DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

5 Pages « < 2 3 4 5 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Impozitul de 16% se extinde, din 2006, IT-ul baga mare

dras
post 23 Sep 2005, 14:51
Post #91

Driver

Group: Members
From: Bucuresti

QUOTE(thecagero @ 22 Sep 2005, 16:28)
Absolut corect, daca ne luam dupa texte. Dar in acelasi timp, eu s-ar putea sa-mi dau demisia si sa-mi caut altceva; iar daca mai pleaca vreo 2-3 persoane de baza din firma s-ar putea trezi ca-i pica sandramaua (nu poate onora contracte in progres, se supara clientii etc). Sau, sa-l vad eu ca-mi mai zice sa stau 10-12 ore pe zi la munca daca imi da cu tifla ca "asa scrie...".

Daca angajatorului i se rupe ca mie imi scade salariul cu 16%, pai atunci s-ar putea sa-l doara si pe el.
*

Aici e adevarul. Chiar daca impozitul este datoria angajatului, angajatorul nu poate ramane insensibil fata de diminuarea veniturilor nete ale salariatilor. Decit daca sunt niste manageri prosti. Si atunci oricum nu vor face mare scofala...

--------------------
Honda Accord Executive 2007 / 2.0 A/T 155CP - B-74-***
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
dras
post 23 Sep 2005, 14:51
Post #92

Driver

QUOTE(thecagero @ 22 Sep 2005, 16:28)
Absolut corect, daca ne luam dupa texte. Dar in acelasi timp, eu s-ar putea sa-mi dau demisia si sa-mi caut altceva; iar daca mai pleaca vreo 2-3 persoane de baza din firma s-ar putea trezi ca-i pica sandramaua (nu poate onora contracte in progres, se supara clientii etc). Sau, sa-l vad eu ca-mi mai zice sa stau 10-12 ore pe zi la munca daca imi da cu tifla ca "asa scrie...".

Daca angajatorului i se rupe ca mie imi scade salariul cu 16%, pai atunci s-ar putea sa-l doara si pe el.
*

Aici e adevarul. Chiar daca impozitul este datoria angajatului, angajatorul nu poate ramane insensibil fata de diminuarea veniturilor nete ale salariatilor. Decit daca sunt niste manageri prosti. Si atunci oricum nu vor face mare scofala...

Later edit: sa mor daca stiu de ce s-a dublat postul. Poate il sterge cineva ...

This post has been edited by dras: 23 Sep 2005, 14:53

--------------------
+
avathan
post 23 Sep 2005, 14:53
Post #93

eu.

Group: Banned
From: Buc

QUOTE(LucVer @ 21 Sep 2005, 12:05)
OT: Mai baieti, intr-o ora (de munca!) ati umplut 2 pagini de topic si voi va intrebati de ce vi se impoziteaza salariul?!  blink.gif  biggrin.gif

.... si restul e tacere!  168.gif
*

smile.gif munca ce-i aia mai vreti si sa muncesc?
haideti mai ce naiba se poate asa ceva ?

blush.gif

--------------------
a Rosu 1800 - @
unu,doi,trei,patru,cinci ... zero
+
dras
post 23 Sep 2005, 15:01
Post #94

Driver

QUOTE(mil @ 22 Sep 2005, 16:33)
cu referire la TVA, nu ai dreptate  pentru ca ai bagat la grupa mare 4-5 tari (daca socotim Franta care are 19.6) cu un TVA de 19%...daca am avea TVA 20% am fi depasiti doar de cateva tari care fie au un sistemb diferentiat de taxare in functie de tipul de produs fie un sistem de asigurari sociale extrem de performant tarile nordice...19% e ok...20% mai merge dar 22% e marlanie...si apoi e irelevant sa aduni tari ca slovenia sau ungaria cu germania, UK sau franta...care sunt tari mult mai mari...deca vrei sa calculzei o medie europeana inmultesti TVA cu populatia fiecaruia si apoi imparti la populatia europeana.

Pe UE (15) media e 18,45%

sa fiu ungur as fi F. nemultumit sa imi ia un impozit ca in suedia si din banii astia sa nu imia sigure un sistem similar de somaj (proportional of course) ajutoare sociale si altele...
*

Daca te referi la postul meu cu cotele TVA:
Grupele au fost facute dupa criteriul > sau < decit in RO.
Pe linga asta din punct de vedere economic noi ar trebui sa ne comparam cu tari gen Ungaria/Polonia si mai putin cu Franta/Germania.
O medie de genul asta nu se face tinind cont de marimea populatiei ci de PIB.
Oricum parerea mea e ca e o cota de decenta si nu ar mai trebui sa ne lamentam in ceea ce priveste TVA si impozit pe salarii ca suntem mult sub media pe UE.
Dar asta e parerea mea. Doamne fereste sa ajungem ca-n Suedia.

--------------------
+
vv
post 23 Sep 2005, 15:19
Post #95

dilbert.com

QUOTE(avathan @ 23 Sep 2005, 15:46)
hmmm
1.temporar pt. efecte benefice in economie inseamna MINIM 5-10 ani
2.DA suntem mai cu mot suntem geniile acestei natii frumosi destepti si modesti !
3.Industria IT ORICUM e impozitata in diferite forme de stat => o gramada de bani varsati la buget
4.Daca nu ne loveste vre'un meteorit ceva sau o glaciatiune sau un razboi atomic
asta este o industrie a viitorilor 100 de ani cel putin
5.cand ma rog ai platit tu 40% ? ca tare as vrea sa aud si eu ! multumesc
*

1. Da? Sigur-sigur? As dori o justificare. Adica pana acum n-a avut nici un efect benefic?
Pana una alta, legea e de vreo 3 ani jumate
2. Nu pare... sincer. smile.gif
3. Si celelalte sunt ORICUM impozitate. Care e legatura?
4. De acord. Din nou, "si ce daca?"
5. Pana in 2003 (legea a aparut din 2002 da' pana in 2003 normele de aplicare erau neclare... ma rog, a fost o problema specifica firmei in care lucrez. De fapt, dadeam cam 50% parca la stat, daca tin eu bine minte (ca impozitul era numai una dintre 'dari').

Mai, eu sunt de acord cu un argument de genul "reintroducerea impozitului o sa aiba efecte negative asupra investitiilor in IT" - asta e ceva ce putem discuta (ma rog, trebuie si aici o analiza, chiar daca la o vedere superficiala pare evident ca e asa; am mai explicat deja ca RO nu mai are forta de munca foarte ieftina, deci un 10% in plus pentru firme nu cred ca e suficient de relevant cat sa incline semnificativ balanta...)
Da' nu-mi plac deloc argumentatiile care trec direct prin burta ("daca imi baga impozit eu plec din tara, ca in strainatate sunt de 8 ori mai bine platit"). Am eu asa o vaga senzatie ca nu se inghesuie nimeni la angajat in strainatate... nu pe unii oameni pe care un 700% nu ii motiveaza sa plece, dar 16% da.

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
avathan
post 23 Sep 2005, 15:31
Post #96

eu.

QUOTE(vv @ 23 Sep 2005, 16:19)
1. Da? Sigur-sigur? As dori o justificare. Adica pana acum n-a avut nici un efect benefic?
Pana una alta, legea e de vreo 3 ani jumate
2. Nu pare... sincer. smile.gif
3. Si celelalte sunt ORICUM impozitate. Care e legatura?
4. De acord. Din nou, "si ce daca?"
5. Pana in 2003 (legea a aparut din 2002 da' pana in 2003 normele de aplicare erau neclare... ma rog, a fost o problema specifica firmei in care lucrez. De fapt, dadeam cam 50% parca la stat, daca tin eu bine minte (ca impozitul era numai una dintre 'dari').

Mai, eu sunt de acord cu un argument de genul "reintroducerea impozitului o sa aiba efecte negative asupra investitiilor in IT" - asta e ceva ce putem discuta (ma rog, trebuie si aici o analiza, chiar daca la o vedere superficiala pare evident ca e asa; am mai explicat deja ca RO nu mai are forta de munca foarte ieftina, deci un 10% in plus pentru firme nu cred ca e suficient de relevant cat sa incline semnificativ balanta...)
Da' nu-mi plac deloc argumentatiile care trec direct prin burta ("daca imi baga impozit eu plec din tara, ca in strainatate sunt de 8 ori mai bine platit"). Am eu asa o vaga senzatie ca nu se inghesuie nimeni la angajat in strainatate...  nu pe unii oameni pe care un 700% nu ii motiveaza sa plece, dar 16% da.
*

1.Justificare ->dupa 2-3 ani au aparut pe piata OrAcle si alti prod mari
sunt o gramada de mari producatori de echipamente care isi scriu softul aici
eu ma refeream la un rezultat optim nu am zis ca pana acum nu a avut rezultat
daca oamenii au ramas aici au venit muntii pt. oamenii de aici deh forta de munca ieftina
2.aparentele inseala smile.gif
3.pai care e legatura sa vedem
a)pleaca angajatii se reduce nr. de investitori => venituri mai mici
b)ramane totul ca pana acum se zezvolta in continuare => venituri mai mari aaa
si cate industii viabile care au profit sunt pe la noi ?
4.stiu si eu...poate s-a spus la fel cand s-a inventat roata,cand s-a descoperit electricitatea,motorul cu abur...hmmm poate la progres tehnologic in TOATE domeniile?
5.asta e problema ta biggrin.gif si imi pare rau pt. tine
serios nu se inghesuie nimeni ...tongue.gif

de ce s-ar feri sa plateasca cu 2000 euro un roman care face munca unui autohton pe 5000 oare ?

sa stii ca sunt printre cei care gandeau ca vor ramane neconditionat in tara
DAR cand un amic pleaca in Italia si munceste ce-i drept un an doi si vine isi ia casa,masina si isi poate deschide si o firma parca ma gandesc mai serios...

P.S. n-o lua personal wub.gif

This post has been edited by avathan: 23 Sep 2005, 15:33

--------------------
a Rosu 1800 - @
+
ashu
post 23 Sep 2005, 15:36
Post #97

Membru erectil

QUOTE(avathan @ 23 Sep 2005, 14:46)
hmmm
1.temporar pt. efecte benefice in economie inseamna MINIM 5-10 ani
2.DA suntem mai cu mot suntem geniile acestei natii frumosi destepti si modesti !
3.Industria IT ORICUM e impozitata in diferite forme de stat => o gramada de bani varsati la buget
4.Daca nu ne loveste vre'un meteorit ceva sau o glaciatiune sau un razboi atomic
asta este o industrie a viitorilor 100 de ani cel putin
5.cand ma rog ai platit tu 40% ? ca tare as vrea sa aud si eu ! multumesc
*

1. Oarecum de acord.

2. Exceptarea de impozit nu s-a dat ca o recunoastere a maretiei creerelor noastre, ci pentru ca asta e ceea ce se cauta pe plan mondial. Astfel un programator putea sa plece la munca in afara chiar imediat dupa ce a terminat scoala, cu experienta zero, si fara mare greutate. D-aia cred io ca s-a dat stimularea asta, sa mai ramana cativa si pe aici. Daca chimia (si chimistii) ar fi fost in voga, i-ar fi exceptat pe ei si pe tine nu. Si stai linistit, ca sunt probabil multi ingineri mai bine pregatiti ca tine (si ca mine) in domeniile lor, dar deoarece specializarea lor nu e pe val, nu-si gasesc de munca in afara si nici bine platiti nu sunt aici, si mai si platesc impozit.
Deci desi in mod direct ma dezavantajeaza masura asta, nu pot s-o cotest si o gasesc normala si echitabila. Personal ma asteptam oricum sa faca asta de cand au bagat cota unica, ca doar e unica si pentru toti. (si ma asteptam sa faca si TVA-ul 16%, si impozitul pe afaceri cu imobiliare, etc, asa ar fi normal). Oricum din 2007, daca intram in UE, nu mai cred ca ne dadeau aia voie sa pastram exceptarea asta, ca ar fi fost considerata concurenta neloiala.

3. Asta e valabila la orice industrie. Pe textilistele care lucreaza in loan de ce sa nu le excepteze de la plata impozitului?

4. Ma indoiesc puternic. Peste 20-50 de ani sunt sigur ca locul programatorilor va fi luat de geneticieni, care vor fi tot un fel de programatori, numa ca vor programa fiinte vii, nu calculatoare smile.gif

5. Pai pana anu trecut toti cei cu salarii peste 10 milioane parca cam atatea dadeau pe ce luau in plus, exceptand programatorii. Unii zero si altii 40%, in conditiile in care si unii si altii au invatat si muncesc la fel de mult, asta nu prea mi se pare echitabil, desi io eram (sunt) in tabara celor cu zero. Dar totusi, incerc sa gandesc obiectiv.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
vv
post 23 Sep 2005, 15:46
Post #98

dilbert.com

offf... deci, eu sunt perfect de acord ca trebuie analizata chestia asta, Da' stii cum ai facut tu? (si nu numai tu, si altii). Ca un manager care decide mutarea sediului firmei, si refuza o locatie pe motivul ca "se ajunge greu", fara a consulta nici un angajat. Intelegi? Nu e imposibil ca ceea ce spui sa fie (cel putin partial) adevarat, dar e deranjanta judecarea masurilor doar din perspectiva/viziunea proprie. Nu te-am vazut sa discuti efectul masurii asupra economiei, am vazut doar amenintari de genul "daca baga impozitul eu plec, si nu o sa mai ramana oameni inteligenti in tara". ASTA ma deranjeaza pe mine. Sunt de acord ca masura re-introducerii impozitului e.... discutabila. DISCUTABILA, nu neaparat gresita... cred ca nici unul dintre noi nu are suficiente date incat sa poata da un verdict.
Si stii ce impiedica mai multe firme sa vina in RO? Lipsa de oameni calificati.... Facultatea de calculatoare 'produce' anual ~40 oameni care chiar stiu despre ce e vorba in propoziti. Daca ar fi 200 (cam asta e cererea), lucrurile in RO ar sta un pic altfel.... Si atentie, cifrele astea nu le-am scos eu chiar din burta, pe principiul "asa mi se pare mie"...

This post has been edited by vv: 23 Sep 2005, 15:47

--------------------
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
Como
post 23 Sep 2005, 15:48
Post #99

Membru autentic

QUOTE(ashu @ 23 Sep 2005, 16:36)
3. Asta e valabila la orice industrie. Pe textilistele care lucreaza in loan de ce sa nu le excepteze de la plata impozitului?
*

Pentru ca industria textila la noi e pe moarte din cauza Chinei, care ofera forta de munca super-ieftina. In timp ce industria de IT nu s-a dezvoltat la potentialul maxim inca. Companiile de IT americane pregatesc incet-incet terenul pentru outsourcing, iar aici e un potential de crestere urias. Chit ca mai au si India la indemana, e inca loc de crestere.

This post has been edited by thecagero: 23 Sep 2005, 15:49

--------------------
Ford Focus 1.6 Ti-VCT, Ex-Logan
“In a gentle way, we can shake the world.” – M. Gandhi
+
avathan
post 23 Sep 2005, 15:53
Post #100

eu.

QUOTE(ashu @ 23 Sep 2005, 16:36)
1. Oarecum de acord.

2. Exceptarea de impozit nu s-a dat ca o recunoastere a maretiei creerelor noastre, ci pentru ca asta e ceea ce se cauta pe plan mondial. Astfel un programator putea sa plece la munca in afara chiar imediat dupa ce a terminat scoala, cu experienta zero, si fara mare greutate. D-aia cred io ca s-a dat stimularea asta, sa mai ramana cativa si pe aici. Daca chimia (si chimistii) ar fi fost in voga, i-ar fi exceptat pe ei si pe tine nu. Si stai linistit, ca sunt probabil multi ingineri mai bine pregatiti ca tine (si ca mine) in domeniile lor, dar deoarece specializarea lor nu e pe val, nu-si gasesc de munca in afara si nici bine platiti nu sunt aici, si mai si platesc impozit.
Deci desi in mod direct ma dezavantajeaza masura asta, nu pot s-o cotest si o gasesc normala si echitabila. Personal ma asteptam oricum sa faca asta de cand au bagat cota unica, ca doar e unica si pentru toti. (si ma asteptam sa faca si TVA-ul 16%, si impozitul pe afaceri cu imobiliare, etc, asa ar fi normal). Oricum din 2007, daca intram in UE, nu mai cred ca ne dadeau aia voie sa pastram exceptarea asta, ca ar fi fost considerata concurenta neloiala.

4. Ma indoiesc puternic. Peste 20-50 de ani sunt sigur ca locul programatorilor va fi luat de geneticieni, care vor fi tot un fel de programatori, numa ca vor programa fiinte vii, nu calculatoare  smile.gif

5. Pai pana anu trecut toti cei cu salarii peste 10 milioane parca cam atatea dadeau pe ce luau in plus, exceptand programatorii. Unii zero si altii 40%, in conditiile in care si unii si altii au invatat si muncesc la fel de mult, asta nu prea mi se pare echitabil, desi io eram (sunt) in tabara celor cu zero. Dar totusi, incerc sa gandesc obiectiv.
*

1....
2.nu am zis ca d'aia ar trebui sa ramana asa impozitul ... si da TOATE industriile care aduc beneficiu mare pe termen scurt,mediu sau lung trebuie incurajate prin facilitati discutabile pe fiecare caz in parte
3.vezi 2
4.da ? oare cu ce aparatura or sa lucreze geneticienii... aia ?oricum ceea ce ai spus nu este viabil pe un termet atat de scurt cel putin la scara larga pt. ca nu exista oamenii care sa faca asta...poate cream un computer smile.gif
5.o sa ma documentez mai mult aici !

This post has been edited by avathan: 23 Sep 2005, 15:54

--------------------
a Rosu 1800 - @
+
bomicabomic
post 23 Sep 2005, 17:40
Post #101

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(avathan @ 23 Sep 2005, 16:31)
1.Justificare ->dupa 2-3 ani au aparut pe piata OrAcle si alti prod mari
3.pai care e legatura sa vedem
a)pleaca angajatii se reduce nr. de investitori => venituri mai mici
b)ramane totul ca pana acum se zezvolta in continuare => venituri mai mari aaa
si cate industii viabile care au profit sunt pe la noi ?
*

1. Tu crezi ca Oracle sau alta mare companie au venit in Ro, ca nu se platea impozit pe salariu? Hai sa fim seriosi, astia cind gindesc o afacere o gindesc la nivel global, tinind cont de tot ce misca in lumea asta si tot ce se va intimpla. Aia n-au analizat Romania de la acel moment si au zis gata, nu se mai schimba nimic in tara asta, lefurile ramin asa, nu se impoziteaza, etc....
Ia exemplu Philip Morris sau alti fabricanti de tigari....cind au venit in Ro, notiunea de acciza nu exista, taxele era super mici, se putea face publicitate, etc..., acum taxele si accizele tind sa fie la nivel UE, publicitate "zero"...I-ai auzit ca vor sa-si stringa catrafusele si sa plece? Nu.
3. Scuza-ma dar nu cred ca faptul ca nu se platea impozit pe salariu, i-a tinut aici...Cam cit e salariul mediu in domeniu? 800-1000 euro net, cind in vest e probabil 3000-4000, nu stiu exact. Oricum diferenta este destul de mare, so, e parca mai atractiv, nu???
Cine e cu adevarat investitor, nu-si pune problema, ca n-are pe cine sa angajeze si nu vine. Pentru ca se implica la nivel de invatamint, da burse, formeaza studenti...nu vad problema. Daca sunt ca nea ala care era Director General si spunea ca prin introducerea impozitului programatorii vor pleca din Ro, mai bine, nu.
Nea ala inseamna ca e pus degeaba acolo, in loc sa caute solutii de stimulare a angajatului, de dezvoltare a afacerii...el e ca ala cu 4 clase care are o fabrica de textile si se vaita ca datorita deprecierii euro, i-a murit afacerea.

Industrii viabile la noi sunt si altele si nu beneficiaza de facilitati si scutiri de impozite. Ex. constructiile care sunt pe val si au avut si au un ritm de dezvoltare fantastic. Si?? Inginerul ala care sta in vint, frig si ploaie...e platit de kkt, taxele sunt aceleasi -. preturile la case inaccesibile cind cerea este fff. mare, dar cam degeaba, s.a.m.d.
Alt ex, industria auto.
Insa nu trebuie pusa problema la modul asta, care-i profitabila si care nu, ca pina la urma si dintr-una aparent neprofitabila, o poti face profitabila, ci intr-un context global. Practic nici una din industrii nu poate trai fara alta....ca degeaba dezvoltam softul, daca n-avem cui sa-l vindem.
Ce mari produse software exportam noi? Prea putine...Pina acum s-au facut bani din outsourcing in Vest si s-a cam terminat, dar...acum companii romanesti (putine, e drept) apeleaza la acest sistem. E un pas...dezvoltindu-se altele vor putea achizitiona solutii soft de tot felul, la care acum nici nu viseaza.
Deci, atit timp cit in tara, nu exista puterea de absorbtie, a tot ce inseamna soft, ca se plateste sau nu impozit, nu rezolva problema sau o rezolva pe termen scurt. Sa exporti 100%, e greu, fff. greu, concurenta e mare.

Iar firmele de soft care vin aici, tocmai pe lucrul asta mizeaza, ca Romania are potential, firmele din Ro sunt o piata.

This post has been edited by bomicabomic: 23 Sep 2005, 17:43

--------------------
x x - x
+
vv
post 23 Sep 2005, 18:07
Post #102

dilbert.com

Gresit bomica... firmele de IT care vin aici, alea cele mai mari vorbesc (dar cred ca si majoritatea celor mici) nu vin ca sa vanda soft companiilor romanesti... vin fiindca fac outsourcing (alea care vroiau sa vinda, au venit de mult timp, investitia e minimala). Doar ca outsourcing-ul care se face in RO se cam face la un alt nivel... adica se vine aici cu chestii care conteaza. Nu cu produsele strategice ale firmei ("core technologies"), sau oricum, nu din prima, dar nici nu se vine pentru 'call centers' si 'testing' (ma rog, inca se vine si pentru asta, dar nu asta e viitorul). Avantajele RO sunt ca au programatori "buni" (adica mai buni decat ce gasesti in genere prin India sau China - nu la 'top' ma refer acum, cu la "medie"), si sunt mai aproape de UE si de US (8 ore diferenta de timezone e muuuult mai bine decat 12 ore....). Ro trebuie sa isi gaseasca un loc in piata globala - de ex., daca vrei hardware design, gasesti angajati (multi, nu cate unul) in Austin, Silicon Valley si in Israel. Asta trebuie sa se zica despre Ro - "daca vrei embedded systems, gasesti in X,Y, si in Romania". De exemplu. Si atunci, viitorul IT e asigurat smile.gif
Sa stii, ca o companie investeste in invatamant, da' nu vine ca sa investeasca doar... vine fiindca a gasit deja ceva. Si investeste fiindca ii place ce a gasit si vrea sa se dezvolte si sa isi asigure un viitor stabil (sa aiba 'replacements' daca le pleaca/mor angajatii) . Daca primele doua conditii pica, nimeni nu vine sa iti investeasca in invatamant.

--------------------
+
bomicabomic
post 23 Sep 2005, 19:28
Post #103

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(vv @ 23 Sep 2005, 19:07)
Sa stii, ca o companie investeste in invatamant, da' nu vine ca sa investeasca doar... vine fiindca a gasit deja ceva. Si investeste fiindca ii place ce a gasit si vrea sa se dezvolte si sa isi asigure un viitor stabil (sa aiba 'replacements' daca le pleaca/mor angajatii) . Daca primele doua conditii pica, nimeni nu vine sa iti investeasca in invatamant.
*

Si eu am zis contrariul???
Cine e cu adevarat investitor, nu-si pune problema, ca n-are pe cine sa angajeze si nu vine.
*

Eu zic, ca un investitor nu angajeaza o societate de HR, ca el n-are de unde sa stie ca programatorii din Ro au emigrat cu totii sau nu si in functie de ce-i spun aia isi face planul afacerii.

This post has been edited by bomicabomic: 23 Sep 2005, 20:14

--------------------
x x - x
+
IsNa
post 26 Sep 2005, 08:28
Post #104

Membru autentic

From: Timisoara

Bomica, gresesti in cateva aspecte:
- companiile de soft au avantaje din scutirea de impozit, pt. ca au pe cine angaja aici. E just ca ele ar veni oricum cu salariile de la noi, dar s-ar putea sa nu gaseasca pe cine angaja. Ceea ce oricum e deja o problema, cel putin pe-aici prin vest (nu cunosc piata din Buc)
- "painea" acestor firme e chiar exportul. Nimeni nu se bazeaza pe piata interna de soft (care e neglijabila pe lanaga piata internationala). Tu nu auzi de softuri facute in Ro, pt. ca noi nu exportam branduri, sau f. putine (RAV, etc...). Dar ai fi mirat sa afli cat din softul folosit in intreaga lume e scris aici, in Romania. Cumpara-ti cam orice masina fabricata in ultimii ani, si ai o sansa f. buna sa ai soft scris la Timisoara in ea (de la indicatoarele de bord, pana la controlul motorului sau al airbagului). Daca la firma ai o imprimanta IBM mai noua, driverele sunt sigur scrise in Timisoara. Si exemple sunt de peste tot, astea sunt mai aproape de mine...

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
bomicabomic
post 26 Sep 2005, 08:55
Post #105

Ex-membru DaciaClub

ISNA, citeste atent ce am scris si ai sa vezi ca nu e departe de ceea ce spui tu. Insa...sa nu ne gindim numai la firme mari , sa ne gindim si la cele medii si mici. Gindeste-te cite societati din Ro utilizeaza solutii ERP, cite institutii din Ro (administratii financiare, trezorerii, draci laci), au softuri corespunzatoare, nu alea banale facute in propriile Oficii de calcul, ca deschide "tanti" de la ghiseu o mie de ferestre de blocheaza calculatorul.....La asta ma refeream la potentialul pietei romanesti si de aici se pot cistiga bani grei. Pina acum "exportul" de forta munca a fost rentabil pentru aceste societati, dar s-au cam terminat oportunitatile si aceste firme s-au orientat catre piata romaneasca. "Inchiriaza" programatori pentru multinationale din Ro, dar...nu e o solutie pe termen lung.
Softul auto scris la Timisoara este utilizat si de Dacia. Miine - poimiine, la Craiova sau mai stiu eu unde
Ceea ce am vrut sa spun, este ca nu softul ca industrie trebuie incurajat, trebuie sa benefieze de facilitati ci fiecare industrie luata in parte...pentru ca toate sunt strins legate intre ele. Prin dezvoltarea uneia se poate dezvolta si cealalta.
Nu se poate trai la nesfirsit, din "export" de forta de munca si se stie fff. bine de ce. Azi sunt salariile cum sunt, miine nu se stie....iar zone cu salarii mult mai mici sunt o gramada. Tine cont si de conjunctura internationala de la un moment sau altul. Nu te gindi numai la Siemens, Alcatel, IBM etc...nu toti programatorii lucreaza acolo. Gindeste-te ca astia oricind isi pot restringe activitatea dintr-o tara sau alta...si ce se va intimpla....Pina la urma e un bussines...ca oricare altul. Cehii si ungurii s-au bucurat enorm, de investitiile straine din anii 90. Acum, de cind cu intrarea in UE, parca nu se mai bucura....multi dintre investitori incearca sa-si mute afacerile in alte tari.

Inca o data spun, nu faptul ca nu erau impozitati, i-a tinut pe programatorii romani aici. Sa fim seriosi...alte motive.
Ca nu se mai gasesc programatori la Tm, OK, asa este....dar nici la Pitesti, Sibiu nu se mai gasesc ingineri....si totusi aia au investit acolo.
Problema asta tine si de faptul ca STATUL nu a investit in infrastructura, in trenuri de mare viteza, exemplu. Sa poti sa faci pina la Timisoara 2 ore jumate din Buc sau 1 ora juma pina la Sibiu. Intelegi ce vreau sa spun. Asa cum unul din Lyon lucreaza la Paris, foarte bine poate lucra si-un bucurestean la Craiova . Vorba aia faci in Bucuresti pina la job 1 ora si ceva, fie cu RATB, Metrou, masina......ce ar conta ca fac cu trebul 1 ora pina in nu stiu ce oras.
Relocarea este o alta problema.....ca, OK, gasesti un job bine platit in nu stiu ce oras....dar pentru sotie nu gasesti deloc, si atunci iar nu este nici o sfiriiala.

So, sunt multe lucruri care nu se leaga.....

This post has been edited by bomicabomic: 26 Sep 2005, 09:13

--------------------
x x - x
+
IsNa
post 26 Sep 2005, 11:28
Post #106

Membru autentic

Poate ca n-am inteles bine ce vroiai sa spui prima data.
Ceea ce ai scris acum, cred ca e corect. Doar o observatie: cu impozitul de 40%, sa stii ca nu mai gaseai picior de programator prin tara azi.

Dupa cum am mai spus: consider ca scutirea de impozit este o aberatie menita sa protejeze o categorie de oameni care AVEAU scapare, de alta aberatie (impozitul de 40%).
Acum, daca aberatia impozitului a disparut, nici scutirea nu mai are sens. Asta e adevarul, chiar daca nu ma bucur ca voi pierde acest avantaj.

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
Vlad Georgescu
post 26 Sep 2005, 19:59
Post #107

/----\ <--- Logan

QUOTE(bomicabomic @ 26 Sep 2005, 09:55)
Gindeste-te cite societati din Ro utilizeaza solutii ERP, cite institutii din Ro (administratii financiare, trezorerii, draci laci), au softuri corespunzatoare, nu alea banale facute in propriile Oficii de calcul, ca deschide "tanti" de la ghiseu o mie de ferestre de blocheaza calculatorul.....La asta ma refeream la potentialul pietei romanesti si de aici se pot cistiga bani grei.
*

La aceste societati, cind vor sa le faci un soft, constati ca de fapt nu stiu prea bine ce vor. Asta e normal.

Le iei un avans, ei par foarte interesati si entuziasti sa faca softul, iti fac aluzie ca sint dispusi sa plateasca mult pentru el, au in cap lucruri mari, proiecte mari...

Insisti sa afli ce trebuie sa faci, pui intrebari, etc, si capata o atitudine de genul .. "noi am facut contract cu firma ta ca sa ne faci un soft, nu ca sa stai pe aici si sa ne pui intrebari".

Mai faci niste progrese in scrierea unor cerinte clare.. la un moment dat trebuie sa te intilnesti cu seful X, care iti spune "sigur ca da".. si iti da o ora la care sa te intilnesti.. te duci acolo, astepti o ora.. si surpriza.. nu se poate pentru ca domnul e in sedinta..

Iar mai faci niste progrese (cu multe alergaturi sa te intilnesti cu X, Y, Z din cadrul firmei), si pe urma trebuie ca ei sa-ti dea un material.. pe care trebuie sa-l faca, sau chiar il au gata facut.

Astepti, le mai dai telefon din cind in cind. Nu se stie cind iti dau materialul. Cu toate astea par foarte interesati de proiect.

Astepti si astepti.. daca nu ai noroc, ii astepti 6 luni sa aduca materialul, dupa care treaba este lasata balta.

Daca ai noroc, dupa citeva luni cineva iti da in sfirsit materialul, dar nu sub forma convenita, sau gaseste o metoda sa progresezi fara acel material.

Incepi iar sa alergi pe la sediul lor, sa discuti cu diversi. Dupa multe alergaturi, asteptat aiurea in tramvai, discutii de 10 ori mai multe decit ar fi necesar in mod normal, lupta pentru depasirea mentalitatilor "lasa ca merge si asa", "timpul nu e valoros, nu conteaza", "de ce nu iti faci treaba si stai sa ne pisezi pe noi cu intrebari", etc, ajungi pina la urma la o specificatie cu care clientul e de acord.

Yesss!!! Ce a fost mai greu a trecut!!!

Dupa asta negociezi pretul.. si afli ca tu trebuie sa faci echivalentul softului pentru consola de la USS Enterprise, care dureaza peste 1 an*om, pentru 300 $.. pe care ii mai si negociaza la singe.

Cred ca piata romaneasca are numai 5% din potentialul celei globale, din motivul pe care am incercat sa-l descriu mai sus.

In vest managerii, sefii, directorii de firme, chiar si angajatii firmelor sint mult mai educati in privinta a ce inseamna scrierea unui soft, cit dureaza si cit efort implica, care sint preturile pentru asa ceva, in privinta faptului ca timpul e pretios si nu trebuie irosit, etc.

Si acolo lucrurile sint departe de a fi roz. Si acolo exista manageri aberanti, care iti cer lucruri aberante intr-un timp aberant de scurt.

Totusi IN MEDIE diferenta intre la noi si in vest este, din punctul asta de vedere, foarte mare.

Asa ca mai scutiti-ma cu potentialul pietei romanesti de software.. e un mare vax! Poate peste 20 de ani sa poti lucra cu o firma din .ro cum lucrezi acum cu firme din vest.

This post has been edited by Vlad Georgescu: 26 Sep 2005, 20:04

--------------------
Volțvagăn Glonț 2080 Tdi Quad BiTurbo DSG 8 - -
Athos, Porcos si Bairamis
+
marksman
post 28 Sep 2005, 13:26
Post #108

Post mortem nihil est

From: sat

Primit azi pe mail:

Marile companii IT ameninta

28 Sep 2005, 02:40
Initiativa Ministerului Finantelor de a reintroduce impozitul pe salariile programatorilor continua sa faca valuri. Cateva companii ameninta ca-si vor muta angajatii in tari mai "prietenoase".

Daca se reintroduce impozitul pe salariile programatorilor, toata lumea pierde, spun reprezentantii industriei IT&C. Statul va incasa la buget o suma nesemnificativa, dar va pierde enorm la capitolul investitii. Marea problema este semnalul politic negativ reprezentat de anularea acestei facilitati. De fapt, este unica facilitate acordata industriei IT&C.

INOPORTUNA. Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania (ATIC) apreciaza, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor Publice, ca eliminarea acestei facilitati este "inoportuna".

Coincidenta sau nu, exodul programatorilor romani in Occident a inceput sa scada in 2001, la scurta vreme dupa ce statul le-a acordat aceasta facilitate. Riscul ca exodul sa reinceapa este foarte mare. In felul acesta, "risti ca in 10-20 de ani sa nu mai ai oameni care sa stie si nici nu mai poti spera ca vei redobandi puterea generata de cunostinte. Pe termen scurt, riscam sa pierdem investitii foarte mari", ne-a declarat Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C de la Camera Deputatilor.

Daca aceasta masura va fi adoptata, Alcatel isi va muta in Rusia o parte din activitatile din Romania. "Planuim sa ne extindem activitatea in Romania si sa angajam 400 de oameni. In loc sa cream aceste posturi in Romania, le vom infiinta la Sankt Petersburg. Daca se renunta la aceste facilitati inseamna ca acest domeniu nu mai intereseaza pe nimeni. Daca aceasta propunere va fi acceptata de Guvern inseamna ca asta e politica Guvernului", ne-a declarat Dan Bedros, CEO Alcatel Romania.

Valentin Negoita, presedintele APDETIC, explica de ce investitorii sunt iritati: "Un sector care are mari sanse de dezvoltare este lovit in moalele capului. Printr-o astfel de masura, avantajul competitiv al Romaniei ar fi anulat de pe o zi pe alta, iar investitorii se duc acolo unde mediul este prielnic."

ALTERNATIVE. Alcatel nu sunt singurii care se gandesc la alte alternative. "Noi avem subsidiare si in alte tari din jur, inclusiv in Republica Moldova, unde taxele sunt foarte lejere. Ne-ar fi foarte usor sa ne mutam acolo o parte din activitate. Doar 14% din angajatii nostri beneficiaza de scutirea de impozit. (…) Nu e problema de sume, sau de costuri – e o problema morala, majoritatea specialistilor se vor considera inselati", ne-a declarat Cristian Udrescu, directorul Wizrom.

Nici compania Siveco nu este foarte incantata de idee. "Avem foarte mare incredere ca asociatiile IT&C vor reusi sa convinga guvernantii ca industria software ne permite sa concuram de la egal la egal marile puteri ale lumii", ne-a declarat Anca Crahmaliuc, Marketing Manager in cadrul companiei.

CERINTE UE? Initiativa finantelor are si sustinatori in randul companiilor producatoare de software. "Sunt de acord cu aceasta masura. Trebuie sa ne aliniem la standardele UE si in materie de IT – in 2007 se vor retrage toate tipurile de facilitati. Partea de programare este cea mai prost platita in intreaga lume. In acest domeniu (noi, romanii – n.n.) concuram cu tari cu mana de lucru foarte ieftina precum India sau China. Ar trebui sa ne orientam spre solutii cu valoare adaugata mare. In loc de programare sa-i orientam spre solutii inovative", ne-a declarat Valentin Tomsa, seful SAP Romania.

Fostul ministrul al Comunicatiilor, Dan Nica, este cel care a propus Guvernului, in 2001, scutirea de impozit a programatorilor. Iata ce ne-a declarat: "Reintroducerea impozitului nu are nici un fel de legatura cu aderarea la Uniunea Europeana. Impozitarea salariilor este atributul fiecarei tari. Riscam sa ne intoarcem la perioada in care programatorii erau platiti la negru sau fugeau in strainatate. Daca omori gaina cu oua de aur, nu vei mai avea oua de aur."

PLECAM?

Andra lucreaza la o mare companie romaneasca de software si nu plateste impozit pe salariu inca de la angajare, de acum doi ani. Iata ce crede despre retragerea acestei facilitati: "Nu-mi convine de nici o culoare ideea de a se retrage aceasta facilitate. Salariile din Romania nu sunt de nivelul celor din Occident si am luat de cateva ori in calcul posibilitatea de a pleca in strainatate. Chiar glumeam zilele trecute cu colegii de serviciu: «In ce directie plecam?» – mai in gluma, mai in serios. Ma deranjeaza ideea de a mi se lua inapoi ceva care mi-a fost dat."

SALARIUL

Bogdan beneficiaza de scutirea de impozit inca de la introducerea acestei facilitati, in 2001. Nici el nu este incantat de proiectul Finantelor: "Pe termen scurt, lucrul acesta nu o sa afecteze salariile. Numai ca, daca se reintroduce impozitul, cineva va trebui sa suporte cheltuielile. Probabil ca la inceput o sa le suporte firmele, dar peste cateva luni salariile nu o sa mai creasca la fel de bine ca pana acum. Nu cred ca vreo firma va veni sa spuna: «Baieti, ne pare rau, trebuie sa scadem salariile», dar nici nu se vor mai inghesui sa le creasca. Nu ma incanta ideea sa plec din Romania pentru ca aici am familia, prietenii, dar m-am gandit la aceasta posibilitate. Uneori ma intreb daca am luat o decizie buna sa raman."

This post has been edited by Illusi0n: 28 Sep 2005, 13:27

--------------------
Opel / Mazda Crossland X / CX-30 2019 / 2020
Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
+
kaspersky
post 28 Sep 2005, 13:42
Post #109

maistru Zen

From: Cluj-Napoca

QUOTE(Illusi0n @ 28 Sep 2005, 14:26)
Chiar glumeam zilele trecute cu colegii de serviciu: "In ce directie plecam?"

OT: TO THE AIRPORT wink.gif

This post has been edited by kaspersky: 28 Sep 2005, 13:42

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
IsNa
post 28 Sep 2005, 13:50
Post #110

Membru autentic

AAAA... ARE U SURE?? wink.gif

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
gamezcdr
post 29 Sep 2005, 08:09
Post #111

Membru

Nu mi se pare normal ca voi sa fiti scutiti de impozit iar noi ceilalti nu. Deci eu platesc pentru tine pentru repararea scolilor, drumurilor ajutarea sinistratilor in timp ce tu stai si te joci la calcula. Cu ce esti tu mai bun decat un medic sau un asistent social care chiar ajuta oamenii ? Din 2001 pana acum IT-ul nu a pus deloc umarul la relansarea economiei. Salut decizia Ministerului Finantelor.

This post has been edited by gamezcdr: 29 Sep 2005, 08:16

--------------------
Reanault Kadjar 1.2 TCE
+
marksman
post 29 Sep 2005, 08:33
Post #112

Post mortem nihil est

From: sat

QUOTE(gamezcdr @ 29 Sep 2005, 09:09)
Nu mi se pare normal ca voi sa fiti scutiti de impozit iar noi ceilalti nu. Deci eu platesc pentru tine pentru repararea scolilor, drumurilor ajutarea sinistratilor in timp ce tu stai si te joci la calcula. Cu ce esti tu mai bun decat un medic sau un asistent social care chiar ajuta oamenii ? Din 2001 pana acum IT-ul nu a pus deloc umarul la relansarea economiei. Salut decizia Ministerului Finantelor.
*

aaa, chm-chm! Nu-i chiar asa... Ia sa facem noi un scenariu in care nu s-ar fi introdus scutirea asta de impozit, sa vedem unde mergeau programatorii nostri...

--------------------
Opel / Mazda Crossland X / CX-30 2019 / 2020
Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
+
IsNa
post 29 Sep 2005, 08:38
Post #113

Membru autentic

Ai dreptate ca nu-i corect.
In rest dai dovada de senina ignoranta a omului caruia ii place asa de mult sa urasca pe altii, incat nu poate trai fara asta. rolleyes.gif

Eu nu platesc impozitul pe venit, in schimb eu si compania platim pt locul meu de munca mult mai mult decat ar fi ala prin celelalte dari.
Doar la CAS+CAsS dau lunar un salar mediu pe economie. Daca plec in Germania, asa cum ar trebui sa fac, bunicuta ta, si inca vreo doi pensionari din vecini raman fara penzie si medicamente compensate.

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
gamezcdr
post 29 Sep 2005, 08:39
Post #114

Membru

Daca ar fi castigat ceva din programare Romania de ordinul a catorva miliarde de euroi sa se simta la buget ar fi fost ceva da asa cu ei sau fara ei tot acolo sintem . Programatorii buni demult sint plecati varul meu e in Anglia de 6 ani.

--------------------
Reanault Kadjar 1.2 TCE
+
gamezcdr
post 29 Sep 2005, 08:54
Post #115

Membru

QUOTE(IsNa @ 29 Sep 2005, 08:38)
Ai dreptate ca nu-i corect.
In rest dai dovada de senina ignoranta a omului caruia ii place asa de mult sa urasca pe altii, incat nu poate trai fara asta. rolleyes.gif

Eu nu platesc impozitul pe venit, in schimb eu si compania platim pt locul meu de munca mult mai mult decat ar fi ala prin celelalte dari.
Doar la CAS+CAsS dau lunar un salar mediu pe economie. Daca plec in Germania, asa cum ar trebui sa fac, bunicuta ta, si inca vreo doi pensionari din vecini raman fara penzie si medicamente compensate.
*

Isna sinteti prea putini statul ia mult de la ceilalti. Tot vorbiti de plecat da tu chiar crezi ca acolo te asteapta cainii cu covrigi in coada ? Reusesc o parte nu toti, de ex varumeu a lucrat la o firma in Anglia aia a dat faliment si cu greu si-a mai gasit alta slujba cu programator mai era putin si venea cu coada intre picioare acasa. S-o ingrasat ca porcu au numai mancare proasta viata sociala n-are decat cu calculatoru da asta cred ca se intampla si in Romania. Si mai e ceva au niste M.U.I.E.R.I URATE CU SPUME. PLECATI N-AVETI DECAT DIN PARTEA MEA CA NE RAMAN NOUA MAI MULTE FEMEI DE-ALE NOASTRE.

This post has been edited by gamezcdr: 29 Sep 2005, 08:55

--------------------
Reanault Kadjar 1.2 TCE
+
bomicabomic
post 29 Sep 2005, 08:54
Post #116

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(IsNa @ 29 Sep 2005, 09:38)
Daca plec in Germania, asa cum ar trebui sa fac, bunicuta ta, si inca vreo doi pensionari din vecini raman fara penzie si medicamente compensate.
*

Mda...interesanta idee, dar sa stii ca si altii, din alte domenii, platesc la fel ca tine sau poate mai mult.

Si daca tot se vorbeste de o migratie masiva spre Vest sau despre inchiderea operatiunilor unor firme aici, sa-mi spuna si mie cineva, care era procentul din numarul total de programatori, care a plecat din tara inainte de 2003? Cu cit s-a dimunuat el in astia 2 ani? Cite firme mari, au venit inainte de 2003? Cite au venit dupa? etc...

--------------------
x x - x
+
gamezcdr
post 29 Sep 2005, 09:01
Post #117

Membru

Io le-as da "scutire de impozit" l saracii capsunari, muncesc aia 12 ore pe zi in mizerie ca sa poate trimite niste sute de euro/luna la familie. Datorita lor nu o ajuns euro la 50.000. Cinste lor cinste capsunarilor biggrin.gif

--------------------
Reanault Kadjar 1.2 TCE
+
IsNa
post 29 Sep 2005, 09:21
Post #118

Membru autentic

Pai "saracii capsunari" chiar nu platesc nici un fel de impozit catre statul Roman, corectati-ma daca gresesc.
Iar aprecierea puternica a Leului nu e neaparat un lucru bun, asa cum f. simplist gandeste lumea. Pt. ca incurajeaza importurile, descrajeaza exporturile (produsele noastre, produse pe lei, devin mai scumpe, si deci si mai putin competitive pe pietele EU), iar deficitul comercial explodeaza.

Oricum, eu ti-am explicat doar ca gresesti in priviinta afirmatiei: " Din 2001 pana acum IT-ul nu a pus deloc umarul la relansarea economiei."

In rest, eu personal nu ma opun eliminarii scutirii de impozit, pt. ca 16% mi se pare un impozit rezonabil, si pt. asta n-o sa plec nicaieri. Cititi-mi posturile de mai sus.

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
Cruchot
post 29 Sep 2005, 09:38
Post #119

Membru incepator

Brrr, la treaba cu femeile confirm si eu, mama ce urate sint afara...
Din pacate si la noi dupa 25 de ani procentul femeilor frumoase scade drastic.
Numai noi barmbatii ne facem mai frumosi pe zi ce trece smile.gif

--------------------
Citroen Axel 12 - JNF
+
kaspersky
post 29 Sep 2005, 09:48
Post #120

maistru Zen

From: Cluj-Napoca

Putem zice ca este ok sa plateasca 16% impozit toata lumea. Tot asa de normal mi s-ar parea ca in cazul in care ramin somer (ca in cazul multor capsunari care sint someri cu acte aici si iau si ajutor de somaj si merg si la capsuni) sa mi se dea un ajutor de somaj in functie de suma pe care am cotizat-o inainte, iar in concediul pt. cresterea copilului sa iau bani tot asa procentual din ce am platit. Ar mai fi niste modificarisi pe la sanatate. Cam asa vad eu treburile!

@bomicabomic: Nu am date statistice, dar ca idee eu am terminat calculatoare la Cluj in 2000. Cam 30% dintre colegii mei au plecat din tara in anul respectiv (trebuie sa specific pe undeva ca nu prea s-a intors nici unul?)!

This post has been edited by kaspersky: 29 Sep 2005, 09:50

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
5 Pages « < 2 3 4 5 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 14th May 2025 - 06:54
Forum Renault