DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

14 Pages < 1 2 3 4 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Ce se mai aude despre dezastrul de la Cernobal ?, Ce se mai aude despre dezastrul de la Cernobal ?

Garett
post 22 Feb 2007, 06:46
Post #31

Membru autentic

Group: Members
From: Galati

[QUOTE]y0_ :Uraniul imbogatit este 235 , si nu 238
Corect, my mistake!
Cantitatea de materiale radioactive ramase variaza de la estimare la estimare, intre AIEA, ONG-uri si autoritatile ucrainiene, intre 5-60% din cantitatea initiala de combustibil plus faptul ca toate componentele mari ale reactorului inca sunt acolo.
Eu gasisem pe undeva "According to official estimates, about 95% of the fuel (about 180 tonnes) in the reactor at the time of the accident remains inside the shelter" si "the IAEA maintains that less than 5% of the fuel was lost due to the explosion" (wikipedia).
Eu n-as sta cu uraniu in casa indiferent de izotop! biggrin.gif

--------------------
No Reno Forever
"Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alphabluesky
post 22 Feb 2007, 15:10
Post #32

Membru incepator

Chestia este ca la Cernobal pompierii si oamenii nu avea costume anti-radiatii,cred ca au murit in scurt timp,Rusii nu au fost pregatiti pentru dezastru!!!!!

--------------------
Dacia 1410 TLX 1987
+
AAlpine1
post 22 Feb 2007, 15:37
Post #33

Nothing Beats Cubic Inches !!!

From: Drumul Taberei Customs

daca lucratorii din centrala nu s-ar fi sacrificat acum multi dintre noi nu am mai fi purtat aceasta conversatie....
o sa inveleasca din nou fisurile dar cu nu stiu ce fel de amestec de beton cu nu stiu ce chimicale care zic ei o sa fie life-time....oare.....om traii si om vedea.......

--------------------
. . .
929y

ma urmareste vis-a-vis :))))
+
ga!nusha
post 22 Feb 2007, 15:58
Post #34

Still here

From: Paris

QUOTE(alphabluesky @ 22 Feb 2007, 15:10)
Chestia este ca la Cernobal pompierii si oamenii nu avea costume anti-radiatii,cred ca au murit in scurt timp,Rusii nu au fost pregatiti pentru dezastru!!!!!
*

nu au fost pregatiti si nici nu au cerut ajutor...

--------------------
Mazda 3 MPS ex: Logan Preference+AC 1.6 2oo8
+
2dor
post 22 Feb 2007, 16:06
Post #35

Desi nu pare, acum sunt fan iPhone

From: Bucuresti

Dar nu lucratorii s-au sacrificat, ci soldatii si muncitorii adusi de peste tot din Rusia la momentul respectiv. Si saracii nici macar nu stiau cu ce se lupta acolo.

--------------------
Ford Mondeo Vignale Hybrid 2018
Be nimble as a greyhound, as tough as leather, as hard as Krupp steel and so you shall be the German warrior incarnate.
+
C@talin
post 22 Feb 2007, 16:15
Post #36

Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef.

From: cucu

nu ca nu au cerut ,eu am auzit ca au fost incapatanati si nu au vrut ajutor ca de oferit sau oferit destui, cica

--------------------
Range Rover V8 5.0 Vogue SE - B 666 IAD
Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope .
+
ga!nusha
post 22 Feb 2007, 16:17
Post #37

Still here

pai la inceput nici nu au spus ce s-a intamplat... cand au sarit toti pe ea(pe Rusia) a zis(bossul) ce s-a intamplat.

--------------------
+
alphabluesky
post 22 Feb 2007, 21:28
Post #38

Membru incepator

Eu tin minte cand eram mic ca maicamea mi-a dat ceva pastile sa le iau si era coada la farmacie dar la noi in romania sa aflat de dezatru abia dupa 3 zile.

--------------------
Dacia 1410 TLX 1987
+
ga!nusha
post 22 Feb 2007, 21:38
Post #39

Still here

same here

--------------------
+
driverx
post 22 Feb 2007, 23:43
Post #40

--- Membru cu ralanti ---

M-ar tenta si pe mine. Problema e ca costa si multi bani (cam 400$ pe zi), si putin din viata mea.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
yO_
post 23 Feb 2007, 17:21
Post #41

Membru Dacia Felix

From: Târgoviște & Besançon

@ Garett, da, cantitatea de materiale radioactive este imensa, insa m-am referit la faptul ca numai o mica fractiune au ajuns in atmosfera, imprastiate in proportie de 60% pe teritoriile actualmente inchise din Bielorusia, Ucraina si Rusia.
Nu uraniul a fost problema, ci produsii de reactie. Imi amintesc ca prin 1997-1998 a venit la televizor directorul de la Cernavoda cu o pastila de uraniu in mana. Acuma nu ar mai avea tupeul sa o scoata din reactor ca sa o prezinte la lume.

Accidentul a avut loc pe 26 apr, la ora 1 noaptea. Pana dimineata s-a crezut ca reactorul este intact.

Abia pe 27 au inceput evacuarea populatiei din "orasul fantoma"
Rusii au musamalizat dezastrul, chiar si Gorbatchov a fost anuntat abia pe 27.

Pe 28 aprilie suedezii au inregistrat nivele crescute de radiatie si au evacuat urgent o centrala de-a lor crezand ca au scurgeri radoactive.

Pe 29 abia TASS anunta un accident de gravitate medie.

Pe 1 Mai au avut loc manifestarile obisnuite (insa fara participarea tovarasilor de frunte). Personal imi aduc aminte ca pe 1 si 2 mai eram cu parintii la tara si ne-am plimbat in voie pe dealuri, era o vreme splendida si nu stiam despre accident.

Abia duminca 4 mai am vazut ca parintii incep sa se alarmeze.

Pastilele cu iod au venit la scoala la circa 10 zile de la accident, nu stiu exact pe ce data, insa si acum tin minte ca unii dintre colegi le aruncau sau luau mai putine, pentru ca ne dadeau sa luam nu una, ci mai multe odata. Nu stiu cat timp dupa aceea am mancat numai conserve si lapte praf.

--------------------
DACIA LOGAN 2005, Préférence 1.4, rosu zgâriat. - DB-05-SLE
Si six scies scient six cypres, six cent six scies scient six cent six cypres aussi!
+
EUROPE_
post 23 Feb 2007, 17:45
Post #42

membru reactiv

From: Craiova

Pe atunci eu nici macar proiectat nu eram dar cred ca pot sa-mi dau seama ce panica era atunci... ( sau nu unsure.gif ? ), cei care ati trait acele momente stiti mai bine.

--------------------
Renault Fluence 2010 1.6 16v Evo Life
Fieratanii dulci amare, va iubesc pe toate tare, fiare strambe drepte reci, sunteti viata mea pe veci!
+
argon
post 23 Feb 2007, 19:53
Post #43

Mesaj semiautomat

M-a impresionat filmuletul asta:

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
yO_
post 23 Feb 2007, 21:39
Post #44

Membru Dacia Felix

Da, este foarte impresionant clipul, ofera o idee despre ce s-a intamplat acolo, te pune serios pe ganduri. Imi este greu sa inteleg prin ce au trecut oamenii aia, doar presupun.

In 2004 lucram in FR la o istalatie de difractometrie si topografie cu razeX pe cristale si m-am expus accidental. Nu reuseam sa reglez planele, ma grabeam, am inlaturat paravanul de plumb si am re-ajustat manual pozitia. Apoi am deschis clapeta (generator de 0.7 angstromi cu anticatod de molibden, putere de cca 2KW) si uitand ca paravanul este inlaturat am trecut prin dreptul fasciculului. Cand mi-am dat seama mi s-au cam taiat picioarele. Am facut o greseala care sper sa nu ma coste mai tarziu, cert este ca in ziua aia nu am mai fost bun de nimic. Iar daca ar fi sa compar cu radiatiile incasate de catre cei ce la Chernobil, ceea ce mi s-a intamplat a fost chiar nimica toata.

--------------------
Si six scies scient six cypres, six cent six scies scient six cent six cypres aussi!
+
Garett
post 24 Feb 2007, 07:37
Post #45

Membru autentic

From: Galati

Imi aduc aminte ce psihoza (bine, atunci nu stiam termenul biggrin.gif ) era in zilele alea!
De pe 27 pana pe 2 mai am fost cu ai mei la Cotul Pisicii (pe malul Dunarii, la Galati, langa granita cu URSS pe atunci) si habar nu aveam, am stat in are liber, ne-am plimbat, am pescuit, ba chiar am baut si apa de la un pescar si pe urma am aflat ca era din Dunare(!). Cand ne-am intors in Galati, toata lumea era speriata, nu se daduse nimic concludent la stiri, dar se auzise pe la Europa Libera, la Vocea Americii, toata lumea se astepta la ce era mai rau. Si noua ne dadeau la scoala pastile de iod, aveam vreo 10 ani pe atunci si invatatoarea ne tot dadea co iod pe maini, umbla zvonul ca daca nu se mai absoarbe iodul in piele esti iradiat biggrin.gif sau ca daca iti lipesti o lingura pe piept si sta acolo mori intr-o luna biggrin.gif ! Sau faptul ca stropeau in draci cu elicopterele, erau niste Ka-126 care in mod normal stropeau antitantari (bombardament-carabus le spuneam smile.gif ), dar doar o data sau de doua ori pe vara, si zilele alea practic zburau continuu, si ne faceau la "dusuri" cu zeama aia galbena pe care o tot raspandeau (tot ceva pe baza de iod presupun), de intram in casa cu hainele galbene. Si mama nu se supara, ca sa citez reclama smile.gif. In afara de iod cat cuprinde nu pot sa spun ca au mai fost si alte masuri, sau cel putin eu nu stiu sa mai fi fost, bine, cum am spus eram puustan pe vremea aia, ar fi interesant daca stie cineva ce masuri s-au luat oficial, la noi ma refer nu la rusi.
Apropo, o carte interesanta pentru atmosfera, desi fictiune Nevil Shute - "Ultimul tarm" ( a fost si ecranizata de vreo doua ori), n-are legatura cu Cernobalul, dar reflecta bine feeling-ul si, ce e mai trist, e perfect plauzibila.

This post has been edited by Garett: 24 Feb 2007, 07:38

--------------------
No Reno Forever
"Tara asta a avut doua dezastre din '89 incoace: Iliescu si ProTV-ul!"
+
driverx
post 24 Feb 2007, 10:16
Post #46

yO_

Vad cate stii. Uita-te la clip-ul postat de mine cateva posturi mai sus. Nu sunt convins, dar cred ca as vrea sa traiesc aceasta experienta. Ce crezi? Cat de letala ar fi o plimbare de o zi? Un aparat dinala cam cat ar costa?

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
Smiley
post 24 Feb 2007, 15:18
Post #47

Membru autentic

o plimbare de o zi, cu atentia cuvenita, n-ar trebui sa-ti afecteze sanatatea. A nu se uita ca in natura sunt o gramada de radiatii. Cat timp nu stai prea mult in zone cu radiatie foarte mare, ar trebhui sa fii in siguranta. Zonele respective ti le va indica detectorul(o sa-l auzi tipand de mama focului).

pentru detectoare, uite aici o oferta destul de diversificata: http://www.mineralab.com/Geiger%20Counters.htm

in bucuresti, poti gasi la http://www.matefin.ro/
daca nu-ti raspund la mail sau nu-ti trimit oferata, spune-mi si poate-mi gasesc eu timp sa trec pe la ei sa intreb de contaore Geiger-Muller

--------------------
+
driverx
post 24 Feb 2007, 15:46
Post #48

Pai cam stiu zonele. Multe din ele le poti evita din start printr-o simpla vizita pe Google Earth. Solul e tare radioactiv, precis si praful din zona, deci e bine de a nu inghiti praf pe acolo. Din pacate, precum se vede si in filmul postat de mine, chiar parcul de distractii pare serios radiat, desi era fain de vizitat acolo.

Chiar mi-ar placea, desi stiu ca suna ciudat. Plus ca desi si noi avem blocuri gri, si traim si azi intre ele, sa mergi acolo inseamna in mare sa te intorci in timp, mai exact acum 20 de ani. Acolo timpul s-a oprit dintr-o data. Ce nu s-a pradat, a ramas ca acum 20 de ani. E interesant, pentru ca multe chestii de acolo seamana muuult cu treecutul nostru comunist, dar asa cum a fost el, reprezinta chiar pentru multi din noi...copilaria noastra. Ciudat, dar mi se pare interesant. Problema e ca nu stiu daca voi putea aloca suficient timp, bani si curaj pentru o asemenea....calatorie.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
yO_
post 24 Feb 2007, 16:30
Post #49

Membru Dacia Felix

driverx, contoarele Geiger-Muller au o constructie relativ simpla (o sursa/bloc de inalta tensiune, un tub de ionizare si partea electronica de procesare: amplificator, numarator, microcontroller sau ASIC, display lcd si buzzer). Cred ca preturile incep de pe la vreo 100 euro.

Oricum, banuiesc ca tipii care organizeaza "excursiile" imprumuta si contorul in pret.

Daca te plimbi pe portiunile asfaltate/betonate intr-o zi fara vant eu cred ca riscul nu este mai mare decat cel corespunzator unei serii de radiografii. Consider ca este destul de "safe". Daca in schimb ai inhalat particule radioactive s-ar putea sa ai in timp mari probleme. Plus ca vei face bine sa arunci hainele si incaltamintea din ziua respectiva.

M-ar pasiona si pe mine o asemenea aventura, dar precis mi-ar sari toata familia in cap. Oricum pana acolo sunt cam 1100 km de sosea. Partea nasoala este ca din apartamentele din Prypiat s-a cam pradat totul; sa nu fii oarecum dezamagit.

--------------------
+
sorin_f39
post 24 Feb 2007, 16:39
Post #50

Ferrari fan

From: Galați

Sper ca in cel mai scurt timp sa se treaca la obtinerea energiei electrice din energie eoliana si energie solara. Astea sunt energii curate.
Apropo de "energii curate". Stiti ce scrie la intrare in Cernavoda? E un panou mare pe care scrie: "Orasul energiilor curate". Curate pe dracu......

--------------------
Renault Megane 2.2 Bicorp Dynamique 1.6 16V (2007) - GL
I'm the freedom man / That's how lucky I am.
+
ovidiusoft
post 24 Feb 2007, 17:10
Post #51

Membru de sub patura

@sorin_f39 - eu am curaj sa beau apa care se elimina de la Cernavoda. Te provoc sa faci acelasi lucru la orice CET. Centrala de la Cernavoda are printre cele mai sigure proiecte. Exploatata in mod normal (adica nu trage cineva cu rachete in ea) nu este posibil sa se intample un accident ca la Cernobal.

--------------------
Dacia Logan Ambitios 1.6MPI-8V promotia 2005
aici ar veni semnatura, nu?
+
sorin_f39
post 24 Feb 2007, 17:19
Post #52

Ferrari fan

1. Nu ai dreptate cu bautul apei!!! Stiu ce spun!

2.Ai dreptate in ceea ce priveste proiectul CANDU. Centrala de la Cernavoda este una dintre cele mai sigure din lume. Iar in caz de un eveniment nefericit, reactoarele sunt proiectate pentru a se afunda in pamant ("efectul China").

3. Eu atacam chestia cu "energie curata". Nu este cazul de asa ceva. Daca nu polueaza la fel cum fac combustibilii fosili sau daca nu exista poluare, da-mi voie s-o numesc "conventionala", asta nu inseamna ca acolo nu exista poluare.

--------------------
+
argon
post 24 Feb 2007, 17:44
Post #53

Mesaj semiautomat

QUOTE(ovidiusoft @ 24 Feb 2007, 17:10)
Centrala de la Cernavoda are printre cele mai sigure proiecte. Exploatata in mod normal (adica nu trage cineva cu rachete in ea) nu este posibil sa se intample un accident ca la Cernobal.
*

Intradevar este aproape imposibil sa se intample intr-o centrala moderna, ca Cernavoda de exemplu tragedii ca cea de la Cernobal. Reactorul de la Cernobal avea doar 2 straturi protectoare, primul de beton, si al doilea de otel, pe cand cele moderne, pe langa astea 2 mai au un al treilea strat exterior de otel-beton extrem de rezistent, care in caz de dezastru(core meltdown) nu lasa radiatile sa scape in exterior. Cu alte cuvinte sarcofagul construit ulterior la Cernobal este prezent din costructie la toate centralele moderne in exploatare.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
driverx
post 24 Feb 2007, 17:45
Post #54

QUOTE(yO_ @ 24 Feb 2007, 16:30)
Partea nasoala este ca din apartamentele din Prypiat s-a cam pradat totul; sa nu fii oarecum dezamagit.
*

Ma astept la asta, dar totusi, daca te mai uiti pe videoul postat de mine, acel australian a facut excursia in septembrie 2006. Dupa mine arata bine totusi. Scoala, cantina par destul de intregi...gasesti carti in stare buna.

Well, mai trebuie sa discutam.....si sa mai lasam timpu sa vedem daca ne hotaram noi doi. Ar fi fain sa mergem cativa impreuna. Cred ca asa ar fi si mai usor sa invingem sistemul birocratic din Ucraina.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
driverx
post 24 Feb 2007, 18:05
Post #55

sorin_f39

Tu stii ce vorbesti sau faci doar pe expertul? Scuza-mi tonul, dar daca tu crezi ca energia eoliana si cea solara este alternativa reala la cea nucleara, esti naiv rau. Daca o sa apara vreodata un farm de eoliene care sa produca energie echivalenta cu cea produsa de o centrala medie nucleara, cred iti vine sa fugi. Ca sa nu mai vorbesc de impactul asupra mediului, ca sa nu mai vorbesc de gramada de teren pierdut, ca sa nu mai vorbesc ca nu sunt uptime 100%, ca sa nu mai vorbesc ca sunt multe zone unde nu sunt fezabile DELOC, ca sa nu mai vorbesc ca in timp sa intretii mii de generatoare, paletele, turnu e pain in the ass, etc, etc, etc.

O centrala nucleara nu prea polueaza daca functioneaza bine. Totusi ele au un dezavantaj mare. Daca se intampla ceva ce duce la expunerea directa sau indirecta a materialului radioactiv in atmosfera...am pus-o...vezi Chernobyl. Dar in rest, numai centrale nucleare mi-as dori in jurul meu. Impact minim asupra mediului.

Stii ce e funny? Ca lumea...masele nu prea stiu ce vorbesc de obicei. Prefera sa ne innece in termo-centrale care cred ca sunt pe al doilea loc ca eficienta si uptime dupa cele nucleare, decat sa se construiasca o centrala nucleara. Gandire cu fundu, ca dupa aia sa stam (cum deja o facem) sa ne cacam pe noi cu global warming. Acuma nu zic ca cele nucleare sunt salvarea omenirii din punct de vedere energetic si al efectului de sera ca e o treaba delicata rau, dar centralele nucleare au avut un boom in a doua jumatate a secolului trecut, au avut o sansa, si-au cam ratat-o speriind lumea, dar ma tem ca va trebui sa le acordam inca o sansa. Pana azi, efectul lor negativ pana acum este infinit mai mic (cu tot chernobylu cu tot) decat al termocentralelor si a hidrocentralelor, hidrocentrale care incep sa isi arate coltii, desi erau prezentate in urma cu ceva decenii ca solutii nepoluatoare...lumea a muscat galusca, dar degeaba. Cine are ochi sa vada ce poate face o hidrocentrala, va vedea. Cine nu....nu.

This post has been edited by driverx: 24 Feb 2007, 18:10

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
Laurentziu83
post 24 Feb 2007, 18:19
Post #56

Membru autentic

Ceva detalii pe site-ul celui din clipul lui driverx.
http://www.carlmontgomery.com/radiation/

--------------------
. . .
+
sorin_f39
post 24 Feb 2007, 18:31
Post #57

Ferrari fan

@driverx

Nu am afirmat ca energia eoliana si/sau cea solara reprezinta alternativa la cea nucleara din punct de vedere al rezultatelor obtinute (cantitativ vorbind). Nu-s tampit sa afirm asa ceva. Reprezinta o alternativa doar. La asta m-am referit. Si energia eoliana, respectiv cea solara, le luam din natura, sunt gratis. Si se pot folosi. Este adevarat ca o centrala nucleara reprezinta acum cea mai buna solutie tehnica, financiara, politica etc pentru a obtine energie electrica, insa si riscurile sunt pe masura.
Spui ca au impact minim asupra mediului. Te-ai baga sa lucrezi la Unitatea 1 de la Cernavoda (ca operator, la mentenanta, sau pe orice functie vrei tu)?

--------------------
+
driverx
post 24 Feb 2007, 19:20
Post #58

Da. Cred ca as accepta un asemenea post, dar nu sa manipulez materialul nuclear in vreun fel sau altul. Acolo sigur te alegi cu suprize.biggrin.gif

Dar cred ca forma cea mai faina de energie neexploata pana acum este cea din maree. Au existat proiecte si proiecte, dar aia e o chestie constanta, nu ca vantul, energie imensa nefolosita.

Inteleg ce zici in acest ultim post, desi in ante-penultimul parca altceva lasai de inteles. Energia solara si cea eoliana au fost, sunt si o sa ramana surse ALTERNATIVE de energie, dar asta nu inseamna ca nu trebuie puse in valoare acolo unde se poate. In rest....daca nu valorificam mareea, sau gasim alta varianta viabila, tot la cea nucleara ajungem. Problema e ca va fi prea tarziu atunci. Doar atunci o sa investim si mai mult in cercetare sa le facem mai sigure, pana atunci standardele o sa fie apropiate de cele de acum, o sa ne tot amagim cu idea ca nu avem nevoie de ele, ca ne fac prea mult rau, bla bla ... bla.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
+
Slider
post 24 Feb 2007, 19:44
Post #59

Membru autentic

From: Cernavoda

Nu te alegi cu nici o surpriza!
Sorine in ce pozitie vorbesti? Vad ca esti speriat rau de tot de Cernavoda....de ce?
Proiectul CANDU este mai scump...poate cel mai scump dintre toate proiectele dar aceasta "scumpatate" se regaseste in siguranta centralei.
Cernavoda nu poate fi un al doilea Cernobal! Este imposibil. Tehnic si practic vorbind.

--------------------
LOGAN Ambiance - CT-xx-xxx
+
Slider
post 24 Feb 2007, 19:55
Post #60

Membru autentic

From: Cernavoda

..."2.Ai dreptate in ceea ce priveste proiectul CANDU. Centrala de la Cernavoda este una dintre cele mai sigure din lume. Iar in caz de un eveniment nefericit, reactoarele sunt proiectate pentru a se afunda in pamant ("efectul China").

blink.gif ...Ha?...se vede treaba ca lumea nu prea stie cu ce se maninca o centrala nucleara...auzi se afunda in pamant...si? acolo ce fac?

Singura grija este aceea de a se raci in permanenta reactorul. asta este tot. Combustibilul trebuie sa fie racit pentru a nu isi pierde integritatea. Cata vreme este racit si ramane unde si cum trebuie nu se intimpla nimic. Absolut nimic.

--------------------
LOGAN Ambiance - CT-xx-xxx
+
14 Pages < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 9th May 2025 - 13:21
Forum Renault