DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

17 Pages  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> 4 prezoane si discuri de SNova pe berlina!, A mai incercat cineva?

ROBY 06-TFA
post 6 May 2006, 21:38
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: BRASOV

Am adoptat aceasta solutie deoarece am zis sa impusc doi iepuri dintr-un foc.Prinderea rotilor fata in 4 prezoane,tema ce s-s discutat indelung pe acest forum si imbunatatirea sistemului de franare prin adaptarea discurilor ventilate de la sora mai mica SuperNova.Nu stiu daca a mai incercat cineva asa ceva,iar daca da,il rog sa posteze.Mentionez ca prezonul se infileteaza direct in butuc.Pentru acest lucru am cumparat un butuc de roata,am depresat cele trei prezoane din el si m-am prezentat cu el la "nea strungaru meseriasu"(vad eu cat de meserias e).In drum am mai cumparat un disc de frana de SNova si i-am spus sa imi faca diametrul exterior al flansei butucului de diametrul interior al discului de frana.Apoi i-am spus sa dea 4 gauri cu filetM12*1,5 parca,dar bine centrate.Omu mi-a zis ca are SIP si nu am mai stat pe ganduri.Astept pareri si idei.Postez si niste poze sa se inteleaga mai bine.

Attached thumbnail(s)
Picture_0205.jpg ( Size: 44.43k ) Number of downloads: 9737

--------------------
dacia 1310tlx/Logan1.6mpi/Sport 2000 1988/2007/1986 - bv 06 tfa/bv xx ara/
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ROBY 06-TFA
post 6 May 2006, 21:43
Post #2

Membru autentic

Inca o poza.

Attached thumbnail(s)
Picture_0206.jpg ( Size: 37.36k ) Number of downloads: 10297

--------------------
+
anndi
post 6 May 2006, 23:28
Post #3

Membru autentic

From: Timisoara

Buna ideea! ai reusit?
Mere?

--------------------
Renault Megane GT220 GrandTour 2014
+
clau lcf
post 6 May 2006, 23:29
Post #4

Membru autentic

From: Constanta

Si cu suportul de etrier cum faci? Nu iti atinge in disc? chiar daca pui de nova suportul ,care oricum e obligatoriu ca e disc ventilat.

--------------------
Volskwagen Corrado 1995 - CT 29 VRG
VW Corrado VR6 2.9 & Opel Astra G caravan 2.0 DTL.
+
tuner
post 7 May 2006, 00:49
Post #5

Membru autentic

From: BrAsOv

vreau si eu smile.gif

--------------------
am avut o dacie 131o L mandru posesor de SCENIC 2001 :) acum și Zoe
Am un RENO si asta imi ocupaaa tot timpul!!!
+
B-34-SGM
post 7 May 2006, 01:21
Post #6

Membru de partid

From: Drumul Taberei Customs

Se pun etrieri si juguri de etrier de nova. Merge la fix. Au mai facut si altii, nu e problema

--------------------
Dacia 1310 RACING 1991 full fara piele - B 34 SGM
www.prelucrariSIRA2000.ro
+
cristigeo69
post 7 May 2006, 01:25
Post #7

1.6i m40

From: Bucuresti

intrebare intrebatoare...dar alt butuc nu merge?? pus direct fara modificari ???

This post has been edited by cristigeo69: 7 May 2006, 01:25

--------------------
ex Dacia 1310 1980 LS - B 70 W R C
MASINA SI FEMEIA NU SE IMPRUMUTA,mai ales masina...ca femeia se imprumuta singura :D
+
Muttley
post 7 May 2006, 01:38
Post #8

From: -

Poate asta-ti raspunde la intrebare...

QUOTE(cei7pitici @ 10 Feb 2006, 10:16)
Referitor la butuci, daca ai vazut diferentele intre cei de nova si cei de berlina?....atunci capatul butucului de berlina dinspre discul de frana trebuie adus la cotele butucului de nova ca sa intre discul de nova (SLZ sau SN, ca sunt la fel).

Alta posibilitate este punerea mecanici de pikup in 5 prezoane cu discuri de nova.
*

QUOTE(ROBY 06-TFA @ 6 May 2006, 22:38)
i-am spus sa dea 4 gauri cu filetM12*1,5 parca,dar bine centrate.
*

ROBY, oare lungimea filetului din flansa butucului va fi suficienta pt o strangere sigura a rotii? unsure.gif
Gandeste-te ca la prinderea originala in 3 prezoane, lungimea "activa" a filetului era dictata de inaltimea piulitei. Iar aceasta inaltime am impresia ca este ceva mai mare decat grosimea flansei butucului.
Nu te lasa pacalit de faptul ca astfel ai avea 4 prezoane in loc de 3. Distanta dintre ele fiind mai mica, solicitarile pe care le suporta sunt ceva mai mari...

This post has been edited by Muttley: 7 May 2006, 01:59

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
XS Tuner
post 7 May 2006, 11:59
Post #9

Membru incepator

From: Iasi

Ai reusit sa le montezi complet pe masina?
Eu am montate pe masina discuri ventilate de solenza(sunt la fel ca cele de pe nova/supernova)+etrieri (de solenza sau nova sau supernova sau de papuc cu discuri ventilate sunt identice)+placute de frana ferodo target 114(puneam premier dar nu am gasit)+servofrana de 7"(de pe papuc 1.6i). Le-am montate de vreo 3 saptamani si pana acum am facut teste de aprox. 1300km si sunt multumit.
Daca va intereseaza exact tot ce am facut ca se le pot monta just ask.

--------------------
BMW/Dacia/Peugeot 320i e36/1300/206 XT 1.6 16v 1997/1979/2001
I live my life a 1/4 mile at a time, nothing else matters, for those 10 seconds or less, I'm free...
+
tuner
post 7 May 2006, 12:11
Post #10

Membru autentic

pune poze si explicatii cat mai ulte despre ce-ai facut acolo merci anticipat

--------------------
+
XS Tuner
post 7 May 2006, 14:05
Post #11

Membru incepator

Mai intai o lista cu ingredientele de care am avut nevoie:
-2 x discuri ventilate + suruburi (de pe solenza/nova/supernova).
-2 x etrieri (de pe solenza/nova/supernova/papuc cu discuri ventilate).
-2 x suporti de etrier sau juguri sau calareti sau cum vreti sa le mai spuneti + pene, sigurante si arcuri (de pe solenza/nova/supernova/papuc cu discuri ventilate ).
-2 x butuci fata (de pe nova/supernova/solenza); diferenta intre nova si supernova este doar la diametrul exterior al axului pe care se monteaza rulmentii, eu am pus de pe supernova pentru ca sunt mai ieftini.
-2 x portfuzete (de pe papuc cu discuri ventilate); eu am pus mai exact de pe papuc 1.6i cu discuri ventilate deoarece s-ar putea sa fie ceva diferente intre astea si alea de pe 1.9 diesel, dar nu stiu exact deoarece unii mi-au spus ca sunt la fel si altii ca sunt putin diferite.
-2 x rulmenti + sigurante (de pe papuc cu discuri ventilate); eu am pus mai exact de pe papuc 1.6i cu discuri ventilate deoarece s-ar putea sa fie ceva diferente intre astea si alea de pe 1.9 diesel, dar nu stiu exact deoarece unii mi-au spus ca sunt la fel si altii ca sunt putin diferite.
-2 x distantiere foarte subtiri (aprox 2mm cred) care vin montate intre butuc si rulment si au rolul de a departa foarte putin butucul de rulment deoarece altfel discul bate in suportul de etrier (sau calaret sau jug sau cum vreti sa ii mai spuneti), cele pe care le-am montat eu am impresia ca sunt de pe papuc spate dar nu stiu exact deoarece am fost la magazin cu butucul dupa ce am constatat problema si am cerut vanzatoarei sa-mi dea sa probez mai multe distantiere pana gasesc unul care sa se potriveasca.
-2 x distantiere de 20mm care se fabrica la strung si vin montate intre planetara si rulment deoarece capetele de planetara (ma refer la capatul care intra in butuc) sunt diferite (sunt mai scurte cu 20mm) la solenza/nova/supernova/papuc cu discuri ventilate fata de cele de pe berlina si am impresia ca planetarele de papuc sunt mai lungi in brat sau cutia de viteze la papuc e mai lata decat cea de dacie; oricum ideea e ca se pot monta capetele orginale de dacia berlina in butucii de nova deoarece canelurile si filetul de la piulita sunt la fel diferenta intre ele fiind ca alea de dacia sunt mai lungi cu 20mm decat cele de nova.
-2 x bucse fabricate la strung si care vin montate prin presare pe axul butucului pe care vine montat rulmentul de papuc (la nova e un tip de rulment, la supernova/solenza altul, la papuc cu discuri ventilete altul; diferentele constand in 1-2mm la diametrele interioare si exteriore, lungimea fiind aceeasi).
-2 x slaufuri (racorduri flexibile) etrier (de pe papuc fata cu discuri ventilate); deoarece alea de pe berlina sunt prea scurte; astea pe care le-am montat eu aveau scris pe ambalaj "papuc spate" - nu stiu de ce.
-placute de frana puteti pune orice producator doriti eu am pus ferodo target tar114, in Iasi am gasit la Auto Center si la magazinul de piese de langa bosch service Autoned din bucium; se pot monta placute de berlina/nova/supernova/solenza/papuc cu discuri ventilate.

--------------------
I live my life a 1/4 mile at a time, nothing else matters, for those 10 seconds or less, I'm free...
+
XS Tuner
post 7 May 2006, 14:12
Post #12

Membru incepator

Initial am crezut ca merge montat suportul de etrier de nova/supernova/solenza/ papuc cu discuri ventilate pe portfuzeta de dacie berlina si dupa ce am cumparat piesele am inghetat pe loc vazand ca nu se potriveste. Distanta dintre cele doua gauri de montare e la fel dar suportul de etrier de nova/supernova/solenza/ papuc cu discuri ventilate are o forma usor diferita si nu se poate monta.
Toate piesele le-am cumparat noi din magazin(daca gaseam papuci sau nove rastunrnate la dezmembrari luam de acolo dar nu am gasit).
Poze am facut cateva dar sunt cam irelevante, oricum am sa le pun cat de repede posibil.
Astespt in continuare intrebari si nelamuriri.

This post has been edited by XS Tuner: 7 May 2006, 14:17

--------------------
+
ROBY 06-TFA
post 7 May 2006, 14:40
Post #13

Membru autentic

QUOTE(XS Tuner @ 7 May 2006, 15:12)
Initial am crezut ca merge montat suportul de etrier de nova/supernova/solenza/ papuc cu discuri ventilate pe portfuzeta de dacie berlina si dupa ce am cumparat piesele am inghetat pe loc vazand ca nu se potriveste. Distanta dintre cele doua gauri de montare e la fel dar suportul de etrier de nova/supernova/solenza/ papuc cu discuri ventilate are o forma usor diferita si nu se poate monta.
Toate piesele le-am cumparat noi din magazin(daca gaseam papuci sau nove rastunrnate la dezmembrari luam de acolo dar nu am gasit).
Poze am facut cateva dar sunt cam irelevante, oricum am sa le pun cat de repede posibil.
Astespt in continuare intrebari si nelamuriri.
*

XS Tuner,multumesc mult pentru toate detaliile oferite.Tu ai mers pe solutia cu butuc de papuc.Aceeasi problema de care ne-am izbit amandoi este prinderea suportului de etrier de nova/supernova/solenza pe fuzeta de berlina.Cum ai rezolvat aceasta problema?M-am ofticat rau de tot cand am vazut ca nu se potrivesc la gauri cele doua piese.Am sa revin cu poze sa vedeti exact ce nu se potriveste.Ele au aceeasi distanta intre gauri,dar nu intra perfect pe fuzeta.Astept raspuns.Salutari

--------------------
+
ROBY 06-TFA
post 7 May 2006, 15:03
Post #14

Membru autentic

Tuner,cand e gata,cu mare placere.
Muttley,am inteles ce vrei sa spui,dar m-am gandit si la aceasta problema.Dar totusi sa nu uitam ca raza de prindere a celor trei prezoane este mai mare decat raza pe care sunt date cele patru gauri.Deci, in primul caz si bratul fortei este mai mare. Si inca ceva,butucul de berlina este mai gros (are grosime de 10mm) in zona celor 4 gauri de prindere si am facut comparatie intre grosimea butucului de nova si a butucului de berlina strunjit. Diferenta este de 2mm. Deci butucul de nova are grosimea 12mm in zona gaurilor filetate. Asa ca zic eu fara calcule ca este nesemnificativ. Daca practica imi va demonstra contrariu, atunci voi face la strung prezoane care vor fi montate prin presare in butuc si implicit piulite.
Clau lcf, m-am gandit si la ce ai zis tu! Si am gasit solutia.In cazul in care discul va atinge suportul de etrier spre interior,voi introduce o flansa distantiera cu masa cat se poate de redusa pe care o voi face la strung intre butuc si disc.Daca va atinge spre exterior, nu stiu ma mai gandesc. smile.gif

--------------------
+
Muttley
post 7 May 2006, 15:15
Post #15

Pai sa intreb si eu ceva, ca-s cam in ceata de cand cu topicul asta si mai ales cu ce a zis cei7pitici... Precizez ca nu am studiat niciodata piesele cu pricina.
Suruburile (banuiesc ca-s suruburi spre deosebire de berlina unde-s piulite) de prindere a rotii la nova, in ce se infileteaza? Eu banuiesc ca in flansa butucului, da? Iar gaurile din disc corespunzatoare suruburilor nu au filet, corect?
Pai atunci, cum mai sta in picioare teoria lui cei7pitici cu "mecanica de papuc in 5 prezoane si discurile de nova", de vreme ce discurile au 4 gauri?!?

Fiti toleranti va rog, pana ajung si eu sa vad piesele astea pe viu. blush.gif

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
cei7pitici
post 7 May 2006, 18:09
Post #16

Pilot de carute

From: Pitesti

QUOTE(Muttley @ 7 May 2006, 16:15)
Pai atunci, cum mai sta in picioare teoria lui cei7pitici cu "mecanica de papuc in 5 prezoane si discurile de nova", de vreme ce discurile au 4 gauri?!?

Fiti toleranti va rog, pana ajung si eu sa vad piesele astea pe viu.  blush.gif
*

Indiferent ca pastrezi butuci de berlina cu 3 prezoane si ii modifici sau iei butuci de pikup cu 5 prezoane tot trebuie sa le dai alte gauri (4) dupa discurile de nova.

-La mecanica de pikup cu 5 prezoane , datul altor gauri este singura modificare (asta daca cumperi si portfuzetele).
-La mecanica de berlina in 3 prezoane inafara de datul altur gauri si de prelucrarea bucului se mai CONFECTIONEAZA O PIESA DINTR-O PLACA DE OTEL SAU DURAL PT. PRINDEREA FURCII DE ETRIER DE NOVA DE PORTFUZETA DE BERLINA.

Si inca ceva ....nu e o teorie....e practica.

This post has been edited by cei7pitici: 7 May 2006, 18:11

--------------------
Dacia 1410 Sport xxx - ag-08-umu
Decat sarac si bolnav,...mai bine sanatos si bogat !!!!
+
Muttley
post 7 May 2006, 18:48
Post #17

Fii linistit, era doar o formula de exprimare cu "teoria" aia, am vazut pe forum ce modificari ai tot facut. smile.gif

QUOTE(cei7pitici @ 7 May 2006, 19:09)
Indiferent ca pastrezi butuci de berlina cu 3 prezoane si ii modifici sau iei butuci de pikup cu 5 prezoane tot trebuie sa le dai alte gauri (4) dupa discurile de nova.
*

Si ca sa fiu pe deplin lamurit, desi cred ca e deja clar ca lumina zilei chiar si pentru mine, aceste 4 gauri sunt filetate, corect? Iar cele din discuri nu.

Multumesc pt lamuriri!

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
cei7pitici
post 7 May 2006, 18:50
Post #18

Pilot de carute

From: Pitesti

QUOTE(Muttley @ 7 May 2006, 19:48)
Fii linistit, era doar o formula de exprimare cu "teoria" aia, am vazut pe forum ce modificari ai tot facut.  smile.gif
Si ca sa fiu pe deplin lamurit, desi cred ca e deja clar ca lumina zilei chiar si pentru mine, aceste 4 gauri sunt filetate, corect? Iar cele din discuri nu.

Multumesc pt lamuriri!
*

Da.

--------------------
Dacia 1410 Sport xxx - ag-08-umu
Decat sarac si bolnav,...mai bine sanatos si bogat !!!!
+
XS Tuner
post 7 May 2006, 20:22
Post #19

Membru incepator

Am revenit cu cateva imagini facute pe fuga acum 2 saptamani.
Initial cand am vazut ca nu se potriveste suportul de etrier pe portfuzeta (adica piesa aia mare cu 3 brate in care intra pivotii si capetele de la caseta de directie si careia tu cred ca ii spui fuzeta) de dacie berlina m-am gandit la o piesa de adaptare gen placa cum a spus cei7pitici, dar am concluzionat ca e destul de greu de facut asa ceva care sa reziste la fortele aplicate in timpul franarii. Asa ca am schimbat portfuzeta (sau fuzeta cum ii spui tu) cu una de papuc modelul cu discuri ventilate 1.6i, cu rulment de papuc si butuc de supernova nu de papuc, care are date gaurile corect din fabrica. Iar singura modificare a butucului a fost bucsa care aduce diametrul exterior al axului pe care se monteaza rulmentul la diametrul interior corespunzator rulmentului de papuc. Saptamana viitoare o sa dau jos o planetara ca sa-i schimb un burduf si am sa fac niste poze mai clare. A si inca o precizare: nova/supernova/solenza/papucul cu discuri ventilate au doar 1 rulment pe fiecare roata in loc de 2 cum e pe berlina.

Attached thumbnail(s)
IMG_1501.JPG ( Size: 214.71k ) Number of downloads: 10191
IMG_1502.JPG ( Size: 235.94k ) Number of downloads: 9044
IMG_1503.JPG ( Size: 304.23k ) Number of downloads: 8962
IMG_1505.JPG ( Size: 382.14k ) Number of downloads: 4007

--------------------
+
ROBY 06-TFA
post 7 May 2006, 21:26
Post #20

Membru autentic

Merci mult XS Tuner.Am inteles exact ce ai facut.Felicitari!Eu cred ca am sa adopt varianta lui Cei 7 pitici.Nu cred ca nu ar rezista acel distantier.Oricum nu cred ca ar strica acele poze pe care le-ai promis.Si inca ceva...nu cred ca vei avea nici un fel de probleme nici la RAR deoarece ai folosit piese de DACIA.Poate iti va trebui o hartie din care sa reiasa ca montajul a fost realizat intr-un service autorizat,dar nu cred ca asta ar fi o problema pentru tine.Am observat ca nimeni nu a intrebat de asa ceva!Consider ca solutia adoptata de tine este cea mai buna din toate punctele de vedere, mai putin financiar.Dar,sa nu uitam ca fara bani nu se poate f
ace nimic!
Si voi reveni cu amanunte despre desfasurarea lucrarii.

This post has been edited by ROBY 06-TFA: 7 May 2006, 21:29

--------------------
+
tuner
post 7 May 2006, 23:11
Post #21

Membru autentic

roby eu zic sa incercam varianta lui XS e mai inteleapta smile.gif

ps: astia la R A R cam comenteaza, au comentat de faptul ca am carb dublu si e cam nasol si toba cica nu e originala si are doar un capat sudat, de plasa din fata nu au zis nimik sau de audaugarea de sub spoiler dar am trecut cu succes si de asta bine ca nu au observat prinderea in 4 de pe spate smile.gif

--------------------
+
Muttley
post 8 May 2006, 01:09
Post #22

tuner, din curiozitate, tu ce ai pe spate, flanse, tamburi de 18, punte cu totul?

QUOTE(XS Tuner @ 7 May 2006, 15:12)
Toate piesele le-am cumparat noi din magazin...

Astept in continuare intrebari si nelamuriri.
*

Cat te-a costat TOATA povestea asta? Scade din total placutele si servofrana.

This post has been edited by Muttley: 8 May 2006, 01:46

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
tuner
post 8 May 2006, 23:06
Post #23

Membru autentic

tambuti de 18 si placa aia care tine cilindrii de frana cu ferodouri cu tot montate pe puntea de dacie

--------------------
+
cristigeo69
post 8 May 2006, 23:24
Post #24

1.6i m40

poate pune cineva o poza cum vine furca de nova pe fuzeta cu adaptarea de rigoare...

--------------------
MASINA SI FEMEIA NU SE IMPRUMUTA,mai ales masina...ca femeia se imprumuta singura :D
+
ROBY 06-TFA
post 9 May 2006, 12:53
Post #25

Membru autentic

QUOTE(cristigeo69 @ 9 May 2006, 00:24)
poate pune cineva o poza cum vine furca de nova pe fuzeta cu adaptarea de rigoare...
*

Azi fac poze.Trebuie sa le mai descarc doar.Putintica rabdare monsher! smile.gif

--------------------
+
cristigeo69
post 9 May 2006, 13:08
Post #26

1.6i m40

asteptammm cu mareeeeee interes!!! wub.gif

--------------------
+
XS Tuner
post 9 May 2006, 18:21
Post #27

Membru incepator

Nu am facut un total inca.
Sunt curios sa vad cum o sa-i iasa lui roby. Ar fi frumos sa mai avem si o alta modalitate, bine documentata, de a adopta prinderea in 4 prezoane si discurile ventilate.

This post has been edited by XS Tuner: 9 May 2006, 18:22

--------------------
+
Muttley
post 9 May 2006, 18:33
Post #28

Pai diferentele ar fi ca tu ai facut adaptare la montarea butucului de nova pe portfuzeta de papuc, iar ROBY vrea sa adapteze butucul de papuc la 4 prezoane (adica sa dea alte gauri in butuc). Am dreptate?

Precizare: din ce a scris ROBY aici...
QUOTE(ROBY 06-TFA @ 7 May 2006, 22:26)
Eu cred ca am sa adopt varianta lui Cei 7 pitici.Nu cred ca nu ar rezista acel distantier.     
*

Se prea pare ca am gresit. ROBY vrea sa ramana la varianta portfuzeta si butuc de berlina cu adaptare la prinderea etrierului. Greseala mea... blush.gif

This post has been edited by Muttley: 9 May 2006, 19:45

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
ViperRS
post 9 May 2006, 19:36
Post #29

Membru autentic

From: Cluj Napoca

recomand sa se faca stiky fiind un topic de mare interes care prezinta exemple concrete.

--------------------
Dacia 1310 - cj
Renault Laguna 1.9 dci 120 cp Expression 2004
+
ROBY 06-TFA
post 10 May 2006, 11:57
Post #30

Membru autentic

Exact Muttley.Nu stiu de ce nu merg atasate pozele!!!! mad.gif

--------------------
+
17 Pages  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 10th May 2025 - 15:32
Forum Renault