Centrale termice, sfat achizitionare
![]() ![]() ![]() |
Centrale termice, sfat achizitionare
DragosP |
![]()
|
||
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
|
||
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|||
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Ofcors. Insa inmultind amperii din norme cu aia 230V ai retelei, io zic ca-ti iese puterea maxima a consumatorului, pe fiecare grosime. Care nu-i grosime, ci-i arie.
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Sigur nu esti injiner?
![]() |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
DannyY |
![]()
|
![]() Marele plictisit Group: Members Posts: 1.696 Joined: 5 May 09 ![]() |
Si "O Sole Mio" e tot arie, dar nu stiu ce grosime are.
Kato, uita centrala pe curent, o sa muncesti 6 luni doar ca sa platesti curentul pe perioada rece. ![]() |
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
- 0T04``` Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc |
|
iulia_boris |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 434 Joined: 17 September 10 ![]() |
Cea mai tare smecherie e sa-ti tragi trifazic altfel canci tensiune in retea..La ce conductori avem in blocuri,majoritatea de Al de 2,5,centrala electrica este un stres prea mare pt retea.Sau schimbi toata reteaua pe Cu cu conductori necesari pt asemenea consum..
22 Mar 2015, 08:59: QUOTE(gabize @ 22 Mar 2015, 08:53) Da' poate omu' stie formula legii lui Ohm.. This post has been edited by iulia_boris: 22 Mar 2015, 08:59 |
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
- B 696 BUL Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Esti om cu mine sunt consultant cu tine?
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Se vede c-ai lucrat la Primarie!
![]() |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
Acu' m-am uitat mai bine...
Tu susții că o densitate de curent de cca 7A/mmp, în regim continuu, în conductoare neaerisite, duse pe te miri unde, e ok? Să nu-ți faci casă în vecinătatea mea! |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
cdadan |
![]()
|
![]() fara turbo viata e pustiu Group: Members Posts: 5.202 Joined: 9 October 09 From: Cluj Napoca ![]() |
QUOTE(dacis @ 22 Mar 2015, 08:12) 1. Nu e vorba de randament, ca e cam acelasi ca la o centrala de apartament. Diferenta vine din aceea ca o centrala de apartament este supradimensionata fata de nevoile apartamentului. Practic, ai apartamente individuale cu centrale cu puteri de 24 kW, pe cand una de scara are 160-200 kw. (Scara de bloc cu P+4!) 2. Puterea care iti iese din calcule este puterea maxima necesara la temperaturi de sub -20 ori chiar -30C. Apoi, 4 mmp duce vreo 7-8kw, iar 2,5mmp cam 4-5kw. Ceea ce in 90% din timp este suficient Insa intrebarea corecta este alta: in cate blocuri ai vazut tu cablu de cupru mai gros de 2,5 mmp? ASta presupunand ca este pus cupru! 1. Asa, si? Daca randamentul e similar, care-i smecheria? Se modifica necesarul de caldura? Probabil ca da, fiindca intotdeauna la comun risipa e mai mare. Si m-as mira ca cei care-si pun centrala de bloc sa-si puna si repartitoare. Plus ca traseele vor fi mult mai lungi, deci mai multa caldura pierduta aiurea, mai ales la apa calda. 2. Necesarul e calculat in conditiile cele mai defavorabile, nu-i normal sa fie asa? Sau la -20 p-afara te multumesti cu 15 grade-n casa? Apropo, la tine acasa, ai lega astfel de echipamente de 9-12 kw la retea proiectata pentru 7-8 kw? Dar la una proiectata pentru 3-4 kw? Cabluri suplimentare se pot trage si prin apartament, din panou pana la locul dorit. Spargi niste pereti, bagi niste tuburi, niste cabluri si gata. |
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
DragosP |
![]()
|
Și până la "panou"?
![]() |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
cdadan |
![]()
|
![]() fara turbo viata e pustiu Group: Members Posts: 5.202 Joined: 9 October 09 From: Cluj Napoca ![]() |
E treaba lu' enel, renel, dorel sau cum s-o mai numi.
Oricum, ar fi aberant sa te gandesti la centrala pe curent inainte de a pune trifazic. |
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(DragosP @ 22 Mar 2015, 12:24) Tu susții că o densitate de curent de cca 7A/mmp, în regim continuu, în conductoare neaerisite, duse pe te miri unde, e ok? La mine te referi? Ca io am vazut ca valorile astea sunt standardizate... Cam ca in tabelul atasat Tabel_amperaje.jpg ( Size: 98.15k ) Number of downloads: 234 QUOTE(cdadan @ 22 Mar 2015, 13:50) 1. Asa, si? Daca randamentul e similar, care-i smecheria? Se modifica necesarul de caldura? 2. Necesarul e calculat in conditiile cele mai defavorabile, nu-i normal sa fie asa? Sau la -20 p-afara te multumesti cu 15 grade-n casa? 1. Nici io nu am priceput povestea asta. A incercat acum vreo 8-10 ani sa ma lamureasca un inginer de "termice", care incerca sa ne convinga ca e mai rentabil sa ne debransam toti de pe scara de la CET si sa ne punem o centrala de scara. Un fel de coeficient de simultaneitate, cume la energia electrica. 2. Ce spui tu este si frumos si corect. Atata doar ca in cazul celor mai multe blocuri construite inainte de 1985, daca nu o lasi mai moale cu calculul necesarului teoretic, nu iti pui in veci centrala electrica. Ca fir mai gros de 4 mmp nu gasesti, iar la macar 80% din blocuri nu gasesti nici de-ala! QUOTE(cdadan @ 22 Mar 2015, 16:05) Nu neaparat. Ca ei nu sunt obligati sa asigure conditii speciale unui locatar dintr-un condominiu. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
In contractul cu Electrica e specificat clar: puterea maxima absorbita de consumator. In cazul apartamentul meu e de 6 kW. Vrei puterea mai mare, faci cerere la ei si iti asigura. Cat ar costa, nici nu indraznesc sa ma gandesc ...
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
DragosP |
![]()
|
@dacis: nu știu de unde e tabelul șela, da' la ce curenți zic ăia acolo, sigur nu e vorba de cablu ci de conductor individual. Și nici atunci, mai mult de 5..5A/mmp nu (în regim continuu) nu recomand nici dușmanilor).
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Ceva solar nu si-a pus nimeni ?
Centrala de scara (P+4) a avut vara-mea (intre-timp s-a mutat in zone mai calde, in sud), zicea ca o rupe la bani, le-a parut rau ca au renuntat la centralizata. |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
dacis |
![]()
|
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Unii producatori (vanzatori mai degraba) se lauda ca se produce caldura si doar de la lumina (gen fotovoltaic). Oricum nu m-as risca, dar (app. de centrala), pan' la vara tre' sa ma gandesc serios ce fac, ca actuala si-a cam trait traiul.
|
--------------------
Dacia
1310
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
În zona ta probabil o centrală pe lemn ar fi cea mai profitabilă financiar. Pădurea aproape, lemnul de foc mai ieftin.
Doar că are neajunsurile ei. Gazul și curentul vor crește continuu, dar nu cred că în perioada următoare (>5 ani) kilovatul electric să ajungă mai ieftin ca cel pe gaz. Așa că o centrală în condensație CRED că e "lozul câștigător". |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
radian |
![]()
|
Maho stai la casa? Varianta cu pompa de caldura de pamant ai luat-o la puricat? Investitia initiala e mare, instalatia propriu-zisa + incalzire in parodseala, dar daca e bine proiectata cheltuielile de intretinere is nesmnificative.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
gabize |
![]()
|
până pică pompa.
![]() |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(maho @ 22 Mar 2015, 20:57) Se lauda! La mine, in februarie am avut o singura zi cand temperatura apei in boiler a urcat spre 40C. In rest, de la 16C la 22C. Mare spor... QUOTE(radian @ 22 Mar 2015, 21:29) Am mai spus-o si altadata: firma care mi-a vandut mare parte din componentele instalatiei termice vindea si instala si pompe de caldura. Exclucand investitia initiala (mare!), pretul/kw energie termica iesea din calcule ca fiind intre 25% si 40% din pretul platit daca centrala era electrica. Adica aprox. pretul incalzirii cu gaz. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
cdadan |
![]()
|
Dacis, ai panouri solare cu boiler de acumulare? Ma bate si pe mine gandul la asa ceva, strict pentru apa calda. Zeama din boiler ar trebui sa treaca prin centrala, zic. Probabil jumatate de an costurile de incalzire pentru acm ar fi aprox. zero, iar in cealalta jumatate oricum ar scadea cu ceva. In plus, salvam si planeta.
|
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(cdadan @ 22 Mar 2015, 21:54) Dacis, ai panouri solare cu boiler de acumulare? Ma bate si pe mine gandul la asa ceva, strict pentru apa calda. Mdea, 2x15 tuburi cu boiler de 200 litri. Sfat prietenesc: ia-ti o tulumba de-aia de pus sus (dar nu pe casa, ca-i nasol cand mai pleci!). E mai ieftina, da apa cata vrei, vara. Io am luat 6000 de lei de la Casa Verde si asa a meritat cumparata si instalata o instalatie mai complexa (total componente 7600, fara montaj!). Cele compacte (cu boilerul conectat direct la tuburi) iti asigura independenta fix ca a mea si sunt muuult mai ieftine. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
cdadan |
![]()
|
Mai exact, care sunt alea compacte? Un link ceva? Ca mi-e lene sa caut.
|
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
maho |
![]()
|
QUOTE(gabize @ 22 Mar 2015, 21:19) În zona ta probabil o centrală pe lemn ar fi cea mai profitabilă financiar. Așa că o centrală în condensație CRED că e "lozul câștigător". QUOTE(radian @ 22 Mar 2015, 21:29) Maho stai la casa? Bloc, asa ca centrala pe lemne si pompa de caldura (care stiu ca e eficienta, dar inca mult prea scumpa comparativ ca astealalte, pt. uz casnic) ies din discutie; ramane doar varianta cu sau fara condensatie. Sa vad diferentele de pret in cat timp se amortizeaza, in orice caz, va fi tot Ariston. |
--------------------
Dacia
1310
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(cdadan @ 22 Mar 2015, 22:09) ![]() Uite! Solar_compact.jpg ( Size: 54.61k ) Number of downloads: 153 QUOTE(maho @ 22 Mar 2015, 22:13) Eficienta in comparatie cu ce? |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DragosP |
![]()
|
Cu orice.
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
dacis |
![]()
|
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
gabize |
![]()
|
Din ce-am auzit pe la noi prin târg, pompele de căldură sunt cu adevărat eficiente până pe la -5...-7 grade. De acolo nu prea.
Și cică pompele-s scumpe și nu prea apuci să le amortizezi pentru că se cam duc în câțiva ani. O fii sau nu mit urban, nu știu. |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.079 Joined: 11 February 04 ![]() |
la scoala de bucatari unde am studiat eu, se luau 4 A/mm^2.
|
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 14:51 |