 Jul 2004, 17:39
Post #2

Status: activ

From: Brasov

Proaste rezultate evident. Atata timp cat in zona respectiva singurul lucru util este petrolul ... eu as fi lansat o bomba cu neutroni ... as fi "curatat zona" dupa care mi-as fi vazut de treaba in continuare. :twisted: Dar evident ca nu este dupa mine ... asa ca tot ce se intampla acolo mi se pare o porcarie din care nu va iesii nimic "bun" pana la urma !

--------------------
none none - BV-XX-XXX 2019
+
bogdan_o
post 28 Jul 2004, 17:52
Post #3

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

From: Bucuresti

Au incercat americanii si restul ce au incercat. Dar daca vad ca nu se poate, de ce mai insista. Cum dragoste cu de-a sila nu se poate, vad ca si democratie cu de-a sila nu merge. Vor dictatura, treaba lor. Sa se retraga de acolo si sa-i lase sa-si sparga capetele. Asa macar mai salveaza si oameni nevinovati (ostaticii luati si decapitati, plus diferitele atentate).

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
Bobo
post 29 Jul 2004, 08:07
Post #4

Membru autentic

nu e un moft; unele popoare nu sunt pregatite pentru democratie; si ca sa distrugi ce sistem aveau si sa nu ramana nimic in loc io zic ca e mai rau;

--------------------
+
sstanescu
post 29 Jul 2004, 09:08
Post #5

Membru autentic

In Irak este cert haos, haos deplin cum nici habar nu avem noi. Sunt probleme mari inclusiv in capitala tarii, unde sunt destul de multe trupe masate, asa ca va dati seama ce-i in rest. Imi spunea cineva ca e o intreaga aventura sa te misti pe acolo. Pe autostrazi (da, au, asa cum Romania nu va avea decat in 2050 cel mai devreme) se pleaca numai in convoi. Si chiar si asa sunt mari probleme, se lasa cu jafuri sau rapiri. Eu un fel de caravana motorizata, din care in cazul unui atac scapa cine poate. Imi povestea cineva cum s-a trezit intr-o astfel de ambuscada si soferul irakian a mers in marsarier vreo doi kilometri pana a facut o intoarcere 180 de grade si au gonit pe contrasens, ca se luasera aia dupa ei. Deci, e jale.

Eu as un exemplu de "civilizare" cu blandetea: China. China avanseaza in ritmul ei, statele occidentale nu au facut poate decat sa trezeasca ambitia poporului si liderilor chinezi. Lideri care au inteles ca nu o pot tine cu comunismul ala al lor radical, ci ca ei trebuie sa profite de bunul cel mai de pret pe cae-l au: populatia enorma = cu o piata de desfacere enorma. Si pana acum, lucrurile par sa mearga in directia cea buna.

Terorismul e una, insa a forta pe cineva sa-si schimbe convingerile si modul de trai e alta. Nu vei obtine decat un val imens de ura daca incerci sa le bagi pe gat unor oameni ce au trait in litera Coranului, MTV, adult-channels, McDonalds, Nike si alte alea. In loc sa ai de luptat cu zeci, sute, mii, de fundamentalisti, acum ai de luptat cu o intrega populatie. Iar radicalii si-au jucat bine cartile, aratand celor nehotarati cum americanii sunt raul primordial.

Saddam incepuse incetul cu incetul sa se mai deschisteze (va mai aduceti aminte de Ghadaffi, cum s-o scrie, ala al Libiei?). Efortul comunitatii internationale ar fi trebuit sa fie in sensul asta, sa il ia cu binisorul, sa-i arate ca la petrolul pe care-l are ar avea mai mult de castigat daca ar fi baiat cuminte si ar ridica tara. Ii puteai da exemple chiar de sub nasul lui: Kuweit, Arabia Saudita, si nu in ultimul rand, Dubai. Cu binisorul si cu mult tact diplomatic, cu siguranta se putea face ceva.

Si ca sa inchei cu inca o treaba, vedeti cum se judeca cu greutati diferite: Africa. Daca i-ar pasa cuiva de umanitate, de oameni, acolo ar trebui sa se faca eforturi supraomenesti. Oamenii aia traiesc la propriu ca in comuna primitiva (vorbesc de Africa subsahariana), e saracie lucie, oamenii aia sunt condamnati sa moara de boli (ii decimeaza SIDA), malnutritie, razboaie tribale fara sens. Insa nu intereseaza pe nici un american, atata timp cat nu se trezeste pe peluza cu un somalez.

Inca o treaba: doctorul stomatolog la care mi-am facut eu niste dinti a fost in Somalia (medic militar). La un moment dat a constatat o treaba interesanta: americanii au descarcat niste utilaje interesante, mari, de foraj. S-au dus cu ele, a aflat ca au forat o saptamana. Apoi a vazut utilajele plecand. Dupa catva timp, americanii au inceput retragerea trupelor. Habar nu avea ce au cautat!

--------------------
Dacia SupeRNova Clima - B-92-SLC
All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War
+
tarzy
post 29 Jul 2004, 09:12
Post #6

aroist

probabil ca armele de distrugere in masa ale lui Husein

--------------------
DACIA / ARO / TICO L 1,6 / 244 / SX - B55MGY 2005 / 1993 / 1999
Aha
+
Bobo
post 29 Jul 2004, 09:47
Post #7

Membru autentic

foarte corect ce ai zis;

in afganistan toata smecheria e o conducta pe care o pazesc trupele;
toata nebunia a fost pentru o teava.. e drept, importanta; in rest sec. 14, poate e singura tara din lume aflata in acel secol; nici in africa nu e asa;
ca sa va faceti o idee: nu au sistem bancar, strazile nu au nume, nu exista adrese postale (spui numele institutiei, sau persoanei si zici vizaviz de nu stiu ce sau colt cu...,), nu au retea de apa, canalizare, inca se sterg cu mana stanga, dar nu va imaginati ca se sterg cu mana stanga cu hartie, etc, etc...
si tu intri peste astia sa-i civilizezi... pai atunci apuca-te fratele meu si construieste fa-le orase, sate, drumuri, ...

cica vor sa ii dezarmeze; si le dau bani pentru armele depuse; si vin baietii si aduc puscoace vechi, stricate, primesc bani cu care cumpara arme calumea...

--------------------
+
ashu
post 29 Jul 2004, 12:14
Post #8

Membru erectil

Of mai baieti, da-ti-mi niste adrese de mail sa va trimit niste filmulete snuff luate de la fazta locului, poate mai renuntati la atitudinea asta pro-islamista.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi - - 2002
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
Mache
post 29 Jul 2004, 12:44
Post #9

Chibiț autorizat

Banul. In jurul lui se invarte totul. Irakul are petrol mult => foarte multi bani. Toti vor sa il foloseasca si sa beneficieze de el. Americanu', care dupa ce ursu' rus a tras dreapta pentru un somn, iar micul chinez inca mai motaie, daca s-a vazut singurul mai cu muschi pe tarla, a decis ca poate face cam ce vrea el si ca se poate baga pe unde vrea el. Ca are nevoie de resurse, iar pe ale sale le protejeaza. Asa ca le ia de la altii. Modalitatea? O lovitura da stat, un razboi, o revolutie... El are nevoi si interese economice, pe care trebuie sa le satisfaca. Asa ca nu m-as mira ca in urmatorii ani, daca vor avea nevoie de oaresceuri pentru industria sa, care se gasesc in Africa, sa faca baze si acolo. Daca nu ma insel, a intervenit militar acum vreo doi-trei ani undeva in Pacific, pe o insula destul de mica, dar foarte bogata in minereu de cupru, ca sa-i potoleasca pe zbuciumatii care se revoltasera. Numai pentru profit!

--------------------
Dacia 1310 TLX - B-18-X... 1990
"Și dacă-mi spune cineva cum ar pute să hie mai ghini, mă las de tăti, mă duc acolo, mă întorc înapoi, mă iau și pi mini..." - "Eu beu", Pavel Stratan
+
sstanescu
post 29 Jul 2004, 12:57
Post #10

Membru autentic

ashu, nu cred ca suntem careva pro-islamisti pe aici. Doar ca este destul de evident ca n-ai nici o sansa sa te duci misionar la canibali, tot in cazan sfarsesti. Oamenii aia traiesc rau, dupa standardele moderne. Insa la o adica, daca isi vad de treaba lor, n-au decat sa mearga pe camila in loc de Jeep. Si noi mergem cu Dacia nu cu Lincoln sau Buick. Ii gazeaza Saddam, e datoria noastra de oameni pe pamantul asta sa incercam sa-l pedepsim. Insa altfel, daca te bagi cu cizmele in gradina lor, s-ar putea sa faci mai mult rau decat bine.

Similar, e cu violenta in familie. Lucrurile sunt destul de delicate pentru a fi tratate cu one-size-fits-all. Barbatul, aduce bani acasa. Nevasta vede de copii. Barbatul, mai trage la masea si-i mai da doua palme (atentie! zic ii da doua palme, nu ca o taie cu cutitul sau abuzeaza de copii). Normal, noi ne ingretosam si strigam sa-l bage pe nenorocit in parnaie. Ce ai realiza? O femeie fara servici cu puradei pe cap. Catastrofa sociala. Iese barbatul de la mititica, ii mai taie si gatul. Ai rezolvat sau ai agravat situatia?
In astfel de cazuri, o oarece diplomatie nu strica. Il poti avertiza pe bataus, insa o poti in egala masura incuraja pe femeie sa lucreze ceva acasa, sa nu depinda numai de ala. Daca ea ar putea castiga ceva bani, poate ea singura ar decide ca e cazul sa se desparta de ala. Schimbarea ar veni din interior si ar putea fi mai putin dureroasa. La fel cu copiii care pentru a nu mai incasa o curea pe fund sunt aruncati in caminele alea nefericite de copii, de unde ies 100% infractori.

D'asta parerea mea e ca s-a procedat complet aiurea (uit de atata de pretiosul petrol), cu o greseala monumentala, aceea de a nu obtine votul si legitimitatea unei intregi comunitati internationale. Asa ca razboiul arata ca in vestul salbatic, in care un "justitiar" il impusca pe seriful cel corupt, dar apoi se cara si-i lasa pe oamenii nevinovati la mana oricui vrea sa le-o traga.

--------------------
All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
+
Bobo
post 29 Jul 2004, 13:40
Post #11

Membru autentic

ashu, nu e vorba ca tine cineva cu islamistii;
dar istoric vorbind, vestul a trecut gradat prin toate oranduirile, inclusiv dictatura (spania, portugalia, grecia chiar de curand; nu mai spun de coreea de sud, chile, argentina, etc) pana a ajuns la democratie; probabil ca asa se maturizeaza o societate; nu poti face salturi in istorie; stiu ca mongolia a trecut din feudalism in comunism; dar aia sunt si acum cu iacii la pascut;

--------------------
+
teodor
post 29 Jul 2004, 13:50
Post #12

.

In IRAK petrolul isi spune cuvantul, daca Mesopotamia a fost laganul civilizatiei, de acolo ni se trage scrisul, astronomia, legile, sistemele de masurare...etc....
Acum din Irak pleaca numai petrol, nu tu stiinta, tehnica, carti , .......si cum SUA si Marea Britanie fara petrol nu ar putea sa isi mentina industria sau aruncat la butoiul cu miere... :mrgreen: Sadam nu apara tara nu apara irakienii ci doar ..butoiasul lui cu petrol(miere), avea zeci de firme si institutii care le controla direct , conducerea era totalitara.........dar se pare ca zonele cu populatie araba singura conducere acceptata este cea care detine armata si banii cu galeata.O viata la arabi nu valoareaza nimic daca nu e sange din sangele lui..... :shock: sefii de trib detin terenul si oamenii...restul este exploatat de ,,occidentali'' care dau in schimbul petrolului arme, apoi mancare.Au super birocratie, iar bogatii lor platesc si inarmeaza oameni care sa ii pazeasca.
La 12 ani deja ai arma , si nu pistolas, esti invatat sa il urmaresti pe vecin ce face ziua si noaptea...apoi ii iei fata, copii si nevasta ......cu cat ai mai multe femei cu atat tribul tau se mareste.
Se fura si acolo in draci , fura copii si barbatii pe rupte(rapesc persoane) masini, si apoi cer mani pe ele proprietarului.
Intreb si eu cate semafoare are Bagdadul?stie cineva?se circula haotic in Irak, si numai in viteza , orice stationare intr-un loc necunoscut este foarte periculos.
Totusi inca in Irak nu a explodat ,,bomba'' dupa ce pleaca americanii(unii in cosciug altii pe picioare) cred ca va fi macel, vedeti ce se intimpla in SUDAN(in taberele de refugiati sau intilnit mai multe triburi si sau luat la razboi), nimeni nu poate controla un popor arab , daor un killer ca Sadam poate o sa mai fie.
Mai grav e ca copii irakieni nu au nici un viitor, invata sa supravietuiasca intr-un stat in care asistenta sociala si cea medicala este numai pe hartie.
Daca producatorii de autoturisme ar fi dezvoltat motorul electric nu cred ca mai era aceasta situatie.
In razboiul din Yugoslavia nici acum nu sau inchis ranile, Irakul va fi o rana permanent deschisa.

--------------------
Passat 4Mot 2.0TDI SLZ 1,9 Diesel - BZ-xx-www 2006
M-am trezit Luni si m-am gandit Marti sa ma duc Miercuri la munca...Da` cand am vazut Joi ca vine Vineri, ce dreaq` sa caut Sambata la munca...cand Duminica e zi libera ...
+
ashu
post 29 Jul 2004, 14:15
Post #13

Membru erectil

Mai ce-mi place mie cum vorbesc toti mai nou de zici ca citeaza din emisiunile anti-capitalism de pe vreme lu ceasca. Io cred ca ideile astea, desi pe atunci lumea nu le dadea importanta, au ramas adanc intiparite in constiinta romanilor si acum rabufnesc.
Am citi o recenzie la o carte tiparita recent la Humanitas. Se cheama Obsesia antiamericana si e scrisa, culmea, de un francez, pe numele lui Jean-Francois Revel. N-am gasit-o inca dar planuiesc s-o citesc cu prima ocazie. Poate reusiti si voi, prea vedeti intruchiparea Evilului in America.

--------------------
+
Sclaud
post 29 Jul 2004, 14:35
Post #14

Status: activ

From: Brasov

Of mai baieti, da-ti-mi niste adrese de mail sa va trimit niste filmulete snuff luate de la fazta locului, poate mai renuntati la atitudinea asta pro-islamista.

obscuru@yahoo.com

--------------------
none none - BV-XX-XXX 2019
+
Mache
post 29 Jul 2004, 15:44
Post #15

Chibiț autorizat

Ashu, io n-am nimic cu americanii. Chiar imi sunt simpatici. Problema e ca incepem si noi sa intelegem ca lumea lor "se mananca" cu foarte mult pragmatism.

Si acum, zi si tu, de cine sa ne luam? De francezi? Sunt aliatii nostri traditionali (cliseu). De englezi? Reci. Nu ne-am prea intalnit cu ei. De germani? Nu avem curaj. Astia toti sunt de aici, "de-ai nostri". Asa ca ne luam si noi de aia de dincolo de balta. Ca tot ii "alearga" toti. Ca de la ei vine expresia cu visul. biggrin.gif
Si, cand vine vorba de capitalism, catre ei ne aruncam privirile. Ei sunt etalonul nostru. De ce? Inca nu pot sa dau un raspuns coerent. De ce nu ne raportam la japonezi sau la sud-coreeni? Si la felul cum muncesc ei? Ca si astia tot capitalisti sunt.

--------------------
Dacia 1310 TLX - B-18-X... 1990
"Și dacă-mi spune cineva cum ar pute să hie mai ghini, mă las de tăti, mă duc acolo, mă întorc înapoi, mă iau și pi mini..." - "Eu beu", Pavel Stratan
+
Bobo
post 29 Jul 2004, 16:12
Post #16

Membru autentic

ashu problema de fond dupa mine nu e ca ala are petrol sau diamante; putea sa aiba si castraveti, tot aia era;
problema este cine iti da tie dreptul sa te urci cu cizmele in sufletul (candid, hehe) al unui popor ? si culmea nu e asta; culmea e sa zici ca il eliberezi; adica il eliberezi si ii aduci haosul?

--------------------
+
bogdan_o
post 29 Jul 2004, 16:51
Post #17

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

Irak nu e Iugoslavia. Dupa debarcarea lui Milosevic lucrurile o luasera putin razna, dar s-au indreptat destul de repede si acum Serbia se indreapta spre o democratie organizata. In Irak situatia este cu totul alta. Americanii au politici gen one-size-fits-all. Cam toata institutiile se incadreaza in aceasta categorie. Poate va mai amintiti cate crize a provocat FMI-ul cu politicile lor neadaptate fiecarei tari in parte. In Irak, de bine, de rau exista o oarecare organizare. In ce masura era bazata pe frica, aici sunt multe de spus. Dar nu cred ca e mai bine acum cand fiecare face ce vrea. E anarhie. Si nici nu exista mijloace de convingere a populatiei ca asa e mai bine. Embargoul impus tarii dupa Razboiul din Golf au adus populatia intr-o stare de disperare. Iar Saddam si-a jucat destul de bine cartile dand vina pe americani in loc sa inteleaga ca el a fost cel care a dus la represarii din partea comunitatii internationale. Populatia l-a crezut in toti anii care s-au scurt de la Razboiul din Golf si pana cand a fost inlaturat de la putere. Acum nu poti schimba intr-un timp atat de scurt aceasta mentalitate.

Irak-ul va deveni un fel de Vietnam. Dar din pacate nu sunt implicati numai amercani ci si multe alte tari ahtiate dupa ajutorul lor financiar. Citeam in ziar ca bulgarii se bat in care localitate sa construiasca America baze militare. Eu zic ca ii mananca undeva. Vor sa le explodeze si lor in oras una-doua masini capcana.

Totusi, nu trebuie sa ne uitam numai in gradina americanilor. Mai trebuie sa aruncam un ochi si la rusi. Cenecia poate va spune multe. La fel, acum exista alte scandaluri cu trupele ruse si separatistii din alte zone.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
ashu
post 29 Jul 2004, 17:02
Post #18

Membru erectil

Asa ca razboiul arata ca in vestul salbatic, in care un \"justitiar\" il impusca pe seriful cel corupt, dar apoi se cara si-i lasa pe oamenii nevinovati la mana oricui vrea sa le-o traga.

Deci Bobo, chem in apararea mea citatul de mai sus. Numai ca io vad problema altfel: daca America ar sta cuminte in banca ei, atunci omenirea ar fi ca in vestul cel salbatic, in care seriful cel corupt nu mai exista, iar cei nevinovati stau la mana oricui vrea sa le-o traga. Deci parafrazandu-l pe sstanescu, prefer un serif corupt (America) care sa ma apere totusi de outlawsi gen Irak, Afganistan, Serbia (da, mi-e imi pare bine ca i-au calmat, nu era fun sa avem maceluri la granita cu noi) si sper Coreea de Nord si cine se mai gaseste sa faca pe nebunu. Imi pare bine ca acest serif este SUA si nu Rusia, ca ne baga la toti comunismul pe gat. Omenirea, in afara de tarile dezvolatate, nu e pregatita de o existenta fara serif. Io cam asa vad lucrurile.

--------------------
+
ashu
post 29 Jul 2004, 17:07
Post #19

Membru erectil

In ce masura era bazata pe frica, aici sunt multe de spus.
Vrei sa vezi taieri de limbi, de maini sau picioare, batai si executii cu public? Are baiatu filme, sa vezi de nu o sa ti se pare regimu lu ceasca parfum, libertate la maxim. Hai mai da-o in masa de treaba, daca pana si tirania si cruzimea lui sadam si a fiilor sai a inceput sa fie pusa la indoiala, e clar: orice se poate faca pe pamantu asta, se vor gasi destui sa nege ca s-a intamplat ceva.

--------------------
+
sstanescu
post 30 Jul 2004, 08:12
Post #20

Membru autentic

smile.gif)., vezi ce misto lucrurile se pot privi din partea celalalta? Eu am un coleg care a lucrat destul de mult in Siria. A avut norocul sa fie avertizat asupra greselilor capitale pe care nu trebuie sa le faca. A vazut foarte putini ciungi, cei prinsi la furat, insa aia erau paria, nimeni nu-i baga in seama, erau nimeni barat. Insa nici dracu nu lua nici o bomboana de pe taraba pusa in mijlocul strazii fara sa o plateasca. Chiar imi spunea ca se simtea destuld e confortabil acolo, cand s-a obisnuit cu regulile lor.

Zici de taiat maini. E crunt dupa regilile civilizatiei moderne. Insa trebuie sa recunosti ca e o metoda mai eficienta de stopare a furturilor decat condamnarile cu suspendare. Batai in public. Din nou, outrageous dupa standarde moderne, insa probabil o metoda mult mai eficienta de a pedepsi, de exemplu, sotul bataus, decat de a-i da o amenda pentru tulburarea ordinii publice.

Ar fi al dracu de bine daca am avea doar doua nuante pe lumea asta, am sti si noi cine-i bun si cine-i rau...

--------------------
+
teodor
post 30 Jul 2004, 08:44
Post #21

.

Spunea cineva mai sus despre libertatea la maxim.Pai SUA asta au libertatea, au aia ideei de libertate si in gand si in suflet si in tot ceea ce fac.Era unu grec care a incercat sa faca statul in care cetatenii erau egali, UTOPIA parca, ei ideea asta au preluat-o comunistii, care au dezvoltat aceasta idee.Comunismul nu mai e mai nimic pe lumea asta, am ramas cu democratia.Nu sunt de acord cu ingradirea libertatii de miscare si gandire a cetatenilor oricarui stat.Si mai e ceva orice este cenzurat devine marfa de contrabanda.
Doar ca gandurile si ideeile nu pot fi cenzurate si nici ingradite.
Irakieni nu mai au mai nimic , doar libertatea in rest este vorba de traiul zi de zi.
Pai traiul asta zi de zi este in egala masura acelasi peste tot, si in Romania este greu si in SUA este greu, inca omenirea nu a descoperit aceea forma de conducere sociala-politica sau cum vrea fiecare sa ii zica prin care cetatenii sa nu mai aiba grija zilei de maine.

Nu are nici o legatura Irak-ul de ceea ce zic in continuare:Problemele cetatenilor romaniei se vor amplifica odata cu intrarea in UE, traiul si grija zilei de maine va devenii pentru o mare parte a concetatenilor nostri un calvar.Impozite si taxe mari, protejarea mediului , ...etc..in Ungaria au crescut preturile cu 40% doar in momentul aderarii....pai la noi cresc preturile si daca plou mai mult.... sad.gif
Ramane de vazut cum conducatorii nostrii :roll: vor rezolva aceste probleme.

Consecintele razboiului din Irak , pentru Romania doar cheltuieli cu militarii nostri si poate speranta recuperarii datoriei pe care o are Irak-ul catre noi, pentru irakieni haos, lipsa sigurantei si a linistii si multe altele pe care eu de aici nu le stiu si nici nu le banuiesc.

PS: asta e parerea mea, nu vreau sa detaliez cum era in Irak - cunosc o persoana care a lucrat acolo aproape 1 an si a plecat cu ultimul avion de la Bagdad care a zburat in primul razboi cu Kuweitul.

--------------------
Passat 4Mot 2.0TDI SLZ 1,9 Diesel - BZ-xx-www 2006
+
AC
post 30 Jul 2004, 08:47
Post #22

Membru autentic

From: Iasi

ashu, scrie

Numai ca io vad problema altfel: daca America ar sta cuminte in banca ei, atunci omenirea ar fi ca in vestul cel salbatic, in care seriful cel corupt nu mai exista, iar cei nevinovati stau la mana oricui vrea sa le-o traga

Ar trebui sa studiezi putin istoria contemporana si o sa sa vezi ca uncle sam a produs mai mult haos economic, anarhie politica si razboaie fara sens de cand sunt jandarmii lumii...

--------------------
Dacia 1310 TX
+
OCEBE
post 30 Jul 2004, 09:27
Post #23

Membru autentic

From: galati

oficial, SUA l-au dat jos pe Sadam ptr. ca politica lui reprezenta o amenintare pentru celelalte tari si, binenteles, ptr. SUA; o fi ceva adevarat in asta, nu zic nu, dar gandindu-ma la petrolul irakian, motivul asta imi suna a pretext; oricum problema SUA nu a fost niciodata cum se comporta Sadam cu supusii lui in interior;daca tot s-au bagat acolo trebuia sa faca bine sa ramana pana stabiliza tara chiar inlocuind o dictatura (si anume cea a lui Sadam) cu o alta dictatura (chiar si militara); la urma urmei, intr-o tara in care este haos, nu poti pune ordine cu democratia ci intai cu dictatura; in Romania si nu numai, istoria postbelica ne arata cum au reusit comunistii sa faca ordine (in sensul de a elimina orice miscare potrivnica); ca la noi trecerea de la dictatura la democratie s-a facut cum s-a facut e altceva.

--------------------
dacia 1300
Am avut o DACIA 1300
+
sstanescu
post 30 Jul 2004, 09:48
Post #24

Membru autentic

Tu ai accepta (prin mare absurd) sa recunosti un guvern si o armata de negri care sa-ti impuna noi regili de joc? Americanii sunt cu totul si cu totul altceva acolo, sunt alieni care vin ei sa schimbe peste noapte oranduirea. Cum le poti explica oamenilor alora ca tu vrei sa-i ajuti sa aiba si ei niste legi normale, sa aiba o armata care sa nu mai fie represiva, o politie care sa indeplineasca acelasi rol dintotdeauna? Cum poti, dupa ce ai taiat varful, sa impaci numeroasele grupari in asa fel incat niciuna sa nu se simta data la o parte insa sa si accepte impartirea puterii cu ceilalti. Lucrurile sunt ale dracu de complicate, noi doar privim de departe.

Iar soldatii americani probabil nici macar nu au realizat in ce se baga (vorbesc de tinerii din armata, talpa). Eu am avut cu ani in urma un coleg ce a fost in armata israeliana. Patrula prin teritoriile palestiniene. Era nenorocire. O teroare ca aia nu a mai trait. Mergeau cu blindatul usor si auzeau brusc o paraiala de AKM. Dracu stia cine incotro a tras. Se trezeau cu pietre in cap luate de la copii care fugeau. A fost sa traga intr-un kid ca i s-a parut ca s-a tras dupa un colt de casa si ala a scos capul. Trebuiau sa schimbe zilnic traseul, ca altfel aia ii luau la ochi si le faceau vreo ambuscada. Un coleg de-al lui a ramas fara gat ca s-a dus de cateva ori intr-o livada sa traga un pui de somn. Pentru omul de rand, care acum nu mai are nici bruma aia de stabilitate si de mijloace de subzistenta, soldatul nu este decat un cotropitor. N-are unde sa se duca la munca, asa ca e normal sa dai cu piatra, cu sticla incendiara, sa te revolti, sa tragi cu pusca.

Si de fapt asta e marea problema (zic eu de pe margine): lipsa unor solutii imediate. Ai taiat piciorul la pod, insa nu ai avut altul gata pregatit sa nu se darame sandramaua!

--------------------
+
OCEBE
post 30 Jul 2004, 10:02
Post #25

Membru autentic

From: galati

pe vremea comunistilor (nu-i laud doamne fereste!) era o vorba:
nu stii? te invatam!
nu poti? te ajutam!
nu vrei? te obligam!
suna a dragoste cu de-a sila dar daca alte mijloace nu sunt iar scopul e bun....
cel putin eu unul, fata de situatia actuala, nu vad o alta solutie in Irak decat o dictatura care sa impuna cu forta democratia.

--------------------
dacia 1300
Am avut o DACIA 1300
+
Bobo
post 30 Jul 2004, 10:09
Post #26

Membru autentic

io sunt de acord cu tine, ca poate ar trebui sa existe un serif; dar vezi tu seriful asta merge prea departe; nu sunt atat de naiv sa cred intr-o pace mondiala in care toate tarile sa isi vada de treaba lor, etc, etc..
e clar ca unele au 3 c.. si altele nici macar unul;
problema e ca e o linie, o limita peste care in ziua de azi nu ar mai trebui sa treci; pai tu vii si-mi spui mie de atrocitatile alea, deci presupunem amandoi ca discutam in termenii civilizatiei sec. 21 (desi nu te cred atat de naiv sa crezi ca americanii au atacat orakul ca sa elimine atrocitatile si sa aduca democratia); e, si in acesta ipoteza cum de-si permite un stat sa atace alt stat, asa ca s-a sculat prost bush dimineata?

atrocitati din alea sunt acum in sudan; sunt in majoritatea tarilor africane;
ce facem le luam pe rand?

ce-o sa faca, o sa atace iranul, libia, coreea de nord, pakistan? hai sa fim seriosi...

--------------------
+
ashu
post 30 Jul 2004, 14:28
Post #27

Membru erectil

ce-o sa faca, o sa atace iranul, libia, coreea de nord, pakistan? hai sa fim seriosi...

Io asa sper laugh.gif laugh.gif
Serios acuma, voi credeati ca 11 Septembrie n-o sa se lase cu urmari? O sa-i mi ti-i reguleze pe arambeti mult de-acum incolo pentru ce s-a intamplat. Si bine fac...
Cat despre ce haos economic au produs, nu stiu, ma uit la Japonia, ma uit la Germania, ma uit la Coreea de Sud, mai uit la celelalte tari europene aflate sub influenta lor dupa cel de-al doilea razboi mondial si vad un haos de invidiat, ce n-as da sa fie si la noi mai repede haosul ala.
Spuneti ca islamistii sunt cu 500 de ani inapoiati. Tocma bine la perioada cruciadelor de la noi. Pai sincer io n-as prea vrea sa le dea prin gand sa pornesca cu iataganu la converirea paganilor la religia lor, si la cat e de expansionist islamul in momentul de fata nu-mi ziceti ca e aberanta o astfel de varianta. D-aia sunt multumit ce exista SUA, macar are cine sa le dea la cap cu hotarare.
Si inca ceva: nu pot sa nu ma gandesc ca acuma mustaceste ceasca perpelit la foc mic in cazanul cu smoala vazand cum atatia romani au ajuns sa-i dea dreptate cu imperialismul american si putreziciunea lor, spunandu-i leanei din cazanul vecin: vezi fa, tot la vorbele mele au ajuns fraierii aia, acuma imi dau dreptate.

--------------------
+
misterb
post 30 Jul 2004, 14:52
Post #28

Membru autentic

esenta razboiului di irak

http://www.miniclip.ro/

Partea stanga randul 3 coloana 2 (joculetul din centru) biggrin.gif

--------------------
Renault Clio IV Estate 0,9 TCe 2015
+
Bobo
post 30 Jul 2004, 15:02
Post #29

Membru autentic

hehe, buna gluma...
ca ai zis ceva de 11 sept.; asa am indoieli cu privire la ce a fost acolo; lumea zice ca-s bolnav de scenarita; macar de-ar fi asa.. in fine asta e alta discutie..
tu nu intelegi pericolul puterii absolute in mana unui om/popor/stat/grup;
sa-ti fie teama daca se vor lua de alte tari, ca bine n-o sa fie; ori se strica sandramaua (adica pacea) bine de tot, ori daca ies invingatori, n-o sa le mai stea nimic in cale; oricand li se poate pune pata pe altcineva;
nu ti se pare ciudat; pana la urma tot dictatura ar fi; numai ca daca ar fi la nivel macro, parca n-o percepi asa de bine ca dictatura micro (gen ceausescu, stalin, etc);
si din cate spui nu te-ar deranja;
pai atunci de ce ne deranja ca era ceausescu? sau hai sa nu zic de el ca era chiar prea cretin, dar sa zicem tito; baietii munceau, plecau afara, etc; sau china?!?!

ashu nu cred ca poti gandi in acesti termeni...

ai adus aminte de coreea de sud; stii ce dictatura a avut coreea de sud pana a ajuns aici? nu-ti vine sa crezi; norocul lor ca a fost o dictatura mai inteleapta ca sa zic, asa, nu cretina ca a lui ceausescu;
in chile la fel; chile care azi e cea mai moderna tara din america latina;
nu mai vorbim de dictaturile din sec 20 din spania, portugalia, grecia;
probabil ca unele popoare (culmea, astea latine) numai asa evolueaza..
asa o fi si cu musulmanii.. dupa mine trebuie lasati sa se maturizeze in dictatura aia a lor; asta e .. ok, daca e super groasa si se apuca ala sa taie ca dementu, intervii.. dar asta a facut sadam de foarte mult timp si nu s-a intervenit;
si atunci ce sa credem? ca ti s-a facut dor si mila de popor? haidade...

--------------------
+
EEN
post 30 Jul 2004, 15:31
Post #30

Membru

Una peste alta se pare ca odata cu "democratizarea" armelor de distrugere in masa, cu aparitia noilor tehnologii militare trebuie adaptata politica statelor puternice la noile timpuri. Nu va mai merge multa vreme cu "noi avem bomba atomica si voi trebuie sa va speriati de noi". Politica serifului american pare ,dupa parerea mea, depasita. Nu stiu ce trebuie pus in loc dar e clar ca indivizi inarmati cu arme de (pen) ultima tehnologie pot provoca daune inacceptabile pentru zilele noastre. As fi interesat sa vad un raport al victimelor in conflictul Israel vs. tarile arabe: traiesc cu impresia ca raportul victimelor nu reflecta deloc raportul tehnlogiilor militare disponibile. Si imi pare foarte important de urmarit atitudinile antisemite din ultima vreme din europa si chiar din SUA... Zau ca nu-mi vine sa ma sui in avion si sa-l ajut pe Binladen sa se razbune pe masa-mare ce tara vrea el.

--------------------
Renault Megane 1.6 16v 2007
[FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 31st July 2025 - 16:39
Forum Renault