Imbecili de peste hotare, ca sa nu ne simtim singuri
![]() ![]() ![]() |
Imbecili de peste hotare, ca sa nu ne simtim singuri
sorin1983 |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.628 Joined: 3 July 06 From: Bucuresti-Rahova ![]() |
|
||
--------------------
Renault
Megane1-
-Sisteme electronice de securitate "Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
|
|||
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.976 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
QUOTE(radian @ 3 Dec 2022, 11:21) Am inteles, nu bag mana-n foc pentru veridicitatea informatiei, ca este ceva lege, HG, in fine un act normativ care obliga insitutiile publice si private sa nu depaseasca 18C la interior. Daca-i asa si nu au si oaresce exceptii am pus-o. Revelionul il fac si anul acesta in cwrul gol (mai exact in costum de baie) la un complex termal in Hu. de data aceasta la Hagymatikum la Mako, (Macau pentru cei cu sange verde). O fi ea apa din bazine calda, dar daca in interiorul cladii vor fi doar 18C am pus-o, am sa ies din apa doar cand o sa merg la toaleta... Cică Elveția ar putea restricționa circulația mașinilor electrice / Pentru a evita o criză energetică, oamenii vor fi rugați să limiteze mașinile de spălat la 40 de grade, iar serviciile de streaming își vor reduce rezoluția |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
cristic1982 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.346 Joined: 4 February 11 From: Pitești ![]() |
QUOTE(radian @ 3 Dec 2022, 11:21) Am inteles, nu bag mana-n foc pentru veridicitatea informatiei, ca este ceva lege, HG, in fine un act normativ care obliga insitutiile publice si private sa nu depaseasca 18C la interior. Daca-i asa si nu au si oaresce exceptii am pus-o. Revelionul il fac si anul acesta in cwrul gol (mai exact in costum de baie) la un complex termal in Hu. de data aceasta la Hagymatikum la Mako, (Macau pentru cei cu sange verde). O fi ea apa din bazine calda, dar daca in interiorul cladii vor fi doar 18C am pus-o, am sa ies din apa doar cand o sa merg la toaleta... Problema a fost doar în apartamentul meu, pentru că nu avea calorifere în camere (în camere erau niște aeroterme comandate de pe perete, dar care scoteau doar rece), ci numai în băi, în schimb la fratele meu în cameră era cald (acolo fiind calorifere). Deci nu cred că o să ai probleme. În schimb, nu am înțeles de ce la carburanți este afișat un preț pe panouri (480 huf) și altul la pompă (aprox. 700 huf), poate este doar pentru localnici. |
--------------------
Dacia
Duster
2010 K9K898 Laureat 4x4 & 1980 Fiat Spider 2000
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Budapesta e una dintre destinațiile în care mă reîntorc mereu cu drag. Nu am ținut o evidență a călătoriilor la Budapesta, că au fost multe și mereu m-am simțit excelent. Iar engleza, așa cum spune și marksman, se vorbește cam peste tot acolo.
|
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.519 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
nici eu nu am intalnit nestiutori de engleza, si am fost de cateva ori.
Ba din contra si oameni in varsta, interpelati acum ceva vremuri cand nu erau smartphonuri si internet, si tot au spus o suficient de bine in engeza This post has been edited by bgdrenault: 4 Dec 2022, 13:08 |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
2019 Intens
- XXX
|
|
cristic1982 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.346 Joined: 4 February 11 From: Pitești ![]() |
Se pare că am fost eu mai ghinionist. Sau poate aveam așteptări prea mari...
|
--------------------
Dacia
Duster
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.976 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Ei cred că de fapt tu vorbești prea bine engleza.
Faptic acu vreo 10 ani eram Intr o mașină cu doi englezi și un ceh. Englezii stăteau în fata și vorbeau între ei. Eu cu cehul in spate. Îl întreb eu pe ăla, ce plm vorbesc englezii aia in fata, cehul rade la mine și zice nu știu că nici eu nu înțeleg. Dar eu cu cehul ne înțelegeam Intr o engleza de clasa a 5 a generala , dar reușeam să ne intelegem |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Eu numesc engleza asta de nota 5 (pe care, de altfel, o vorbesc și eu) drept engleza de benzinării. Și mă înțeleg perfect cu cei ce o vorbesc.
Când dau de britanici sau școliți la britanici... am nevoie, la propriu, detranslator. ![]() |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Avum vreo 20 de ani am facut naveta la Budapesta, saptamanal timp de 3 ani de zile, din aprilie pana prin noiembrie. Am stat efectiv in Budapesta cca. 4 luni. Fiind vorbitor de maghiara nu am avut nevoie sa testez cunsotintele filologice ale angajatilor din HORECA, dar, stiu ca mi-a sarit in ochi, aproape toti ungurii vorbesc germana (cam cum este cunoscuta engleza la noi) si nu prea exista carciuma, fie ea si una de cartier, unde sa nu existe pe tura macar un vorbitor de franceza si unul de engleza.
De atitudine zeflemitoare din partea angajtilor fie de la magazin fie de la benzinarii n-am avut parte. Politetea si zambetul pe buze (chiar daca e comercial) este obligatoriu la angajatii din domeniu. Ba mai mult, in zonele frecventate masiv de turisiti romani, de exemplu complexul termal de la Hajduszoboszlo, nu prea gaseti angajat la hotel sau carciuma care sa nu fie vorbitor de limba romana. Sa fii vorbitor de engleza si in Budapesta sa nu te poti intelege cu cei din domaniul serviciilor inseamna sa ai un ghinion teribil... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
axabrt |
![]()
|
Daca ești vorbitor de maghiara, normal că ești de al lor.
Eu in magazin la Praid, am cerut o apa minerala pe românește și n o vrut să mi dea. Daca ceream eine mineral wasser îmi dădea imediat zici? |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
|
|
cristic1982 |
![]()
|
Eu nu am avut niciodată probleme cu maghiarii din România, din contră, am avut numai experiențe bune (inclusiv în Harghita și Covasna). Chiar și cei care nu știau bine română încercau să ajute (mai puțin un tigan cu pălărie și pantaloni bufanți). De asta am rămas uimit în primele zile de atitudine și de faptul că era greu să comunici cu ei - este adevărat că majoritatea erau trecuți de prima tinerețe și angajați la stat.
După cum am spus , în ultima zi nu am mai avut probleme, din contră cei cu care am interacționat erau mai deschiși (inclusiv un parcagiu care mi-a spus să descarc o aplicație pentru a plăti parcarea) În fine, per total, experiența cu Budapesta, pentru mine, a fost sub cele avute în alte capitale din zonă (Bratislava, Praga sau Viena). Costurile sunt decente, dar nu știu dacă revin. |
--------------------
Dacia
Duster
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Axa, fara suparare, nu te cred. Banii nu au miros, daca patronul magazinului afla ca o vanzatoare are un astfel de conflict cu un potential client o concediara pe lor.
QUOTE(cristic1982 @ 4 Dec 2022, 18:53) De dragul discutiei, daca ai fost in vacanta, in afara de vamesi, care toti is vorbitori de limba romana, cu ce alti angajati la stat ai avut tu de-a face? Eventual ti-ai furat-o de la cei de la Politia Rutiera a lor... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
IRONICK |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 22.548 Joined: 19 April 05 From: Romania ![]() |
Fostul președinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desființarea Constituției americane, insistând din nou asupra acuzațiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020
|
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
RDK |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 98 Joined: 6 March 16 From: București ![]() |
Păi și nu e bine? Dispare și amendamentul cu arme adică, se întorc toți la bricege și măciuci
|
--------------------
Dacia
Duster
2014
|
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.466 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Lucri la alimentara din cartier?
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
radian |
![]()
|
Axa, iti propun un pariu.
Luna asta nu, ca nu am timp, dar de luna viitoare, cand vrei tu, alegem trei zile (daca vrei putem alege o alta perioada mai lunga sau mai scurta) si mergem impreuna (cu masina ta sau a mea) pe unde vrei tu prin Secuime. Oprim la orice magazin vrei tu, si la ultimul butic satesc, intru cu tine in magazin si promit sa vorbesc exclusiv in limba romana. Bonurile de cazare, masa, etc (cheltuielile legate de deplasare, fiecare mananca ce vrea, fiecare bea ce si cat vrea) le pastram. Daca la sfarsitul perioadei, n-ai avut niciun caz de lucrator comercial care sa refuze sa te serveasca pe motiv de limba romana imi decontezi toate cheltuielile. Daca intalnim fie si un singur caz de vanzatoare care nu intelege si / sau nu vrea sa te serveasca fiindca ai comandat in llimba romana, iti decontez eu tie cheltuielile si in plus bonus, in limba maghiara fac un scandal monstru il chem pe patron si daca de fata cu noi nu-i desface contractul de munca la vanzatoarea rau intentionata ii fac reclamatie la OPC. Cu o singura conditie. Ce comanzi la magazin sau la carciuma sa fie cu cuvinte / propozitii simple, usor inteligibile. Nu te apuci sa comanzi pizdulice de la tava sau buturel la cuptor sau sa folosesti mai stiu ce alti termeni de care sunt multi romani care n-au auzit. Ideea este sa cautam impreuna secui rau intentionati care refuza sa te serveasca fiindca vorbesti limba romana. Te bagi? This post has been edited by radian: 5 Dec 2022, 08:36 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.466 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1981
|
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.799 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
In vara am fost in secuime. Iti dai seama ca esti acolo dupa steagurile albastre atarnate la fereastra.
magazin satesc....cerut bere cisc de fructe(multivitain). Nu aveau. Era un nene la coada, ne a prins din urma ca plecasem ...si ne a adus de acasa din frigideul lui ....o sticla Lol. |
--------------------
pegas
3120
... din 1980 si ceva. Urmeaza si 2020
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Axa cere sa spuna roman la singular si la plural masculin ,feminin., branza, mamaliga,casa,tzuica,mici la singular. Sau intreaba ce ora e.
![]() O sa fie ca Muenchen, Gyozo la un oltean ![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
piticot7000 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 46 Joined: 7 August 18 ![]() |
QUOTE(radian @ 5 Dec 2022, 09:34) Axa, iti propun un pariu. Luna asta nu, ca nu am timp, dar de luna viitoare, cand vrei tu, alegem trei zile (daca vrei putem alege o alta perioada mai lunga sau mai scurta) si mergem impreuna (cu masina ta sau a mea) pe unde vrei tu prin Secuime. Oprim la orice magazin vrei tu, si la ultimul butic satesc, intru cu tine in magazin si promit sa vorbesc exclusiv in limba romana. Bonurile de cazare, masa, etc (cheltuielile legate de deplasare, fiecare mananca ce vrea, fiecare bea ce si cat vrea) le pastram. Daca la sfarsitul perioadei, n-ai avut niciun caz de lucrator comercial care sa refuze sa te serveasca pe motiv de limba romana imi decontezi toate cheltuielile. Daca intalnim fie si un singur caz de vanzatoare care nu intelege si / sau nu vrea sa te serveasca fiindca ai comandat in llimba romana, iti decontez eu tie cheltuielile si in plus bonus, in limba maghiara fac un scandal monstru il chem pe patron si daca de fata cu noi nu-i desface contractul de munca la vanzatoarea rau intentionata ii fac reclamatie la OPC. Cu o singura conditie. Ce comanzi la magazin sau la carciuma sa fie cu cuvinte / propozitii simple, usor inteligibile. Nu te apuci sa comanzi pizdulice de la tava sau buturel la cuptor sau sa folosesti mai stiu ce alti termeni de care sunt multi romani care n-au auzit. Ideea este sa cautam impreuna secui rau intentionati care refuza sa te serveasca fiindca vorbesti limba romana. Te bagi? 5 Dec 2022, 15:18: pierde This post has been edited by piticot7000: 5 Dec 2022, 14:18 |
--------------------
Dacia
Sandero
2018
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Și eu zic că pierde. Aș băga mâna-n foc că undeva sub 1% sunt adevărate incidente de genul "nem tudom romanul".
La Debrecen am parcat undeva pe un fel de loc viran. Un cetățean maghiar își făcea de lucru pe lângă o mașină, mă vede, și-mi zice ceva în maghiară. Îi răspund (în puțina maghiară pe care o cunosc) că nu vorbesc maghiara și înțeleg foarte puțin. Omul, din ce am înțeles, încerca să-mi spună că acolo e parcare de reședință. Mai mult prin semne i-am explicat că nu stau mult, și am întrebat dacă e interzis. Ce-am priceput, și din gestică, și din tonul vocii, și din puținele cuvinte pe care le-am înțeles a fost să stau, dar în mod normal ar trebui să parchez pe partea opusă a străzii, pe trotuar. Am dat și de mulți bătuți în cap, care m-au luat în râs când am încercat să întreb ceva, de obicei pe stradă, dar în magazinele din Ungaria, chiar dacă nu am reușit să mă fac înțeles verbal, am cumpărat mereu ce am vrut să cumpăr, fără probleme. Consider că Ion și Gyuri care beau de ani de zile pălincă împreună la birt nu pleacă urechea la prostiile politicienilor, maghiari sau români. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
|
|
gabize |
![]()
|
Eu am copilărit în oraș/județ cu mulți maghiari. Până la ceva timp după revoluție, habar nu am avut că suntem dușmani. E o fabricație politică, oamenii de rând nu au numic de câștigat din asta.
OK, că sunt extremiști în ambele tabere, e un adevăr. Dar nu cred că sunt suficient de mulți încât să se poată generaliza. E un adevăr că, mai ales prin zone cu pondere majoritară maghiară, am întâlnit oameni ce nu pricepeau mai nimic sau chiar deloc românește. Chiar am fost poftiți la masă de niște necunoscuți, maghiari, în Cireșoaia, doar pentru că am cumpărat cireșe de la ei. Aveau un fiu ce o rupea mai prost în română și care ne-a fost translator. Dar ospitalitatea nu era disimulată, pur și simplu nu a contat etnia. Iar prin Harghita și Covasna, deși am întâlnit uneori și priviri mai urâcioase, de regulă ospitalitatea era mereu prezentă. |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
|
|
bucatzel |
![]()
|
Personal, mi se pare abracadabrant sa aud de cate un Ianos care nu-i in stare sa ceara de mancare si-o bere in limba oficiala a tarii in care traieste. Plm, pana si profu' american pe care l-am avut in facultate a fost in stare sa invete chestiile astea in primul an in Romania.
Amu, am la activ doua bucati de concediu petrecute prin zona, una la Sovata, una la Praid, si n-am dat de oameni care sa vorbeasca nici macar prost limba romana. Cu accent puternic, da, dar cam atat. |
--------------------
Dacia
1300
1981
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Sunt si care nu stiu o boaba de romana, prin sate/comune mai indepartate de orase. In general batrani care n-au iesit in viata lor din comunitate, au socializat in situ.
O prietena de-a sotiei, unguroaca stabilita aici de multi ani, a adus-o pe maica-sa in Bv dupa ce a ramas vaduva. Baba nu stia nimic romaneste, nu iesise vreodata din sat, si se simtea jenata ca tre' sa-i traduca fi-sa tot. Avea palinca buna. Si in facultate am avut cativa colegi maghiari, nu stiu cum intrasera aia la TCM, da' in primul semestru a fost show cu ei pana au invatat de nevoie, din mers, cuvinte de baza. "Ce ala troliu?" ![]() 5 Dec 2022, 16:12: QUOTE(radian @ 5 Dec 2022, 08:34) Ideea este sa cautam impreuna secui rau intentionati care refuza sa te serveasca fiindca vorbesti limba romana. Poate nu refuza sa va serveasca... cu ciuperci otravitoare. ![]() This post has been edited by maho: 5 Dec 2022, 16:12 |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
bucatzel |
![]()
|
Nevărzăles, observ ca nimeni de pe forum nu s-a induplecat sa-i dea o apa milenara lui axa.
Io zic sa mai incerce si in alte zone alte tarii, sa facem un heatmap "Hidratarea lui Axa" This post has been edited by bucatzel: 5 Dec 2022, 16:39 |
--------------------
Dacia
1300
1981
|
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.799 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
Gaseste pe linia lu'86
|
--------------------
pegas
3120
... din 1980 si ceva. Urmeaza si 2020
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
radian |
![]()
|
La Sovata, cu cativa ani in urma, la o terasa, sa-mi astept consoarta pana casca ochii prin magazine, intru la o terasa sa-mi iau o vodca. Comand in maghiara. Ospatara, o pustoiaca simpatica isi cere scuze. Imi pare rau nu vorbesc maghiara...
Apropo de Ioan si Gyuri, o experienta din primii ani dupa '90. Am fost sa cumpar ceva maruntisuri si am profitat de ocazie sa intru la carciuma de cartier pe care o frecventam pe atunci, la una mica. Carciumi inca erau relativ putine, inca nu incepuse fenomenul de depopulare. La carciuma inghesuiala mare. Nu se punea problema sa stau singur la o masa. Unde am gasit un scaun liber, am cerut permisiunea si m-am asezat. Vrand, nevrand am asistat la discutia celor de la masa. Erau un grup de prieteni, ei intre ei, catre varsta a treia, bauti bine cu totii. La un moment dat, pe unul il apuca cheful de oratorie politica. Incepe cu idei preluate din Romania Mare, si injura la unguri numai ca n-a facut spume la gura. Unul din comeseni, imbracat in straie poppulare, momarlan (taranii locali, descendentii, zic ei, dacilor liberi) se ridica in picioare si ii trage un dos de palma oratorului, una data cu sete si multa psiune. Oratorul a fost cu rotile in sus. Momarlanul, fost miner, atunci deja pensionat zice: Ma pwla, tu-l injuri pe Gyuri cu care eu am lucrat in mina o viata intreaga? |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
psychoo |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.685 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
In 1999 sau 2000 am fost la Covasna.
Am fost cazat la singurul hotel comunist, cu tratamente pentru cardiaci (tatal meu era la bai & co) Era un parc inconjurat de cladiri la parterul carora erau putine magazine, asta era centrul si cam tot "orasul" Am intrat in una din cele 2 sau 3 magazine alimentare ca sa iau un suc si am cerut in romaneste un fanta la 2 litri. Tanti "nem tudom romanul" Eu stiam 2-3 cuvinte unguresti ca 2 bunici ii aveam la Satu Mare si vorbeau in maghiara cu apropiatii Totusi am fost incapatanat si am vrut sa nu zic "nekem kel fonto soda" am zis suc si am aratat cu degetul pe raftul de pe perete. Doamna pe la vreo 50 ani a zambit si a repetat fraza in maghiara fara sa se uite unde ii arat cu degetul. I'am urat chestii spirituale pe care le-a inteles dupa reactie, apoi am parasit incinta. A fost singura mea experienta cu extremisti secui, in rest nu am avut parte de nimic asemanator, deci cred ca e posibil sa fi avut si axa noroc sa dea peste vreunul care e in sevraj si isi varsa frustrarile aiurea This post has been edited by psychoo: 5 Dec 2022, 19:59 |
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|
bion |
![]()
|
Pb. e ca nu vor sa invete romaneste. La alte minoritati nu am intalnit asta. Svabii sarbii vorbeau stalcit dar vorbeau. Plus ca in momentul in care in grup era un sudist vorbeau romaneste.
Asa ke ursule a scuipecit piciorule ![]() PS. La nevoie invata.Pana si soacra-mea reusea sa comunice elementar in romana ![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 17:36 |