DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

176 Pages « < 10 11 12 13 14 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Traiul la curte, vs. traiul la bloc

b76bgaarh
post 24 Jun 2010, 14:25
Post #331

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

bucatzel nu ai inteles.
nu sunt rentabile datorita costului f mare al respectivului aparat pt a produce apa calda, in comparatie cu sistemul clasic de centrala cu gaz.

daca iti pui sistem de asta se amortizeaza f greu comparativ cu un sistem pe gaz, la pretul actual al gazului....

el ca sistem este cat se poate de eficient, cu singura observatie pe care am facut-o si atunci. daca pleci f mult timp de acasa, ai probleme pt ca instalatia asta moderna produce apa cald in continuu

This post has been edited by b76bgaarh: 24 Jun 2010, 14:25

--------------------
Renault Megane sedan 04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI
Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
corbex
post 24 Jun 2010, 14:28
Post #332

Desi nu pare, ma plimb cu Dacia

From: bucuresti

Care-i costul ala mare a 10 m de teava si a unei amenajari sumare?

--------------------
dacia solenza 2005, cheala
+
b76bgaarh
post 24 Jun 2010, 14:31
Post #333

Membru autentic

From: Bucuresti

pai voi vreti teava vopsita....

ei au un sistem cu boiler, circuitul de incalzire complet separat de circuitul de distributie.... lucruri de astea facute ca la carte, care functioneaza si iarna pana la -10 grade, nu butoi in curte vopsit negru la care toti ne pricepem....

--------------------
Renault Megane sedan 04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI
Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
+
DannyY
post 24 Jun 2010, 14:35
Post #334

Marele plictisit

@tribunul:
Tu chiar crezi ca statul roman calculeaza ceva? Cu ce, ca minte n-au?

Iti spun eu ca la o lucrare cu UN panou solar cei 6000 reprezinta cam 70-80% din valoarea totala (materiale, manopera, TVA).
La centrala cu peleti reprezinta cam 30-35%, iar la pompe de caldura 8000 lei inseamna cam 15-20%
Te rog eu, nu-mi spune mie ca statul roman bolsevic vrea sa faca ceva in favoarea mea. Nu cred.

@bucatzel:
Banuiesc ca te referi la pompa de caldura.
Trebuie instalatia propriu-zisa care costa pe la 10.000 Euro. Apoi (imi) trebuie foraj la vreo 60-80 de metri, unde trebuie bagata teava cu agent termic. Mai e varianta de spirala la suprafata, dar nu am spatiul necesar pentru asa ceva.
Pe urma vin ventilo-convectoarele (vreo 9), ca daca tot te apuci sa faci asa ceva, o faci sa-i stea, adica o instalezi in sistem dual, sa-ti dea si aer rece vara.
Cu tot cu manopera, ajungi undeva la 20.000-23.000 EUR, din care statul subventioneaza cam 2.000. 18.000 de Eur + dobanda aferenta pe 10 ani cred ca ajung pe la 28.000 EUR (fara sa calculez strict).
Plus o cheltuiala cu energia electrica papata de pompa propriu-zisa, hai sa zicem 20 Eur/luna.
Cheltuielile mele cu incalzirea se vor ridica la cca 1000 RON/luna de iarna, adica undeva la 220 Euro. Scadem 20 EUR consumati de pompa de caldura si ajungem la un consum de 200 Eur/luna.

28.000/200 = 140 luni. Folosesc incalzirea maxim 6 luni/an, asta inseamna 280 luni reale (calendaristice) de amortizare.
280/12=23 de ani si 4 luni.

Sorry, dar perioada de amortizare este prea mare fata de speranta mea de supravietuire, asa ca raman la panoul solar de care sa ma bucur la batranete biggrin.gif

--------------------
Opel/Honda/Opel Astra G/Civic 4D/Corsa E 2004/2015/2019 - 0T04```
Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc
+
bucatzel
post 24 Jun 2010, 16:17
Post #335

Membru plictisit

Group: Moderatori
From: Timisoara

QUOTE(b76bgaarh @ 24 Jun 2010, 15:31)
ei au un sistem cu boiler, circuitul de incalzire complet separat de circuitul de distributie.... lucruri de astea facute ca la carte, care functioneaza si iarna pana la -10 grade, nu butoi in curte vopsit negru la care toti ne pricepem....
*

Observa te rog ca mostenirea aia comunista e totusi panou-panou, nu butoi vopsit negru biggrin.gif

Da, ok, sistemul de care vorbesti tu e mai mult decat jucaria aia de vara pe care o au ai mei in curte... dar atat stiu si eu, ca sistemul asta e un sistem al naibii de simplu din punct de vedere al componentelor, la care nu prea ar trebui sa se strice ceva. De aia mi se pare trasa de par durata aia de viata de numai 25 de ani. Si de acolo pleaca toata neincredrea mea asupra parerii aleia.

QUOTE(DannyY @ 24 Jun 2010, 15:35)
Sorry, dar perioada de amortizare este prea mare fata de speranta mea de supravietuire, asa ca raman la panoul solar de care sa ma bucur la batranete  biggrin.gif
*

Ok, dar fie si incluzand ( iti doresc sa te inseli ) speranta ta de supravietuire, copii ai, casa cu toate dotarile le ramane lor, si ea va avea, vorba lui orwell , "plusvaloare". Asemenea investitii nu inseamna doar bani cheltuiti.

--------------------
Dacia 1300 1981 - 3-SB-2608
Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
+
tribunul
post 24 Jun 2010, 19:27
Post #336

Sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal

From: Micul Paris

Zilele astea cine avea incalzire solara cred ca se spala cu apa rece.

La noi incalzirea solara, sau energia solara trebuie sa fie o energie in completare la cea traditionala.

--------------------
Renault "Megane" Scenic 2 2007
"Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai."
"Consumul exagerat de mitocanie si neam prost dauneaza grav sanatatii ..."
+
rue
post 24 Jun 2010, 19:38
Post #337

Membru autentic

From: Internet

dar statul nu ar subventiona si ceva din regie proprie (tevi, materiale, robineti etc) la care sa ai facturi si sa dovedesti ca a devenit functionala.
statul vrea comert cu ele!

in arabia saudita la apartament dupa ora 9.00 apa ce venea pe tevi sosea al peste 50 de grade si musai trebuia sa pastrez apa rece in boiler pentru a putea face un dus decent.
acolo casele au un butoi de tranzit pe cladire pentru cadere, majoritatea avdn un bazin subteran daca nu au alimentare publica.
in yemen (chiar in capitala) varianta cu apa care este adusa cu cisterna la casa si pompata in bazinul de subsol este larg intalnita.
noi avem si ceva soare, apa din sol si nu ne miscam sa profitam de ele.

nimeni nu vine cu date clare aici sa spuna ca a facut o instalatie de incalzire la soare a apei, ce materiale a facut, pt ce debit poate lucra, ce pompe are, eficienta.
toata lumea da cu parerea din pacate.

tribunul: la soarele actual care abia se arata sau daca e nu incalzeste peste 25 de grade, daca ai instalatia iti grantez ca ai apa calda.

This post has been edited by rue: 24 Jun 2010, 19:39

--------------------
Dacia Logan 2021, 1.0 TCE eco-G, Comfort - RUE
+
tribunul
post 24 Jun 2010, 19:40
Post #338

Cred ca clima din arabia saudita e un pic diferita ca cea natala ca sa faci o comparatie.

--------------------
+
radian
post 24 Jun 2010, 20:28
Post #339

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

QUOTE(DannyY @ 24 Jun 2010, 10:52)
Pai iesiti mai bine ca proprietari separati, cu mai multe proiecte...De asemenea, caut sediul UDMR Olt, sa vad daca pot sa ma inscriu fara sa stiu ungureste  icon_mrgreen.gif
*

Am vaga senzatie ca ori n-ai citit ghidul aplicantului la "Casa verde", ori l-ai citit de mult, ori l-ai citit in diagonala... Ramane de vazut ce o sa prevada editia viitoare, dar pana acum au fost EXCLUSE persoanele fizice. Nu se punea problema de "proprietari diferiti cu mai multe proiecte" fiindca pur si simplu nu erau eligibile astfel de proiecte, doar ca asociatie de proprietari, si atunci, doar daca primaria depunea proiectul in numele asociatiei. Chiar daca pare OK ca si solutie tehnica, nu-i suficient...

Ce treaba are UDMRul in discutia asta?

QUOTE(tribunul @ 24 Jun 2010, 11:01)
Radian cat zici ca tine un acumulator? 20 ani!
*

Daca produsul este unul de marca, producatorul iti garanteaza un randament de 80% dupa 20 de ani de folosinta (banuiesc ca te referi la un acumulator electric). Daca te intereseaza cauta-ma pe privat si iti pot face o oferta concreta... Iar sistemele solare care produc ACM / ACM + aport la incalzire au o fiabilitate si mai buna decat cele generatoare de energie electrica (inclusiv boilerul - acumulatorul de ACM).

Problema mare nu este la calitatea / fiabilitatea componentelor, ci la randamentul inca necompetititv, la faptul ca nu pot lucra ca si sisteme autonome ci doar vin in completare la un al doilea sistem de furnizare de energie (nu pot asiugra un grad de acoperire de 100% a necesarului), si, mai ales, costul foarte riddicat al investitiei.

QUOTE(DannyY @ 24 Jun 2010, 13:36)
radmasa.gif
...Stiu sigur ca aici e mana Uniunii Europene pe greseala guvernului de a pune ministru al mediului un ungur.

Varianta 'romaneasca' a programului: "unele" firme urmau sa fie autorizate 'de stat' sa faca asa ceva. Rezultat: blocaj total.
*

Iarasi unguri is de vina... Chestia aia cu firmele autorizate sa monteze sisteme solare a fost un mare bluf (pe vremea guvernarii Tariceanu...). Cei care si-au facut dosarul au cheltuit ceva banuti petnru ca apoi nici dracu sa nu ceara autorizatia cu pricina.

QUOTE(tribunul @ 24 Jun 2010, 13:42)
Nenea, cand statul a hotarat sumele pe care sa le dea, au calculat ca acestea sa reprezinte aproximativ 15% din pret.
*

Daca te referi la subventionarea achizitiei de sisteme de energie verde, in diversele proiecte de programe de finantare si faze de discutii, procentul care urma sa fie decontat era in jurul a 70 - 80 - 90%. La 15% poate sa si le bage in cur ca nimeni nu-i interesat, La 15% finantare nerambursabila scoti mai multi bani din buzunar decat daca faci investita pe cont propriu...

<span class='edit'>24 Jun 2010, 20:31:</span>
QUOTE(rue @ 24 Jun 2010, 19:38)
... la soarele actual care abia se arata sau daca e nu incalzeste peste 25 de grade, daca ai instalatia iti grantez ca ai apa calda.
*

Cata vreme exista suficienta lumina solara pentru a putea vedea, sistemele solare lucreaza. Evident, energia furnizata intr-o zi scurta de iarna cu ninsoare continua nu se compara cu energia dintr-o zi lunga de vara, insorita. Panourile soalre au nevoie de lumina nu de caldura.

This post has been edited by radian: 24 Jun 2010, 20:38

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
DannyY
post 25 Jun 2010, 07:56
Post #340

Marele plictisit

QUOTE(radian @ 24 Jun 2010, 20:28)
1. Am vaga senzatie ca ori n-ai citit ghidul aplicantului la "Casa verde", ori l-ai citit de mult, ori l-ai citit in diagonala... Ramane de vazut ce o sa prevada editia viitoare, dar pana acum au fost EXCLUSE persoanele fizice. Nu se punea problema de "proprietari diferiti cu mai multe proiecte" fiindca pur si simplu nu erau eligibile astfel de proiecte, doar ca asociatie de proprietari, si atunci, doar daca primaria depunea proiectul in numele asociatiei. Chiar daca pare OK ca si solutie tehnica, nu-i suficient...

2. Ce treaba are UDMRul in discutia asta?

3. Iarasi unguri is de vina... Chestia aia cu firmele autorizate sa monteze sisteme solare a fost un mare bluf (pe vremea guvernarii Tariceanu...). Cei care si-au facut dosarul au cheltuit ceva banuti petnru ca apoi nici dracu sa nu ceara autorizatia cu pricina.

*

1. Domnu', ai avut o zi grea si erai obosit aseara? tongue.gif
Ia ceteste dumneata (din pdf-ul atasat de mine, ca e ultima varianta de ghid - aprobata acu' o saptamana) ce scrie la Art. 4 ca definitie a 'beneficiarului' si zi-mi ce e neclar in exprimarea:
'beneficiar - persoana fizica care depune dosar de finantare'?

Varianta de acum e buna pentru ca doritorul:
1 - isi alege componentele
2 - isi alege instalatorul

fara a fi constrans de stat sa foloseasca o anumita lista.
Din punctul asta de vedere, nota 10.

2. Pai ministrul mediului nu e ungur? Si e de bine, nu de rau, ca e in sfarsit o chestie cat de cat coerenta si accesibila doritorilor (repet - chiar daca sumele finantate sunt cam mici). Ce treaba ai tu cu mine daca eu vreau sa ma inscriu in UDMR fara sa stiu boaba ungureste? biggrin.gif

3. Vezi raspunsul de la pct .2

--------------------
+
bucatzel
post 25 Jun 2010, 08:08
Post #341

Membru plictisit

Group: Moderatori
From: Timisoara

QUOTE(tribunul @ 24 Jun 2010, 20:27)
Zilele astea cine avea incalzire solara cred ca se spala cu apa rece.

La noi incalzirea solara, sau energia solara trebuie sa fie o energie in completare la cea traditionala.
*

Zilele ca zilele, sa vezi ce naspa ie noptile tongue.gif

Ni' n-am zis ca se poate trai doar cu energie solara. Dar macar cateva ore pe zi, poti sa nu arzi gaz inutil.

--------------------
Dacia 1300 1981 - 3-SB-2608
Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
+
GIC
post 25 Jun 2010, 08:39
Post #342

Doar membru

From: Oradea

QUOTE(bucatzel @ 24 Jun 2010, 15:00)
Eu iti spuneam ca o instalatie care dupa pretentiile de astazi e facuta "pe genunchi", intr-o zona nu tocmai potrivita pentru asa ceva, reuseste sa functioneze in ciuda studiilor lor de piata.

Da, probabil o instalatie de-asta la o casa in Sibiu, Brasov, Deva n-ar fi cea mai mareata alegere... Dar daca nu sunt conditii pentru ele nici in Bucuresti, Timisoara, Arad sau Constanta, atunci unde basca mea sunt rentabile, in Africa?

Nu vorbim aici de cine stie ce inventie monumentala, vorbim practic de un rand de tevi care stau in soare, doar-doar se bronzeaza tongue.gif .

Da, e un inconvenient al instalatiei asteia, dependenta de soare. Ceea ce inseamna ca daca o folosim pentru a avea apa calda, 90% din energia pe care o ofera n-o putem folosi, pentru ca suntem la lucru in timpul ala.

Nu, nu mi-as instala asa ceva in casa ca unic sistem de incalzire... dar nici nu l-as ignora, ca sistem complementar.
@DannyY. Sistemul o fi scump... dar am o vaga impresie ca pana si un credit pentru instalatie + consumul ei pe urmatorii 20 de ani te-ar costa ceva putin decat gazul consumat in urmatorii 20 de ani. Si ambele sunt cheltuieli lunare, pana una-alta.
Daca ai chef, poti sa-mi confirmi/infirmi banuiala cu vreun calcul. 04.gif
*

Nu e teava pusa la bronzat. Sistemul se bazeaza pe mai multe teci din sticla cu pereti dubli vidati in care este introdus cate un tub termic care trasfera caldura din tubul de sticla la capatul ei si-l cedeaza agentului termic. Sistemul furnizeaza caldura si in conditii de cer cu nori, chiar si iarna (in cantitate mult mai mica dar ajuta sistemul principal de incalzire - boiler electric, pe gaz, lemne etc). Ca o curiozitate, acu' doua saptamini la un targ mare de energie verde din Munchen, am vazut pe viu ce poate sa faca un astfel de sistem. Un panou era iluminat, de la cca un metru, cu o lampa cu halogen (nu cred ca avea peste 50W), temperatura masurata pe suprafata tubului de sticla de sub lampa era de 55 grd, iar in interiorul tubului era de 230 grd. Tot din acelasi targ puteam aduce panouri cu 100-150 eur panoul cu 10-15 tuburi de la chinezii care vroiau sa scape de ele biggrin.gif (dar si calitatea era .... chinezeasca). Vezi si pozele cu preturi si principiul de functionare a unui astfel de tub.

Attached thumbnail(s)
heat_pipe_basics.gif ( Size: 24.28k ) Number of downloads: 346
Image_033_.jpg ( Size: 182.95k ) Number of downloads: 362
Image_035_.jpg ( Size: 192k ) Number of downloads: 352

--------------------
Dacia Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L - 2002
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
+
corbex
post 25 Jun 2010, 08:55
Post #343

ce-ai vazut tu la Munchen era un perpetuum mobile de speta III, care scotea 500 de w din 50.
DannyY nu cred ca vrea sa rotunjeasca cifra de afaceri a nici unei firme producatoare de tehnologie futurista, ci doar sa obtina un supliment energetic, cit de ieftin se poate.
Tu vrei sa-l bagi in credite la BERD, BE, BRD si Credit Lyonese

--------------------
+
GIC
post 25 Jun 2010, 09:07
Post #344

Doar membru

Nu! Era un concentrator! Fa analogie cu o lupa.
Nu am zis ca scotea apa/abur la 250grd ci ca temperatura aerului in interior (si in repaus) era asta. Si nu am zis scoate 500W ca nu a masurat nimeni energia (care este egala cu Lucrul mecanic pe Timp). A fost masurata doar temperatura tocmai pentru a scoate in evidenta proprietatea tubului de a prelua si concentra caldura in interiorul lui.
Referitor la ieftin - pompa da caldura de care pomenea e ieftina? (DannyY nu am nimic cu tine dar nu inteleg intentiile lui Corbex)
Cat despre banci: poate imi spui si ce interese am sa-l bag in credite!

This post has been edited by GIC: 25 Jun 2010, 09:26

--------------------
+
corbex
post 25 Jun 2010, 09:30
Post #345

Nu stiu, da-i faci trimitere numai la chestii scumpe, care nu sint facute "pe genunchi". Colegul DannyY a pus problema financiara de la bun inceput, presupun ca daca banii nu erau o problema, cerea consultanta direct la General Electric sau la Matsushita Co.

This post has been edited by corbex: 25 Jun 2010, 09:31

--------------------
+
DannyY
post 25 Jun 2010, 09:37
Post #346

Marele plictisit

Nu merita sa intrati in polemica pentru mine sau din cauza mea. Pana la urma sunt major, vaccinat, am dat si bacalaureatu' anu' trecut tongue.gif si sunt in stare sa iau o decizie.

Sincer sa fiu, pe mine ma intereseaza modul de functionare doar ca fapt divers, ca sunt mai curios din fire. Dar lucrarea propriu-zisa o sa o las in intregime in seama instalatorului - am unul in care chiar am incredere - dupa ce-mi face oferta de pret.

Daca la final scap cu vreo 2.000-3000 lei aport propriu, ma bag. Deocamdata sunt la stadiul de alergat pe la cadastru si administratia financiara.
Dosarul oricum il depun, am timp dupa aia sa renunt daca ma razgandesc.

Acu' am alta problema tehnica:
Mi-am pus antena DigiTV, cu 2 receptoare in 2 camere diferite.
Pe cablul de intrare am pus un amplificator de semnal, apoi vine un splitter.
Din splitter cablurile pleaca spre fiecare camera.
Problema e ca daca am ambele receivere legate la prizele de antena nu merge nici unul dintre ele cum trebuie. Adica pe ambele semnalul se intrerupe, primesc tot felul de mesaje interesante gen 'canal criptat', 'acces refuzat', 'semnal slab'.
Daca scot cablul de antena de la oricare dintre ele, celalalt merge perfect.
Nu-mi explic de ce. Ori impedanta se modifica prea mult, ori receiverele 'se vad' unul pe celalalt si se faulteaza reciproc, habar n-am.

Cum dracu' fac sa mearga ambele?
Dupa-amiaza vreau sa scot amplificatorul de antena de pe intrarea generala si sa-l pun pe intrarea unui receptor, dar astept si alte sugestii, poate se pricepe careva la treburile astea.

--------------------
+
GIC
post 25 Jun 2010, 09:44
Post #347

Doar membru

OK, acum am inteles biggrin.gif . E adevarat, i-am prezentat "state of the art" in materie de panouri solare pentru ca mi-a placut ideea. Inca odata: nu lucrez in acest domeniu si nu fac nici o reclama, ci doar i-am arata ceva ce eu as utiliza daca as sta la casa.
Oricum DannyY are cuvantul final!

--------------------
+
corbex
post 25 Jun 2010, 09:46
Post #348

Cred ca ai nimerit un spliter de kko. Ia altul cu imprumut de la cineva, doar ca sa faci o proba.

Mai verifica si mufarea cablurilor de antena, poate unul iti pune semnalul la masa, suprasolicitind spliterul.

This post has been edited by corbex: 25 Jun 2010, 09:49

--------------------
+
bion
post 25 Jun 2010, 09:50
Post #349

Membru autentic

From: TM

Pentru amatori ieri vazui la tv si mi-am amintit de Freiburg. Fritzii in 30 de ani au transformat orasul si l-au facut "green"Nu exista aproape nici un cotet fara incalzire si curent de la soare.

--------------------
Dacia SLZ Scala 2003 - TM54
Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații
Crîșmarii care toarnă apă-n vin !
+
corbex
post 25 Jun 2010, 09:52
Post #350

Initiem o campanie nationala de schimbare a numelor localitatilor din caracal 1, caracal 2, etc, in freiburg1,2,3...n! tongue.gif

--------------------
+
DannyY
post 25 Jun 2010, 09:53
Post #351

Marele plictisit

30 de ani? Ce dracu' le-a luat atata? radmasa.gif

--------------------
+
bion
post 25 Jun 2010, 09:56
Post #352

Membru autentic

Aia in treijdeani au reconstruit un oras noi in 20 n-am apucat sa punem nici borduri

--------------------
+
DannyY
post 25 Jun 2010, 10:01
Post #353

Marele plictisit

Eu am propus undeva sa schimbam presedintele cu ala neamt de si-a dat demisia si premierul cu ala japonez (daca nu si-a facut inca sepukku)
Asa incapabili cum sunt ei biggrin.gif

LE. @corbex
Am sa incerc cu alte splittere, mai am vreo 5 de diverse modele (sper sa fie cu 'power-pass').
Mufele n-au nici o problema, verificate la sange. Plus ca 'oricare se deconecteaza, celalalt merge bine'.

This post has been edited by DannyY: 25 Jun 2010, 10:03

--------------------
+
corbex
post 25 Jun 2010, 10:13
Post #354

Lungimea cablurilor au si ele o contributie, daca amplificatorul e slab.

--------------------
+
bion
post 25 Jun 2010, 10:15
Post #355

Membru autentic

Pa vremea mea lenbeul era alimentat cand pentru polarizare v cand pentru h. Nu se putea simultan. Acu` se poate?

--------------------
+
DannyY
post 25 Jun 2010, 11:12
Post #356

Marele plictisit

Ma gandesc ca dioda aia tunel innebuneste atunci cand ambele receptoare alimenteaza simultan LNB-ul. O sa-ncerc sa tai alimentarea de la un receptor printr-un condensator de cativa nF...

--------------------
+
radian
post 26 Jun 2010, 06:51
Post #357

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

QUOTE(DannyY @ 25 Jun 2010, 07:56)
1. Domnu', ai avut o zi grea si erai obosit aseara?  tongue.gif ...
*

white_flag.gif

Mda, mea culpa, am "sarit" peste linkul pus de tine, dar, pe de alta parte am precizat clar ca faceam referire la editia precedenta a programului "Casa verde".

Editia 2010 este un pas inainte, dar fie vorba intre noi tot un mare fas ramane.

Pe de o parte, sumele alocate sunt ridicol de mici. Pentru un sistem solar generator de curent electric sau pentru o pompa de caldura finantarea nerambursabila abia daca acopera 10 - 15% din necesar. Apoi, sunt excluse de la decontare cheltuielile legate de consultanta. La un sistem solar dimensionarea se poate face relativ usor, dar in cazul pompelor de caldura dimensionarea corecta a instalatiei necesita ceva cheltuieli.

Din lista beneficiarilor eligibili sunt exclusi toti cei care nu sunt proprietari de locuinte individuale. Adica, in primul rand cei care locuiesc la bloc, dar si de exemplu cei aflati in situatia: 2, 3 familii cu apartamente proprietate individuala situate intr-o cladire comuna.

De asemenea, daca editia 2009 a excelat prin restrictii impuse persoanelor fizice, editia 2010 se adreseaza exclusiv persoanelor fizice. Idiotii astia chiar nu cunosc calea de mijloc? Unul din segmentele tinta ale acestor gen de programe ar trebuie sa fie pensiunile turistice / agroturistice, mai ales cele aflate in locuri izolate, unde bransarea la retelele de utilitati publice este ori imposiblia din punct de vedere tehnic ori foarte scumpa. De ce sa-l ajut pe un proprietar de pensiune turistica din varful muntelui sa-si produca energia electrica necsara din sisteme solare? Mai bine-l las in continuare sa-si produca curentul pe baza de motorina, ca doar scopul declarat al programului "Casa verde" tot este de protejare a mediului...

Pe de alta parte, avand in vedere modul de abordare al problemei, acest program o sa genereze niste proiecte cu un puternic iz de rahat mioritic...

Exemplu: cumpar cel mai ieftin sistem solar de generare ACM (programul zice clar "instalarea de panouri soalre", fara sa-mi impuna nici un fel de parametrii tehnici sau criterii de performanta) Un sistem nou, modest, fara pretentii de performanta, costa 2000 lei. Sunt convins ca sunt si mai ieftine, sau, de ce nu, cumpar unul second hand (nu exista restrictii in acest sens). Sistemul trebuie sa fie functional doar un an, apoi nu mai am nicio obligatie fata de finantator. Iar factura care sa acopere maximul de finantare decontabila, nu-i greu de procurat.

Adica, vreau sa sugerez ca o parte importanta din cei 110 milioane de lei alocati programului "Casa verde" in 2010 se vor cheltui aiurea fara a avea ca efect o creste reala a consumului de energie regenerabila si implicit o reducere a consumului de energie poluanta. Acest program este o carpeala, doar sa poata bifa ca fiind realizata o cerinta a UE, in stilul nostru clasic, atuohton mioritic.

Oare pentru guverantii nostrii e atat de complicat sa se "inspire" din programele similare aplicate cu succes in celelalte tari din UE?. De exmplu in Germania in primii ani de implementare a unor astfel de programe de finantare se asigura o cofianantare nerambursabila care sa acopere 70 - 80% din investitia initiala, iar, ulterior, in cazul producerii de energie electrica "verde" peste necesarul de consum propriu, surplusul era preluat la sistemul energetic national, producatorul individual fiind platit de statul german cu de 4 ori mai mult fata de pretul cu care se vinde consumatorului 1 kWh.

Daca vreunul este asa mai ecologist in convingeri, ii recomand sa-i contacteze pe cei de la Electrica, sa-i intrebe in ce conditii ar fi dispusi sa preia un surplus de energie elctrica produs de sistemul solar al unei persoane fizice...

This post has been edited by radian: 26 Jun 2010, 06:54

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
tribunul
post 26 Jun 2010, 19:40
Post #358

QUOTE(bion @ 25 Jun 2010, 10:50)
Pentru amatori ieri vazui la tv si mi-am amintit de Freiburg. Fritzii in 30 de ani au transformat orasul si l-au facut "green"Nu exista aproape nici un cotet fara incalzire si curent de la soare.
*

Iar "instalatiile" le-au facut in China, deci au mutat poluarea, rezultata din fabricare lor, la galbejiti, da ce conteaza cand lor le e bine si cald.

--------------------
+
Merced
post 26 Jun 2010, 19:48
Post #359

No fear. No limit. No equal.

Problema cu recieverele Digi e ca-s sensibile cand vine vorba de semnal, trebuie sa fie musai cat mai puternic ca sa prinda canalul pe digital. Nu-i ca pe analog ca sa-l vezi cu pureci, aici ori il vezi, ori nu. Splitere se gasesc de doua feluri, bune si proaste. Cabluri iti recomand sa cauti sa aiba si plasa d-aia din cupru, nu doar miez. Cat despre miez, ai fi surprins sa vezi cate cabluri cica il au de cupru, si daca racai putin vezi de fapt ca-i doar un pic imbracat in cupru.
Eu am avut anul trecut problema asemanatoare la bloc. Am tot tras usor-usor in toata casa cablu, in sufragerie televizor, in bucatarie, intr-un dormitor, plus ca am facut si eu rost de un tv tuner si am zis sa-mi bag si la mine. Era o varza de fire prin hol pana sa renovez, unele erau de-o seama cu mine, altele noi dar foarte proaste. Cand am pus parchet laminat am decis sa le trag pe toate prin plinta, sa nu mai vad cablu. Deoarece spliterele le stiu ca fiind proaste am decis sa folosesc pistolu' de lipit sa le prind frumos pe toate, masa la masa, semnal la semnal. Mai avusesm facuta smecheria asta acum ani de zile de catre un vecin, si atunci tin minte ca-mi iesise. Acum sigur ca a fost pe undeva o problema, si se vedea prost peste tot. Plin de draci m-am dus si am luat cel mai scump cablu, "full cupru", am luat un spliter cu patru iesiri, tot asa, ce aveau ei mai bun, am stat o zi sa scot iar plinte, rahaturi, am injurat o gramada, dar acum nu mai am probleme in nicio camera, si singurul lucru care se vede este spliterul scos pe un perete, in rest toate cablurile-s ingropate. Doamne ajuta, incepusem sa le detest, pe langa astea de teveu' mai era si de telefon unul si de net intr-o perioada chiar doua...

--------------------
Ford Ka 2012 1.2 benzina 69 cai Titanium
it's a kind of peace.
+
tribunul
post 27 Jun 2010, 07:16
Post #360

ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif

--------------------
+
176 Pages « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

ETask
Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 6th May 2025 - 04:45
Forum Renault