v-ati montat repartitoare de caldura?
![]() ![]() ![]() |
v-ati montat repartitoare de caldura?
J o h n n y |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 538 Joined: 12 April 05 From: Cluj ![]() |
|
||
--------------------
Ford Focus 2
TDCI
2005 Ghia 109 CP Simplicity is the ultimate sophistication!
|
|||
Codrin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.364 Joined: 7 January 05 From: Bucuresti ![]() |
Tu ai zis-o:
QUOTE(Johnny_Bravo @ 12 Nov 2005, 11:27) E destul de costisitoare, plus ca trebuie facuta separatie la gaz, insa cred ca merita. Iarna trecuta nu am platit mai mult de 1,5 mil pt factura de gaz, aici incluzandu-se incalzire si apa calda. Tot la 3 camere am reusit in jur de 1 mil pe luna la gaz, fara rabat de la caldura. |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Mai daca eu v-a spun ca eu am platit la intretinere (toata intretinerea caldura+apa calda+apa rece+gaze+gunoi+alte cheltuieli) la 4 camere 90 si ceva de metrii patrati, cu 26 (douazecisisase) de grade asta iarna, in cea mai friguroasa luna de iarna 2,5 milioane...
La mine nici repartitoarele nu ar fi eficiente dpdv economic (recuperare investitie, costuri ulterioare lunare cu cititul) si nu le-as recupera decat dupa 3-4 ani (unde mai pui ca recuperarea o faci "in rate" in 3-4 ani, da' banii ii dai deodata) Si s-ar putea ca pe termen mediu gazele sa se scumpeasca cam mult. Pe scurt: daca esti legat la un punct termic cu pierderi mici si modernizat (cu schimbatoare pe inox, cu automatizare a vanelor de apa etc), s-ar putea sa nu fie chiar asa de nasol cu costurile de incalzire, si s-ar putea sa se apropie de costurile cu centrala proprie, fara a face investitia in centrala proprie. NB: eu de principiu sunt impotriva "centralizarii" unui serviciu (cu chestii "la comun"), si mai ales impotriva centralizarii caldurii, dar la mine asta a fost starea de fapt. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
Codrin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.364 Joined: 7 January 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(klaus @ 12 Nov 2005, 17:02) Pe scurt: daca esti legat la un punct termic cu pierderi mici si modernizat (cu schimbatoare pe inox, cu automatizare a vanelor de apa etc), s-ar putea sa nu fie chiar asa de nasol cu costurile de incalzire Care sunt modernizate sunt putine si nu prea am auzit de ele. Imediat sub ele ar fi o centrala de bloc dar si aici am vazut certuri monstru intre locatari vis-a-vis de data inceperii furnizarii de caldura. Daca sunt modernizate si merg tot pe gaze iar n-ai facut nimic, cresc gazele iti creste si gigacaloria. Ideala ramane centrala de apartament, cu robineti termostatati la calorifere, balcoane inchise si termopan cat mai mult. Chiar daca investitia initiala e putin usturatoare, se recupereaza in timp ca si confort atat fizic cat si psihic. This post has been edited by Codrin: 12 Nov 2005, 17:16 |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
ICET |
![]()
|
![]() O fi bine sa fii rau sau e rau sa fii bine?? Group: Members Posts: 750 Joined: 3 December 04 From: Bucuresti ![]() |
De o luna si ceva s-au montat si la mine in bloc repartitoare.Chiar daca de 2 saptamani s-a dat drumul la caldura,astea nu se pot lua in calcul pentru ca inca nu s-a terminat lucrarea la toti locatarii.Acum nu stiu,poate ma insel,dar eu unul am observat ca,caloriferele cele noi(din fier)ale mele,degaja mai multa caldura decat cele vechi(din fonta).Repartitoarele sunt montate pe o placa de aluminiu,iar ele "citesc" caldura printr-un senzor care face contact fizic cu aceasta placuta de aluminiu montata intre 2 elementi(la mijlocul caloriferului).Momentan nu stiu daca am facut o afacere sau nu in privinta schimbarii caloriferelor si montarii repartitoarelor,dar pot sa spun ca se degaja mult mai multa caldura in casa de la caloriferele noi.Voi vedea in decursul timpului daca am procedat bine sau nu.Momentan sunt cam sceptic,dar sper sa i-mi schimb parerea pana in primavara.Apatamentul e de 3 camere,confort 1 sporit,cu 3 persoane in el ![]() |
--------------------
FIAT
Grande Punto
2006
- B 07 CHE StarGuide Sg-43-ds
Marbella M-5010 defect Membru Frigotehnist.STELIST pe viata. |
|
alex_axn |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 639 Joined: 30 December 04 From: Bucuresti ![]() |
sunt curios daca uscatul rufelor pe calorifer influenteaza f tare repartitorul, in sensul cresterii consumului. sau daca se pune rufa pana in repartitor (adica pana la elemntul pe care e montat) fara sa il acopere, va influenta consumul?
|
--------------------
vw
passat
2009
- B __ ___ "putine lucruri poti sa le faci cu vorba buna dar cu vorba rea nici atatea"
|
|
Codrin |
![]()
|
Daca e cu senzori iti face diferenta dintre temperatura elementului(
![]() Daca e cu lichid, depinde cum pui rufele intre el si calorifer ![]() This post has been edited by Codrin: 13 Nov 2005, 14:31 |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
alex_axn |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 639 Joined: 30 December 04 From: Bucuresti ![]() |
"Daca e cu lichid, depinde cum pui rufele intre el si calorifer "
nu prea inteleg.. dar zici ca in prima varianta nu conteaza ce pun pe calorifer? |
--------------------
vw
passat
2009
- B __ ___ "putine lucruri poti sa le faci cu vorba buna dar cu vorba rea nici atatea"
|
|
Codrin |
![]()
|
Daca e cu lichid ti se calculeaza caldura consumata in functie de cat s-a evaporat. Fiola nu este lipida de calorifer, deci s-ar putea sa-ti cada, sa zicem, o carpa uda pe langa ea
![]() Daca e cu senzori nu conteaza. Pentru ''rufe'' deja incalzite, vezi ideea cu becul. |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
alex_axn |
![]()
|
nu am nici o fiola, deci probabil e modelul cu senzori (are o placa de metal care vine in contact cu caloriferul..).
care e ideea cu becul? |
--------------------
vw
passat
2009
|
|
Codrin |
![]()
|
QUOTE(DAVIDK @ 11 Nov 2005, 14:21) Se pot pacali repartitoarele? Ele au (se zice) 2 senzori de temperatura, unul pe placa de aluminiu care e in contact cu caloriferul, iar altul spre "fata" aparatului, pentru a putea face diferenta de temperatura intre aer si calorifer. Daca pui un bec sa se incalzeasca pe fata dinspre camera, si un ventilator catre calorifer? |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.466 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Ai mei au pus acum vre-o 3 ani repartitoare.
Cum functioneaza: Repartitoarele masoara cat de calzi sunt acei doi elementi intr-o unitate de masura adimensionala.Vin baietii de la firma odata la 2 luni si le citesc si apoi ei calculeaza cat ai consumat in functie de marimea caloriferului si de cat ai consumat. Intre timp se plateste la intretinere la fel ca si ceilalti si odata la 2 luni(asta doar atat timp cat se plateste caldura la intretinere) se egaleaza. Adica platesti in plus ce ai consumat fata de media pe bloc/scara sau ti se dau inapoi niste bani. |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
alex_axn |
![]()
|
@ codrin.. merci pt informatii. eu ziceam asa, pur si simplu, fara sa fac nici o chidusie, daca uscatul rufelor afecteaza consumul.
|
--------------------
vw
passat
2009
|
|
Codrin |
![]()
|
QUOTE(St @ 13 Nov 2005, 15:22) In functie de dimensiunea caloriferului si un coeficient specific acestuia precum si pozitionarii lui in bloc (etaj, orientare). @alex: nu afecteaza atata timp cat nu-l acopera. This post has been edited by Codrin: 13 Nov 2005, 15:28 |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
alex_axn |
![]()
|
asta vroiam sa aud
![]() |
--------------------
vw
passat
2009
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.466 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Sigur si de etaj? Eu nu am auzit de asta pana acum..
|
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
DAVIDK |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 264 Joined: 20 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Cineva mi-a spus ca aceste repartitoare nu sunt avizate metrologic. Asta inseamna ca nu este legal sa se taxeze in functie de ele, ci pot fi doar informative! Asta e doar un zvon nefondat, sau e real?
De exemplu, contoarele de apa rece/calda vin insotite de un buletin de verificare metrologic, in care se scrie si cand expira verificarile si trebuie facute din nou! |
--------------------
Renault
Symbol
Expression 2010, 1.4 16V Cand cumpar un lucru nou, mai intai il repar si apoi il folosesc.
|
|
ocs |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 10 Joined: 14 December 04 ![]() |
QUOTE(DAVIDK @ 13 Nov 2005, 17:47) Pai voua cum va ia in calcul apometrele daca nu aveti apometre pe intrarea coloanei de la bloc? Ia vedeti voi ca ie o treaba usor ileagala... Apometre se pun daca exista si la intrarea in bloc...Altfel se plateste pausal, conform modului de facturare. Indiferent daca ai sau nu apometre. Care este reglementarea legala exacta care specifica asta? Ma poti ajuta? |
-------------------- "Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei"
|
|
DAVIDK |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 264 Joined: 20 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Ce chestie... m-a citat pe mine, dar nici ora, nici textul nu sunt alea! Mare minune si cu softurile astea! pline de surprize, zau!
|
--------------------
Renault
Symbol
Expression 2010, 1.4 16V Cand cumpar un lucru nou, mai intai il repar si apoi il folosesc.
|
|
ocs |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 10 Joined: 14 December 04 ![]() |
|
-------------------- "Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei"
|
|
ghc |
![]()
|
..:::Cautatorul:::.. Group: Members Posts: 411 Joined: 9 December 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
La noi s-au montat de la aceasta firma, deocamdata n-am platit nimic
![]() QUOTE Pentru a preveni o funcționare eronată sau eventualele încercări de fraudare a repartitorului, doprimo® II trece în modul de funcționare cu un senzor (temperatura aerului presetată la 20˚C) atunci când sesizează o acumulare excesivă de căldură. |
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
WUB |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 99 Joined: 3 July 03 From: Bucuresti ![]() |
Pa mine ma intreseaza formulele de calcul. Am gasit ceva in 233/2004 la
http://www.anrsc.ro/index/realizari%20legi...e/realizari.htm http://www.anrsc.ro/index/realizari%20legi...gie_termica.pdf Mi se pare anormal ca doar scara mea sa dea 100 EURO / luna pentru niste operatii elementare. Cu banii astia se pot face altceva. Daca are cineva o lista cu formulele mai simplificate e rugat sa o posteze aici. |
--------------------
ARR
NXT
2002
|
|
octa74 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 79 Joined: 14 December 04 From: Brasov ![]() |
Mie mi-a spus administratora de la bloc ca nu are rost sa-mi pun repartitoare, mai els daca stau la etajul 4, pe colt. Daca nu-mi pun repartitoare, ma taxeaza ca pe cel care plateste cel mai mult dintre cei cu repartitoare, cu acelasi nr de camere ca si mine. Si cum toti de pe scara sunt pensionari care fac economii la sange...
|
--------------------
Logan
Ambiance (cu servo)
- BV-xx-NEW
|
|
WUB |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 99 Joined: 3 July 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(octa74 @ 14 Nov 2005, 12:06) Mie mi-a spus administratora de la bloc ca nu are rost sa-mi pun repartitoare, mai els daca stau la etajul 4, pe colt. Daca nu-mi pun repartitoare, ma taxeaza ca pe cel care plateste cel mai mult dintre cei cu repartitoare, cu acelasi nr de camere ca si mine. Si cum toti de pe scara sunt pensionari care fac economii la sange... Nu e adevaratt. Unitatile citite de repartitorul de costuri se inmultesc cu niste coeficienti dintre care nr de elemente al caloriferului, nr de pereti afara, etaj (parter sau ultimul etaj) astfel incat indiferent de pozitionare toata lumea sa fie facturata corespunzator. |
--------------------
ARR
NXT
2002
|
|
Codrin |
![]()
|
WUB are dreptate cu coeficientii. Cum ii aleg firmele care calculeaza consumul e altceva. De aceea trebuie ca programul de calcul al firmelor care le monteaza si fac citiri sa aiba la baza ''Auditul energetic al cladirii si instalatiilor de incalzire aferente'', intocmit de un Auditor energetic autorizat, conform NP 047-2000, aprobat MLPAT cu ordinul nr. 323/N/4.12.2000
In facturile emise de firmele care monteaza si citesc repartitoare se multiplica factorii de evaluare cu valorile inregistrate de repartitoare pe o perioada de timp considerata. Aparatele inregistreaza de fapt integrala in functie de timp a diferentei dintre suprafata radiatorului si temperatura camerei, adica numarul lunar de grade ora [K x h] |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
Ciombe |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 368 Joined: 9 January 04 From: Arad ![]() |
QUOTE Se pot pacali repartitoarele? Ele au (se zice) 2 senzori de temperatura, unul pe placa de aluminiu care e in contact cu caloriferul, iar altul spre "fata" aparatului, pentru a putea face diferenta de temperatura intre aer si calorifer. Daca pui un bec sa se incalzeasca pe fata dinspre camera, si un ventilator catre calorifer? Daca un vecin a "sarit cu banu" catre baiatu' care l-a montat, sa seteze ceva in el mai diferit? Totusi, la noi e sport national sa furi curent, sa scoti catalizatoru' masinii ca sa consume mai putin, sa treci mai putine persoane la intretinere... In fond, caldura anu' asta costa si 2-3mil lei, oricum mai mult decat factura de electricitate intr-o casa de oameni normali. Baieti, io am lucrat la Contor Zenner- acolo unde se produc contoare de apa si ... REPARTITOARE... ![]() Da nu va zic totul ca iau ban... Va dau un singur tip: Daca aveti calorifere vechi, din fonta, cu elementi putini: nu ii dati jos pana nu vin aia sa monteze repartitoare. Eu la noul apartament (mi-am luat apartament in uram cu 1 luna)- am montat la calorifere robineti cu bila pe teava tur si retur... ca sa pot schimba oricand caloriferul (de ex cu unul mai mare ![]() Aaa si inca ceva: Dac puneti o carpa uda pe repartitor (asa faceau unii pe vremea aia) - diferenta intre senzorul de pe placa si cel "dinspre camera" o sa fie mult mai mare si o sa platiti ceva mai mult ![]() La calculul consumului final si al repartizarii costurilor se tine cont de tipul caloriferului+ nr de elementi - suprafata radianta, apoi de pozitionarea apartamentului, daca dedesubt mai e un apartament sau e pivnita neincalzita, daca deasupra e alt apartament sau e acoperis etc. Moderatori, nu dati cu pietre, romanii oricum sunt destul de inventivi... Numai bine! |
--------------------
Oltena 12 TRS,
Dacia 1304 Papuc
- B-83-JJJ, AR-30-JJJ
|
|
Codrin |
![]()
|
Carpa era valabila in caz de masurare a consumului ''cu fiola''
![]() |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
Si eu lucrez la o firma care produce (si) repartitoare...
Bine, produce cu un senzor (temperatura "mediului" e fixa) si acu se omologheaza cel cu 2 senzori (cica numai astia se accepta in blocurile alimentate cu agent termic "de la stat"). Cel cu 2 senzori (daca nu are si metoda de masurare cu unul singur, cum spunea cineva mai sus) se poate pacali cu carpa pe el, dar nu e corect fata de ceilalti vecini care vor plati mai mult. Ca sa nu spun ca daca TOTI cei din bloc procedeaza la fel vei plati tot atat. Metoda de calcul (super-simplificata) e urmatoarea: de ex. daca ai un imobil cu 2 apartamente si gigacalorimetru si intr-o luna un apartament totalizeaza 40 puncte si celalalt 60 puncte (total 100 puncte), asta inseamna ca 40% din ce indica gigacalorimetrul plateste proprietarul primului apartament iar 60% proprietarul celui de-al doilea. Daca ambii proprietari pun carpe pe repartitoare atunci unul va avea, sa zicem 20 si celalalt 30, indicatia gigacalorimetrului nu se schimba, si vor plati tot 40 respectiv 60% din indicatia acestuia. Daca pune numai unul, celalalt proprietar va plati, evident, mai mult ![]() "Corectiile" functie de numarul de elementi, pozitia apartamentului se fac si din programarea fiecarui repartitor (nr. elementi si nu mai stiu ce coeficient), la altii se face din softul ce calculeaza repartizarea costurilor, sau combinat. |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
Ciombe |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 368 Joined: 9 January 04 From: Arad ![]() |
QUOTE "Corectiile" functie de numarul de elementi, pozitia apartamentului se fac si din programarea fiecarui repartitor (nr. elementi si nu mai stiu ce coeficient), la altii se face din softul ce calculeaza repartizarea costurilor, sau combinat. Mai bine zis, corectiile ar trebui s ase faca in functie de cate carpe are fiecare prin casa ![]() |
--------------------
Oltena 12 TRS,
Dacia 1304 Papuc
- B-83-JJJ, AR-30-JJJ
|
|
Como |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 679 Joined: 12 November 04 From: Bucuresti ![]() |
Eu stau in chirie (la un pret destul de avantajos), asa ca l-am pus pe proprietar sa se ocupe de montarea repartitoarelor. Cei care le montau in tot blocul au pus de doua ori anunt cu orele intre care vin pe scara, iar proprietarul n-a reusit sa-i prinda (venea de la serviciu in intervalul afisat, dar spre sfarsit, si nu mai gasea pe nimeni).
Asa ca a trecut timpul, el tot spune ca suna la firma, dar ca aia refuza sa mai vina la bloc pentru o singura garsoniera. Spune ca i-a reclamat si la OPC. Numai ca acum m-am trezit cu 204 RON factura pentru luna noiembrie (din care 105 RON numai caldura; vecinul de vizavi a platit 40 RON pt aceeasi garsoniera), cand mai batea o raza de soare si nu erau temperaturi negative. Pentru decembrie cred ca fac infarct, mai ales ca n-a stat nimeni 10 zile in casa; cred ca vine 300 RON lejer (garsoniera cu 2 pers.!). Ce naiba sa fac ca sa vina aia cu repartitoarele? Mai ales ca: http://www.hotnews.ro/articol_40036-Termoe...ului-termic.htm This post has been edited by thecagero: 6 Jan 2006, 16:42 |
--------------------
Ford
Focus 1.6 Ti-VCT,
Ex-Logan “In a gentle way, we can shake the world.” – M. Gandhi
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 1st May 2025 - 10:43 |