Despagubire RCA, plafonul minim/maxim de despagubire..?
![]() ![]() ![]() |
Despagubire RCA, plafonul minim/maxim de despagubire..?
Alexu7 |
![]()
|
||
![]() zân Group: Members Posts: 1.695 Joined: 20 February 07 From: Europa ![]() |
|
||
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
- B6 incurajez efractia de bine in mintea omeneasca
|
|||
gotty |
![]()
|
![]() fagocer™ haituit Group: Members Posts: 4.627 Joined: 20 August 07 From: oriunde vreti voi.... ![]() |
din pacate da...dar eu stiam ca plafonul despagubirii este undeva in jurul a 6000 ron....
|
--------------------
Private
Spice
Member
|
|
Alexu7 |
![]()
|
![]() zân Group: Members Posts: 1.695 Joined: 20 February 07 From: Europa ![]() |
pe spatele politei este trecuta ca suma maxima de despagubire materiala 100 000 de coco.
daca loveam o masina straineza, ce facea tot cateva miulioane ii dadae si aluia? atunci de ce dracu mai fac asigurare daca in final tot eu tre sa sar cu banu' astept si niste pareri de specialitate daca sunt cei in cauza in zona ![]() <span class='edit'>24 Dec 2007, 20:19:</span> in urma topicului lui Tudor de aici http://www.daciaclub.ro/Centrul-de-informa...RCA-t45386.html m-am mai linistit un pic, insa daca gaita aia grasa si blonda de la asigurari spune ca nu da mai mult de 10 milioane? cum trebuie procedat? ps: scuze pt postul consecutiv ![]() pps: omul este cumva prieten cu mine si nu vreau sa ajung la judecata cu el This post has been edited by Alexu7: 24 Dec 2007, 21:14 |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
gotty |
![]()
|
![]() fagocer™ haituit Group: Members Posts: 4.627 Joined: 20 August 07 From: oriunde vreti voi.... ![]() |
crede ma ca n are cum sa ti dea doar 1000 ron despagubire....daca sustine in continuare chestia asta ureaza i sarbatori fericite....in afghanistan ......si cere o parere pertinenta....
|
--------------------
Private
Spice
Member
|
|
Alexu7 |
![]()
|
despagubirea nu e pt mine oricum insa pagubitul tot o tine "sa ne intelegem"...dar din moment ce am asigurare...sa se inteleaga cu aia
![]() |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Crede-ma ca are cum. Unui coleg i-a fost tamponata masina de serviciu (dacia 1310). Masina era parcata regulamentar si un altul a pierdut controlul volanului si i-a tamponat-o. Firma de asigurari a zis ca-i plateste maxim 1200 ron, adica 15% din valaorea de asigurare a masinii.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
Alexu7 |
![]()
|
pai in cazul asta care mai este rostul rca-ului daca tot eu trebuie sa multumesc pagubitul....
|
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
vali1971ro |
![]()
|
![]() --------------------- Group: Members Posts: 654 Joined: 8 May 06 ![]() |
dupa cate stiu , in momentul eliberarii politei rca trebuie sa existe si un contract , acest contract de cele mai multe ori nu este eliberat lasand asiguratul "in ceata". pe polita de asigurare este trecuta o suma maxima dar nu sunt specificate conditiile despagubirii recalmantului. cred ca este o varianta de "evitare" a anumitor clauze contractuale(pentru ca , nu-i asa , rca este un contract!) de catre societatile de asigurare. daca aceste clauze nu ti-au fost aduse la cunostinta de catre asigurator , in baza unei semnaturi , pe un contract ferm , cred ca ai unde sa "arunci pisica"!
ia te uita... acu citesc polita..."conditiile contractuale sunt prevazute in normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule aprobate prin ordinul presedintelui comisiei de supraveghere a asigurarilor nr.113133/2006" ... nu zau ! si ce spune acest ordin? hai sa vedem constitutia romaniei! deci :titlul II ; capitolul II ; articolul 31 (2) Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal. i-auzi bre ce zice constitutia! ai fost informat cumva? ai luat la cunostinta in momentul incheirii contractului? astept un jurist sa explice pertinent cele de mai sus ! am dreptate or ba? LE nu povestiti chestia ai cu necunoasterea legii! cetateanul obisnuit nu este enciclopedie sa cunoasca toate legile , nu are abonament la monitor , so , cei care elibereaza polita de asigurare sunt OBLIGATI sa informeze cetateanul de rand ce drepturi si ce obligatii are , pe baza de semnatura! This post has been edited by vali1971ro: 24 Dec 2007, 22:29 |
--------------------
.
.
. "diferenta dintre un critic si un creator este ca cea dintre bou si taur" Teophile Gautier
|
|
Alexu7 |
![]()
|
aceiasi treaba si pe spatele politei mele...
eu stau linistit ca scrie acolo 100 de mii de coco si cand colo e la mistoi "aruncata" suma aia.. |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
lucian_v |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 543 Joined: 13 December 03 From: Bucuresti ![]() |
Suma aia de 100000 despre care vorbesti nu are nici o legatura in cazul de fata. Valoarea maxima in cazul de fata se stabileste dupa anumite tabele/norme ale asiguratorului si ia in calcul, tipul masinii, vechimea, starea inainte de accident...cauta in topicurile cu asigurari si ai sa intelegi o gramada de lucruri.
Si ca sa iti raspund la intrebare, da, este poibili ca firma de rca sa ii dea doar 1000 de ron pagubitului, perfect legal iar el pentru diferenta te poate da in judecata ...unde depinde de multi factori. Oricum daca accepta o suma de la rca cand semneaza ca a luat banii semneaza si ca nu mai are nici o pretentie de la ei sau de la tine. |
--------------------
---
---
---
- ---
|
|
Alexu7 |
![]()
|
....pai eu mi-am facut asigurare de unde sa stiu eu ca astia sunt chetrosi si despagubesc cu taraita...
pana una alta..care sunt sansele ca procesul sa fie in defavoarea mea? asiguratorul nu este si el implicat ? |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
Ghidioneanu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 424 Joined: 3 June 03 From: IS ![]() |
Despagubirile sunt calculate la valoarea de piata a masinii . Daca loveai un Bugatti sau un Lamborghini , dadeau X % din valoarea masinii in functie de vechimea masinii , oricum sub cei 100 000 sau 250 000 euro plafonul maxim .
La o Dacie ce valoreaza circa 1200 euro , se dau despagubiri proportional cu valoarea masinii . nu o sa-i dea o Dacie noua la schimb , chiar daca aveai dauna totala . |
--------------------
Ford
Focus
2007, 1,8 TDCI 115 cp
- IS-xx-xx Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința.
Solomon |
|
daniel4ro |
![]()
|
![]() forumist anti Group: Members Posts: 1.166 Joined: 16 September 07 From: B U Z Ă U city ![]() |
Ca si concluzie sa inteleg ca pana la urma tot asigurarea CASCO ramane de baza, nu?
|
--------------------
Renault
Megane 2.1
2004 SEDANiel4ro Privilege, 1.5 DCI , 82 CP
- Numar DREPTUNGHIULAR
|
|
tzk |
![]()
|
membru cu megane Group: Members Posts: 208 Joined: 20 December 05 ![]() |
si la casco e cam aceasi treaba ca in postu de deasupra ta al d-lui Ghidioneanu.
masina e evaluata la o anumita suma (in functie de vechime etc...) si casco despagubeste maxim ..sa zicem 80-85% din valoare , prag la care masina este considerata dauna totala. ideea e ca nici un asigurator nu vrea sa plateasca o reparatie care costa mai mult decit costa masina inainte de accident, asa ca la casco iti da banii sa-ti iei alta masina oarecum la acelasi nivel cum era masina in momentu asigurarii. daca nu ar fi asa, toata lumea ne-am arunca masina in ripa ca sa luam alta noua (pe casco) si toti ne-am pocni masinile vechi in bot ca sa ne punem aripi si tabla si motor nou in loc de vechi (pe rca) |
--------------------
Renault Megane
II Sedan Expression
1,5dCi 80 2005
|
|
Alexu7 |
![]()
|
reparatiile nu trebuie facut obligatoriu cu piese noi...asiguratorul..cred ca are voie sa foloseasca si piese sh...astfel sa se incadreze in suma pe care o ofera si sa aduca masina cat de cat la starea anterioara evenimentului, ca nici atunci piesele nu erau noi...
|
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
Tudor |
![]()
|
![]() Moderator Group: Members Posts: 1.824 Joined: 10 May 05 From: Bucuresti ![]() |
1. Trebuie obtinuta o calculatie ferma de la asiguratorul RCA privind suma maxima pe care este dispus sa o despagubeasca (nu pe vorbe, hartie cu calculatie, semnata si stampilata).
2. Trebuie verificat daca calculatia lor respecta norma CSA. Daca o respecta mergeti la 3. Daca nu, contestatie la directorul asiguratorului si apoi, daca e necesar, contestatie la CSA. 3. Trebuie evaluat daca masina poate fi reparata cu suma oferita de asigurator: folosind piese noi, sh, regie proprie ... cum doriti. Daca se poate faceti actele necesare si reparati masina. Daca nu mergeti la 4. 4. Pagubitul solicita de la asigurator copii oficiale (cu mentiunea "conform cu originalul", semnatura si stampila) dupa toate actele de la dosar. Pagubitul contacteaza un avocat si cheama in judecata pe vinovat si pe asigurator. 5. La judecata pagubitul va avea nevoie de o estima a valorii reparatiei, facuta de catre un service agreat de producatorul masinii. In experienta practica, daca vinovatia in accident este evidenta si daca masina pagubitului nu este una in stare proasta sau foarte proasta, pagubitul va primi de la judecator toata suma necesara reparatiilor, fara a se tine cont de norma CSA. Cu decizia judecatoreasca, asiguratorul plateste. Ambele situatii nu sunt obligatorii, dar in practica marea majoritate asa se sfarsesc. Cel mai bine insa este sa urmati sfaturile avocatului pe care l-ati ales (atat in cazul pagubitului, cat si in cazul vinovatului). Daca nu vreti sa ajungeti la judecata, singura posibilitate este sa scoateti cat mai mult de la asigurator, peste care vinovatul sa mai adauge cat e necesar, in functie de intelegerea cu pagubitul. |
--------------------
Renault
Clio III
2006 1,5 dCi 80cp Dynamique 3usi Honda CR-V 2006 2,2 CDTi 140cp Executive
|
|
Ghidioneanu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 424 Joined: 3 June 03 From: IS ![]() |
Tot la mica intelegere ajungem...
Eu am avut trei evenimente in care s-a folosit RCA -ul . Intr-unul am fost vinovat si in afara de polita , am mai platit ceva ciubuce in natura pe la service . In celelalte doua , am facut cat s-a putut pe asigurarea vinovatului , si m-am lasat pagubas de cerut suplimente , nu stiu cum am reusit sa dau doar de calici .... |
--------------------
Ford
Focus
2007, 1,8 TDCI 115 cp
- IS-xx-xx Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința.
Solomon |
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
Alexu7 |
![]()
|
@radian
![]() @ghiodeanu.. nu stiu daca ma intelegi dar tocmai de asta mi-am tras rca sa nu fiu nevoit sa dau cu banu...nu ca-s eu plin de bani dar calic cand vine vorba de dat ![]() @Tudor, Va multumesc ![]() This post has been edited by Alexu7: 27 Dec 2007, 21:53 |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
sddragos |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 532 Joined: 18 October 05 ![]() |
E jale cu asigurarile astea. Am avut un accident inainte de Craciun, vinovat cel care m-a lovit, masina este avariata total (impact lateral, rasturnare pe asfalt si apoi mers rasturnat pana intr-o curte de langa drum - vezi foto), la asigurator mi-au spus ca primesc despagubiri de aprox 400 euro (Dacia din 1997). Masina costa in targ vreo 5000 RON (foarte bine intretinuta), diferenta prea mare. Am inteles ca de la vinovat nu prea sunt sanse sa scot mare lucru in instanta (90% din timp e plecat din tara, lucreaza in Italia), asa ca am apelat la o cale amiabila de rezolvare a problemei: contribuie el cu o suma de bani in asa fel incat, adaugata la cei 400 euro de la asigurator si cu ceva bani de la mine - pe care sper sa-i recuperez vanzand ce a mai ramas din masina (motor, cutie, punti, geamuri, etc) - sa pot sa-mi iau alta masina similara.
Attached thumbnail(s) Picture_087.jpg ( Size: 661.65k ) Number of downloads: 452 |
--------------------
Dacia
1310 L
1997, berlina
|
|
StefanT |
![]()
|
![]() STF - Special Tactical Force Group: Members Posts: 3.413 Joined: 19 April 04 From: Bucuresti ![]() |
Bine ca ai scapat nevatamat la cum arata....
|
--------------------
Suzuki
GSX-1300-R
2008
- B'100'HAY Fan Reno 53379
|
|
Alexu7 |
![]()
|
mare noroc ai avut daca nu ai patit absolut nimic...insa mi se pare absurd sa ofere doar 400 de euro, niste jigodii ce mai....
zi-ne si unde era asigurat ala ![]() |
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
sddragos |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 532 Joined: 18 October 05 ![]() |
Sunt foarte bucuros ca am scapat cu viata (eram eu si prietena mea in masina, centurile ne-au fost un sprijin adevarat, nu am atins plafonul cand am rulat rasturnati pe asfalt), chiar fara nici o zgarietura. Doar cu o spaima, dar ce spaima...
Am trecut in plan secund masina avariata (chiar daca inseamna o gaura importanta in buzunar), cel mai important e ca suntem sanatosi. Vinovatul e asigurat la Asitrans, dar cred ca toti asiguratorii fac aceeasi jecmaneala! |
--------------------
Dacia
1310 L
1997, berlina
|
|
TheSaiLor |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 367 Joined: 6 April 04 From: Constanta ![]() |
<<E jale cu asigurarile astea. Am avut un accident inainte de Craciun, vinovat cel care m-a lovit, masina este avariata total (impact lateral, rasturnare pe asfalt si apoi mers rasturnat pana intr-o curte de langa drum - vezi foto), la asigurator mi-au spus ca primesc despagubiri de aprox 400 euro (Dacia din 1997). Masina costa in targ vreo 5000 RON (foarte bine intretinuta), diferenta prea mare. Am inteles ca de la vinovat nu prea sunt sanse sa scot mare lucru in instanta (90% din timp e plecat din tara, lucreaza in Italia), asa ca am apelat la o cale amiabila de rezolvare a problemei: contribuie el cu o suma de bani in asa fel incat, adaugata la cei 400 euro de la asigurator si cu ceva bani de la mine - pe care sper sa-i recuperez vanzand ce a mai ramas din masina (motor, cutie, punti, geamuri, etc) - sa pot sa-mi iau alta masina similara. >>
Ai un caz fericit. Eu am avut dauna totala, lovit din fata si spate, asigurarea mi-a dat 12 milioane, pentru restul am dat in judecata vinovatul ... si surpriza ... am mai platit 10 milioane cheltuieli de judecata ca am pierdut procesul din cauza unor manevre tampite ale avocatilor. Asa ca m-am lecuit. Si DA, toti fac la fel. Nu conteaza care e plafonul maxim de despagubire, conteaza in ordinea asta: 1. VARSTA masinii 2. VALOAREA DE NOU a masinii din astea doua reiese valoarea actuala a masinii care la dacii de cel putin 10 ani vechime este in jurul a 1000 RONI. De aici si suma maxima pe care o dau asiguratorii. Dragos, te sfatuiesc sa dai epava complet daca gasesti pe cineva interesat. Altfel ramai cu o groaza de piese sau te chinui prea mult sa le vinzi. This post has been edited by TheSaiLor: 2 Jan 2008, 21:23 |
--------------------
Audi A4 1.9 TDI
Clio 1.5 dCi
- CT - 0123
|
|
adi_ar |
![]()
|
![]() Membru autentic si conservator Group: Moderatori Posts: 4.437 Joined: 23 February 07 From: Arad ![]() |
Atentie !
Plafonul maxim, specificat pentru polita RCA, NU se refera la: "Cat pot primi eu in caz de accident", ci se refera la: "Limita maxima a daunelor pe care le plateste asiguratorul meu, in baza acelei polite de asigurare, celor pagubiti de mine" !!! |
--------------------
Renault
Megane 2.1 Sedan
1.5 dCI 2005 iGO 9.6.29.357899
|
|
Alexu7 |
![]()
|
da..numai ca astia nu zic si limita minima care sunt dipusi sa o plateasca !
|
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
adi_ar |
![]()
|
![]() Membru autentic si conservator Group: Moderatori Posts: 4.437 Joined: 23 February 07 From: Arad ![]() |
Ba da, 0 (zero) !
![]() |
--------------------
Renault
Megane 2.1 Sedan
|
|
Alexu7 |
![]()
|
asta in caz ca esti sub influenta
|
--------------------
DACIA POPnituita
1310 L
1998
|
|
tuneam |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 865 Joined: 1 March 04 From: Bucuresti ![]() |
Salut
RCA despagubeste si persoanele accidentate nu numai masinile. Eu asa am inteles din ce scrie pe polita. Adica daca faci un accident in care esti vinovat, si ranesti grav pe cineva(D-ne fereste) iar acel cineva iti cere si judecatorul aproba despagubiri de 20000 Euro sa zicem. Nu ar tb asiguratorul sa contribuie si el cu ceva? Eu asa inteleg din polita RCA. |
--------------------
Renault/Ford
Clio IV
2014
- bucuresti
|
|
adi_ar |
![]()
|
Cf. Ordin CSA 113133 / 2006
"Art. 14. - (1) Asiguratorul are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului provocat de asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru: a) vatamari corporale sau deces; b ) pagube materiale; c) pagube ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului avariat, in cazul in care autovehiculul reprezinta mijlocul cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate, pentru care detine licenta si autorizarea in acest sens; d) cheltuieli legate de reprezentarea juridica, in cazul cererilor de despagubire prevazute la lit. a)-c), in legatura cu daunele potrivit lit. b ) sau c), distinct de despagubirile acordate potrivit lit. a)-c), dar numai in situatia incetarii fara efect a perioadei mentionate la art. 37 alin. (2) sau a respingerii ori reducerii nejustificate a despagubirii de catre asigurator." |
--------------------
Renault
Megane 2.1 Sedan
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 13th May 2025 - 11:29 |