Discutii pe teme feroviare - Despre trenuri !, DOAR material rulant
![]() ![]() ![]() |
Discutii pe teme feroviare - Despre trenuri !, DOAR material rulant
gibonu |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.195 Joined: 29 May 06 ![]() |
|
||
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|||
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.481 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Am venit de la brasov cu locuri in vagonul bar, interesanta experienta. Trenul venea d ela cluj cu galeria lui Dinamo, asa ca bere mai era doar Wartseiner si Paulaner dar a fost ok, macar era rece. preturile decente, aveau si whisky sau vin.
"capacitate de 6000 Kw/h;" adica are baterii sau ce? This post has been edited by einstein1984: 17 Apr 2025, 09:51 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
gibonu |
![]()
|
Articolul asta vad ca este deja pe multe site-uri: https://www.bizbrasov.ro/2025/04/22/artist-...m-de-neplacuta/
„Mi s-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, suprataxa de 75 de lei sau să las bicicleta jos din tren ca să îmi ca să îmi continui călătoria, de către șeful de tren. Menționez că aș fi plătit acești bani, dar la momentul în care scriu mai am fix 46 de lei, bani care poate mi-ar fi ajuns dacă nu plătesc în regim de suprataxă” Suna putin ciudata "mi s-a propus" pentru ca cei 75 Lei sunt tariful oficial al CFR Calatori atunci cand trenul nu are vagoane cu locuri pentru biciclete (pentru distanta 101 - 200 km, adica 5 Lei / kil iar bicicleta se considera ca are 15 kile). Posibil sa fi existat o posibilitate de supra-control in trenul respectiv daca nasul a cerut tariful oficial. Iar pe asta "Casierița de la ghișeul CFR nu a fost de acord nici măcar să îi perceapă o taxă pentru bagaj greu" nu o inteleg, poate imi scapa ceva. Din cate stiu, tariful pentru bagaj care depaseste 30 kg / bicicleta cand trenul nu are vagoane cu locuri pentru biciclete si plateste direct la nas nu la casa de bilete. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
nasty |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.532 Joined: 3 January 05 ![]() |
Pare o descurajare (șicane absurde!) a bicicliștilor în a utiliza trenul!
Prezentarea trenului nou: This post has been edited by nasty: 23 Apr 2025, 21:25 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.481 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
@gibonu, adica pe scurt si casierita si nasu si-au facut treaba ca la carte (regulament) si ziaristii fac sa para ca ar fi avut ceva incu saracul om?.
https://ziarulunirea.ro/trenul-fara-nas-un-...matoare-937841/ This post has been edited by einstein1984: 23 Apr 2025, 20:09 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(nasty @ 23 Apr 2025, 09:46) Pare o descurajare (șicane absurde!) a bicicliștilor în a utiliza trenul! Doar "pare"? De exemplu pe bucata Bucuresti Progresu - Comana biletul pentru biciclist costa 6,50 Lei iar biletul pentru bicicleta costa 60 Lei. Sau 120 Lei pentru bicicleta daca vrei sa faci o plimbare cu bicicleta de cateva ore prin padure. Jmekerie maxima vagoanele alea noi. Mersi pentru film. Cumva exista filmare si din locul pentru biciclete [recunosc, n-am avut rabdare sa vad tot filmul]? @einstein1984 Habar n-am. Nu pot trage concluzii dintr-un articol din ziar. Plus ca-mi da cu virgula ca omul a fost dat jos din tren [in ziua de Paste cand trenul este aproape gol] intr-o halta ca o ora de mers de Brasov. This post has been edited by gibonu: 23 Apr 2025, 23:08 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
|
nasty |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.532 Joined: 3 January 05 ![]() |
Mă refeream la nașu’ care l-a dat jos din tren pe tipul cu bicicleta într-o haltă! Tarifele sunt clar o bătaie de joc! Dar după cum tot scade viteza medie a trenurilor, curând cu bicicleta se va merge mai repede!
Da, arată, fiecare vagon în parte, inclusiv locurile pt biciclete. E un film făcut cu multe amănunte și multă răbdare. Poze din film: IMG_3829.jpeg ( Size: 361.17k ) Number of downloads: 130 IMG_3828.jpeg ( Size: 295.81k ) Number of downloads: 133 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
@nasty
Nasul a procedat corect, conform regulilor [chiar daca sunt aberante] ale CFR Calatori. Am tot spus pe aici ca tot timpul trebuie sa ai bugetat tariful oficial [si aberant] al CFR Calatori pentru biciclete cand trenul nu are vagon cu locuri pentru biciclete. Enigma ramane de ce l-a dat pe om jos din tren dupa o ora de mers. Mersi pentru capturile din film. This post has been edited by gibonu: 24 Apr 2025, 23:10 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
|
Raul1990 |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 73 Joined: 2 August 11 ![]() |
QUOTE(einstein1984 @ 17 Apr 2025, 10:48) Am venit de la brasov cu locuri in vagonul bar, interesanta experienta. Trenul venea d ela cluj cu galeria lui Dinamo, asa ca bere mai era doar Wartseiner si Paulaner dar a fost ok, macar era rece. preturile decente, aveau si whisky sau vin. "capacitate de 6000 Kw/h;" adica are baterii sau ce? referitor la capacitate cred ca este o greseala. 6000 de KW este puterea locomotivei cate un motor de 1000 de KW pe fiecare osie, x6 osii= 6000 KW This post has been edited by Raul1990: 12 May 2025, 12:56 |
--------------------
Renault
Laguna II 1.6 16V
2001/Authentique
- HD 08 HGZ
|
|
einstein1984 |
![]()
|
kW da, kw/h reprezinta o capacitate de baterie scisa gresit, nu putere electrica/mecanica
This post has been edited by einstein1984: 12 May 2025, 13:14 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
gibonu |
![]()
|
“Tigania” combinata cu principiul sovietic “simplu si eficient”. Plus costuri minime.
Context: impreuna cu doamna am facut o tura cu bicicletele in Ungaria si putin in Austria si Slovacia, iar prima [si ultima] etapa a fost deplasarea cu trenul international Bucuresti Nord – Budapesta Keleti [si retur], la vagon de dormit, clasa I-a, cabina cu doua paturi [voi reveni cu detalii complete, inclusiv un calcul de pret tren vs masina, intr-o postare separata]. Problema principala era transportul bicicletelor cu trenul, adica trebuia sa gasesc o solutie cat mai simpla, eficienta si ieftina pentru a confectiona doua huse pentru biciclete astfel incat sa fie complet acoperite. Husele de la Vaude pe care le-am folosit in anii trecuti la transportul bicicletelor cu avionul ieseau din discutie. Pe de o parte trebuie sa dau jos si roata spate plus lantul si deraiorul de pinioane iar pe de alta parte husa asta este grea si voluminoasa, are aproape 3 kile si nu aveam nicio intentie sa le caram dupa noi. Anul trecut am vazut pe Youtube cum isi facuse unul o husa din material de parasuta [nu va ganditi la prostii], husa care avea o greutate redusa si un volum de strangere foarte mic. Insa material de parasuta nu am gasit de cumparat. Insa am avut noroc, anul trecut in octombrie la Kaufland a fost o oferta la hamacurile care au ramas nevandute peste vara, pret 9,44 Lei bucata [nici la 18,89 Lei nu se facea gaura-n cer], am luat 5 bucati, ca sa fie material. 01.jpg ( Size: 185.46k ) Number of downloads: 86 Lungime 2,75 m, latime 1,36 m. 02.jpg ( Size: 276.16k ) Number of downloads: 87 Hamacul impachetat are 30 cm lungime 03.jpg ( Size: 269.39k ) Number of downloads: 82 si 16 cm latime [inaltimea n-am masurat-o]. 04.jpg ( Size: 297k ) Number of downloads: 8 Greutatea unui hamac [doar cu corzile de sustinere si fara “urechile” metalice de prindere] este de 350 de grame. 05.jpg ( Size: 476.73k ) Number of downloads: 15 06.jpg ( Size: 304.69k ) Number of downloads: 16 Husa pentru transport si compresie este atasata hamacului, adica nu mai trebuie sa ai si grija ei. Asadar, partea cu materialul pentru husa am rezolvat-o, mai ramanea problema confectionarii husei. Initial am vrut sa vorbesc cu un vecin care este croitor, insa m-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ca nu am nevoie de o husa propriu-zisa, cusuta cu arici sau fermoar. Cu putina fantezie [si ca sa castig la material] am facut cateva “tiganii’’. Am dat jos doar ghidonul, cu tot cu mansoane si manete, am intors pipa la 180 de grade si am legat-o de cadru cu o curea de ratrapa ca sa stea fixa furca fata. Manetele le-am legat, mai larg, tot de cadru cu o curea de ratrapa, insa de aici nu am poza. 07.jpg ( Size: 389.58k ) Number of downloads: 22 In capul furcii, in locul axului am pus o protectie de plastic [luata gratis] din cele cu care vin bicicletele in cutie la magazine. 08.jpg ( Size: 597.37k ) Number of downloads: 21 Am scos si pedalele iar roata spate am “blocat-o” cu alta curea de ratrapa. 09.jpg ( Size: 425.09k ) Number of downloads: 20 Roata fata prinsa de cadru iar aripa [mud guard] folosita ca protectie. 10.jpg ( Size: 455.07k ) Number of downloads: 16 Daca n-am fost suficient de coerent, cam asa arata bicicleta doamnei [la ea a ramas saua pe bicicleta] 11.jpg ( Size: 563.98k ) Number of downloads: 18 si bicicleta mea [saua Brooks B 190 a trebuie sa o dau jos]. 12.jpg ( Size: 543.72k ) Number of downloads: 18 Trei puncte de prindere a rotii fata de cadru sunt suficiente, pedalele si axul fata prinse pe portbagaj. Ghidonul este si el prins de cadru si ca se se “aseze” mai bine am pus pe cadru o bucata de burete de izolat tevi. Avantajul cel mai mare este ca trebuie sa dau jos roata fata si ghidonul iar roata spatele, lantul, deraiorul de pinioane si portbagajul spate raman pe bicicleta. Ce fac romanii cand ajung in gara la Budapeta? Se intind cu toata marfa pe peron. 12a.jpg ( Size: 587.14k ) Number of downloads: 22 Invelirea bicicletei in hamac se face foarte simplu. Cu primul hamac se incepe de sus, se “centreaza” bicicleta sub halmac pana cand se fac doua “falduri” sub bicicleta. Iar cele doua “falduri” se prind pe lateral, cap la cap cu chingile de sustinere ale hamacului. Cu al doilea hamac se face aceiasi operatiune, doar ca aici bicicleta, deja invelita [in primul hamac] se “centreaza” peste hamac. Nu stiu cat de coerent am reusit sa fiu in explicatia de mai sus. Rezultatul se vede cel mai bine in poza de mai jos 13.jpg ( Size: 396.48k ) Number of downloads: 24 Se observa ca bicicletele sunt complet acoperite, plus ca stau singure in pozitie orizontala, fara niciun fel de sprijin. Transportul bicicletelor se face foarte simplu prin prindere de top tube, langa cheita de la sa. Hamacele dupa ce am asamblat bicicletele in gara la Budapesta. 14.jpg ( Size: 410.83k ) Number of downloads: 19 Greutatea lor, 700 de grame pe bicicleta este neglijabila. Nici spatiul pe care il ocupa nu este prea mare, plus ca hamacurile sunt doar indesate in husa, nu mi-a batut capu’ cu o incercare de compresie a lor. Asamblarea / dezasamblarea celor doua biciclete imi ia cam o ora. Stiu, e mult, altii se misca mult mai repede dar nu sunt in competie cu nimeni. Tot in combinatia descrisa mai sus de “micsorare” cred ca bicicleta incape fara probleme intr-o cutie de carton din cele in care vin la magazin, cutii care se pot folosi la transportul bicicletei cu avionul sau curierul. In final, ma declar extrem de multumit de “tigania” pe care am facut-o, cu un pret se sub 20 Lei per husa per bicicleta. Protectia oferita este zero barat, insa la transporului bicicletei la vagonul de dormit nu am nevoie de nicio protectie, pentru ca bicicletele de car doar eu pe o distanta de cativa metri, de pe peron pana in cabina. 11 Jun 2025, 00:49: =============================== Prima data cand am calatorit cu trenul international [bucata Bucuresti Nord – Budapesta Keleti si retur, cu trenurile IRN 472 si IRN 473, operate de CFR Calatori]. Biletele le-am luat la finalul lui februarie si inceputul lui martie, cu aproximativ trei luni inainte [perioada maxima de anticipare la trenurile internationale, comparativ cu doar o luna la trenurile interne]. Singurul loc din Bucuresti de unde se pot cumpara bilete pentru trenul international este casa de bilete dedicate din Gara de Nord. Biletele se pot cumpara si online, insa am vrut sa le iau de la casa de bilete ca sa fiu sigur ca primesc ambele locuri in aceiasi cabina. In februarie chiar am facut o simulare pe site-ul CFR, am ajuns pana la plata, insa n-am gasit deloc posibilitatea de alegere a locurilor [poate s-a mai schimbat ceva intre timp]. Cam asa arata biletul la trenul international, compus din trei bucati. 15.jpg ( Size: 491.96k ) Number of downloads: 17 Primele doua sunt biletele propriu-zise, ultimul este suplimentul pentru locuri. Pretul total, dus intors pentru doua personae, la vagonul de domit, clasa I-a, cu doua paturi in cabina a fost 1732 Lei [866 Lei pentru fiecare drum], adica 343 Euro. Cursul de schimb a fost de 1 Euro = 5,05 Lei inca din februarie. Bicictele in cabina la dus 16.jpg ( Size: 344.52k ) Number of downloads: 23 si tipul vagonului. 17.jpg ( Size: 340.63k ) Number of downloads: 23 La intors am prins alt tip de vagon 18.jpg ( Size: 269.91k ) Number of downloads: 11 in care spatiul din cabina este foarte generos. 19.jpg ( Size: 397.44k ) Number of downloads: 17 plus chiuveta in cabina. 20.jpg ( Size: 304.86k ) Number of downloads: 18 Ambele tipuri de vagone au fost construite initial cu trei paturi in cabina, acum au ramas doar doua paturi. Vagoanele astea sunt lux, fara niciun fel de gluma. Compatativ cu acum doi ani cand am facut tura din judetul Salaj si dupa Predeal n-am mai putut aproape deloc sa dorm, acum am dormit cu basini la cur aproape tot drumul, atat la dus cat si la intors [ma refer la bucata de cale ferata din RO, ca Ungaria este din alt film la domeniul feroviar, la ani lumina distanta fata de RO]. Curatenia din vagon si cabina este impecabila, chiar m-am uitat in diverse colturi si n-am gasit nicio urma de praf. Iar asternuturile pareau a fi noi si abia scoase din cutie, cu un miros discret de apret. Si cel mai important: la dus trenul a avut 10 [zece] minute intarziere, la intors doar 2 [doua] minute intarzire [mai multe detalii in povestea turei]. Vorba unei prietene romance care traieste de multi ani in Austria: "ori ati avut voi noroc ori chiar se mai schimba cate ceva in RO" Bonus: la intoarcere, de la Budapesta Keleti pana la Curtici am mers cu un Siemens Vectron. 21.jpg ( Size: 398.75k ) Number of downloads: 18 This post has been edited by gibonu: 10 Jun 2025, 22:49 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
|
tzavalau |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 443 Joined: 9 February 08 From: Petrosani ![]() |
Gibonu,ai avut chiuveta si spre Budapesta! Este sub "masuta" pe care ai pus sticla de apa in prima fotografie din cuseta!!!Sub masa aceea este chiuveta, masa fiind ca un fel de capac /ridici mai hotarit pentru ca e destul de grea si dedesubt este ....Pentru data "aviatoare"
![]() This post has been edited by tzavalau: 11 Jun 2025, 08:33 |
--------------------
KGM
Korando
1.5Tgdi Black/2024 /C300
- HD 55 BXL Cugetare: "Românul e un fel de om care se supără dacă nu îl inviți, și dacă îl inviți nu vine".
Sursa: "Moftul Român",10 iunie 1901 |
|
gibonu |
![]()
|
@tzavalau
Foarte tare. Si mersi pentru completare. La trenul asta exista si vagon care are dus [cred ca si wc] in cabina. Insa depinde de norocul pe care il ai in ziua respectiva. Cu o saptmana inainte de pleca in tura am fost in gara sa vad cum arata vagonul de dormit [si ca sa ma interesez discret cum pot urca cu doua biciclete in tren] iar insotitorul de vagon, super de treaba, m-a lasat sa urc in tren si am vazut vagoanele astea cu dus in cabina. ============================================ Daca ajuta pe cineva, mai jos voi face un calcul comparativ, ban pe ban, al costurilor de transport pentru masina vs tren pe bucata Bucuresti – Budapesta si retur. Calcul se refera strict la doi adulti si la o tura [cu bicicleta] care a durat 16 zile, cu plecare si final la Budapesta. Si in niciun caz nu am vreo intentie de polemica sau de inducere a unei stari de tensiune intre mersul cu trenul, masina sau avionul. Bucuresti – Budapesta si retur [total 1660 km sau 830 km pe sensul de mers], pe sosea. Consumul masinii este de 7 litri la suta de km de unde rezulta: 1660 x 7% = 116,20 Litri de benzina. Pretul benzinei la 04.06.2025 luat de pe Cargopedia. 22.jpg ( Size: 123.81k ) Number of downloads: 6 Pretul mediu la benzinei din RO si H este 1,41 Euro / litrul [1,45 + 1,38 = 2.83/2 = 1,41] Pret benzina: 163,84 Euro [116,20 x 1,41] Vigneta ungureasca pentru o luna [tura a durat 16 zile] costa 10710 Forinti, adica 26,77 Euro. Ca fapt divers, daca luam doua vigneta fiecare cu valabilitate o zi ar fi costa 10640 Forinti [5320 Forinti vigneta pentru o zi] Pret total al deplasarii cu masina: 190,61 Euro [163,84 + 26,77]. Parcarea in Budapesta ar fi costat 150 Euro [60000 Forinti]. 23.jpg ( Size: 185.36k ) Number of downloads: 10 Poza de mai sus este de undeva din zona centrala, din apropierea sinagogii, dintr-o parcare dintre blocuri [cele subterane am vazut ca sunt mai scumpe] 24.jpg ( Size: 238.63k ) Number of downloads: 10 O idee mai ieftina ar fi fost parcarea de la aeroport [Holiday Parking], insa aeroportul era la vreo 20 km distanta de locul in care am stat in Budapesta. Daca stie cineva vreo posibilitate de parcare pe termen lung in Budapesta, il rog sa nu ezite sa o recomande. Parcare gratis nu stiu daca exista in Budapesta si oricum nu as fi riscat sa las masina aiurea. Si asta nu din motive de furt, ci din motive de amenda / ridicat masina. 108 Euro ar fi costa doua nopti suplimentare de cazare, una la dus si una la intors [54 Euro / noapte a fost cazarea de la Budapesta]. Cost total pentru mersul cu masina: 448 Euro [190 + 150 + 108]. Iar la suma asta cu siguranta s-ar mai fi adaugat si alti bani pe o cafea, un cico sau o chiftea la preturile de benzinarie de pe autostrada Trenul dus - intors [vagon de dormit, clasa I-a, cu doua paturi in cabina] 343 Euro [866 Lei pe sens, 1732 Lei total, 1732 / 5,05 = 342,90 Euro] Diferenta masina vs tren 105 Euro[U] [448 – 343] Insa castigul principal la tren nu sunt banii, ci timpul. Pe langa doua zile de concediu castigate, in ziua plecarii de la Bucuresti [trenul pleca la ora 17:58] am fost cateva ore la munca [ca deh, mai aveam treburi de rezolvat, desi eram in concediu] iar in ziua sosirii la Bucuresti [trenul a ajuns la ora 11:35] seara al fost la teatru. Daca am fi mers cu masina, nu as fi putut face nimic din cele de mai sus si as fi pierdut si doua zile de concediu in care doar mi-ar fi intrat masina-n cur pe bucata Bucuresti – Budapesta si retur. Google Maps indica cam 10 ore de drum, asta inseamna cel putin 12 ore cu opririle aferente pentru caca, pipi, partz. Inca ceva: pretul trenului 343 Euro / 4 = 85,75 Euro / om / segment de mers. La banii astia, garantat nu as fi gasit niciun bilet de avion Bucuresti – Budapesta in care sa ne incadram cu bagaj de cala si bicicleta. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
|
DaciaClub - Reno Bot |
![]()
|
![]() Mesaj automat ![]() |
InnoTrans - Berlin - 18.09.2018
... |
-------------------- |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 15th June 2025 - 17:18 |